З якої суми платити податок: тієї, що в інвойсі, або з фактично зарахованих коштів?
Добридень
У замовника помінявся чи агент через якого він проводив оплату чи банк і в результаті з кожного платежу утримується $25. Тобто, в інвойсі сума $4000, а на рахунок зараховується $3975.
І у зв’язку з цим питання — ЄП платити від суми, зазначеної в інвойсі або тієї, яка зайшла на рахунок? Якщо мені не зраджує пам’ять N років тому я десь читав що розрахунок податків треба вести від того, що зазначено в інвойсі, але ніде не можу знайти ту інформацію та й можливо щось змінилося, і якщо раніше були інвойси та акти виконаних робіт то Тепер просто інвойс який може бути ніким не підписаний взагалі і в теорії там можна намалювати будь-яку суму.
11 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівПодаток ЄП платять саме з суми надходження на рахунки, відповідно до звіту, якщо це не загальна система Проте якщо йдеться про таку невелику суму в 25 долларів, то можна перестрахуватися
Логіка податкової (так, смішно звучить;) полягає в тому, що ваш дохід дорівнює 4000$ (згідно з інвойсу), а 25$ — це ваші витрати, пов’язані з підприємницькою діяльністью. Єдиний податок сплачується з сукупного доходу, без урахування будь яких ваших видатків.
Щоб уникнути такої колізії, я виставляю інфойс з урахуванням вартості SWIFTa, тобто я знаю що він коштує 20$, тому в інвойсі пишу на 20$ меньше, та обов’язково вказую що усі комісії сплачує замовник.
Принаймні, так мені розказував податковий інспектор в 2016 році, прости господи...
1. ці 25 баксів ще не стали моїм доходом, а тільки мали намір стати.
2. Тому це не мої витрати, бо я їх не міг витратити самостійно з свого рахунку, див. п.1
Логіка має бути підкріплена законодавством а не просто словами якогось чиновника чи працівника ДПСУ, в ПКУ чітко зазначено:
292.1. Доходом платника єдиного податку є:
1) для фізичної особи — підприємця — дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);
Тут щось є про контракт чи інвойс?
Для того аби щось витратити, потрібно щось отримати на витрату. Тобто 25 ує десь втратились по дорозі і не стали доходом щоб їх витратити.
Правильна відповідь — завжди сплачувати більшу суму. За повернення надлишково сплачених коштів заплатите декілька додаткових сотень гривень бухгалтеру, а за нестачу цілком можуть впаяти штраф, на котрий ще й буде нараховуватися пеня, бо не побачите вчасно.
[на жаль, історія життєва]
Шо цікаво — в деяких країнах інвойс грає роль, коли дуже важливо, до якого року ви віднесете отриманий дохід. Ставка податку рахується в залежності від річного доходу.
Наприклад, ви в 2023 не працювали півроку, а в 2024 будете працювати повний рік і заробіток буде більше.
І у вас є платіж, який прийшов вам 2 січня 2024, це була зарплата за грудень 2023. Вам вигідніше (і правильно) вписати це як дохід за 2023 (по даті інвойса, а не по даті отримання грошей), бо в 2023 у вас був менше дохід — відповідно, гроші підуть по нижчій ставці.
Єдина сума яку бачить податкова це те що тобі прийшло на рахунок. Інвойси зараз не потребують підписів і можуть бути підпиляні напильником. Цих 25 баксів ніколи в тебе не було в обороті.
податки платяться із суми в гривнях, по курсу на день надхоження
Податкова бачить фактично прийняті кошти, а не інвойси. Тому податки треба платити із фактичних коштів що зайшли на рахунок.
думаю, що у даному випадку треба платити з $3975.
бо це ж податок на дохід від підприємницької діяльності, а не податок на інвойс підприємницької діяльності.
тим більше, якщо б я виставив інвойс на $1000, а мені прийшло $500 умовно, тоді чому я маю платити податок з тисячі?)