Еміграція в Іспанію

Вітаю.

Поділіться досвідом переїзду в Іспанію.

Перебуваю в Польщі вже 2 роки, в принципі все нормально(якщо не звертати уваги на останні події і куди воно йде).

Є працюча дружина (теж ремоут) і дитина дошкільного віку.

З плюсів Іспанії я бачу

1. клімат, море
  2. можливість купити норм будинок у місті біля моря за 250к$ (кеш є) близько великих міст. В Польщі це буде максмимум 3к квартира.
  3. далеко від Росії
  4. низька середня ЗП (тому можна буде жити вище середнього навіть будучи емігрантом)
  5. Немає історичних суперечностей з Україною
  6. Більшість наших галер там мають офіси тому з роботою проблем не буде навіть без іспанської мови
  7. Треба 15 років щоб була місцева пенсія. Для Польщі це 25.

З мінусів

1. Дуже великі податки і соц платежі. Компанія за тебе платить 36% соц платежів, ти сам ще 4% і від 20% до 45% податку на дохід. Навіть не будучи зайчиком, з 7к$ брутто буде ±3.5к$. Якщо дохід великий, то там ще й прогресивна шкала до 45%. Аналог ФОПа ~25-30% з соц платежами.
  2. Гірше з безпекою? Багато де грати на вікнах.
  3. Витрати на купівлю житла ~10% (7% податок)
  4. Слабі перспективи росту держави, великий % безробіття (що впливає на пункт вище)
  5. Жара влітку. Хз наскільки це мінус якщо можна поставити кондиціонер.
  6. Різні мови у Каталонії, Валенсії та решті Іспанії. ІМХО, дитині прийдеться вчитись на діаелекті у Каталонії/Валенсії.

Манить саме перспектива жити біля моря, і в той жеж час це безпечна і культурна Європа.

Що думаєте? Покритикуйте переїзд, поділіться досвідом ті хто живуть в Іспанії. Які міста порадите? Чи безпечно по вечорах ходити?

І чи ± правильно я рахую податки? Чи є можливості «оптимізнути» податки юзаючи umbrella company (аналоги бізнес інкубвторів в Польщі?)

Корисне з коментів:

Податки.

Найкраща оптимізація для ITшника, якщо significant other не працює — autonomo colaborador, ділиш ЗП на двох та й ок autonomoinfo.com/en, навіть 90К буде 21.84% IRPF, плюс буде йти пенсійний стаж обом.

Свій дохід ділиш навпіл і вбиваєш туди, результат помножуєш на 2. Клієнт платить одному, другий просто отримує зп від першого.

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному11
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Айтішники такі айтішники, всі про цифри і ніхто про емоції.
Але переїзд в іншу країну і адаптація це не лише цифри. Дисклеймер: в основному інформація по Каталонії, так як живу тут найдовше, але підозрюю що по іншим регіонам ситуація ±аналогічна (можливо, за виключенням басків (ноу хейт)).
— в Іспанії дуже доброзичливі люди, гостинні. І в той же час поважають твої кордони. Якщо проявляти зацікавленість до оточуючих то зачасту легко приймають у своє коло спілкування.
— Немає снобізму по відношенні до українців, який вже активно прокачується у Польшах і Німеччинах
— іспанці люблять поговорити, це правда. Вони відкриті. Комусь подобається, комусь ні. Для мене це дуже великий плюс бо людям не пофіг на тебе і ти відчуваєш себе частиною соціуму. Здавалось фігня, але морально це дуже допомагає принаймні при адаптації.
— вони завжди готові допомогти. На вулиці, по дому щось підкрутити (роками собі може не робити але якщо хтось попросить його про допоможу то це святе). Незнайомі, знайомі, без різниці. Як доповнення до пункту вище — відчуваєш себе більш захищеним, бо є якась «колективна відповідальність». Людина людині друг, і це правда.
— іспанці дуже люблять дітей. Все це проявляється по-різному, але для нас це великий плюс бо діти у нас є. У нас у подвір’ї щотижня святкують дні народження батьки з дітьми, приходять по 20-30 людей. Накривають стіл, розвішують кульки і так далі.
— іспанці спортивні. Рідко коли бачу когось із явно зайвою вагою, і зачасту це вихідці з південної Америки у яких це закладено генетично. Гарний клімат, якісні дороги, різноманітна природа, розвинена інфраструктура спорту у комплексі дуже сприяють цьому.
— іспанці не грублять. Так, вони люблять дотримуватись правил, і можуть тебе «одьоргнути» якщо явно робиш щось не те. Але це точно буде не в грубій формі щоб вказати на твою недолугість або показати зверхність. Вони просто не страждають такою фігньою. Також мені дуже імпонує культура алкоголю. Ніхто не напивається «вщент». В основному це келих-два вина, або кілька пив щоб розслабитись і насолодитись компанією.
Це дуже поверхневі фактори, і чим довше живеш тим більш тонко це відчуваєш. Звичайно, мінуси у них також присутні, але особисто для мене вказаних плюсів уже достатньо щоб відчувати себе тут як мінімум комфортно.
Сюди ж купа інших факторів по типу якості їжі про яку вже писали, клімат, природу, відношення вартість/якість життя, культурну спадщину.
Не хочу виглядати зовсім романтиком, але у мене склалось враження що Іспанія більше про людей а не про цифри, якщо не шарахатись і спілкуватись, навіть на ламаному іспансьому у тій же Каталонії то все буде топ.

Тільки на українському ІТ-порталі людина, яка втекла з країни під час війни, викличе у 100 разів більше емпатії, ніж та, яка волонтерить, служить у збройних силах або якимось іншим чином допомагає країні.

Живемо в комунідад Валенсіано з 2021 року. Також сім’я з двох айтішників + дитина. У всьому є свої плюси та мінуси, головне щоб для конкретної сім’ї плюси переважали мінуси.
Відповіді про плюси
1. Клімат, море. Тут обережно. Дуже по-різному все, навіть на відрізку ± 50 км. Ще більша різниця коли відрізок більший. Краще добре вивчити який клімат саме в тій місцевості, куди ви збираєтеся. Бо, наприклад, для мене Валенсія це дуже жорстко влітку, хоча я не так далеко від неї знаходжуся. А краще поїхати кілька місяців пожити і на своїй шкурі перевірити, бо, наприклад +16 тут, де я зараз і +16 в Україні це взагалі різні температури і відчуття.
2. Так. Ціни на купівлю житла не дуже високі і, як резидент і платник податків в Іспанії ти можеш брати іпотеку. Це плюс. Так, податок на купівлю житла (в нашому регіоні) 10%, це мінус, але він незначний з огляду на ціни на нерухомість, просто роздивляючись житло треба тримати ці 10% в голові як шматок ціни. Крім того цей податок можна оформити на виплату в рострочку.
3. Далеко від рашки. Типу так, але ні. Є міста де їх більше ніж іспанців. Торев’єха це пункт намбер ван, куди не треба соватися, щоб їх не бачити, але їх багато по всьому південному узбережжю.
4. Низький рівень зарплат. В приниципі так і, завдяки цьому, ціни на базові продукти, електроенергію та т.ін дешевші ніж в багатьох інших странах ЄС.
5. Так
6. Так ба навіть більше. Іспанські контори також запрошують і їх не дуже колише ваша іспанська аби інгліш був.
7. Так. Там навіть менше можна, бо є різні варіанти пенсій і також з Україну є договір по взаємозаліку стажу, там якось не дуже просто це розрулити, але можливо.

Тепер про мінуси
1. Компанія за мене нічого не платить. Я тут аутономо, це те саме, як я була ФОП в Україні. В мене як у ФОПа є договір про те що я надаю послугу і виставляю інвойс. Моя компанія платить по цьому інвойсу за послугу і все. Я плачу «сегурідад соціаль» це єдиний податок, який не залежить від того, скільки ти заробив. Він взагалі то від 270 до 350 євро на місяць в залежності від річних доходів, але перші три роки ти не платиш повну суму. Стартує десь від 50-70 євро на місяць і протягом трьох років потроху підіймається. Також платимо близько 20% від доходів (воно прогресивне десь від 15% і вгору), але коли подаєш податкову декларацію за рік, то іде перерахунок. Беруть необкладаємий податком мінімум на тебе + на дитину чи дітей, щось там з чогось вичитають, і, в деяких випадках, навіть повертають частину виплачених податків. Мені повертали, але це залежить від доходів
2. Не те щоб з безпекою... Я тут себе відчуваю в безпеці. Просто якщо житло стоїть якийсь час пусте, то його можуть зайняти окупаси і через це ставлять решітки та замки «антиокупас». Якщо ти постійно живеш в домі або квартирі, то окупаси не полізуть. Ну і злодії є, але не більше, як всюди, тобтот решіткі вони більше від окупасів.
3. Відповідь була вище
4. Держава досить розвинута, як на мене. Більш розвинена, ніж в Україні. Але і бюрократія така, що українські бюрократи як малі діти поруч з іспанськими.
5. Жара влітку. Це жопа. Мене не спасають навіть кондиціонери, бо три місяці на рік сиджу майже безвилазно в хаті. Жара вдень, жара вночі. Гори накаляються і вночі неможливо перепочити і подихати. Як айтішники маємо бонус у вигляді можливості працювати звідки завгодно, тому на літо чудовий вихід — змиватися на північ Іспанії, там дуже гарна природа і дуже комфортні температури влітку. Минулого літа так і зробили, плануємо і далі так продовжувати.
6. Так, дитина вчиться на валенсіано, але це не несе за собою якихось великих проблем. 80% спільної лексики з кастейяно (це те, що весь світ називає іспанською). Це як живучи в Україні вивчати додатково ще білоруську, російську або польську. Особливо для дітей, які мови вивчають набагато швидше за дорослих. Єдине, що у басків мова немає взагалі нічого спільного з іншими мовами, що йдуть від латини. Тому, якщо боїтеся мов, то про країну басків триччі подумайте.
Окремим текстом напишу, що подобається в Іспанії, що ні.

Відправив дружину в Іспанію (бо в неї там сестра вже понад 15 років і є де мешкати).

клімат, море

У багатьох Іспанія асоціюється із теплом.
В реальності в Іспанії вологий клімат. Центрального опалення немає. До квартир у середньому підводиться 3-4 кВт потужності електрики. Вартість одного кВт*години 29-35 євроцентів. Кондиціонерами і тим більш радіаторами багато не наопалюєш. Та й не рятує воно. Все одно в квартирі холодно і сиро значну частину року. Багато де на стінах із-за цього пліснява.

можливість купити норм будинок у місті біля моря за 250к$ (кеш є) близько великих міст. В Польщі це буде максмимум 3к квартира.

Ціні в Іспанії в євро. І 250к€ це не будинок, а квартира у невеличкому місті біля моря.

далеко від Росії

В Іспанії одно з найкрупніших російських ком’юніті у всій західної Європі. Громадяни РФ володіють значною кількістю нерухомості. І звісно несуть свою культуру. Є багато магазинів з російськими товарами, вечерні російські школи.

низька середня ЗП (тому можна буде жити вище середнього навіть будучи емігрантом)

В Іспанії не живуть на середню ЗП. Розраховувати, що в Іспанії дешево — буде не зовсім правильним.

Немає історичних суперечностей з Україною

Дивитесь пункт вище.

Дуже великі податки і соц платежі. Компанія за тебе платить 36% соц платежів, ти сам ще 4% і від 20% до 45% податку на дохід. Навіть не будучи зайчиком, з 7к$ брутто буде ±3.5к$. Якщо дохід великий, то там ще й прогресивна шкала до 45%. Аналог ФОПа ~25-30% з соц платежами.

До 47% насправді.
Аналог ФОП-а — це autonomo, котрий теж сплачує податки за прогресивною шкалою.

жити біля моря

Не ведіться на свої мрії.
Через рік море для вас стане стандартною калюжею.
Шукайте міста звідки зручно літати по світу, де є що поробити і розвинена інфраструктура
Біля моря в основному курортні міста, де все трохи трешово.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

В Испании очень стрёмное сочетание левачизма и близости Африки. И это может закончиться нехорошим.

Если к морьку в европпках — интересные, как по мне, варианты:

— Италия — там правителъство Мелони демонстрирует чудеса капитализма и консерватизма, сопоставимые с правителъством Милея в Аргентине

— Хорватия — у них всё традиционно, без особых вольностей для понаехов (что есть хорошо) + язык легко учится, зная рашкованский и украинский

— Албания — что-то типа Украины 90-х, много рисков и много возможностей. Страна в НАТО и почти в ЕС — с другой стороны, мусульманская (что может быть не только багом, но и фичей)

Но это всё варианты — если есть хорошая удалёнка. Т.к. там особо работы нет.

Парадокс: Африка ближе к Испании, а большие проблемы с беженцами из Африки у итальянцев.

В Іспанії проблеми набагато бiльші. Але Італія з проблемами намагається боротися — а в іспанців відношення до ціх проблем, як до фіч.

Я чисто по прессе сужу. Итальянцы воют уже очень давно и на уровне всего ЕС. Испанцы только раз и то про Тенерифе слыхал вздохи.

Албания толерантно ставится до религий, они были много лет и под христианами и потом под мусульманами. Косовские албанцы, это другие по ментальности уже люди.
Но страна бедная, продукты по цене, как в Польше, грязновато, но можно пытаться найти район или город, где будет приемлемо. Налоги ноль процентов. Некоторые знают русский язык и многие английский. Симпатичные и скромные женщины. Местами гетто, но агрессии ни на улице, ни на дороге я не видел там.
Хорватия, не дают внж, тем у кого тз, и налоги странные после 45к евро в год.
Италия, единственный вариант это номад виза, налоги там тоже так себе.

— Италия — там правителъство Мелони демонстрирует чудеса капитализма и консерватизма, сопоставимые с правителъством Милея в Аргентине

Чаво? Якого такого капіталізму? Я зараз плачу в Італії податок+соц. внесок за 2023 — 55%.

Цікаво чому ніхто не обговорює міграцію в Ісландії, Аляску, Монголію?

Ісландії

Собесился с одной компанией туда. В целом там ничего нет. Вакансий мало, зарплаты посредственные, налоги высокие. Предложили 13кк местных фантиков в год. После просмотра цен на аренду Исландия перешла исключительно в разряд стран для туризма.

Любопытно, сколько рыбак зарабатывает

Маю одного колишнього колегу, яко папіки після інстітуту харчової промисловості пристроїли на траулєр в Аляскє. Дох..я заробляють. Але не кожний витримає ті заробітки ))

чому ніхто не обговорює міграцію в Ісландії, Аляску, Монголію?

Бо це даунгрейд порівняно з великим містом України?

про Украину уже многие забыли и пытаются жить настоящим и будущим, многие не планируют вернуться.

Там є IT?
Ну Аляска це США, у чому сенс якщо не хотіти саме до Аляски.

А що на Алясці чи в Монголії?

Природа гарна, своєрідна культура, кухня

Звучить якщо щось для туризму
Але тут еміграції обговорюють, це все не дуже важливо для емігранта

Може тому що піпл розуміє різницю між туризмом та еміграцію?

Друзі нещодавно літали в Ісландію: бутери в маркетах по 20-30 євро (як в Швейцарії) + сіро, волого і холодно (не як в Швейцарії)

В Ірландії хоч бари, як другий дім, щоб хандру розганяти. А як там ісландці, я хз, хоча місцеві може звикли, а ось емігрантам важкувато мабуть.

Пинта 6-7.5 евро. Виски по 40 грамм наливают, цены — соотносимы пиву. Не наразгоняешься.

Десь тут колись шукали ІТшника на полярну станцію. Південний полюс — максимально далеко від русні!

в аляску в принципі норм ні чого такого а чого виникло «питання» «за аляску»?

Исландия дорого, Аляска — США, хз как туда въехать, с удаленки на черновую работу переходить желания нет. Монголия, интересный вариант, так как страна свободная довольно-таки.

По u4u зараз і їхати, поки трамп не закрив програму

Так роботу по цьому не знайдеш.
В сусідній темі якраз про це говорять, що хіба грін карту виграти або о1 віза

З чого це ? Воркперміт на ю є, макдоналдс он навіть засуджених злочинців працевлаштовує

Так собі апгрейд з сіньор помідора до молодшого по касі та смаженню картоплі.

Ну якщо такий сіньор якого не беруть то які варіанти, усі кого я спонсорив працевлаштувалися у тому числі і у айті

Цікаво буде спостерігати. Безпрецедентне перефарбування всіх кон’юнктурно-потенційних переїжджантів, коли контури української перемоги проступатимуть все виразніше. Виявиться, що всі вони супердонатери, і завжди такими були, та українські патріоти.

Якшо послужете в цій клятій армії, то зрозумієте чому перемога це тільки паспорт нормальної країни і проживання там.

Яка пиримога,про що ви говорите?Ми не витягуєм цю війну,пиримоги у нас тільки на марахвоні

А сенс? Якщо люди не завжди емігрують від війни (хоча це вагомий аргумент)

коли контури української перемоги проступатимуть все виразніше

— facepalm.
2.5 року позаду, час прокидатися, яка перемога

Що було?
Чи були бездарні люди з пофарбованою макітрою, купою пірсингу/татуажів які і за життя не зібрали грошову подушку і за 2.5 роки не спроможні були пошірати собі оренду/роботу?
Так, були, дофіга таких, нажаль.

Это самостоятельная независимая успешная бизнес вуман, раздающие советы по жизни в испании пачками.

російськомовне якесь, тільки зрозумів що годувати стали погано, картошєчку не дають

А шо, помийки на кшталт оцього тіктока наразі стали чимось корисним в плані будь якої інформації????

Extremadura Invests €2 Million to Attract Digital Nomads to Spain

The Spanish region of Extremadura has allocated €2 million to attract digital nomads from around the world

Так, як грошей зрубити з Іспанців? Я вже готовий їхати на 2 роки в Іспанію з Польщі за 8к євро.

Для

digital nomads

Треба 3 речі:
1. Віза і статус резидента які легко получити
2. Адекватні податки або відсутність їх взагалі
3. Інфраструктура

Іспанія тільки третій пункт може запропонувати.

Яка там інфраструктура ? Два шосе autopistas і будинки де неможна кондиціонер підключити бо електрика слабка ?

Ну прям таки слабая, в частном секторе обычно все ок, но если ты хочешь жить в историческом -чтож.

Я пам’ятаю як у 2022 влада іспанії регулювала мінімальну температуру кондиціонера :) так же бачив на ютубі як чувак не міг зарядку для тесли поставити у достатньо новому будинку

А в Україні тесло-зарядки прямо на ізі в паркінги ставляться?
У Львові так і не зміг підключити адекватно 3ф 30кВт в нежитловий підвал, хоча трансформатор поруч

у мене було два паркінга з зарядками, що там у корупційний столиці я не знаю, у вас вам своя атмосфера

Так то було коли був супердорогий газ та й в публичних місцях

вони тоді дуже широко вживали цій закон і навіть у готельних номерах та airbnb блокували під пін-код термостати. звісно смєкалочка це подолала, але ці соціалісти можуть і далі таке придумувати

Економія xD. В нас басейни та бані просто стали брати дорожче.

PIGSи ще під час ковіду бісили, жалілись які вони бідосі та вимагали грошей від ЄС. А піпл хай в локдаунах посидить

То на фейсбуках нонейми з цвіточками замість лиця такі страшилки розповіли?
У мене в старій квартирі зараз 4 кондішена, що саме я не зміг підключити?

ноунейм риелтор з Іспанії починає кроваву бійку )) що це за сарай у якому 4 кондиціонера усього — 1 bed 1 bath ілітка 35м2 ?

Це з 3 бедрум + вітальня площею в 114 кв.м з двома с/в.
Але не відволікаю, продовжуйте вірити в те що тут кондиціонери не ставлять.
p.s. ще й електрики/газу немає — ходимо на кострі готувати їжу, ага

тільки вітальня 114м2 і добре що вже не на кострі, але 30-40 відсотків проникнення газу у порівнянні навіть з Україною це майже вдвічі менше, тому або all electric, або ці милі балончики з газом яка уся рурал спейн тягає до своїх домівок.

тільки вітальня 114м2

Це більше, ніж уся моя квартира у НІмеччині :(

А у Іспанії це називається малосємєйка, підписуйтеся на мій телеграм realtor.jackass.es знайдемо і тобі таку за 20к євро

Оплату «За информационные услуги» передавать в офисе или можно на карту скинуть?)

Іспанія тільки третій пункт може запропонувати
Віза і статус резидента які легко получити

Що не так з отриманням номад візи в Іспанію?

Адекватні податки

Порівняно з чим в ЄС податки номада в Іспанії будуть неадекватними?

відсутність їх взагалі

Ну, помріяти я теж люблю 🙂

Порівняно з чим в ЄС податки номада в Іспанії будуть неадекватними?

Порівняно з країнами де вони маленькі або їх взагалі немає. Швейцарія, Бельгія, Монако (дорого, але залежить від доходів, після певної межі дешевше жити там і не платити податки, ніж жити в Іспанії і платити), Дубай, Сінгапур, Малайзія, Нова Зеландія. І це я тільки розвинуті країни взяв.

Не плутайте туризм і еміграцію.

Сінгапур, Нова Зеландія

Сюди майже не можливо емігрувати

Тут же про номадів річ а не про еміграцію — 1-2 роки тут, 1-2 роки там

Да і успішно мігрують як в Сингапур так і в НЗ. Громадянство с Сингапурі не просто получити, але резидентство без проблем.

Принаймі до ковіду, в НЗ неможливо було емігрувати, окрім виключень типу женився/заміж/всиновили/ітп. Те що видає гугл треба коректно інтерпретувати )))

Порівняно з чим в ЄС

І з перерахованих тобою країн тільки одна Бельгія в ЄС, та й у тої не зрозумів, де там податки маленькі.

Про Монако вголос

після певної межі дешевше жити там і не платити податки, ніж жити в Іспанії і платити

Ми на доу чи форумі «Батальйон Монако wannabes»?
Екзотику по типу Нової Зеландії навіть коментувати не буду.

Так що повторю своє питання: порівняно з чим в ЄС податки номада в Іспанії будуть неадекватними?

Математику включи. Якщо у тебе 200к дохід, у тебе вибір, або 80к віддати іспанським податківцям, або знімати апартаменти в Монако. А якщо ти якийсь криптобро, який платить податки, обкешився з capital gain в 500к, тут вибір очевидний де краще це зробити — в Іспанії чи Монако.

Як я і написав, все залежить від твоїх доходів і після певної межі, навіть пафосне Монако стає вигіднішим. І не кажи що в українському ІТ немає людей, які пройшли цю межу.

Екзотику по типу Нової Зеландії навіть коментувати не буду.

В чому екзотика? В тому що в 2 рази далі ніж США?

Так що повторю своє питання: порівняно з чим в ЄС податки номада в Іспанії будуть неадекватними?

Ну вот, вже обмежив коло пошуку до ЄС ніби ніде життя більше немає. Нах те відстале, лівацке ЄС, з євробюрократами, мігрантами, бомжами і воківцями взагалі здалося? Подорожуйте трохи по світу поки молоді, після цього ЄС селом буде здаватися.

або 80к віддати іспанським податківцям, або знімати апартаменти в Монако

Життя не закінчується на зйомі апартаментів. Можеш ще порахувати, скільки в цілому життя обходитиметься в Монако і в Іспанії. На 200к ти там сильно не розгуляєшся 🙂

В чому екзотика?

Природа, культура, віддаленість від усього цивілізованого світу... Цього мало?

вже обмежив коло пошуку до ЄС

Я це написав з самого початку, це ти прохлопав.

Подорожуйте трохи по світу поки молоді, після цього ЄС селом буде здаватися

Ну, якщо тобі зайшло жити в Малайзії, то вітаю. А люди зазвичай хочуть жити і вирощувати дітей в адекватному і зрозумілому середовищі.

Є таке суспільно безсвідоме розуміння що для вирощування дітей розробниками ПЗ родом з України підходять лише Європа, США, Австралія, Нова Зеландія і Канада, та ніхто не може зрозуміло пояснити, чому для цього не підходять інші країни, на зразок Малайзії, Таїланду, Індонезії, Філіпін, Коста Ріки, Панами, Гватемали, Куби, чи якихось маленьких островів типу Британських Віргінських. Хотілося б розібратися, в чому неадекватність країн що мають море або океан з температурою води >=26Ц цілий рік для вирощування дітей (я знаю що на півночі Австралії є місця з з температурою води >=26Ц цілий рік, та в них не рекомендують плавати через солоноводних крокодилів та всіляких отруйних морських мешканців).

