Робота через b2b у Польщі — прошу порад від тих, хто так працює

Вітаю

Компанія з ЄС пропонує роботу за b2b контрактом через deel. Умова — робота з однієї з країн ЄС (зараз живу поза ЄС).

Перечитавши купу топіків на dou, як найпростіший варіант вибрав Польщу, оскільки там можна відкрити ФОПа, навіть не звертаючись за тимчасовим захистом.

План такий: приїхати до Польщі по безвізу, зняти житло на Airbnb, одразу відкрити банківський рахунок, оформити JDG і почати працювати. На підставі наявності JDG зразу податися на карту тимчасового побуту.

Хотілось би впевнитись, наскільки моя картина співпадає з реальністю, бо проконсультуватися нема з ким:

— Чи встигну по безвізу зааплаїтись на карту побиту (як я розумію, прочитавши сусідні топіки, так робити можна, але ж у мене є лише 90 днів для того, щоб поставили штамп в паспорті про звернення по карту).

— Чи норм казати на кордоні, що їду в Польщу щоб відкрити JDG та працювати за контрактом (якщо в’їзд по безвізу)?

— Порадьте, де знайти надійного бухгалтера, щоб допоміг з JDG і розрахунком податків. На доу рекомендували dou.ua/forums/topic/44907 і sobolevbel.github.io/jdg/registration, але оскільки раніше сам ні податками ні релокацією не займався (за мене це робили компанії), боюся напартачити.

— Наскільки я розумію, час отримання карти побиту сильно залежить від міста, в якому за нею звертатися. Спочатку планував до Варшави. Тут писали про Краків (наскільки такі терміни у 3 місяці реальні?). Можливо, варто скористатися агенціями, які займаються цими картами щоб скоротити строк (можете порадити когось?)?

— Чи буде карта прив’язана до певної адреси? Читав що у Польщі є мельдунок (прописка), але її прописують на карті не усім?

— Чи правильно розумію, що після отримання карти побиту я можу виїжджати з ЄС на загальний термін до півроку у році?

— Чи можливі проблеми, якщо я полечу з Польщі пожити в іншу країну ЄС (наприклад, на зиму в Іспанію або Грецію) після отримання карти?

— Чи потрібен контракт на довгострокову оренду житла для карти побиту? Якщо так, то як довго зазвичай шукається житло, наприклад, у Варшаві?

Дякую за ваші відповіді!

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А розгляньте ще для себе варіант інкубатора!

Там наче і податок можна платити лише 6% (з передачею авторських прав), і сплату податків на себе беруть (маю на увазі всю бухгалтерію), документи допоможуть подати на карту побиту, рахунок одразу відкриють вам. І наче почати з ними співпрацювати можна навіть заздалегідь, до приїзду в Польщу.

А, ну і ЗУС не треба платити, що значно економить вам гроші, особливо якщо плануєте подорожувати/працювати десь в іншому місці.

На жаль, практичного власного досвіду з ними не мав поки що, тому це лише теоретична інформація, якою володію. Проте знаю, що для багатьох, інкубатор — найкраще рішення. Менше податків, менше заморочок з бухгалтерією та іншим.

Нехай щастить.

Дякую, наскільки я розумію інкубатор можливий до певного доходу, потім стає або невигідним або взагалі неможливим? Ну і часто компанії-клієнти відмовляються так співпрацювати бо це для них «схема».

Перепитаю тут хоча вже й було на форумі:

платником ПДВ треба реєструватись після того як оборот став більше 200к злт, правильно?

Тобто я спокійно працюю без добавляння VAT в інвойсах перших Х місяців, а тоді коли сума стане 170к реєструю себк платником ПДВ і вже включаю його в інвойс?

Питаю бо прочитав ось це, виходить що деякі коди не мають цього ліміту

Причина регистрации VAT-овцем¶
Выбираем Tytuł obowiązku podatkowego: 33. В случае если ваш код деятельности не подлежит освобождению от VAT (к примеру, 62.02.Z) то выберите пункт 36. Podatnik nie ma prawa do zwolnienia.

Плательщиком ват нужно регистрироваться всегда если это подразумевает код вашей деятельности, но платить придётся не всегда.

Лимит 200к касается только внутрипольских клиентов (и физлиц со всего мира): экспорт услуг за рубеж не включается в лимит (если это не физлица). Регистрацию плательщиком ндс по превышению лимита нужно сделать до инвойса, который превысит 200к.

Для экспорта в ЕС нужно регистрировать VAT-UE (быть в т.н. «белом списке»), чтобы заказчик мог зачитывать ндс у себя в стране.

Даже без необходимости можно зарегистрироваться плательщиком ндс и пользоваться возвратом ндс при покупках для ИП.

Плательщиком ват нужно регистрироваться всегда если это подразумевает код вашей деятельности, но платить придётся не всегда.

Тобто я відразу реєструюсь платником VAT, зрозуміло.

платити НЕ треба означає що я НЕ включаю VAT в інвойс, правильно? (поки не набіжить 200к для польських клієнтів).

