Ринкова частка Linux перетнула межу в 4%

За даними StatCounter серед десктопних ОС Linux має на ринку 4,03%. Для цієї операційної системи це свого роду рекорд.

Свої стабільні 3% на ринку Linux виборювала протягом 30 років. А з жовтня 2023 по лютий 2024 її показники зросли на 1,4%. Тобто це понад третина за 4 місяці.

Проте серед українських айтівців користувачів Linux стає менше: 16% 2023 року проти 24% 2020 року. Найчастіше цією ОС користуються DevOps/SRE, сисадміни, фахівці з безпеки та фахівці з роботи з великими даними.

Чи користуєтеся ви Linux? Які для вас переваги і недоліки цієї ОС?

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Сиджу на убунті вже 15+ років, торкаюсь богемерзької вінди тільки якщо щось попросять налаштувати, хоча я вже особливо в ній і не орієнтуюсь) на linux все працює як годинник, ніяких оновлень без запиту що зламають твій комп’ютер, не потрібно чекати поки ті оновення встановляться. Ігри в стімі працюють, все інше літає, і загалом я відчуваю, що це я керую комп’ютером, а не мікрософт тимчасово дозволив попрацювати на їх найкращій системі.
Років з 7 назад купив батьку ліценцзійну вінду, думав що буде працювати нормально, в результаті кожний квартал оновлення окірпичувала комп і я психанув і поставив і батьку лінукс — вже 5 років і ніяких проблем, там багато не потрібно — за межі хрому та телеграму потреб нема і на крайній випадок я можу віддалено підключитись і щось налаштувати чи поставити, загалом не розумію людей що не використовують якісь складні програми що працюють тільки на вінді продовжувати сидіти на ній

Дуже дивно читати коментарі про те що Лінукс страшний і неюзабельний. В мене останні років 15 виключно Лінукс або Мак. Вінду я майже не бачив з часів XP.
Нещодавно змусили по роботі її використовувати на ноуті з 64 ГБ оперативи. Я просто охерів яке це повільне лайно з купою багів і неконсистентним інтерфейсом.
Для розробників це просто жах. Цей putty, powershell, їх наче на Паскалі хтось для лабораторних ще давно написав.
Просто VSCode fullscreen з вбудованим терміналом для імітації bash зробив, щоб того всього не бачити по можливості

Найкраща операційка це та, яку не помічаєш. Не хочу нічого знати про її існування. Для мене такою операційкою є macos. Майже нічого не настроював ніколи. Включив і юзаєш. Ідеально.

Сиджу на лінуксі відтоді як вмер windows xp. Тепер при кожній нагоді його всім рекомендую.

В ситуаціях near-oom (тобто навіть не вичерпання пам’яті, а приближення до нього) десктопний Лінукс любить просто зависати. Ця поведінка спостерігається на всіх дистрибутивах, і воно так вже років з 15.

unix.stackexchange.com/...​erly-leads-to-a-frozen-os

news.ycombinator.com/item?id=28771003

Це в принципі і все, що вам потрібно знати про юзабельність десктопного Лінукса для машини програміста.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Майже всі з моїх знайомих, хто сидить під лінуксами, не використовують в роботі ніяких професійних інструментів. Сидять в браузері, максимум щось у vscode на рівні студента пописують (ані дебага у них там нема, ані реальних проектів хоча б на декілька мегабайтів коду).

Хто робить серйозні речі — всі на вінді. Тут і професійні інструменти за $10000/роб.місце, і цілодобова корпоративна підтримка по будь-якому питанню, і комп’ютер просто працює без танців із бубном.

Тому, якщо крім браузера та vscode-блокнота нічого не треба, то можна і з лінуксом попердолитись, але якщо займаєшся чимось крім скрипт-макакінгу, то вибір очевидний.

Чому люди так часто використовують термін «професійний» у сенсі «складний», а не що воно по факту значить? VS Code приносить кілобакси — це професійне застосування, куплений на рутрекері фотошоп для підправлення фоточок зазвичай навпаки, не має до цього жодного відношення.

Це типу спроба байту була чи шо?

Спроба кілобайту, вище треба брати.

P.S. Деддоггінг на марші.

Тут ще не почалася розмова про опенссш бімбу? В тему про безпеку і оновлення. www.wired.com/...​rything-you-need-to-know

в тему про безпеку і оновлення — скільки секунд протримаєтться ікспіха, виставлена в інет голою сракою?
атака на xz серйозна, готувалася довго. І все одно специ задетектили її і проіснувала вразливість буквально пару тижнів (хоч це теж бато).
А скільки би проіснувала потенційна бага, якби сиділа вона сидить в сферичному svhost.exe?

я только хп в сеть выставил, уже через несколько часов словил червя, поскольку он пробивал все сервис паки и ничего невозможно было сделать, пока не получишь хотфикс. А закрывать порты фаерволом нельзя, то что они использовались юзерами.
Дошло до того, что все чистые компы с хп просто физически отсоединили от общей корпоративной сети и доступ через жесткий фаервол, режущий весь входящий трафик + отключение юсб портов, чтоб юзеры флешки с авторанами не совали. Антивирус не видел червя, то что в сигнатуры попал только спустя несколько дней

Ікспіха то взагалі дніще була, вона ж на очах розвалювалась, а вірусня її дожирала.

О, оце реально уперше за 2 роки наткнувся на «проблему», рішення якої ще не нагуглив.
Маємо
Dell laptop з зовнішнім монітором, клавіатурою.
Manjaro Xfce встановлено.
Кришка лаптопа закрита, відповідно у налаштуваннях при закритті виставлено «do nothing».

ISSUE:
Якщо хочу лаптоп у suspend режим перевести, то все ок, але «прокидається» він БЕЗ login-екрану. Тобто хопа і одразу робочий стіл.

А це не за Фень-Шуєм 😕😁

/etc/UPower/UPower.conf
/etc/systemd/logind.conf

там может быть какой-то треш был установлен, я бы сбросил все на дефолтные

/etc/UPower/UPower.conf
/etc/systemd/logind.conf

Нажаль там все дефолт.
logind.conf взагалі все “#”

systemctl suspend шустро у “сплячку” вкидує, але прокидається ноут без session logoff

Році в 2010 на десктоп поставив собі убунту 10.04, працювала року до 2013, потім замінив на 12.04. В цілому, мені дуже подобався інтерфейс і так щоб як не у всіх. І в той період життя було якось не до ігор. В 2012 році купив ноутбук dell vostro 3650 з двома відеокартами — це було пекло. Постійно на всю працював вентилятор (були опції виставляння обертів в залежності від температури проца, але воно постійно уповільнювалося-пришвидшувалося що дратувало більше аніж оберти просто на максималках) ну і заряд акумулятора втрачався вдвічі швидше ніж під віндою.

Нормальні драйвери завезли вже, чи пердолитесь як і 20 років тому?

Завезли давно, все працює з коробки.

Якщо зорі зійшлися, ага.

Не ага. Для всього давно є драйвери і все працює з коробки.
в мене лінукс на десктопі та на лептопі вже десь 5 років.

Для всього давно є драйвери і все працює з коробки.

Не для всього, тут як пощастить, особливо з лептопами. Я не так давно зібрав флеш рояль на робочому dell xps. На убунті з коробки вилізла купа проблема, деякі з них:
— батареї вистачає на годину-півтори, бо dGPU завжди увімкнений
— Fn keys на яскравість не працюють
— сканер відбитків не працює, а фейс анлок не заводиться через якісь проблеми з ІЧ камерою
— через вбудовані динаміки звук дуже тихий і жахливий, ніби з консерви
— не працює мікрофон на провідній 3.5 мм гарнітурі
— тачпад підлагує в випадкові моменти
— вентилятори різко розганяються навіть при найменшому сплеску навантаження, що дуже дратує
— гібернація (S3 sleep RIP 😭) працює через раз

Мене тоді вистачило на пердолінг тільки половини проблем, після чого на той лептоп залетіла вінда+virtualbox.

батареї вистачає на годину-півтори, бо dGPU завжди увімкнений

это решается проприетарными дровами, wiki.archlinux.org/title/hybrid_graphics куча вариантов описана под разные случаи

Fn keys на яскравість не працюють

wiki.archlinux.org/title/backlight

— сканер відбитків не працює

это да, под некоторые нет вообще дров, спасибо некоторым говновендорам типа леново, которые даже протокол обмена не удосужились описать + чипу датчика надо прогружать блоб

по аудио похоже какой-то глюк или баг демона, у меня pipewire дает возможность выбрать с какого микрофона записывать — с гарнитуры или ноута, или куда звук проигрывать, на внешний монитор,на ноут или наушники

З усього, що ви описали відноситься до зламаних/відсутніх драйверів мабуть тільки S3 та лаги тачпеда. Усе інше — процес налаштування, встановлення додаткових пакетів.