чому для цього не підходять інші країни, на зразок Малайзії, Таїланду, Індонезії, Філіпін, Коста Ріки, Панами, Гватемали, Куби, чи якихось маленьких островів типу Британських Віргінських.

Безпека, клімат, рівень життя, можливість інтеграції в суспільство, перспективи для дітей, рівень освіти.

З плюсів там хіба дешеві фрукти)

Тому це не

суспільно безсвідоме розуміння що для вирощування дітей розробниками ПЗ родом з України підходять лише Європа, США, Австралія, Нова Зеландія і Канада,

а список країн же рівень життя вищий ніж в Україні.

З плюсів там хіба дешеві фрукти

Ще ж вода з температурою >=26Ц весь рік, так що тамтешній

клімат

це якраз перевага для поціновувачів теплої морської водички.

рівень життя

теж з першого погляду схоже на перевагу — з сіньйорською зарплатою можна бути сирним королем, як в Україні — дешевші послуги, дешевше житло, дешевша медицина, ніж у таких дорогих місцях як

Європа, США, Австралія, Нова Зеландія і Канада

.

можливість інтеграції в суспільство

От теж цікаво чому. Ну нехай в англомовних країнах легше інтегруватися бо ми англійську знаємо, нехай ще в Польщі легше бо мова подібна до української, та чому в якійсь Панамі, Кубі, Гваделупі чи Коста Риці важче інтегруватися ніж в Іспанії не розумію — там же навіть мови однакові.

Безпека

Дуже схоже на стереотипне суспільне безсвідоме, та чомусь дійсно в моїй уяві вся Америка крім США й Канади дуже небезпечна, і вся Африка небезпечна. Ну а в Південно-Східній Азії, де безпечніше ніж в Африці чи Америці (крім США й Канади) то, знову ж таки з комірок колективного безсвідомого, інтеграція в суспільство складна, але чому, раціонального пояснення не можу знайти.

рівень життя
теж з першого погляду схоже на перевагу — з сіньйорською зарплатою можна бути сирним королем, як в Україні — дешевші послуги, дешевше житло, дешевша медицина,

Якщо ти іноземець то тобі послуги не будуть такі дешеві як місцевим. Як мінімум ти з не знаєш місцевої мови, тому треба шукати «для іноземців». Те саме і зі школою, треба буде віддавати в приватну де навчання на англійській.

Безпека
Дуже схоже на стереотипне суспільне безсвідоме

Так погугли індекси безпеки, смертність дітей по країнах, і будеш мати не «стереотипне»

С детьми очень просто — отдаешь в местную школу и они учат язык. Я два раза так успешно делал.

Я теж думав що все так просто, та коли тут на доу запитав «а чому не можна віддати дітей на навчання у місцеву школу в Таїланді?», мене засміяли, написавши що дітям «фарангів» у державних школах південно-східної Азії буде вчитися дуже і дуже некомфортно.

перспективи для дітей

ага, в мусульманській Німеччині, де турки буляють укр дітей, де наркотики, та секс клуби. Звичайно в такому суспільстві дитина виросте нормальною. А ось в якійсь Албанії виростити людиною, не має шансів. Да простять мене албанці

ага, в мусульманській Німеччині, де турки буляють укр дітей, де наркотики, та секс клуби. Звичайно в такому суспільстві дитина виросте нормальною.

а ще геї

а ще геї

И зоофилы
Кажется 40 видов было в интервью с антимайданом

Кажется 40 видов было в интервью с антимайданом

этого уже достаточно, чтобы справочник напечатать с картинками

Малайзії, Таїланду, Індонезії, Філіпін, Коста Ріки, Панами, Гватемали, Куби

Частина країн бідні, в чатині, типу Тайланду, не отримати паспорта ніколи. Еміграція це ж про паспорт в подальшому.

Якщо країна бідна, та безпечна, то це для людини, яка віддалено працює на багату країну навіть краще.

Я вже жив в такій, в принципі і народився. Мені не ок було виходити на вулицю і воювати з безпритулими собаками за право проходу, ходити по лайну і багнюці, їздити по вбитим дорогам, жити в совкових будинках або мурашниках, їздити часом на вбитих маршрутках. І в таких країнах не буде і натяку на верховенство права.

Болгарія, Сербія, Румунія, і т.д. нічим не відрізняються. Хіба шо кацапні неміряно і з інтернетом повна жопа.

Комусь 25/10 ADSL вистачае, не заперечую ))

Це шо? Об’єм, швидкість, бітів, байтів ?

Ціквао це в якому місті? В Хорватії, наприклад, швідкісна оптика є, але в суто обежених районах Загребу. В решті країни швидкість практично дайлап. Тому і не поїхали свого часу, бо критично для роботи.

Ок. Занотовую )) Повертатися в совок не маю наміру, але може комусь пригодиться ))

В Румунії немає кацапні і з інтернетом все ок) Маршруток теж немає в великих містах, транспорт значно краще ніж в Україні

В чому екзотика? В тому що в 2 рази далі ніж США?

В тому що це острів в дуже фіговій таймзоні.

вже обмежив коло пошуку до ЄС ніби ніде життя більше немає. Нах те відстале, лівацке ЄС, з євробюрократами, мігрантами, бомжами і воківцями взагалі здалося? Подорожуйте трохи по світу поки молоді, після цього ЄС селом буде здаватися.

Чувак, ти виїхав в Азію як у відрядження, без сім’ї, дітей.

А тут люди вже сім’ї мають, думають за пенсію, громадянство нормальних країн.

Ти думаєш що інші дурні бо не сидять в Азії, але ти просто ще не доріс (в свої 35+) до тих потреб які є в інших.

Чувак, які сім’ї, які діти? Перечитай гілку, річ про digital nomads.

Хоча з сім’ями і дітьми також успішно живуть.

але ти просто ще не доріс (в свої 35+) до тих потреб які є в інших.

Це до яких до речі? обзавестися ошийником у вигляді сімейних обов’язків, дітьми, пузом, хронічними болячками, стресом, і зловити кризис середнього віку переключивши своє життя в 30 років в режим «годувальника»?

Був в похожому стані, без дітей правда, не зайшло ). Постійна дівчина яка гріє спину холодними ночами і варить борщі це звісно добре (а є ж ще такі які не варять), но свобода, можливість робити що хочеш, коли хочеш, зустрічатися з ким хочеш, зірватися і поїхати в якийсь В’єтнам чи Філіппіни через місяць без довгострокового планування, зібрати чемодан і пожити десь пів року в іншій країні, ні від кого не залежити — он це все вставляє більше ). У мене «в свої 35+» здоров’я, фізичної форми і тестостерону достатньо для активного життя.

Був в похожому стані, без дітей правда, не зайшло ). Постійна дівчина

Ну принаймі дівчина в тебе була=)
ще років 10 і може зрозумієш чого більшість дорослих чоловіків хочуть сім’ю, дітей а не

можливість робити що хочеш, коли хочеш, зустрічатися з ким хочеш, зірватися і поїхати в якийсь В’єтнам чи Філіппіни через місяць без довгострокового планування

Так розкрийте відповідь, чому ж вони хочуть родину і дітей?
В моєму найближчому оточенні в 20+ чоловіків яким наразі 35+ тільки 2 хотіли родину і дітей. І їх наявність їм не завадила жити як раз в режимі digital nomad.

В моєму найближчому оточенні в 20+ чоловіків яким наразі 35+ тільки 2 хотіли родину і дітей.

Так себе аргумент, всё равно что наркоман стал бы утверждать что все вокруг наркоманы потому что в его окружении 20+ почти все сидят на героине. :)

І їх наявність їм не завадила жити як раз в режимі digital nomad.

Это пока дети в школу не пошли.

Гей клуб?
Тогда 2 отщепенца в принципе вкладываются в статистику;)

Ага, тобто той хто трахає кожен рік іншу, чи кожен місяць іншу, це гей.

А той, який одружився, у якого секс або відсутній взагалі або по святам, так як за роки життя разом збудження і страсть до одного ж і того ж жіночого тіла пропали, да і тіло втратило форму а шкіра еластичність, особливо після родів — не гей, тому що свідоцтво про одруження має, так? )

А той, який одружився, у якого секс або відсутній взагалі або по святам,

Лол
Тобто не маючи партнера в тебе секс буде частіше ніж коли той партнер є?
Ну хіба з рукою або з погодинною оплатою)

да і тіло втратило форму а шкіра еластичність,

Так ти вже теж не молодий в свої 35+.
Про тебе дівчата до 22 так і скажуть — дєд.
І з кожним роком ти стаєш старіший, незалежно від того що ти будеш робити

Хто тобі сказав що немає партнера? Ти же читати розучився. Я просто не обмежений в виборі партнера, хоть по любві, хоть за гроші.

Так ти вже теж не молодий в свої 35+.
Про тебе дівчата до 22 так і скажуть — дєд.

Більшість скажуть, но є такі яким по-старше. В останній раз, коли був в Україні (перед війною), за 2 тижні з двома познайомився. А як в якомусь Тайланді чи Індонезії на сайт знайомств зайти, так цілий день будеш чатитися і ловити матчі від 22-25 літніх. А у тебе навіть теоретичної можливості немає, так як прив’язаний до своєї 35-літньої, яка через рік буде 36, ще через рік 37 і так далі )

І з кожним роком ти стаєш старіший, незалежно від того що ти будеш робити

Так, але і нулі на банківському рахунку добавляються ). Завжди можна позволити зустрічатися на 20-30 літньою, а коли буде 50-60 років, то 30-40 літньою, коли у тебе буде 55-літня.

Я просто не обмежений в виборі партнера, хоть по любві, хоть за гроші

Добре, запитаю прямо:)
Ти за секс платиш?

А у тебе навіть теоретичної можливості немає, так як прив’язаний до своєї 35-літньої, яка через рік буде 36, ще через рік 37 і так далі )

Теоретична можливість завжди є, називається ходити наліво

Ти за секс платиш?

а у тебе шо платілка не виросла? маєш проблеми?

а у тебе шо платілка не виросла? маєш проблеми?

Лол, та бо одне діло показувати з себе альфача пікапера який знімає молодших дівчат, спортивний, успішний, і типу в нього такий стиль життя.

а інше діло лох який заплатив щоб його обслужили)

а інше діло лох який заплатив щоб його обслужили)

ви хоч би б книжки якісь читали а то то є буквальноє «всьо уже украдєно до нас» (к) (тм)

No such thing as a free lunch

The acronyms TANSTAAFL, TINSTAAFL, and TNSTAAFL are also used.

... при чому окремо на це місце вже тоже украдєно ))

ви хоч би б книжки якісь читали

youtu.be/ZZ0TtmMKAmQ

у самурая є лише путь )) this is the way (к) (тм)

Ну якщо результат один і той же, то яка йому різниця?

Ну це те саме що сказати що риба зловлена на рибалці і куплена в магазині це те саме)

Так тут важливий контекст розмови.
Трамп тут розказує який він мачо, «тестостерон, шкіра не обвисла», «чатиться з дівчатами», а от сімейні в Європі сидять і світу не бачать.
А звелось все до того що він може в Азії проститутку замовити=)
Ну хіба не ржака?хД

Якщо мета саме потрахатися з моделлю і кожен раз новою — то Трамп має саме те, що хотів

Имеет право конечно, но такая цель как раз и свидетельствует о недозрелости.
Подобная цель не вызывает вопросов в 25 лет, но если тебе уже 35+, а ты застрял на этом уровне, то это уже выглядит странно.

Секс за деньги так себе спорт, типа hobby horsing-a :)

Существует объективная реальность: каждый конечно же имеет право наслаждаться чем он хочет, можно быть абсолютно счастливым от владения жигулями, вот только не надо пытаться всех убедить что они лучше мерседеса.

Так це ти намагаєшься переконати що твоє уявлення про правильні відносини чи секс — істина.

Ну важко зйом проститутки назвати відносинами)
Хіба що ринковими=)

Ну якщо результат один і той же, то яка йому різниця?

результат- то 5 грам білої рідини та 10 секунд м’язових спазмів у промежині, але розмов про це...

Ну спочатку йшло про хорошу форму, тестостерон і так далі а потім якось пішло про те що доводиться платити за секс. Якось не зійшлось.

В певні моменти моя дружина заробляла більше за мене, тобто виходить мені платили за секс? :)

виходить наче ви не зовсім зрозуміли палітру значення саме слова «валюта»

так, коли дружина заробляє більше, — саме це _може_ бути платою, увага(!), з сторони чоловіка, і плата ця — втрата реноме

а платить за, звісно, чоловік завжди. не жінка

От ці коварні жінки, спочатку гроші забирають, потім коли свої мають інші якісь валюти. Єдиний спосіб боротись з системою — переходити на хлопців. Тоді буде не зрозуміло кому хто і в якій валюті платить :)

вам видніше: впевнений/вірю що жінку знаєте краще за інших чоловіків

стосовно ж системи(якої? припустимо що мали на увазі соціальну) — від зміни валют суть не міняється: в кожному соціумі/випадку це відбилось по-різному. і часом так що виглядає наче протилежно до першоджерела, але якщо придивитись то — ні: все у відповідності до гендерного відбитку(а не змови, як думають недалекі уми)

апд а чому вам прийшла на думку «боротьба з системою»? навіщо?

Десь тут він казав що чи живе чи зустрічається з girlfriend на 8 років молодше, але виглядає гірше за нього. Видать не вистачає.

Я просто не обмежений в виборі партнера, хоть по любві, хоть за гроші.

Поражен твоєй неудачей ))))

В останній раз, коли був в Україні (перед війною), за 2 тижні з двома познайомився. А як в якомусь Тайланді чи Індонезії на сайт знайомств зайти, так цілий день будеш чатитися і ловити матчі від 22-25 літніх.

а как женился так на сайт знакомств не зайти и початится с двадцатилетками палец не поднимается

так як прив’язаний до своєї 35-літньої, яка через рік буде 36, ще через рік 37 і так далі )

ну и что?

Ну хіба з рукою або з погодинною оплатою)

а в чім проблеми з погодинною оплатою? у тебе проблеми з погодинною оплатою?

Мені вже 40 дружині 35, ніколи не хотів її як зараз, навіть єротичні сни з нею. Так життя зараз не проте і сил на секс не завжди вистачає бо одного разу прокинутись та тікати черз пів континету це ну куй собачі. Але мене не цікавлять інші жінки, звісно в плані єротики вони все іще привабливі, але я не планую як дурень бігати за ними, також я краще витрачу ці сили на те щоб вражати свою дружину.

Мені вже 40 дружині 35

фігассі та тут дєтскій сад ))

ніколи не хотів її як зараз, навіть єротичні сни з нею.

тут специфіка психіатрії )) але це чисто старість уже принаймні починає стукати у двері у вісні

я провіряв ))

ЗЫ: а що з нею то так тут реально специфіка психіатрії

Але мене не цікавлять інші жінки

цікаво що саме ти маєш на увазі «цікавлять жінки»...

звісно в плані єротики вони все іще привабливі

... тож певно ти мав на увазі не як жінки як особистості а здебільшого у плані еротики ))

бо тут саме треба вже вточнювати термін «цікавлять жінки»

але я не планую як дурень бігати за ними

карочі я тєбя полюбіл я тєбя научу ))

youtu.be/rvpS8BKNonQ

(до речі там якраз повна версія за кількість кеце буквально в точку)

... отже маєш будиночок на пляжі або з просторим басейном де вода завжди +26Ц (к) (тм) і всьо ні хто ні куди не бігає самі навяляться самі купаються всьо самі ))

також я краще витрачу ці сили на те щоб вражати свою дружину.

ну такоє тут слід визнати тож у продовженні уточненні питання «цікавлять жінки» тут також цілком варіант що своя дружина може то все вже й наблидло будиночки пляжі басейни а от новеньких на сезон якраз багато менше зусиль тобто як буквально жодних зусиль

але я не планую як дурень бігати за ними

окрім основного виду зайнятості за якій усе вот єто всьо як там у мудрості здається хайата «раніше я любив літо тепер я люблю дєньгі» ))

работає я провіряв ))

Ну я зараз вже так за 35+ і скажу що сімя оце дійсно цінність, оці всі фреемворки, офісні ачівки, гаджети та інша маячня це усе безглузда хрінь, ну воно в принципі весело, але у 40 та більше починаеш думати а нахріна оце все?! Сімя дає цінність твоїм старанням та силам. Просто витрачати гроші та теребонькати вже надоїдає. Це називається дорослішання, не в тому сенсі що ти униле старе гівно а як раз ти бачиш та відчуваєш більше ніж до цього, особливо про сенс життя. Діти дають відчуття що твої зусилля та страджання післе смерті будуть не просто купа мотлоху котре назовуть бабушатіной та викинуть на смітник, а те що ти приніс у ціей світ щось дійсно неймовірне, ти подарував не просто якийсь платсик а найцінніше у цьому світі — життя!

але у 40 та більше починаеш думати а нахріна оце все?!

якщо руки криві то починаєш маятися і наживаєш собі ваву в голові які лікуєш псіхологами і не рецептурними ліками переходячи до нервологів і рецептурних до 50 ))

... якщо руки рівні і голова то сприймаєш як частину роботи ні чєго лічного просто бізнес

а нахріна оце все?!

youtu.be/89Z63pw2p6k

Просто витрачати гроші та теребонькати вже надоїдає.

прості у тебе просто до твоїх 40 ще дєнєг не біло ))

Це називається дорослішання

можу сказати що мій поршик ще 16-го року так само чудово дозволяє «теребонькати» та видавати наочні пояснення

а нахріна оце все?!

... я вже новий намітив мінять «старий» х2 на новий ку3 спортбек чи якось так реально виглядає капец няшно ну а шо ззаду трохи «сутуло» на такоє якось переживу вже

але у 40 та більше

але тут ти правий у певних моментах як то

не в тому сенсі що ти униле старе гівно

такі да у певному сенсі старе униле говно )) але то не тому що заміщення через усякі «іграшки зрілого віку» а тому з одного боку і правда старе і гівно суто у біологічному плані а ще ж треба протягти ще певну кількість років на які звідси озираючись на зад розуміння є що не так вже й багато і що кінець вже відєн але разом з тим таке саме розуміння що тоє старе говно ще треба таки підтримувать і більш менш справному стані як то буквально щоб

думати а нахріна оце все?!

а ну і у визначенні термінології також цікаво

особливо про сенс життя.

то ти вже надумав щось собі? ))

Діти дають відчуття що твої зусилля

та жодного разу але разом з тим окремо і знову же ж таки а раптом не діти а онуки шо тоді будеш дєлать? ))

післе смерті будуть не просто купа мотлоху котре назовуть бабушатіной та викинуть на смітник

так от дітей то є не залежить так само викинуть і так само назовуть ти не знав?

а те що ти приніс у ціей світ щось дійсно неймовірне, ти подарував не просто якийсь платсик а найцінніше у цьому світі — життя!

ну так як і мільйони і сотні мільйонів років біологічної еволюції до тебе молодець ти зміг ))

... ок зі свіжого вже навіть не буду намагатися згадати звідки мені то присилають але ось що до

післе смерті будуть не просто купа мотлоху котре назовуть бабушатіной та викинуть на смітник

ага знайшов але то таки не форд ну ладно ))

Corvette Executive Chief Engineer Tadge Juechter, retires with the 1,064 HP Corvette ZR1

карочі вони започаткували карбувати його профіль на кожній наступній машині (відповідно корветах) випущеній

... тож звісно як твої діти зможуть продовжити твою справу будування корветів чи чого там... ah wait ))

«іноді діти то просто діти» ))

а те що ти приніс у ціей світ щось дійсно неймовірне, ти подарував не просто якийсь платсик а найцінніше у цьому світі — життя!
ну так як і мільйони і сотні мільйонів років біологічної еволюції до тебе молодець ти зміг ))

Ну от, я ж це теж пишу, мільони років еволюції і тисячі предків «змогли» а на чайлд фрі закінчилось бо він "не зміг жити повним життям з дітьми"=)

ще років 10 і може зрозумієш чого більшість дорослих чоловіків хочуть сім’ю, дітей а не

А после какого возраста аргумент «вот ещё Х лет» становится не актуальным? А то мне иногда кажется, что будешь в старости уже помирать лежать, а тебе скажут «Вот подожди, помрёшь, сразу поймешь почему хотят Y»

Многие замерзают в 20 летнем возрасте.
Вполне обычная ситуация.

Так, рано чи пізно зрозумію, коли тетесторон впаде і захочеться якір кинути. Але поки гормони кажуть що треба гуляти поки можеш. Женитися завжди встигнеш, для чоловіків це не проблема, особливо забезпечених.

Просто зараз не можу уявити себе до кінця життя з однією людиною. Як по вулиці ходити, подорожувати, дивитися на інших дівчат і жалкувати що тобі вже не можна.

коли нема інших хоббі окрім полювання на устрицю то може воно і так, але крім жінок є набагато більше цікавих речей, тому можна мати постійну а час витрачати на інше

Ну так а я про що, а витрачати час на себе, на свої хобі, коли з тобою живе дівчина яка потребує твоєї уваги — набагато важче. Треба приділяти їй час, синхронізувати свої плани з її планами, свої побажання з її побажаннями. А з дітьми взагалі не уявляю як. Я дивлюсь на знайомі пари, у яких з’явилися діти, так мужики перетворилися в скуфів.

Звісно якщо з дівчиною душа в душу, абсолютно такі ж хобі і захоплення і погляди на життя, тоді буде простіше. Но таку ще не знайшов і не думаю що таке взагалі буває.

Ну може треба знайти як раз таку, яка буде чимось своїм захоплюватися, а от діти будуть сумісним проєктом :)

Никакие хобби,/развлечения и близко не способны дать те эмоции и счастье которые дают твои любимые дети. Естественно есть люди которые ничего подобного к детям никогда не испытывают, но не надо преподносить подобную эмоциональную незрелость/недоразвитость как вариант нормы.
Аргументы которые ты приводишь в стиле ’девушка/семья отбирают много времени/усилий/средств, а я могу делать что хочу и трахать кого хочу и когда хочу’ звучат как если бы к тебе пришел девственник-задрот и начал доказывать что маструбировать это гораздо эффективнее чем вот эти все твои развлечения з девушками — левая ручонка доступна в любое время, не надо тратить вообще никаких усилий/средств чтобы её заполучить, а конечный эффект один и тотже. Ну а на каком-то тревел-блоге на ютубе он увидит больше чем ты за все свои путешествия. :)

Естественно есть люди которые ничего подобного к детям никогда не испытывают, но не надо преподносить подобную эмоциональную незрелость/недоразвитость как вариант нормы.

Повальное снижение рождаемости практически во всё мире и всяческие гос программы её стимуляции как бы намекают что не всё так однозначно

Повальное снижение рождаемости практически во всё мире

Щоб був ріст населення треба хоча б 3 дитини в сім’ю.
А зараз 2 це вже багато)

Ну вроде в развитых странах там чуть больше 2 детей на женщину в среднем нужно чтобы поддерживать население на одном уровне при нулевой миграции и стабильной смертности. Но в целом это никак не меняет факта падения рождаемости с повышением благосостояния страны. Ну и исторически дети в большинстве случаев были просто бесплатной рабочей силой, которой даже имена не сразу после рождения давали, чтобы не обидно было когда помирал.

Но в целом это никак не меняет факта падения рождаемости с повышением благосостояния страны.

потому что чтобы «впихнуть» в свою жизнь и семью, и работу/карьеру, и хобби-путешествия, плюс финансово это все обеспечить на достойном уровне, то оптимальным является число детей 1, максимум 2

Це тому що ростит дитину у великому місті це просто анріал як дорого так важко, а не тому що не хочуть. Як би все було простіше та житя постіно не намагалось висосати всю кров та соки, мав би і 3 дітей чи 5 якби фінанси дозволяли няню найати та кадратуру. І ні, у бетонних своречніках котрі успішіні мастурбатри називають житло сімєю жити вкрай важко.

Це тому що ростит дитину у великому місті це просто анріал як дорого так важко, а не тому що не хочуть.

