Роль Senior Software інженера у продукті. Ділиться Іван Тарапов, Group Manager у Microsoft (США)

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Всім привіт!

Вирішила конвертувати свій величезний нетворк у всьому світі у корисний контент. Тепер проводжу відкриті прямі ефіри з нашими спеціалістами, які працюють у великих компаніях, і разом із ними досліджую аспекти їхніх ролей: що від них очікують компанії, які хард та софт скіли важливі, які є аспекти найму в тих країнах, де вони живуть. Ефіри проводжу на Лінкедін-сторінці (вони всі зберігаються). Якщо у вас будуть побажання щодо питань чи спеціалістів, пишіть мені в особисті.

На DOU публікуватиму найважливіше з розмов.

Отож, у грудні говорила з Іваном Тараповим, Group Manager — Medical Imaging AI у Microsoft (США). Він Technology leader, software architect та консультант із 19-річним досвідом, родом із Харкова. Живе та працює у США вже 11 років.

• Senior Software Engineer у продукті — це хто? Яка його ключова роль? Які завдання бізнесу він вирішує?

Senior Engineer — це людина, яка працює самостійно та вирішує більше проблем, ніж створює. Як менеджер та інженер я оцінюю сеньйоріті саме за тим, приходить людина з рішеннями чи питаннями й проблемами.

У Microsoft працює 200 тисяч людей, і половина з них — ті, які так чи інакше «доторкаються до коду»: інженери, менеджери, solution architects. Вони ніколи не створюють продукти у рамках тільки своєї команди та мають взаємодіяти з іншими групами: чи співробітниками, від яких залежить запуск продукту, чи compliance групою, чи юристами тощо.

Тому в ролі Senior Engineer потрібно враховувати здатність до командної роботи. Ти маєш бути проактивним, вміти розмовляти й домовлятися, впливати на roadmap своїх колег.

У Microsoft — мінімум 4 інтерв’ю. Одне з них може бути додатковим, із менеджером, який «вище», ніж наймаючий.

Переді мною зазвичай компанія ставить вимогу віднайти технічний, інженерний метч щодо хард-скілів.

По софт-скілах я йду за певним списком питань. Наприклад, із теми leadership principles. Зазвичай ці питання ведуться у форматі STAR. Я запитую про якусь ситуацію і дивлюсь на те, чи може людина пояснювати складні технічні концепти простою мовою.

Нікого не здивую тим, що на позиції Senior Engineer софт-скіли вкрай важливі. Коли я проводжу співбесіду, то дивлюся на людину і запитую себе, чи можу поставити її перед іншою командою й довірити розповісти, що ми робимо, навіщо ми це робимо та влаштувати перемовини щодо якихось інтерфейсів, процедур, процесів.

• На що в цілому дивляться технологічні компанії у США? Що для них важливо?

Взагалі вони шукають у спеціалісті плюс-мінус те саме, що й українські компанії, але у великих міжнародних — фільтр складніший. Вищі вимоги до технічних скілів та до того, що робив кандидат на попередній роботі.

• На що варто звернути увагу українським інженерам, які планують працювати у США або з американськими компаніями, з точки зору вимог, процесів?

Я працював свого часу в GlobalLogic, і не бачив якихось радикально інших процесів. Ба більше, деколи розумів, що в українських компаніях деякі речі побудовані краще.

Коли я почав займатися менеджментом, працювати з іншими командами працюючи у великій компанії, що виробляє медичні пристрої, мені треба було вивчити процеси, які пов’язані з безпосереднім виробництвом. Але цього навчала компанія.

Мені здається, що в українських компаніях процесу Agile і всьому, що повʼязано з цією темою, приділяють набагато більше уваги, ніж в Америці. Наприклад, у Microsoft я чув про Agile набагато менше, ніж у GlobalLogic. Взагалі, з мого досвіду є певні речі, які обов’язкові для всіх (частіше це пов’язане з security), але коли йдеться про те, як працювати day to day у команд є дуже багато свободи.

• На що варто звернути увагу інженерам з точки зору ML розвитку, з твоєї перспективи, як людини, що працює у Microsoft AI & Research? Що варто вчити, на чому фокусувати увагу?

Якщо ви хочете працювати у сфері AI Research, то варто враховувати, що великі компанії мають академічні організації.

У Microsoft це — Microsoft Research, Google — DeepMind, Facebook — Facebook Research (Meta Research). Кандидатів на такі посади на інтерв’ю запитуватимуть про статистику, методи та науку, звертатимуть увагу на те, чи є у них статті та над чим вони працювали. Але щоб працювати в AI & Research, не обов’язково бути науковцем. В Research організаціях багато потреби і в інженерах бо і для research проектів частіше за все треба писати багато коду. Таким інженерам треба розбиратись в основах того, що стосується AI, саме алгоритмах та статистичних методах. При тому, що багато такої роботи в AI & Research трапляється в наукових відділах, зараз у продуктових групах майже завжди теж є свої команди, які займаються чимось пов’язаним з AI&ML — це можуть бути метрики та оптимізація, можуть бути алгоритми або робота з даними. Спеціалісти, що працюють в ціх командах теж часто вирішують завдання досить близькі до наукової роботи і як правило мають job title data scientist.

• Які soft skills інженера для тебе як наймаючого менеджера важливі та на що особливо звертають увагу у США?

Дуже важливо вміти гарно писати англійською, тобто гарно викладати думки на папері. Я зараз також пишу багато документів, white papers, щоб синхронізуватися з іншими командами та визначити напрямок діяльності, зафіксувати наші цілі за стратегію. Це важливо для Senior Engineer, і для мене свого часу було найскладніше.

• На твою думку, з чого краще почати співпрацю з американським ринком? Велика компанія чи стартап?