І тут ми знову прийшли до того, що поки не будуть масовими пристрої з попередньо встановленим Linux, то будуть ось такі проблеми. Ну, ще частка буде через вендорлоки.

Усе інше — процес налаштування, встановлення додаткових пакетів.

А, вибачте, нафіга воно мені? Є вінда, де все працює, і є лінукс, де треба тиждень убити на приведення системи у мінімально працездатний вигляд. Ще раз: нафіга?

де треба тиждень убити на приведення системи у мінімально працездатний вигляд

Ну, тиждень це якщо цілком тупий вже.
А таким і Нокія складна 🙄

Година максимум...

Година — це якщо ще нема свого скрипта, який все автоматом налаштовує)

свого скрипта, який все автоматом налаштовує)

Ну та який в мене міг бути сурипт, коли я вперше Mint ставив?
Ніякого ж

Це так, перше встановлення незнайомого дистрибутива, як і іншої ОС — це пригода від години до тижня. Саме тому сиджу на одному дистрибутиві більше 10 років :D

як і іншої ОС — це пригода від години до тижня.

Три роки на Mint.
Ставився, ну не пригадаю вже, півгодини...
Реально на що витратився час, то на пошук софта (зручного саме мені), щоб «ходити на Windows server»
Навіщо?
А банальна фігня.
У офісі була пара задач типу «відкривається xlsx файл, у якому купа VBA макросів», макроси не працюють «не у вінді».
Ото і прийшлося зіграти у гемор= «по RDP на WinServer, і там ті ексельки тицяти»
😂

Решта налаштування не зайняла часу.
Все з коробки.

Потім пересів на Manjaro...
Так само ніяких особлиаиз проблем.
Трохи помудохався з налаштуванням доступу до хмарних сховищ — onedrive, Google drive, dropbox.
У контексті" зробити sh-скрипт, який би конкретні речі аплоадив у конкретні хмари.
Решта з коробки працювала.

Кажучи про решту, маю на увазі саме мої потреби.
Звісно, що у інших користувачів інші потреби.
І можливо стикаються з проблемами.

А який небудь DragonFly BSD займе тиждень на встановлення й налаштування :D

Доречі, про роботу з коробки, вчора взяв у брата графічний планшет від XP-Pen, підключив його до свого ноутбука та все запрацювало одразу. Жодних налаштувань чи встановлення додаткових пакетів. Тоді як під Win обовʼязково треба встановлювати офіційний застосунок від виробника, який... як продукти від Adobe завантажуються на автостарті з великим сплешскрином. А ось Switch Online SNES Controller потребує DKMS модуля kernel інакше при підключенні геймпад думає, що він не підключений тоді як насправді вже підключений.

Ну, тиждень це якщо цілком тупий вже.

Та ну, чого варто тільки було пояснити убунті, що позиціонує себе я серверну ось, що мені не потрібно стопати завантаження системи коли в мене не підключений монітор, бо це сервер і я туди планую ходити по ссш. Ну і там іще пачка дебільних викидонів було.
Сорян, лінкус звісно стадарт для серверів але лише коли ти вбив в ньго хрінову тисячогодин пердолення в консолі, тільки тоді воно зможе працювати як треба.
Юзав колись як десктоп версію, була система як основна робоча на декількох проектах, зараз на серверах...

коли в мене не підключений монітор,

Та фіг знає, я щось думав, що тут про десктопи говорять.
Щодо серверу, так я на VPS з Debian по ssh... Напевно, що там монітору нема, і не стопається...
Може Убунта якась не така, я не знаю...

Це реальний міні комп на убунті, в мене дома, з моїми поделками пет проджекти.

то что убунта это не серверная ось а трэш для десктопа, где вся установка сведена к программированию мышкой, отсюда и нытье, шо как тяжело установить арч или сколько попачасов надо потратить чтоб запердолить сервер, хотя я не знаю куда там можно тысячу часов потратить. Берите венду или мак, или индуса на фрилансе за пару бургеров наймите он вам подымет сервер

То я хоббі проект пердолю. На роботі дресировані індуси є і там все налагоджено.
А якщо про роботу, то

чтоб запердолить сервер, хотя я не знаю куда там можно тысячу часов потратить

там і трьох тисяч може не вистачити якщо сервак дійсно в комер проджекті, не просто так зараз платять так багато девопсам і вони постійно сидять колупають оті то мережі, то докери, то кубернетіси, та є-башать скрипти...Я вже стартував проект без девопса, дякую.

Реклама Canonical зробила свою справу.

А вас хтось змушує? Ні? Тоді користуйтесь спокійно Win і не витрачайте свій дорогоцінний час.

Ну ось тому тільки і 4%. Усим іншим леге користуватись спокійно, системами для людей, а не для задротів.

4% у першу чергу не через те, що щось для задротів, а щось для нормальних людей. Справа в тому, що на полицях магазинів є дві ОС: Win і Mac, а оті, хто приходить до Linux — це здебільшого ті, хто не хоче платити додатково за Win, або ті, кому не подобається Win і Mac.

приходить до Linux — це здебільшого ті

Кому не впадло колупатись з ним. Більшість користувачів вінди навтіь і не знають про існування лінкусу.

я лінуксоїд, але скорше ідейний. девіз системи «зате бесплатно»)

Так само, як не знають про FreeBSD, Haiku, KolibriOS тощо.

Та ні, екзотика це Aros і Visopsys :D

Не знаю навіщо оці «мало кому відомі дистро».
Може дійсно там якісь унікальні фічі 🤔
Але чогось більше схиляюсь, що то гіки для гіків робили.

Але головне, що вибір є

Ну, це ж не Linux, якщо ви про це.

Aros розроблявся як заміна AmigaOS для компʼютерів Amiga. Visopsys як і TempleOS були написані в одне обличчя з різних причин і практичного застосування окрім вивчення не мають. Як раз Minix був написаний для навчання студентів основам ОС. KolibriOS базується на 32 бітній версії MenuetOS, яка начебто розроблялась як оточення для програмування на асемблі. Haiku є продовженням померлої BeOS і нащо воно зараз мені не до кінця зрозуміло. А FreeBSD — це прямий нащадок BSD із своєю ліцензією, яка має свої особливості для бізнесу, наприклад, Sony використовує FreeBSD як основу для PlayStation, а Apple використовує шматки коду FreeBSD у своєму ядрі, яке використовується в iOS, watchOS, MacOS тощо.

от знов кляті лінуксоїди проявляють свою зверхність, падлюки.

У меня та же фигня — делл под федорой: не завелись юсб порты, не работает камера, батарея держит меньше 2 часов и всё висит 😁😁

Так «Федорино горе» ©
Може попробувати щось інше, та і все

В потім знову щось спробувати, а потім ще... Замість того, щоб не трахатись і поставити туди систему, яка там буде працювати

Ну а що поробиш.

У мене купа знайомих, що їм вінду раз у квартал реінсталлити треба.
То питання «у кого звідки руки»

Не зовсім так, з коробки за замовчуванням працює open source драйвер, а краще ставити проприєтарний.

Удар в штангу, для амд дрова опенсорсні працюють краще за амдшні. Блоби це нвідіа, але і там все працює.

І наче б то перемога для лінуксоїдів, але вони все одно мастдайку обговорюють і переконють що в лінкусі мощно возрастаєт дєнь ото дня процент жиров у маслі. Довольні юзери, ситі в них єбала. Гораздо мєньшє стало відоузятників, єбошать всі вони як папа Карло на хімії в Черкасах. Маководи — усі на Соловках.

хм. останні три коменти — саме від поціновувачів віновс. І саме такі, як оце ти пишеш.

Читаєш тему і немов основна частка айті юзає юнікс. Але, чомусь в реальності це не так )))
Думаю тут вся причина в галасливій меншості фанатиків, які перетворили ОС в карго-культ, замість інструменту для вирішення задач.

це ти про віндусів? так, вони дуже наполегливо доказують, що лінукс — криве некрасиве подєліє, а wsl то просто імба. Хоча могли би просто зверхньо покивати і не випендрюватися

Тоді тут буде ехо-камера фан-клубу слакварю.

Як RHCE і людина, яка перші свої програми почали писати в unix можу сказати, що такі так, краще вінди для звичайного користувача поки нічого не придумали. Нажаль.
Пару раз переходив на Linix, і суто для роботи вистачало інструментів, але дуже підкачували корпоративні комунікації з іншими колегами, все було в якихось слабопрацюючих бетах (Cisco Webex), чи взагалі відсутнє на той момент (MS Teams), а кому нафіг треба моя робота без комунікації з людьми?
Тому переходив назад на вінду.

В ситуаціях near-oom (тобто навіть не вичерпання пам’яті, а приближення до нього) десктопний Лінукс любить просто зависати. Ця поведінка спостерігається на всіх дистрибутивах, і воно так вже років з 15.

unix.stackexchange.com/...​erly-leads-to-a-frozen-os

news.ycombinator.com/item?id=28771003

Це в принципі і все, що вам потрібно знати про юзабельність десктопного Лінукса для машини програміста.

Десктопний лінукс вже з коробки (Fedora) або у кілька команд настроює swap на zram, після чого поведінка стає повністю аналогічна до macOS.

Вінда і тут не відстає, там з коробки увімкнуто Memory Compression, який працює аналогічно до swap на zram

Ну і вищеописані проблеми притаманні лінуксу без свопу. А для чого його таким робити? Вінда теж PAGEFILE.SYS завжди створює.

Своп нічого принципово не міняє, я час від часу лювлю таку ж саму поведінку, хоча ніколи не вимикаю своп. Проблему вирішують earlyoom або systemd-oomd, але не ідеально.

Вінда теж PAGEFILE.SYS завжди створює.

Там навіть без свопа адекватніша поведінка. Вінда в ситуаціях near OOM показує діалог, в якому пропонує прибити якийсь конкретний жирний процес. Якщо вас не влаштовує запропонована жертва, то можна відмовитися і поки ще не скінчилася пам’ять, встигнути відкрити менеджер задач і прибити щось менш важливе.

Окрім того, в вінді за замовчуванням налаштовано динамічний своп, який росте по мірі використання віртуальної пам’яті. І коли якийсь процес неконтрольовано жере пам’ять, то користувач втручається раніше ніж «OOM killer», бо помічає значне сповільнення всієї системи (було особливо помітно на машинах з HDD).

у меня разрешено по Alt+SysRq+f принудительно запускать OOM киллер, когда какая-то хрень выедает память, жму комбинацию и прога убивается сразу чтоб не ждать. По умолчанию эта комбинация далеко не везде разрешена юзеру. Все работает и отлично убивается, проблема «15 лет» решается взводом одного бита)

Якась шляпа, в мене за 4 роки такого жодного разу не було ні на десктопі на на лептопі, це при тому що я додатково нічого не тюнив, поставив дефолтний лінукс мінт.

Аналогічно.
Ніколи проблем не було.
Аде мушу сказати, що і з віндою проблем не мав.
Проте купа знайомих мали засрану і повільну вінду через півроку використання.
Хз, що вони робили...
Хз, чи б те саме з умовним Linux mint би не зробили

жодного разу не бачив такої поведінки на своїх комплюхторах. щоправда в робочі машини зазвичай закидав ram з запасом, бо це ж моя «машина програміста» врешті. Тож якщо у якогось програміста щось висне, то, може, пора щось збільшити.

2 планки sodimm на 64gb стоят каких-то 200$ и занести на пиво сервиснику, чтоб их воткнул в ноут, если руки не с того места ноут открыть. А пипл купит ноут на 640кб памяти, повключают файлы свопа, zram, чистильщики памяти и потом ноют по форумам что все виснет. Я своп отключаю на всех лептопах и ставлю памяти с запасом. Раз в несколько лет можно пожертвовать пару сотен бачей на память и не заниматься онанизмом со свопом памяти

ту саму логіку юзаю в своїх десктопах, завжди памяті з оверкіллом, х2 від потрібного — ніколи ніяких проблем з РАМ не мав)

Лінукс на wsl)
І докер
Дуже зручно

Останній куплений ноут був з ліцензійною windows, поїхав я з ним до Німеччини... і тут посеред дороги треба терміново зробити декілька задач, вмикаю на телефоні hotspot підключаю ноут по wifi, і ця скотиняка розпочинає скачувати оновлення, без жодного дозволу чи запиту на оновлення, а інтернет в мобільному роумінгу Карл...
То був остатній виступ windows на тому ноуті... Linux one love

сумнiваюся що так було, тому що вiнда бачить що то э cellular data i примусово нiчого не скачує

Чесно не знаю як “вона” відрізняє wifi from router від wifi from smartphone 🤔

Не відрізняє, в мене схожа ситуація була.

Автоматично ніби не працює. В налаштуваннях wifi з’єднання є тумблер «Set as metered connection», він там присутній вже років 10 точно (ще з часів 8ї вінди). В убунті такий перемикач з’явився відносно недавно (десь кілька років тому).

М-да, вперше чую.
Напевно багато юзерів також 🙄

А відключити оновлення слабо? В registry через керування політиками.

хіба доцільно згадувати про «виключити в регістрі через політики» там, де за «ковиряння в терміналі», або «необхідність доналаштовувати» шеймлять лінукс?

а еще линукс хейтят что надо логи читать, а в винде чтоб какую-то редкую настройку изменить надо пердолить дебри реестра или пробиваться через адовое месиво групповых/локальных/системных политик (надеюсь не забыл какую-то) и вспомнить какую дичь из консолей управления запустить с обязательным перезагрузить комп полностью

Наиболее бессмысленная тема на 8 марта — разговор о 8 марта.

Наиболее бессмысленный топик на ДОУ — холивор винда против *никс.

Наиболее бессмысленный топик на ДОУ — топик по опросу «что стоит у вас на десктопе?» Десктоп — это всего лишь терминал к AWS, renku, Github* и прочим облакам. Где в более чем в 50% «крутицца» Ubuntu, CentOS, MacOS, а первичный ынтерйфейс — bash.

В 2000-2010 Линукс считался красноглазым поделием, уделом маргиналов и «раковой опухолью» (С. Балмер). Шаттлворт, который в 2004 взял дебиан-сид, слепил из него свою бунту и начал бесплатно рассылать, считался ненормальным. Нормальные люди учили 1С. Кто бы мог подумать, что так всё изменится! Яка несподіванка!

«крутицца» Ubuntu, CentOS, MacOS

из которых 2 уже померли, а холивар андроид vs mac и какая ос лучше вечно будет ) тут 99% тем бессмысленные, все топики по крону можно удалять каждую неделю за них никто и не вспомнит

Десктоп — это всего лишь терминал к AWS, renku, Github* и прочим облакам.

Залежить від задачі, для прошивок на лінуксі/андроїді потрібні сотні ГБ швидкого стореджу і достатні ресурси для білду за години, ще часом доводиться аналізувати мільйони файлів артефактів збірки на наприклад наявність депрекейтнутих залежностей.
Грошей на general purpose клауди під такі задачі не напасешся, сліпо довіритись одному білд-серверу для CI/CD теж не варіант, повністю ремоут тестбеди далеко не всі можуть потягнути фінансово, тому потужний десктоп/ноут з лінуксом — цілком адекватне задачам рішення буває.

так ничего не изменилось. линукс как был поделием для красноглазых, на десктопе, так и остался.

Побольше таких мнений — старым красноглазым больше работы.

Користуюсь віндою з часів НТ4.0. Зараз 11 дуже стабільна. Роками не перевстановлюю. Навіть на ПК дитини, де здається все засране, але воно працює без жодних проблем. Швидко, підтримка будь-якого софта. PowerShell дрюкає bash тіки так.
Зоопарк лінуксів це біль. В кожному все через свою ж... зроблено. Із коробки майже нічого не працює, підтримка заліза дуже погана, особливо якщо казати за лєптопи. Постійно потрібно пиляти напильником. А апгрейд однієї версії на новішу це взагалі щось з розділу фантастики. майже ніколи нормально не проходить.

у когось «майже нічого не працює», у когось «працює майже все».
баш/цмд це проста (*) відносно зрозуміла штука, яку легко опанувати. Павершел — «от вам шото, вчить дотнет щоб використовувати»
Павершел логічніше з пітоном порівнювати.

ну ПС набагато крутіше, якщо потрібні складні сценарії. до того ж є багато готових пакетів. для простих скриптів звісно башу вистачає.

звісно. пайтон теж набагато крутіше баша і є багато готових пакетів.
шелл-скрипт з вимогою «треба поставити пакети» це не те щоб шелл-скрипт виходить.