А вот ты всех опрашивал о причинах?)

У мене 3+1 який вже сепарирований і це не так важко як фанати вуличних устриць собі уявляють ) але звісно треба трохи планувати житло і локацію

але звісно треба трохи планувати житло і локацію

Щоб все що відвідується не рідше ніж раз на тиждень знаходилося в радіусі 800 метрів навколо помешкання, я вгадав?

Ні, ми з дружиною повнолітні, шляхетного роду, у нас є водійські посвідчення і ми любимо на красивих і потужних автівках круїзити по справах. От 800м від будинку до паркану власної ділянки це мій план

Ви, мабуть, маєте на увазі, що на автомобілях возите дітей до тих місць, які діти відвідують не рідше одного разу на тиждень. Та якби ці місця знаходилися в радіусі 800 метрів, то діти ті місця з певного віку могли б відвідувати самостійно.

Як на мене бути присутнім на тренуванні дитини це частина задоволення бути батьком. Припускаю, що є серіали яки цікавіше, але я не знайшов

Всі тренування моєї доньки відбуваються в мій робочий час. Якби слухав розумних людей тут на доу та купував VWRA, то може б зараз уже був на FAT FIRE та знайшов час бути присутнім на тренуваннях доньки, а так доводиться серіали дивитися.
А ні, згадав, одне тренування з fly йоги у неділю, та в той час я з сином на вулиці гуляю.

Дитина фактично росте без батька, має шлятися небезпечним комфортауном бо мати не спроможна її підвезти. сумна ситуація, куди дивиться ювенальна служба

Так комфорттаун же огороджений забором з колючим дротом, по території ходять патрулі охорони і скрізь камери висять. Який же тоді житловий комплекс безпечніший?

Чому ви вирішили, що той паркан та охорона не для захисту оточуючих районів від того що відбувається у середини?

В такому випадку в Комфорттауні проживають дуже милосердні людий, раз платять охороні за те, щоб на їх території ніхто ззовні не постраждав, щоб самим нести цей тяжкий тягар.

Важкувато, якщо вони займаються різними видами спорту у різних місцях та час

Ну можна мінятися з дружиною іноді щоб каверідж був рівномірний

Можна, але складно скейлити)
Усіх в одну команду

Фактично молодші згруповані у одну команду так як рік різниця, а старший по своєму, тому двох батьків вистачає.

Та якби ці місця знаходилися в радіусі 800 метрів, то діти ті місця з певного віку могли б відвідувати самостійно.

Так діти і так самі відвідують місця, що знаходяться далі за 800 метрів. Я й сам у 2-3 класі вже ходив і до школи, і на спортивні секції, сам або з друзями, пішки або на автобусі, 3.5 км. Батьки нікого не водили нікуди.

Никакие хобби,/развлечения и близко не способны дать те эмоции и счастье которые дают твои любимые дети.

Із всіх знайомих, родичів, колег можу згадати лише одного хто дійсно щасливий з дітьми.

У всіх інших, рівень щастя спочатку виростає в перші пару місяців, а потім, коли отримали всі привітання, коли мімішні фоточки менше лайкають і коментують так як всім насрати на твоїх дітей крім тебе самого, наступають будні, і рівень щастя падає. Більшість із них старішають на очах і виглядають зай*ні, частина розводиться рано чи пізно, і майже всі на питання: «ну що, коли другого/третього?», відповідають: «дякую, поки не треба».

Так, більшість з них раді дітям, но щасливіші ніж були раніше одиниці. Особливо якщо до дітей у них було активне життя.

У всіх інших, рівень щастя спочатку виростає в перші пару місяців, а потім, коли отримали всі привітання, коли мімішні фоточки менше лайкають і коментують так як всім насрати на твоїх дітей крім тебе

Теоретики они такие теоретики... :)
Детей заводят не ради лайков в соцсетях и не для того чтобы ими кто-то восхищался, и это естественно что единственные кого по настоящему интересует ребенок это его ближайшие родственники.
И радость от ребенка не ограничивается самим фактом его рождения, дети наполняют жизнь кучей ярких моментов и эмоций на протяжении всей твоей жизни: сначала ты радуешься самому факту появления маленького человечека, потом его первых шагам, словам, смешным и милым поступкам, гордишься его первыми успехами в школе или спорте, сопереживаешь неудачам, получаешь огромное удовольствие от того что можешь сделать его счастливым, потом наступят времена когда будешь радоваться его достижениям во взрослой жизни...
Вот я сегодня ездил с малым на игру, ничего важного — обычный спарринг в его футбольной академии, получил кучу удовольствия и эмоций: негодование что он полностью проигнорировал мои наставления и не возвращался отработать в обороне, разочарование когда он попал в перекладину, радость когда ему всё таки удалось забить сначала один а потом и второй гол, смех когда после игры он заявил что лучше всех играл в обороне (его команда проиграла 15 — 3), ну и конечно счастье когда он бежал ко мне с поля после игры с радостной мордой, горящими глазами и криком «Папа, тебе понравилось как я играл????!!»

Словно овуляшку с вуман.сру прочитал

Ты же в курсе что это гораздо более здоровое поведение чем люди которые здесь отрицают ценность семьи и отношений? Нет не в курсе, такие чувачки приходят сюда обесценить то что им недоступно, чтобы хоть как-то успокоиться и перестать плакать в душе :-).

Да-да, а копрофаги оправдывают свой выбор, и всем будут доказывать что это шоколад, без возможной альтернативной точки зрения.

Описав так наче ти завів собі пета і відчуваєш власну значимість що зміг навчити його якимсь командам чи в сімси граєш, коли там відчуваєш себе володарем життів.
Це така маніпуляція, як люди які відчувають себе важливим коли з дерева зробили стілець і тепер на ньому хтось сидить. Так само і тут, бо з усього тексту ясно що це все заради себе щоб відчувати себе потрібним і важливим.

бо з усього тексту ясно що це все заради себе

Естественно, всё что человек делает в этой жизни он делает ради себя. Или вы думали детей заводят из чувства патриотизма чтобы поддержать рождаемость в стране??

щоб відчувати себе потрібним і важливим.

А вот это уже попытка экстраполировать ваши собственные комплексы на окружающих. Ребенок это не игрушка, вам действительно не стоит заводить детей если для вас это способ избавится от комплекса неполноценности.

Так само і тут, бо з усього тексту ясно що це все заради себе щоб відчувати себе потрібним і важливим.

ти так кажеш, наче це щось погане

Батьки не здатні побудувати собі цікаве і повне життя. Навіть маючи технології та прогрес далеко не завжди здатні. Хіба що дико пощастить і тебе привалить сирами по 500євро. І то не факт. Так-то нудна закредитована рутинна робота-дім, вигоряння депресії і так далі.
Але можна ж привести в світ нічого не розуміючу дитиночку. У якої пока вона нічо не розуміє можна брати через емпатію речі яких не можеш собі забезпечити через філософську рукожопість!
А коли іграшка виростає і стає задохлим вигорівшим закредитованим 9-6 пердоликом, то вона теж виправляє свою вигорілисть заведенням нової партії іграшок.

Це якась піраміда МММ виходить!

Батьки не здатні побудувати собі цікаве і повне життя.

Скорее они просто переходят на следующий уровень «интересности’ :)
Ну и «повне життя» без наличия в нем детей это иллюзия.

Ну ти ось тут також екстраполюєш свої власні психологічні «особливості» на усіх. Не є діти необхідною умовою для повного життя *кожної* людини.

Так є люди, для яких ці всі «сімси в реальному житті» в кайф, тут без питань. Але великий відсоток також таких, у кого будь-які діти не викликають ніяких емоцій. Для них повне життя якраз і буде вибудовуватися із перш за все відсутності у ньому зайвого баласту, який просто конкретній людині не потрібний.

Так правильно! Якщо у людини null zero нуль філософсько-когнітивного апарату, то лише заведення дітей їй і допомагає.
Причому помітьте, про «щастя» бідолашних затюканих гіперопікою дітей ніхто не париться :-)
Звичайно що для більшості мешканців земної кульки це буде ілюзія, бо вони епістеміологічні рогулі, які без величезних костилів у вигляді цивілізації тупо нічого не здатні в своєму житті зробить. І навіть маючи цивілізацію — факаплять дико.
Але їм цивілізація все-таки надає прихисток та ілюзію що це _вони_ чогось варті.

Ну и «повне життя» без наличия в нем детей это иллюзия.

кажеш як якась яжмамка з жіночого форума для якої сенс життя то бути інкубатором...

Ну уж точно, ні в кого з батьків не буває повного і цікавого життя, ЛОЛ.
І тільки чайлдфрішні цифрові номади, які живуть на чемоданах і шляються кожен місяць по новим еірбіенбішним борделям в пошуках чергової дози швидкого допаміна познали життя, ага!

Так, правильно зроблене жиджитальне номадство набагато цікавіше аніж життя середнєстатистичних батьків ака рутина работа-дом_в_крєдіт.

І при тому що жиджитал номад в принципі може завести дитину і передавать їй цей заряд. Середньостатистичні батьки можуть лише сподіватись що рендом їм пошле дитину яка сама все розрулить.
А буває не розрулюють.
Я от йоба-жиджитал-номад (вже не зовсвім) сирний програмєр в своєму дитячому оточенні величезна рідкість, більшість виросли рутинними сичами-домосідами. І я міг би вирости якби не рендом.

жиджитальне номадство набагато цікавіше аніж життя середнєстатистичних батьків ака рутина работа-дом_в_крєдіт.

Чим саме?

жиджитал номад в принципі може завести дитину

Доволі дивне рішення при такому стилі життя.

більшість виросли рутинними сичами-домосідами

Так а в чому проблема? Чому ти вважаєш що твій образ життя краще за інших?
Якась у тебе відчувається сильне емоційне підгорання з теми.
Я колись теж в студентські годи багато шарайобився по світу хоча тоді ще не знав слова такого — номад :)
але зараз це просто не особливо цікаво, в рутинному житті вдома з сімʼєю для мене більше і того що мені зараз цікаво і того що для мене важливо. Може колись пізніше коли діти виростуть то будуть інші бажання знову.
А так дай мені зараз всю повноту свободи дій я не побіжу знімати якесь дешеве аірбнб на місяць в Албанії чи Бангладеші.

Так а в чому проблема?

Вже відповів в іншому повідомленні.
Людство базує своє благополуччя на зміні світу, і закредитований вигорунчик може спокійно нянчити дитяток виключно величезній та нетривіальній зміні світу.
Причому сама філософія такого сімейного «я в домікє, мій домік з краю нянчу дитяток нічого не знаю» прямо протирічить активному перетворенні та усвідомленні світу, на якому вона і зав’язана.
Мене бісить коли сімейні люди ниють про ракетні обстріли чи інші проблеми наче хтось їм зобов’язаний побудувати безпечний світ — зобов’язаний окрім них самих.
А у них часу/енергії розбиратись що коїться навколо нема, і тим більше щось мінять — бо треба вирощувать нове покоління в цю піраміду xD
А розбирання а що треба міняти неодмінно починається з власного життя, і всякий діджитал номадізм — це один з результатів таких роздумів. Там ще багато різних опцій, включно з (раптово!) сидінням на одному місці.
Але сидіти на одному місці бо ну мені страшно, ну не знаю, лінь, не хочу вилізати з норки — і я перепробував багато речей і обрав цю конкретно — це дві великі різниці.

Мене бісить коли сімейні люди ниють про ракетні обстріли чи інші проблеми

а коли несімейні ниють, то не бісить чи ниють вміють тільки сімейні?

Мене конкретно бісить коли люди які приводять в цей світ дітей ниють про якісь проблеми, особливо які з нами тисячі років.
Наче це має порішати хтось інший.

Типу ти рекомендуєш це середовище новому створінню, але навіть не намагаєшся роздуплитись що куди ти рекомендуєш, що тут відбувається, що тут _може_ такого відбуватись?
Це ж просто максимальна безвідповідальність.

Це ж просто максимальна безвідповідальність.

ну і що з того? воно завжди так було і завжди так буде, бо тут місце таке, мабуть пороблено )) нових людей приводять у реальність, яка дуже відрізняється від Едему і я не знаю чому тебе так збуджує цей факт. і ніхто тут нікого насильно не тримає, у кожного є запасний вихід яким можна скористатися і завчасно знову перетворитися на ніщо.

Було б цікаво подивитися на список твоїх досягнень у сфері перетворення світу. Гугл такого візіонера не знаходить :( щоб ми, прості сімейні скифи змогли якось усвідомити свою нікчемність. Цікавий тезис що той хто під ракетами сидить і не їде той боїться, а сміливий номад навпаки постійно намагається від себе збігти.

Стривай, «сімейні скіфи» як і всі люди, досить періодично _відчувають_ власну нікчемність, але у людей в принципі дуже сильно просунутий механізм терпільства, тому пов’язати з тим що це ти щось не так робиш — ага, успіху.

Я вже приводив тут приклад цілої нації, а то і кількох у яких батьки прямо зашкварюють своїх дітей освітою. Давай зрозуміємо як зробити так щоб вони усвідомити що вони роблять щось не так :-)

Було б цікаво дізнатися про успіхи конкретно твої, маєш багато часу, подорожі, цікаві люди. Мають бути круті ідеї, стартапи, як раз такий муд продають номади, бо на практиці яку я бачу, це люди середнього віку, яки застрягли у дитинстві та в умовних 7-8к, постійно мають проблеми то з віза-ранами, то з ментами за траву, прокрастінацією та унутрішнею пустотою, ніяких змін світу нема, тупо перетворювання доларів на гівно і прибуток бнб власників.

А розбирання а що треба міняти неодмінно починається з власного життя, і всякий діджитал номадізм — це один з результатів таких роздумів.

Ну да, перше правило діджитал номада — при будь-якому шухері шукай нове еірбнб. Ну така собі «філософія» в тебе, на трійку. Мабуть ще малувато пономадив.

А що значить при будь-якому шухері? Живеш поки збираєшся жити.
Ну і не ейрбнб, для місяця+ є mid-term оренда яка і типу зйом повноцінної квартири і типу ще ні.
А можна і квартиру зняти, залежить від локації.

Ну і не ейрбнб, для місяця+ є mid-term оренда яка і типу зйом повноцінної квартири і типу ще ні.
А можна і квартиру зняти, залежить від локації

А навіщо жити в цих стрьомних зйомних mid-term орендах? Дуже рідко там буває приємно, комфортно і так як тобі подобається.
Чому не можна жити в своєму житлі?

Чому не можна жити в своєму житлі?

Так, я згоден, подорожі на особистій яхті — це самий топ варік.
Але нажаль моє житло не можна телепортувати в різні країни.

Тому доводиться жертвувати звиканням найніжнішої жопи до єдиного бренду крісла (ні)

А навіщо жити в цих стрьомних зйомних mid-term орендах?

А що там стрьомного?

Але нажаль моє житло не можна телепортувати в різні країни.

Тебе вже кілька разів запитали за конкретно твої досягнення, досвід, і т.п.

От в тебе немає дітей, немає житла, купа вільного часу і грошей.
Можеш конкретно написати що такого ти зробив за останні 2 роки, де їздив, що бачив?
Щоб от я прочитав і сказав, «вау, оце життя в чувака».

Коли я чую риторику про якусь зміну світу від звичайного індивідуума я знаю що переді мною молодий і ще інфантильний представник комуністичного типу мислення, будь-то звичайний лівак, еко-активіст, чи лібертаріанець, який просто не має особливо сенсу в житті і намагається його для себе знайти, будь то через активізм, шарайобство по світу, чи якісь ментальні практики від будизму і йоги до різних філософій чи ідеологій.
Це неодмінно супроводжується намаганням навʼязати свою картину світу і свою «агєнду» тим людям, які і так знають що робити зі своїм життям і не шукають нічого, і тим більше не збираються міняти світ.

Тут є нюанс, що ти описав як це бути батьком здорової дитини і яка розділяє уявлення про дитинство своїх батьків (тут ще питання чи ця сама дитина не буде потім у психологів проробляти всі дитячі «травми», які їй заподіяли батьки, що реалізовували свої хобі через неї). Уже в цьому аспекті як кажуть «ашипка вижившева». Та і вгазалі твій син судячи по опису в молодшій школі, в підлітковому віці буде все набагато цікавіше. Особливо якщо дитина жіночої статі.

Так, більшість з них раді дітям, но щасливіші ніж були раніше одиниці. Особливо якщо до дітей у них було активне життя.

Чувак, ти собі не можеш уявити яка то гордість за себе коли твоя дитина чогось досягає, стає на лижі, вступає в універ,почне вести той активне життя.

Не заводити дітей це як сказати " я здаюсь в цій еволюційній гонці, пофіг що тисячі моїх предків це робили до того".
Я нікого не засуджую, кожен робить свій вибір, але я сприймаю чайлд фрі як дауншифтерів які з міста переїжджають в глухе село бо так легше/дешевше.
А не як людей які знають щось що не знаю/розумію я (наприклад так я відношусь до монахів).

Чувак, ти собі не можеш уявити яка то гордість за себе коли твоя дитина чогось досягає

О, реализация мечтаний родителей через детей, бедные дети

О, додумування і проектування своїх проблем на інших)

ви ж де факто вище хвалились дітьми як еволюційним досягненням, я хотів було написати «тільки дітям не кажіть: коли дітьми перестануть бути, не „зрозуміють“» але змовчав
але так як інша людина вже вказала то долучаюсь

обычно так рассуждают алкашки или родители кому просто облом заниматься детьми

такие часто выдают перлы, что на ребенка лучше вообще не обращать внимания, оставить как он есть и тогда вырастит если не Моцарт, то просто счастливый человек

Вырастут как грибочки — цитата моего знакомого у которого пятеро.

знакомого у которого пятеро.

это уже целая грибница

Ми товаришуємо з сімʼєю де 9, у тому числі три дитини з Маріуполя всиновлені. Ідеальний process management, і team work, уваги усім дістається

Ми товаришуємо з сімʼєю де 9, у тому числі три дитини з Маріуполя всиновлені. Ідеальний process management, і team work, уваги усім дістається

а могли бы чатится с азиатками и трахать моделей, какие возможности упустили

А те, кому уже ничего другого не осталось, рассуждают что покакавший ребёнок высшая радость в жизни?)

А те, кому уже ничего другого не осталось, рассуждают что покакавший ребёнок высшая радость в жизни?)

так обычно рассуждают бездетные с неокрепшей психикой — там сам факт, что кто то может не кривясь убирать чужое говно настолько поражает, что оно обрастает всякими мифами про высшую радость жизни, смысл жизни в детских какашках, и что им просто ничего другого не осталось

А детные с неокрепшей психикой всё застряли в фазе отрицания и не могут поверить что бездарно потратили лучшие года своей жизни?) Только и остаётся гордится что-то один кончил а другая выносила, вот это настоящее достижение.

один кончил а другая выносила, вот это настоящее достижение.

а какие достижения у бездетных?

я из дискуссии поняла, что это каждые полгода новый половой партнёр, можно замутить с коллегой, чаты с азиатками и собрать чемодан, чтобы поехать куда хочется, ну и у трампа тестостерон повысился

что то ещё есть?

бездарно потратили лучшие года своей жизни

та ладно тебе
детные тоже путешествуют с чемоданом, флиртуют с коллегами и чатятся с азиатками

бездарно потратили лучшие года своей жизни
та ладно тебе
детные тоже путешествуют с чемоданом, флиртуют с коллегами и чатятся с азиатками

Обмежень у батьків море. У нас тут бабусі і родичі, тому ми не особливо це відчуваємо, в кіно і різні місця регулярно ходимо з дружиною, але у кого немає з ким залишати дитину, це реально багаторічна в’язниця вдома, і в нас тут купа знайомих є по Німеччині, які з народження дитини ЖОДНОГО разу не ходили в кіно, не говорячи вже про щось більш складне.

Приклад прямо зараз, у мене в 500 метрах від будинку 5 раз на рік проходить масштабний фестиваль феєрверків, наступний у цю суботу. Нам достатньо просто вийти з будинку на берег річки, сісти там і ми його дивимось, ще й знайомі та родичі приїздять регулярно. Але, якби не було бабусі, ми просто не могли б цього зробити, бо мала дитина вже спить в цей час.

Ну і порівнювати подорожі без дітей і з дітьми смішно, бо, по-перше, з дітьми це набагато дорожче (привіт економ клас у літаку) і набагато складніше, а по-друге, вибір маршрутів дуже обмежується. Ми не можемо поїхати в гори, або кудись, де треба хайкати, не можемо поїхати туди, де великий перепад у часі, бо втратимо 2-3 дні відпустки, через те, що дитина буде спати вдень і гуляти вночі. Ось тільки через 4.5 роки ми, нарешті, змогли спланувати і поїхати кудись далеко, а до цього Європа-Туреччина-Канари максимум. Але все рівно поки що це Танзанія, Кенія, Намібія, Маврікій, Сейшели, Кабо-Верде, ПАР і т.д, ті місця, де час такий самий, як у Європі.

Обмежень у батьків море

дык речь идёт о достижениях, а не ограничениях. достижения — это когда что то сделал и другие не знакомые тебе, не жена и не мама подтвердили, что да, классно сделал. причем подтверждение пришло денежным эквивалентом, новыми возможностями или хотя бы медалью.

то, что ты расписал — это что ребенок ограничил тебя в потреблении и у тебя не хватило или сил, или фантазии, или whatever перестроить свою систему потребления так, чтобы комфортно себя ощущать и не страдать, что аж 4.5 года пришлось там ждать чего то там. у прости хосподи татьяныча лебедева 10 детей и это не помешало ему посетить вообще все страны мира, но ясное дело он не с выводком и женой ездил по всяким Пакистанам

але у кого немає з ким залишати дитину, це реально багаторічна в’язниця вдома

эмм... бэбиситтер 20 евро в час? или такого средства чтобы вырваться из тюрьмы в Ханновере не существует?

эмм... бэбиситтер 20 евро в час? или такого средства чтобы вырваться из тюрьмы в Ханновере не существует?

Так у нас друзі, ті що не виходять з дому, живуть як раз у селах, не у містах. Я от не питав, чи є у них там таке. Та і навряд чи бебіситтер допоможе, коли треба вийти на годину, а то й менше, як у моєму прикладі з феєрверками.

если село не хутор какой нибудь, то есть конечно. 20 евро в час шварц на дороге не валяются

Та на самом деле такие же бессмысленные и не важные для других, как и у детных.

детные тоже путешествуют с чемоданом,

Ага, только если хочешь поехать пока у ребёнка не каникулы, то не забудь его в чемодан спрятать, а то добрый немецкий полицейский штраф в аэропорту выпишет)

Ага, только если хочешь поехать пока у ребёнка не каникулы, то не забудь его в чемодан спрятать, а то добрый немецкий полицейский штраф в аэропорту выпишет)

есть такой лайфхак — нужно заблаговременно ртом сказать другому родителю общего ребенка «дорогой/дорогая, я сообщаю тебе, что с dd.mm.yy по dd.mm.yy я планирую поехать в отпуск сама/сам. если в это время ты будешь занят/занята и не сможешь организовать присмотр за детьми, то скажи когда сможешь, чтобы я скорректировала/л свои планы». вроде несложно. но я не знаю, это по ходу какая то высшая математика или все тут родители одиночки раз постоянно всплывает темы что делать с ребенком, когда родителю захотелось посетить какое нибудь африканское кукуево

А есть ещё проще лайфхак, для тех, кто без детей — сел и полетел.

А есть ещё проще лайфхак, для тех, кто без детей — сел и полетел.

Та добивай вже, добивай :(

Та добивай вже, добивай :(

Юр, есть ещё один лайфхак если дети так мешают — идёшь в детдом и пишешь отказ от ребенка. вуа-ля и можно сесть в самолёт и лететь куда хочешь. в Германии кстати можно сдать ребенка в детдом на время.

перший день школи сьогодні, усі діти там до третьої, а я вже сумую у обід, на канікулах як раз купалися у басейні перед їжею ...

перший день школи сьогодні, усі діти там до третьої, а я вже сумую у обід, на канікулах як раз купалися у басейні перед їжею ...

ну що ж ти так? а міг би зкинути це ярмо, та полетіти на Мадагскар дивитися баобаби

в Германии кстати можно сдать ребенка в детдом на время.

