Хто більше вчиться — той довше живе. Обговорюємо результати дослідження

Науковці з Колумбійського університету зʼясували, що навчання сповільнює старіння. Їхнє дослідження показало, що люди з вищим рівнем освіти й бажанням постійно вчитися старіють повільніше — орієнтовно на 2-3%.

До речі, попри постійні дебати щодо того, чи потрібна вища освіта ІТ-фахівцю, 88% айтівців усе ж її здобули, а 79% намагаються підвищувати свою кваліфікацію і після навчання — про це ми писали в останньому дослідженні «Портрет ІТ-спеціаліста — 2023».

А скільки років ви присвятили навчанню упродовж життя? Чи продовжуєте активно вчитися зараз? І чи спостерігаєте якийсь вплив від цього на своє самопочуття і здоровʼя?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

не так

Хто вчиться на чужих помилках — той довше живе.
навчання сповільнює старіння

ну все, тепер буду жити вічно

Погано вчишся раз не знаєш значення слову «сповільнює» )

ну так все правильно: планувалось Х років життя, з них х потратили на навчання, старіння сповільнилось і замість (X — x) залишилось a*(X — x), де а > 1 (сповільнилось же) — коефіцієнт сповільнення. так от, якщо початково X ≥ x*a/(a-1), то цей процес можна повторювати вічно. якщо б, наприклад, 50 років навчання сповільнювало старіння вдвічі, то маючи 100 років в запасі можна було б 50 з них просрати на всякі вузи, старіння би сповільнилось і тих 50 що залишились перетворились би знову в 100. і так можна вічно. а ще відсутність почуття гумору може бути раннім признаком деменції.

щодо особливо до мене, я терпеть не можу звичайний классрум формат, домашку та інше, брррр, але я любопитна по природе, купу всього учу просто ну тому що цікаво, або будь що, або по роботі, ну щоб працювати більш якісно, знати як запрограмувати той чи інший алгоритм.

чім більш неочикуємий результат якогось дослідження тім більш
це має триггерити буллшит детектор, чому саме такій результат.

Саме тут, мабуть люди які можуть дозволити собі навчатись, вже мають кращій рівень освіти,
тобто кращій рівень життя, та скоріш за все не роблять чогось небезпечного бо можуть
краще прорахувати наслідки.

Або, людина яка має можливість навчатись вже має кращий рівень здоровʼя,
тому що з поганими почуттями не до навчання.

і тількі в останню чергу про те, що це дійсно триггерит биологичний
механизм якій сповільнює старіння.

але для цього бажано перечитати ресерч а не писати коменти на доу,
а мені ліньки.

Може ланцюжок: навчання -> краща робота -> більше грошей.

А далі, така робота — це часто офісна робота -> меньше руху -> мінус до довголіття.
Але гроші -> краще харчування і медицина.

Що в підсумку і дає ці +2%
«Все залежить від всього» :)

Буквально вчора на LinkedIn бачив пост відчаю на тему «пишіть грамотно» 😁

Тема ж про навчання.
Отже така відповідь тут не повинна бути 🤔

я можу або писати, або ні,

в тому випадку якщо я пишу, навіть якщо в мене не всі слова коректні, я практикуюсь та становлюсь краще.

якщо я не буду писати тобто в мене не буде практики, результат буде гірше.

в фіналі першій варіант це плюс, навіть якщо не все ідеально.

також було б плюсом якщо б ви сказали що саме не так, або порадили як зробити так щоб було краще.

Підхід все погано, без вказування що робити це не для нас.

У останньому пості все набагато краще, ніж у першому 👍
Великі букви на початку речень лише повтікали
У першому а 2му досить багато помилок.
Але то таке.
Тут не урок.
Вчіться та не партесь.
Взагалі грамотно писати і ІТ це, як я часом помічаю, «і поряд не стояло»

великі літери це не про мене, це мій стиль

дякую за фідбек, це вже краще ніж «в вас все погано»

ніж «в вас все погано»

Наклеп!
Ніде такого не було 🤣

Ні.
Було про «пишіть грамотно»

Для того, чтобы учиться во взрослом возрасте (всю жизнь), нужно изначально иметь конское здоровье.