Проблема в десктопному Лінуксі, що якщо там щось ламається, то катастрофічно і взагалі неясно як відновлювати. При цьому можна бути навіть просунутим користувачем Лінукса, але якщо ти зазвичай працюєш в консолі з текстовими програмами і логами, а ламається в тебе графіка, то знань про це у людини буде стільки ж скільки у когось хто Лінукс не бачив взагалі. Як приклади — після діст-апгрейду Убунти перестав запускатись ДЕ взагалі, консоль жива і все. Спроби полагодити ні до чого не привели. Або інший приклад — свіжа чиста Федора запускається і там на кожен рух чи натискання кнопки весь інтерфейс мерехтить, а к ж а д у а л т р — в д у н . Зрозуміло що це щось з драйвером, але як полагодити, якщо ти не займаєшся щоденною переустановкою і дебагом 3д драйверів взагалі неясно.

Для порівняння в Вінді таких катастрофічних проблем не буває, ну от просто не буває, навіть у старих 98МЕ чи Вісті, які були сируваті. В найгірших випадках (яких на Він7 чи Він10 вже десяток років не було) Вінда може крашанути, але далі підніметься в робочому стані.

практически все проблемы пишутся в dmesg или journalctl, если консоль грузится то просто DE можно к 0 снести вместе с конфигами и любой другой поставить, на мерехтить похоже на очень старый видеодрайвер типа nouveau или хз. С виндой намного хуже, если какой-то драйвер бсодит, некоторые вообще можно отключить только правкой реестра, то что они считаются «базовыми» и грузятся даже в сейф моде. В линуксе если доступная консоль, делай что хочешь, правь конфиги, откатывай пакеты и т.д. У меня на флешке knoppix+system rescue можно оживить любой мертвый линукс

вінда у племінника убивалася кілька разів через підгулявшу 1050. т.е кораптилася вся систиема, а не тільки де. Маю пару файлів, котрі не міг видалити навіть адміном. старі танці з бубном з пошуку правилльних ліб що підходять до правильних версій пехопе (це до слів «ніколи не було»),

«по мєлочі» у віндовс теж можна знайти всякого дивного, незручного і бажного. Або не знайти. Наприклад я не знайшов нормальних пас’янсів.

Просто якщо людині не потрібен лінупс — вона його не використовує. ЯКщо не потрібна вінда — теж не використовує. Різні оси для різних користувачів. От мені подобається те, що у лінупсах не треба тримати окрему папку _install на диску Де, не треба антивірус, докер працює нативно і консоль нормальна. Заради цього я свідомо йду на компроміси в інших ситуаціях.

Із власного досвіду можу сказати, що навпаки, в Linux легше зрозуміти що не так із софтом, бо, як вже зазначив Ангуляров, достатньо відкрити логи та почитати там ворнінги та ерори.

Тобто на лінуксі настільки нестабільний софт, що треба бути гіком та весь час читати логи?

Як наявність логів впливає на стабільність застосунків?

зачем их читать постоянно? только когда глюк и что-то не так работает, с некоторых прог типа телеграма и нескольких других десктопных у меня вообще в игнор все логи настроены, то что я не хочу знать что в них происходит и мне это неинтересно, чтоб не замусоривать журналы. Интересны только логи системы, на десктопный софт в основном пофиг

Ангуляров, достатньо відкрити логи та почитати там ворнінги та ерори.

Юзер фредненько

А який варіант аналізу проблем із софтом є юзер френдлі?

покупка нового гейбука?

Це якось занадто кардинально)

с поддержкой железа там в подавляещем случае почти все ок, разве что с топовыми видяхами, у которых и под венду сырые дрова. У меня куча лептопов была, мелкие проблемы были но решаемые. А чтоб не было проблем с апгрейдом надо юзать rolling дистры. А так конечно, сидеть пару лет на какой-то убунте с замороженными пакетами, а потом делать круглые глаза, когда в новом релизе один софт выкинули и заменили другим и кучу конфигов переписали. Из коробки почти все работает, нужно брать самые свежие дистры, а не старье 2х летней давности ставить на топовый ноут

"

У меня куча лептопов была, мелкие проблемы были но решаемые

«, то есть

в подавляещем случае почти все ок

но что-то пошло не так.
когда я покупаю лаптоп за 3куе, я хочу что бы там работало всё, а не в «подавляющем случае» «почти всё». или сидеть решать эти вопросы. а с power management в линукс всё очень плохо.
так что вот эти

Из коробки почти все работает

почти оставьте себе )

хочу что бы там работало всё

линукс поставляется «бесплатно как есть». Если б платили деньги как за винду или мак, то можно выставлять претензии, можно звонком сношать поддержку, т.к. заплатили за саппорт. На винде тоже не далеко все гладко работает, у меня на другом лэптопе вайфай намертво отключается фантомно до ребута, драйвер самый свежий стоит что нашелся

линукс распространяется по лицензии GPL, никто вам ничего не должен, работает как есть, без каких-либо гарантий и обязательств, пользуетесь софтом по этой лицензии на свой страх и риск. Венда и Мак должны давать какую-то минимальную гарантию и суппорт багов то что софт платный

ну вот например был у меня леново, там датчик отпечатка пальца не работал, а у леново в открытую не сделала дрова ни протокол датчика не описала. Люди реверс-инжинирингом разбирали дрова под венду, чтоб разобрать протокол, в чем тут вина линукса, если сам вендор говно?
snapcraft.io/validity-sensors-tools причем датчику еще надо прогрузить блоб прошивки чтоб запустился

Я в тому році купляв собі Thinkpad T14 G3, поставив Linux і без будь яких налаштувань чи танців із бубном усе запрацювало. Більш того, виявилось, що підтримка ефективних ядер тоді ще нової архітектури процесорів Intel зроблена краще в Linux ніж у Win10. Здається, в Win11 ситуацію виправили, але не я перевіряв. Тож, як на мене, працює усе на високому рівні з коробки, мабуть тільки в Apple.

На жаль, в тексті статті типова маніпуляція. Ми бачимо відносні цифри, а не абсолютні. Зріст показників Linux серед десктопних ОС може бути як через зріст кількості Linux-систем, так й через абсолютне зменшення десктопних ОС за рахунок Windows й macOS й переході користувачів на мобільні платформи (що ми, власне, й бачимо на діаграмі, де показані разом мобільні й десктопні ОС) при утримуванні абсолютної кількості Linux систем серед десктопних ОС.

Дуже дивно читати коментарі про те що Лінукс страшний і неюзабельний. В мене останні років 15 виключно Лінукс або Мак. Вінду я майже не бачив з часів XP.
Нещодавно змусили по роботі її використовувати на ноуті з 64 ГБ оперативи. Я просто охерів яке це повільне лайно з купою багів і неконсистентним інтерфейсом.
Для розробників це просто жах. Цей putty, powershell, їх наче на Паскалі хтось для лабораторних ще давно написав.
Просто VSCode fullscreen з вбудованим терміналом для імітації bash зробив, щоб того всього не бачити по можливості

Роки чотири тому довелось мені побачити Win10 на повільному Sata SSD і помітив таку цікаву ситуацію з GUI. Коли завантажується робочий стіл із панеллю задач, то всі віджети в них пусті, а потім, коли ви відкриваєте, наприклад, меню Start, то воно пусте та потроху починає заповнюватись даними з іконкою завантаження та помітним навантаженням на SSD і CPU. Потім перевірив цю ситуацію вже на NVME PCIe x3 SSD і вже не бачив дозавантажень інформації, але в порівнянні з іншими ОС є помітна затримка в відображені всіх тих меню, включно з контекстним.

WSL + Alacritty
Або той самий Windows terminal
Я не знаю, як зараз може прийти в голову використовувати гівно мамонта(putty)
Я І на Linux ніколи дефолтний термінал не використовував, або Terminator ще з 2010, або Alacritty як він з’явився.

Відкрийте для себе Netsarang Xshell, на вінду нічого кращого немає.

Я його юзав як основний інструмент для ssh(і того що поруч) років зо 5, починаючи з 3ї версії (це десь з 2010 приблизно )
І так — софт відверто хороший.

Але:
— він платний і не дешевий
— є WSL2 + Debian + будь який притомний емулятор терміналу = нативний термінал на Debian з усіма плюсами

Якщо з якихось причин немає WSL на вінді — має сенс
Якщо є WSL — слабо можу уявити для чого

95% часу живу в Linux (Fedora, Ubuntu, Oracle Linux, Debian) як на роботі, так і вдома. Політ нормальний. Як на мене — краще всі робочі пайплайни та скрипти писати та налагоджувати в тій екосистемі, в якій працюватиме воно надалі. У мене це Linux.

Із плюсів:
1) Якщо все грамотно налаштувати — то система працюватиме роками :) Обновляєшся тільки тоді, коли потрібно.
2) При встановленні ОС ти сам вибираєш із чим працювати (Тобто в системі не буде стояти кілька гігабайт додатків та залежностей про які не знаєш). Думаю це впливає на швидкість і стабільність роботи.

З мінусів:
1) Все-таки є багато софту котрі працюють краще в Windows (Наприклад той же Autocad). Для цього у мене є віртуальні та хмарні середовища.
2) На перших етапах потрібно витратити час щоб грамотно налаштувати середовище, але потім коли все опишеш як код — процес займає кілька хвилин.

Свої стабільні 3% на ринку Linux виборювала протягом 30 років. А з жовтня 2023 по лютий 2024 її показники зросли на 1,4%. Тобто це понад третина за 4 місяці.

Для порівняння, доля вінди +10% з травня 2023, тобто приріст в 7 раз більший

Дивно що макос доля падає, при тому що макбуки на М1-М3 б’ють рекорди і навіть половина хейтерів епла визнають макбуки на ARM

Оверпрайснуті ноути на х86 майже всі тепер йдуть з передвстановленною віндою. Самі Майкрософт припинили боротися з піратством. (KMS 2015-го року спокійно активує 10 вінду з самими новими оновленнями, а в 11 вінді кмс також все активує. Я вже переймаюся, чи не Майкрософт самі його розробляли). Також американські компанії дуже часто для офісних шпротів досі закуповують віндоуси.
Звідти і циферка.

оверпрайснуті ноути завжди йшли з віндою.

На вінді в 24 році є менеджер пакетів (choko), норм віртуалізація (WSL/docker), ssh(putty).
Бонус: ігри (Proton не все підтримує), екзотичне залізо (завести вайв на лінуксі той ще челенж), нормальний офіс пакет і кріейтівіті пакет.

курл з коробки в павершеллі правді свій, лайнуватий, але то фікситься виправленням бінду

Все окрім ігор що ви перерахували це дешева спроба прикрутити лінукс до вінди, яка працює ще й через сраку, бо через ВСЛ насправді неможливо хоч якось керувати ресурсами комʼютера.

Хз... дуже давно лінупс на десктопі не юзав. Встановив недавно попос на свій геймерський лептоп погратись з LLM, pytorch та іншими штуками. Шо я можу сказати, лінупс — досі є лінупс. Працює як шмат лайна.

14 років на лінуксі, в в більшості це убунту. Постійно оновлююсь на останню версію, встановлюю всі оновлення. Інколи бувають трабли з графічним сервером, чи окремими додатками, але в цілому нормально.

Найзручніша ОС для розробника. Шкода, що Adobe її ігнорує — так би і дизайнери підтягнулися.

Не підтягнулися б, бо лінукс на мак довелося б ставити

Так можна поставити. Asahi Linux називається.

Дизайнер ніколи не працюватиме на ОС, дизайн якої нагадує вирвиглазну неінтуїтивну шкільну роботу. Так само і з Андроїдом.

навіщо дизайнеру ходити в налаштування вінди?

Ви коли Linux останній раз бачили? Зараз там все гарне і продумане.

www.youtube.com/watch?v=NbuVs-QTCXY

І все-таки, вигляд, анімації як року так 2010

Ну з андроїдом не так все погано зараз, набагато ближчий до ios в плані дизайну і плавності ніж лінукс до вінди/макос

Не забувайте, що дистрибутиви на основі лінукса розповсюджуються безкоштовно, на відміну від віндовса та мака.

емм.. а які там мали бути анімації і вигляд? скевоморфізм? виліт вікон з доку з потрійним тулупом? Що в тій убунті виглядає «як року так 2010»?
Це ще якщо не брати до уваги те, що не убунтою/гномом єдиним, і те, що вам шашечки чи їхати — на тій же вінді багато хто вмикав «класичний інтерфейс» щоб позбавитися тих всих свистожужжалок.

Сподіваюсь, ви плавність не по відео оцінювали? До того ж існує не тільки Ubuntu, і не тільки налаштування за замовченням. Є купа різних тем оформлень, віджетів, анімацій. Персонально мені не подобається ні дизайн Ubuntu, ні macOS (мак — це взагалі найгірший UX з намаганням зробити все не так, як у інших).

Є безліч всього і все страшне, кажу як людина яка 5 років назад перепробувала всі популярні DE і пробував купу «покращень» які працюють завжди через одне місце.

ой, та бачив я вашу вінду. глючне подєліє. що 98, що ліноліум.

Тільки дизайн дистрибутивів лінукса не змінився за останні 5 років, на відміну від вінди)

ага ага. «у віндовс вже немє хаосу в дизайні в налаштуваннях» і «дизайн дистрів лінукса не змінився»
я бачу тут два хибні твердження.

«ага ага», а я бачу, що пан щось придумав і тепер зверхньо відповідає на видумані відповіді.
Дизайн вінди став краще, хоч є ще багато роботи, але майже всі апки вінди виглядають по новому.
А от недавно дивився відео про найновішу убунту і elementary os, там майже немає змін на краще, ну може тема інша, але в загальному все те саме.

чесно не прагнув, щоб це здавалося зверхньо.
у віндовс (у різного роду налаштуваннях) все ще мінімум два інтерфейси. Зверху красівінький модний, але коли треба зробити щось серйозне — йди глибше і потрапляй в нормальний олдскульний диспетчер пристроїв, чи налаштування адаптера чи ще щось.
В той час як в тій же убунті налаштування винесено в одне місце.
Тобто як на мене в лінупса́х маємо тенденцію приведення до одного вигляду (той же опенофіс вже не виглядає як жменя різнокаліберних іконок), а у відоус навпаки тенденцію до поверхневої зміни ui/ux і кілька різнокаліберних інтерфейсів як результат.

Але й у віндовс набагато більше налаштувань ніж в убунти.
Така проблема є, але з кожним серйозним оновленням вони це по трохи виправляють.
+ вінда просто працює і старий інтерфейс я побачив тільки що, коли перевіряв диспетчер пристроїв про який ви написали, за рік роботи з ноутом мені не доводилось користуватись чимось старим.

Єдине, що мене дуже розчарувало на вінді — це те, що вони змістили увагу з оновлень системи, на копайлот (AI), який ніякої користі не приносить.

це те, що вони змістили увагу з оновлень системи, на копайлот (AI)

і слава богу, стільки можна знущатись з UI і оцим перетасовуванням то «нове» всрате метро то стара сімка. Візуально сімка топ і більше там нічого не потрібно.

але майже всі апки вінди виглядають по новому.

А це плюс?
Чи все ж таки «свістєлкі та пердєлкі»? 🤔
Як на мене, то друге.

Проте може то така фіча тепер.
Он не так давно Google «новий дизайн» для вхрду у Gmail запровадив.
А дефакто передвинули оце влво, ото вправо

Для мене плюс, налаштування, панель завдань, файловий менеджер, все це стало гарніше і зручніше

Зараз прийдуть шанувальники Gnome 2 і скажуть, що краще б і не змінювався :D

Це все доволі суб’єктивно і залежить від попереднього досвіду. Я от поклацав macOS — і мені він дуже незручний і неінтуїтивний. А багатьом людям подобається. І це не те, що він хороший чи поганий, просто деякі речі там зроблені по-своєму і треба до того звикнути.

По кожній системі можна скласти десятки пунктів, чому вони погані, що там щось не працює чи працює через одне місце. Я всім рекомендую Linux Mint. З чорною темою Adapta-Nokto виглядає дуже гарно. Спробуйте!

Згоден з цією думкою, я користувався майже всіма дистрибутивами лінукс приблизно 5 років підряд, найбільше убунту, потім був мак два роки і зараз windows 11.

Кожна система мені чимось подобається і не подобається.

І раз на пів року я хочу кудись свічнутись, але розумію, що тільки витрачу час, тому що потім знову захочу повернутись на вінду)

Я от поклацав macOS — і мені він дуже незручний і неінтуїтивний.

Мені коли вперше до рук попався Макбук (чужий, глянь, шось не робить) , то там було налаштовано... Е... Панель-схованка.
Поки курсор нагору екрану не протягнути — на робочому столі нічого окрім wallpaper.
Я сидів і втикав: «Бляха, що се, де все, видалили?» 🤣🤣🤣

Мене в Mac більше вбивають комбінації клавіш на клавіатурі. Одні зроблені супер зручно, а інші ніби навмання, бо закінчились кнопочки на клавіатурі. Хоча розташування на клавіатурі Meta з Option супер вдале. Але ще є третій модифікатор Ctrl, який робить майже те саме, що перші два, тільки через інші комбінації плюс те, для чого є Super у Win/Linux. Я так розумію, що це надбання Sun/Next і в цьому є якась логіка, але переходити на Mac — це пару разів зламати собі пальці.

Сиджу на убунті вже 15+ років, торкаюсь богемерзької вінди тільки якщо щось попросять налаштувати, хоча я вже особливо в ній і не орієнтуюсь) на linux все працює як годинник, ніяких оновлень без запиту що зламають твій комп’ютер, не потрібно чекати поки ті оновення встановляться. Ігри в стімі працюють, все інше літає, і загалом я відчуваю, що це я керую комп’ютером, а не мікрософт тимчасово дозволив попрацювати на їх найкращій системі.
Років з 7 назад купив батьку ліценцзійну вінду, думав що буде працювати нормально, в результаті кожний квартал оновлення окірпичувала комп і я психанув і поставив і батьку лінукс — вже 5 років і ніяких проблем, там багато не потрібно — за межі хрому та телеграму потреб нема і на крайній випадок я можу віддалено підключитись і щось налаштувати чи поставити, загалом не розумію людей що не використовують якісь складні програми що працюють тільки на вінді продовжувати сидіти на ній

Сиджу в компанії чоловіків вже 15+ років, торкаюсь жінок тільки якщо щось попросять налаштувати, хоча я вже особливо в них і не орієнтуюсь) У компанії чоловіків все працює як годинник, ніяких несподіваних «оновлень» без запиту, що зламають твій комп’ютер, не потрібно чекати поки ті «оновлення» прийдуть до тями. Розваги працюють, все інше літає, і загалом я відчуваю, що це я керую ситуацією, а не жінки тимчасово дозволили побути в їх найкращій компанії. Років з 7 назад купив батьку компанію жінок, думав, що буде взаємодіяти нормально, в результаті кожний квартал хаос, і я психанув і теж запропонував батьку компанію чоловіків — вже 5 років і ніяких проблем, там багато не потрібно — за межі звичних занять та спілкування потреб нема і на крайній випадок я можу віддалено долучитись і щось налаштувати чи владнати, загалом не розумію людей, що не використовують якісь складні взаємодії, що можливі тільки в компанії жінок, і при цьому продовжують віддавати перевагу жінкам.

Коли пишуть про таку статистику, завжди є велике бажання зробити фейспалм.

Перш за все — треба памʼятати, що будь-яка комерційна ОС агресивно просувається. Коли пишуть, про маленький процент відвідувачів сайту з якою-сь ОС — це ще велике питання який самий сайт (було-ю цікаво порівняти статистику по ОС відвідувачів apple.com, microsoft.com, redhat.com, debian.org).

По-друге, часто відвідувати сайт чи користуватись його функціями тупо заборонено з Linux — наприклад у нас корпоративні ноути виключно мак та вінда. До більшості корпоративних сервісів тупо неможливий доступ з інших ОС (наприклад, є клієнти в браузері для AWS WorkSpace та Windows365 — і вони чудово працюють, але заборонені «з міркувань безпеки») — тож, ця статистика наслідки не технічних переваг чи зручності — а більшою мірою результат агресивного «маркетингу» (насправді, я б по іншому сказав).

По-третє, вінда і мак — вони є в одному варіанті (більш-менш), в той час як дистрибутивів лінукс — безліч дистрибутивів, тож це і враховувати важче, і маніпулювати — простіше, наприклад враховуючи виключно комерційні дістри. Корпорації активно рахують та борються за кожен процент — в той час як користувачам (як і тим, хто будує дістри) лінукс часто взагалі пофіг.

Звісно, я не хочу сказати що «насправді лінукс популярніше всіх інших» — я тільки кажу, що до тієї «статистики» така купа запитань, що...

А ось всі перераховані в коментах (тут і загалом під такими темами) страхи щодо лінуксу мене смішать. Бо за складністю роботи, встановлення і таке інше більшість дистрів вже рочків як 20 точно не складніші за вінду та мак. І це я кажу не тільки з особистої точки зору — у мене десктоп на лінуксі, дружина працює на роботі з віндою, жодних проблем з користування вдома суто як користувач — браузер, мультімедіа, документи — не виникало, сама розібралась, хоча і не ІТшник. Доньки теж без проблем розібрались що з убунтою, що з дебіаном, що з маком. Доречі, до вінди (в ліцеї вінда — все заточено на продукти майкрософт, нажаль) було більше запитань, ніж до мака і лінукса — бо «логічність» налаштувань вінди ну, така собі.

это да, а еще куча корпоративного говнософта (впн, авторизаторы...) в которых тупо клиенты даже отсутсвтвуют под линукс, а индусская поддержка только разводит руками. Зато преимущества, как только слышат в саппорте про линукс, сразу открещиваются от установки всякого дерьма — политик, сесурити, файрвола, антивируса, каких-то мониторов безопасности и прочего трэшака, которыми нашпиговывают девайсы юзеров на винде

Чи користуєтеся ви Linux?

користувався поки на роботi не видали макбук, iншi забороненi

З 2007 працюю у Лінукс(ASPLinux, AltLinux, CAELinux, Ubuntu). 3 роки працював MacOS — у більшості випадків було все гуд, але іноді після обов’язкового апдейту апки треба було перевстановлювати чи чекати патчів під отой апдейт. Коли на галєрє видали ноут з віндою — було не звично і ще куча софту по сєкюрності — запарило. Кажу давайте ноут з лінукс. Видали і стало гуд.

Сиджу на лінуксі відтоді як вмер windows xp. Тепер при кожній нагоді його всім рекомендую.

Я граю тільки в OpenTTD.

Я граю тільки в OpenTTD.

Онлайн чи сам з собою у пісочниці? А NewGRF використовуєш чи стандартні? Я щось пробував налаштувати, але прикольний сет підібрати якось не виходить, так що б і індустрія була різноманітна і варіантів потягів не тисяча штук...

Я люблю ванілу. Хіба графіку накручую на красивішу часом.

Граю вдома по wi-fi з дружиною.))

Тепло лампово, респект тобі і дружині)

А я в стратегії, яких нема і не буде на лінуксі.
Тобто я до того що типу якщо лише в одну гру граєш, то й на DOS буде ок, але рекомендувати лінукс всім при його обмеженнях... такоє

Ну для мене віндовс обмежений. Банально аліас в терміналі не можна виставити.)

Є, але дуже мало та й більшість із них є покроковими. Наприклад, граю час від часу в Warhammer 40k Gladius.

онлайн ігри чим не подобаються?

З Proton’ом 90% ігор з Віндовса працюють.

75% з топ-1000 стіма працюють під Linux в один клік.

У цілому нативних ігор під Linux вистачає. Проблеми виникають коли цікавлять ігри тільки певної серії чи жанру.

А так у мене близько 150 ігор під Linux при тому, що я більше граю на консолях, чим на компʼютері. Серед них є такі відомі: Lost Ruins, Alwa’s Awakening, Warhammer 40k Gladius, CrossCode, Pillars of Eternity 2, Primordia, VVVVVV, Shadow Tactics Blades of the Shogun, SteamWorld Dig 2, ATOM RPG, Into the Breach, Hotline Miami 2, Deponia, Shadowrun, Transistor, Brutal Legend, Divinity Original Sin, Wasteland 2, Tyranny, DiRT Showdown, DiRT Rally, Amnesia, Company of Heroes 2, Mighty No 9, Psychonauts, Celeste, Minit, Jotun і т.д.

wine + dxvk + proton запускает большинство игор, кроме некоторых криворуко сделанных

Вірю, хоча мій досвід із Wine закінчився на початку 2010 років. Тоді в мене був дивний досвід: деякі ігри, які прекрасно працювали в Win XP та 7 мали проблеми, тоді як ті ігри, які мали проблеми з Win 7 прекрасно працювали під Wine.

Вєндєкапєц!

А ці 1.4% не від Steam Deck часом?

