Відкриття JDG (Jednoosobowa działalność gospodarcza) для QA Engineer або мануального тестувальника в Польщі

Вітаю! Підкажіть будь ласка, які коди PKD треба вказувати для мануального тестувальника при створенні JDG, щоб спрацював Ryczalt 8,5%. Дякую!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Мені неодноразово казали при безкоштовних телефонних консультаціях (тобто без деталей як це робиться), що підприємець може на власний розсуд платити 12 або 8.5 відсотків, АЛЕ у податкової можуть виникнути питання, чому ти платиш 8.5 а не 12. Тому, кажуть, що краще отримати якусь інтерпретацію діяльності, яка підтвердить, що ти займаєшся саме мануальним тестуванням і не займаєшся нічим що оподатковується 12-ма відсотками.

Питання
Може хтось займався поданням на таку інтерпретацію? Бо мені казали нібито це буде мінімум 1500 злотих коштувати у юристів... неприємненько)

Чи мав хто досвід закриття JDG (наприклад, по причині переїзду в іншу країну, або переходу на найману працю)? Скільки у вас це зайняло по часу та зусиллям?

Не закривав, але з того що мені відомо без проблем, так би мовити в кілька кліків.

Вітаю. Вчора відкривав. Якщо що, можу деталі закинути. стукайте у телегу ju1ce_232

вибачаюсь)) не так прочитав, думав тут про відкриття

По перше варто знати що існують коди PKD та PKWiU при реєстрації зазначається перший, а детально діяльність описує другий.
Варто звернути увагу на код 62.02.30.0 Usługi pomocy technicznej w zakresie technologii informatycznych i sprzętu komputerowego треба розуміти, що в Польщі існує спеціальний орган Główny Urząd Statystyczny який на запит визначає код. Для наших клієнтів ми робимо послідовно 2 запити перший до вищезгаданого статистичного уряду з проханням визначити код за описом діяльності та другий до податкових органів в якому просимо підтвердити ставку ryczałtu відповідно до наданих кодів.

Моя бухгалтер теж сказала, що для мануального тестувальника треба код PKWiU — 62.02.30 (Usługi pomocy technicznej w zakresie technologii informatycznych i sprzętu komputerowego).
Глянути їх можна ось тут:
klasyfikacje.gofin.pl/...​ztwem-w-zakresie.html#D62

Ми з бухгалтером пишемо такий код: PKWiU — 62.02.30.0 (Tester oprogramowania manualny)

Також вставляємо його як коментар до інвойсів

Я би рекомендував вам найняти бухгалтера, котрий все відкриє за вас, та буде вести вашу бухгалтерію.
Але якщо є бажання все робити самому, то ось тут є чудовий гайд sobolevbel.github.io/jdg

А можете порадити де/як знайти надійного бухгалтера (оскільки вся відповідальність за його помилки на вас, а не на ньому) та скільки він буде коштувати?

Искать в интернетах пока не найдешь того, с которым тебе комфортно работать. Либо спрашивать знакомых, которые имеют бухов, их контакты.

Стоит 200-300 в мес. Вообще от количества фактур зависит, но для народа с одним клиентом до 300

Знаю, що є бухгалтери, які якраз несуть відповідальність і мають страхування на ці випадки.

Загугли księgowa miasto та йди до першої ж. Польща у порівнянні з Україною — травоядна, при відкритті фірми ти вказуєш, ведеш бухгалтерію сам чи це робить ксєнгова, й за помилки в обліці відповідає ксєнгова, а якщо ти ведеш облік сам — то особисто знаю людей яким після відкриття JDG податкова сама телефонувала й допомагала виправити ставку ричалта по деяким позиціям з їх інвойсів на НИЖЧУ. Але послуги ксєнгової коштують 300zł в місяць + 100zł за річне розлічення, тож схоже що нема сенсу витрачати свій час на відслідковування змін в законодавстві. Плюс, ксєнгова безкоштовно відкриє тобі фірму, подасть на реєстрацію VAT-EU, та зареєструє в ZUS — поки не знаєш мови це неабиякий плюс, хоча й самостійно це зробити нескладно. Плюс порекомендують відкрити фірму другого а не першого числа місяця для додаткового пільгового періода, й будуть самі переключати твій пільговий режим в ZUS.

До речі, ксєнгова не має доступу до твоїх рахунків, ти вбиваєш інвойс(и) на її сайті, й ксєнгова присилає тобі щомісячно 3 листа з інформацією про сумму податку PIT, соц. платежів в ZUS та інвойс за свої послуги, перекази ти робиш сам — так що боятися тут схоже нема чого.

Дякую. А PESEL вони зазвичай також оформлюють?

Ні, PESEL status UKR роблять в уженді мяста, з ним українцям відразу дають місцевий електронний підпис (profil zaufany), який власне й потрібен майже для всього. Інколи в великих містах за PESEL великі черги — але його можна зробити й в будь якому маленькому селі поруч з містом.

Status UKR, як я розумію, дають не усім українцям, а лише тим, хто має право на Тимчасовий захист? Усім іншим дають звичайний PESEL, проте з точки зору праці та ведення JDG різниці бути не має.

Status ukr дають тим, хто вʼїхав _після_ початку війни, й не подався на Тимчасовий захист у сенсі директив EU, т.ч. це така місцева заміна тимчасового захисту EU. Можливо його перестали давати тим, хто пожив в іншій країні EU — не певен. Але дійсно, щоб відкрити JDG status UKR не потрібен, треба бути українцем та мати будь який PESEL. Ну і якщо є мета зробити потім посвідку на проживання (karta pobytu) по бізнесу — то status ukr все одно в момент видачі карти побиту буде втрачений. Але якщо нічого не перешкоджає — краще всеж таки зробити PESEL саме status UKR, бо
1) відразу роблять profil zaufany
2) diia.pl — електроне посвідчення права проживання в Польщі, яке признають інші країни Шенгена, поки нема карти побиту
3) якщо не подаватись на карту побиту — то не буде потреби міняти водійське посвідчення через 6 місяців перебування
4) подача на карту побиту поштою, без особистої присутності, бо відбитки пальців вже були взяті, менший перелік документів для карти, карта побиту автоматично на три роки

Все так, окрім

карта побиту автоматичнона три роки

нема гарантії про 3 роки, від року дають, в залежності від міста (у Кракові частіше на 3, в Варшаві на рік), працівника ужонду та інших моментів (UoP чи JDG, якщо jdg, то був річний піт і яка там сума). На рік мінімум дають.

А можна звернутися по карту у Кракові, а отримавши її переїхати до Варшави? Чи там потрібна буде нова карта при зміні міста?

Мiняти карту нe трeба пiсля пeрeїзду.

Там походу залежить на скільки все правильно заповнено і чи є пару pit’ів які покривають річний мінімум тоді 3 роки. Якшо шось не так то тоді на рік

Підписатись на коментарі