Оо реально что ли? А какую-то мотивацию спрашивают, или тупо как в отель можно отдать?)

А какую-то мотивацию спрашивают, или тупо как в отель можно отдать?)

если родители не справляются, у них на этом фоне проблемы со здоровьем, то ребенка на время могут забрать в интернат

А есть ещё проще лайфхак, для тех, кто без детей — сел и полетел

не, ну если сказать ртом два предложения — это офигеть так сложно, то твой лайфхак бесспорно круче 👍

Різні. При грамотному підході — мінімум такі ж самі, для яких задовбані закредитовані «дітні» юзать своїх дітей, бо самі не здатні через задовбаність закредетованість це собі отримати.
Тільки це твій синулька виграв перше місце на чемпіонаті. А ти сам можеш запаритись і виграти, тільки у дорослому.

Виключення звичайно існують, коли люди живуть повним життям і показують його ж дітям (замість того щоб бути пєрдолєю пазязя не увальняйтє сімю годувати нема на що крідіти виплачувать). Ті ж самі жиджитал номади запросто подорожуть з дітьми. Чи просто є якісь люди у яких це ну поєдується класно і не заважає їх власним прагненням _окрім роботи_, знаю і таких.
Але це з моїх спостережень все-таки рідкість (і там можуть існувати скелети в шафі).

а що цінного у подорожах ? от реально, це якась хвороба накшталт ADHD, я от хочу жити у власному будинку, де все підібрано мною, у той локації яка мені подобається, а не як бомжара по аірбнб стрибати.

Так сіль в тому що тобі може подобатись багато локацій, і у всіх цікаво пожити. Бо навіть в рамках одної країни люди живуть по іншому, і мені як жиджитал номаду цікаво пожити саме як місцеві.
У розуму розмірність збільшується, бо ті речі які раніше здавались константою, виявляються можуть рухатись ще й огого.
І не факт що «локація яка тобі подобається» насправді найкраща. Я от після закордону зрозумів що в Україну от не вернусь, бо є набагато приємніші для мене середовища.
Ти ж не маєш _постійно_ подорожувати — це булшит. Живеш де зручно, катаєшся, вертаєшся назад. Я так до війни робив (але дуже швидко після покатушок обрав локацію для переїзду).

І навіть за метриками брєзглівої чістюлі є ж купа локацій які мають кращий стан аніж Україна.

Ну я ж і кажу, психологія бомжа, як мене ці номади як керівника заманали, то у них рахунки блокують, то землетрус чи ще щось, працюють на якихось диванах у бомж бнб, чи з кафе, концентрація нульова. Тому потрохи позбавляємося і нових таких не беремо.
А так у мене будинки у двох найкращих у світі країнах, все інше просто шлак

працюють на якихось диванах у бомж бнб, чи з кафе, концентрація нульова

ахахах
ну да, так і було

працюють на якихось диванах у бомж бнб, чи з кафе

Столи в ейрбнб, коворкінги, ні не чули? :-)

є бнб з улюбленим аероном ? чи у кожній залупі його купувати ? коворкінг це щось типу хостела, рівень неповаги до себе та колег який я дозволити не можу

коворкінг це щось типу хостела, рівень неповаги до себе та колег який я дозволити не можу

А в чому це заключається?

По-перше, там завжди є шум, по-друге, ходять якісь люди зазирають тебе у екран,по-третє, я взагалі не зрозумів як там піти на обід чи покакати — залишити ноут на столі чи з собою забирати ? Ніякої відповідальності там нема. Ну і полісі забороняє, тільки ізольоване приміщення, home office.

Ні, залежить від того який коворкінг. Їх як правило багато в місті, можна обрати там де тихо. Був у такому де є спеціальна тиха зона «як в бібліотеці» з щебетанням пташок.
Поверх — навушники, тому на шум взагалі якось пофіг.
Мітинги — ідеш обираєш той де є переговорки.

Ніякої відповідальності там нема.

Так ніхто не тирить, двері закриті. Є ресепшн чи двері відкриваються по коду чи щось ще.

Ну і полісі забороняє, тільки ізольоване приміщення, home office.

А ну це нюанси-нюансики, в мене такої полісі не було і я би не обирав роботу з нею.

І такі коворкінги рясно розкидані по усім номадським локаціям де «є бажання пожити»? Не впевнений. Беремо улюблену номадамі іспанію, за 500 євро на місяць можна знайти приват 1 стіл

www.office-hub.com/...​celona-a0v3m00000PhMW6AAN

Не вірю, що бнб бомжі ще додатково 500 витратять на коворкінг, будуть з ліжка вести коли, поки чергова one night stand красуня чухає мохнатку на кухні
Якщо номад не планує карʼєру і хоче бути якимось тімлідом фронтенду максимум, то це так. На певному рівні що у стартапах, що у корпораціях є вже вимоги по безпеці робочого місця, обмеження по країнам, комплаєнс і так далі.

Якщо номад не планує карʼєру і хоче бути якимось тімлідом фронтенду максимум, то це так.

Ну так, хочеш будувати кар’єру — взагалі звалюй в офіс.
Проблема що я наприклад не хочу будувати кар’єру а жити xD
— і робота сприймається виключно як джерело грошей для цього самого життя. (вище навколосініора програмера підніматись _у наймі_ - ну його в баню)

> Не вірю, що бнб бомжі ще додатково 500 витратять на коворкінг

Ти сам собі протирічиш. Людина яка «планує карʼєру» планує її для того щоб грошей більше заробляти, так? Ну і тому апріорі не буде бомжем.

Моя теза що коворкінг це костиль, і у реальністі діджитал бомж просто не буде мати амбіцій і працювати з просцяного дивану бнб халупки. Я памʼятаю як увесь цій номад хайп зламався у ковід, і нудні офісні скуфи вирішували як врятувати свій стафф з вʼєтнаму, кітаю та таю.
Але я не засуджую, поки діджитал бомжі, тапателі хомʼяка, кріптани любителі ріппла, сіньор дба і інші маргінали не пропагандують свій образ життя як щось таке, що інші цівіли не розуміють, я ок з цім. У кожного підлітка має бути свій євротур, але з нього треба повернутися і зайнятися справами

Проблема що я наприклад не хочу будувати кар’єру а жити xD

а ті хто будують кар’єру — вони не живуть?

коворкінг це щось типу хостела, рівень неповаги до себе та колег який я дозволити не можу
полісі забороняє, тільки ізольоване приміщення, home office

Ахах, ну тому і дозволити не можеш, бо в шаразі якійсь працюєш. Більшість нормальних компаній компенсують умовний WeWork для віддалених працівників.

Ахах, ну тому і дозволити не можеш, бо в шаразі якійсь працюєш. Більшість нормальних компаній компенсують умовний WeWork для віддалених працівників.

що значить нормальна компанія?
Siemens нормальна компанія, чи шарага?

Siemens нормальна компанія, чи шарага

Древній мамонт, який застряг в бюрократії

Древній мамонт, який застряг в бюрократії

а, ну тобто не шарага, а мамонт

оке, візьмемо не мамонта, а щось молодіжне-прогрессивне-щоб з перділкою-сопілкою та вихідних у Амстердамі

Мiro — шарага чи ні?

А що Miro?

Перша-ліпша ремоут вакансія: miro.com/...​reers/vacancy/7425039002

«WFH equipment allowance». Не знаю, що туди конкретно входить, але якась компенсація точно є.

як повʼязано WFH equipment з компенсацією віворк ? Miro не фулл ремоут, а гибрідна

miro.com/...​-1920×0.webp&w=1920&q=100

Miro не фулл ремоут, а гибрідна

десь півроку тому в них були зміни у вищих ланках управління, що призвело до великого бадабуму, бо мало того що усіх перевели на гібрид (раніше дозволяли повний ремоут для девелоперів, звичайно з прив’язкою до локації) та й ще деяких перемістили між командами — працювала людина в Берліні, а її переместили в Амстердам, а якщо не подобається, то чи сам звільняйся, чи звільнять якщо не вийдеш на роботу наступного тижня в Амстердамі.

Я на кой ляд гібридній компанії компенсувати WeWork?😆 Хай в офіс ходять. Йшлося про номадів, на яких тут наїхали, які навряд чи працюють в гібридному форматі.

І так, та вакансія, що я скинув, саме на ремоут.

як повʼязано WFH equipment з компенсацією віворк

Повʼязано так, що будь-яка компенсація — від покупки столу до оренди місця в коворкінгу зазвичай називається загальним терміном. А там під час виходу на роботу вже деталі обговорюються.

У нас, скажімо, компенсуються, наприклад, одночасно і домашній офіс, і коворкінг. Хочеш — 3 дні працюй з дому, 2 з WeWork, і ніхто тобі слова не скаже.

Номади у межах ЕМЕА і 3 дні у офісі будь ласка :) шось якісь плюшеві номади. Без конкретики про твою чудесну компанію далі важко обговорювати, бо там впевнений теж виявиться що і контролювати можуть локацію і компенсація не усім а тільки кому потрібно

Номади у межах ЕМЕА

Мене запитали про конкретну компанію, я привів конкретну вакансію. Що ти хочеш від мене?

3 дні у офісі будь ласка

Збігай протри окуляри і покажи мені цю вимогу в тій вакансії.

Щось ноумад поломався і хамить, я там тобі картинку показував як вони працюють, де назва твоєй шарагі яка тебе взяла і платить за віворк ? Чи то уявна якась

Щось ноумад поломався і хамить

та ці номади якісь сором’язливі коли їх питаєш про конкретику

мені б було дійсно цікаво і про їхні досягнення і які є компанії з нормальними проектами і що компенсують хоум офис чи коворкінг

та ці номади якісь сором’язливі коли їх питаєш про конкретику

Два ноунейми-аноніми щось мені затирають про соромʼязливість і конкретику. Доу такий доу. Роки йдуть — нічого не міняється.

коли у діскусію двох нонеймів залетає з криками «кукареку» третий ноунейм і повчає зверхне як у нього у курнику заведено, годують по годинам, компенсують за яйця, то і відбуваються типові доу дискусії

я там тобі картинку показував як вони працюють

Яким боком якась рандомна картинка до конкретних вимог у конкретній вакансії. І чого ти причепився взагалі до Miro? Не я її сюди приплів незрозуміло для чого.

де назва твоєй шарагі яка тебе взяла і платить за віворк

А може тобі ще ключі від квартири, де гроші лежать? Нормальна компанія-єдинорог з 70кк MAU. З тебе вистачить.

я так і знав що це уявна компанія, ну добре, типовий ноунейм з доу як завжди злився

Продублюю ще тобі списочок, ти ж не побачиш в треді

Toggl
komoot
DuckDuckGo
Doist
Buffer

Не знаю, з якого дива ти вирішив, що я ноунеймам з доу маю звітувати, де саме я працюю

Тільки про дакдакго чув раніше, якісь ноунейм yet another todo list до 200 людей,
Почитав як у дакдакго соціалізуються, як же це жалюгідно :)
Scroll to how we Socialize
duckduckgo.com/...​ts/hiring/how_we_work.pdf

Рандомно підключають номадів у зум щоб могли поспілкуватися не про работу, бо сімʼї нема, а кота комусь треба показати

Тільки про дакдакго чув раніше

Це моя проблема? Ні. У продуктів усіх перерахованих компаній мільйони активних користувачів. Більш того, більшість, якщо не всі, не смокчуть гроші інвесторів, а є прибутковими. Але ж проблема вузьколобих — це те, що вони не знають про свою вузьколобість.

до 200 людей

І так, якість компанії не вимірюється кількістю поголівʼя.

як у дакдакго соціалізуються

А це взагалі ніяким боком до обговорення? Хочеш соціалізуватися на роботі — твої проблеми, в людей є інші інтереси.

(коментар видалено на прохання автора)

(коментар видалено на прохання автора)

Як нема, чого по суті сказати, завжди доводиться якісь косяки в опоненті шукати.

злили усі 70кк юзерш

Ти ж знаєш, що означає слово «alleged»? Маєш знати, ти ж в Штатах живеш. Чи як ні, то загугли.

Не знаю, що ти ще хочеш почути про Flo Health. Наприклад, те, що на днях вони отримали 200кк$ інвестицій? Чи те, що вони на днях в черговий раз пройшли твій улюблений аудит ISO 27001? І так, вони компенсують WeWork ремоут працівникам, уявляєш? Розумію, що для тебе такі бенефіти компанії — це шок, але що поробиш.

Нічого собі ти порвався) Спокійніше, випий валерʼянки

у корпораціях побільше, та компаніях з списку F500

Жодного слова про те, якого розміру і порядку компанії мають бути, до цього не звучало, ти це зараз придумуєш. Як нема чого по суті сказати, доводиться крутитися, як вуж на сковородці. Ще по профілю моєму лазити, рандомний бруд на компанії гуглити. Маладєц, Максімка, тільки якщо ти вважаєш, що Innervate, в якій і сотні працівників нема — це супер-компанія з F500, у мене для тебе погані новини. Не тобі про

список з ноунейм проектів, деякі з яких є прибутковими

говорити.

There is no direction and no purpose in management, especially middle management, which is just about securing jobs and maintaining high egos

Це не про тебе часом відгукуються підлеглі?) Дуже схоже звучить.

А iDepositBox не вивіз конкуренції, чи чого ви його прикрили?

Перша-ліпша ремоут вакансія

перша і єдина і не просто remote, а ЕМЕА remote, тобто робити де забажається не вийде

Не знаю, що туди конкретно входить

лептоп туди входить :)

более того, даже внутри emea ты скорее всего должен сидеть в стране найма , но это тебе позже расскажут и вскользь

не просто remote, а ЕМЕА remote

Ну, якщо вам EMEA недостатньо — не йдіть туди. Я дозволяю. Тим більше в компанію з російським корінням.

лептоп туди входить

Лептоп- це не WFH equipment. Чи офісним працівникам їх не видають? 🙂

Просто платимо нормально і наймаємо фуллремоут які мають можливість працювати з дому, або вирішити це питання самостійно. Якщо б у ковід погнали з офісів, тоді б компенсували.

Просто платимо нормально

В нормальних компаніях і платять нормально, і компенсують хоум офіс та/або коворкінг. Великій компанії з умовним Віворком домовитися про знижкову оптову ціну можна, а ФОПи поодинці муситимуть по стандартному прайсу платити.

Щоб що, який бізнес велью ? Наймати діджитал бомжів ? Зараз ринок такий, що нема проблем знайти людину і без компенсації бажання торгувати обличчям у коворкінгу

Чувак, ти гоніш) Бажаю нормальним спеціалістам з компаніями, де ти знаходишся скільки-небудь близько до найму, не пересікатися.

З одного боку, особисте життя співпрацівників працедавця колихати абсолютно не має. Чи людина комітить з ноута на кухонному столику Airbnb, чи з коворкінгу, чи з іпотечної квартири — це не ваше діло, якщо компанія людину найняла на ремоут. Має оцінюватися реальний перформанс.

Якщо ж при наймі є чітка вимога «тільки ізольоване приміщення, home office, де ви прописані», то компанія дуже часто за законом зобовʼязана покривати витрати на цей home office — від інтернету до частини оренди. А не казати, що «нема проблем знайти людину і без компенсації».

Якщо ж ви наймаєте контракторів, то жодного права їм вказувати, де конкретно вони мають виконувати свою роботу, ви не можете. Тільки обговорити глобальні локації, по типу «з Куби та РФ в локальні мережі не заходьте та не комітьте».

Зараз ринок такий

А завтра інакший, і всі нормальні люди від вас звалять.

Наймати діджитал бомжів

Якщо ж говорити в загальному про компенсацію коворкінгу, то, для довідки, ще існують варіанти: «Вдома дружина на удальонці/двоє дітей/собака/просто маленька квартира і треба змінити обстановку».

Ми в Україні і з українським фоп вже не наймаємо, так що вирогідність натрапити на «нармальнага специаліста» по ковирянню андроїда дуже мала, не переймайся.
А так є remote work policy, де є опис як це має виглядати, це на першому інтервʼю проговорюється, ми щорічно проходимо ISO 27001 та SOC2 аудіти, які зараз вже включають у себе віртуальний walkthrough робочого місця ремоутерів у тому числі. Тому якщо людина поїхала у шедоу відпустку та працює з готелю, то впн не підключиться, бо побачить зміну ip з іншої країни чи регіону, треба буде обговорити що це і чому вийшла зміна локації. Також є список країн куди неможна їхати взагалі. Ну і платимо ми десь +20% к ринку, тому пятіхатка у інженера на екстрений випадок «приїхала теща» чи «хочу відпочити» завжди є, взагалі я за індивідуальний підхід, якщо є якась зміна обставин, а людина цінна, то хоч окрему каартиру знімемо, аби працював. Перед війною взагалі ~30 людей евакуювали за свій рахунок, бо це вигідніше ніж всрати контракти.

Але я знаю що є компанії які мають середню зп і добивають зверху перкамі-бенефітами, добре що є вибір зараз, хоча я б з позиції контрактора обрав б більше грошей

Ми в Україні і з українським фоп вже не наймаємо
вирогідність натрапити на «нармальнага специаліста» по ковирянню андроїда дуже мала, не переймайся

Якась дуже слабка спроба підколу, я не в Україні і українського ФОПа в мене нема. Спробуй ще раз.

ми щорічно проходимо ISO 27001

Дуже за вас радий, ми теж. І що тепер?) Це ніяк не заважає працювати з WeWork чи поїхати у Workation.

та які підколи, сувора реальність, але добре що є лавки які підтримують віворк на плаву і не дають їм збанкрутити

Гімнокомпанія хоче показати що вони єдині роблять правильно, і всі мають підлаштуватись а ще краще робити все так само щоб підтвердити що ця гімнокомпанія хоч у чомусь права...
Схоже було і з діясіті, компанії які там дуже цим пишаються і розказують що так мають робити всі.

ну я хз, мені здається що усі правила завжди озвучуються на старту і тоді нема питань. а що там з діясіті, імхо там усі різні, навіть контракти різні, якось дивився зразки, десь є НДА, десь нема, хтось локацію обмежує а хтось ні

Якщо ж ви наймаєте контракторів, то жодного права їм вказувати, де конкретно вони мають виконувати свою роботу, ви не можете.

це точно чи не зовсім?

От розумієш, коли такі приходять у чат і кажуть «я приїхав у ерітрею трохи пожити тут, чому впн не конектится неможу працювати, начальник, до речі у мене вкрали картку та ноут, тому я з телефону але планую купити, закиньте мені на кріпту щось»

«я приїхав у ерітрею трохи пожити тут, чому впн не конектится неможу працювати, начальник, до речі у мене вкрали картку та ноут, тому я з телефону але планую купити, закиньте мені на кріпту щось»

це так наївно, що аж трішечки мімімі )

сама топова історія це як номад довго жив у Індонезії, а після переїхав на пів-року до Перу, де виявилося, що його індонезійська сімка не роумиться там, і отримувати смски від банку неможна, тому він відправив її мені зашивши у мʼяку іграшку )) (я не поняв нащо, але такий рівень конспірації чомусь він обрав), і кожний раз коли йому треба було у банк, я надсилав йому картинку від 2фа з кодом, а іноді дзвонив його банк і питав, чи дійсно він якусь там транзакцію робить.
номади це моя любов, стільки історій за 15+ років фулл ремоут менеджменту

тому він відправив її мені

дивно, що в нього не було друзів чи родичів, які могли б це для нього робити ))

номади з родичами горшикі побили як перший крок виходу з матриці )

номади з родичами горшикі побили як перший крок виходу з матриці )

якось несерйозно виходять, німецькі ідейні соціальщики і те серйозніше до справи відносяться

от тут людина спробувала вийти з матриці en.wikipedia.org/...​i/Principality_of_Sealand але це не на дивані в ербнб сидіти з лептопом і смузі

номадів у іліної значно більше, хоча виживати у Еритреї простіше, там крайм рейт нижче чим у Чикаго, так що коли номад необмежений, та хоче нових вражень а не дітей ото нянькати може чкурнути туди на легке

www.numbeo.com/...​esult.jsp?country=Eritrea
www.numbeo.com/crime/in/Chicago

мкау, я не планую ні у Чикаго ні у Еритрею, але є люди які спати у Таллінні не можуть, дай пономадіть як вільна людина

Якщо дітям не треба вчитися, займатися спортом, жити життя з друзями то все можна. Але десь у іншому топіку ти писав, що з чикаго сімейні обставини до океану жити не пускають, а тут вже півроку на острови. Чому не у флоріду на півроку тоді, купити два будинки і насолоджуватися

Думаю це ти теоретично, на практиці це якась шляпа, маючи два будинки хоч один для номадів у оренду на півроку поставити можна, а так платиш за усе — і головне незрозуміло ради чого

Проконсультуйся з юристом, залежить від локації

залежить від локації

ах, та невже?!

а я думала і справді

Якщо ж ви наймаєте контракторів, то жодного права їм вказувати, де конкретно вони мають виконувати свою роботу, ви не можете.

Думай краще. Загалом не можна, але з кожного правила існують винятки.

Загалом не можна, але з кожного правила існують винятки.

винятки будуть робити коли потенційний профіт перевищує потенційний ризик чи проблеми с законом, але це не про айтішників

Виняток — це можливість строго обмежити локацію контрактору конкретним приміщенням 🤦‍♂️ Загалом такої можливості компанії не мають. Але якщо і компанія, і контрактор знаходяться в одній країні, де за законом таке можна провернути, то так, можна, певно обмежити. Проте в абсолютній більшості країн це вже буде трактуватися як відносини працівник-працедавець. І тоді привіт, податкова.

Пару повідомлень тому ж про це все йшлося. Чому в тебе памʼять, як у рибки?

Пару повідомлень тому ж про це все йшлося. Чому в тебе памʼять, як у рибки?

Чому в тебе вибіркова амнезія?

моє перше і єдине серйозне запитання до тебе було — що таке нормальна компанія, але відповіді так і нема

ти тут вже другий номад, якого питаєшь щось, а він у відповідь у кращому випадку нахамить, у гіршому напише неправду

Ну очевидно ж, така, яка коли наймає на ремоут, не виставляє непотрібних вимог по типу «комітити тільки з домашнього вайфаю». І таких достатньо. Жалко, ви зі свого болота про них не чули.

Всього пару прикладів, для просвітитися:
Toggl
komoot
DuckDuckGo
Doist
Buffer

Це ті, про які всі знають. Ну, очевидно, крім вас. І по такому ж принципу працює купа інших компаній.

от знову більше нахамив ніж корисної інформації

Жалко, ви зі свого болота про них не чули.

ну і сбрехав )

більше нахамив ніж корисної інформації

Тобі ще, може, за руку їх працівників привести, щоб вони про бенефіти свої розповіли?

як мене ці номади як керівника заманали

Такі керівники бісять всіх, які ні на що самі не здатні, а всі мають жити як вони хочуть. Знайди іншу роботу, якщо не вмієш бути нормальною людиною.

а що цінного у подорожах ? от реально, це якась хвороба накшталт ADHD, я от хочу жити у власному будинку

я жила у стилі діджитал номад декілька років, доречі з малою дитиною. кожні 4-6 місяців нова локація. але потім прийшло розуміння, що воно нам не підходить, бо навіть таку сферу як хоббі що у нього (гітарист, грає на професійному рівні), що у мене (спорт, на той час був кросфіт) не можливо було якось розвивати. теж саме з кар’єрою. старих друзів ми загубили, а нових у той час не знайшли. про свою домівку ти вже написав — це стрибання по аірбнб я навіть коментувати не хочу. звичайно було багато чого цікавого і в цілому це був на мою думку корисний досвід, але повторювати це не планую

Саме тому є тема, коли у вас є постійна локація з друзями та шмоттям, і ви виїзжаєте кудись на якийсь час.
Звідки береться ця дибільна дихотомія — сидіти сиднем в одному місце все життя версус постійно переїзжати між ейрбнб?

Звідки береться ця дибільна дихотомія — сидіти сиднем в одному місце все життя версус постійно переїзжати між ейрбнб?

Звідки береться ця дибільна впевненість — що самий розумний, а інші дурні і просто ну ніфіга не розуміють як їм краще жити?

Бо люди в переважній більшості своїй дійсно слабко уявляють як їм краще жити.
В прямому сенсі — у них величезні проблеми з покращенням навіть власного життя, навіть маючи всі інструменти для цього. Не кажучи про якесь свідоме покращення чогось більшого навколо яж до рівня цивілізації.
Але при тому вони базуюють якість свого життя саме на якості «чогось більшого». І дивуються коли ця невідповідність прилітає скажемо ракетою.

Вже напевно ж наводив десь чудовий приклад супер-розвинених південно-корейців, ціла нація яким супер-розвинутість не допомагає, і які дико всирають сон та мордують дітей навчанням, що аж дивуються а чому народжуваність падає.

тут є пан Турко, він усе вже зʼясував, тому не треба навіть щось вигадувати, береш його висновки і купуєш-насолоджуєшься, людина з нами поділилася важливою інформацією

Тут багато чого в цьому топіку, можна посилання на гілку якусь?

Отут йде діскусія dou.ua/forums/topic/41399

Але коротка версія — це Бока Ратон

Ну вот я выбрал где хочу, купил дом и живу.
Езду только по делам, особой радости от путешествий не испытываю.

схвалюю, я б і по справах не літав, але-але, є ще зануди які хочуть оффлайн мітингів та пресейлу

Мені більше цікаво які досягнення у бро-ні :)

Мені більше цікаво які досягнення у бро-ні :)

що таке бро-ня? :)

тут потрібно знайти бро-ню та спитати 🤷‍♀️
я не знаю де такі диваки бувають

але я сприймаю чайлд фрі як дауншифтерів які з міста переїжджають в глухе село бо так легше/дешевше.

ну людина не обов’язково має займатися достігаторством, та не всі фізично чи психологічно можуть і комусь дійсно потрібен дауншіфтінг, щоб себе зберегти.

в мене є колега, яка не хоче бути матір’ю, бо знає, що психологічно не витягне. вона так прямо і каже. і це респект, бо людина знає себе і межу, куди ходити не треба.

Природа постійно шукає способи термінірування «мусорних» днк, раніше було простіше — захворювання, леопард, погода тощо, а зараз ось, егоїзм і небажання розмножуватися

Природа постійно шукає

Природа нічого не шукає. Це все природний добір

В таком случае гомосексуализм, как тупиковая ветвь для продолжения рода, должен был уже давно выродиться, а не продолжаться на протяжении тысяч лет)

Це щось типу виходу з програми по ексепшену, call gay_exit

тут не зовсім так тут ти не враховуєш що людська популяція вона соціальна і далі відповідно цивілізація яка і дозволить усе це з мільярдами популяції включно

... інакше популяція була би приблизно як скажімо у ведмедів є дані досить легко оцінити і прицінитися на людей

Завжди був, є, і буде деякий відсоток генетичних відхилень. Це варіативність в межах статистичнохї похибки. Вони в природі ніколи не були домінуючими, але судячи з Нетфіксу, я в цьому вже почав сумніватися )) Як починають оці теревені, чогось завжди згадую давню епічну пісню групи НОМ ))) «Шесть с половиной процентов зверей, семь процентов людей и иных представителей человеческой расы ...» )))

Якраз таки всіляке біосміття розмножується більше всіх... Тому природа шукає способи які явно йдуть не на користь людству, бо безтолкові люди заводять кучу дітей, часто в бідності і не здатні їх нічому навчити, і ті в свою чергу заводять собі ще дітей, і так далі. Чим далі тим гірше, бо тупих все більшає.

А є якась методика оцінки хто для суспільства важливіший ? От не факт, що сироїд-інцел, який звалив у іспанію важливіше третього сина алкаша Миколи, який зараз на танку чавить орків. А тезу про тупе покоління я читав ще у Сократа, але ж якось змогли і діти завжди краще нас

Никакие хобби,/развлечения и близко не способны дать

ну ти певно щось пробував щось конкретне чи так узагалом все? ))

не надо тратить вообще никаких усилий/средств чтобы её заполучить

кого саме её? ))

... ага я опять забув «перемкнути мову»

не надо тратить вообще никаких усилий/средств чтобы её заполучить, а конечный эффект один и тотже.

скільки по твоєму треба витратити зараз щоб заполучить дівчину? )) бо у мене є цифри для порівняння

... так от класична історія «американського кохання» торг починався зі $100 за годину потім здається $300 за ніч і потім $3000 за тиждень плюс накладні расходи на одяг всякий ну наче ляльку вдягаєш ну і задоволення же ж окремо

youtu.be/Qj9MTcXHdlE

а конечный эффект один и тотже.

... я ось до Різдва збираюся потратити трохи на маленькі паравозіки і залізну колію під них щоби трошки більше ніж просто коло було під йолку збудую ))

... тож скільки саме у грошовому виразі треба витратити щоб її заполучити? $500 вистачить?

... я можу дати $500 на чай ділеру у казіно но мабуть попрощє щоб погодилася зі мною повечеряти а там уже як піде і я можу сказати шанси нормально так як піде особливо «у серьозних намєрєніях» )) це вже багато срєдств усілій чи треба ще?

... бо на справді я не дуже хочу пертися у лв все якось не потраплю але може й треба якось

так от класична історія «американського кохання» торг починався зі $100

Для мене почути що людина платить за секс це як признання «мені ніхто не дає, тому приходиться платити проституткам».
ІМХО, це як визнати що ти не можеш знайти когось хто буде хоч розглянути тебе як пару за твої характер, вигляд, особистість.

Тут якраз вище писали

Поражен твоєй неудачей ))))

це справді передає те що я думаю про таких людей=)

Це як массаж, знайти того хто помасирує безплатно можна, але якщо ціль розмʼяти мʼязи то за гроші скоріше

Скоріше це про неможливість звабити дівчину по взаємній симпатії, яка відповідає твоїм критеріям краси і віку. Знайти немолоду некрасиву, що відповідає цитаті нижче, не така вже не реальна задача:

ІМХО, це як визнати що ти не можеш знайти когось хто буде хоч розглянути тебе як пару за твої характер, вигляд, особистість.
Для мене почути що людина платить за секс це як признання «мені ніхто не дає, тому приходиться платити проституткам»

Я б не був таким категоричним ) Я от собі як уявлю повернення в dating після 17 років off the market, то ну його нафіг. Витрачати свій вільний час на якісь безглузді балачки, робити вигляд що тобі цікаво і т.д. ) простіше заплатити

Витрачати свій вільний час на якісь безглузді балачки, робити вигляд що тобі цікаво і т.д. )

ти так кажеш, наче жінкам цікаві балачки малознайомого чувака

Ну зрозуміло, що воно в обидві сторони працює, але все одно ж ідеш на побачення, як мінімум жінка заради мінімального рівня безпеки, чоловік — заради запобіганню cat fishing, особливо в сьогоденні. тобто витрачаєш купу часу на те, що нікому не потрібно )

тобто витрачаєш купу часу на те, що нікому не потрібно )

люди йдуть на побачення та слухають нецікаві балачки, щоб зрозуміти чи можливо з цією людиною перейти формат, де балачки вже цікаві.

але якщо ціль просто злити те, що накопичилось у яйцях, то звичайно краще щось купити на півгодини. жінкам з цим з одного боку складніше, бо куплене не задовольняє, з іншого боку простіше, бо завжди є чоловікі, які будуть слухати нецікаві балачки, щоб після балачок зобразити «ти така офігєнна, я почті влюбльон!» і пійти робити те, заради чого обидва прийшли на побачення

Ну цей тред і був в контексті nothing personal just sex

да тут у треді спроба порівняти секс з проституткою та секс з людиною, яку кохаєш, а це не можна порівнювати, хоча механіка одна. це як порівнювати поїсти у Макдональдсі з сімейною вечерею на Різдво, хоча навіщо взагалі це порівнювати, можна обидві речі полюбляти (чи не полюбляти)

Ну ні, почалося з шеймінгу «платити за секс», що це типу невдаха, якщо не можеш безкоштовно отримати секс.

ну там спочатку трампу хтось сказав, що він ще не подорослішав бо сім’ї не має хоча років вже під сорок, а він у відповідь почав агртитись, що він мужчына хоч куда і з тестостероном, а не те що сімейні невдахи, які навіть до проституток не заходять

хоча хто там зна — хто куди ходить )

весь фікус в тому хто що вважає фастфудом/рестораном

і не забувайте що проститутки — також люди

і не забувайте що проститутки — також люди

коли на доу говорять про секс, то дуже часто це описують як взаємодію з предметом. чим більше грошей, тим кращій предмет можна мати для задоволення своїх сексуальних побажань

Близость с женщиной, которая тоже тебя хочет и к которой у тебя есть чувства, и секс с проституткой которая с тобой ложится только потому что ты ей заплатил и которой в лучшем случае ты безразличен а вероятнее всего вообще неприятен, это абсолютно качественно несравнимые вещи, как мерседес и ланос, мишленовский ресторан и вокзальная бадега, Реал Мадрид и ФК Нива... :)

Естественно, жена/семья обходятся значительно дороже любых проституток, ты не знал? — За качество надо платить :)

Странная логика, ты точно айтишник? :)
Ты ешь хороший стейк потому что он вкусный или потому что он дорогой? Я лично потому что он вкусный, а вот ты, судя по твоим выводам, потому что это статуснее чем беляш на вокзале

приходить інша людина і починає розказувати що стейк з бичка якого сам виростив і зарізав, а потім приготував — незрівнянний. І сам процесс прекрасний і важливіший за стейк.

при чому на справді людина сама такого ні коли не робила селяві просто бізнес ))

Тепер дійшло?

ні не дійшло бо просто стейк людина так само ні коли не купувала і не їла у неї просто такі уявлення про стейк як він має бути і як саме усі мають його мати виключно відповідно до його уявлень про стейк якого сам він ні коли не мав і не збирається і взагалі такий селяві ))

Так що, думаю, всі пробували.

тоді тут слід визначитися до кого відноситься стейк який усі пробували і який можна купити в магазині то є аналогія до дружини яка постійно під рукою

В США буквально в кожного в дворі

чи до платної повії за яку просто заплатив пожарив і попробував ))

Так що, думаю, всі пробували.

Я теж так думав усе життя. Шматок м’яса, шо там може бути особливого? Ще й недожарений )) Допоки у своїх вест вірджінських рурал іпінях не спробував дісно ахрінений18 озовий прайм-рібай, що тільки по п’ятницях, бо його витримують тиждень в особливих умовах. При чому ціна з сайдами не перевищувала 20-25 баксів. Ні в Лонг-Хорн, ні в інших «ресторанах» я такого не куштував більше. Рік тому в Лондоні знайшов в гуглі найкрутіший стейк-хауз, віддав майже 50 фунтів, але воно і близько не було схоже на той сільский рібай. Не усе що має одну і ту саму назву, по суті являється тим самим ;)

Наскільки я пам’ятаю, зараз Олег в Туреччині живе, то мабуть колись у відрядженні там був.

Років з три там прожив з невиликими перервами. Суто як там кажуть midwest )) Жодного Аймакса і Whole Foods на увесь штат, але якщо не тягне до усяких бумц-бумц і тому подібиних тупих розваг, то досить приємно і спокійно жити. І не дорого )) Один із самих білих шатів. Це був останній штат де не так давно розпустили ККК. Правда його керівник став губернатором, але то вже деталі )) Посилки Амазон просто кидає на дворі або запихує в поштову скриньку. А в кіно і пошопитись можна і в Огайо в Коламбус з’здити, там якихось 180 миль усього. Зате гори, звірятки різні вонючі не дуже, вопщем як написано на авто номерах Wild and Wonderful )) Для любителів хайкінга, як я, досить приємно, хоч і їхати треба до нормальнів треків. З точки зору удальонки — ліпше тільки Денвер, Колорадо, на мій особистий погляд.

А от в самому Чикаго на півдні — чисте Сомалі.

ти там не давно мабуть? )) південь чикаги то є класика поганих кварталів воно завже так було ))

... но там останнім часом по всій чіказі всьо не так однозначно ((

Найліпший був у рейтинг по співвідношенню ціна/якість життя десь у 2010. Я встиг там потусити деякий час, по роботі. Бухати тільки треба обережно, бо 1 км над рівнем моря )) Ну і Colorado Springs, Rocky Mountain National Park, Boldlier, рядом. )) Люблю гори, і жару, одним словом ))

Суто як там кажуть midwest

wv то є не мідвест сорі )) ні коли не був

Один із самих білих шатів.

не те щоби то є сильно йому помагало але як факт ))

І не дорого ))

загалом імхо то є буде відноситися до більшості штатів де буде місця від яких «їхати 180 миль у аймакс не далеко»

імхо конкретно вест віржінья як і інші апалачі то є пов’язані з гірської місцевості де нема місця для ферм тому «просто дома» там буквально задаром я навіть не певен точно як сам ринок житла там узагалі тримається але так процеси на ринку йдуть

Правда його керівник став губернатором, але то вже деталі ))

демократія )) федеративна до того ж не на папері як ссср

А в кіно і пошопитись можна і в Огайо в Коламбус з’здити, там якихось 180 миль усього.

імхо як їздити в огайо у кіно простіше таки поселитися в огайо в мене знайома була якраз в коламбусі на місцевому тб працювала потім заміж вийшла і кудись переїхала здається але я все якось забуваю поглянути точно куди а може я вже гланув но забув ((

загалом як у коламбус їздити «в город» то таки імхо простіше ближче до коламбуса

Зате гори, звірятки різні вонючі не дуже, вопщем як написано на авто номерах Wild and Wonderful ))

ну хіба що гори )) але знову же ж таки тоді я раджу глянути вже кароліну та тенесі якщо такі їздити кудись в город от треба

бо сама wv як я вже писав імхо таки реально так дикувата для

Для любителів хайкінга

це хіба для мисливців то да но для «хайкінга» засміють

З точки зору удальонки — ліпше тільки Денвер, Колорадо, на мій особистий погляд.

нічоссі ти сравнив денвер блін простіті реальний сіті це взагалі геть кардинально інший ікпіренс включно з кардинально іншими скелястими горами проти апалачі

якщо денвер порівнювати

З точки зору удальонки

тоді вже по той бік юта солт лейк сіті там до речі теж з білими норм плюс мормонський штат з більш строгими соціальними устоями побутовий ікспіренс імхо плюс мінус на рівні денвера географічно так само в ніде (но ще не рівнять з айдахо) но інтерстейти дають добру зв’язність з узбережжям (де вона не +26 но океан) і загалом навколо є атракцій щоб чисто спокійно удальонити

вест віржінья з ціма двома навіть рядом не порівнюється з ікспірєнсом за життя тобто воно геть інше ікспіренс

Вибачаюся, ліниво довго писати )) По більшості згоден, в тому ж Коламбусі буде ліпше. Але питали конкретно за ВВ. У шатах є два заводи, що виробляють ферро-марганець, один з них у ВВ. Тому 24 милі в один бік на роботу, це було ліпше чим 180 ))
І щодо «не мідвест» — проїдте там по І-77-й або по І-64, зрозумієте про що я кажу. Там пояття «мідвест» — це не про географію, а спосіб життя і усе що навкруги ))

я був на 64-му точно на 77-му не точно )) там крута специфіка як з інтерстейту буквально не видно життя коли дивитися знизу на інтерстейт то буквально «пролітає повз»

thechive.com/...​&utm_editor=4576700_jacob
Усе на 90% співпадає )) Заради приколу, можеш другу фотку (тільки текст обріж) запхнути в пошук гугла. Він знайде десяток різних назв що співпадають ))) А оце thechive.com/...​Midwest-Memes-Humor-2.png просто 99% ВВ шо по 64 шо по 77 )) Так шо midwest ))

Так шо midwest ))

перечитавши разів 20 я на решті поняв що ти власне мав на увазі написати

А ти в ВВ живеш?
Американці думають, що то самий хіл-біллі штат.

ніт wv то є реднеки хоча конєшно там уже специфічна помісь на шахтарі но шахтарі все ж таки пролєтарі а хілбілі то вже тенесі бо для ніх нада же ж гори чисто по опрєдєлєнію ))

ЗЫ: загалом там якраз місце таке там усе буквально поряд буквально за рогом бо мене якось звали у жоржію а я такий «та мав я так далеко мувати так шо звиняйте» а потім глянув такий карту бо пригадався мені один тракер який якраз розказував як він їхав якраз десь там підряд і такі да у nc виявляється навіть є шматочок прямого кордону з жоржією ))

такі мєста і гори хароші але мене дуже стурбував останній потоп який трапився навіть у конектікуті де здається ні чого не трапляється з часів янкі з конектикута тож доводеться заново дивитися карти і думати де краще на пенсію

Як там, норм?

якщо ти за вест віржінья то так норм є навіть города ... а ніт стой я оце пишу і лише відкривши карту і знайшовши той самій піцбург і той самій пенсільванії де він і мав бути то зрозумів що то я за пенсільванію пишу ))

... карочі я був тіко транзитом і з того що я запам’ятав собі то було дивне відчуття дивної тісняви як на підходах до міста так і «селами» і ще мені аж геть не подобалося те що я спостерігав обабіч дороги бо воно було якесь не щоби бідне а якесь буквально як «примусово (explicitly) занедбане»

і самі гори я пам’ятаю видалися мені теж якімось дивними такими теж буквально дуже тісними і якось так «природно занедбаними» що ніт бажання ані зупинитися постояти подивитися ані тим більше прогулятися там бо там і нема де як то буквально таке дивне враження

втім я можу робити припущення що гори ті самі апалачі і якщо пошукати місця то їх певно має бути знайти але у мене першого враження такого бажання не виникло от прямо од слова взагалі

В Японії треба шукати, вони ті ще ньорди в цьому плані

Там це не розповсюджено. Інша культура, хоча м’яса повно, але то інші страви. Там сашимі — оце витвори їстівного мистецтва дісно.

Там це не розповсюджено.

імхо то ти щось з чимось плутаєш я якось спеціально дізнавався бо думав то «типу як у кіно» тож так і насправді там у любому пристойному ресторані тобі подадуть пристойний стейк

звісно ж то є відноситься до «європеїзованої частини» країни як то чекати що стейк тобі подадуть гейші у класичному вбранні або без нього не варто ))

Там сашимі — оце витвори їстівного мистецтва дісно.

ну як тобі сказать ))

у любому пристойному ресторані тобі подадуть пристойний стейк

Пристойний — так. Але не більше. Навіть у Київі можна знайти «пристойний».

імхо то ти щось з чимось плутаєш я якось спеціально дізнавався

Не плутаю. Нас колеги з NEC водили багато де. З мраморної говядини не роблять стейки. Там інше, тонкі як папір ломтики, і бойлер посеред столу з купою сайдів. Нас вчили як не перетримати у киплячій воді, і так інше.

Щоб закруглити тему, в принципі, там де, ХОЧАБ, розрізняють medium rare від medium well і можуть на практиці це продемонструвати це, то вже добре. Але, на жаль)), я куштував ліпше. Хто буде проїзджати ВВ, дам точку недалеко від І-77, але тільки по п’ятницях готують ))

ну як тобі сказать ))

Та так і кажи — не розумію як можна жерти сиру рибу великими шматками )) Це приходе з часом. Коли розумієшь шо в туалеті після усього шо ти там зробив, воняє рибою, то значить ти готовий до сашимі ))

Та воно з першого погляду і по віскі у них теж «інша культура» але ж, але ж.
Ну як варіант Аргентина ще повинна підійти.

Та воно з першого погляду

Я в Токіо і Кавасакі близько двух років прожив в сумі. Це «перший погляд»? ))

по віскі у них теж «інша культура»

Згоден, інша )) Бухать в Японії можна було скільки завгодно і де завгодно, без усяких отих пакетів, шоб не видно було. Бухло екстремально дешеве. 12 річний Такетшуру коштував десь 12000 йен за 0.7. Лікувати джет-лаг саме те ))

Дружина також багато вкладає в сім’ю, але ти звісно цього не зможеш оцінити бо для тебе жінки це просто присунути шишку, і звісно логічно що вони тебе ігнорують, бо ти в їх очах — дервянний по пояс з обох сторін :-)

я одружений 20 років і ніколи не платив за секс. Що ти несеш, дядя. Іди проспись

20 років платиш :)

А рассмотрим вариант когда женщина, которая тебя хочет — бревно, а проститутка из элитного эскорта?) А то можно и другие крайности найти. Одно дело пойти в Амстере потыкать в шлюхо-шаурмешной, а другое дело когда ты уже давно и постоянный клиент.

Ох уж эти влажные фантазии про элитных эскортниц.... :)
Не всем естественно в браке удаётся достичь гармонии, в том числе и сексуальной, статистика разводов это подтверждает. Однако никакая самая элитная проститутка не заменит нормальных отношений. Вернее заменить то можно, как и мивиной в принципе можно питаться, и врать самому себе что это супер вкусно и полезно, но не надо пытаться убедить окружающих что это отличная замена полноценному питанию.

нормальных отношений.

ну так расскажи что это такое как оно? только без «мерседесов» и «мишленов» за которых ты нихиба не в курсе дела ))

но не надо пытаться убедить окружающих что это отличная замена полноценному питанию.

ты ведь в курсе что правильное полноценное питания оно в общем смысле достаточно принципиально не вкусно именно на уровне чистой био химии просто потому что все те «усилители вкуса» в той самой мивине они действительно работают и ты действительно ощущаешь это именно как вкусно потому что чисто био химически оно так и есть оно просто не полезно но оно именно что вкусно ну просто потому что это уже объективно там не надо быть даже «ценителем»

... ты ведь в курсе да? конкретно за «полноценное питание» ))

а то у меня как раз актуальный вопрос возник с этим самым «полноценным питанием» и это не стейки с пивом и даже не с вином ))

Ты правда будешь прикасать к женщине которую тягали бог знает кто еще час два назад? :-) Ну или человек который кого-то упрекает «бревно» при этом сам в сексе ничего кроме как вставить не видит? Я правда не понимаю как можно не брезговать проститутку, это как чужие старые трусы одевать, потому что они элитного бренда :-)

это как чужие старые трусы одевать, потому что они элитного бренда :-)

а если их сама Бритни Спирс носила, то как такое не надеть?

я специально в инстаграм подписался чтобы на неё трусы смотреть но время от времени она там ещё и без трусов ))

youtu.be/WqDegB1Q_b0

А ты женился на девственнице из монастыря? Или ты абсолютно уверен что не-проститутку до этого не трахал в зад грузин, после чего тот же член ей в рот засунул?)
Ну и статистика супружеских измен намекает, что чью-то жену кто-то вполне себе загибал на выходных, не этих так прошлых xD

которая с тобой ложится только потому что ты ей заплатил и которой в лучшем случае ты безразличен а вероятнее всего вообще неприятен, это абсолютно качественно несравнимые вещи

я уже прямо представил себе как ты на работу ходишь работу работать ))

это абсолютно качественно несравнимые вещи, как мерседес и ланос

у тебя конечно есть опыт? )) я только путаюсь в этом контексте где мерседес и где ланос потому что мерседесу нужно деняк ну так нормально так одно то стоит как-то так шо я бы б сам делал а комплект колёс стоит ну уже сравнимо как ланос ))

... и опять же ж не понятен вопрос с ланосом ... ща я вспомню ... ага давай даже на место ланоса будет сенс это ланос только с мотором и коробкой от запорожца

... так вот сенс как ланос с мотором и коробкой от запорожца (и к.м.к. технически без кондиционера соотв. в принципе) это вполне нормальная такая рабочая машина полностью и целиком исполняет свои обязанности на все деньги которых она стоит и даже чуточки выше крышечки просто потому что там ещё будет «у меня вообще есть машина»

с мерседесом последнее не работает я проверял ))

а ты что проверял из своих теорий про ланос и мерседес?

чтобы просто поставить точку (опять) в твоей дурацкой «дискуссии по аналогиях»...

... у тебя конечно есть мерседес? твоя жена тоже ездит на мерседесе? и ещё у вас есть отдельный маленький мерседес «для удовольствий от покататься на выходные по окрестностях»?

т.е. ты знаешь сам об чём ты говоришь «мерседес» правда?