Легше буде піти в стартап, звичайно. Та залежить також від того, який саме. Бо, наприклад, в OpenAI важко потрапити. Я для початку шукав би стартап у регіоні де ви живете або плануєте жити, потім вже можно будувати стратегію того як зайти до великої компанії, що вам подобаєтся.

Завжди раджу ставитися до пошуку роботи як до роботи. Ви маєте надсилати по 10 резюме на день. Я часто чую від людей, що сайти типу Jobs Microsoft ніколи не спрацьовують і їх ніхто не дивиться. Це неправда, насправді їх перевіряють. Коли я наймав останнього разу, то на кожну позицію дивився 20-30 резюме на день, що пройшли перший фільтр, та більшість них було з головного сайту компанії.

У мене немає часу відповісти рекрутеру, якщо мені хтось не подобається, і думаю, що в рекрутера теж немає часу як правило. Але якщо ви таким чином надіслали резюме і не отримали відповідь, це не означає, що його ніхто не побачив. Я наймав людей, які саме так розміщували свої резюме.

Звичайно, якщо хтось із компанії вам робить referral, то це буде краще тому що резюме надійде одразу до хайрінг менеджера. Но треба пам’ятаті, що вам все ж таки треба визначитись куда ви хочете щоб ваше резюме надійшло, бо я наприклад не можу зробити referral у Microsoft загалом, але на якусь конкретну позицію — так.

Ви можете знайти вакансію на сайті Microsoft, надіслати комусь, хто кого ви знаєте та хто там працює, і через спеціальну внутрішню програму це резюме піде до хайрінг менеджера. Найвищі шанси отримати першу розмову якщо людина, котра вас готова зареферити знає людину що наймає, та може їй ще окремо написати невеличку на вас характеристику.

• Чому американським компаніям варто наймати українського інженера? Що вони отримують?

В Америці велике різноманіття людей із різним бекграундом, з різних країн, тому останнє, на що ми дивимося — звідки кандидат. Наприклад, у мене, мабуть, найрізноманітніша команда, яку я бачив: 8 людей — і всі з різних країн. Українці в Microsoft є, але їх не так багато.

Річ не в тому, що ти українець, а в тому, що ти знаєш, вмієш і як ти це презентуєш.

За останні 10 років я бачив зростання тренду на інклюзивність: мовляв, «в нас усіх є деякі пристрасті (bias), які ми часто не усвідомлюємо. Давайте пам’ятати про це та намагатись не дивитись на те, чи це українець, чи американець, чи це хлопець/дівчина, а дивитись на скіли».

А ще глядачі ставили нам класні питання:

• Як ти бачиш різницю між in-house та outsource development? Чому компанії можуть відмовитись від одних на користь інших?

Я був по обидві сторони. Коли я був зі сторони аутсорсу, мені сдавалось, що дуже складно працювати з великими компаніями через великі вимоги від них. Але коли я побував у великій компанії, то побачив, що є дуже багато аутсорс-компаній, що з ними працюють, та часто якість в них не дуже висока.

Часто наймають компанії, з якими вже працювали, і рішення про аутсорс ухвалює менеджер. Часом менеджер не дуже знає, що можуть робити аутсорсери та що їм краще передавати, а що ні.

Якщо мова йде про основний продукт чи такий, щодо якого ще немає впевненості, то його частіше будут робити своїми силами.

А якщо задачу реально описати і поставити, тоді віддають на аутсорс.

Звичайно, є винятки. Наприклад, у GlobalLogic в нас була команда, яка відповідала за продукт протягом 10 років, і були люди, які в аутсорсі працювали довше, ніж люди в in-house development.

• Чи важливо, з твого досвіду, презентувати результати своєї роботи? У деяких випадках річна оцінка, відповідні бонуси, промоушн можуть залежати від цього ледь не більше, ніж від самих результатів, а наші хлопці й дівчата часто не вважають таку подачу чимось важливим.

Є такий міф, що у великих компаніях важливіше вміти презентувати, ніж працювати. По-перше, треба зробити роботу так, щоб вона була гідна того, щоб її презентувати. Але якщо ти не вмієш подати свою роботу, то вона може сприйматися як набагато менш важливіша.

Я очікую від будь-якого інженера у своїй команді, що він може пояснити, чим конкретно займається і як його робота допомагає іншим продуктам та зробити це чисто та грамотно.

Така культура трошки відрізняється від команди до команди, але на всю компанію є цикли review. Двічі на рік ми всі робимо «перегляд» своєї роботи. Я розповідаю менеджеру, що я зробив і чому це було важливо, і менеджер відповідає, як це конектиться до цілі організації. Це твоє внутрішнє резюме, яке бачать усі твої наступні менеджери, і воно є доказом того, що ти робив.

Це також важливий скіл — вміти описувати свою роботу: чому вона важлива, як вона повʼязана до цілей організації. Коли я приїхав з України, мені було важко то цього адаптуватися та навчитися презентувати свою роботу в правильному контексті. Адже те, що ви презентуєте своєму менеджеру, відрізняється від того, що ви будете подавати колезі-програмісту з іншої команди, і від того, що ви будете презентувати С-левел.

• Яка зараз ситуація з хайрингом росіян у Microsoft? З одного боку, більшість компаній не хочуть з ними працювати, а з іншого — відмова від найму може сприйматися як дискримінація за національністю.

Тут ми маємо відрізняти роботу з аутсорсом від найму людей у команду.

Якщо це аутсорс, то така дія підпадає під санкції. З російською аутсорс-компанією Microsoft працювати не має права.

Якщо це найм, то ми не дивимось на національність. Я, як hiring manager, не знаю національності кандидата.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі