Життя з великою кількістю грошей: розкриття можливостей і викликів

В моєму оточенні зустрічаються люди, які заробляють від 7 до 15 тисяч доларів на місяць. Багато з них почали заробляти ці гроші несподівано, пощастило, чи вдалі аватнюри. Тобто, вони не йшли до цього систематично. Часто я чув від них історії про те, що вони не зовсім розуміють, як розпоряджатись такими грошима і як зробити своє життя якіснішим. Зазвичай це призводить до того, що вони лише роблять дорогі покупки, але нічого більше.

Коли твоя зарплата складає, скажімо, до 3500 доларів, ти можеш жити наполовину і відкласти решту (наприклад, в банк під проценти), якщо на більше не вистачає фінансової грамотності і активної позиції. Але коли сума стає більшою, здається, що життя повинно стати якіснішим.

Але як саме ви робите своє життя якіснішим? Як мало б виглядати життя, коли у тебе 7-9 тисяч доларів на місяць?

Мені здається після якоїсь суми вже зовсім інші мало б бути життя з своїми викликами у фінансовій відповідальності, цінносттями, цілями, впливом на оточуючих та саморозвитоком.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному3
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Можливості дає не кількість грошей, а вільний час. Тому якщо ти отримуєш $3500 та ніде не працюєш, то це набагато більше можливостей, ніж отримувати $7000 та працювати 24/7.

Ну і якщо казати про великі гроші, то це скоріше мова має йти про мільйони, а не тисячі.

Дебілізм подібних тем відверто натякає на те, що хтось їх робить спеціально щоб майнити перегляди. Я не можу уявити, що хтось на серйозі задає такі питання.

Був час коли мені із зарплатою 8К доводилось топити кізяком халупу в Ужогороді і дякувати богу що в мене взагалі є дах над головою, де не падає на голову.

Дяюкую анонімам за «смішні» топіки :-)

Якщо ви не одинокий жадібний сич-ноулайфер, то якраз із 7-9к тільки починається рівень «нормально». Забезпечити дружину, дітей, підтримати батьків, а також друзів у ЗСУ — і вже не так і багато відкладеш.
Тому як вам і рекомендували десь тут нижче, додайте нулик і тоді можна буде пофантазувати про якусь принципово нову якість життя(:.

Уявіть 3 автомобілі: один коштує $20к, другий $200к і ще один — 2 мільйони $. Так от для тих людей, хто купує авто за 20к, інші два будуть «занадто дорогими», а для тих, хто купує авто за 2 мільйони — інші 2 будуть «дешевим сміттям».

Як правильно написали у коментарях, що 3к, що 7-9к, що 15к — це все плюс-мінус один рівень. Щоб по-справжньому перейти на принципово інший рівень, у вас має бути такий дохід, щоб автомобіль за 200к здавався вам таким же доступним, як в даний момент з поточним доходом здається авто за 20к (в дусі «декілька місяців позбирати гроші»). Тобто це приблизно стрибок з місячного доходу у 5к на дохід у 50к. А наступний стрибок, де авто за 2 мільйони не здається занадто дорогим — це дохід від 500к на місяць.

Автомобілі це просто приклад. Все те ж саме можна сказати й про нерухомість, й про подорожі, й про хоббі, й про здоров’я, й про оплату послуг інших людей і про все інше.
Новий рівень — це на порядок більше грошей, а не у декілька разів.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

а могла б багата людина запровадить позитивну клавіатуру замість куверті?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Зайняті видаленням недостатньо патріотичних дописів

Комьюніті, розкажи мені будь ласка, чи я у повному своєму юридичному праві і законі — не доглядати свою больну мати шізофренічку?
Написав саме в цю тему, бо вважаю, що багаті більш егоїстично ставляться до всього, і саме це дає їм змогу бути більш успішними по життю.
Бо я трохи заплутався, схоже на те, що мене хтось використовує, змушує погіршити своє життя на нівець.
Ось побачив вихід — розірвати це замкнене коло — переїхати з приватного будинку, що їй належить, на зйомну квартиру... І хай буде що буде.
P.S.
Я програміст, проте зараз ніде не працюю. Та й навряд чи зміг би. Пишу для себе різні корисні програмки. Наприклад, «апостроф» — програма, яка дозволяє поставити апостроф у тексті.

Обов’язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України.

Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

Більш того, по українським законам, якщо у неповнолітніх дітей є гроші, то їх теж конфісковують на утримання батьків, коли це потрібно. Якщо мати, батько є тяжко хворими, особами з інвалідністю, а дитина (до досягнення нею 18 років) має достатній дохід (заробіток), суд може постановити рішення про стягнення з неї одноразово або протягом певного строку коштів на покриття витрат, пов’язаних з лікуванням та доглядом за ними (стаття 206 Сімейного кодексу України).

wiki.legalaid.gov.ua/...​батьків_та_його_виконання

До речі, до 2021 року це була тільки рекомендація, але потім депутати зрозуміли, що це ж набагато простіше — перекласти все на дітей.

У деяких країнах Європи та Азії зовсім не існує встановленого законодавством обов’язку по утриманню літніх батьків.

— У США в залежності від штату місцеві закони з фінансових обов’язків перед батьками. В основному це оплати боргів, якщо батьки недієздатні. На дітей можна подати в суд, (хоча судових прецедентів майже не існує), але є досвід судової практики у суперечках між будинками для літніх до дітей, за батьками яких вони доглядають, та мають неоплачені рахунки.
— У Канаді не було жодного такого судового прецеденту. Догляд за батьками, який не входить в плани доньки чи сина вважається порушенням прав людини. Якщо у літньої людини пенсія не дотягує до встановленого мінімального рівня доходу, вона отримує державну дотацію на суму різниці.
— У Німеччині встановлено зобов’язання дітей сплачувати догляд за батьками лише в тому випадку, якщо батьки є одержувачами соціальної допомоги від держави, а сумарний дохід дітей перевищує понад 7000 євро на місяць.
— У Польщі діти зобов’язані утримувати батьків, якщо ті за доходами отримують нижче, ніж 273 євро. Судових прецедентів також не існує.
— У Ізраїлі забезпечення батьків похилого віку, їхнє медобслуговування цілком покривається коштом держбюджету.

Так наче для шизофренії є схеми лікування. Ні?

это 15к баксов в месяц — большие деньги, да еще при условии работы 40 часов в неделю??? Вы серьезно??? Безусловно, это выше средней зп хорошего программиста раза в 2-3, но вы совсем не понимаете что такие большие деньги.

може якщо дивитися на людей які заробляють 4-6 тис гривень так?

Люди которые зарабатывают 4-6к грн(гугл подсказывает что даже кассир зарабатывает 15к), всегда могут посмотреть на бомжей которые вообще ничего не зарабатывают. Но от этого ни ноль у бомжей, ни 4-6к грн непонятно у кого(пенсии?), ни 15к грн у кассиров, ни 5к у сеньора, ни 15к у каких «удачных айтишников» не являются «большими деньгами» вообще ни разу.

абьюзивненько) у мене э дві подруги які працюють на такі гроші та у обох є діти. А що до питання усе це відносно)

чисто интересно: кем работают и почему не пойдут тем кассиром, в раза больше зп?

одна працює медреєстратором у диспансері, а друга психологом у дитсадочку (до речі чоловіків які спонсорують немає), чи потрібно усім робити на касі?

Ну если их это устраивает — это их выбор; кто-то должен и там работать.

я про відносність, для них навіть 40 тис гривень це огромні гроші, це нереальні гроші, тому й кажу що все це відносно

Да нет, надо просто понимать что такое большие деньги в принципе. И уже относительно них строить градацию.

А чому терміну «великі гроші» взагалі треба якесь абсолютне визначення? Все це суб’єктивно.

А взагалі 15к доларів це для майже будь-кого в світі (включаючи жителів розвинутих країн) — великі гроші. Ну може хтось один із декількох (десятків?) тисяч і зможе назвати таку суму копійками. Але це настільки рідкісна ситуація, що не варто заради цих винятків видєлуватися про це як кишенькові гроші.

Есть обьективная реальность, и в ней 15к в месяц — хороший заработ небольшой прослойки СРЕДНЕГО КЛАССА. The upper middle class как говорят всякие буржуины.
Но капитан очевидность подсказывает, что даже upper — это middle. Тоесть применив некоторую логику, можно сообразить что есть и другие классы, которые не middle. Например professional—managerial class или upper class, для которых большие деньги — это совсем другие деньги. И да, самое главное — работать не всегда обязательно.
Так что говоря о «больших деньгах», надо не бомжей и уборщиц вспоминать, а соразмерять тезисы с теми, у кого действительно большие деньги. Ну или делать оговорки, тима «большие в моем понимании деньги».

вони не ставлять мету отримати будь-якою ціною чоловіка) працюють та виховують дітей

Дети появились непорочным зачатием наверное :)))

відкрию вам таємницю, далеко не усі чоловіки мріють платити аліменти. Є два вида жінок, які біжуть до судів та оруть що вони бідні та нещасні,а інші просто намагаються жити

открою вам еще один секрет: презерватив. Нет мозгов использовать его с партнерами, в которых нет уверенности? Ну работай на 6к, все логично, если мозгов нет, то их нет.

ru.wikipedia.org/wiki/Психология_жертвы
Ну и отдельный вопрос — что может насрать в головы детей детский психолог с синдромом жертвы.

оу) треба ще зміни у законодавстві, що аліменти це підтримка жертв,а ми не підтримуємо жертв
Не вдивлюся, якщо ваш син поступить саме таким чином

Я вижу вопрос алиментов вам очень остро стоит. Ну ой, надо было думать головой до, а не рассказывать какой ваш мужчина мудак после. Поверьте, и до он был таким же мудаком. Почему то в моем круге общения мужиков 40-50 лет, все как поженились лет в 25-30, так и живут с женами, детьми, без разводов, алиментов, комплексов жертв и тд и тп. Подобное притягивается к подобному(ц).

Мені здається що проблема не в аліментах) а проблема в суспільному підході) Якщо жінка сама завжди винувата, то нажаль нічого ми ніколи не зробимо, міняти треба погляди. Так з вашими поглядами `

Подобное притягивается к подобному(ц).

`

Я нигде не писал что все женщины всегда по умолчанию в чем то виноваты.
Вот конкретно приведенные вами примеры гордых воспитывающих детей на 6к грн женщин, которые не ищут мужей + многор раз про алименты дают вполне понятный психотип: психология жертвы доминирует.
Но даже больше: что горджая одинокая воспитательница в дет саду сможет дать своему ребенку на 6к грн?
Ну пока ребенок совсем маленький, то можно и про одежду не париться, и ест мало, и отпуск на родительской даче. А когда подрастет?
Ни нормальной медицины, ни нормального образования, ни спортивной подготовки, ни кружков, банально тлф купить не сможет. Вообще ничего. Забитый, одетый как чучело ребенок моментально станет посмешишем у сверстников, что неизбежно приведет к формированию комплексов у него. А все почему — мама не захотела зарабатывать больше, там же надо вкалывать и не дай бог учиться. И муж да, не нужен. Пусть ребенок растет таким же забитым.

у мене враження що ганьбити це наша національна ідея замість того, щоб вирішувати проблему. Я наприклад щоб мінімальна зарплатня давала тобі можливість жити, а збирати щось по смітниках.

Вы напомните, где я писал что-то про национальную идею.
Я тоже категорически за то, чтобы все были молодыми, богатыми, здоровыми и красивыми, но почему то это не работает.

може щось треба робити а не мріяти

Мне — не надо, у меня нет проблем ни с алиментами, не с женой, ни с зп :)

і де ж це в нас «жінка сама завжди винувата» ???
держава вас завжди підтримує у всіх ваших рішеннях і факапах
— народила не від того — ось тобі аліменти, пособія, квоти, льготи ...
— передумала народжувати — ось тобі аборти за рахунок податків
— бухала/скакала в гречку — ось тобі хата після розлучення і 50% майна
— нема ума й хисту заробляти — ось тобі квоти на жирні гроші в ІТ, курси, пособія, роздутий штат клоунес в ІТ
— сцисся захищати країну — ось тобі посади «військових» психолухів, прес аташе, кухарів

— вирішила вбити свою дитину — ось тобі спец стаття УК зі сміхотворними строками
— вирішила вбити чоловіка — та ти ж бідненька, ти ж мабуть захищалася від маняка.
— вирішила посадити рандомного чоловіка — просто пиши заяву на педофілію. там розберуться
— чоловік пише непрємні каменти на фб чи ДОУ — модераторки тебе захистять — забанять негідника

щось я за кілька років праці у суді не бачила жодного разу звинувачення жінки у згвалтуванні, сказати скільки кримінальних справ було у відношенні протилежної статі? Будемо далі рівнятися? Зараз у Казахстані транслюють процес онлайн про вбивство жінки, це тож фігня

1. до жінки не застосовується стаття згвалтуванні. для вас є Стаття 153.
Сексуальне насильство · 1. Вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи

о, так ви ще й з судейских. ану розкажіть — скільки у середньому дают за одне й те саме чоловікові та жінці?
— за вбивство
— за автоаварію с жертвами
— за крадіжку

тікльки плиз без спекуляцій «ну, єто другоє»
просто скажіть щось типу «за 3 роки вироків по статті такій то було 20, чоловікам давали по 5 років, жінкам по 2.»
або по 10?

я за рівність а не за маніпуляції, статистика є у відкритому доступі

так чому ви маніпулюєте:

проблема в суспільному підході) Якщо жінка сама завжди винувата

чи може вище я неправду сказав, і нема спеціальної статті за вбивство матірю дитини?

і я питав не про статистику. якої якраз нема, статистики в розбивці по термінам і по М/Ж

я питав про ваше враження. чесне.
були в вас кейси? типу жінка збила дитину на дорозі — дали 2 роки (ото сурово)
те ж саме чоловік — дали 5 років (ще мало йому!)

Різне було, але у більшісті випадків давали так само.Якщо казати про особливо тяжкі злочини, то скажу відверто що чоловіків було більш. Жінки часами лютіші (і це правда) але відносна кількість злочинів (особливо сексуального характеру) це за чоловіками. Ще раз скажу не була у справах де жінку би звинуватили у діях сексуального характеру та чоловік був потерпілою особою,а згвалтувань, вбивств після згвалтувань було вагон.

а з цим ніхто й не спорить. причому чоловіків в 10 разів більше саджають.

особливо тяжкі злочини, то скажу відверто що чоловіків було більш.
а згвалтувань, вбивств після згвалтувань було вагон

вірю. бо кому ж сподобається почути «Я сама себя ножичком порежу, а тебя посадят...»
або «Женский рейдерский захват через изнасилование»
www.youtube.com/watch?v=koXurqBTD4E

а згвалтувань, вбивств після згвалтувань було вагон
не була у справах де жінку би звинуватили у діях сексуального характеру та чоловік був потерпілою особою

так почитайте новини про педофілок. там зразу вой підіймається — «ооо.. та вона ж відкрила йому світ сексу. їй медаль треба!»
це там де училка трахнула 5-класника

це правда ращка, але бабі за ізнос 3-6. мужику 10:
www.youtube.com/watch?v=0i10nzaZRm4

якщо у вашому розумі кількість сексуальних злочинів у відношенні чоловіків значно більша ніж у відношенні жінок, це окей, я не можу впливати на ваш мозг. Якщо на голу статистику ви кидаєте мені лінки на ютубі, то ще раз скажу мені вас жаль. Але це ваше право

о, пішла жіноча логіка )))
1. де я казав <ількість сексуальних злочинів у відношенні чоловіків значно більша ніж у відношенні жінок> ?
2. де «гола статистика» ? оце?? <Різне було, але у більшісті випадків давали так само.> )))

мені вас жаль

3. курочко моя )))

як на них рашка погано діє:

В Симферополе арестовали 14 летнюю девочку. Ее подозревают в домогательствах к своей пятилетней сестре.

Девятиклассницу обвиняют в том, что 12 июня она погладила свою сводную сестру, которая проживала с ней в одной квартире, в области половых органов.

Девочку доставили на допрос, она во всем призналась. На нее было возбуждено дело по статье «насильственные действия сексуального характера». После этого следователи потребовали арестовать школьницу и суд согласился с их доводами. Сейчас девятиклассница находится в СИЗО.

та шо ж це дієьтся, а?

В Калуге вынесли приговор женщине, которая насмерть сбила пешехода на дамбе Яченского водохранилища

В среду, 8 ноября, стал известен приговор жительнице Калуги, которая стала виновницей ДТП на дамбе Яченского водохранилища летом прошлого года.

Женщина не остановилась на красный сигнал светофора и сбила 32-летнего мужчину на переходе. От травм тот умер в больнице.

Виновницу приговорили к 3 годам колонии-поселения.

Дивився на ці презервативи — а чого на них немає зав’язочок? Воно ж зповзає у процесі стабільно... І тоді запліднення неминуче. А ось з тес’йомочками інша справа. Чи якесь утримуюче кільце,
з зав’язочками тими ж.

вы от теории перейдите к практике :)

Не можу. Я шизофреник. Мій борг перед суспільством — не плодитися і не розмножуватися.

презерватив как раз и придуман для того чтобы не размножаться, если вы не в курсе :))))

Взагалі-то, мені не до сміху. Краще дайте відповідь на ось це dou.ua/...​rums/topic/47693/#2816887 якщо буде на те ваша ласка.

Этот вборс не получился, приглашаете меня в другой :)
Я подумаю.

У тебе лише 45 повідомлень на цьому форумі. Мені тебе шкода.

Дуже благородна позиція, серйозно, респект.
В принципі народження дитини — це приречення її на страждання в процесі життя і взаємодії з нашим бл*дським світом (хай і на серійно тимчасові), але кому це цікаво. В більшості людей спрацьовують інстинкти і вони будуть плодитися і в зомбі апокаліпсис.

Подивись ще на таке: як я буду її виховувати?

Доречі про бомжів. Є приклад чому кількість бабла != соціальний статус
Знаю приклад коли у Дніпрі жила бомжиха-мільйонерша. У неї не було постійного місця проживання (хоча кажуть що була нерухомість яку здавала в оренду), їла в основному те що приносили їй бомжі-друзі із помийок, жила в основному у своїх контейнерах на блошиному ринку. Якраз там і сколотила свої статки продаючи різний мотлох що їй приносили друзі-бомжі. Серед мотлоху траплялись дуже дорогі раритети які виставляла на аукціонах для колекціонерів. Мій тато який у темі антикваріату слідкував за її профілем — там мільйонні обороти реально були.
Загинула через харчове отруєння з’ївши якусь хрінь з помийки
Ось така уйня малята. І це не єдиний приклад таких бомжів

Та тут далеко ходити не треба, чи мало прикладів, коли якийсь жвавий молодший клєрк має більше уваги від жінок і респекту від пацанів, ніж якийсь айтішний сич з кілобаксовою зарплатою у десятки разів більше. Тому так.
А якби айтішники направив би частину свого доходу на понти, то статус у суспільстві би виріс, але тут велике питання чи він таким чином потрібен.

Без маргиналов было бы скучно новости читать :)

Шо ти пишеш, куди ти будеш тратити такі суми? Це достатньо великі гроші і навіть не лише по міркам України. На 3-4к в Україні можна майже все, звичайно якщо ти не зливаєш на оренду якогось Мажор-тауер чи якусь дічь типу спорткарів. Вище дохід це вже про інвестування.

например личный бизнес джет — около 70 лямов.

например личный бизнес джет — около 70 лямов

Це дуже дорого, б.у. бізнес джети можна купити за 1-3 млн
www.globalair.com/...​itation-bravo?adid=131087
Самі топові за 10-25 млн

Хотел же перепроверить цену, но поленился и спутал с B-737.
Embrair Phenom 300E стартует c 11лямов и дальше можно заказать салон, отделку, авионику на любые деньги. Но в контексте обсуждения 15к как «больших денег», пофиг.

знаете прислів’я багатих людей?
«не купляємо — арендуємо»

так ми про «дійсно багатих» чи про 15k ?

Это был сарказм :)
Аренда бизнес джета оч недешево. Но если летать нечасто, то да, дешевле. Даже для богатых людей.

а. а я й не туди. без тегів мені важко ))

На чартер бiзджетом можна нашкрести)

Фоточки для iнстаграму зробив, який ти весь успiшний, далi можна економом 🙂

Як оцi iнфлюесери про успiшний успiх фоткаються з арендованими ламбо

Камон, зараз є чудова можливість віддавати гроші на реально корисні речі. Теж мені, проблема

Достатньо для життя невеликих сум

Так яких саме сум?

Одна з помилкових думок айтівців-початківців це те, що якщо вони доростуть до зп $5000, то зможуть $4000 відкладати, а на $1000 жити.

Якщо немає сім’ї — легко, ну нехай не $1000 а $1500 якщо треба іфончик раз в 2 роки міняти та інші ніштяки

Звісно, якщо ходити по ресторанам, їздити на таксі замість метро, користуватися доставками їжі замість тому щоб самому готовити, наймати хатню робітницю яка б квартиру раз в тиждень драяла, тоді не хватить.

Таке цікаве життя. Сидиш вдома, і займаєшся такими цікавими справами як готування їжі і прибирання. Інтровертам саме те що треба.

Можна подумати ти в цей час будеш чимось корисним займатися. Будеш ютюбчик втикати чи доу, ще щось, так же само бездарно проведеш час )

Да і не втрачаю я час. Натянув бездротові навушники і паралельно слухаєш якісь підкасчти чи ютюб канали, в основному фінансові якісь, інвестування, або розважальні якщо голова вже не варить. Залишається більше бабла для інвестування, а завдяки ютюбчику і підкатсам, прокачуєш скіли щоб краще інвестувати. За 6-7 років такого підходу, получаєш портфоліо яке за день коливається на річну зарплату українського сінйора. Тепер можу позволити багато чого без сильного пливу на бюджет.

Порадьте щось годне з інвестування, будь ласка

У мене все в американських акціях і крипті. Но кожен сам вибирає звій ризик менеджмент і в якій сфері йому комфортніше.

О, в мене питання по крипті:
не дуже давно навернулася біржа ftx і по новинам у всіх користувачів пропали гроші з їх рахунків.
але мені незрозуміло — bitcoin, заснований на блокчейні повинен знати, кому належить всі кошти на кожному рахунку ftx в певний момент часу. таким чином bitcoin повинен був повернути гроші їх власникам незалежно від того гавкнулась біржа чи ні.
Чому цього не трапилось?

таким чином bitcoin повинен був повернути гроші їх власникам незалежно від того гавкнулась біржа чи ні.

ви точно айтішник?

так. охоронець в охвісі гугля. а шо?

да ладно, АТБ ще повірю

я так розумію, по суті Вам нічого сказати?

ну ок, якщо хочете, то ось по суті:

найбільш безглузда і некомпетентна репліка про біткоїн за всю історію його існування,
при тому ще й охоплює суміжні напрямки, котрі мають бути знайомими не тільки біткоїн-адептам, а всім, хто користується грошима, зокрема, банківськими платіжними інструментами (картки, перекази),
або з ІТ напрямку: бази даних, транзакції, ідентифікація користувачів, тощо.

якби зібрати всі меми і жарти про біткоїн — вашому би я сміливо присудив перше місце.

найбільш безглузда і некомпетентна репліка

Та шоб тобі компетентні колеги таким же чином поясняли щось )

ок, безмежність моєї некомпетентності ми вже зрозуміли.
так для чого ж на практиці потрібно збереженння всіх операцій? яка користь з цього?

По твоєму питанню, очевидно що у тебе базових, елементарних понять немає що таке біткойн, що таке блокчейн, що таке ефір та інша альта, як вони працюють. Тому, будь-який відосік на ютюбі який це пояснює, пояснить краще, ніж простиня тексту рандомного ІТшника на доу.

TL;DR
Біткойн це не організація, це автономна мережа з певними правилами які неможливо порушити які являються її перевагами і недоліками. Ніхто не може ініціювати ніякі транзакції крім власника гаманця.

FTX це CEX, це не про блокчейн. Вони получають депозити через крипту, і позволяють виводити деопзити на крипту. А що вони з тими депозитами всередині роблять одним власникам відомо. Власне, вони інвестували ці депозити в високоризиковані активи і прогоріли, немає що повертати юзерам.

Хіба я десь казав що bitcoin — це організація?
я написав «біткоін» щоб спростити текст.
Ок, Тоді замість
«bitcoin повинен був повернути гроші їх власникам»
Треба
" біржа повинна з’ясувати кому на даний момент належав кожний біткоін на гаманцях, які зареєстровані на цій біржі, і запросити дані по гаманцям у «автономної мережі з певними правилами». А потім біржа повинна була повернути гроші їх власникам"

По твоєму у них проблеми з реєстром кому скільки винні? )

У них проблема що просрали більшість грошей клієнтів на спекуляціях, а коли клієнти захотіли вивести гроші, то не було з чого виводити.

Так це ж зовсім інший кейс, про який ні слова не було в моїх запитаннях.🙂
Тоді можемо уявити ситуацію, наприклад що бінанс змусили закритися. величезними штрафами. то в такому випадку гроші на моєму гаманці бінансу не зникнуть?

Тут помилка в термінології — гаманець не ваш, а бінанса. Тому і вирішувати що буде з грошима на ньому буде бінанс. Звісно там мають бути якісь умовні регуляції і навіть якесь гарантування, але крипта це все ще дикий захід, тому ваш гаманець тільки той від якого тільки у вас є ключі.

еммм...
а тоді мій рахунок в приваті — мій чи привата?

Ваш, але тільки та частина, що менше максимальної суми яку гарантує ФГВФО, мінус імовірні видатки щоб ті гроші з того фонду витягнути. Звісно ж я тут свідомо трохи маніпулюю і жартую. Не сприймайте занадто серйозно.

Привату
І є договір між тобою і приватрм про фінансові зобовязання

гм... і це шось пояснює?
а купюри в мене в кишені — мої?
чи це теж просто папір + є договор між мною і ФРС

мої

Не зоісім, якщо вважати твоєю власністю те що можна знищити без наслідків. Купюри знищувати заборонено.
На кацапських так і нвписано — білєт банка сасії

нє, на моїх написано «in God we trust»
а по темі треда щось скажеш?
а то люди вриваються, висказують одну умну мисль і.... тойво.

Так я тобі по темі і написав:

Не зоісім, якщо вважати твоєю власністю те що можна знищити без наслідків. Купюри знищувати заборонено.

Чи ти лише останнє речення в абзаці читаєш?

«не зовсім» це як? «чуточтку беременна»?
в сенсі — це шось пояснює? які висновки можна зробити з твого твердження?

і що значить заборонено? в мене в пралці 100 гривень розкисло.

«не зовсім» це як? «чуточтку беременна»?

Саме так, все залежить від того що ти вкладаєш в значення — «власність».
От, наприклад, телевізор — моя власність, я можу його розбити молотком, цілком законно і без проблем. А з купюрами — так не можна.

що значить заборонено? в мене в пралці 100 гривень розкисло

In the United States, burning banknotes is prohibited under 18 U.S.C. § 333: Mutilation of national bank obligations, which includes «any other thing» that renders a note «unfit to be reissued».

Окей.
а по темі треда що-небудь знаєш?

нє, на моїх написано "in God we trust

Подивись уважно на свою купюру. Там має писати Federal reserve note.
Якщо ні, то купюра — твоя. Алк є нюанс ;)

а по твоєму все ще

очевидно що у тебе базових, елементарних понять немає що таке біткойн, що таке блокчейн

чи ти не справився з розумінням моїх питань? )

так шо, пафосний мудозвоне, все ж тобі нічого сккзати по суті

не пригадую, коли ми з вами перейшли на «ти».
по суті я вже сказав: рівень ваших запитань вимагає термінового підвищення компетентності в базових питаннях.
бачу, що за ці півтора місяці ви далеко не просунулись.
тож не марнуйте час і хутчіш до справи!

ну, з мудозвонами на ви — це занадто.
а як ти побачив що я не просунувся? третє око вилізло?

а ще кородон М1860, то не їздищ на Мальдіви

а що не так? в мене виходило. правда у власній фатері.

Виправлю:
Одна з помилкових думок айтівців-початківців це те що вони їбошать в овертайм за $1000 і мріють що скоро стануть синьорами, виростуть до $5000 і їх мрії збудуться ... Насправді за $5000 треба буде працювати навіть більше!
Можна буде купити собі окрему квартиру, плазму, плейстейшин, навіть машину! Реалізувати усі дитячі мрії. Але потім зрозуміти що мамка більше не кличе їсти і не прибирає у квартирі, що або часу або бажання дивитись плазму і грати зазвичай нема, що власна машина — це ще й купа витрат грошей, часу і джерело проблем. Що незважаючи на усе це лакшері життя — увесь час хочеться тільки спати, а не влаштовувати секс-паті у себе на хаті.

Это — приготовить покушоць / убрать — называется «домашние обязанности», и вообще-то они зачастую появляются в жизни намного раньше, чем съезд от родителей.
Потеря интереса...ну, Бобер, когда мандарины в детстве были только на новый год, впечатления от них были ярче, чем когда они каждый день. Таке життя.
Другой вопрос, что при наличии определенной суммы денег многие вопросы, которые возникают независимо от образа жизни и объема пахоты, имеют более широкий спектр решений.

В том числе вопросы здоровья, которое так или иначе годам к 40 уже потребует больше внимания, в том числе и за счёт старения родителей.

власна машина — це ще й купа витрат грошей, часу і джерело проблем

Власне будь що потребує витрат часу і грошей на обслуговування чи підтримку (при чому пропорції часу і грошей залежать від бажань і можливостей). Тут можна слова «машина» замінити на будь яке інше наприклад квартира, будинок, велосипед чи навіть сімʼя. Але завжди є return over investment (або аналог) і у випадку власної машини це спрощення і демократизація подорожей (особливо недалеких) і збільшення радіусу досяжності для візитів і закупів. Якщо є діти (особливо малі) я не уявляю як можна обійтися без машини. Дитина захворіла чи травмувалась і треба відвезти в лікарню, дитину треба відвезти і забрати на спорт/день народження друзів/гуртки ітд. Зʼїздити в магазин на вихідних і зробити закупи на сімʼю на тиждень — це якимось чином треба привезти додому (а це може легко бути >100 кг сумок які в руках у ГТ не донесеш)

увесь час хочеться тільки спати

Я не лікар, але якщо весь час хочеться спати, то краще перевірити рівень вітаміну Д і звернутися до спеціаліста.

У вас тут дихотомія власна машина vs громадський транспорт, і ви забуваєте про таксі, яке вирішує питання подорожей на невеликі відстані.

Можливо у деяких локаціях вирішує. Але з мого досвіду таксі не дуже надійний вид транспорту — іноді довго чекати і відмовляються їхати в деякі локації (Париж), не мають дитячих крісол (майже ніде), і коштують невиправдано дорого (Цюріх). Якщо їздити по ~1000 км в місяць то таксі в Цюріху вийде ~8000-12000 франків (9000-14000$) в місяць.
І в таксі не можна залишити свої речі (наприклад верхній одяг) коли йдеш в магазин, як і не можна залишити сумки з одного магазину поки пішов в інший.

коштують невиправдано дорого (Цюріх).

РПЗ — бідні люди©

В Україні таксі дешеве, і їздили по Києву навіть на початку березня 2022 року.

А із Бучі і Ірпеня багато хто саме через відсутність машини не виїхав, і поплатився життям. Те саме було і в Маріуполі, особисто знаю такі випадки.

Я розумію, що це виключна ситуація, але все-таки для життя в Україні з таким сусідом як у нас автомобіль — маст хев.

Звичайно, для поїздок поза межі міста автомобіль маст хев, а от у місті експлуатація свого авта дорожча за таксі.

Ти ж 10к заробляєш, на сірникаї економиш? :) Це навіть якщо оминути абсолютну безглуздість репліки :)

Так свой автомобиль это не про экономию, это про комфорт и безопасность.

Комфорт — це думати, де припаркувати, зберігати машину та гуму, заправляти, мити, проходити ТО, і не мати можливість в ресторані випити 200 гр вина?
Якщо що, у мене є машина 2021 року, але це більше витребеньки, а не реальна потреба, це треба розуміти чітко.

Комфорт — це сісти в своє тепле і зручне авто в зручний собі час, покласти там всі речі, які потенційно знадобляться протягом дня, як-то перевзутись, можливо форма для спортивних занять і т.п., увімкнути улюблену музику чи подкаст і поїхати в своєму темпі у всі потрібні місця. А те що ви назвали це плата за цей комфорт.

І не кажіть мені що в таксі можливо все це саме. Можливо це моя заморочка (хоча впевнений що тут таких багато), але сама наявність сторонньої незнайомої людини поряд і покладання на її порядність і адекватність на дорозі для мене вже перекреслює будь-який психологічний комфорт.

. Можливо це моя заморочка (хоча впевнений що тут таких багато), але сама наявність сторонньої незнайомої людини поряд і покладання на її порядність і адекватність на дорозі для мене вже перекреслює будь-який психологічний комфорт.

Так, це саме що ваша заморочка.

зберігати машину та гуму, заправляти, мити, проходити ТО

Якщо із цим проблему, то є сервіси оренди, де це роблять за вас (але звичайно треба додатково платити, як і за будь-який комфорт).
Ось наприклад: offer.drivovo.com/offer/porsche-macan
Авто в наявності, сів і поїхав за 30 хвилин(:.

Я знаю про цей сервіс, дякую.

Проблем з цим немає, є багато витраченого часу та грошей. Та ж підземна парковка коштує 20-30 тис доларів у Києві (це не рахуючи обслуговування парковки).

думати, де припаркувати, зберігати машину та гуму, заправляти, мити, проходити ТО, і не мати можливість в ресторані випити 200 гр вина?

Абсолютно надуманные проблемы, по крайней мере в моей реальности.
Парковка? — 99% времени каждый день ездишь в одни и те же места, и прекрасно знаешь где там запарковаться. В случае нового места нет проблемы потратить 5 минут времени чтобы предварительно посмотреть что там с парковкой.
Хранение авто? — Нет такой проблемы. Паркоместо на подземном паркинге или собственный гараж рулят.
Хранение шин? — Зачем так себя мучать? Покупаешь второй комплект дисков с зимней резиной и хранишь на сервисе который же их и меняет. Но я например даже этим уже не заморачиваюсь и езжу на всесезонке.
Мытье? — Тут вообще не понял в чем проблема...
ТО? — Раз в год поехать на ТО это проблема?
Выпить в ресторане? — Так а зачем туда на своем авто ездить? Наличие автомобиля не обязывает тебя ездить везде исключительно на нем и такси/ОТ/велосипед/пешие прогулки автовладельцам никто не запрещал. :)

це більше витребеньки, а не реальна потреба, це треба розуміти чітко

Возможно это и так в вашем конкретном случае, но у немалого количества других людей авто это таки реальная необходимость.
Это надо четко понимать. ;)

Парковка? — 99% времени каждый день ездишь в одни и те же места, и прекрасно знаешь где там запарковаться

Та ні, я в офіс не їжджу, навіщо мені їздити в одні й ті ж місця?

В случае нового места нет проблемы потратить 5 минут времени чтобы предварительно посмотреть что там с парковкой.

І так — у кожному місці, тобто втрата часу на рівному місці

Хранение авто? — Нет такой проблемы. Паркоместо на подземном паркинге или собственный гараж рулят.

Це все зайві витрати

Хранение шин? — Зачем так себя мучать? Покупаешь второй комплект дисков с зимней резиной и хранишь на сервисе который же их и меняет. Но я например даже этим уже не заморачиваюсь и езжу на всесезонке.

Це все додаткові витрати.

Тобі в кайф мити машину?

Це все додаткові витрати часу і грошей.

Выпить в ресторане? — Так а зачем туда на своем авто ездить? Наличие автомобиля не обязывает тебя ездить везде исключительно на нем и такси/ОТ/велосипед/пешие прогулки автовладельцам никто не запрещал. :)

Звичайно, про що я автору повідомленні і писав, що таксі вирішує більшість проблем, які він вказував.

Та ні, я в офіс не їжджу, навіщо мені їздити в одні й ті ж місця?

Ну я тоже в офис не езжу, однако например 3 раза в неделю вожу малого в футбольную академию, раз в неделю вожу детей в басссейн, в викенд езжу в гипермаркет за продуктами.... Ну и большинство нерегулярных поездок они ведь тоже в места где более-менее представляешь где парковаться.

І так — у кожному місці, тобто втрата часу на рівному місці

Для меня потеря 15-30 минут в год не является критичной и стоппером для покупки авто :)

Це все зайві витрати

Ну так я же изначально написал: авто это не про экономию, это про комфорт и безопасность. А за комфорт надо платить. :)
Кроме того, стоимость моего паркоместа выросла ровно в два раза с момента покупки, так что это еще и выгодная инвестиция.

Тобі в кайф мити машину?

Мне нет, а вот моим детям да, поэтому иногда заезжаем на мойку самообслуживания, но чаще всё таки пользуюсь услугами профессионалов. :)
Да, да, я знаю — «это дополнительные расходы», но смотрите мой ответ выше. ;)

Звичайно, про що я автору повідомленні і писав, що таксі вирішує більшість проблем, які він вказував.

Такси не заменяеть авто, оно его дополняет. — В каких то случаях удобнее такси, но в большинстве (особенно когда есть семья и дети) удобнее, комфортнее и безопаснее передвигаться на собственном авто.

От бачите, якби і футбольна академія, і басейн знаходилися в радіусі 800 метрів навколо Вашого помешкання, а продукти з гіпермаркету привозили виключно служби доставки, то і автомобіль для регулярних поїздок Вам був не потрібен.

800-бульбашка это фантастика либо невероятное стечение обстоятельств, либо просто заниженные требования к качеству.
В реальности её не существует:
бассейн у нас есть прямо при школе, в 100 метрах, а в радиусе 800м есть еще 3 бассейна. Но расписание, так чтобы совместить сразу для двух детей, нам наиболее подошло в бассейне до которого 2 км.
Футбольная академия есть в 500 метрах, но я считаю что если ребенок изъявил желание заниматься подобным спортом, то по возможности надо обеспечить ему наилучшие возможности развития, поэтому вожу его 6км в футбольную академию при профессиональном клубе который играет в высшей лиге.
Ну а продукты я не люблю заказывать с доставкой: мне надо потрогать, посмотреть, выбрать... :)

800-бульбашка это фантастика либо невероятное стечение обстоятельств, либо просто заниженные требования к качеству.
В реальности её не существует

Вона існує, але не так, як її більшість уявляє. Це зовсім не означає, що я повинен користуватися тільки цими 800 метрами. Самі прості приклади магазин, садочок, басейн, ресторан, дитячий майданчик, спортивні клуби. Нехай вони є, але це треба довбонутися, щоб постійно ходити в один магазин, один майданчик, один ресторан і т.д. 800-метрова бульбашка просто дещо знижує пересування між бульбашками і тим самим знижує пробки і навантаження на транспорт.

если ребенок изъявил желание заниматься подобным спортом, то по возможности надо обеспечить ему наилучшие возможности развития, поэтому вожу его 6км в футбольную академию при профессиональном клубе который играет в высшей лиге

Мені здється, що це схоже на той підхід, який я намагаюся застосувати до вибору школи. Раз уже дитина змушена дванадцять років протирати в школі штани, то варто навчатися у фізико-математичному ліцеї з топ-20 рейтингу ЗНО, який має призерів міжнародних олімпіад з фізики, математики та інформатики.

а як вам ідея, що не обов’язково у вас буде розумна дитина?

Так найнадійніший спосіб точно визначити це — влаштувати у фізико-математичний ліцей з топ-20 рейтингу ЗНО.
Це як найнадійніший спосіб дізнатися, чи є у дитини талант до футболу — влаштувати в футбольну академію при професійному клубі який грає у вищій лізі.

Так найнадійніший спосіб точно визначити це — влаштувати у фізико-математичний ліцей з топ-20 рейтингу ЗНО.

Так навіщо мучити дитину, якщо

не обов’язково у вас буде розумна дитина

?
Щоб реалізувати власну дитячу травму, бо сам не вчився у такому ліцеї?

Якщо дитина розумна, то у фізико-математичному ліцеї з топ-20 рейтингу ЗНО вона мучитися не буде, а якщо не розумна, то не зможе там навчатися, перейде у звичайну школу і знову ж таки не буде мучитися.

Якщо дитина розумна, то у фізико-математичному ліцеї з топ-20 рейтингу ЗНО вона мучитися не буде

не факт. Розум — це далеко не лише фізика-математика

Якщо розумній дитині легко дається фізика і математика, то у фізико-математичному ліцеї з топ-20 рейтингу ЗНО вона мучитися не буде, а якщо розумній дитині важко дається фізика і математика, то вона перейде у звичайну школу і знову ж таки мучитися не буде.

Це все додаткові витрати часу і грошей.

Додаткові витрати часу і грошей, це очікування таксі десь на дорозі, коли в аппці, воно типу ось вже приїхало, а потім опля, і ще 10 хвилин чекай. А ще буває взагалі виклик скасовують, коли ти вже хвилин 20 чекаєш. А у тебе дитина мала.

А скільки ми втратили часу, коли дружина у таксі телефон забула, ой, ой, ой. Телефон до речі, водій Uber, так і не повернув, просто вкрав, що якась дикість. Це ж просто телефон, нафіга ти себе так підставляєш, через декілька сотень баксів.

де припаркувати

Погано жити там де не розвинена інфраструктура :)

зберігати машину

Погано жити без гаража

і не мати можливість в ресторані випити 200 гр вина

Погано жити там де за стакан вина енфорсять покарання :)

Якісь будні ніщєброда описані :)

Це будні пересічного, у мене гараж є. А запаркувати машину проблема буде скрізь, немає хіба що у убогих місцинах, де в окрузі, окрім шопінг мола нічого немає.
У тебе келих вина — це максимум, що ти можеш випити, бо права заберуть? Співчуваю тобі.

Це будні пересічного

А тут мова про пересічних? Тобі соцілізм мозку жити не дає? :)

А запаркувати машину проблема буде скрізь

Лише коли в тебе убога інфраструктура. Спеціально для таких місць вигадали валет паркінг. Чув колись про таке, чи занадто страшне слово? :)

У тебе келих вина — це максимум, що ти можеш випити, бо права заберуть

В залежності від часу, загальне правило, пляшка пива в годину. А більше — я б не ризикнув навіть без штрафів, їздити пяним — така соы розвага

Співчуваю тобі

Сказав чувак якому і того не можна :)

Благо ми бачили вже фільм «20 днів в Маріуполі» і побачили що відсутність машини була причиною невиїзду може десяти людей на весь Маріуполь, включно з вашими особисто знайомими випадками.

Якщо не чекати поки снаряд впаде прямо в твоєму дворі чи що окупанта буде з вікна вже чути, то можна хоч пішки встигнути вийти з міста. А із Бучі та Ірпеня то взагалі можливо пішки до Києва було і кращим варіантом, якщо вже після 24-го, аніж стояти в заторі весь день і споглядати ворожу авіацію з віконечка.

Декілька людей пропонували поїхати у Бучу/Ворзель і забрати їхню машину в кінці лютого 2022, так що власне з машинами проблем не було, їх просто кидали.

То уже коли русня оточила все, перші 3-4 дні можна було виїхати і тільки машиною. Більшість людей звідти вибралася саме так, через ліс пішли одиниці і не всі вони досягли Києва на жаль.

«20 днів в Маріуполі»

Я тобі скажу, що я не те що його бачив, а в ньому в одній із сцен було показано мого особистого друга.

Тому достеменно знаю, що багато проукраїнських людей (ми ж не про ждунів зараз) і справді не могли вчасно вибратися через відсутність транспорту. Ті ж «гуманітарні коридори» від русні працювали з автомобілями, пішки ти там ніяк не виїдеш.

А із Бучі та Ірпеня то взагалі можливо пішки до Києва було і кращим варіантом,

Знову ж, маю особистий приклад батьків дівчини. Вони дотягнули до того, що по Бучі уже їздили колони кадирівців, а через Макарів русня пробралася на житомирську трасу. Залишався тільки один шлях через Стоянку на південь. Якраз те, що у них було авто і дозволило їм безпечно вибратися. Що робили підари з людьми з Бучі і Ірпеня ми бачили.

А пішки дійти, то легко казати. Подивився я би на тебе, як ти перепливаєш річку, яка з усіх боків прострілюється, а ідеш пішки через ліс на Київ, у якому уже декілька днів як усе мінують і невідомо які ДРГ там лазять, а ти ще й з маленькими дітьми.

Та що тут взагалі казати, я сам на своїй машині декількох колег на початку війни з тих країв вивозив через те, що вони теж завжди думали, що таксі достатньо.

не відутсність машини, а віра «в маю на шашлики»

Я розумію, що це виключна ситуація, але все-таки для життя в Україні з таким сусідом як у нас автомобіль — маст хев.

Якщо усі починають евакуацію на власних, набитих майном, авто — то вони просто стануть у величезну пробку. Тим часом ворог оточить місто і буде просто розстрілювати на перехресті усі машини які намагаються виїхати.
Досі у харківській області знаходять прострілені колони цивільних машин якім не пощастило зустрітися з ворогом.
Масова евакуація має бути організована навпаки — як у Прип’яті. Усіх саджають у автобуси, поїзди, фури і вантажні вагони якщо потрібно. Речей багато брати не дозволяють. Дороги перекривають аби пропустити евакуаційні колони.
Але у нас Цивільна оборона, яка має це організувати, навіть на 8 рік війни була дуже далекою до стандартів СРСР. У Харкові навіть сирени повітряної тривоги нормально налагодили тільки після того, як відкинули ворога від міста. Добре що метро виконало свою роль бомбосховища для людей. Але гермозатвори не закривали — отже якщо б атака була ядерною то воно б не врятувало.

Але у нас Цивільна оборона, яка має це організувати, навіть на 8 рік війни

Я про це і кажу, що треба бути реалістами і покладатися тільки на себе. А на власних ногах далеко не втечеш.

У Харкові навіть сирени повітряної тривоги нормально налагодили тільки після

Ваш «лучший мер Харькава» Кернес зі своїм охоронцем Тедеєвим регулярно моталися в Москву з 2014 до 2022 роки. Яка «цивільна оборона», камон.

Тєрєхов — це лакей Кернеса, а потім Ярославського, який втік з Харкова в 2022, так само як Ахметов втік з Донецька в 2014.

Кернес помер у 2020. А у вас катався в Москву.... Наш теперешній президент теж мотався в Москву — наче це щось значить

теперешній президент теж мотався в Москву — наче це щось значить

наче це нічого не значить..

Ярославський втік бо на авто наче збив людину

Якщо усі починають евакуацію на власних, набитих майном, авто — то вони просто стануть у величезну пробку.

тому мотоцикл!!!

не через відсутність машини, а через «в маю будуть шашлики»

Мені здається, тут народ сам себе надурив «братскімі рускімі», які «нє нападут». А Зеля просто невдало ту фразу ляпнув, за що його і зробили цапом війбувайлом.

Можна не заводити дітей — відпаде фіксація на кріслах, і будуть гроші на таксі в цюріху

У грошей на таксі є opportunity cost. Нащо витрачати 100.000+ франків в рік за так собі задоволення їздити з незнайомою людиною в 1 машині за свої гроші?
У мене доволі великий suv який не повністю влазить в стандартні цюріхскі місця для парковки що накладає деякі обмеження, але навіть в нього не завжди є додастаньо місця в багажнику щоб помістити всі коляски/валізи/самокати і інше. Ймовірність що сім’я з дітьми і багажем може влізти лише в 1 машину таксі іноді близька до 0.

наші люди на таксі в булочну не їздять © (тм)

Ну якщо в кайф кататись з чужою людиною в авто, тягати ща собою дитяче крісло, чекати по пів години поки таксі таки приїде, якщо в останній момент не канцельне поїздку водій, «бл передумав», то так, вирішує :)

Фігово жити там, де таке таксі, мені тебе дуже шкода.

Згоден, саме тому, я і переїхав ;) тому, краще пожалій себе ;)

такси — преимущество, что нанял корыто для убитых дорог с ямами и забыл, которое не надо обслуживать, аккуратно ездить, бояться что стукнешь или стукнут, проблема парковок и неадекватов на дорогах. А свое авто это как уютный второй дом, дорого и уютно, но с кучей сопутствующих болячек и проблем

Якщо є діти (особливо малі) я не уявляю як можна обійтися без машини

Для цього потрібно, щоб все що відвідується не менш ніж раз на тиждень, було в радіусі 800 метрів навколо помешкання.

відвезти в лікарню

Візити до вузькопрофільних спеціалістів зазвичай бувають рідше ніж раз на тиждень, для цього таксі прекрасна альтернатива власному автомобілю. В радіусі 800 метрів мають бути медицинські послуги, які використовуються частіше за інші — педіатр, терапевт, стоматологи, аналізи.

Зʼїздити в магазин

Взагалі немає сенсу — є ж служби доставки.

гуртки

Виключно в радіусі 800 метрів навколо помешкання.

день народження друзів

Трапляється значно рідше ніж раз на тиждень, таксі цілком підійде. Ну і в таких густозаселених місцях, де в радіусі 800 метрів навколо помешкання є педіатр, терапевт, стоматологи, аналізи і велика різноманітність гуртків, більшість друзів також мешкають в радіусі 800 метрів навколо помешкання.

в радіусі 800 метрів

про температуру океану забув згадати

Щоб з непрацюючою дружиною та неповнолітніми дітьми жити розкішним та комфортним життям у просторому помешканні, в радіусі 800 метрів навколо якого є не лише школа, учні якої ставали призерами олімпіад з фізики, математики та інформатики, а ще і море або океан, температура води в якому протягом всього року не опускається нижче двадцяти шести градусів за шкалою Цельсія, потрібне справді

життя з великою кількістю грошей

, а не

7-9 тисяч доларів на місяць
В радіусі 800 метрів мають бути медицинські послуги

Хорошого стоматолога, знайти ой як важко. Щанс що такий буде в твоєму ЖК — мізерний. У Львові їх на пальцях двох рук перерахувати можна.

А як Ви відрізняєте хорошого стоматолога від поганого? В Києві я користувався послугами більшої кількості стоматологів, ніж кількість пальців на двох руках, і не пригадаю жодного, про якого міг би сказати, що він поганий стоматолог.

Ну по перше, він не має мені пробувати продати сервіси які мені нетреба. Це причина члму я відмовився від останнього стоматолога.
По друге — після візиту має бути комфортно, чи то коронка чи імплант яи просто пломба, і робота має не розвалюіатись за рік/діа.

Кожний стоматолог каже що він кращий ніж попередній

Якісний стоматолог це така річ, що півміста проїхати варто
Якісний фахівець із серйозних хвороб теж. До деяких хірургів і за 400 км їдуть.

Гуртки бувають різні, деякі спортивні на кшталт фігурного катання чи плавання трапляються нечасто.

Імхо 10 хвилин пішки до всього переліченого це трошки ідеалістично для великих міст. Такі інфраструктурних джекпоти трапляються, але не всюди.

Якісний стоматолог

Мені часто доводиться користуватися послугами стоматологів — частіше за все пломбування, рідше видалення нервів, двічі навіть коронку ставив. То якщо це поширена робота типу видалення нерва або встановлення пломби, всі фахівці, з якими мав справу, роблять її однаково добре — раніше, коли мав страхування від компанії, користувався послугами різних фахівців у різних місцях у Києві, кого страхова запропонує, зараз ходжу в стоматологію за 100 метрів від дому. Якщо це встановлення коронки, то тут уже можна і під’їхати до перевіреного спеціаліста, та коронки навіть не щороку ставлять, тож отримувати мороку з машиною щоб раз на рік поїхати коронку поставити це занадто.

Якісний фахівець із серйозних хвороб

Зазвичай до спеціаліста з серйозних хвороб не щотижня потрібно їздити, тож таксі має бути достатньо.

Гуртки бувають різні, деякі спортивні на кшталт фігурного катання чи плавання трапляються нечасто.

І біля катків, і біля басейнів є житлові будинки, тож можна поселитися так, щоб потрібний гурток був у радіусі 800 метрів. Басейн в такому радіусі поруч з моїм помешканням є, от якщо діти захочуть займатися фігурним катанням або хокеєм, доведеться переселятися, щоб мати каток в радіусі 800 метрів від помешкання. Складніше буде, якщо одна дитина захоче займатися плаванням, а інша хокеєм — басейн поруч з катком знайти буде непросто. В такому випадку, мабуть, таки доведеться купувати авто.

фахівці, з якими мав справу, роблять її однаково добре

Ну, тобі пощастило. Хоча, не факт, в мене після видалення нерва в одній стоматології проблеми через кілька років вилізли. Виявилось, вони задалеко пробурили, і в результаті зуб довелось вирвати.
Про імпланти, це взагалі, специ на вагу золота.
До моєї мами на ендоскопію раз чувак пришов, йому стоматологиня бор в роті згубила, знайшли в кишці ;)

Ну нерви теж не так щоб щотижня видаляються. А от прибрати карієс і пломбу поставити, або замінити пломбу, яка випала, може будь-який стоматолог у будь-якій приватній стоматології.

Ну так, це елементарна робота. Правда я надаю перевагу все робити в одного стоматолога. Мені краще прїхаьтсь трохи хвилин ніж аби куди ходити.
Те саме зі стрижкою, у Львові я взагалі катався в інший кінець міста :) зараз десь хвилин 12 до барбершопу їжджу. Є ближче, але стрижуть фігово :)

Всяко трапляється. Коли припече, то і кожен день їздити людям доводиться. Наприклад, реабілітаційні чи деякі процедури на кшталт променевої терапії.
Таксі звісно можна, але недешево.

Житло біля конкретного гуртку має сенс, якщо прям життя підпорядкував дитячому хобі. Мабуть можна, але не для всіх.
Раніше для цього були спортінтернати :)

Так возити дітей до гуртків на авто це також підпорядкування життя дитячим хобі, інакше дитина обирає гурток з варіантів, які є в радіусі 800 метрів навколо помешкання, і тут достатньо обрати помешкання в місці де багато різних гуртків в радіусі 800 метрів, щоб вибір був якомога ширшим (хоча, звісно, в будь якому випадку неповним)

Якщо є діти (особливо малі) я не уявляю як можна обійтися без машини.

Як ми вижили в 80-90ті без авто, і навіть без таксі🤷‍♂️🥲

Як ми вижили в 80-90ті без авто, і навіть без таксі🤷‍♂️

А ми і не жили нормально, я відвідав закордон тільки у 14 років, нормально зміг подорожувати тільки у 26, а моя дочка у три роки була вже в 20 країнах.

дочка вже веде свій тревел блог? )

Гадаю буде. Враховуючи, що ми їздимо у цікаві місця, то тревел блог чи інгстаграм німецькою / англійською може бути досить популярним, тим більше з українською зовнішністю і моєю допомогою :)

Ну в Німеччині серед молодих дівчат досить багато гарненьких, тому думаю «українською зовнішністю» там особливо нікого не здивуєш.

Я звичайно не спеціаліст, але дуже схоже на гіперкомпенсацію дитячої травми за рахунок дитини. Знову ж, не кажу, що це погано, але, схоже, що всі ми, хто виріс в 90х з одного боку трохи більше пристосовані до життя, а з іншого якось травмовані таким дитинством.

та яка там травма, пан в 14 років вже відвідав «закордон». Навіть якщо це була Болгарія, без зв’язків у партійної номенклатурі це було неможливо (ми ж про 80-і?)

Чи Молдову пiсля розвалу совку? Формально закордон)

Дуже залежить від компанії, твого рівня досвіду, ставлення до роботи та багатьох інших факторів. Узагальнювати всіх точно не варто.
Можна спокійно дійти до зп 5к за 5-6 років, взяти проєкт в домені, де вже маєш багато досвіду, в компанії, де вже працюєш від 2х років, й розслабитись. Працюючи 5-6 годин на день (активно) можна мати ще купу вільного часу

а можна взяти два проекти по 4К і розслабитися ще більше

Одна з помилкових думок айтівців-початківців це те що вони їбошать в овертайм за $1000 і мріють що скоро стануть синьорами, виростуть до $5000 і їх мрії збудуться ... Насправді за $5000 треба буде працювати навіть більше!

так, працювати треба менше але розумніше, це називається в манеджерів «підвищувати ефективність»

Якщо дорости до 10к, то відкладати 6к цілком можливо

Якщо дорости до 10к, то відкладати 6к цілком можливо

Тобто, заробляючи 10к, ти згодний жити гірше за того, хто заробляє 4100.

Я все тут пишу з власного досвіду, ти мав би знати

Ну і нахіба оце все? Вкалувати на 10 а жити на 4? Чи, просто, настільки все унидо довкола, що ніде 10 витратити? :)

Чи, просто, настільки все унидо довкола, що ніде 10 витратити?

Часто буває що для найвеселіших розваг потрібно багато часу, а не багато грошей. Наприклад, пектися у волейбола на свіжому повітрі на майданчику за 300 метрів від помешкання взагалі безкоштовно. А от щоб робити це в будь яку пору року, одних лише грошей в наш час недостатньо, потрібні ще й знайомства.

Якщо менше часу працювати — буде більше часу на розваги. Тому і питання, навіщо перепрацьовувати, якщо тих грошей не можеш витратити?
В мене були періоди, коли були потрібні гроші, тоді брав додаткові проекти. А був переод, коли зменшив собі робочий день, бо грошей було достатньо, а часу — ні :)

Зазвичай так не працює. Скільки б протягом робочого дня не працював — 15 годин чи 0 секунд, заробітна плата в кінці місяця однакова, ну хіба що виженуть з роботи, тоді ніякої, причому це також не завжди залежить від кількості відпрацьованих годин. Здавалося б, що рецепт щастя знайдено — замість того щоб працювати, потрібно виходити на вулицю і пектися у волейбола. Та так не вийде — може якомусь колезі знадобитися допомога, може начальство щось запитати — і доведеться в очікуванні цього 8 годин проводити в приміщенні неподалік від монітора, замість того щоб займатися цікавими активностями на вулиці.

Залежить від роблти, я можу брати за свій рахунок нкобмежану кількість відпускних нодин. Берег кожен день дві години — маєш щастя :) правда в кінці року, бабла менше :)

О, цікаво, ніколи не працював у таких організаціях, де можна за свій рахунок брати необмежену кількість відпускних годин. Навіть не знаю що б у мене взяло гору при такій можливості, лінь чи жадібність.

О, цікаво, ніколи не працював у таких організаціях, де можна за свій рахунок брати необмежену кількість відпускних годин.

Для німців з дітьми немає особливого сенсу. У мене 35 днів відпустки і толку? Плюс вихідні та святкові дні, що до відпусток прикріпляються, тобто разом 60 днів десь виходить, або два місяці. В мене просто немає достатньо грошей, щоб навіть це повністю закрити своїми хоббі. Навіщо мені більше? Просто сидіти серіали дивитися? Ну то я і так сиджу :)

Це через те що у Вас хобі дорогі. Якби Ваші хобі були безкоштовні, то можна було б ними хоч і 365 днів на рік зайняти.

Це через те що у Вас хобі дорогі. Якби Ваші хобі були безкоштовні, то можна було б ними хоч і 365 днів на рік зайняти.

На безкоштовні хобі, типу дивитися кіно і серіали, сратися на ДОУ, бігати в обід або гуляти з дитиною в мене й так повно часу. Це навіть і не хобі, а звичайне життя. А хобі це, наприклад, фотографія і подорожі. Ось Canon свій Mark2 випускає в цьому році, треба 10k :)

Є багато безкоштовних або дешевих хобі: сольні, парні та групові танці, великий та настільний теніс, бадмінтон, ролики та ковзани, бейсбол, хокей, регбі, американський футбол, баскетбол, волейбол, фехтування, історичне фехтування, кендо, стрільба з лука, бокс, тайський бокс, дзюдо, вільна боротьба, джиу джитсу, греплінг, змішані бойові мистецтва, акробатика, капоейра, співи, гра на гітарі, шахи, вивчення найпоширеніших світових мов — іспанської, французької, португальської, арабської.
Якщо є стільки грошей, що працювати не потрібно, то навіть семи днів на тиждень не вистачить, щоб всим цим займатися.

Є багато безкоштовних або дешевих хобі: сольні, парні та групові танці, великий теніс, ролики та ковзани, бейсбол, хокей, регбі, американський футбол, баскетбол, волейбол, фехтування, історичне фехтування, кендо, стрільба з лука, бокс, тайський бокс, дзюдо, вільна боротьба, джиу джитсу, греплінг, змішані бойові мистецтва, акробатика, капоейра.
Навіть 365 днів на рік не вистачить, щоб всим цим займатися.

У тебе всі хобі, це спорт, а не хобі. Далеко не всі люблять займатися спортом. Хобі це те, що коштує грошей і немалих. А те, що безкоштовне, це не хобі.

Гаразд, нехай хобі бувають виключно дорогі, і назвемо перелічені мною заняття не хобі, а захоплення. То щоб всими переліченими заняттями займатися, потрібно дуже багато часу. От якщо в цьому списку занять людина не знаходить для себе нічого цікавішого за роботу, то, звісно сенсу в можливості брати вільні години за свій рахунок в людини і справді немає.

Все 500 разів обсмоктували, що хоббі тут дешевші ніж в Україні.

Все від тенісних кортів до футбольних майданчиків — безкоштовно майже в кожному парку.
Мототреки, автотреки, аеродроми легкомоторні, яхтінг — все в доступності (хоч і за великі гроші)

Єдине, що на думку спадає, що дорожче ніж в Україні — гірськолижка. Але і Карпати — не Альпи чи Скелясті гори.

То про які саме хоббі йдеться?

Так з того що ти перелічив, лише бойові мистецтва дешевші в Україні.
Решта — якщо щось і дорожче, то компенсується кращою інфраструктурою.

Те що я перелічив або взагалі безкоштовне, або дешеве.
Скільки у Вас коштують заняття з акробатики, танців, гри на музичних інструментах?
Я за півторагодинне індивідуальне заняття з акробатики в суботу за 800 метрів від мого помешкання плачу 900 гривень.
Індивідуальне заняття з гри на піаніно для доньки (45 хвилин) коштує 400 гривень, групове заняття з балету (година й 15 хвилин) 150 гривень.

Скільки у Вас коштують заняття з акробатики, танців, гри на музичних інструментах?
Я за півторагодинне індивідуальне заняття з акробатики в суботу за 800 метрів від мого помешкання плачу 900 гривень.

В Німеччині влаштовано інакше, тут всі, хто хоче чимось займатися, є членами спортивних клубів, що досить дешево, можна сказати практично даром. Річний абонемент може бути дешевшим за пару твоїх занять акробатикою :)
handbookgermany.de/uk/joining-sports-clubs
А ось про дитячі клуби
aussiedlerbote.de/...​onalnyj-sport-v-germanii

О, дуже цікаво. Це ж можна жити в соціальному житлі на соціальному забезпеченні, записатися в десяток клубів різноманітних видів спорту і замість того щоб 8 годин на день горбатитися «на дядю», витрачати ці ж 8 годин в різних клубах в своє задоволення. Єдиний мінус, що не вистачить коштів на смачну їжу для всієї родини.

Без поняття, я можу лише сказати за ті заняття якими діти цікавились:

Плавання — 150 баксів в в місяць 5 разів тиждень — для старшого, група
26 баксів — група до трьох дітей для меншої пів години
65 баксів індивідуальне, для меншої, не памятаю, чи година чи пів

150 місяць баксів 45 хв двічі на тиждень — карате

30 баксів година — індивідуальне теніс

Від школи, всякі футболи, бейсболи і т д — до 300 баксів за сезон (3 місяці) з тренером волонтером, або 500 з професійним., 1-2 рази на тиждень тренування + раз на тиждень гра + фінальний чемпіонат

Для найвеселіших розваг треба молодість, мені і 2000 умовних одиниць доходу в той момент вистачало, щоб тусити у своїй і інших країнах так, що гай гудів.

можна, але це має бути спочатку звичкою, а потім перейти в стиль життя

Кто-то подсчитал, что 8К в США — это уровень практически полного удовлетворения базовых потребностей человека без излишков. То есть на семью из 3х человек надо 24К. А бОльшая сумма уже не дает ничего принципиально нового.

Середній дохід на домогосподарство $64К в рік. Не 24К на трьох теоретично можна, 8К на одного дуже сумніваюся.

Эм, а в чем соль то? Если работать и иногда в ресторан ходить?) Была ещё статистика, что 8к в Сан-Франциско = 2500 в Киеве (нет)) тут хош не хош начинаешь ППС считать)

Імхо, такі ідеї зазвичай лунають в середовищі Рокфеллерів, олігархів та інших шукачів «достатнього» матеріального щастя для інших.

в межах США розкид в рази від штата до штату.

Был у меня период в ковидные времена, когда вместо стандартных 7+ для моего уровня я зарабатывал 20+ на протяжении почти 2 лет, потом ситуация изменилась и все вернулось обратно.
В плане жизни абсолютно ничего не поменялась, та же машина, те же магазины, те же расходы.
Просто откладывал и инвестировал намного больше и все.

що треба робити щоб заробляти 7+

займатися власним бізнесом а не бути найманцем, але шанс все просрати десь 90%

Те саме що й за 5+ — розробляти ПЗ, тільки там де за розробку ПЗ платять 7+.

це окремі кейсі в період ковидного росту

А тут, мабуть, мені поки що нічого не залишається, окрім як погодитися з Вами, принаймні подібних фінансових історій успіху на доу, які трапилися в цьому році, я ще не бачив.

Так схоже що вже немає сенсу казати, всі ці історії мають одну спільну рису — сталися в період ковідного росту, тож не факт, що зараз ті ж люди знайшли б роботу на таку ж зарплату.

Дебілізм подібних тем відверто натякає на те, що хтось їх робить спеціально щоб майнити перегляди. Я не можу уявити, що хтось на серйозі задає такі питання.

Най буде. Нормальних тем уже давно не було, ДОУ скотилося уже в зауниле ниття обіжених владою і жінками чоловіків.

обіжених владою і жінками чоловіків.

не вистачало ще на кота жалітися, що і той зачмирив

Ну я і сам теж трохи «обіжений», але це переливання з пустого в порожнє під кожною темою, тисяча п’ятисота варіація однієї і тієї ж тези уже трохи бісить.

Так зауниле ниття виникає не саме по собі, а тому що 90% контенту і редакторська політика загалом — це полоскання мізків або на тему «всінафронт», або про жінок. Обидва варіанти максимально цинічні і викликають моментальний підрив сраки кожного разу, хоч скільки до того не звикай.
А тема нормальна, так, тому і ниття відсутнє.

Я розумію механізм, редактори ДОУ теж же не дурепи. Педалірують спеціально гострі теми, щоб збільшити активність на сайті, що в свою чергу можна конвертувати в гроші за баннер якоїсь чергової мазди.

ESG аженда, забули про пукаючих корів що пробивають дзюру в озоні

У нормальних пацанів оті ваші 7-15к в бардачку на кишенькові витрати валяються.

У нормальних пацанів оті ваші 7-15к в бардачку на кишенькові витрати валяються.

Часто до них в машину підсідаєш що таке знаєш?)

за..бісь тема канешна на другий рік війни

Гроші вкрали? Заробили на схемах в контрактах з Міноборони? Продали гумантіарку? Привласнили собі 20% від донатів на «операційні витрати»?

В чому проблема?

Переповнює радість за автора.

ніікчемність інших ніяк не виправдовує нашу власну пихатість.

Пихатість це якби приїхав в село на зустріч випускників, чи до родичів, і почав демонстративно хвастались своїми успіхами і своїми доходами перед людьми, які очевидно менш успішні.

Не бачу проблем обговорювати свої ІТшні успіхи ні ІТшному форумі з іншими ІТшниками зі схожими успіхами і доходами.

Тут можете поглянути на реальне ставлення до питань оборони в 2022-23
www.facebook.com/...​9&set=pcb.705993255069639
Це не про зраду, а про якесь тверезе сприйняття реальності.

Прикольно за Мукачево. Громада, яка завжди спливала у новинах тільки у дуже мутних і навіть кровавих історіях прям молодці зараз.
А так краще просто зайти у популярну группу будь-якого міста України і побачиш реальне ставлення до влади та війни.
І наче можна списати — ну це руський телеграм із руськими ботами, а ні там до руських ботів теж ставляться негативно. Із них ржуть та банять. Так що не боти

Эта «оборона Мукачево» это отлов людей которые хотят жить и пытаются пересечь границу.

«Многодетный отец» шикарно живет на деньги немецких налогоплательщиков

Знакомьтесь, это Джонатан — герой расследования телеканала ARD. Журналисты выяснили, что он получает 1,5 миллиона евро в год и ни в чем себе не отказывает: живет в большом доме, ездит на дорогих машинах и буквально разбрасывается деньгами. За красивую жизнь Джонатана платят немецкие налогоплательщики — то есть, мы с вами.

Дело в том, что у Джонатана 24 ребенка от разных женщин. На каждого из этих детей немецкое государство платит пособие, которое он тратит на себя. А поскольку Джонатан — гражданин Германии, то признанные им дети, их матери и их близкие родственники имеют право жить в Германии и тоже получать социальные пособия. По этой схеме мошеннику удалось перевезти в Германию 94 человека. Сам Джонатан большую часть времени проводит у себя на родине — в Нигерии. Немецкие власти в этом случае бессильны: если отцовство признали, его нельзя отменить, даже если им злоупотребляют. К тому же, в бедных странах часто не выдают справки и свидетельства, которые нужны следователям, чтобы доказать мошенничество в суде.

Как сообщает RBB, махинации с отцовством обходятся немецким налогоплательщикам примерно в 150 миллионов евро в год.

то джонатан, будучи хлопом без звязків і медійності, тримає 1% ринку зловживань виплатами? КОЗАК

Джонатан, як мінімум, вивчив німецьку мову і отримав громадянство. Для форумних метросексуалів це непосильні задачі.

Я чомусь раніше помилково думав що у Німеччині виплати на дітей дають без знання мови і без громадянства. Принаймні Іван коли Сергієві розписував, як вигідно з околиць Стокгольма до околиць Мюнхена переїхати, розповідав і про дитячі гроші.

Я чомусь раніше помилково думав що у Німеччині виплати на дітей дають без знання мови і без громадянства.

Так і є. Але Джонатан виявився хитрішим. Так, як він тепер громадянин, то забрати у нього ці виплати, або депортувати усіх тих 94 приблуд — неможливо. Надурив систему.

Та просто у Джонатана 25см. У українців, на жаль, генетика не та.

А Духовному в каліфорнікейшині доростили?

я не совсем понимаю как джонатан получает 1.5 миллиона в год. он что забирает пособия всех этих 94 «родственников»?

я не совсем понимаю как джонатан получает 1.5 миллиона в год. он что забирает пособия всех этих 94 «родственников»?

Так, гадаю, це умова, за те, що він всуне свою німецьку морковку і перевезе тебе і твоїх родичів до Німеччини. Вони ж, напевне, у якійсь великій квартирі всі сидять, яку цей самий Джонатан їм і здає.

що він всуне свою німецьку морковку

там даже всовывать не надо — просто приходишь к нотариусу или в югендамт, тычешь пальцем на беременный живот подруги и говоришь — «это сделал я!»

(на самом деле немецкое законодательство в этом плане ещё норм. потому что например в Украине достаточно чтобы сама беременная сказала — «это сделал он!» и потом он уже должен шевелить булками и доказывать, что нет, не делал)

Так, ця укр фішка чомусь завжди сюрприз для чоловіків, а жінки переважно в курсі)

Ага, причем она не обязана даже с «ним» видится.
Что хочет то и вписывает в свидетелство.

у німців якщо жінка одружена, то завжди батьком вписують чоловіка. навіть якщо чоловік п’ять років тому зник безвісти чи є сусід, якій каже, що «це» зробив він і нотаріально усі троє цей факт затверджують. жінці потрібно сперш розлучитися, а вже потім дитину запишуть на «правильного» батька.

У нас, наскільки я чула, також діти, що народжені в шлюбі, автоматично отримують чоловіка у якості батька . Народжені за 10 місяців після розлучення також.

10 місяців, найс западлянка може вийти якщо постаратись :)

ще лайвхак:
"Знов вагітна волинянка розписала своїх 9 наявних дітей на різних військовозобовʼязаних

На допиті в суді поіменно згадати всіх батьків дітлахів жінці чомусь було складно. Тож спільно з прокурором рахували дітей, і розбирались — де хто і чий батько.

Жінка додає, що співмешкала з кожним із татусів так давно, що вже й забула, як і кого звати. Та й дітей має чимало, то ж, напевно, ось так зразу жінці розібратися поіменно, хто чий батько, завдання не дуже просте.

Словом, сюжет гідний як мінімум на "Стосується кожного"😵‍💫"

чоловік б’є коханця своєї дружини, а дружина кричить: «Не смій бити батька твоїх дітей!» ))

Імхо, типова зарплата громадянина України в регіонах та провінції коливається від 200 до 400 доларів в місяць. Якщо в когось в регіонах та провінції (маленьких містах, смт, селах) зарплата 500-600 доларів, то це хороший (навіть дуже) рівень життя, можна сказати професійний успіх.

У нас сотні тисяч людей живуть роками, десятиліттями на 250-400 доларів в місяць. І якось живуть.

В багатох є городи, поля, худоба, пасіки, інкубатори, теплиці, які дають «sustainability».
Так що екстра 250-400 доларів на роботі, це не зовсім ті самі 250-400 доларів коли ти в 4-ох стінах.

мейнтененс того що ви перерахували + фултайм робота = я не можу уявити як мої батьки це все вигрібали.

угу, і їхні батьки теж, за те це їм давало справжню sustainability, явно вищу ніж в теперешніх ІТ-ішників за 2000-10000 на місяць.

Мені розказували реальні історії, що в деяких сучасних селах місцеві мешканці (переважно молодняк) «догосподарювалися» до того, що крадуть в сусідів часник. Такого рівня «господарювання» сільські мешканці віком за 60+ років ще не бачили.

Тому далеко не у всіх є додаткові «бонуси», які вимагають щоденної та важкої праці. Наприклад, корову на паузу не поставиш. Є такі, що мають 100 доларів + лише на бонусах і виживають.

Місцеві бабусі ховають під замок вночі всі металеві засоби праці, бо дехто працює навіть вночі в «металургійній промисловості».

ну таке завжди було. А як ідеї крадуть в ІТ то нічого.

Традиції «крадівництва» в нас міцні та «розвинені».

Я лише про те, що в селі заробити тотал 400-500 доларів в місяць — це успіх великий плюс важка праця. Бо овочі, фрукти, зелень в селі мало кому потрібні за гроші. Щоб їх продати — треба їхати в місто. Бензин зараз дорогий, а тому — доїхати теж вже дорого.

А от в ІТ — з 400-500 доларів починають джуни.

Я розумію, але мій поінт в sustainability, в селі не помреш з голоду і завжди є базовий дохід ще й бонуси. ІТ-ішник з 2000-10000 в 4-ох стінах не захищений, прилетять чорні лебеді і все подзьобають. 90% ниття в ДОУ якраз про те що все може пропасти і що я буду робити тоді. В селі не виникають такі страхи.

Станом на зараз українське село вимирає значно вищими темпами ніж українське ІТ.

Якщо частина тестувальників та фронтендерів (колишніх банкірів, маркетологів та страховиків) в черговий раз змінить професію на органічних фермерів з вирощування батату, ліщини, абрикос або артишоків — то ніхто цього не помітить, і не факт, що буде гірше.

Зараз в багатьох айтішників є можливість диверсифікувати свої певні ризики та, наприклад, купити житло в приватному секторі із землею в невеликому місті або в Україні, або за кордоном.

а барбершопи, СПА салони, смузі-бари, спортлайфи ?

купити трохи пізніше, коли вони будуть коштувати копійки, а барісти та тренери персонального росту також у фермери підуть)

Згадалося як мій товариш виростив органічну пшеницю на своєму паї. Врожай без добрив був десь втричі менше на площу ніж у фермерів, продати по значно вищій ціні він не зміг, тому засипав у металеві бочки та їв сам :) От не пам’ятаю чи вдалося йому все самому з родиною з’їсти...
А от (біо) абрикоси могли б взагалі не дати врожаю того року чи навіть кілька років поспіль. Чи шкідник зіпсував би врожай.

Органічну продукцію в загалом бідному суспільстві вирощувати — це ризик, бо попит низький. Багатії в Україні краще куплять іноземну органіку (десь в гудвайні), бо вона вже перевірена часом, має репутацію.

В Україні загалом дуже бідне населення за європейськими мірками (тут базовий кошик продуктів не всі можуть собі дозволити).
Імхо, перед тим як вирощувати органіку в Україні потрібно було би знайти клієнтів (покупців) органічної продукції. Імхо, це десь 1-2 роки практичних досліджень ринку з власною продукцією.

Органіку продають клієнтам середнього+ класу і вище. Наприклад, знайти клієнтів в Києві — було реально до 2022 року. А от знайти таких клієнтів десь в провінції — це проблематично.

І проблема продати це була у Харкові. Тож по факту ринок збуту дуже малий та реальніше буде перейти у сантехніки

Навiть не органiчну, а просто якiсну

тільки чомусь не чути хеппі сторі, про продакт менеджмент по-гуцульськи на карпатських грядках з бураками

останнє, що бачив «малина в збиток »

там нема вумних слів: енгейжмент, сторіпойнт, діскавері, дюділіжанс, тімвелосіті, ...

цікаво що там ейджізму нема і гендерних квот.

Ну якщо чесно то отаке хазяйство то наслідки совка що не давав розвивати професійне фермерство, бо професійне не велике сільске господарство вони назвали кулаками, пограбували але головна ціль була те що в них було багато обладнання, худоби а в колгоспах не було, ну і звісно у колгосп доьровілно ішли фанатики комунізму та інші виду дурачків. У колгоспі була торба повна тож доводилось заодити хазяйство самому але на «пів шишечки» щоб і не професійно тобто коли ти розводишь не усе під ряд а лише там птцю або кролів...бо у совку мали існувати лише колгоспи. Отке хахяйство коли люди розводять всьго по троху і огород це така срака що капець, бо це як люидна оркестр, воно не вигідно і вкрай складно.
До чого це я все, звичне хазяйство що мало популірність у 90-х то взагалі то від занедбаних традицій сільского господарства, так, такий собі міні колгосп із гімна та палок то кошмар з будь якої точки зору, особливо з логічної/бізнесу.
А іще навіть у 90-х ті хто більш мен професійно ровзодили то прийшли до того що ровзодити не вігідно, бо маржа дуже невиличка і вигідно було тим хто дорозкрадав залишки колгоспів, або на паях мали корма. А так, купувати корма і наймати людей то в мінус вийдешь, ото іще алкаши виручали і самогонку гнати самому щоб їм платити.

Це наслідки натурального господарства яке зародилося ще в часи неоліту. А саме замкнутий цикл який повністю забазпечує базове існування родини. Звичайно воно включає торговий чи бартерний обмін між родинами включно з толокою. Нюанс в засобах виробництва, основним яким є трактор. Його не можливо було придбати в совку, але вже як років 20 цілком реально.

Ну про неоліт не скажу, а от зараз, зараз враховуючи багато інших факторів така модель просто не дієздатна, в першу чергу фінансово, і це багато людей зрозуміли іще в 90-ті тому і повиводили нафіг як тільки почали платити зарплату. Щоб займатись хайзяйством зараз це або просто любов\звичка або потрібно займатись саме фермерством а це взагалі інше аніж колупати пару десятко сотень картоплі для душі.
Тобто оті хазяйства то була вимушеність бо з села просто так не виїдеш бо паспорти були у председателя колхоза аж до 70-х років, а в колхозі платили паршиво, а іще просто так переїхати взагалі було дуже складно, навіть с паспортом.
Але я згоден що господарство такі відклалось на нашій культурі дуже глибоко бо це було дійсно головне чи ми займались на таких землях поколіннями.

Похорон картошки это довольно непонятное занятие. Много других культур которые выращиваются куда легче. Главное осознать не слишком поздно)
А вот паспорта до 70-х, ну тут есть момент который вы упускаете. Получить до 70-х было реально и легко. Но надо было выполнить условия довольно простые. Для мужчин это армия и образование. Для женщин, это образование или муж военный. Так сложилось что достаточно много знаю таких людей. Кто оставшись сиротой выбирался с курских краёв на учёбу, по той самой причине что вы говорили. Бо с колхоза по другому не убежать. И уже до 30 лет были на работе в Одесской обл. С одной стороны, те кто хотел жить под солнцем выбирались, а кто нет оставался по месту. Сейчас поменялось что армия не даёт лифт, а тот кто получил паспорт и остался в забитом селе мог бы и без паспорта жить. Меньше быкредитов в готивочке брал

так вам вище написали — якраз таки помирають з голоду і крадуть в сусідів часник. Пам’ятаю, так одна молода родина займала в моєї бабусі відро посівної картоплі) Бо щоб мати цей

sustainability

внезапно треба тяжко працювати і знати як, воно саме не лізе з землі, навіть якщо в тебе є город. Тож можна і в селі померти з голоду, якщо немає посівних запасів і ти не знаєш як садити. І до урожаю теж треба дожити.Немає там базового доходу, якщо розуміти цей дохід як те, що в усіх є по дефолту. Город то така сама робота, як інші.

Комунізм та колгоспи вбили багатьох людей, які любили та знали як працювати на землі, вміли господарювати.
В українському селі можна спокійно та повноцінно жити, але місцева громада має бути згуртована та орієнтуватися на порядних, працьовитих та вмілих односельчан, які професійно та серйозно розбираються в чомусь: пасіка, сад, ставок, ліс, тепло, переробка, будівництво тощо.

Дружність, порядність та розумність сільської громади — це запорука, що село буде процвітати.

Навести лад та створити умови для добробуту в селі (2 тисячі) легше ніж в місті з населенням 200 тисяч.

так, деякі села так і процвітають.

Є тяглість знань по обробітку землі вже 10 тисяч років. Я не знаю як там можна померти з голоду, хіба що катаклізми як виверження вулкану десь, штучний голодомор.

Ви знаєте весь процес як виростити наприклад картоплі достатньо щоб перезимувати? Чи пан тільки теоретик?

та знаю, брав участь, і ще пас корови

думаєте будь-яка сімʼя РПЗ з міста таке осилить до того як вимре з голоду? я судячи по собі навряд чи зможу вже вижити в селі, тримаючи господарство, хоч і був відповідний досвід давно

ні, будь-яка сім’я не осилить, але це легше ніж вивчити новий фреймворк.

Ні, таки вивчити новий фреймворк чи навіть мову легше, чим зібрати в рази більше чем закопав та при цьому не втратити частку здоров’я. Перш за все мова не про кількість знань чи годин навчання, а фізичних зусиль та годин праці.
Принаймі для тих хто вчився в виші. В мене знайома дівчина-юрист вивчила Го, але от я не впевнений що їй буде ок саджати багато картоплі, це при тому що вона жила у приватному будинку та у них був невеликий город на пару соток.

Та мабуть менше людиногодин. Я ж так розумію, мова йде не про кілька соток, а 15-20 соток щоб вистачило до наступного врожаю чи хоча б до весни?

20 соток — це три з половиною тонни картоплі урожаю. Навіщо стільки?

Ми ж про вижити в селі без грошей, як тут пропонували вище?

От родина з 4-5 людей у 90і роки з’їдала більше тонни картоплі за рік (бо не купували усе як зараз), та й то тільки до весни хватало.
А врожайність залежить від регіону. У Харківській області у 90х була в середньому тонна з 12 соток. Бо не та кількість опадів що в Сумах та спекотніше. Це з добривами з коров’ячої ферми, з опадами та не жарким літом.

От і прикинь скільки надо засіяти під Харковом, якщо там врожайність картоплі в 2-3 рази гірша ніж у Сумах.
Або запропонуй чим замінити щоб їсти взимку :)

свині самі себе не нагодують

робіть як сусіди в найпростішому випадку, садять картоплю — і ви садіть, викопують, значить і вам пора

А ще краще глянути на ютубі двадцяти хвилин не відео по сабжу і в 90% ще й сусіди в перший рік прийдуть за порадою. По своєму досвіду проживання в селі абсолютна більшість людей і гадки не має, як правильно доглядати за рослинами для максимізації кількості і якості урожаю.

мова була «аби щось виросло», а не «я самий крутий на селі по бараболям»

Мій поінт в тому, якщо уже чимось займатися, то трохи дивитися хоча б юутуб чи тіктоки по темі (кому що ближче). На сусідів треба дивитися хіба якщо в Гуглі забанили.

В першій половині 90-х «городські» масово наїжджали електричками і вирощували собі картоплю.
А вже живучи в селі то ще простіше, на крайній випадок підсобником попрацюєш (зайві руки завжди треба), доки не навчишся сам.

У багатьох селян відсутня сучасна та якісна освіта в сфері аграрної та садової справи.

У декого є просто папірець з якогось вузу. Але тих, хто реально професійно знає та вміє — мало. Є виключення.

Деякі селяни попрацювали в Польщі, Нідерландах, Данії — і дечого навчилися на практиці в певній сфері.

Я до 17 років прожив в селі і можу сказати, що рокет сайенс в городі і тваринництві немає, а якщо ще й мати клепку в голові і правильно все автоматизувати і де треба делегувати, то можна непогано жити.

Єдине що, треба щоб поратись по цьому господарству подобалось, а не робити це через необхідність, бо тоді діла не буде.

Якщо подивитися на глибину та рівень переробки сільськогосподарської продукції — то в багатьох сферах сільського виробництва відбувся від’ємний розвиток за 30 років.

Забрали чоловіків на війну
Забрали трактора туди ж

В село навіть бусику не треба їхати.
Першими вигрібають всіх
Самі не захищені

За пределами Киева зарплаты в несколько раз меньше, чем в Киеве. Это правда. Но нужно учитывать, что у каждого жителя провинции есть огород и приусадебное хозяйство. Жители провинции питаются с огородов, выращивают птицу и скот. Поэтому деньги им нужны только на одежду и коммунальные платежи. А значит вполне справедливо было установить им меньшие зарплаты, чем в Столице, где приходится покупать в том числе и продукты питания. Кроме того жителю столицы нужно посещать культурные заведения и покупать машину. В то время как в маленьких уютных городках всё близко друг от друга. А еще за пределами Киева много лесов. Можно поймать лисиц, сделать себе шубу. По-сути, люди в провинции одеты в отличнейшие меха, которые в столице стоят очень дорого. Не удивительно, что у них зарплаты меньше. По-сути, им деньги особо и не нужны.

вибачте, що не перекладаю класику на українську

youtu.be/dO5RA_MbFG0?t=542

Внєзапно кур’єр в Києві заробляє 120к грн. в місяць

Внєзапно кур’єр в Києві заробляє 120к грн. в місяць

Ну от(:. Коли кидав посилання на вакансію глово з пропозицією 65к казали що брехня. І так всюди у великих містах.
Таке враження, що люди бачать офіційні дані середньої зарплати і десь собі пам’ятають скільки їх батьки з райцентру на комунальному підприємстві отримують, і вважають це реально типові доходи.

ну, ніхто не каже що зарплат нема, але ж погодьтесь що це скоріше виключення з правил.

Виявляється якщо підняти дупу і чуть напрягтися, таких виключень багато з’являється. Єдина відмазка яка може бути це фізичні обмеження (інвалідність наприклад, хоча бачив канал на ютюбі одного руснявого чувака з бєлгорода який маючи СМА з повним паралічем і лише парочку працюючих пальців на одній руці, пилить сайти і живе краще середньостатистичного русачка чи українця (хоча може він ще якісь виплати за інвалідність получає). Ну або обмеження в часі, коли у тебе є хворі батьки чи діти, які потребують увагу 24/7.

А він часом не заборонені речовини розвозить?
А взагалі «хочеш жить умей вертеться»
Є люд, який відпрацьовує свою ставку на роботі. Не більше не менше. А є хто крутиться і такі люди будуть успішні у будь-якій справі.
От я студентом якось на канікулах літніх пішов вантажником на ринок. Хотів ноут крутий.
Друзі казали що це не реально якимось вантажником заробити.
50 гривень на день (той самий курс по 5.05) не густо. Але:
— Підносити товар до авто клієнта не забов’язані, а клієнти хочуть цей сервіс + 5 грн за рило.
— Домовляємся із оптовиками щоб ще нам товар підвозили разом із основною партією. Розкидуємо по реалізаторам, ділимо прибуток із реалізатором навпіл.
У базарний день 300-500 грн виходило.
Восени прийшов із крутяцьким ноутом на пари коротше
І який висновок із цієї історії? Те що вантажник на будівельному ринку непогано заробляє? Та ні — заробляють погано. Більшість заробляє погано бо не роблять того що витворяв я з пацанами. Вивезли товар з ранку і сидять більшість дня на дупі, а ввечері ще і більшу частину пробухують

так нащо ім ваш ноутбук? вони на пляшку заробили й у нірвані :)

І головне хоч і жаліються на свою нелегку долю та всю цю капіталістичну несправедливісь своїм життям здебільшого задоволені і не хочуть нічого міняти.

Ну по вам видно, що ви хаслер, а не лузер

3к, 4к, 5к і навіть 6.5к — якість не змінювалась. Їжа та сама, відпустки ті самі. А все тому, що завжди було/є на що відкладувати гроші: квартира, ліпша машина і тд

Думаю цей топік мав би бути насправді таким: все життя жили скромно на зп в 300$, на всьому заощаджували, а в золотий період розквіту ІТ вдалось потрапити одразу на 1000$ зп, і за 1-2 роки з чередою вдалих змін компаній і великою удачею, вдалось вийти на дохід в 7-9$к, перехід на порядок вище. Так от питання до знатаків, як позбутись старих звичок і як зробити:

зовсім інші мало б бути життя з своїми викликами у фінансовій відповідальності, цінносттями, цілями, впливом на оточуючих та саморозвитоком.

П.с: просто в коментах чомусь для багатьох 7-9к це якась звичайна сума, нагадаю, ми в Україні якщо шо, 7к ~ 260к грн, середня ЗП в Україні

нагадаю, ми в Україні якщо шо, 7к ~ 260к грн, середня ЗП в Україні

Ой про це вже багато писали.
Перший важливий момент: офіційна середня зарплата не враховує фопів і конвертів. Фопи просто не впливають на неї, а той факт, що на додачу до конверту часто іде офіційна мінімалка, тягне середню офіційну вниз.
Другий поінт: має сенс дивитися в тому числі на географію і демографію вибірки. Середній айтішник — житель одного з трьох найбільших і найдорожчих міст країни, якому трошки менше 30. Він має як мінімум вищу освіту, скоріш за все з топ-20 вузів країни, мінімум середнє знання англійської мови і тд. Середній отримувач ЗП зовсім не такий(:.

як зробити своє життя якіснішим

Багатий не той у кого багато грошей, а той кому мало потрібно. Якість життя залежить для мене від того де ти, з ким ти і які можливості тобі дає те місце де ти. Мати мільйон долларів/євро у Сомалі, це не те саме що мати мільйон у Відні і можливості різні для реалізації забаганок. В Сомалі ти можеш собі якісну охорну взяти, якісне по місцевим міркам житло, машину, їжу, але Пармезану там не знайдеш :)
Якість життя для мене вимірюється доступом до медицини, навчання, реалізація хоббі. Наприклад я хочу купили електронний мікроскоп для вивчення вірусів і бактерій з донькою, але в Сомалі я цього не зроблю, а у Німеччині — без питань. В моєму прикладі електронний мікроскоп коштує 5 лямів євро, але у мене немає таких грошей, тому навіть з доходом у лям на рік я не можу собі дозволити таку іграшку і це буде порушувати мій внутрішній спокій, бо я не можу собі дозволити іграшку. Ну я думаю ви зрозуміли.

вони лише роблять дорогі покупки, але нічого більше

а чи це не є біль якісним життям ? Все що є — це обмін грошей на послуги і товари, тобто покупки і вони роблять твоє життя більш якісним.

Заробляючи 500 долларів на місяць я не міг дозволити собі купити велосипеда за 8к долларів для DownHill, заробляючи 10к на місця я можу це зробити і вважаю що моє життя покращилось, бо я можу дозволити собі так іграшку.

Щодо фінансової грамотності — то це як на мене з іншого питання і воно пов’язано здебільшого з потенційним майбутнім покращенням і в цьому є ризики ( скільки компаній в які інвестували — не принесли очикуванного прибутку ), тому як на мене це питання не про якість життя, а про відношення до свого майбутнього і до ризиків.

В Сомалі ти можеш собі якісну охорну взяти, якісне по місцевим міркам житло, машину, їжу, але Пармезану там не знайдеш :)

за мільон доларів у Сомалі пармезан можуть приватним літаком одразу з Реджо-Емілії привозити

ну якщо все привозити то той умовний мільйон швидко закінчиться, також це час на очікування, а у мене спагетті на обід і сиру немає, це вже не комфортно :)

приватним літаком

я думаю той пармезан вийде деcь мінімум 60к євро :D

Наприклад я хочу купили електронний мікроскоп для вивчення вірусів і бактерій з донькою, але в Сомалі я цього не зроблю, а у Німеччині — без питань. В моєму прикладі електронний мікроскоп коштує 5 лямів євро, але у мене немає таких грошей, тому навіть з доходом у лям на рік я не можу собі дозволити таку іграшку і це буде порушувати мій внутрішній спокій, бо я не можу собі дозволити іграшку.

Ого яке дороге хоббі.
Я зі своїм Харлєєм відчуваю себе лузером в порівння з вірусологами-хоббістами.

ну нажаль у мене такого бабла немає, тому у нас набагато все простіше :)

мікроскоп для вивчення вірусів і бактерій з донькою
В моєму прикладі електронний мікроскоп коштує 5 лямів євро

What?
www.temu.com/...​oscope&search_method=user

Ой, ну таке, це ви зараз як купувати щось професійне на olx. Для вивчення структури вірусу, бакторіофагу та й просто бактерій потрібно дещо більше і при чому в рази ніж звичайний оптичний мікроскоп який на максимумі і з емірсіоним маслом дає близько 2000 крат
Ось вам приклад мікроскопів цікавих: www.thermofisher.com/...​electron-microscopes.html

Навіщо мені купляти якусь коштовну хрінь для того, щоб з дитиною на щось подивитись? Дитині це взагалі може не сподобатись і просто гроші в трубу, як зазвичай буває з іграшками. А так, купив щось, що як-ніяк працює, дитина награється. А сподобається, тоді можна вже й більш коштовне щось купляти.

ну схоже ви не зрозуміли того що я писав, тому не бачу сенсу пояснювати.

Я все прекрасно зрозумів, коштовна іграшка потрібна татку, а не дитині. Дитині все одно, вона не розуміє ціну речей.

Наприклад я хочу купили електронний мікроскоп для вивчення вірусів і бактерій з донькою

Я наче так і написав, просто з усіх дітей лише доньці цікаво це :) Хоббі бувають різні і бажання бувають різні. Комусь Бугатті за 5 лямів, комусь мікроскоп. В моєму випадку витрати на Бугаття — то шлак і непотріб, витрати на дослідження це кайф і задоволення.

цікаво, а придбати мєлкоскоп — це необхідно для цього хобі?
може є почасова аренда? як у 3D принтерів
або нема наютубі готових відео з цими самими
вивчення вірусів складається тільки зі спостереження?

можна подивитись в інтернеті, можна знайти фото/відео інший лабораторій, дослідників, але хоббі воно на те і хоббі щоб отримувати задоволення від процесу. Коли ти сам фарбуєш по Граму, готуєш проби, вирощуєш культури — а не купуєш готові набори, тощо.

може є почасова аренда? як у 3D принтерів

ні, тому що для цього має бути певна лабораторія, живлення, стерильність тощо...

Думаю в Берліні з’явиться можливість попрацювати з дорогим мікроскопом і безкоштовно, на якихось гуртках або в університеті/школі, тому не обов’язково його купувати. Це і є якість життя, дорогі апарати в лікарнях, доступ до технологій. В бідних країнах завжди буде брак забезпеченості технологіями, особливо для загалу. В більшості школ України наприклад забезпеченість реактивами на хімії чи приладами на фізиці — це сум, в основному читали про це, мало що реально робили

а комусь свіжого манго не вистачає за 750 грн

не мангом єдиним:

«В Москве голая женщина молилась на витрину с консервированными ананасами.
Её забрали в полицию»

Думаю в Берліні

Можливо, але я не в Берліні :) Та й взагалі мені подобається мати речі у власності, а не бігати домовлятись, можливо в Німеччині простіше все, а от в моєму досвіді — коли у тебе немає свого устаткування, тобі доведеться побігати.

Загалом підозрюю що навіть в країнаї ЄС доступ до такого устаткування можливе лише для лаборантів, аспірантів певних сфер діяльності і певних компаній, бо окрім обладнання потрібно ще мати певні допуски для роботи з небезпечними речовинами.

до 3500 доларів, ти можеш жити наполовину і відкласти решту

Это так не работает. Чем больше зп — тем больше хотелки, тем больше траты. Да и у большинства с такими зарплатами есть нахлебники (жена/дети/родители), так что от этих 3500 может вообще ничего не оставаться.

Да и у большинства с такими зарплатами есть нахлебники (жена/дети/родители), так что от этих 3500 может вообще ничего не оставаться.

Чи немає тут кореляції в зворотньому напрямку. Тобто людям сімейним платять більше, чи якось створюють умови для росту, «продвігають». А що? Вони більш осілі, не будуть релокейтіться. Для бізнесу це проста калькуляція ризиків, нічого особистого проти сінглів.

А почему семейные не будут релокейтиться? На доу вон в тренде топик типа «куда переехать с детьми?»

Коли у людини є мільйон, то це не факт що він не захоче більше. Ніхто не каже мільйонерам: зупиніться, не ставайте мультимільйонерами, навчіться користуватися одним мільйоном))) а от у мене 4 освіти, кажуть мені що це занадто.

а от у мене 4 освіти

Освіти чи диплома?

3 диплома. Ще один по закінченню не видали.

ви ж зрозуміли питання, ну)

трейдоф гроші-час-задаволення

Уявіть 3 автомобілі: один коштує $20к, другий $200к і ще один — 2 мільйони $. Так от для тих людей, хто купує авто за 20к, інші два будуть «занадто дорогими», а для тих, хто купує авто за 2 мільйони — інші 2 будуть «дешевим сміттям».

Як правильно написали у коментарях, що 3к, що 7-9к, що 15к — це все плюс-мінус один рівень. Щоб по-справжньому перейти на принципово інший рівень, у вас має бути такий дохід, щоб автомобіль за 200к здавався вам таким же доступним, як в даний момент з поточним доходом здається авто за 20к (в дусі «декілька місяців позбирати гроші»). Тобто це приблизно стрибок з місячного доходу у 5к на дохід у 50к. А наступний стрибок, де авто за 2 мільйони не здається занадто дорогим — це дохід від 500к на місяць.

Автомобілі це просто приклад. Все те ж саме можна сказати й про нерухомість, й про подорожі, й про хоббі, й про здоров’я, й про оплату послуг інших людей і про все інше.
Новий рівень — це на порядок більше грошей, а не у декілька разів.

це на зивається «зробити квантовий стрибок»

Якщо все теж саме, тільки дорожчі авто, то чому ті, хто на рівні автомобілів 20к не згоден вбивати людей за гроші (у своєї більшості), а ті, хто на рівні 2M — у своєї більшісті за гроші вбивати згодні (не прямо, звісно, але через череду дій заради грошей)?

Оце і сумно. Від «якісного стрибка» у людей змінюється лише вартість автомобіля, який вони хочуть купити. Ну ще після трьох стрибків може з’явиться яхта. Ну і все, припливли, фантазія закінчилася. Чомусь у попередніх поколінь вистачало фантазії ставати меценатами творців, будувати храми, університети, спонсорувати експедиції тощо. А у сьогоднішніх багатіїв вистачає розуму тільки на машину та яхту.

Чомусь у попередніх поколінь вистачало фантазії ставати меценатами творців, будувати храми, університети, спонсорувати експедиції тощо.

Зараз є те саме, знаю з особистого досвіду, щоправда не в Україні — див. dou.ua/...​rums/topic/47693/#2790355

Насправді багато людей навіть не пробує щось зробити самому. Хоча має певні власні можливості та сили, які були нереальні та недоступні в 17, 18 або 19 століттях.

Якщо в 17-18 столітті, що доїхати в глухе село якомусь вчителю, актору, досліднику чи вченому потрібно було 2-3 дні на конях. То зараз 5-6 годин в комфортному автомобілі.

Але чи багато людей їздить або цікавиться? Сучасні еліти (це не про гроші) тусуються в Києві, Львові, Варшаві. Їх не цікавить життя та проблеми глухої провінції.

Деякі відвідують 30-50 конференцій та крутих івентів на рік в Києві — але жодного в провінційних містах України.

А звідки у вчителя автомобіль:

Стоїть жінка на дорозі і зупиняє уазика:

Куди бобік їде?
А куди сучці треба?
Я не сучка а нова вчителька
А я не бобік а голова колгоспу..

На мою думку, еліті потрібно працювати з власним народом.
А народ живе не лише в Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Донецьку, Сімферополі або Львові. В сучасному світі, транспорт став значно швидшим та доступнішим.

Щодо вчителя — то це умовний викладач університету з різних дисциплін, які мають прикладний характер. В мегаполісах таких викладачів та вчителів — сотні.

хз, моє життя космічно відрізняється між 3к і 15к+
якраз десь від 2к до 7к — був найбільший якісний ріст в плані всього.

Як мало б виглядати життя, коли у тебе 7-9 тисяч доларів на місяць?

— залежить ще від стану сімї.
якщо ти один і маешь 9к, то це трохи інший рівень життя, ніж коли є 9к і непрацююча дружина + діти.

А пар з бюджетом в 7-9к на двох багато, тупо кожна «айті» сім«я, де дружина також працює в айті. І на практиці там рівень життя не те щоб якийсь дуже високий).Просто знайдіть першу таку пару і подивіться на «рівень життя»)

Фінансової грамотності в багатьох українців нема(в мене також), тому тупо купляешь дорожче продукти/речі, їздиш частіше в відпустку/в більш дорожчі локації/країни. А гроші не інвестуеш, а збираешь на рахунку/матрац.
Я не знаю практично зі свого кола нікого, хто мав би 25%+ збережень вкладених хочаб у щось.
Завжди ситуація така: три копійки в акціях/коїни і тд. Але це якісь копійки за які навряд можна купити щось дорожче ніж рено дастер)
А решта грошей просто лежить без діла.

Навіть пости на доу «як вивести 70к+ з україни/купити десь хату без кредита і тд» — вони саме про це. Яскравий приклад.
Людина роками збирала гроші не знаючи/не ризикуючи у що їх можна вкласти, поки вони просто лежали та знецінювалися. Не починав будувати свій дім/іпотека/кредит/інвестиції. Ця людина тупо збирала гроші на фоп рахунку/матрац.

Такі справи.

лол, з чого висновки, що ті 70к, які зараз хочуть вивести, не були конвертовані назад в кеш з тих чи інших інвестицій?

Пару неочевихдних поїнтів (з практики, хе-хе), якщо раптом з’явиться прям велика сума грошей на які можна жити все життя, то така ситуація:
— знецінить вашу айтішну роботу над якою ви працювали багато років і яка ймовірно значною мірою наповнювала ваше життя змістом.
— а робота це більше ніж гроші. Це легалізація по робочій візі при переїзді (для держав), соціальний статус адекватної працюючої людини (для оточуючих), постійне джерело мікро-цілей і мікро-досягнень (для дофаміну і здоров’я власної кукухи).
— будинок біля океану з 26 градусами круглий рік коли не треба працювати і кожен день як субота — це чудовий майже недосяжний орієнтир про який можна мріяти і до якого прагнути. А на практиці це супер нудний варіант якщо ще не глибока старість.
— можна почитати багато історій простих людей які виграли багато в лотерею — як вони не впоралися і воно їм тільки вилізло боком.
— можливо не дарма в усіх країнах економіка тонко налаштована так, щоб потрібно було працювати все активне життя, а зарплати після податків вистачало на базові потреби + залишалось ще зовсім трохи на фан і заощадження, і завжди був простір прагнути більшого. Не стільки для експлуатації, а тому що це найбільш кукухо-зберігаючий спосіб жити, з цілями, мотивацією і користю для суспільства, без депресії і речовин.

знецінить вашу айтішну роботу над якою ви працювали багато років і яка ймовірно значною мірою наповнювала ваше життя змістом

можна кодити по фану чи пилити свій стартап

Це легалізація по робочій візі при переїзді

Є візи для інвесторів

на практиці це супер нудний варіант

Один-двоє малолітніх дітей і тобі не нудно 24/7

не дарма в усіх країнах економіка тонко налаштована так, щоб потрібно було працювати все активне життя

Капець мене це зараз бісить — думка, що десь в 55+ років я буду стрессувати від того, що через ейджизм чи наступну економічну кризу тебе вже не беруть кудись, а тобі ще треба працювати, бо інакше ні на що жити. Набагато приємніше коли є вибір — хочеш працюй, хочеш не працюй.

Ага, а лучше 10 от разных жен которые не знают друг друга и с разницей в год максимум.
Тогда вообще не нудно будет.

ймовірно значною мірою наповнювала ваше життя змістом

.

постійне джерело мікро-цілей і мікро-досягнень

Get a life.

А на практиці це супер нудний варіант якщо ще не глибока старість.

Якби не було треба заробляти гроші, я б рвонув довкола світу на мотоциклі.
Опанував би нормально кайт-серфінг.
Відкрив би ресторан паназійської кухні.
Навчився би яхтингу і возив туристів.
Відкрив би компанію по виробництву меблів.
Там і допаміну більше, і цілі свої, і не нудно.

Де більше челленжу та допаміну — www.youtube.com/watch?v=284XKh1lFHM чи www.youtube.com/watch?v=Rgx8dpiPwpA

— знецінить вашу айтішну роботу над якою ви працювали багато років і яка ймовірно значною мірою наповнювала ваше життя змістом.
— а робота це більше ніж гроші...постійне джерело мікро-цілей і мікро-досягнень (для дофаміну і здоров’я власної кукухи).

Я от хочу в навколосвітнє плавання, піднятись на Еверест, попірнати з аквалангом на Великому Барєрному Рифі, в експедиції на Північний і Південний полюс, навчитись керувати гелікоптером і ще сотні мега цікавих занять, замість сидіння перед монітором

будинок біля океану з 26 градусами круглий рік коли не треба працювати і кожен день як субота — це чудовий майже недосяжний орієнтир про який можна мріяти і до якого прагнути

Ось це чиста правда.

на практиці це супер нудний варіант якщо ще не глибока старість

А це хіба що для людини у якої зовсім немає ні захоплень, ні фантазії.
Тут уже люди написали, чим би займалися, якби не потрібно було працювати, зараз і я підкину:
приділяв би дружині та дітям значно більше часу, навчився б гарно грати на гітарі, співати, танцювати самостійно і в парі, навчився б гарно грати у великий теніс, навчився б кататися на роликах та ковзанах, грати у бейсбол, хокей, регбі та американський футбол, навчився б гарно грати у баскетбол, шахи, частенько грав би у волейбола, займався б боксом, тайський боксом, дзюдо, вільною боротьбою, джиу джитсу, греплінгом, змішаними бойовими мистецтвами, навчився б після переднього сальто на піску приземлятися на рівні ноги, а не навприсядки, навчився б робити фляк, заднє сальто, бланш, ґвинт, б-твіст, навчився б робити всілякі ефектні удари в повітрі, як Скот Едкінс та Жан Клод Ван Дамм, створив би літаючі бойові дрони та бойові дрони на колесах які знищили б всіх нахабних загарбників, знімався б у головних ролях в марвелівських блокбастерах.
Як бачите, навіть без необхідності працювати існує стільки цікавих занять, що довелося б обирати, чим саме займатися.

В тому то і фішка, що це все фантазії, пункт про «будинок біля океану» тільки розгорнутий, на практиці воно так не працює. Чи знаєте ви хоч один реальний кейс щоб людина багато заробила і жила так як описано, танці і волейбол фуллтайм? Такі заняття мають цінність коли часу на них мало.
— хто бідний і працює, так і продовжує мріяти і працювати.
— хто дійсно заробив, вже не може зупинитися. Маск колонізує Марс, Гейтс працює над унітазами для найбідніших, Безос оптимізує Амазон щоб вижати з роботяг останню краплю поту.
— хто отримав багато від батьків що заробили, стають мудєлями або сторчуються на коксі.

Чи знаєте ви хоч один реальний кейс щоб людина багато заробила і жила так як описано, танці і волейбол фуллтайм?

Не знаю, тому, скоріше за все, буду першим таким — все ж колись трапляється вперше.
Щоправда, більш ймовірно що буду продовжувати жити як більшість людей:

хто бідний і працює, так і продовжує мріяти і працювати

більшість цього ви можете опанувати й зараз, особливо ролікі та гітару :) питання лише у бажанні

Це питання не тільки бажання, а і пріоритетів та кількості вільного від роботи часу. Оскільки робота сидяча, гітара відразу ж відпадає, оскільки потрібна рухова активність. І при виборі, що робити у вільний час, приділяти увагу сину чи вчитися їздити на роликах, я, звісно, виберу приділяти час сину. Одночасно не вийде, бо ще впаду на дитину.

Він маленький, три роки, побоююся що впаду на нього.

хто дійсно заробив,

в них є «місія», не заради куска хліба чи бухати пиво і лузати сємкі на березі океану де +26С

хто отримав багато від батьків що заробили, стають мудєлями або сторчуються на коксі.

не мають «місії» по колонізації Марсу або робленні всіх щасливими на унітазах з АІ,
батьки не сказали, а сам не додумався, дарвінізм в дії

ох ох ох, в мене базилион хотілок щоб замутити якісь двіж, якщо б я була фінансово незалежною то весь базилион би зробила, банально власна справа, корпорація, sky is the limit.

(свій першій триллион я заробила в ... )

скажімо, до 3500 доларів, ти можеш жити наполовину і відкласти решту

багато чого можна:
напр. можна жити на $130 в місяць
fi202x.blogspot.com/2024/02/2023.html
або можна вивчити блокчейн і косити на в рік негривень з 5ма нулями...
cryptojobslist.com/rust
https://web3.career/remote+rust-jobs.html
jobs.dou.ua/...​emodevs/vacancies/249067

Можете купить хату в селе нуждающимся переселенцам, если есть лишние деньги. Например этому 11-летнему мальчику. www.facebook.com/...​XTUcaJHFBbk87W4bQJvvBzaLl

Імхо, припускаю, що більш ефективно — це зробити ґрунтовне інтерв’ю з тими, хто потребує допомоги та підтримки (якої саме). Щоб, наприклад, родина та хлопчик розказали про себе.
Глядач сам зрозуміє чи йому це цікаво, і якщо «так», то як він може допомогти.

Купити хату в селі можна (є різні хати, різні села) .... але чи готові вони там працювати (ремонтувати), жити та доглядати? Чи позитивне, конструктивне в них ставлення до життя в українському селі та праці в сільській місцевості?

Великі гроші на неокріпшу голову теж стихійне лихо. В мене сусід монету золоту знайшов на горищі і надумав продати щоб зуби собі вставити. Кінчилось це все валянням п’яним під забором. До грошей треба бути готовим.

На горищі можна знайти 5, ну максимум 10 Миколаївських рублів. 10 рублів коштують десь 500-600 баксів якщо монета в нормальному стані і знати де продати.
Тобто не такі ж прям бабки на неокріпшу голову. А запив бо дізнався що за це і один імплант не вставити

Головне покращення: все більше проблем переходить просто в графу витрати, це дуже знижує стрес і покращує якість життя. Принципово інакше стає десь на рівні, коли можеш собі дозволити в Aman Jet Expeditions літати раз на рік як в звичайну відпустку )

Принципово інакше стає десь на рівні, коли можеш собі дозволити в Aman Jet Expeditions літати раз на рік як в звичайну відпустку )

З того, що бачу я, то будь яка відпустка, дорожча за 10k, це набагато більше гемору і стресу, ніж відпустка за 3k.

В нас різний експірієнс. Більше грошей — можна не паритися з підбором калічних стиковок, бо так дешевше, зупиняєшся де хочеться, а не де грошей вистачає, береш машину нормальну в прокат, ідеш в нормальні рести/біч клуби і т.д.

Більше грошей — можна паритися з підбором калічних стиковок, бо так дешевше, зупиняєшся де хочеться, а не де грошей вистачає, береш машину нормальну в прокат, ідеш в нормальні рести/біч клуби і т.д.

Більше грошей, отже більше очікуєш отримати за ці гроші, отже більше гемору, більше часу на планування, більше стресу.

Коли в мене було мало грошей, я просто летів туди, куди лоукости літали, взагалі не парився з вибором маршруту, або пересадок. Ми купляли квитки і летіли на вихідні туди, куди нас пускали.

А от коли ти можеш полетіти в умовну Африку або Південну Америку, то вже треба купу часу витратити, щоб знайти правильний аеропорт, правильну авіакомпанію, правильний час, правильні сидіння, правильний багаж і т.д. Тобі треба перечитати купу документації, щоб знати правила у місці перебування, зробити щеплення, отримати візи, підготувати ще якісь документи. З малими грошима ти просто береш найдешевший готель і не паришся. А з великими, ти не можеш взяти перший-ліпший готель, навіть якщо він типу найкращий, бо є вибір, і є інші цікаві готелі, які можуть підійти ліпше. Те ж саме і з авто. Немає грошей, немає авто, ми просто їздили на суспільному транспорті або таксі. А з грошима, треба ще авто орендувати і шукати, де його паркувати, що може бути реальною проблемою у багатьох місцях.

Ну я тому і навів приклад

Aman Jet Expeditions

От коли можеш собі його дозволити, то вже не паришся.

Коли в мене було мало грошей, я просто летів туди, куди лоукости літали, взагалі не парився з вибором маршруту, або пересадок.

Ну це твій стиль. В мене коли було мало грошей, то я перечитував awd як кудись дешево дістатится, замість того щоб просто купити квиток на прямий рейс і полетіти. Наприклад замість просто купити Аеросвіт квиток КБП-БКК, я витратив купу часу і десятки імейлів на те щоб зекономити 500 баксів, але витратити майже 2 доби в дорозі замість 8 годин

От коли можеш собі його дозволити, то вже не паришся.

Ну як це не паришся. А візи за тебе теж Аман оформить і щеплення поставить? А не було б грошей, то й не літав би туди, де треба візи або щеплення.

А візи за тебе теж Аман оформить і щеплення поставить?

Коли в тебе буде 90-100К на регулярну відпустку (тобто твій річний take home 1-2 млн), про візи і щеплення будуть думати інші люди

Коли в тебе буде 90-100К на регулярну відпустку (тобто твій річний take home 1-2 млн)

Можливо. В мене стільки немає, тому й не можу сказати. Я писав трохи про інші суми

відпустка, дорожча за 10k, це набагато більше гемору і стресу, ніж відпустка за 3k.

Бо ти порівнюєш різні відпустки. Я завжди подорожував самостійно, і лоукост напрямки мене ніколи не цікавили, то для мене збільшення бюджету пропорційне зменшенню головняка

Я завжди подорожував самостійно, і лоукост напрямки мене ніколи не цікавили, то для мене збільшення бюджету пропорційне зменшенню головняка

Так тим більше. Ти звик сам планувати, що будеш робити, де зустрінеш захід сонця, на якому пляжі полежиш, на яку гору полізеш. І ти хочеш, сказати, що якщо в тебе буде 100k на відпустку, ти ось це все віддаси на планування якомусь дядьку? Та ну нафіг, який тоді сенс у ту відпустку тоді їхати. Ні-ні, я свої планування нікому не віддам, незалежно від наявності грошей.

Ні-ні, я свої планування нікому не віддам, незалежно від наявності грошей

Ну так тоді для тебе це не

більше гемору, більше часу на планування, більше стресу.

Я від планування подорожі отримую майже більше задоволення, ніж від самої подорожі, і від планування подорожі з більшим бюджетом я отримую більше задоволення, ніж коли мені треба спланувати бюджетну подорож.

на планування якомусь дядьку

Бо самостійно ти таке отримаєш лише за цінник рази в 3 вище

Якщо вашій логіці слідувати до кінця, то найкраща відпустка буде за 0к — сів в маршрутку і поїхав до родичів у село. Ніяких щеплень, планувань, документації і тд.

а «багато» це кіко?
коли в чеку зважаєш лише на к-ть цифр до коми, а не на саму суму?
коли з однієї ЗПки можеш кілька місяців не працювати?
коли можеш взагалі не працювати?
коли світлогляд через стиль життя та обмежене коло соціальних контактів реально стає у стилі «ну нехай їдять тістечка, якщо в них нема хліба»?
коли володієш власною, більш темною, версією острова епштейна?

Навіщо вигадувати велосіпед?

Декларування: у 1428 чиновників є криптовалюта. Найбільше власників крипти — у Нацполіції та прокуратурі ©

Если получилось бы начать зарабатывать 7-9 тыс. То я закрыл бы вопросы с пассивным доходом и дальше работал ради построения социального жилья для сирот с нулевой или около нулевой прибыльностью. Украина выделяет деньги по достижению 18 лет на покупку жилья таким детям и в основном им приходится скупать холупы по райцентрам и селам убитые или с туалетом на улице. Условно дёшего можно построить качественое(по меркам простых людей Украины) но современое и свежее жильё. И самое главное что закон ограничивает продажу этого дома в течении 10 лет. В гробу карманов нет:) а так и местным работа будет и дети с тяжелой судьбой будут иметь хороший старт и какое-то для себя оправдание не бесполезности своего существования для общества)

Вибачте, але де тут про «велику кількість грошей»? Це типовий middle class: www.investopedia.com/...​income-class-are-you.aspx

До речі, справжні великі гроші — це ніфіга не про яхти, ламби чи на що там ще наярюють.

Якраз вчора натрапив на топік: I’m almost 18 and I inherited 3.5 million dollars can I live off this for the rest of life by investing it?
www.quora.com/...​t-of-life-by-investing-it

Ось це вже розумію можливості й виклики.

Багато з них почали заробляти ці гроші несподівано, пощастило, чи вдалі аватнюри.

Вперше чую, що людина прийшла до великих заробітків через авантюру.
Всі мої знайомі що в ІТ, що в бізнесі, прийшли до заробітків поступово через досвід і навчання, якщо казати про ІТ або про ризик, відповідальність, відкриття нових або масштабування існуючих бізнесів. Ні той ні той випадок точно не є авантюрою чи несподіванкою.

Біла Гейтца з Полом Аленом, Стіва Джобса та Стіва Возняка, Ларі Пейджа та Сергія Бріна і особливо Ілона Маска, Джона Рокфелера та Томаса Едісона при житті, до того як вони стали мільярдерами і після вважали і вважають закінченими авантюристами. Так само як і Христофора Колумба наприклад чи Марко Поло які по факту і справді були авантюристами. Усі хто щось робить не так і не те, як робилось до цього і придумане кимось іншим люди вважають — авантюристами. Насправді більшість людей не мають компетенції вірно оцінювати ризики через брак знань з питань або догматичних переконань, скажімо що — земля плоска та стоїть на трех слонах, які в свою чергу на величезній черепасі, бо за органами відчуття — це очевидно. А такі речі як гравітація закони Ньютона та Кеплера тощо їм не відомі. Тому і маємо таку структуру.
А найвідоміший «авантюрист» в історії людства був Александр Македонський який напав на двацятеро більшу армію персів під командуванням Дарія і переміг, виявилось він точно знав, що робить і усе прорахував заздалегідь.

За гейтца мама підписалася

Індуси вже тоді брали кількісю а не які тю

Є такий хороший вислів: «Чим більше ти підготовлений, тим більше тобі щастить.»

Абсолютно всі перелічені вище люди були не найгіршими спеціалістами у своїй справі, мали команди однодумців і т.д.
Ніхто з вищеописаних не став навіть мільйонером одним днем чи з першої спроби.
Всі вищеописані історії це про наполегливу працю, команду, правильну оцінку ситуації, досвід та вдалий збіг обставин, що створив вікно можливостей для такого розвитку подій саме в той час.

Аналогічно і з сучасними бізнесменами.

Було і більше — так само, витрати статичні це до 2к в місяць у випадку оренди, їжі та покупок одягу і іноді доставок/ресторанів. Від кількості інкому залежить кількість відкладеного в місяць і час, через який буде якась велика покупка.

З того що змінилось:
— пересідав по машинам, перша коштувала 15к, зараз 40к — але на дистанціх в 13 років це норм я вважаю
— у відпустках по можливості став обирати 4* готелі що на десяток-два євро можуть бути дорожчими за ніч, але зі своїми перевагами

перша коштувала 15к, зараз 40к

З інфляцією якої тіпа нема
Те що коштувало 25к коштує 40к

Я думаю речь про разные модели. На самом деле тачки даже дешевле стали в баксах. Наверное экономят на материалах.

В Е-классе Toyota Camry в 2011 г c 2,4 л бензиновым мотором мощностью 180 л.с. и 6АКПП стоила от $33050. Сегодня ее предлагают от 790000 грн. или — $28727. «Кэмри» стала дешевле почти на $4500

Kia Rio 2011 .. Jaguar F-pace 2020 і ще три між ними.
Незалежно від інкому в місяць, я не готовий лізти в нові хороші машини по 100к, доки капіталу не буде хоча б 1000к (1М). Як на мене, в машині має лежати до 10% капіталу (перша була виключенням, вона десь 20% важила)

чудово, порядок вашого капіталу ми знаємо, гетьманцев вже виїхав)

Та наче це для держав колись секрет був.
Якщо CRS завезуть, то ще й рахунки за кордоном побачить, типу це щось змінить

Ахаха фейсбук приніс мені це відео www.facebook.com/...​xMcGDcfT/?mibextid=WC7FNe

Ну от, чувак сам все розповів — 100 тис грн в місяць — оренда квартири в Тетріс-Холл, 100тис — курточка, от вже майже 7К і потратив. Трошки залишилось на водичку з АТБ.

ідіотів вистачає, навіщо на таких рівнятись

Відео звичайно з скоріш за все таки рекламне, але якщо ми (ви:)) йому віримо, то хіба ідіот той хто може легко дозволити собі оренду за 100к і мерс із водієм? Я от думаю що ні(:.

Звичайно, бо він не живе на 1000 в місяць, як Дмитро.

Я теж думаю, що не ідіот. Поки середній сеньор вважає 7К прєдєлом всіх мечтаній, середній володар маленької айті компанії живе так, як тому сеньору не снилося 😝 ну і хто тут ідіот 🤔

«прєдєлом всіх мечтаній» для мене це «снісхождєніе благодатного огня» на сусідню державу а не 7к, ви не судіть по собі, Олена

а ідіот він тому що витратив сто штук на шмот, це ідіотізм

ну може для нього сто штук це як 100грн

то краще б на дрони задонатив
я ж кажу- ідіот

то може він 200 задонатив 🌚

Попахивает заказной рекламой тетрис холла.

Нова якість наступає не з появою грошей, а з дозріванням ментальної моделі «доста».
Скільки б ви не заробляли — на ринку вас чекатимуть ділки які зʼїдять ваші грошенята.

загуглив, втф із модель доста?

її інша назва — «фатить»

Доста — достатньо)
Можна використовувати як і паляницю)
Для ідентифікації ;-)

Це коли ти дозріваєш до того рівня що можеш дозволити собі тачку за 100к, але тобі достатньо умовно за 40.
Коли перестаєш гнатися за споживанням заради споживання і продовжуєш жити раціонально.

В іншому випадку завжди будеш як ненажера.

Дорожчі машини, дорожчі подорожі, ой — треба більше грошей. Заробив. І далі на новий виток.

Не дарма кажуть що збільшення ЗП відчувається перші пів року. Далі ріст витрат нівелює підвищення.

Якщо ви не одинокий жадібний сич-ноулайфер, то якраз із 7-9к тільки починається рівень «нормально». Забезпечити дружину, дітей, підтримати батьків, а також друзів у ЗСУ — і вже не так і багато відкладеш.
Тому як вам і рекомендували десь тут нижче, додайте нулик і тоді можна буде пофантазувати про якусь принципово нову якість життя(:.

у кожного своє «нормально», у когось зупа рідка а у когось діаманти замалі
7-9к в України це майже «рівень бога»

у кожного своє «нормально», у когось зупа рідка а у когось діаманти замалі

Тут абсолютно згоден, все відносно.

А тут уже ні. Хороший дохід, але точно не такий, що тягнув би на характеристику «рівень бога». Якщо вам це здається чимось захмарним, згадайте колег, в яких партнер(ка) також працює в ІТ індустрії. От у них у всіх сімейний дохід такий, а то і більший в середньому. Певен, що ні в кого з них немає Феррарі і вертольота(:.

це рекурсія , ми звону виходимо на те що у кожного свій

«рівень бога».

вам життєво необхіден гвинтокрил та фєрарі? не думаю

я мав на увазі що при тому доході людина має «все що забажає» для комфортного життя, у порівнянні з 99% більшістю

За статистикою, якщо ви заробляєте 2400USD+ ви входите у 1% найбагатших людей планети. Тому «порівняння з більшістю» це не зовсім про те, що хочуть обговорити у цій темі.

Він то не важливий але так звані «боги» не зможуть його мати навіть при дуже сильному бажанні, хоча в цьому світі є багато людей хто можать мати вертоліт і дуже багато людей на планеті що мають авто рівня ферарі та вище.

у вас якась фіксація на гвинтокрилах та ферарі?

не можу з вами погодитись)

Українці завжди себе порівнювали з отою Європою, такою заможною і «середньо-класною»

от появились в Україні айтоси, пройшли шлях до 3-4-7к. І от людина каже, 7-9к — це дофіга.
А ви кажете — ні)

не ферарі та не вертольотом вимірюється якість життя.

1. ви можете постійно їсти якісну їжу та інші продукти, як дома, так і в ресторанах (це не можуть робити навіть всі німці)
2. Ви можете легко купити непоганий авто, хорошу квартиру, і ще багато (навіть за 1 рік вийде відскладати на щось пристойне, щоб жити, не кажучи про те, що якщо з партнером і за два роки — можна жити в ідеальних умовах)
3. Ви можете кожен місяць відкладати 1-2к в недержавні фонди/акції/ще якісь інститути і очікувати, що на пенсії будете ок. (це абсолютно ніяк не вплине на ваш буденний добробут)

Хтось скаже, що існують мільйонери і оце і є те життя, яке ви називаєте — справді класним.
Тільки давайте при цьому не забувати, що

а тут у вас більше грошей на одного) (у випадку 9к — значно більше)

це краще ніж середньостатистичний++ будь-хто в будь-якій країні

1. Діти «заможних» українських РПЗ у школі змушені спускатися в холодний сирий підвал під час повітряних тривог (в особливо холодних і сирих підвалах, якщо така тривога триває більше години, 80% класу застужуються), а діти європейця, який заробляє в кілька разів менше за українського РПЗ, навчаються в нормальних умовах.
2. «Заможний» український РПЗ не може під час відпустки злітати до моря, температура води в якому не нижча 26 градусів за шкалою Цельсія — європейці навіть з в кілька разів нижчою заробітною платою ніж у «заможних» українських РПЗ вільні як птахи відпочивати в тих країнах, на які вистачить коштів.
3. Європеєць на вихідних може їздити куди йому заманеться — в парки, торгові центри, сусідні міста, не переживаючи, що після цієї поїздки в нього може з’явитися потреба на невизначений термін розлучитися з дружиною та дітьми, у «заможного» ж українського РПЗ перед кожною такою поїздкою з’являється думка, що а може і не виходячи за межі житлового комплексу варто придумати якусь нову спільну розвагу з дітьми, бо якось невесело буде їм кілька років без тата, поки він нищитиме нахабних загарбників.
Не те щоб я вважав, що якби всім фопам третьої групи раптом зробити такі податки як в Європі, то всі вищенаведені проблеми в українських РПЗ зникли б, ні. Мені здається, що причинно-наслідковий зв’язок дещо інший — через ті ризики, які тут є, довелося мати такий низький податок для РПЗ, інакше зважаючи на ризики розробникам ПЗ не було б сенсу розробляти ПЗ саме тут.
Ну а так в порівнянні з більшістю співвітчизників українські РПЗ живуть значно краще, тут я згоден.

і при цьому всі ці проблеми, які ви назвали — спричинені тільки війною
і при цьому, довгий час до цього і навіть до 14го року — все було так само, можна було жити доволі непогано.

і був б в нас податок 10 чи 20% — війна все рівно почалась б, дурість вважати по іншому) треба було ще в 90их викорінити сотню факторів, як корупцію, лобіювання, суди, поліцію і ще багато проблем.

ми ж говоримо про інше тут. Я маю доволі багато колег з Німеччини, Нідерландів, Британії — вибачте, але треба сказати чесно, якщо люди на повному серйозі страждають через ціну на комуналку/бензин (це без жартів, і без перекривлень, що просто пожалітись під час смол току, а голосні заяви в дусі «в нас бюджет на бензин/комунальні перевалив за 1/10 бюджету сім’ї» — це і не 1/2 від того, що ви називаєте українським рпз.

і при цьому всі ці проблеми, які ви назвали — спричинені тільки війною
і при цьому, довгий час до цього і навіть до 14го року — все було так само, можна було жити доволі непогано.
і був б в нас податок 10 чи 20% — війна все рівно почалась б

Повністю згоден.

люди на повному серйозі страждають через ціну на комуналку/бензин (це без жартів, і без перекривлень, що просто пожалітись під час смол току, а голосні заяви в дусі «в нас бюджет на бензин/комунальні перевалив за 1/10 бюджету сім’ї»

Так, в українських РПЗ таких проблем дійсно немає, та ті проблеми які я перелічив, на мою думку, також псують якість життя таким чином, що РПЗ відчуває себе бідною людиною, особливо коли колега за кордоном повернеться з відпустки з Мексики, куди зараз українського РПЗ не пускають, або дитина застудиться після двохгодинного перебування в шкільному підвалі.

ті проблеми які зараз — впринципі вважаю недоречними до порівняння)
мені здається очевидно — жити з ризиком, що тобі прилетить і коли справді збоку прилітає + ризик бути мобілізованим — краще платити і 10 і 20 і 50%, щоб цього не було.
Це недоречні порівняння впринципі, якщо справді є люди, які легковиїзні, але вони сидять в Україні — щиро їх не розумію)
(ну звісно за вийнятком якихось супер-західних регіонів, куди ніколи не ціляться, як той же Луцьк чи Ужгород чи Чернівці)

(це без жартів, і без перекривлень, що просто пожалітись під час смол току

Люди жаліються, тому що люблять жалітись. В Техасі теж жаліються що бензин вже АЖ по долару за літр.

ви їх машини бачили? там по 5л двигуни

Купити авто за 80к і жалітись що бензин по баксу ща літр? Навіть, якщо воно 20 літрів на 100км бере?

я одразу зазначив — не жалітись, щоб жалітись.
А жалітись бо є конкретні цифри, які вже просто руйнують весь сімейний бюджет)

я подивлюсь на вас, коли вам прийде чек на комуналку 900 євро, у вас нет на сім’ю 7-9к — що є до***, для будь-якої НІмеччини чи Нідерландів чи Лондона (там не на стільки багато), а ви скажете — просто жаліюсь бо люблю жалітись)

я подивлюсь на вас, коли вам прийде чек на комуналку 900 євро

Час ***єнних історій :)

історія така: пара з Лондона з дітьми переїжджає з супер-нової квартири, яка енергоефективна у хату, яка старіша і зовсім не ефективна. Палять як звикли, щоб було тепло.

ні це не завжди так, так це діло звички, ні я не намагаюсь розказати історію як європейці зимою замерзають, і більш того я по подібній схемі чув як в Україні в неефективних панорамних квартирах на 120 квадратів люди віджирають по 7-10к грн на комуналку.

це більше про те, що це впливає на ваш місячний бюджет хочете цього чи ні.

чи треба розказать який середній чек на дитсадок в Нідерландах? а коли наприклад двоє дітей? — це теж те, на що жалілись колеги.

свої ахуїтельні історії можете собі знаєте куди засунуть, я не топлю за те, що життя в Європі немає — тільки дурачки будуть щось подібне молоти

яка старіша і зовсім не ефективна

Ага, звісно, будинок на сеільки, на 600 метрів? :)

середній чек на дитсадок в Нідерландах

Лайк, безкоштовний?
Чувак, я в Техасі живу, а ти мені про дитсадки в Європі розказуєш, і як нема сечі терпіти це.

Не проствше няньку на двох дітей найняти? Чи садочок «аби було»? :)

Що, РПЗ уже до того обідніли, що вже й садочок собі дозволити не можуть?
Садочок же це ще й для соціалізації.

Просто діти хворіють. А з нянею не хворіють ;)

Тут згоден, причому доходить до абсурду — три дні в садочку, місяць вдома з застудою, тож у мене що донька в садочок майже не ходила — за увесь час мабуть і місяць у садку не провела, так і син не ходить — побув сумарно менше двох тижнів, з яких більшість менше ніж по півдня (з оплачених кількох місяців) у приватних садках і кілька днів (по кілька годин в день) у державному (в який записаний з вересня минулого року). Найняв би няню, так дружина проти посторонніх людей в помешканні.

та не думаю, що обідлніли)
але ж це просто один з прикладів. От виїжджає айтішник в Нідерланди, бо там оффери вище середньої Європи і можна на кращі компанії працювати, а тут твоє бажання мати 2-3 дітей/або навіть їх наявність — бере і одразу ставить тебе в ряд зі звичайними працівниками заводів.

і я не про те, як це погано чи добре, чи «як жеж так айтішник боженькою не почувається», а про банальне — рівень падає дуже значно і до таких статей витрат треба бути готовим

рівень падає дуже значно

Ну так це ж і називається «обідніли»

Чи садочок «аби було»? :)

Хз голландців спитай =) навіщо їм це

Податки по социалiстичному, сервiси по капiталiстичному, краще з двох свiтiв xD

Обiцяли щось з цим зробити, але знову вiдклали, бо грошей нема

вітаю)
ви влізли в чужий тред, відповідь ж була не вам, і тепер пишете, що я вам розказую))

живете в Техасі — клас, розкажіть як там і чи почуває себе в Техасі айтішник богом, оце буде актуально)

судячи по всіх опитуваннях, зарплатах, податках і ще багатьох параметрах Техас навіть Україну значно випереджає по кількості вільних грошей, які можна мати після ЗП

судячи по всіх опитуваннях, зарплатах, податках і ще багатьох параметрах Техас навіть Україну значно випереджає по кількості вільних грошей, які можна мати після ЗП

Ахах, навіть Україну? Ну нічого собі. В Україні мідл має $2500.
jobs.dou.ua/...​023-12&position=Middle SE
Цікаво, чи є країни, де можна мати менше?

також в Україні не так вже й складно, при хорошій коментенції + англійській вицарапати собі прямий контракт на 8-10к (зараз вже складно — так) і наруки мати по суті стільки ж. (обоже виплатити до 400-500$ податку)

також в Україні не так вже й складно, при хорошій коментенції + англійській вицарапати собі прямий контракт на 8-10к

Такі приклади, це повна нісенітниця. Коли ви говорите про Україну, то завжди вибираєте якісь крайні випадки, коли хтось зумів отримати контракт на 8-10k. При цьому 99% відсотків айтішників працюють за зарплати 2-5k.

А в Сомалі, ще й двох рабів можна взяти. От тільки, який відсоток українського ІТ так працює? Десь такий, як відсоток топ менелжерів в США? :)

10к це вже архітект/хед оф.
Таку посаду не дадуть ноунейму з України, хіба що хтось порекомендує.
Треба спочатку зайти сініором і тоді можуть промовтнути. Для ремовт роботи задача дуже не проста.

ви влізли в чужий тред

Ой, перепрошую, я не знав що це приватна бесіда lol

Так мова була про ниття а не доходи в треді?
Так дей кер для дитини теж легко може встати в 10% від діспосабл інкам. Це причина нити? Просто одні люди ниють, інші ні.

Чувак, я в Техасі живу, а ти мені про дитсадки в Європі розказуєш
це приватна бесіда lol

та байдуже, яка приватна чи комунальна)
дивно на мене жалітись, що я щось про Європу розказую, от в чому справжній лол.
ви прийшли і доїбались, бо я не вам і не про ваш топік розказав, а якісь речі про країну в якій не ви живете — оце справді лол.

WAT? Контекст не твоє, ясно, пойнятно.

у вас нет на сім’ю 7-9к — що є до***, для будь-якої НІмеччини чи Нідерландів чи Лондона

:D

розкажіть свою альтернативну думку, скільки може мати сім’я програмістів в Нідерландах на руки, при податках рівня 50%? :D
А тепер скажіть скільки може мати будь-яка звичайна сім’я, де просто двоє робочих))

розкажіть свою альтернативну думку, скільки може мати сім’я програмістів в Нідерландах на руки, при податках рівня 50%? :D

Дуже сумніваюся, що податки в Нідерландах 50%, такого навіть у Данії немає. В Німеччині, у минулому році, в мене було десь 29% податків від загальної суми річної зарплати та усіх бонусів від держави, у 2022 році взагалі 27%.

Якщо працювати будуть обидва, то податки будуть рахуватися інакше, але, у будь-якому випадку, 7-9k чистими для німецької сім’ї, де два айтішника, це абсолютно звичайні цифри. І це для будь-якої точки Німеччини, бо у деяких локаціях, де вищі зарплати, така цифри можуть бути і у одного айтішника.

І не треба забувати, що в Європі зарплати у євро, а євро сильніший за бакс, тому, для порівняння, київські зарплати треба зменшувати не тільки на розмір податку, а ще й на 10% різниці між баксом і євро + комісія за втрату на виведення грошей з ФОП.

Ну і головне. За 10 років у Німеччині в мене вже декілька сотень тисяч на пенсійних рахунках, при цьому я сам туди нічого не клав, це все оті самі податки. В Україні я працював 5 років з сімейним прибутком десь 7k, податки платив. А ну, хто скаже, скільки у нас на пенсійних рахунках?

в мого колеги, який заробляє значно менше мене, за останній рік з двома дітьми тотал такс в Нідерландах склав близько 54%.

це просто факт.

а ще якщо ви не помітили, коли я говорив про 7-9к — багато, я не говорив про саме сім’ю айтішників. Хоча і для них саме 9к — це буде дуже солідна сума)
в Лондоні податки близько 45% на такі зарплати.