Насколько я понял из той дикой мешанины обрывков мыслей которую представляет твой пост, ты сейчас пытаешься меня убедить в том что ланос лучше мерседеса потому что он проще и дешевле в обслуживании?? Тогда это отлично иллюстрирует аналогии которые я провел выше и я с тобой полностью согласен: если всё что тебе надо это чтобы было просто и дешево, то да твой выбор это ланос/мивина/проститутки — твое право. :)

Мівіна, стейки — це не ті аналогії) Матчасть наступна. Є умовно якась сума грошей.
Хтось каже, що він за ці гроші краще купить економічний Нісан, який буде служити 30 років, який надійний і можна всю сімʼю возити. А хтось, що він не хоче Нісан, а хоче Мозераті або Феррарі (молода струнка вродлива). Але грошей на купівлю таких машин немає. Є тільки на погодинну аренду інколи.
І в тому і в тому варіанті є свої плюси і мінуси. Безумовно, аренда суперкарів погодинно раз на місяць — це не те, чим можна вихвалятися. Але якщо комусь щиро по кайфу інколи користуватись лакшері каршерінгом замість володіння однією середненькою машиною, то вай нот. Нехай так. Головне, щоб усі були щасливими)

Ось у тебе є хороший давній і надійний друг. Ви з ним вже багато років «не розлити вода», друг друга добре розумієте, вам разом цікаво, ви довіряєте один одному, є багато чого згадати за ці роки в веселого і різних складнощів які кожен із вас пройшов, а інший допомогав і підтримував. Да, іноді ви сперечаєтесь чи ображаєтесь один на одного, буває.
А ще у вас є традиція — ви ходите з ним пару разів на тиждень в бар — випити якогось смачного пива, розслабитися, потриндіти за життя, вам обом це доставляє радість.
а ось хтось каже — ***ня ці всі друзі, тільки підлаштовуватися під них, слухати що він там тобі розказує, і взагалі ви можете посваритися колись і він перестане з тобою дружити.
Уж якщо хочеться добре випити, то краще вже найняти професійного алкоголіка, який може випити набагато більше за твого друга, він за гроші піде з тобою в бар, ви з ним випʼєте і він буде тебе слухати і не перебивати, і не сперечатися. І все, не треба буде йому подарунки на др дарувати, приїжджати допомагати з якимось проблемами. Одні обмежені і головні болі від цих друзів.

Та ні) це не аналогія, я якєсь натягування сови на глобус. Немає реальності, де комусь би хотілося бухати з професійним алкоголіком замість друга. А от мати машину дорожче та нову модель авто кожного року — багато хто хоче.

Але грошей на купівлю таких машин немає.

тож як я вже й казав (не раз) то є аналогія для бідних ))

Ти хочеш собі та іншим щось довести, впевнитись у своїй мужності, подолати сумніви і тп.

Та я нічого доводити не хочу, ну крім того що Трам трохи «запиз#вся» з гормонами і байками як він дівчат знімає)

Для мене почути що людина платить за секс це як признання «мені ніхто не дає, тому приходиться платити проституткам».

За него платят все, разница только прямо, или косвенно xD

коли з тобою живе дівчина яка потребує твоєї уваги

або навпаки не потребує ))

А з дітьми взагалі не уявляю як.

великий двір досить добре огорожений доки ще досить малі і далі велике село досить вправно віддалене від різної цивілізації з відповідними негативними акцентами або ж географічно не віддалене але віддалене соціально сегрегації

Треба приділяти їй час, синхронізувати свої плани з її планами, свої побажання з її побажаннями.

це приносить задоволення, а якщо не приносить, то люди просто цього не роблять

В мої 40 бажання сексу не зменишилось у зрівнянні десь із 25 років. це усе маячня про те що всі імпотенти, ну якщо звісно просрав здоровя на бухло та роботу то звісно. Причому я б сказав в плані сексу зараз навпаки краще стало з дружиною, просто зараз єміграція та оця срана війна дуже багато забрали сил та часу. За увесь цей час що я з нею вже так вивчів її тіло, що ніякий альфач не зможе зрівнятись, як я можу зіграти на «цьмоу музичному інструменті».

Не треба путати лібідо з імпотенцією.

Тим не менше, можу поспорити що деякі колеги на роботі, знайомі дівчата, просто гарна дівчина в метро, збуджують більше ніж дружина, і ви б з ними залюбки замутили якби не дружина

І тут твоя головне примітивність вилазить одразу, ти бачиш лише в жінці красиву картинку, тому нічого більше. Далеко не факт що ця жінка в метро дасть мені те що я полюбляю у сексі, звісно я бачу красивих жінок, але мене не парить що вони мені не доступні чи мені щось забороняє дружина. Якщо коротко, в мене в глибині душі є відчуття що я знайшов свою mrs right, і мені вже не потрібно щось шукати, тому мені якось пофіг кого я там бачу в метро.

Тут головне просто бути реалістом і розуміти, що будь-яка mrs right може сьогодні бути, а завтра ні. Тому до цього треба завжди бути готовим, щоб така ситуація не застала зненацька і не підпсувала психічне здоров’я.

Але щодо користування повіями погоджусь — це крінж як з морального, так і з практичного аспекту. Одна справа зваблювати безліч жінок за рахунок своєї особистості, харизми, методичності, а зовсім інше — платити за секс. Саме смішне, що такі ще й вважають себе альфа-самцями, які, за визначеннями — мисливці, а не задроти, яким ніхто крім проституток не дає.

Тому до цього треба завжди бути готовим

Держати двi про запас?

ну це прямо буквально як у тому анекдоті за літо «тєпєрь я люблю дєньгі» (к) (тм) ))

щоб така ситуація не застала зненацька і не підпсувала психічне здоров’я.

і фінансовий стан ))

... чи ми про бідних у яких нема мерседесу тож ні чого окрім своїх ланцюгів пробачте за лівацьку тавтологію ))

Так, рано чи пізно зрозумію, коли тетесторон впаде

а он у тебя высокий?

Подорожуйте трохи по світу поки молоді, після цього ЄС селом буде здаватися.

НЗ — то пенсионерське глухе село, звiдки молодь тiкає куди завгодно, у тому числi i у ЄС

Не більше село ніж половина Європи )

Ну і в Австралію втікають, США і Англію (Лондон), а не в Мадрид якийсь, Прагу чи Стокгольм.

Я ж не кажу їхати туди жити, я привів приклади цивілізованих місць де менші податки.

Саме що село, глухе та вiддалене

Ну і в Австралію втікають, США і Англію (Лондон)

Так, це очевидні напрямки.
Але в mainland Європі їх таки є. З Австралiї також

Як і в оберненому напрямку, і не факт що туди більше.

Окленд звісно не Лондон, і не Париж, але не гірший половини європейських столиць. А якийсь Квінстаун не гірший типового альпійського городка. Віддалено, да.

У мене тітка отут живе, по клімату близько до мрій мрійника з комфорттауну, по життю — повне очко, скучно

maps.app.goo.gl/...​.google.maps.preview.copy

Був там. Це місце для кемперів на кілька днів, максимум тиждень вибратися з міста, а не жити там постійно. Навіть сам Кернс, головне місто там, який значно більший, це місто для пенсіонерів.

Для молоді треба cюди:
www.google.com/...​B&biw=1590&bih=1053&dpr=1

Або традиційно в Сідней, Мельбурн, Брісбен (олімпіада в 2032 тут).

Як і в оберненому напрямку, і не факт що туди більше.

В НЗ було бiльше ранiше. Зараз дiти тих мiгрантiв пробують муттер та фатерлянди.

А якийсь Квінстаун не гірший типового альпійського городка.

Я не про красу, а про що там робити, окрiм як пасти вiвець посеред мальовничих пейзажiв.

А в умовному Мюнхені що робити?

Енжоіти лайф

там можна обирати чи пасти овець, чи в Гуглi вджобувати)

Мюнхен у самому центрі Європи. Навколо нього найбільше у світі розваг, природи і інфраструктури.

З розваг кататися на веліку у лідл за прострочкою, музей і дешеві квітки на літак щоб чкурнути кудись з цього раю

Проте на ДОУ срати можно звідки завгодно

Іван десь зник, може переїхав з мюніку?

Тут соглашусь. Странное место, как и вся бавария в целом.

Я в Монако проїздом був пару тижнів тому.
То туристичне село з 1 нормальною вулицею + 1 трассою і на тому все, воно чисто формально не є Францією.

або відсутність їх взагалі

Але там будуть інші челенджі ))

1. Іспанія близько до топу країн щодо віз самозанятим
2. Ефективний податок можна робити десь 20%, це звісно не 5-12, але в пару разів дешевше якоїсь Німеччини

Можно и ноль, но из-за войны нолукративу получить в уа сложно.

Я взагалі не уявляю життя не в англомовній країні (привіт Європа). Всі написи незрозумілі і часто не дублюються англійською, всі назви продуктів в магазинах не зрозумілі, половина місцевого населення не знає англійської, а багато із тих хто знають — ті ще націоналісти і принципово на англійську не переходять. Тому користування сферою послуг буде той ще челендж. Хіба що у вас є бажання вчити місцеву мову.

Тому особисто для мене, або англомовна країна, або інтернаціональна яка заточена на туристів, а значить розуміють англійську.

Ладно, якщо мова була би про якусь азіатську країну власними системами письма, а в Іспанії то що незрозумілого?

До того ж, одна додатково вивчена мова — нижче ризик деменції в старості. Плюс саме іспанська мабуть топ мова за параметрами легкості вивчення і того, скільки країн відкривається коли ти її знаеш.

Ладно, якщо мова була би про якусь азіатську країну власними системами письма, а в Іспанії то що незрозумілого?

Все незрозуміло. А в азіатських якраз на англійській дублюється, ну крім Китая чи Японії мабуть. Але вони не туристичні країни, також там буде важко жити.

До того ж, одна додатково вивчена мова — нижче ризик деменції в старості.

Я краще потрачу час і ресурси на вивчення чогось іншого. Та навіть краще англійську досконально вивчу ніж ще одну мову.

Ні. Не витратиш і не вивчиш. Тому що це поза рівнем комфорту. А вивчати нову мову щоб жити в країні — це шлях до комфорту.

До того ж, одна додатково вивчена мова — нижче ризик деменції в старості.

Мені особисто на роботі вистачає навчання, + англійську можна прокачати краще.

Деякі розглядають опцію валити в Південну Америку (з певних гіпотетичних причин), а там англійська нікому не потрібна.
Хоча якщо, теоретично, валити в Африку — то десь в ПАР має бути мовно норм, але там з безпекою проблемно.

там англійська нікому не потрібна.

так а які варіанти не занадто дорогих країн та ще і з англійською? Філіппіни хіба що, але там вже зараз напруга з Китаєм, землетруси і злочинність/бідність рівня Мексики

До того ж, одна додатково вивчена мова — нижче ризик деменції в старості

Після 40 додатково вивчена мова — це в першу чергу втрачений час
Потім можливо відкриті двері кудись)) (до психіатра скоріше за все)

Будь яка активність — це втрачений час.
Але якщо то є мова країни в якій ви плануєте залишитися, то краще не втрачати час та вчити відразу.

Або вибрати країну, де спілкуються мовою ти знаєш

Дивуюсь, що ти англiйську якось вивчив

Це опис України, але ж ми це любимо

Так, тому не заздрю іноземцям які живуть в Україні де з англійською на порядок гірше ніж в Європі. Навіть в Борисполі далеко не всі англійську знають що ганьба.

Але ж ми українську знаємо, так що до нас це не відноситься.

Кто-то может внятно объяснить почему люди бояться учить языки? От этого здоровье ухудшается и длительность жизни падает или как? Или это просто украинские айтишники типа «выучил английский худо-бедно и пусть теперь со мной на нём все говорят»?

Насправді вивчення іноземної мови це доволі цікаве заняття. Та в житті ще стільки багато занять значно цікавіших за вивчення іноземних мов, що люди бояться, що якщо почнуть виділяти час на вивчення іноземної мови, не вистачить часу на інші заняття, значно цікавіші за вивчення іноземних мов.

Я впевнений, що замість вивчення мови той же Donald Trump з радістю би радше залипав у соцмережах (на тому ж ДОУ наприклад) чи займався би ще якоюсь прокрастинацією. І на справді цікаві заняття вивчення мови точно не вплине.

Вивченням мови не вдасться займатися замість прокрастинації, оскільки під час прокрастинації мозок не напружується, а під час вивчення мови напружується, ну принаймні на найважчому початковому етапі вивчення мови, коли не знаєш жодного слова і не знаєш граматики — потім, розуміючи хоча б більше половини слів у цікавих для себе темах та правила побудови речень, уже можна знаходити тією мовою щось цікаве для почитати, і вивчення мови починає конкурувати по часу з прокрастинацією.

Так, вам видніше чим Дональд займається )

Вивчення мови це робота, це зайняття яке не приносить задоволення. А ось в соцмережах ти ментально відпочиваєш.

Це типу бухати і курити кальян, або ще якісь актівіті на тему «як витратити час внікуди»?)
Я в тих людей (що зараз швидко згадав про «вчити мову не має сенсу») не бачив якихось хоббі і тд))
Але, заісно це може бути погана виборка, ofc.

В кожного свої вподобання щодо активностей. Та зазвичай для розробників ПЗ це активності, які не потребують напруженої мозкової діяльності, бо її і на роботі вистачає. Розпиття алкогольних напоїв та куріння кальяну також належать до активностей, які не потребують напруженої мозкової діяльності, та оскільки у розробників ПЗ робота сидяча, щоб компенсувати недостачу руху під час роботи, позаробочі активності мають бути рухливі — прогулянка з дітьми, заняття якимось рухливим видом спорту.

А в тебе які вподобання? Чимсь ще займаєшся окрім роботи?

В робочий час окрім роботи доу читаю і іноді можу подивитися якийсь фільм або серіал — що те, що те не потребує напруженої роботи мозку, на відміну від вивчення іноземної мови на найважчому початковому етапі. В позаробочий час мене повністю бере в оберт трьохрічний син, на 100% часу (раніше він і в робочий час брав в оберт, поки я кілька днів тому не переніс робочий стіл в кімнату, яка замикається зсередини). Ще в суботу виділяю дві години на заняття з акробатики — власне заняття півтори години, та півгодини щоб дійти туди, назад і прийняти душ після заняття.
Минулого літа ще вдавалося раз в два тижні виділити дві години щоб в волейбол спектися, та зараз поки що не вдається.

щоб нормально вивчити мову, треба ею спілкуватися. з натівами чи з іншими інтерессентами. але спілкування з рандомними людьми — це вже «nicht jedermanns Sache» :)

Мало того що це трата часу, так ще й непрактично так як без практики мова забувається. Тому знати ти будеш мову тільки тієї країни, в якій живеш. А вчити нову мову кожен раз як змінюєш країну — таке собі. У мене інші хобі є.

Добре, я ще розумію тих, хто вчить іспанську так як в багатьох країнах на ній розмовляють. А ось інші європейські, особливо скандинавські...

Імхо, основні причини зазвичай дві: лінощі + страхи.

Буває звісно, що обставини не дозволяють, або людина не бачить сфери прямого застосування (відсутній інтерес, який мотивує).

Люди не хочуть всірати свій час на непотрібні речі, он амкриканськи айтішники хочуть щоб усі хто на них працює знав англійську і норм

Кто-то может внятно объяснить почему люди бояться учить языки?

Бо це реально напряжно. Особливо між А2 і С1(коли вже минула радість від перших успіхів але ще не можеш нормально говорити/працювати) це мука в багатьох мовах ще і з тупим заучуванням на пам’ять купи інформації. Тому і рекомендують вчити в дитинстві, бо далі все важче себе змусити.

А що не подобається в UK? Ось був там тиждень тому в перший раз в Бірмінгемі та Лондоні, дуже сподобалось, якась Німеччина на максималках.

по латаму зможу вільно подорожувати

тоді в компанію до вивченої іспанської (доречі вона в ЛАТАМ відрізняється не тільки акцентом, там і багато слів або інші або інше значення мають) треба прикупити ще револьвер )(

Поки хтось все життя пише

Всі написи незрозумілі

, інший за пару років вивчить мову на ± розмовному рівні і йому то буде вже до лампочки.
Я десь через рік перебування в Німеччині та через місяць після початку роботи перейшов на роботі повністю на дойч, в тому числі на спринт-мітах щотижня, коли буває по годині щось презентую.
Питання було десь в сотні специфічних слів/термінів.

Поки хтось користується ліфтом, інший десь після року в качалці, холодильник на 10тий поверх по сходам тягне

Нє, ліфт — то якщо в Україні лишатися.
А переїздити в англомовну країну — це також накачатися і тягати не холодильник, а пралку, і іншими сходами. Де можуть бути дірки між східцями та не бути перил, але ж «я зі школи качаюся, нащо мені перевчатися холодильник тягати? Та не такі й погані ці сходи, головне в дірки не вступати»

Я в тому плані що звісно ж можна холодильник в ручну на 10ий поверх занести, але ж навіщо якщо є ліфт?

Я якби зрозумів аналогію. Ліфт — це рідна мова, а будь-яка іноземна — це тягання важких незручних предметів сходами.

В Іспанії розуміють англійську, якщо не в якомусь селі :)
Гугл-транслейт і подібні штуки зараз дуже норм працюють :)
Іспанська відносно проста в плані граматики і чимось схожа на українську :)

Я мав трохи досвіду побутового спілкування з іспанцями при їхньому рівні англійської 0 і моєму іспанської на рівні «donde esta la biblioteca» — воно реально і менш стресово наспавді було ніж ти тими ж поляками

В Іспанії розуміють англійську,

хіба що такі самі приїжджі)
у них та сама фішка що і у англомовних — навіщо вчити іншу мову якщо твоєю і так пів світу говорить

Хз. Діти в школі англійську вчать — факт.
Ніхто не каже про політичні дискусії, але купити пива чи телевізор проблеми не буде

Діти в школі англійську вчать

так і в Україні вчать) вчити це процес а не результат. Мене просто здивувало де ви зустрічали англомовних іспанців, це якийсь рідкісний звір)

Був у Валенсії рік тому, зайшов в кафешку зі столиками на вулиці 20 хвилин від центру, більше в спальному районі. І чомусь чи то в мене інтернету не було чи що, але я не зміг скористуватися перекладачем онлайн. 2 офіціанти не знали англійську взагалі. Вирішив спитати дівчину, років 30, що сиділа за сусіднім столиком щоб показала мені де там розділ з сендвічами, щоб я якийсь обрав із списку. Вона зрозуміла слово сендвіч, але геть не розуміла що я від неї хочу, хоча було видно, що вона щиро хотіла допомогти. Потім на пальцях все-таки пояснив і вона допомогла.

Ну хз, може мені просто щастить :)

Але в туристичних місцях, як і усюди, вони розмовляють англійською

А фотку з телефона офіціанту показати чому не можно?
Та в томуж гугл транслейт написати та показати офіціанту?

там 1200 слів спільної бази з англійською, тому розуміючи структуру речення коли «зачепився» за відоме дієслово можна принаймні частково зрозуміти про що мова, так вони і роблять (ну і пару десятків простих частинок мови теж легкі знати і допомагають)

і другий фактор — імперський досвід, він впливає на очікування, що людина може і не знати мову, цього нема у поляків чи інших людей без подібного досвіду (якщо людина не виглядає іноземцем явно її неспроможність заговорити вільно, «як свій» вганяє в ступор частину людей)

для мене от загадка португальці, вони легко вчать і іспанську і безліч версій італійських, але це не працює в зворотній бік, при тому як на мене португальська, що локальна, що бразильська складніше ніж іспанська, включно зі звуками і граматикою

дієслово

найскладніше, мало того що нема спільних з англійською так ще і відміняються

португальська

десь читав, що португальці усвідомлюють що їх мова не така розповсюджена і докладають більше зусиль для вивчення інших мов + фільми без дубляжу + іноземні компанії. Схожа ситуація з Нідерландами.
Хоча часто можна почути «no speak English», особливо в держустановах

В Іспанії розуміють англійську, якщо не в якомусь селі :)

Ну хз, что-то в Сарагосе в плане английского было жесть как печально, хотя далеко не село)

В Європі є три основні мовні групи романська, германська і слов’янська. Всі ті місцеві мови до рівня А1 вчаться за пів року.

Я взагалі не уявляю життя не в англомовній країні

Тобто, ти автоматом відрізаєш собі більшість адекватних країн

у деяких людей генетично щелепи не пристосовані ((

А ще вік. Чим старша людина, тим важче і розрізняти певні звуки, так і вимовляти їх.

Кількість адекватних англомовних країн і країн лояльних до англійської достатньо великий щоб не дивитися на ті «адекватні країни» не дружні до англійської.

Так ты просто лингвоинвалид.
В той же Испании отлично все читается при некоторой доле усилий первоначальных.

в карʼєрному і фінансовому плані в сфері ІТ тут робити просто нічого — ЗП смішні, різноманітність вибору проектів дуже низька.

Уже дивно в епоху удальонки чути такі речі

Так це від людини залежить — які в неї скіли та як вона вміє себе продати.
В загальному випадку, удальонка дозволяє комбінувати класну локацію (але з поганим локальним ринком роботи) та нормальну роботу з достатньою зп.

Хз, я на джині знайшов дві удальонки підряд. Може тому що я не женуюсь за топ запрлатами, і мені сам факт життя в певній локації може додати віртуальні $$$ до зп.
В сенсі, важко уявити яка прибавка до зп заставила би мене поміняти Португалію на наприклад Швецію.

В 2023 та 2024, останній раз отримав два офери і обирав навіть.

Хз, я на джині знайшов дві удальонки підряд. Може тому що я не женуюсь за топ запрлатами

Так мова вище була про хороші ЗП.
Знайти на умовних 5к$ всюди легко, а от 7к$ і вище це вже проблема. А в 2021 це бцло реально отримати навіть сіньору на галері

пан переїхав до каліхфорнії?

Більшість американських роботодавців має якусь версію політики fair play, тобто база зп розрахована під якийсь дешевий штат та ремоут і для калі має більший коефіцієнт (якщо там хедофіс, наприклад), і якщо людина змінює «прописку» униз, то автоматично і зп скорегують, а вверх тільки якщо компанія офіційно запросила працювати-переїхати у більш дорогий штат.

Більшість тих що бачив індексують як в одну так і в іншу сторону.

Ну тобто жив собі junior qa у арканзасі і раптом переїхав у менло парк і йому автоматично хоба +50к зверху, нічо не треба робити. Класні пацани

Так, в відсотках індексують. Докинуть 5-10%. Є компанії які по всій країні однаково платять, наприклад аірбнб.

у тіх де я працював те що вверх тре було зазделегідь подавати і отримувати апрув, але різниця каліхворнія vs арканзас була не 10 відсотків, а більше

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Виявилось, що ми в іспанський банк вже загнали більше 100к євро о_О

Більша частина грошей мігрувала по IBAN між своїми рахунками, останні поповнення робили вже кешем в касу (кожен раз виходячи за 10к ліміт).

З цікавого про нерухомість, вже про чистенькі новобудови (як всі тут люблять):
Є можливість фіксувати ціну зараз на етапі чи котловану чи наполовину зробили чи майже готово — кому що до душі, вартість 2-3к за метр.

Переуступка майнових прав як мінімум по одній шикарній морській новобудові коштує... 0%. Взагалі вони досить здивувались факту того, що в Україні стрижуть 1-3%. Загалом умови пропонуються дуже лояльні і в разі проблем з оплатою кидати на гроші клієнтів не будуть, в найгіршому випадку перекинуть оплачене в наступну новобудову.

А тепер найцікавіше: поки будівля не готова ви платите 25-30% вартості, а борг в інші 75-70% виникає на моменті «готово, нате ключі». І до цього моменту з’являються опції:
— назбирати гроші самостійно
— покрутити автономо (ФОП), показати податкову історію та заіпотечитись під 3-3,5% різних
— переуступити права*

* ще є найкрутішим варіантом, як на мене, оскільки цінність майна зросте — а борг перед забудовником — ні, тобто це інвестиція з кредитним плечем навіть без можливості взяти цей кредит

Кому треба майже готове і одразу: цінник стартує від 110к євро за новобудову 1-бедрум 54кв.м. (місто Кастейон) з ремонтом та кухнею навіть холодильник/пралка є. Докупити треба ліжко та диван.

останні поповнення робили вже кешем в касу (кожен раз виходячи за 10к ліміт)

А що за банки?

Іспанські новобудови продаються з ремонтом. Якість ремонту в квартирах за 300 тис не відповідає ціні. Погугліть відгуки і фото.