Останні місяці два-три помітив на unixporn і thinkpad тредах пости на кшталт my first rice. Якась навала нових користувачів. Але в той же час почали зʼявлятись пости з розчаруванням у GNU/Linux, де автори гейтять ОС не через реальні проблеми, а через нерозуміння роботи ОС. І ось такі гейти будуть до тих пір, поки не стануть масовими готові рішення як Steam Deck, тільки серед ноутбуків. У мене був досвід, коли я налаштовував різні дистрибутиви суто під потреби користувача та отримував тільки позитивний відгук.

«Гейтять» від слова «Гейтс» ? :)

Та ні, від слова Гейтс пішло слово Гейтсять

Ви ще гісторії Гамерики не бачили.

:D

Було ж обговорення в інеті, щодо гейт/хейт. Наче вирішили, що правильно буде гейт, як геловін. Чи нє?

Ви коли на англійській говорите ці слова, ви вимовляєте «х» чи «г» ? )

Про це навіть на ДОУ писали: dou.ua/forums/topic/42383

Доречі, правильно буде англійською, а не на англійській ;)

Користуюся Ubuntu вже 12 років, для DS саме те.

Найкраща операційка це та, яку не помічаєш. Не хочу нічого знати про її існування. Для мене такою операційкою є macos. Майже нічого не настроював ніколи. Включив і юзаєш. Ідеально.

не думаю що програмісти можуть собі дозволити не бачити яка в них ос (відповідно, не знати її недоліків, переваг тощо)

Залежить від того, що саме за програміст. Більшості дійсно всеодно.

embedded? бекенд? ds? devops? кібербезпека? (не зовсім програмісти але в них теж 98% інструментів лінуксові) на вінді можуть нормально себе почувати тільки розробники десктопного софту й фронтендери, ну і гейм дев з натяжкою

embedded

Буває дуже по-різному, залежно від того, про який саме ембедед йдеться. З моїх спостережень — чим ближче до заліза, тим частіше бачив Windows на машинах розробників/інженерів.

Бо не дивлячись на те, що доступних під Linux інструментів стає все більше, досі є добіса windows-only ПЗ, наприклад, для лабораторного обладнання. Чи ті ж Altium Designer, OrCAD, Keil, IAR EWARM, PSpice теж тільки під вінду, якщо не помиляюся.

«Build once, run anywhere for 20 years» — це про вінду. Софт зібраний під Windows 7 (чи навіть XP або 2000) з великою ймовірністю запуститься навіть на Windows 11. Але я не можу просто так взяти і встановити на останній убунті пекедж з часів 8ї убунти. Це створює проблеми, коли вендор забиває на сапорт ПЗ ліцензованого під лінукс

. Софт зібраний під Windows 7 (чи навіть XP або 2000) з великою ймовірністю запуститься навіть на Windows 11

Ми на 10тці запускали приложухи що на досівський FoxPro були написані.

Було б непогано. Але для того треба прийняти ганебну філософію apple, що вони краще знають як тобі треба. Добре, що на десктопних ОС все ще не настільки обмежили, як на мобільній версії. Й ще лишається можливість користуватися бажаним browser-engine, повернути собі нормальний світчер розкладок, поставити адекватний термінал та софт для розміщення вікон по екранам. Як на мене, сучасна вінда без вендорного софту, але з powertoys, програє лише неможливістю повноцінної роботи з вимкненою системою оходження.

Ну у кожного свої смаки. Але мені подобається Safari (я не працюю із фронтом, для фронтендера думаю там все дуже туго) , не розумію як народ переключає розкладку клави не cmd+space і таке інше
Тому тут Apple вгадало все що мені подобається.
Єдине що замінив із системного це стандартний термінал на zsh.
А так вінда теж зараз дуже активно наближається до категорії операційки про яку не треба знати нічого. Єдине не знаю на скільки вона може робити у такому режимі як я хочу. Подивився свій аптайм на зараз — 8 місяців без перезавантаження. На скільки я знаю вінда любить reboot

Про розкладку я про те що з оновленням до macOS 14-ї версії замість оверлею з розкладками apple вирішили відмальовувати крихітний popup біля текстового курсору. І щоб повернути все як було треба шаманити. З ребутами вінди після Windows ME проблеми зазвичай тільки з драйверами специфічних девайсів були. Загалом NT гілка доволі стабільна.
Добре якщо apple вгадали, що вам подобається, а не навʼязали.
Бо я вже десятки разів чув від apple-фанів як класно та правильно, що компанія вирішила прибрати jack / не прибирати lighting / прибрати lighting / відмовитися від usb-a / додати сенсорну панель / прибрати сенсорну панель / робити ноутбуки без magsafe / повернути magsafe / не ставити сканер відбитків тощо. І коли такі речі, часто непослідовні, кажуть гіки, це вже реально на якесь сектанство схоже.
Станом на сьогодні, для мене тиша є кіллер-фічею, що важливіша за oled-екрани з тачем, меншу вагу, доступність софту та інші переваги лаптопів на windows. Але якщо ноути на х86 зі зменшенням техпроцессу перейдуть на пасивне охолодження зі збереженням продуктивності, то цілком ймовірно, що наступний мій ноут буде на windows чи linux, за умови що під останній зʼявляться нормальні драйвери тачпаду та тачскріну, з підтримкою жестів та мультитача.

А ви пробували в вінді змінити вигляд чогось, що вам не подобається? Наприклад, прибрати рекламу скам новин в операційній системі, яка коштує 4к гривень?

x86 технічно не зможе досягти енергоефективності ARM і ноути на цьому процесорі, судячи по темпам, будуть ще років 10 ставати тільки більше і важче, аби нарешті з 2-х кг батареєю і кріогенним охолодженням досягти хочаб половини часу життя макбука М1.
Те саме і про екрани, тачпади, клавіатури. Вже порівнюю аєр макбуки з ноутами за 100+к... Все рівно вони відчуваються як шматки дешевого пластику з китаю. За то з ртх, да.
Той самий тачпад. Хз скільки вже років епл засунули в свої тачпали механізм з віддачею, а в x86 ноути досі потрібно продавлювати той бідний тачпад аби зробити той кляктий клік.

все ж зоопарк «останніх років» у вінді — «ето штото». от раніше був «му сомруетер -> управлєніє» або «му сомрутер -> свойства» і все було там. А зараз? Я нечасто (рідко) останнім часом потрапляю у вінду. Але ж там піпєц з налаштуваннями зараз. Мережі через три шари різних інтерфейсів, тощо.
Нє, якби я зараз у віндовс працював і жив, то вже все запам’ятав би і казав, що це болото саме лучше. Але зі сторони це капець. 2000/хр набагааато консистентніша була

Так, це основна теза еплопропаганди — компʼютер, який читає думки (потім виходить яка-небудь Каталіна і навіть найзапекліші фанати Епла починають розуміти, що якість еплового софту — повна лажа). А що ми маємо по факту з macOS:

Напрямок прокрутки будь-чого не може бути однаковим на тачпаді і колесі миші. Або тачпад, або колесо миші будуть прокручувати вниз, коли їх крутити вверх. Natural scrolling. Ідеально. Лікується купою безкоштовних програм, у мене в автозапуску для цього LinearMouse.

Перемикання розкладки — тупо лагає. Я собі забіндив на fn, і коли я натискаю fn і починаю писати перемкнутою мовою, перші літери можуть yfgbсатися старою розкладкою. Лікується LangSwitch.

Шрифти — жирнющі і розмиті. Чим нижче роздільність екрану, тим все гірше, на 1080p моніторі все стає просто нечитаємою кашею, але навіть на «ретіні» зі шрифтами все погано. Якщо ви зайшли на сайт, де все написано тоненькими неконтрастними шрифтами — у дизайнера сайту точно macOS, на інших системах він на свій сайт не дивився, і це компенсація рендерінгу шрифтів його ОС. Не лікується в юаї, треба зайти в консоль, прописати «defaults -currentHost write -g AppleFontSmoothing -int 0» і ребутнутись.

І це не мої якісь забаганки, я думаю у більшості це теж було, і я теж з якимось іншими проблемами стикався, це лише що зараз пригадав. Це точно «включив і юзаєш»?

Для макосі треба розуміти, як обирати дисплей bjango.com/...​les/macexternaldisplays2

Це навіть не про дисплей. На рідному дисплеї макбука шрифти будуть теж розмиті, просто менш розмиті, ніж на не-ретині.

Про перемикання мов, я думав тільки мене бісило коли сидів на мак, це одна з найголовніших причин чому я відмовився в користь вінди, ну і прокрутка + жахливе керування вікнами.

Які для вас переваги і недоліки цієї ОС?