в мого колеги, який заробляє значно менше мене, за останній рік з двома дітьми тотал такс в Нідерландах склав близько 54%.

Ми ж не знаємо, що він там рахує у податки, може НДС додає. Нехай порахує скільки він отримав грошей на рахунок за рік, усього, а не тільки зарплату. І скільки він заплатив державі податків. Я не вірю у 54% податків для звичайних айтішних зарплат, такого не існує.

Можливо, ви з ним невірно трактуєте відсоток податку. Бо якщо в Нідердандах 49% податок, то це на суму, що вище 73k, тобто якщо зарплата 100k. то 49% буде на 27k, а 73k будуть оподатковані за значно нижчою ставкою.

ви абсолютно праві, але окрім стандартного інкам таксу присутні інші види податків) соціальних внесків, страховок, пенсійних платежів і тд. які не є «опціональними»

не думаю, що хтось туди враховує пдв. (не зовсім звичайна айтішнка зарплата, десь між 10-12к, але все ж)

ви абсолютно праві, але окрім стандартного інкам таксу присутні інші види податків) соціальних внесків, страховок, пенсійних платежів і тд. які не є «опціональними»

Соціальні податки, звичайно є, але вони платяться тільки до якихось верхніх сум, наприклад до 60k. Тому ці додаткові податки платяться на ті суми, де відсоток інкам таксу значно менший. А там, де він високий, то соціальних податків вже немає. Таким чином, платити більше 50% податку просто неможливо.

P.S. Подивився в гуглі, таки є декілька країн, де інкам такс вищий за 50%. Але! Це не стосується звичайних айтішних зарплат, це тільки для мільйонерів.

це просто факт

п***ьож ;)

Не може чувак з доходу платити більше ніж верхній брекет ;)

А якщо він додає туди інші податки, ну вклкам в реальний світ, ти їх теж платиш :)

про песійний — так, не бачу сенсу сперечатись, але це дуже про майбутнє, люди тут про боженьок тут і зараз розмовляли.
Я вище вже писав, що всі ці плюшки у вигляді нормальної пенсії і можливостей інвестувати, безпеки, і дешевих кредитів, не перебити ніяк короткочасними більшими грішми.

в УА ти мав можливість вкладатися в Тетріси і Тарян Таури, це твій УА ПФ, а не про що ти подумав

Лол, поржав)

Ну давай порахуємо:
Візьмемо типову київську квартиру в новобудові чи непоганий будинок аби жити за містом. Нічого особливого, все середньостатистичне.
І якщо ви вже вживаєте слова типу «рівень бога», додамо якесь дороге авто, не прямо екзотику типу ферарі чи ламбу, а те, чого багато, просто дорого, скажімо, Порш Панамера або новий Рендж Ровер, ціна майже однакова.
Квартира чи будино обійдеться десь у 150к + тачка нова в районі 180к. = 330к$

Скільки часу із зарплатою навіть в 9к збирати на цей базовий набір?
Само собою, що відкладати 100% ніхто не може, треба щось їсти, за щось знімати житло, поки своє не купив, хоча б мінімально розважатись ну і звісно донатити.
А якщо є ще родина, то множ витрати відразу на 2 а то й 3.

І скільки сироїд із зп 7-9к в «режимі бога» буде відкладати аби наскирдувати 330к)? 10-15 років)? Це точно режим бога)?

Бог виявився звичайним старший/сеньор ніщій :-)
Доречі будинок за 150К це ти ще доволі скромно взяв, якщо рахувати під ключ: земля, будівництво, ремонт, підключення, територію привести в порядок...

не робіть припущень та не будете виглядати ідіотом
я не про себе писав, я людина скромна :)

Під Києвом в котеджному містечку, сучасний, гарний будинок до війни був — $750к+

ви я бачу зовсім не розумієте метафор

Чудово розумію.

Просто показую всю хибність і абсурдність розмов про те, що навіть ІТшники з верхніми планками сініорських зарплат( а таких меншість на рівні статистичної похибки ) далеко не є «хазяїнами жизні» чи вже точно не живуть в «режимі бога».

І не треба мені наводити порівняння джава сініора і роботяги-пенсіонера із СМТ який працює на мінімалку. Хочете порівнювати — давайте порівняємо рандомного жителя майже будь-якої київської новобудови і рандомного джава мідла із середньою по ринку ЗП і побачимо хто в якому режимі живе.

ні, не розумієте
але сперечатись не хочу, бо доу як я бачу зовсім не змінився за стільки років що я тут не був

як завжди кожна тема скочується у скиглення про тещо їм мало платять, тільки зараз це волання вже переважно з-за кордону :)

як завжди кожна тема скочується у скиглення про тещо їм мало платять

Ніхто тут не пише про «мало». Реагують на ваше «режим бога» про 7-9к, а ви робите вигляд, що не писали цього(:.

я використав метафору, ви розумієте що це таке?
мабуть ні :(
у відповідь мені викладують кошторис на котедж у кончі та прайс з салону порше :)

Ну визнайте, що метафора невдала, помилились(:.
Вся тема про «велику» кількість грошей, тому і згадки про котеджі чи дорогі авто.

я на мене — непогане кредо

Розумію, що ви погано розумієте саме поняття «метафора» і як наслідок, наводите невдалі метафори %)

ні, не розумієте

Все він чудово розуміє, покраще вашого. А у вас якесь викривлення реальності в голові.

за стільки років що я тут не був

Не можем сказать шо сумували.

тримайте мене у курсі, ваша думка дуже важлива для мене !

На мою думку, ви маєте рацію в своїх оцінках. Але, мені здається, то у вас не метафора, а гіпербола. Гіпербола (грец. ὑπερβολή) — силістична фігура явного і навмисного перебільшення для посилення виразності та підкреслення сказаної думки

Для загалом дуже бідного населення в Україні (по європейським міркам), місячна зарплата в 7-9k доларів — це нереальна космічність, фантастична мрія.

А от для українського ІТ (яке є частиною світового ринку праці на відміну від переважної більшості інших галузей економіки) — це не є якоюсь космічністю, а скоріше нормальністю для технічнологічно сильних сініор-фахівців та вище.

Ціни на нове, сучасне та якісне будівництво (таке як в і ЄС) не можуть бути сильно нижчі в Україні ніж за кордоном — бо сучасні матеріали та ціни на них імпортні, закордонні.

Єдине, що українське і поки що дешевше — це праця місцевих будівельників-майстрів. Але це також може безпосередньо впливати і на якість виконання будівельних робіт.

дякую що хоч ви мене зрозуміли

якщо для людини нема щастя без сраковізки не менш ніж за 180 тис доларів то йому й трильярда не вистачить, бо у когось завжди буде більше грошей

до того ж я писав про доход «на життя» а не с завданням побудувати житло у кончізаспі...купити ферарі та власний гольфстрім6000, для того то звісно замало :)

Ті, хто побачили як живуть професіонали їх рівня в ЄС (їх квартири, їх автомобілі, їх стиль життя), вже сприймають матеріальний світ по-іншому. Для них поняття «побутова нормальність» вже зовсім інше.

Колись до 1991 автомобіль ГАЗ-24 — був індикатором розкоші та суспільної елітарності. А через 10 років в 2001 він (газ-24) вже нікому не був потрібний, на ньому їздили дачники-пенсіонери та колишні, списані партійні боси.

Бо народ побачив імпортний автопром від Фольксвагену до Мерседесу, від Мазди до Тойоти. І те, що колись було елітністю стало звичайним непотребом.

то шо, у кожного програмера на заході ферарі та гвинтокрил? машина за 180к? котедж за мільон? який там стиль життя? впахують як усі, стиль життя — то у селебріті :)

вартира чи будино обійдеться десь у 150к

щось ти дуже слабо взяв, прям дуже. 150к — це гола коробка

а де такі ціни взялись? ЛУН видає 1200 — 1500 $/м2
чи це про Печерськ?

$1200 квадратний метр — це гола квартира без ремонту. Тобто якщо квартира 80кв.м (це не дуже й велика) — $1200 * 80 = 96K. Далі — ремонт сааааамий дешевий це мабуть 350 дол квадрат — тобто ще мінімум 28K ремонт. От вже ми з вами нарахували 96К + 28К = 124К. Ще 16К підуть на телевізор, техніку та таке інше. Бо одна тільки кухня вбудована — тищі дві.

16К на телевізор та таке інше???
тоді я б ще включив у вартість гараж, вертолітну площадку, няню, покоївку, дворецького, бассейн 20×25 з підігрівом.
)))

А скільки по вашому коштує повний комплект техніки та меблів в квартиру? я сходу тільки великої техніки нарахував у себе на 10к.

Холодильник, 2 телевізори, плита, витяжка, мікрохвильовка, духовка, посудомийна машина, пральна машина, 2 бойлери, пилосос.

А ще є кухонний комбайн, чайник, тостер, міксери з блендерами. І це тільки домашня техніка, без робочої. А меблі? Ліжко, матрац, шафи, тумбочки? 16к це дуже економно взято =)

а корито з гайками для телепортації дупи і щоб не гірше останньої тесли, а айфон остнанньої моделі щоб тиць-тиць, а смарт годинник чи що там замість ролексів, а кєди не гірше як в наших слуг на прийомі в БД?

самий дешевий ремонт можна зробити своїми руками і це вийде десь біля $1K

1К на 80 кв? Навіть на матеріали не вистачить. А ще типу це кілька місяців твого часу. Так і бачу, як роботодавець тобі каже «Денис, все ок, можеш не працювати 2-3 місяці»

олх в помощь і почитай що таке лофт, мебель можеш із піддонів, не дякуй
klen.ua/...​-est-chto-vybrat-stoit-li
звичайно, якщо руки не здупи і не лапки

Ху*офт. Я жити збираюсь у новому житлі, а не виживати.
Троляка ти низькосортний

Та він якраз не троляка, почитайте його блог

Можливо для нього «режим бога», це коли заходиш в АТБ і не цікавишся червоними цінниками. Береш що хочеш)))

навіть при 12-15к на червоні цінники відчував збудження

це психологія, від статку не залежить :)

Це старість вже стукає в двері.

моя квартира на 100 квадратів обійшлась в 110к з ремонтом) 2019 рік закінчив все)
(Деміївка)

якщо абстрагуватись, машина — поки немає квартири можна розпочинати не з Панамери, а з А6 /bmw 7 наприклад (в останньому кузові та з пневмою, вона не сильно менш комфортна)
якщо є родина, а тим більше якщо жінка — теж айтос, ситуація можна ще сильно кардинально мінятись в хорошу сторону)

я не хочу прямо нагнітати, що це трушний режим Бога, так тут трохи не вистачає, але блін — це краще ніж середньостатистичний++ будь-хто в будь-якій країні. А ти в одній з найбідніших країн світу, і типу «не мав доступу до якісної освіти, до якісних технологій, до хороших технологічних компаній»

я ще так написав:

середньостатистичний++

насправді це краще життя, ніж міг б собі уявити навіть пристойний айтос в долині/техасі — як найкращих місцях по ЗП/податки. (бо навіть з 300к+ тотал комп — на руки вони отримають 90-120к кешем) і «перспективи»

Єдине, що дасть їм змогу жити краще — довгострокові лізинги та кредити, які розтягнуть платежі, і дадуть можливість насолоджуватись грошима.

Квартира чи будино обійдеться десь у 150к + тачка нова в районі 180к. = 330к$

Будинок дешевший за авто? Щось в тому житті пішло не так :)

Може людина з галичини)

7-9к в України це майже "рівень бога

Бог це воєнком в бусіку

нещодавно такий бог від ромів люлей відхватив смачно

Так і 7-9к ніяк від шансу отримання люлей не захистять, тільки богу з бусика легше буде організувати наслідки для люлятора.

від люлей захищають не гроші а виховання та правильна поведінка

Тобто вина лежить не на нападнику, а на жертві, бо в нього виховання погане та поведінка неправильна?

дивна логіка... до чого тут провина? річ про обачність у житті

Логіка в тому, що від люлей захищає не якась абстрактна обачність, виховання та поведінка, а влада — гарантія того, що за причинену шкоду для кривдника будуть наслідки, які перевершують вигоду від задіяної шкоди.
В цивілізованому суспільстві таким механізмом є закон, який забезпечує рівний захист жертви та наслідки для нападника. В умовах його де-факто відсутності цей механізм застосовується лише на користь того, в кого є реальна влада, тобто доступ до державної монополії на насильство, або ж зв’язки з цією владою. І айтішні гроші тут ніяк не допоможуть, бо у владу майже ніяк не конвертуються.
ТЦКшники, мусора всіх сортів, їх приближені, брати-куми-свати — буквально недоторкані для людини зі сторони. Якщо до вас вирішить до***тися бухий силовик, який почуває себе королем життя — у вас близьконульові шанси організувати йому якісь реальні наслідки. І він про це знає, і тому доїбеться, і ви в кращому випадку витратите багато своїх ойтішних грошенят щоб вийти в нуль і не залишитись винним. А якщо силовик при виконанні, аля ТЦКшник на полюванні в місті — взагалі капут.

Від люлей захищає влада, а ви щось кажете про виховання та поведінку, що звучить як махровий віктімблеймінг.

ви шось дуже глибоко копнули, бачу вам наболіло...
я мав на увазі прості речі — не бикуй, не ходи вночі по борщазі та затрєщині і тп, це грошей не коштує...
ці правила працюють в усіх краінах, це здоровий глузд...
перо у бок вам можуть сунути і в країні із самими прекрасними законами :)
звісно злочинця жорстоко покарають але вам це буде вже до сраки :)
влада вас ні від чого не захищає, це міф, тільки власні мізкі !

Якщо до вас вирішить до***тися бухий силовик

давайте не будемо обговорювати різні гіпотетичні ситуації, хто зна як воно там буде, все залежить від обставин :)

звісно якщо без свідків то такого одразу краще валити наглухо, щоб потім не витрачати кошти на суди :) ви праві

з приводу 2 чи 22 тис я не знаю, а якщо б мав умовний мільярд то організував би вбивство одної відомої людини, ви знаєте про кого я

У України є не один мільярд, але та людина і досі жива. Щось підказує що мільярду вам би не вистачило

із формальної логіки шось мені підказує що володарі тих мільярдів знають їм краще застосування :)

ба більше, навіть на тих сраних топ-пропагандонів не заведено сайту з винагородою, їх би за добу усіх дістали бажючи отримати велики гроші

За 100 мільйонів доларів знесли любу говорящу голову за під@рських каналів, просто толку від цьго буде не пропорційно, ну і завжди поставлять нову говорящу голову, вже пізнотвони там кочені нацики.

ви недооцінюєте роль пропаганди
якщо цих трьох прибрати наступні не захочуть ризикувати
не розумію чому ГУР у цьому питанні так тормозить
прибрали срану ківу замість той трійці

ви недооцінюєте роль пропаганди

у 2010-х роках так, зараз вони вже зробили свою справу і завжди знайдуться інші.

наступних теж ліквідувати
через Н ітерацій вони зникнуть

На разі — донатити, прилетить пташка десь на МПЗ в Туапсе і життя стане якісніше, ворожу техніку буде нема чим заправляти і вона по нам не стрілятиме. А на пташку треба гроші. Ось пряма кореляція з якістю життя. Американці 810 мільярдів доларів на рік «донатять» в них 12 авіаносних груп, стратегічна авіація, РВСН тощо.

Судячи по коментарях, не зря психолог Вероніка бере штуку баксів в годину, права по поводу ІТшників у яких зарплати зростають, а стиль життя не змінюється.

Так він змінюється — сім’я, діти, еміграція.

Звичайно що якщо сидіти на орендній хаті в Філіпінах, не думати про своє і дітей майбутнє, то можна і всю ЗП тратити.

Так скажімо в Долині зазначені суми то таке собі. Чомусь хтось вирішив що 15 тисяч на місяць то — ого го, дивлячись де і які ціни на усе в тому місці. Хоча так чи інакше реальний приділ є. За дослідами forbes — більшість мільярдерів витрачають до 50 тисяч доларів на місяць. А скажімо приватними зоопарками і іншім кічем страждають зазвичай лише шоубіз типу Майкла Джексона і різні диктатори.

Ну тобто ти встанеш з за компьютера через те що в тебе зарплата більша за інших ІТ-шників в три + рази? Через це напевно раптом дедлайни по відміняють ? Реальність в тому — що ІТ-никам здебільшого витрачати просто нема коли, це інша крайність. ІТ-шник це не інвестиційний банкір, це за великим рахунком робоча спеціальність.А коли вони як там вона кричала «скряги» литять економ класом — то ці білети теж не самі купляли а тревел менеджер купила, а за полісі вона має економити гроші компанії. І т.д. і т.п.
Сама пані Вероніка явно має зуб на нашого брата, як і ще купа народу які роблять інтернет бізнес.

Було 100 на годину
Вже 1000...
Інфляція в в цій ніші

Детей заведите. Они вам «помогут» вам избавить от таких глупых мыслей.

Можна ще завести трактор. Але доїде він не так далеко як ще донедавна

Коли я працював — у останній «золотий» рік ІТ, коли зарплати синьйорів таки досягли 10 К, мене можна було теж вважати таким багатієм. Але я бачив на роботі людей, які заробляли і 15 К і більше — це переважно архітекти або менеджери (керівники відділів).
Ключове слово тут ЗАРОБЛЯЛИ. Я завжди працював так, що не пам’ятаю робочих днів. Прокинувся — щось робив — працював — щось дивився — спати. Якийсь вільний час коли можна було подумати куди витратити гроші з’являвся тільки на вихідних. Займатися грошима (інвестиції чи просто депозити) замість відпочинку бажання не було жодного. Більшість часу я просто не хотів думати про гроші — і вони так і залишалися на зарплатному рахунку.
Так от: у людей, які заробляли більше мене вільного часу не було зовсім! Вони 24/7 спілкувалися з клієнтами, більшість часу їздили по відрядженнях, намагалися уділяти час усім проєктам. Коли у тебе один проєкт — це умовні 8 годин на день. Коли ти керівник відділу і у тебе 10 проєктів — твій робочий час нічим не обмежений!
Отже люди, які справді ЗАРОБЛЯЮТЬ великі гроші — скоріші за усе не мають досить вільного часу аби їх витрачати!

Мені здається після якоїсь суми вже зовсім інші мало б бути життя з своїми викликами у фінансовій відповідальності, цінносттями, цілями, впливом на оточуючих та саморозвитоком.

Це коли ти отримав суму достатню, аби більше не працювати на когось! Коли ти ОТРИМУЄШ дохід (а не заробляєш!) від 7 до 15 тисяч доларів на місяць не витрачаючи на це багато часу. Наприклад пливеш на власній яхті з дівчатами, двічі на день подивився свої «портфелі» — а решту часу можеш робити своє життя якіснішим.
Задачу скільки треба мати грошей аби отримувати такий пасивний дохід — порахуйте самі! Як то кажуть «важко заробити тільки перший мільйон баксів — а кожен наступний легше». Насправді ж ЗАРОБИТИ навіть один мільйон баксів за усе життя — це можливо десь 1% найманих робітників.

ЗАРОБИТИ навіть один мільйон баксів за усе життя — це можливо десь 1% найманих робітників.

уточню... в умовах, коли нові гроші не друкуються...

Уточню — дивлячись де. При зарплатні в 300 к на рік бейсом треба лише 4 роки. Інша справа — що по тих місцях де така зарплатня, там і мільйон доларів це не велика сума — на однушку біля хайвея і то не вистачить, десь ще треба знайти 200 к. Тобто порядок сум інший — а порядок проблем рівно однаковий.

Думаю навіть у Долині 300 К на рік ПІСЛЯ податків — не вийде для програміста.

Ну намагаються переконати активно, що навіть і до 600 тисяч можна сторгуватись на рівень стаф інженера, з 300 + бейсом. При таких обставинах прямі податки це — 37%, також Каліфорнія як найдорожчий штат по цінах так і по ПДВ у 9%, так і по іншим податкам і зборам типу податку на нерухомість, який буде вкладено в аренду житла. Тобто за 3 роки мільйон напевно не вийде, але десь за 4 може в вийде. Але більш-не меньш прийнятне житло (щоб дітей можна було завести) — це десь два з половиною мільйони, відповідно що ти десь в Європі, що в Україні до війни що в долині — на своє житло накопичувати 10 років, або кредит який платити вже 15 років. Ну і там звичайна ІТ робота із менталітетом морської піхоти — тобто програмістам спати не обов’язково.

Ага, був навіть фільм про такого втомленого американського програміста. Бідолага так вигорів, що йому почали ввижатись агенти Сміти і всяка інша дичина.

Треба відмітити, що так можна дуже легко і за $30 000 нарік, а то і за $300 на місяць. І ще і матюкатимуть і казатимуть — що вони там усі нероби. За $300 000 на рік безумовно краще буде, ніхто не заставляє купляти житло там же в Долині. Можна заробити і дати звідти деру кудись в Атланту чи Маймі наприклад.

Ви часом не в системі ТЦК-ВЛК працюєте?

В моєму оточенні зустрічаються люди, які заробляють від 7 до 15 тисяч доларів на місяць. Багато з них почали заробляти ці гроші несподівано, пощастило, чи вдалі авантюри.

Цікаво, де (в якій сфері чи індустрії України) зараз несподівано або авантюрно можна заробити такі гроші в місяць.

несподівано
пощастило
вдалі авантюри

Це точно не про арбітражників. Це насправді кропітка праця та великі ризики.
Тут дійсно по усім 3м пунктам зараз тільки ТЦК співпадає :-)

Напевно (?) хоче допомогти іншим стати щасливими, успішними та багатими.
Турбується про тих, хто пройшли апгрейд з 3,5 до 7, а деякі навіть 15.

Мені здається після якоїсь суми вже зовсім інші мало б бути життя з своїми викликами у фінансовій відповідальності, цінностями, цілями, впливом на оточуючих та саморозвитком.

Окрім тцк, це ще люди які допомагають з перетином кордону, там явно суми не менші)
Зараз у кого є хата десь у прикордонній смузі — той виграв джекпот

Зараз у кого є хата десь у прикордонній смузі — той виграв джекпот

Якби так було просто. Хату у якомусь Богом забутому селі у прикордонній зоні можна купити і за чверть того що беруть за його перетин

«Тємки» (махінації) з криптою як варіант.

Я б старалась розібратися як вийти на фондову біржу Америки та купляти / продавати акції, як Nvidia, наприклад.
Інвестувати в нерухомість.
Спортзал / подорожі / якісний відпочинок.
Крафтовий бізнес (то я б зробила), щось до душі і що приноситиме прибуток.
Від будь-якої роботи, кожен день, з 8/10 до 18:00 вигораєш, я б створювала пасивний дохід.

«спортзал» нічого не вартує, візьміть гантелі та робіть з ними 50 «випадів» щодня, через 2 місяці вам позаздрить дженіфер лопес :)

А вільний час на нормальне харчування та заняття у спортзалі — коштує. :)
Щоб не у час — пік, коли на голові сидять всі, і діти, і мамочки з дітьми і трудоголіки, які ходять тільки з 7 до 9 вечора.