Я за останній тиждень був у вже 2 побудованих квартирах різних новобудов, що саме та чому конкретно там не відповідає?

Радий за вас. Значить у нас різний досвід. Ви потрапили на 20% топ ринку, а я на 20% гіршого дна.
Звертайте увагу на плитку, каналізація і вентиляцію.

А можна конкретніше про те, де ви дно знайшли в новобудовах? Чи то якісь глухі регіони всередині материка? Новобудов тут на пальцях рук перерахувати можна, кожна від 2к за метр з хорошим плануванням та ремонтом

Потому что 300к это как бы бюджетное жилье. Чего вы от него ждете

А походження грошей питають і взагалі, як ви гроші в Іспанію перевезли?

Походження — так, як привезли — ні

происхождения достаточно, не спрашивают в банке декларацию с Украины? что конкретно спращивают?

Происхождение — это и есть та или иная декларация

Природа в Испании красивая, это верно. Вот только значительная часть красивых мест находится в cotos privados de caza — частных охотничьих угодьях, и огорожена колючей проволокой. А значит, наслаждаться этой природой будешь в бинокль, стоя посреди узкой трассы, уворачиваясь от проезжающих фур. В общем, Украина в плане природы ничем не хуже, а в плане доступности территорий — лучше в разы.

а якщо потрапиш на територію — пристрелять чи ні?

Вот что пишут на Реддите:

Spanish here. Those signs matter only to hunters, you can ignore them completely. Be careful during hunting season (fall and part of winter), but that’s for granted.

Может я ошибаюсь, и там таки можно ходить/ездить на велике.

Может я ошибаюсь, и там таки можно ходить/ездить на велике.

Я був в Іспанії досить багато разів. Не зустрічав якісь цікаві місця на приватній території. Про які місця йде мова?

Оці пусті поля, це цікаві місця? Більше схоже на звичайний сільхоз

Наприклад, гори на південь від Толедо:

так це ж чиїсь городи, що там привабливого?

Не городи, а саванна. І особисто мені такі ландшафти дуже подобаються (нагадує Кітцевську пустелю на Харківщині). А на дальному плані — гори. Але у гуглі є фотки з тих гір від велосипедистів, тобто туди якось проїхати можна.

Виглядає як топове місце щоб зупинитись посікати на трассі та й поїхати далі)

Украина в плане природы ничем не хуже, а в плане доступности территорий — лучше в разы.

Особливо коли до річки неможливо підійти бо там суцільно чиїсь паркани 5 метрові

Під Львовом взагалі ціле озеро обнесли по периметру і зробили платним :D

Озёра под городами может и да, но в целом огороженных территорий у нас не так и много, по сравнению с Испанией.

Ше як мінус Іспанія має засуху. І в майбутньому воно не буде ставати краще.

Просто надо строить опреснители.
А не заниматься фигней

Там поруч Атлантичний океан та Гольфстрім. В деяких регіонах бувають такі дощі, що йдуть цілий день.

На півночі Іспанії, на північному сході (з листопада до березня). Ось мапа, імхо, схожа на реальність щодо кількості дощів в Іспанії.
qph.cf2.quoracdn.net/...​581e96c07cf1742c08be49-lq

Ааа, ну скажіть це південному узбережжю і зокрема каталонцям. А то вони там оголосили надзвичайний стан по воді в Барсі і все йде до того що будуть штрафи за те що миєш машину чи в душі стоїш 11 хвилин за день. Водосховища заповнені на 15% вже зараз. А це не літо. Хочуть воду завозити на кораблях...

Все це є. Просто терени гірські нема сенсу зволожувати, а там де землі родючі — все підливається.

Чому мені подобається жити в Іспанії
1. Іспанці по більшості дуже привітні і чуйні. Вони не дуже напрягаються самі, але і не напрягають інших. Найчастіше використовувані слова це «транкіла» — спокійно, «но паса нада» — нічого страшного. Вони вміють жити із задоволенням і я намагаюсь цього також навчитися.
2. Ціни на житло, продукти, дитячі (та дорослі) гуртки та актівіті дуже радують. Фрукти, овочі це не сезонні продукти і можна дозволити собі це їсти цілий рік.
3. Так, я плачу не маленькі налоги, але я бачу, куди вони йдуть. Я бачу всі ці гарні дороги, освітні програми від влади і багато чого іншого.
Про мінуси.
1. Головний мінус це бюрократія. БЮРОКРАТІЯ не з великої букви, а всі букви великі, це щоб передати її рівень.
2. Окупаси, але вже поданий законопроект (і скоріш за все він дуже скоро буде прийнятий), за яким окупасів можна буде виселити протягом 24 годин
3. Іспанці і самі по собі люди шумні, а ще і будують тут так, що коли сусід зверху кашляє, то це відчувається наче тобі над вухом. Я вже звикла, для мене це не дуже велика проблема.
4. Неможлива спека влітку в південних регіонах і дуже великий рівень вологості (сиро в домах, що ти не роби) в північних регіонах з жовтня по травень.

ще до п. 3 плюсів хочу додати

3. Так, я плачу не маленькі налоги, але я бачу, куди вони йдуть. Я бачу всі ці гарні дороги, освітні програми від влади і багато чого іншого.

А ще завдяки цьому я можу розраховувати на нормальну пенсію, а не жити на старості як бомж на 2000 гривень на місяць

а на какую среднюю пенсию можно рассчитывать в Испании?
я тоже так думала про пенсию в Германии, пока не разобралась в особенностях пенсионной системы и вообще демографической ситуации в стране.Если коротко, то сильно рассчитывать на хорошую пенсию не стоит.

Ну прям так чтоб аж на хорошую, то понятно что не стоит расчитывать, но это же все равно будет не 2000 гривень. Я расчитываю на пенсию от 500 евро до 1200 в зависимости от того, удастся ли добавить туда мой стаж в Украине. По закону, они должны учитывать, потому что Украина и Испания подписали документ (не знаю как правильно называется) по взаимозачету. Но на деле с испанским уровнем бюрократии этого бывает очень сложно добиться.

Рядовому українчику ніде не варто розраховувати на пенсію

Неможлива спека — це скільки?

З тої пори, як я живу тут, я перестала розуміти температуру вимірюючи її в градусах. Наприклад, в +16 в Україні я мерзла одягнена у фліс + вітровку, тут в +16 я роздягаюся до футболки. Температура влітку у нас +33-35 в тіні. І здається, що наче нічого такого страшного, але це в тіні, а з тінню тут недуже. А сонце фігачить так, що просто засліплює. Я навіть взимку не можу тут обходитися без сонцезахисних окулярів. Але є ще один момент. В Україні при +33 в тіні вдень, вночі буде +23 і можна перепочити. Тут неможна перепочити протягом трьох місяців майже ні хвилини. 90% території Іспанії це гори та плоскогірря, це камінь. Камінь вдень на сонці накаляється і тому вночі майже так само гаряче, як і вдень. Вдень +33-35, вночі +29+31 і три місяці неможливо перепочити і подихати.

І це в нас, на березі моря (море охолоджує влітку і нагріває взимку). Варто від’їхати у сусіднє місто, яке роташоване на 10 км вглуб від моря, там вже на три градуси вище. А в місті, яке відстоїть від моря вглиб материка на 35 км, вже було +45-47 в той момент, коли в нас було +33.

Вдень +33-35, вночі +29+31

Шикардос! Ідеальна погода, головне шоб вологість була хоча б 60%

але це в тіні, а з тінню тут недуже

Живемо в комунідад Валенсіано з 2021 року. Також сім’я з двох айтішників + дитина. У всьому є свої плюси та мінуси, головне щоб для конкретної сім’ї плюси переважали мінуси.
Відповіді про плюси
1. Клімат, море. Тут обережно. Дуже по-різному все, навіть на відрізку ± 50 км. Ще більша різниця коли відрізок більший. Краще добре вивчити який клімат саме в тій місцевості, куди ви збираєтеся. Бо, наприклад, для мене Валенсія це дуже жорстко влітку, хоча я не так далеко від неї знаходжуся. А краще поїхати кілька місяців пожити і на своїй шкурі перевірити, бо, наприклад +16 тут, де я зараз і +16 в Україні це взагалі різні температури і відчуття.
2. Так. Ціни на купівлю житла не дуже високі і, як резидент і платник податків в Іспанії ти можеш брати іпотеку. Це плюс. Так, податок на купівлю житла (в нашому регіоні) 10%, це мінус, але він незначний з огляду на ціни на нерухомість, просто роздивляючись житло треба тримати ці 10% в голові як шматок ціни. Крім того цей податок можна оформити на виплату в рострочку.
3. Далеко від рашки. Типу так, але ні. Є міста де їх більше ніж іспанців. Торев’єха це пункт намбер ван, куди не треба соватися, щоб їх не бачити, але їх багато по всьому південному узбережжю.
4. Низький рівень зарплат. В приниципі так і, завдяки цьому, ціни на базові продукти, електроенергію та т.ін дешевші ніж в багатьох інших странах ЄС.
5. Так
6. Так ба навіть більше. Іспанські контори також запрошують і їх не дуже колише ваша іспанська аби інгліш був.
7. Так. Там навіть менше можна, бо є різні варіанти пенсій і також з Україну є договір по взаємозаліку стажу, там якось не дуже просто це розрулити, але можливо.

Тепер про мінуси
1. Компанія за мене нічого не платить. Я тут аутономо, це те саме, як я була ФОП в Україні. В мене як у ФОПа є договір про те що я надаю послугу і виставляю інвойс. Моя компанія платить по цьому інвойсу за послугу і все. Я плачу «сегурідад соціаль» це єдиний податок, який не залежить від того, скільки ти заробив. Він взагалі то від 270 до 350 євро на місяць в залежності від річних доходів, але перші три роки ти не платиш повну суму. Стартує десь від 50-70 євро на місяць і протягом трьох років потроху підіймається. Також платимо близько 20% від доходів (воно прогресивне десь від 15% і вгору), але коли подаєш податкову декларацію за рік, то іде перерахунок. Беруть необкладаємий податком мінімум на тебе + на дитину чи дітей, щось там з чогось вичитають, і, в деяких випадках, навіть повертають частину виплачених податків. Мені повертали, але це залежить від доходів
2. Не те щоб з безпекою... Я тут себе відчуваю в безпеці. Просто якщо житло стоїть якийсь час пусте, то його можуть зайняти окупаси і через це ставлять решітки та замки «антиокупас». Якщо ти постійно живеш в домі або квартирі, то окупаси не полізуть. Ну і злодії є, але не більше, як всюди, тобтот решіткі вони більше від окупасів.
3. Відповідь була вище
4. Держава досить розвинута, як на мене. Більш розвинена, ніж в Україні. Але і бюрократія така, що українські бюрократи як малі діти поруч з іспанськими.
5. Жара влітку. Це жопа. Мене не спасають навіть кондиціонери, бо три місяці на рік сиджу майже безвилазно в хаті. Жара вдень, жара вночі. Гори накаляються і вночі неможливо перепочити і подихати. Як айтішники маємо бонус у вигляді можливості працювати звідки завгодно, тому на літо чудовий вихід — змиватися на північ Іспанії, там дуже гарна природа і дуже комфортні температури влітку. Минулого літа так і зробили, плануємо і далі так продовжувати.
6. Так, дитина вчиться на валенсіано, але це не несе за собою якихось великих проблем. 80% спільної лексики з кастейяно (це те, що весь світ називає іспанською). Це як живучи в Україні вивчати додатково ще білоруську, російську або польську. Особливо для дітей, які мови вивчають набагато швидше за дорослих. Єдине, що у басків мова немає взагалі нічого спільного з іншими мовами, що йдуть від латини. Тому, якщо боїтеся мов, то про країну басків триччі подумайте.
Окремим текстом напишу, що подобається в Іспанії, що ні.

на літо чудовий вихід — змиватися на північ Іспанії

Так втрачається єдина перевага Іспанії — тепле море, адже воно тепле лише влітку.
Ну хіба що ще у вересні температура води не нижче двадцяти шести градусів.

Ну хіба що ще у вересні температура води не нижче двадцяти шести градусів.

Ти знову за своє... Людина написала великий відгук з усіма + і — а ти бачиш лише одне — оті 26 градусів.

та що ти хочеш в нього. люди в Україні вже дичіють без 26-ти градусів моря)

Тому що всі ці плюси і мінуси плюс/мінус такі ж як і у всій Європі, навіть більше мінусів ніж плюсів, тому без єдиного плюса Іспанії який дійсно має значення, терпіти всі ті інші мінуси немає сенсу.

Кому як. Для мене в Іспанії плюсів більше, ніж мінусів, у порівнянні з іншими країнами ЄС. В першу чергу я ціную спокійне комфортне життя для мене та моєї родини. Тут, в Іспанії, в мене життя спокійне, комфортне і наповнене позитивом.

Чому, на Вашу думку, емігрант з України буде почувати себе комфортніше в невеличких селищах в Іспанії, ніж в невеликих селищах інших країн Європи — Англії, Швейцарії, Німеччини, Польщі — через те що нерухомість аналогічної якості в Іспанії дешевша, тому за ті ж кошти можна дозволити собі просторіше житло, і, відповідно, вищий рівень комфорту?

Я там трошки вище вже писала, чому саме мені тут комфортно. Тому що іспанці дуже привітні та позитивні люди, тут багато сонця (що додає +100 до позитиву), багато свят і радості кожного дня. Тут люди вміють насолоджуватися життям. Не олігархи, прості люди з мінімальними доходами і насолоджуються вони простими речами. Якщо в інших країнах ЄС вміють правильно напрягатися, то тут вміють правильно НЕ напрягатися. І це не означає що тут я не працюю, або іспанці не працюють. Мені подобається цей позитив, в мене було достатньо стресу і негативу в житті, щоб відчути переваги такого стилю життя.

тут багато сонця

Погоджуюся, дуже вагома перевага.

. Якщо в інших країнах ЄС вміють правильно напрягатися, то тут вміють правильно НЕ напрягатися

Мені також дуже подобається жити не напружуючись. Закінчення одного з моїх улюблених анекдотів:
«-А як же Ви розслабляєтеся?
-А я і не напружуюся!»

Чому, на Вашу думку, емігрант з України буде почувати себе комфортніше в невеличких селищах в Іспанії, ніж в невеликих селищах інших країн Європи — Англії, Швейцарії, Німеччини, Польщі

Тому що там ТЕПЛО. Це називається — гарний ТЕПЛИЙ клімат. До маразму з водою +26 це не має жодного відношення.

не тепло а жарко і тому там будуть норм почуватися тільки люди які люблять жару.
а є багато людей які люблять сніг — а там його НІКОЛИ не буде.

Для цього є С’єрра-Невада)

тоді їм, отим, любителям того білого гівна, нема чого скиглити шо там «жарко», а валити в оті ваші %)

селищах інших країн Європи — Англії, Швейцарії, Німеччини, Польщі
ому що там ТЕПЛО. Це називається — гарний ТЕПЛИЙ клімат.

Чесно кажучи, особисто мені температуру повітря в 16,5 градусів важко назвати теплою.
tur-pogoda.com.ua/spain/santa_pola/january
Найвища денна температура в січні 2024 року склала 21°C. У той час як мінімальна температура вночі опускалася до 8°C. Середні показники денної та нічної температур протягом січня складають 16.5°C і 12.3°C відповідно.
От температура повітря 23,3 градуси уже дещо ближче до тієї температури повітря, яку я б міг би назвати теплою.
tur-pogoda.com.ua/...​ort_lauderdale_fl/january
Найвища денна температура в січні 2024 року склала 28°C. У той час як мінімальна температура вночі опускалася до 14°C. Середні показники денної та нічної температур протягом січня складають 23.3°C і 20.8°C відповідно.

До маразму з водою +26 це не має жодного відношення.

Ну не скажіть. Там де температура води не опускається нижче 26, температура повітря теж рідко коли буде нижчою двадцяти, а в деяких місцях з такою водою навіть і нижче 25 не опускатиметься.
Ось наприклад беру місце, в якому температура води ніколи не опускається нижче 26 (південна півкуля, тому беру літній місяць, оскільки влітку там холодніше):
tur-pogoda.com.ua/seychelles/mahe/july
Найвища денна температура в липні 2023 року склала 27°C. У той час як мінімальна температура вночі опускалася до 25°C. Середні показники денної та нічної температур протягом липня складають 26.0°C і 25.5°C відповідно.
Оце і я називаю

гарний ТЕПЛИЙ клімат

Ну а взагалі я запитав це питання в контексті того, що головну перевагу, теплий клімат, Олена не цінує належним чином, адже влітку їде на північ країни, тому мене і здивувало, чому обирати для переїзду саме іспанське село, а не німецьке, швецьке, польське чи англійське.

Ну а взагалі я запитав це питання в контексті того, що головну перевагу, теплий клімат, Олена не цінує належним чином, адже влітку їде на північ країни, тому мене і здивувало, чому обирати для переїзду саме іспанське село, а не німецьке, швецьке, польське чи англійське.

я про те саме

Спасибі за такий детальний відгук, жара справді виглядає як серйозна проблема

тобтот решіткі вони більше від окупасів

дякую, я там нижче питав, не вас, тепер зрозміло.

решіткі вони більше від окупасів.

але і домушників вистачає, купа відео по типу «спиляли решітку/вибили двері і все винесли поки був тиждень у відряджені».
а решітки на 2-3му поверхах взагалі важко пояснити

так з безпекою там як фартане, знайомого в валенсії недавно відлупили і обібрали мароканці на вулиці в вечері, йшов після якогось міта додому. Попав у лікарню але їх швидко, вроді як знайшли гроші єстєствєнно не повернули але техніку вдалось повернути.

Тому я і не живу в містах типу Валенсії або Барселони. Я живу в невеликому рибальському містечку (25 тис) на березі моря. Тут тихо, спокійно та комфортно. Тут я собі можу дозволити житло з терасою та видом на море. За ті самі гроші у Валенсії мені була б доступна невеличка квартирка в ненайкращому районі.
Незважаючи на те, що містечко невелике, тут є все, все що потрібно для комфортного життя — будь які музичні, спортивні та інші секції та гуртки для дітей та дорослих, лікарня, спортзали, супермаркети та вся необхідна інфраструктура. До двох великих міст (якщо стане нудно) близько 20 км.

Я живу в невеликому рибальському містечку

Що за місто, якщо не секрет? Хочу подивитись на фоточки звідти в гуглі

Табарка це малееееееесенький острів. Ми туди погуляти їздимо. Щоб жити на Табарці, треба бути дуже інтровертним інтровертом 🤣

Табарка

www.whereandwhen.net/...​/illustration/tabarka.jpg

оце?? виглядає як шматок голої скелі непридатної до життя))

Русни много? Какой баланс с нашими?

На південному узбережжі дуже багато. Особливо Торев’єха, Оріуела Коста, Кальпе, Бенідорм. В центрі небагато, на півночі майже нема.

Я конкретно про ваш город спрашивал

В нашому небагато, а ті що є або більш-менш адекватні, або сидять тихо. Про баланс мені важко сказати, в мене нема такої статистики. Якщо судити по тих, кого я зустрічаю, то я б сказала що наших зараз більше, але це неточно.

Імхо, Каталонія прямо кишить кацапнею.

Це так здається. Ось можна офіційною статою погратися: www.ine.es/...​p08/l0/&file=03005.px&L=0
Наприклад в провінції Барселона русні — 16 тисяч на 5.5 млн населення, а Аліканте — 17.5 тисяч на 1.9 млн

скажіть, як дітям жити в невеликому місті, будь ласка. Школи, садки, який рівень, можливо ціни на садки. Також які плани на дітей — будуть вступати в університети місцеві? Де могли б вони працювати в Іспанії — яке ваше бачення?

Ооо, про освітню систему в Іспанії я б взагалі написала окремо великий пост, бо вона мені рілі подобається. Ввечері сяду напишу.

Буду писати про систему освіти в Іспанії, та бити на логічні шматки, бо є що сказати.

Парт 1.

Діти від року до трьох — гвардерія, це типу яслі. Тут я можу прибрехати, бо моя дитина вже шкільного віку. Більшість з гвардерій платні, ціна залежить від регіону та розміру міста. Десь від 300 до 600 євро на місяць.
Від трьох до 6 років — ескуела інфантіль. Необов’язковий ступінь освіти. Є приватні, є державні і їх досить багато. В нашому містечку майже завжди є вільні місця в державні, але так не всюди. Я про ціни на платні заклади нижче розповім окремо одразу по всіх ступенях. В державних батьки платять за обіди, воно також може різнитися по ціні, наприклад в нашій школі це 4.50 на день.
Від 6 до 12 років — колехіо прімарія. Обов’язковий ступінь освіти. Вас не можуть не записати в школу навіть якщо ви нелегально в країні. Ці школи також або державні + платні обіди (можна не обідати), або приватні. Ніхто сторонній не може зайти на територію школи. Навіть батьки. Щоб потрапити на бесіду з вчителем треба записатися. Дітей не випускають зі школи, тільки особисто в руки батькам віддають. Можна бути в школі до 3ї години або до 5ї на вибір батьків.
Від 12 до 16 років — інституто секундарія. Обов’язковий ступінь. Діти приходять та уходять самі, навчання приблизно з 8 до 2ї години дня. Все те саме — приватні та державні. В школі не обідають. Носять з собою перекус.
З 16 до 18 років — два курси (класи) бачиєрато. Це не просто необов’язковий етап, туди ще і не всіх беруть. Ідуть на цей етап тільки ті, що хочуть далі вчитися в університеті і одного бажання замало. Потрібно мати достатньо високі бали.

Про ціни. Приватні заклади у великих містах приблизно 600-800 в місяць і це тільки навчання. Скоріш за все є і дорожче, я пишу про ті, що тут поруч. Ще щось буде за харчування, розвозку (якщо потрібно) та форму. Всі приватні ходять у формі. В маленьких містах (наприклад в нашому) від 150 до 250 євро в місяць в залежності від того, в якому класі дитина.

В приватні, не дивлячись на те, що вони недешеві, часто неможливо попасти, нема місць. Відрізняються від державних тим, що багато предметів викладаються англійською, є басейни на території школи та може ще чимось, чого я не знаю.

а що по Олімпіадам з математики і який світовий рейтинг таких шкіл ?

так, без Олімпіад та рейтингу школа — це не школа

Есть паралельный Бачейрато путь в универ.
Курсы форматиу ( проф курсы)нескольких уровней . После верхнего уровня поступление в универ по другому пути без зно местного.

Вы кстати забыли упомянуть по консентрадо школы, очень много хорошего слышал о них. Те которые полуприватные и с ценой около сотни в месяц

Я про них ничего не знаю, возможно в нашем пуэбло такого нет. Расскажите, плз

Да рассказывать особо нечего — у меня детей нет) Просто хотел добавить что ещё и такой вариант существует.
Называются escuela concertada, стоят денег, но на порядок дешевле частных и английского там тоже обычно больше, чем в государственных.

Парт 2

Що мені подобається в іспанській системі освіти. Тут ніхто не кричить на дітей. Тут ніхто їх не пресує і не задрючує. Наші приїжджають, дивляться зверхньо і пхекають «тут всі тупі». Я вважаю, що тупі, це ті, хто вимагає від 100% дітей бути математиками, фізиками, хіміками і тд. А чого ви не хочете щоб вони на всі на 100% відсотків були музикантами чи художниками? Навіщо світу, щоб всі були геніями точних наук? В наших школах ламають дітей, задовбують оцінками по цих предметах і вирощують засмиканих і нещасних людей. Але згадайте своїх однокласників, всі, кому та математика пхалась через силу, все одно забувають її через кілька місяців після закінчення школи. Тут трохи не так.