Спасибі за відповіді, тепер зрозуміліше

Если код деятельности требует регистрации (большинство 62.02, например), то сразу, если не требует (большинство 62.01, например), то не нужно сразу.
Если зарегистрировались, то для внутрипольских клиентов VAT в инвойс включается всегда, независимо от суммы, от первого же инвойса после регистрации.
Если не зарегистрировались, то не включается.
Если зарегистрировались и работаете с Европой (за пределы Польши, нужен ещё VAT-UE), то пишете reverse charge.
Если зарегистрировались и работаете на остальной мир, кроме Европы, то пишете в инвойсе np (nie podlega).

Написав повідомлення. Якщо не дійде — дайте знати, продублюю кудись.

Думаю дуже актуально буде залишити тут ці два посилання:
1. Гайд по реєстрації — sobolevbel.github.io/jdg/registration
2. Гайд по сплаті податків в пару кліків — dou.ua/forums/topic/44907

А навіщо вам карта побиту? Для роботи JDG вона не потрібна. Потрібен тільки песель. Можна сидіти де попало і тільки звіти подавати. Але як відкрити фопу рахунок в банку без адреси я хз.

Як тоді легально жити та переміщуватись по ЄС, не маючи цієї карти?
А жити поза ЄС і працювати через JDG — хіба так можна, не будучи податковим резидентом Польщі?

З вашого питання я зрозумів, що вам треба мати юрособу в ЄС для роботи, при цьому переїзжати ви не збираєтесь, особливо в Польщу. З точки зору польської податкової абсолютно обоєнтно з якої точки кулі податки платяться. Але країна фактичного перебування може почати задавати питання. І фейкова умова найму житла в варшаві особливо не допоможе. Ані в Греції, ані в Молдавії

Імхо, треба почати з отримання Pesel (ідентифікаційний код польський). Він і для jdg треба, і рахунок в банку може бути простіше відкрити з ним.
Але якщо його без захисту (статусу Ukr) намагатись отримати, то можуть бути питання, нахіба він тобі. І звісно що на польській мові, англійську в ужондах рідко розуміють. Раніше були перекладачі, але згодом їх поменшало і може зараз нема взагалі.

В банки краще йти в центральні відділення, вірогідність що будуть на eng спілкуватись вище.

— да, 90 дней хватит чтобы податься на карту, даже если не лично, то отправить документы по почте и ждать вызова на отпечатки пальцев, за это время наберёте несколько месяцев поступлений на счёт и уплаты подоходного/зуса

— не знаю, по идее нормально

— можно разобраться самому по тому же гайду Соболева, вести бухгалтерию в infakt/wfirma/ifirma с подпиской около 40зл/мес и отсылать декларации чуть ли не одной кнопкой, либо бухгалтер 250-350зл (часто помогают открыть JDG, если лень разбираться, но для 1-2 фактуры в месяц многим кажется дорого. Нужно перепроверять всё равно ибо косячат). Спросить контакты и советы можно в телеграме в t.me/JDG_PBH например

— да, срок выдачи внж сильно зависит от воеводства где подача. Для Варшавы уже не три месяца, а 6-8, за счёт того что печать и выдача пластика занимают 3-4 мес к рассмотрению (если почтой податься, то ещё плюс полгода). Самые долгие воеводства традиционно там где Вроцлав, Гданьск, Катовице, но там есть сдвиги в меньшую сторону. Быстрые сейчас Краков, Белосток и может какие ещё. Если податься лично в Кракове, то можно не успеть заработать и донести достаточно бумаг инспектору до принятия решения. Либо отправлять почтой, но это удлиняет сроки и о трех месяцах речи не идёт. Помогаторы скорее не уменьшают срок, а могут записать вас на личную подачу, скажут какие документы собирать и приведут за ручку в ужонд и посидят рядом при подаче документов

— карта будет с адресом, если подать мельдунок при подаче на карту, если не подать — не будет, можно ещё дополнительно заявление написать, чтобы карта была без адреса

— с картой часовего побыту можете выезжать из ЕС на любой срок, ограничений нет, но если потом заходите податься на ПМЖ (карту долговременного резидента ЕС), то нужно не покидать Польшу более 6 мес за один раз и более 10 мес за 5 лет

— КЧП даёт пребывание в шенгене 90 дней из каждых 180, но для украинцев скорее будут работать правила ЕС по защите, поэтому скорее всего можно. Но если захотите получить потом ПМЖ и паспорт, то стоит учитывать пункт выше со сроками вне Польши.

— контракт на аренду нужен, сроком не менее полугода, жильё в Варшаве можно снять и за пару дней, а можно и месяцами искать, зависит от бюджета, выбор сейчас уже больше чем был перед началом войны. Также есть разные агентства, которые могут помочь с поиском удалённо за 50-100% от месячной аренды.

Большое спасибо за развернутый ответ!

Та ну, у Варшаві шукати пару місяців це щось фантастика, одна з небагатьох переваг Польщі, це ринок аренди житла. Так, дорогий, але проблеми з орендою зараз немає, купа гарних будинків і квартир

А как считаете, сколько по времени может занять от приезда в Польшу (например, Краков) до открытия JDG и возможности начать работать, если постоянное жилье искать уже после начала работы? Понятно, все от случая к случаю, но хотя бы приблизительно понимать, какой запас времени закладывать.

Привіт. Проходив реєстрацію JDG, відкриття банку в Кракові, то можу поділитись досвідом. Пиши — t.me/ruka_bobra

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Підписатись на коментарі