Це просто робочий інструмент, який є промисловим стандартом у своїй сфері і весь софт, гайди і сама робота крутиться навколо нього. Маючи набиту руку з робочими задачами, зручно мати і домашнє оточення звичним, під офісні задачі раз на рік є віртуальна машина з ліцензійною Windows.
Не дуже розумію фанатизму на тему вибору ОС, був би весь ембеддед базований на macOS чи OpenBSD, користувався б ними.

Усе хочу FreeBSD спробувати як основну ОС хочаб на пів року, а не погратись на старому ноутбуці.

Як на мене, це дивне рішення, якщо не користуватись саме вбудованим функціоналом системи типу фаерволлів.
Гірше з обох світів поєднання фіксованих, але досить частих релізів базової системи з роллінгом портів, погана адаптованість до dual boot і підтримка віртуального заліза.
Навіть самі базові штуки типу git чи vim затягують помітний шмат freedesktop-них залежностей, у повноцінних DE затягнуто буде все те (d-bus, udev, pulseaudio,...) що так прийнято хаяти у сучасних лінуксах, не здивуюсь якщо у якийсь момент там з’явиться systemd.
Пакетні менеджери окремих мов намагались інтегрувати з портами/пекеджами, але по факту вже не працюють гайди з pip/bundler/cpan/..., але ще не працює менеджмент системою. Купа речей типу tensorflow з виконанням хай навіть на CPU лежить зламаними у портах, лінуксові бінарі, а тим більше .deb/.rpm пакети запускати ще важче.
Ліцензія у *BSD краща, але це актуально для ембеддеду, а не десктопного/серверного використання...

Ось для цього й хочеться, щоб розуміти плюси та мінуси ОС. Дякую за такий змістовний коментар!

Насправді, мій досвід обмежується експериментами в qemu-kvm і спробами зробити на ній пет-проект замість LEMP на FreeBSD. Можливо, для якихось лоад балансерів чи ще чогось нішевого *BSD краще підходять, але принаймні у дрібному вебі, ембеддеді і робочих десктопах під перелічене вони не рівня лінуксу.

У мене й такого досвіду нема)

Ще чув, що в FreeBSD краще зроблений звуковий сервер, тож може він під медіа плеєр краще підходить.

Користуюсь ОС на Linux вже багато років. Найперше що потрібно згадати це безкоштовність, мені совість не дозволяє красти Windows. Більшість софту для моєї роботи доступно або тільки на лінукс або на windows дуже погано працює (Наприклад: celery, redis та docker).
Також прикольно що є комюніті яке завжди старається допомогти. Але є і ложка дьогтю в цій бочці меду — підтримка драйверів від вендорів комплектуючих. Яскравий приклад: Nvidia які багато років не можуть додати VRAM Sharing до свого драйверу.
Деякі можливо згадають що ігри не працюють, але останнім часом Proton дуже просунувся в цьому напрямку, ігри стартують так само як і на windows, в 1 клік. А в більшості старих ігор (які на dx9-10) фпс набагато вищий ніж на windows.

для ігор взагалі є Steam Deck, який теж працює на лінуксі

Можливо. Просто такі ігри які мені подобаються тільки не десктопі нормально граються.

Найперше що потрібно згадати це безкоштовність, мені совість не дозволяє красти Windows

49 баксів за вінду — проблема № 1 для сінйора з $5к

ну «$49» это ж только начало, далее офис надо купить, и еще что-то, и подсаживают на иглу подписки. Ты ж не будешь на лицензионную винду ставить крякнутый офис? И «5К» синиора в другой стране превращаются в гораздо более скромную сумму

далее офис надо купить
«5К» синиора в другой стране превращаются в гораздо более скромную сумму

Microsoft 365 Сімейний 2 599,00 ₴/рік
Значна сума *сарказм*

Microsoft 365 Сімейний 2 599,00 ₴/рік

Можна так само за +/- ті ж 50-70$ гроші купити собі ключ Office 2019 pro..
П.С. На ebay бачив ключі по 12$

Ты ж не будешь на лицензионную винду ставить крякнутый офис?

Чому!!?? 🤣

А хто забороняє на вінду ставити безкоштовні альтернативи?

Я вже років 7 офісом не користувався. Всі документи в google docs, google sheets.

а зачим тоді вінда? безкоштовні альтернативи і на лінукс поставити можна.

Тому що все життя на ній, зручно, функціонально, звичка, і немає ні часу, ні бажання, ломати звички.

Якщо ніколи не працював ні на вінді, ні на лінуксі, то просто береш те, що більше подобається в плані UI/UX, чи те що більше підходить під твої вимоги. Ну а 49 баксів ніяк не можуть бути аргументом для вибору тієї чи іншої системи, особливо для сінйора.

мені совість не дозволяє красти Windows

Так а навіщо красти. Ключ для win10 наприклад можна на ebay, amazon до 50$. Чи я щось не правильно розумію?

а. ну це не «вкрав», а «купив крадене». Так, різниця суттєва

upd. хоча 50 баксів це задорого для краденого, тож може я не правий і там дійсно офіційні ліцензії продають

а. ну це не «вкрав», а «купив крадене». Так, різниця суттєва

Це точно крадене?
Бо продається собі відкрито на американьскому та німецькому ebay...

за $50 не точно. але там так само продаються за ~ $10 і це всякі «сірі» ключі — злиті «корпоративні», оєми зі списаної техніки і таке інше. Іноді їх блочать.

На ібеї продають і продавали будь що (крадене фізичне та цифрове з явними ознаками), недавно нашумівша історія з прозорим ноутбуком для вʼязниць лише чого варта.

можливості такі ж безмежні як в андро і ніякої цензури, з недоліків це відсутність фінансування, благо почали з’являтись такі пристрої як SteamDeck

Я джун, мені страшно від лінукса

спробуй Linux Mint або KDE Neon, особисто мені друга виявилась навіть простіше за вінду через наявність Discover. як на телефоні, зайшов, нажав «скачать», відкрив, користуєшся. ще альт+спейс дуже корисна штука, в рази корисніше пошуку на вінді

Мені також подобається pamac-gui в дистрибутивах на arch. Там можна увімкнути aur пакети, snap, flatpack. У мене ще не було такого щоб я не знайшов там якусь програму.

ну арч точно не для нулів в лінуксі, це треба хоча б на убунті посидити перед ним

Та як сказати. Якщо взяти чистий арч і посадити туди користувача вінди, то він помре. А якщо взяти якусь там manjaro чи endelvare то нормас буде. Головне щоб користувач не забивав на оновлення, і не ставив пакети через pacman -S (тільки pacman -Syu) бо є шанс що половина ситеми відвалиться.

ну почнім з того шо для віндоюзера взагалі термінал це шось потойбічне XD
Discover їм в руки

а еще перед

pacman -Syu

желательно иметь 2 предыдущих версии пакета, и читать что оно будет обновлять, иначе можно столкнуться с тем что бажную пакагу будет не на что откатить, т.к. бинарные пакеджи они очень быстро дропают с серверов, арч он такой арч своебразный)

Надіюсь до цього не дійде

програмісту цього не оминути, крім хіба що фронтендерів. особливий кайф стає коли нормально працює докер

Фулстак з нодою, поки слава Богу не прийшлось

не бачу нічого хорошого в відсутності докера в своєму стеку

Ну так можна про будь-що говорити, ніхто не знає всього

я не знаю як можна називатись програмістом, не знаючи як на сервері файл з консолі відредагувати по ssh, або не вміючи користуватись докером (таке ж корисне як git й github)

Редагував через FTP. Докером користуватись не доводилось

Редагував через FTP. Докером користуватись не доводилось

Такими темпами ринок ІТ-чки пролетить повз тебе і з твоїми скілами можна буде буде працювати в обмеженому колі роботодавців з відповідною зп.

для докеру не треба лінукс.
якщо ти як програміст редагуєш щось на сервері напряму, то десь ти помилився. Мав би ямл локально редагувати, а не конфіги хачити. Та й ссш не нікс екслюзивна технологія.

Коли ти один (ну може є ще фронтендер) розробник в компанії то іншого варіанту немає. Доводиться регулярно на сервер лізти.

Швидше поставити лог через ФТП напряму, ніж чекати редеплоя, не бачу в цьому нічого кримінального. Я хіба казав шо для докера треба лінукс?

Пий заспокійливе перед початком роботи.

Робота поки лінукса не вимагала, тому норм

Я джун, мені страшно від лінукса

Коли прийдеться налаштовувати якісь CI pipelines на вінді — от тоді дійсно страшно буде.

Підписатись на коментарі