Під «спортзалом» я, також, розуміла будь-яке спортивне заняття: гра у теніс, волейбол, типу того. :)

ще і як вартує )) це свого роду соціалізація , де ти бачиш людей які так само пришли працювати над собою, можна поспілуватись обмінятись досвідом, підстрахувати один одного )) Бо якщо дома з гантелями це все одно що студентом буди дома і всі викладачі є індивідуальні репетитори для тебе одного, і одногрупників нема )))

звісно якщо ви ходите до зали побазікати то ви праві :)

на інших подивитися і самому показати

Та це не просто побазікати , це частина/стиль життя , ви якось то перекручуєте )) багатьом так просто цікавіше )) дівчата люблять до симпатичних тренерів записуватись — бо їм так просто цікавіше. Але так ніхто не заважає сидіти вдома втикати відоси на ютубі і самому тренуватися — просто для багатьох це не буде так цікаво.

Я б старалась розібратися як вийти на фондову біржу Америки та купляти / продавати акції, як Nvidia, наприклад.

Тільки це ж не відпочинок, а додаткове напруження мозку в позаробочий час, коли мозку після роботи конче потрібен відпочинок. Ще й користь від цього сумнівна — он Малєєв втратив майже усі заощадження, вклавши в акції однієї організації, які потім дуже здешевшали.

Інвестувати в нерухомість.

Ще ризикованіша інвестиція за акції, прилетить ракета або нахабні загарбники захоплять місто і капці заощадженням.

Спортзал

Копійки коштує, та і сімейній людині особливо нема коли його відвідувати, адже в вільний від роботи час є багато значно важливіших/цікавіших активностей, ніж тренажери, штанги чи гантелі. Ще в басейн у спортклубі буває весело всією родиною піти, та в басейні стільки народу набивається, що повернутися ніде. Ну і в будь-яку пору року крім літа піти в басейн з дітьми — це їх позастужувати. В мене абонемент в Спортлайф, який розташований за 400 метрів від мого помешкання, на весь рік для мене, дружини та обох дітей, то я там востаннє був півроку тому.

подорожі

Так куди ж подорожувати, кордони закриті.

якісний відпочинок

Найякісніший відпочинок потребує багато вільного часу, а не багато грошей. Наприклад, спектися у волейбольчика на волейбольному майданчику за 300 меирів від помешкання взагалі безкоштовно.

Крафтовий бізнес (то я б зробила), щось до душі і що приноситиме прибуток.

Знову ж таки не відпочинок, а якесь напруження зусиль.

я б створювала пасивний дохід

Процес створення пасивного доходу — це величезне напруження розумових зусиль у позаробочий час, результатом якого з дуже великою ймовірністю може бути не пасивний дохід, а витрата всіх заощаджень та ще й роками відсутність відпочинку в позаробочий час.

он Малєєв втратив майже усі заощадження, вклавши в акції однієї організації, які потім дуже здешевшали

В темі інвестицій майже немає універсальних рецептів, але якщо щось і є, то це саме диверсифікація. Не існує жодної вартої уваги книги по сабжу, яка б не підкреслювала важливість диверсифікації. Треба бути самовпевненим невігласом або відвертим гемблером, щоб грати в оті YOLO приколи...

Якщо просто навмання диверсифікувати, то дохід буде нульовий, а то і від’ємний, тобто навмання диверсифіковано інвестувати сенсу немає. Щоб інвестувати усвідомлено, потрібно добряче опрацювати тему у позаробочий час. Є ще «диверсифіковане» інвестування про яке всі знають і «всі роблять», кому немає часу довго розбиратися (насправді і для такого інвестування потрібно чимало часу щоб розібратися — як вивести кошти з країни, дізнатися який податок доведеться заплатити при знятті коштів) — інвестування в портфелі, які складаються з акцій великої кількості найуспішіших підприємств світу взагалі або США зокрема. В принципі, на довгому проміжку часу це якраз те що треба щоб забезпечити FAT FIR (мабуть уже усе ж без early). Та таке інвестування суперечить короткостроковим цілям на зразок покупки житла для проживання родини на березі завжди теплого моря або океану, адже така покупка може припасти на період економічного спаду, коли продати акції невигідно.

а таке інвестування суперечить короткостроковим цілям на зразок покупки житла для проживання родини на березі завжди теплого моря або океану, адже така покупка може припасти на період економічного спаду, коли продати акції невигідно.

Ну, як приклад, замість продавати акції для купівлі житла в Іспанії, я просто взяв сам у себе іпотеку під акції. Або звичайну іпотеку (якби давали), навіщо кешом платити? ) Навіть зараз відсоток по іпотеці менше 7%

В Іспанії, де проценти іпотеки менші, море не весь час тепле, а от у південно-східній Флориді, де море тепле весь час, процент іпотеки 6.6-7.5%. А оскільки щоб дали іпотеку, потрібно ще кредитний рейтинг напрацювати, то поки він напрацюється, ще й на орендній платі втратяться гроші.
А як самому в себе взятися іпотеку — взяти в банку гроші під 7% річних і вкласти в VWRA або S&P500, сподіваючись що він вище 7% в рік росте? Так наче S&P500 не набагато вище 7% в рік росте. Тим більше що S&P500 може і повільніше рости, іноді може і падати, а процент іпотеки буде фіксований.

ще кредитний рейтинг напрацювати

Так тому й є сенс накопичувати в акціях, сам собі банк. Ти ж все одно будеш накопичувати і на купівлю, і на обслуговування будинку ) За ці десятки років сп500 ого-го виросте )

А як самому в себе взятися іпотеку — взяти в банку гроші під 7% річних і вкласти в VWRA або S&P500

Звідки банк зʼявився? Просто з брокера вивів гроші на купівлю квартири, зараз плачу 5.4 відсотки

Ну візьмемо приклад. Найдешевший будинок у південно-східній Флориді, так щоб не дуже далеко від океану, з трьома спальнями та двома ванними коштує 500к. Нехай є РПЗ, що отримує «стандартні» 8к, 3к витрачає на сім’ю, 5к відкладає. На цей «будинок мрії» накопичить за 100 місяців, тобто за вісім з половиною років. От якби вкладав у S&P500, то міг би накопичити як швидше, якщо протягом періоду вкладання індекс весь час ріс, так і повільніше, якби сталася якась криза, і індекс на кілька років просів. Це якщо кілька десятиліть, то так, період спаду обов’язково зміниться на період росту, та це вже не накопичення на будинок, а накопичення на пенсію.

Просто з брокера вивів гроші на купівлю квартири, зараз плачу 5.4 відсотки

Я уявляю це собі так, поправте, будь ласка, якщо неправильно зрозумів. Ви вкладали в VCRA чи VWRA, щоб накопичити на FAT FIRE, і нанакопичували стільки, що вистачає на купівлю житла плюс ще багато. Вивели кошти, достатні для купівлі житла, і тепер, щоб отримати FAT FIRE у термін, який Ви розрахували без урахування купівлі житла, до тих платежів, які щомісячно закидали на VWRA, додаєте раз на рік платіж, який становить 5,4 відсотка від вартості житла, таким чином якщо платите лише відсотки, то за 20 років компенсуєте для себе виведені на купівлю житла кошти (ну скоріше за все швидше, бо індекс же росте). Так для того щоб самому собі дати таку позику, потрібно спершу накопичити на своєму брокерському рахунку суму, рівну як мінімум вартості житла, і от тривалість цього накопичення буде швидшою при вкладанні грошей в індекси тільки якщо індекси ростуть. На довгому періоді індекси завжди ростуть, тобто на довгому періоді накопичити можна швидше, та на короткому періоді, якщо індекс падатиме, швидше накопичити просто скирдуючи на рахунку в банку (якщо банк не лусне, звісно).

швидше накопичити просто скирдуючи на рахунку в банку (якщо банк не лусне, звісно)

Або ні, бо 8 років їх буде їсти інфляція, а будинок подорожчає з 500К до 1 млн в реальному вимірі. Там часом 5К/місяць в СП 500 за останні 8 років це $745,087, або $583К в реальному вимірі

Так, дійсно, може і таке бути.

Найдешевший будинок у південно-східній Флориді, так щоб не дуже далеко від океану, з трьома спальнями та двома ванними коштує 500к. Нехай є РПЗ, що отримує «стандартні» 8к, 3к витрачає на сім’ю, 5к відкладає.

орендувати не дозволяє релігія?

Жадібність. Оренда 3-спальних 2-ванних помешкань у південно-східній Флориді починається з двох з половиною тисяч доларів на місяць, шкода такі гроші «дяді» віддавати.

а кровосісям банкам, рієлторам, управляючій компанії, страховикам, податком на нерухомість значить не шкода

Так банкам якраз теж не хочеться, хочеться як в Україні — без всіляких іпотек.

навмання диверсифіковано інвестувати сенсу немає.

«деверсифікація мавпою» не гірше композитного індексу

Найякісніший відпочинок потребує багато вільного часу, а не багато грошей. Наприклад, спектися у волейбольчика на волейбольному майданчику за 300 меирів від помешкання взагалі безкоштовно.

Але все це робити на березі 26/365 вже коштує норм так ))

От через те я й кажу що РПЗ бідні люди ))

бідність вона не в клозетах а в головах

Те що напівголі люди без жодного цента в кишені (та і без кишень взагалі) живуть на березі 26/365 не означає, що вони багаті. Крім власне теплого океану, в місці проживання родини має бути багато всього, що коштує багато грошей, щоб життя дійсно було багатим.

он Малєєв втратив майже усі заощадження, вклавши в акції однієї організації, які потім дуже здешевшали.

Нічого він не вкладав, і уж тим більше не втрачав. Це опціони на акції Affirm які він отримував як частину зарплати, і які він не міг продавати. Він просто не став мільйонером за пару років, ось і все, заробив звичайні гроші замість надприбутків які звалилися йому на голову. Прийшов бомжом (буквально), потім через 2 роки став мільйонером на папері (погодьтесь, непогано для сінйора), потім знову став бомжом (але більш грошовитим ніж коли прийшов). До речі якби не пішов, він би таки став мільйонером так як отримав би дуже дофіга опціонів на акцій по ціні $10, які вже зараз коштують $37 (місяць назад взагалі $50 були).

В любому випадку, ніхто в здоровому глузді не буде вкладатися в одну компанію, тим більше ризиковану типу Affirm, тим більше на хаях після того як вона за 2 місяця виросла на 200%. Це гемблінг а не інвестиції.

ніхто в здоровому глузді не буде вкладатися в одну компанію, тим більше ризиковану типу Affirm, тим більше на хаях після того як вона за 2 місяця виросла на 200%

Виглядає так, що якщо акції компанії швидко ростуть, в неї не варто вкладатися, якщо не ростуть, то теж не варто, а якщо повільно ростуть — то від S&P500 це не дуже і відрізняється.

якщо акції компанії швидко ростуть

то купити на рості і за місяць-два продати

Ну так немає ж гарантії що за місяць-два виросте на ті ж 200%. Може й не виросте, а може й впаде — ніхто не знає.

розумні люди кажуть, що статистично діє (тобто обігрує ринок на монтекарло симуляції)

Чесно кажучи, не чув такого, навпаки, весь час в новинах читаю що то однієї компанії акції обвалилися, то іншої.

Ну треба дивитися чому росте, чи є запас росту, які перспективи на наступні 5-10 років, які конкуренти. З афірмом все стало зрозуміти коли пейпал, еппл, амазон почали вводити pay latter опції.

Те ж саме з убером, хіпстерський, модний, хайповий стартап, але скопіювати модель легко, і швидко з’явилося купа конкурентів. Хоча, все-одно я бачу трохи підріс за останній рік.

І в той же час є обернені випадки, коли та ж Мета гребе бабло лопатами, в той же час звільняє зайвий персонал покращуючи маржу, закупає А100 нвідії найбільшими темпами серед ФААНГів (а це означає що Цук робить велику ставку на АІ, і це маючи датасет фейсбука і інстаграма) а народ продає, тому що метаверс не взлетів (поки що). В моменті PE ratio впав до 13 (в 2022) що для такої компанії дуже мало, що означає що її перепродали, гріх було не добрати, в таких випадках ризик мінімальний а апсайд великий.

Зараз китайська Алібаба в такому стані, компанія коштує дуже дешево, народ продає китайські акції так як не впевнений в китайській економіці і комуністах в принципі і на страху потенційної війни в Тайвані. Також можна добрати — падати нижче вже немає куди, хіба що Китай таки піде на дно, а апсайд — 300-500%. Але проблема що компанія ще може рік-два на таких цінах болтатися перед ростом.

Щоб написати те про що Ви написали, потрібно бути спеціалістом у цьому, слідкувати за всілякими фінансовими новинами, причому розібратися, де саме ці новини читати. Я, наприклад, жодного разу не бачив новину про афірм

пейпал, еппл, амазон почали вводити pay latter опції

бо новини дізнаюся на ukr.net, там таких новин немає. Тож якби вклався в афірм, втратив би гроші, і так могло б статися з будь-якою організацією, в акції якої я вклався. Щоб почати з цим розбиратися, вільний час доведеться витрачати не на ігри зі своїми дітьми, а на ознайомлення з ресурсами, які дозволять розуміти, в які компанії вкладати кошти, щоб отримати прибуток. Зрештою, це в майбутньому принесе мені більше вільного часу за рахунок того, що значно раніше настане той благословенний час, коли зароблених грошей стане стільки що необхідність витрачати свій дорогоцінний життєвий час на роботу «на дядю» відпаде. Та мої діти до того часу вже виростуть, і, скоріше за все, будуть жити окремо, отже я маю сповна використовувати той вільний час, який в мене є зараз, щоб провести його з дітьми, поки вони маленькі.

настане той благословенний час, коли зароблених грошей стане стільки що необхідність витрачати свій дорогоцінний життєвий час на роботу «на дядю» відпаде.

Він давно настав, просто в багатьох «інфляція витрат». Щоб базові потреби закрити достатньо трохи більше $100
fi202x.blogspot.com/2024/02/2023.html

То якісь неправильні розрахунки. На одні лише стиглі соковиті манго ціною 380 гривень за штуку (цієї зими певний час вони і по 450 гривень за штуку коштували), які ми з дітьми споживаємо щодня, за місяць вийде втричі більше, ніж середньомісячні витрати в тій діаграмі.

без соковитого манго хоч завертайся в простирадло і повзи в сторону цвинтара

Стигле соковите манго це лише один з багатьох прикладів того, як більші витрати коштів роблять життя приємнішим.

у багатьох відсутність стиглого соковитого манго не робить життя менше приємнішим

У кожного з них знайдеться щось таке, що зробило б їх життя більш приємним, і те щось коштує багато грошей.
Взагалі для того і намагаються заробити більше грошей — щоб зробити життя приємнішим.

В 17 чи 18 столітті pineapple був символом достатку, елітарності та розкоші в Англії. Ще й досі на деяких елітних предметах, трофеях зверху монтують маленький золотий pineapple.

А в 21му столітті в Україні манго займає свої провідні позиції.

ананас

урок русского языка, Вовочка спрашивает у Марьи Ивановны:
— Почему «ананас» пишется слитно, а «мы ее», раздельно?

Не думав, що pineapple має таку здатність генерувати анекдоти.

Та я сам не сильно слідкую, і уж точно не читаю репорти чи роблю якесь глибоке дослідження. Просто в фоні слухаю тематичні ютюб канали поєднуючи з іншими задачами — готовка, уборка, спортзал, публічний транспорт, якісь монотонні задачі на роботі. А там вже чіпляюсь за ту чи іншу інформацію, роблю якийсь додатковий ресьорч і вирішую чи хочу я брати в цьому участь чи ні.

Нам ще повезло що всі гроші зараз крутяться в технологічному секторі — фаанги, АІ, технологічні стартапи, крипта — все те що нам близько і чиїми продуктами ми користуємось. Тому, у нас величезна перевага перед народом із інших спеціальностей.

Просто в фоні слухаю тематичні ютюб канали поєднуючи з іншими задачами

Так це у Вас рідкісний талант зосереджуватися на двох справах одночасно. Якщо я готуватиму і при цьому спробую здобути фінансову інформацію із звукового потоку, то запросто можу пальці порізати. Під час прибирання пилосос гудить, а якщо навушники одягну, то ще не почую як син потребуватиме допомоги. А на роботі якщо вже щось роблю, то під час цього точно не вдасться ще й зосередитися на вловлюванні фінансової інформації. Це хіба що замість перегляду серіалів, чого, звісно, не хотілося б, бо серіали дивитися значно цікавіше ніж якусь фінансову інформацію вислуховувати. Можна було б у публічному транспорті, та я ним не користуюся відколи перейшов на віддалену роботу, і дуже цьому радий, бо ті дві години які витрачав на громадський транспорт тепер можу приділяти спілкуванню зі своїми дітьми.

всі гроші зараз крутяться в технологічному секторі — фаанги, АІ, технологічні стартапи, крипта — все те що нам близько і чиїми продуктами ми користуємось

Ну в кожного ж з нас своя спеціалізація, хтось на бекенді, хтось в embedded, хтось системним програмуванням займається. Якщо сфера професійних та інвестиційних інтересів перетинається, то розуміння, звісно, дещо більше ніж у далекої від інформаційних технологій людини, та це може і в протилежну сторону працювати — через розуміння як усе працює можуть з’являтися побоювання, що той чи інший продукт чекає крах.

бо серіали дивитися значно цікавіше

це там розказують про цілорічні +26 в морі ? )))

www.imdb.com/title/tt1888075
Ну ось детективний сериальчик на Карибах, як раз для Святослава)

Ні, реакцію свого організму на температуру води в морі я перевіряю особисто )))

Процес створення пасивного доходу — це величезне напруження розумових зусиль у позаробочий час, результатом

Ну це перебільшення, не складно, особливо з ІТшним складом ума. Но часу трохи тягне. Але я стараюсь на роботі ненапружуватись і свідомо відмовляюсь від підвищення з додатковою відповідальністю і зарплатою +10-20%. Я той час краще в інвестиції вкладу і получу додаткові 10-20% від заощаджень, ніж 10-20% від зарплати.

з дуже великою ймовірністю може бути не пасивний дохід, а витрата всіх заощаджень та ще й роками відсутність відпочинку в позаробочий час.

Це у терйдерів так, і у гемблерів. У інвесторів, ризикуєш знецінити частину заощаджень, чи не заробити, чи заробити менше ринку. Але іншого варіанту немає, треба вчитися, брати ризик, інакше будеш працювати до 60.

У інвесторів, ризикуєш знецінити частину заощаджень

Правильно, ось про такий ризик я і кажу. Знецінити частину заощаджень — значить втратити кошти. Колись я збирав кошти у гривнях на картковому рахунку, і коли гривня впала з восьми до 13, все чекав коли вона повернеться, а вона не поверталася і не поверталася, і зрештою через рік з хвостиком я купив долари по 8, в результаті в мене всі мої заощадження за всю мою кар’єру з 30 тисяч доларів перетворилися на 6 тисяч доларів, що ще на кілька років відсунуло покупку власного житла, і, відповідно, період життя у приймах. От так само можна інвестувати у якісь акції, акції впадуть, заощадження знеціняться, і я ще на кілька років відсуну покупку омріяного умовного житла біля океану, температура води в якому протягом всього року не опускається нижче 26 градусів за шкалою Цельсія. Хоча, з іншого боку, може і банк луснути, і тоді не бачити мені свого житла на березі теплого океану як власних вух.

все чекав коли вона повернеться, а вона не поверталася і не поверталася, і зрештою через рік з хвостиком я купив долари по 8,

потрібно було відкривати депозити в Дельті під 26% і за два-три роки відбив би

Так звідки я знав, що Дельта не лусне або що гривня до 80 за долар не впаде.

Та краще в біток вкладатись, коли він коштував копійку.

Підкажіть, як познайомитись з подібними людьми?
Живемо в Ірпіні і тут всі, як скажені, народжують. До мене всі сусіди липнуть, я вже не знаю як від них морозиться.
В подробиці вдаватись не буду, але чим мене тільки не грузили: втікати за кордон, дітей повісити (посидіти), когось хлопець не влаштовує, когось ЖЕК, то навчи мою дитину програмувати, то чоловік хай вчить, короче...

Я вже з собаками о пів на 12ту вечора гуляю, щоб нікого не бачити. 😅

Що значить повісити дітей? Це якесь жертвоприношення? Ви серед сектантів якихось живете? Якщо вас утримують там силою, моргніть два рази.

Вот нужно будет когда-то с вашими собаками посидеть, и все точно так же от вас будут морозиться

Для цього є готелі для собак. :)
Або доплата за собак у готелях, де я зупиняюсь.

Я не заставляю когось народжувати, щоб потім скидати комусь дітей.
Для цього є садочки, няні, родичі. Але не сусіди з квартири вище, кому вони явно не треба.

Лол, залишати дітей на сусідів — такого я ще не чув. Видно ті хто зараз народжує ще більш хворі ніж більшість зазвичай.
А в чому проблема відмовитись, придумати відмазку це ж не складно.

Проблема напевно саме в «спробах» або їх кількості))

А ты из пробирки появился, здоровый ты наш?)

Борщі хоть варити вмієте, а каклєти?
Єслі да, то вам номер тіліпона в лічку чи як?
Хоча я так і не поняв, в чому претензія?
В Ірпені нема достойних?

По секрету скажу, що Ірпінь — це один з найбільших з прилеглих до Києва «город нєвєст».

Не в той город понауєхала? Конкуренція висока.

Там ще хтось живе?! Я думав Буча та Ірпінь тепер міста — привиди. Вважаючи що ворог нікуди не подівся — яка людина ризикне пережити таке двічі?

Наступною «Бучею» з такою ж ймовірністю може бути не Буча чи Ірпінь а будь-яке рандомно вибране місто на такій же відстані від кордону з рашкою/рб. Чим ближче, тим ймовірність вища, умовно кажучи. Тому особливо ці міста нічим не відрізняються від сотень і тисяч інших міст в країні, якщо не брати до уваги чисто емоційний фактор.

Чим ближче, тим ймовірність вища, умовно кажучи.

Про що і кажу! Коли жив у Харкові — 40 км від кордону то теж було стрьомно. Це просто диво що у 2022 війська Параші не змогли захопити Харків у перший день. Уявіть яка армада перла на Харків і через годину після початку війни була вже біля північної Салтівки.
Я пам’ятаю про шашлики, але тепер-то жити у сели ближче 50 км від кордону — треба бути вкрай відчайдушним! Я впевнений що ніякої стіни чи ліній укріплень на кордоні нема — при бажанні москалі просто можуть заїхати, вирізати українське село, пограбувати і повернутися до себе.

Живу точно так само, як коли заробляв втричі менше

Часто я чув від них історії про те, що вони не зовсім розуміють, як розпоряджатись такими грошима і як зробити своє життя якіснішим.
...
Але як саме ви робите своє життя якіснішим?

Ніяк. Якість життя не зростає линейно з грошима. Тобто перши 3500 евро на місяць є дуже важливими. Ті 3500 що зверху, це вже таке... Треба шукати нерухомість, якось переїжджати туди жити чи адмініструвати оренду. Наступні 3500 є ще менш корісними, і так далі... Коли ти мілліонер, тобі взагалі це байдуже, інші навіть йдуть працювати щоб мати статус у спільноти, де-факто волонтерити

Життя з великою кількістю грошей
7-9 тисяч доларів на місяць

0 потерял?))))

Різниці ніякої.

наприклад, в банк під проценти

ліл