В прімарії (6-12 р) дають скоуп знань, який потрібен звичайній середньостатистичній людині в її звичайному житті. Тобто, математика — на рівні обрахувати свій бюджет, відсоток, долі. Ну от те, що ми всі юзаємо в житті незалежно від професії. А от знання, наприклад, про людське тіло — кровообіг, нервову систему і т. ін, про те як те або інше харчування впливає на здоров’я людини і багато чого іншого — на рівні набагато вищому, ніж в Україні. Тут музиці, пластиці і художнім дисциплінам приділяється трошки менше уваги, ніж мовам та математиці, але все одно набагато більше, ніж в Україні. Тут ніхто не гнобить дітей, якщо їм не лізе математика, або, наприклад біологія. Кожному своє. Діти щасливі і не відчувають себе тупими через те, що комусь не лізе математика, а комусь іншому не дано «до ре мі» правильно з себе вичавити. Тому те, що вони по ітогу к 12 рокам знають, набагато краще тримається в голові ніж у тих, кому це в голову силоміць трамбували. А ще вони не женуть коней, в сенсі, вони не проходять одну тему (я зараз про математику), 2-3 уроки і понеслися на іншу тему, а попередня вже вивітрилася. Вони протягом року повертаються і повертаються до попередніх тем і в нові включають елементи попередніх і воно все таким чином дуже гарно відкладається в пам’яті.

В секундарії (12-16) вони вже можуть обирати направлення і другу іноземну мову для вивчення. І тут вже ті, хто має математичні здібності і обрав математику/фізику, вивчають її на рівні, а то і вище рівнем, ніж в українських школах. А ті, що обрали, наприклад, філософію, мови або мистецтва, то українським школам такий рівень навіть не снився. Спеціальні і складні теми дисциплін даються вже тим, хто тими дисциплінами цікавиться, а не всім підряд.

Без закінчення бачиєрато (16-18) дитина не може піти в універ (типу може там якось через профтех, але це довше та складніше). Якщо ви навчаєтеся в комунідаді де є регіональна мова, то, скоріш за все, вас не візьмуть на бачиєрато без прохідного балу по регіональній мові. Тому що в більшості універів регіону навчання ведеться на регіональній мові. Прохідний бал з регіональної мови не повинен будти прям максимальним (тут 10бальна система), достатньо «середнячка».

Парт 3

Регіональні мови та універи
Майже в кожному регіоні (але все ж таки не у всіх) є регіональні мови. Майже всі вони, крім мови басків мають багато спільної лексики з мовою кастейяно (іспанською). Кастейяно це мова центрального регіону Іспанії. Наприклад я, жодного дня не вивчавши мову валенсіано, але маючи рівень іспанської між В1 та В2, на батьківських зборах розуміла, про що йде мова, але не вловлювала ньюансів.

В багатьох школах викладання іде повінстю на регіональній мові (я зараз про комунідад Валенсіано, по інших може відрізнятися), в деяких основна мова кастейяно, а на валенсіано один або два предмети. І предмети не найлегші, може бути математика, або білогія. До прикладу, в нашому містечку сім початкових шкіл (з 6 до 12), чотири з них повністю на валенсіано, 2 кастейяно + вивчення валенсіано як предмету і одна приватна де взагалі більшість предметів англійською викладається. Але валенсіано вчать всі. Вчать так само, як і все інше — не перетворюючи життя дитини на тортури, і по ітогу всі, хто хочуть в універ, справляються норм.

Універ.
Навчання в універі в Іспанії недороге в порівнянні з іншими країнами ЄС і ± однакова вартість незалежно від статусу універу. Цього року цілих два університети Іспанії увійшли в десятку кращих університетів !світу! (тут я одразу пригадую наших, які розповідають про те, які в Іспанії всі тупі). Просто тут в універ не пхаються всі підряд заради корочки, а ідуть тільки ті, кого дійсно цікавить та чи інша наука, тому якість спеціалістів на виході зовсім інша.

Поступити у ВНЗ Іспанії можна і закінчивши 11 класів в Україні, але потрібно буде здавати екзамени. Місцеві діти по закінченні останнього курсу бачиєрато отримують свої бали, відсилають їх в усі універи, які їх цікавлять і потрапляють в той, для якого їх бали є прохідними. В регіонах не всі але дуже багато спеціальностей з викладанням регіональною мовою.
Якщо ваша дитина знає валенсіано, то вона може спокійно вступати також в універи каталунії (Барселона) тому що валенсіано має дуже незначні відмінності від каталано.

І що це за топові іспанські університети? В більшості рейтингів, що я бачив, топ це США, пара британських та один швейцарський.

Один був барселонський, другий вже точно не пам’ятаю чи то Мадрид, чи то Малага. Спробую знайти ту статтю, це вже десь з півроку тому було.

Дивимося на рейтінги універсітетів www.universityguru.com/universities—spain і бачимо, що номер 1 у Іспанії це 152 по the world, якось ви у штангу дали

Так українські універи стартують з 400-600х місць по світу)

Це тому що найкращі випускники фізико-математичних ліцеїв з топ-20 рейтингу ЗНО в цих університетах після закінчення навчання не залишаються з метою наукової діяльності (завдяки якій і формується рейтинг університету), а стають розробниками ПЗ щоб заробити більше грошей.

Бо в універах взагалі не платять грошей, видають подачку щоб геть не помер з голоду

По співвідношенню «ціна-якість» українські університети в Києві доволі адекватні. В принципі доступ до освіти в Україні є для будь-якого фінансового стану абітурієнта, якщо в нього є хороші знання та серйозні прагнення.

На деякі факультети зараз конкурс фактично відсутній — бери і вчись.
Навіть трієчників беруть!
Раніше трієчники могли розрахувати лише на ПТУ (якщо на бюджет). А зараз доступні навіть університети з іменем.

Це відміняє якось неправдиву інформацію з поста ?

Згодна, в мене дитині 5, переїхали як було 3 тож я додам трошки. Школи бувають паблік, приватні, та полуприватні, в Каталонії школа гарантується з 3 років, не з 6, місця дадуть завжди. Зараз також p2 в Каталонії зробили субсидованим, це гуардерія. В нас полуприватна коштує десь 120 євро + харчування стільки ж скільки в держ.школі. Школа просто супер! Дитина вже пише і читає, це він закінчує P4 зараз, але також згодна, дуже багато вчать всього творчого, при чому це не вигляда як «вчать», а просто займаються чимось, їм всім дуже цікаво. Мова викладання — каталан, але також є іспанська і англійська, я була налаштована скептично до англійської, в мене дитина вже розмовляла, але ні, рівень піднявся, може спілкуватися агллійською з нейтівами спокійно. Знаю що з наступного ступеню вони додають ще одну мову на вибір. Математика теж іде нормально до речі.

Парт 4 (все, все, вже остання 🤣)

Позашкільні заняття.
Я мовчу про великі міста, там цього взагалі повно, але, до прикладу наше невеличке містечко
Комерційні гуртки і секції зазвичай від 5 євро заняття. Від 5 і вниз, не вгору. Чим більше купуєш занятть на місяць, тим дешевше. Так, буває там щось і дорожче, але це або персональні заняття, або щось специфічне.
Є все — мовні школи, музична школа, практично будь-які спортивні секції, танці всіх типів і на будь-який вік. Хіба що от прямо у нас кінно-спортивної нема.
Багато гуртків пропонує мерія міста і не тільки для дітей, але і для дорослих. Наприклад для дорослих є мовні курси, театральні гуртки, кераміка. Вартість 60-70 євро на рік.
Тенісні корти, поля типу футбольних, баскетбольних та ін, а також спортзали можна бронювати онлайн за невеличкий прайс. Хочете з друзями в теніс поганяти — заходите на сайт і бронюєте собі годинку другу.

Якось так :)

ну навіщо Ви так. кажіть, що все погано, окупаси всюди, і в школах також! ;)

Розовые очки спадут через год-два, и всё будет)

Два года в Испании — что плохое я уже должен был увидеть?)
Главное в Каталонии (скорее даже Барсе) не жить и все замечательно

Я бы сказала «главное не соваться в крупные города». Крупные города притягивают всякий сброд, потому что там проще найти жертву, которую можно ограбить, в крупном городе проще затеряться. Небольшие города здесь очень комфортны для жизни. Да, в них нет кучи достопримечательностей, каких-то там ночных клубов и типа того. Но когда мне хочется достопримечательностей или гульнуть, я сажусь и еду куда-нибудь. Например, маршрут поездом Аликанте — Ла Корунья (через всю Испанию с юга на север больше 1000 км), занимает 6 часов. В среднем поезд идет со скоростью ± 250 км/ч, но много отрезков проезжали на 300+

mañana прикольно ровно до того момента когда надо что-то сделать, а местные распиздяи балдеют и отдыхают)

Тут по итогу маньяной все страдают. Мы наняли наших сделать санузел площадью 2 кв. м так они делали почти три месяца. Проще научиться смиряться с маньяной 😉

Теж не для всіх працює, живу в Барселоні, в іспанському районі, і все тут прекрасно, дуже не хочеться їхати за місто

Я тут вже четвертий рік, нічого?

В Валенсії вночі реально стрьомно місцями, особливо напрягають вулиці без світла і це в центрі. В Берліні наприклад у мене такого жопного чувства ні разу не було.

вулиці без світла і це в центрі

Це що якісь чорні райони як в сша?)

Жара влітку. Це жопа.

Просто фігєю від таких відгуів. Це на 100% було прогнозовано. Чого було туди їхати? Я спеціально обирав такий клімат і чітко знав шо і як буде.

Просто фігію від таких відповідей. Чого було туди їхати це моя особиста справа, я свідомо обирала це місце знаючи про всі плюси і мінуси. Не існує на землі ідеального місця, де все б влаштовувало на 100%. Людина спитала відгук про те що подобається, що ні і відгук мій по більшості позитивний тому що я живу там, де мені подобається загалом незважаючи на те, що існують якісь незначні незручності чи неприємності. Обирав спеціально? Ай маладєц какой... Так і напиши людині свій відгук, а не чіпляйся до думки інших

Тому що перш за усе адекватна людина обирає клімат при релокації, бо це первинне, якщо ви збираєтеся там прожити решту життя. А не садочки зі школами і тому подібну хрінь. А якщо вже обрали місцину з якихось інших невідомих причин, в яких ця основоплагаюча річь не була прийнята до уваги, то чого ви іншим втираєте що ваша «невиносима спека» це є незручность? Я читаючи такі «відгуки» увляю що найменш 50+ при вологості 10%. Просто добиває оце усе. От тому і фігєю від таких відгуків.

50+ при вологості 10%.

Якось був на геологічній експозиції де були кімнати в яких змодельований клімат різних кліматичних зон планети.
Там мені суху спеку витримувати було набагато легше ніж вологу і ще здивувало що вологість повітря не завжди залежить від близькості моря.
Так що все це суто індівідуальне і градусами з відсотками важко виміряти.

50 у єгіпті легше ніж 36 у флоріді, це факт

Тільки в першому здохнеш в кілька разів швидше )) Організм обезвожується практично миттєво, і оте «легше», це перші кілька годин і то, якщо виліз з під кондєя. Бо потім вже і очі не стулиш, бо слизова висохла. А не дай боже на скутері при такій вологості проїхатись .... Я достатьно пропрацював в Єгіпті, щоб знати шо кажу.

Тому що перш за усе адекватна людина обирає клімат при релокації, бо це первинне, якщо ви збираєтеся там прожити решту життя.

imgur.com/a/VKZmACx

Ні, зовсім не клімат в першу чергу має значення. В першу чергу вибирає комфортне місце для життя сім’ї дружина згідно з багатьох у більшості інтуїтивних критеріїв. І обирає не країну а конкретне місце у конкретному мікрорайоні з конкретним середовищем і оточенням конкретних людей. А чоловіку по великому рахунку байдуже де жити. Важливіше щоб дружина була задоволена середовищем проживання для сім’ї

звучит подкаблучнически как-то.

Підемо від зворотнього ))

Важливіше щоб дружина була задоволена середовищем проживання для сім’ї

Дружина обирає будинок і усе шо в ньому є для комфортного життя. Веранда 15-20 м2 з видом на море де в неї купа квітів, подвійна кухня десь так 50 м2, а шо там зовні тих загальних 250 м2 — то вже інша справа.

конкретним середовищем і оточенням конкретних людей

инстаграмо-фейсбуко-та-інші-збочення до уваги не беруться.

як резидент і платник податків в Іспанії ти можеш брати іпотеку.

а дадуть її автономо? От в Португалії чув що банк краще дасть іпотеку комусь з «професією» (типу плиточник з зп 1000 євро це набагато секюрніше по стабільності доходу, ніж якись там айтішник що по параграфу приїхав)

Тут те саме. Чекаємо з квітня на можливо перші сукес сторі, коли у людей вже хоча б буде один повний рік на автономо

Треба два. Дві ренти показати. Можна навіть щоб перша була не за повний рік, але їх повинно бути дві.

Так, я ж про те саме — 1 повний рік це і є 2 ренти для більшості

Тут дають. Їм неважливо плиточник, чи девелопер, головне щоб ти міг показати стабільний дохід та треба щоб були мінімум дві річних податкових декларації. Тобто просити іпотеку можна приблизно через два роки.

А як ви вирішили питання довгострокової легалізації? Для аутономо, здається, її немає, чи я щось плутаю?

Поки є тимчасовий захист — живемо по тимчасовому захисту. Ми приїхали ще до війни, тому в нас вже скоро три роки виповниться, як ми в Іспанії, через три роки будемо подаватися на ВНЖ «по осілості». Кажуть, що якщо ти є платником податків, діти ходять в школу, в тебе є житло або довгостроковий договір оренди, то не дуже складно отримати цей тип ВНЖ. Але на собі це твердження ми ще не перевіряли. Будемо все робити через адвокатів.

Для аутономо, здається, її немає

а digital nomad вiзу якщо зробити?

А її зараховують в паспорт?

Не буду стверджувати, казали що спочатку дають на 3 роки (якщо вже в Іспанії), потім повинні продовжити ще на 2 роки, далі ПМЖ і ще через 5 років можна подаватись на паспорт.

Але ж віза нова, практики нема. Хоча не бачу чому б ні, все ті ж 10+ років до громадянства. 5 років по цій візі платиш податки мінімум з ~2600 евро (кожен рік сума трохи росте).

Не у всіх країнах номанд йде в громадянство, бо сама суть кочевника інша, не еміграція )

І не зовсім зрозуміло, номанд дає право на автономо, дає право співпрацювати з місцевим ринком?

Дає право на аутономо, працювати з місцевим ринком право не дає.

Цікаво було б почути якесь офіційне тлумачення. За логікою назви малоймовірно що така віза відкриває шлях до подальшої легалізації. Але якщо дійсно так, то досить цікавий варіант.

Нажаль нема інфи чи будуть зараховувати роки на ПМЖ чи ні :/
Це також і по тимчасовому захисту так, ніде не написано що зарахують, чи не зарахують, але в цьому випадку ймовірність більше.

Прочитавши ці всі історії про окупасів я дійшов до висновку що варіант бобра з трейлером — це хороший варіант для Іспанії. так як виходить що приватної власності як такої нема..

То ви ще не читали як в Іспанії швидко та нахабно крадуть особисті речі з автомобільного транспорту. Приглядати в Іспанії потрібно за усім, починаючи з мобільника та велосипеду.

Приглядати в Іспанії потрібно за усім, починаючи з мобільника та велосипеду.

Якщо ви відпочивали в Одесі чи заходили на ХТЗ — то вас це не має лякати.

То ви ще не читали як в Іспанії швидко та нахабно крадуть особисті речі з автомобільного транспорту

Памʼятаю, приїхав на Ланзароте, взяв машину, кудись поїхав по гарним краєвидам. На парковці біля вулкану купа скла. Спочатку не зрозумів, чого парковка покрита дрібним склом. Потім дійшло, що то віконне чи заднє скло бʼють і дістають речі з авто :)

Ну це бородатий анекдот — якщо вас не обікрали в Барсі, то з сами явно шось не так )))

Приглядати в Іспанії потрібно за усім,

можна примотувати до себе скотчем, як в ЛАТАМ роблять)

Імхо, там своє дичини та трешу вистачає, і без скотчу )

В Іспанії цікаво та весело — є нелегали з Африки, є араби, є китайці, є неканонічні кацапи (або прєдавшиє родіну, або работающіє по важному заданію етой самой родіни), є різні релоканти з того ж ЛАТАМ, є екзотичні переселенці з південно-східної Азії.
Це крім того, що в самій Іспанії є своя внутрішня різноманітність та специфіка.

Можна знайти пригоди різноманітні та мультикультурні, як зі знаком «плюс», так і зі знаком «мінус».

www.tiktok.com/...​video/7291261244357578002

Я питав коллегу в Іспанії, чи дійсно так. Так, це не прикол.

Це мабуть Барселона.
В Валенсії, Севільї, Малазі такої жесті нема (поки що). Навіть на пляжі можна піти купатись залишивши речі, сам так робив не раз і бачив як інші залишали без нагляду.

Дубль, схоже під час бекапу бази

Так, в Барселоні. Але він казав що Барселона в принципі це жесть, місто гарне, але з точки зору безпеки не радить

Так она большая.
Есть всякие готики-барселонетты там жесть да плбс радиус площади каталонии пару кварталов. Ну может чет еще. Но в остальном тихо и пристойно.

Я сам живу в близком пригороде в горах. Так что каждый находит что хочет или на что хватает.

Я по Барселоне хожу пару раз в неделю и ничего . Правда не хожу или краями хожу в туристических местах.
Грабеж видел, но не телефонов а сумок/кошельков

варіант бобра з трейлером

йому краще в тому трейлері забарикадуватися і тримати кругову оборону, бо і трейлер викрадуть)

Будь-який сучасний комплекс з охороною та відеонаглядом 24/7. Оренда. А там вже на місці уважно все роздивитися.

Читав що на Тенеріфе не дуже висока злочинність. Особливо у невеликих містечках. Бо камери зараз багато де — а отже якщо краде хтось місцевий — швидко викриють. А якщо не місцевий — то після кожної крадіжкі ноута чи мобіли тікати з острова — завеликий квест. Гопоти я у Іспанії ще не бачив — мабуть тому що люблю невеликі міста, а там переважно пенсіонери, або мамки з дітьми.

Краще питати у місцевих людей. Наприклад, банально підійти (якщо у вас з документами все норм) та поспілкуватися з місцевими поліцейськими. Попитати, що і як із злочинністю в цій місцевості.

Читав, що там з водою не просто. Навiть по фотках помiтно: рослинностi обмаль.

Разом з бобром)
Вночі підчеплять і буде потім нянчити пфриканськиз дітей задарма.

Писали що москалі в Індії викрадають людей аби відправити воювати в Україну.
Сподіваюся що коли Україна почне викрадати своїх громадян у Європі аби відправити на війну (думаю через 2-3 роки, як і обіцяли) — то до островів не скоро доберуться.

нянчити пфриканськиз дітей задарма

Навіть це набагато краще ніж «штурманути посадку». Україна та Парашка змагаються життя чиїх громадян менше коштує: поки що Парашка перемагає. Але якщо брати увесь світ то навіть в Африканських країнах зі снідом та вічною війною так швидко людей не могилизують!

Схоже що Пан фейсбук не читає.
В Європі такі завзяті жінки є, що й самі відвезуть разом з фургноном на війну, та ще й купу лайків за це отримають)
Ніяких зондер команд не треба.

до островів не скоро доберуться.

з острова важче втікти.

а тікати таки доведеться
sud.ua/...​-ministr-oborony-slovakii

Якщо подивитись статистику убивств на 100 000 в Україні і Іспанії, то барикадуватись потрібно якраз таки не в Іспанії.
Має сенс не забувати що бобер все життя прожив в країні з високим рівнем насильницьких злочинів, будь яка європейска країна у порівнянні буде в рази безпечніша.

Варіант з трейлером вже не найліпший! Тепер я знаю що навіть якщо усі гроші закінчаться, депеловерів замінить ШІ і у мене не буде більше можливості заробляти кодінгом — на Тенеріфе я не сконаю навіть без пенсії!
Ось — людина 3 роки живе у печері і годується зі сміттєвих баків.
www.youtube.com/watch?v=aIQswqN7H0U
Життя бомжа? Але українські пенсіонери живуть так само! Тільки у них нема моря і взимку холодно.
Я раніше думав що у Європі усе дуже суворо — уся земля чиясь: поставив намета — оштрафують. А якщо можна у печері жити — то і трейлер десь у бухті ніхто не помітить.
Але хоч трейлер, хоч вілла — усе доведеться ремонтувати та підтримувати самому. Я занадто лінивий — мені краще невелика, але квартира.

приватної власності як такої нема

Це ви про «окупасів»? Відверто кажучи в невеличких селах Іспанії на узбережжі можна знайти повно «заколочених» будинків. На Тенеріфе є цілі вілли з садками стоять занедбані — аж прикро! Я навіть думаю що держава мала б заохочувати власників поселити біженців: за умови що вони нормальні люди і будуть наглядати житло.
В Україні у моєї родини була дача під Харковом. Перший рік усе ховали, закривали двері — усе одно за зиму місцеві зломають і навіть усе металеве (посуд, ложки!) винесуть. Потім вже не закривали — приїздиш а у твоєму будинку вже алкашня якась підселилася. Коли перестали з городу кормитися — продали ту дачу і раді були.
Будинок тільки тоді живий, якщо у ньому є господар. Без господаря усе дуже швидко занепадає. Нема сенсу мати будинок якщо живеш у ньому декілька місяців на рік — краще тоді поселити якогось пенсіонера хай наглядає.

усе доведеться ремонтувати та підтримувати самому
в невеличких селах Іспанії на узбережжі можна знайти повно «заколочених» будинків

ну ті що заколочені нікому не треба.
а ти візьмеш норм квартиру — підеш на море поплавати а вдома у тебе вже будуть жити окупаси і далі тільки в печеру...

Хороші 2 замки (не менше 4 класу) та сигналізація зі сповіщенням. Все буде норм.

живе у печері і годується зі сміттєвих баків.

Бобер, це ж те що треба! саме заради цього ти все життя кодив в Харківській хрущівці!)

«якщо можна у печері жити — то і трейлер десь у бухті ніхто не помітить»

те що дозволено (закривають очі) місцевим, не завжди дозволено тобі, іспанські бомжі облаштовують цілі поселення на тротуарі, але іноземця поліція швидко оформить за таке.
І платні кемпінги для трейлерів і палаток не просто так існують

а що на рахунок каліми? я так розумію що це серйозна проблема там...

Як вже писав 3 роки до втечі провів у самоізоляції — отже добре навчився подорожувати по гугл-мапах і ютюбу. Судячи з цього — каліма таки неприємна проблема яка іноді накриває на 2-3 дні. Є плюс — каліма навіть взимку приносить тепло, але мінус то вітер і багато пилу:
www.youtube.com/watch?v=MjF_-4KoToM
Але хитрий Бобер не дарма багато років подорожував у Криму і знається на мапах. Дивіться де розташоване місто, куди я збираюся Mesa del Mar:
www.google.com/...​0xp5j5?hl=uk-UK&entry=ttu
Каліма дує з Сахари: отже це з південно-східного напрямку на Тенеріфе. А Mesa del Mar розташовано на північно-західній частині острова. Отже сам острів (і вулкан висотою 4км) прикриває цю частину від вітру!
А ще (і це також важливо) моє майбутнє місцепроживання розташовано під горою — біля моря. Тобто гора з південно-східного напрямку:
www.google.com/...​8i4352?hl=uk-UK&entry=ttu
Зазвичай сонце нагріває скелі, тепле повітря підіймається вгору і на заміну йому тягне повітря з моря. Отже у спеку з моря на пляж дме постійний прохолодний бриз! Хто був у Коктебелі і літав на парапланах розуміє як це працює.
Статистика каже що у Mesa del Mar температура повітря впродовж року +16 — +30. Отже спеки, про яку тут пишуть — там точно не буде (особливо біля моря). Доречи температура моря впродовж року +20 — +25. Взимку море тепліше повітря! На гугл-фото написало лютий — люди купаються.

А Mesa del Mar розташовано на північно-західній частині острова.

щось на фото зовсім сумна справа з деревами, як на голій скелі живеш. Той бомж з печери на відео казав що хмара з піску може і 2 місяці над островом висіти

Ми 2 роки живемо в 15 хвилинах їзди від Mesa del Mar і доволі часто туди їздимо (й жили там декілька місяців на Airbnb до війни і 5 років тому). І можу сказати, що там є як купа плюсів так, але і мінусів не менше.

1. Це село, навіть по міркам Тенеріфе — і доволі глухеньке, до найближчого супермаркету 15 хвилин на машині, але дорога жорсткий серпантин і ввечері дуже некомфортно їхати. ну і в цілому це прям глух