щойно слухаючи про хитрих мишей Doogie (www.scientificamerican.com/...​rticle/making-smart-mice) (власне у книжці того самого сайнтіфікамерікана) дійшов висновку, що описаний ефект це виграш у генетичній лотереї — комусь ндма-рецептори дісталися більш активно діючі і він-вона краще і більше запамятовує (і особливо при необхідності розпамятовує — менше схильні до злої памяті і інших рис характеру які відокремлюють людину від суспільства), комусь менш схильні до привязування, а память це одна з фундаментальних частин учіння в біологічних істотах

тобто стаття мені здається reverse causation based on association і мучити себе вчитися, якщо до цього душа _сильно_ не лежить мабуть не варто

можу помилятися звісно

Бо там щовесни виучають технології посадки... 😁

P. S. Насправді ж спірне твердження.
У селі часто люди у 40 виглядають як старці 🙄.
І це «завдяки» надмірній праці

І це «завдяки» надмірній праці

Це завдяки
— неправильному харчуванню (сметана, масло, сало, тони олії = холестерин, що перекриває тони свіжих овочів які вони їдять)
— ультрафіолету так як постійно на вулиці працюють і не захищаються від сонця
— поганим доглядом за шкірою
— відсутністю спорту
— шкідливим звичкам (бухають і палять в селі набагато частіше)

сметана, масло, сало

О, не українець 🤣
Нпсправді якісна їжа (у розумінні нас, розумників) — недоступна там...

відсутністю спорту

Після роботи, яка у селі, про спорт вже нема думок.

так як постійно на вулиці працюють і не захищаються від сонця

Людина створена жити у приміщенні хіба?

це яка якісна їжа не доступна в селі?

просто смажена картопелька значно смачніше за вівсяну кашу... да і горілочка заходить краще, ніж звичайна вода

Так картопелька на городі росте, а вівсянку потрібно купити, за $, які.. не ростуть на городі.
Оце грубо про доступність...

Це каші на не смузі, чи мігдальне молоко якесь безлактозне. Каші копійки коштують, так що така собі відмазка.

Просто у людей в селі амбіції сильно занижені, не так слідкують за собою, не ставлять великих цілей. Якщо виглядає краще за бухаря сусіда Васю — вже добре.

Вот те що зуби погані, он тут так, можуть бути розмови так як стоматологія дорога. Хоча, огляд і чистка 200 грн раз в пів року, плобма 200-400 грн — не такі вже й великі ціни. Ну і зубні пасти не такі вже й дорогі, інше діло що ними не користуються.

Каші копійки коштують, так що така собі відмазка

На вівсянці та іншій «корисній» їжі середньостатичний мужик просто буде не у змозі вджобувати по 6-8 годин.....

не так слідкують за собою, не ставлять великих цілей

Так це навіть ІТвці далеко не всі роблять 😁
Але так.... На слідкування неиа ні сил. 5і часу, ні бажання у селі.
Всі, хто так Чи інакше задумується — тікають з села

Хоча, огляд і чистка 200 грн раз в пів року, плобма 200-400 грн

То ціни з минулого.
Тепер нема вже таких.
Хіба що лікар — кум

В Києві немає, в селі і глубинці — саме такі ціни

Я у глубинці, тут від 500 починається.
І, ніколи похід не обмежується однією пломбою...
Аде може десь і дешевше, не може сперечатись

На вівсянці та іншій «корисній» їжі середньостатичний мужик просто буде не у змозі вджобувати по 6-8 годин.....

маячня

варена картопля — 74 ккал на 100 гр готового продукту.
вівсянка на воді — візьмемо 90 ккал, хоча може бути і під 100
пшоняна каша на воді — 90 ккал на 100 гр продукту
квасоля — 125 ккал на 100 гр готового продукту
смажена картопля — 147 ккал на 100 гр продукту

тож перебір не такий вже і великий, ніж здається.

ту ж олію краще в сирому вигляді додати до квашеної капусти, чи вареного бурячку, або в кашу, ніж смажити картоплю
або, якщо дуже хочеться сала, то 50-100 гр в прикуску ніж смажити

це питання бажання, харчових звичок і здорового глузду

я знаю людей, що живуть в мегаполісах, заробляють достатньо грошей, але при цьому жеруть всяку фігню. У декого діабет, у декого гіпертонічна хвороба... хтось просто не ходить до лікарів, бо боїться дізнатись правду

тому тут не питання достатку і доступності якихось продуктів харчування

тож перебір не такий вже і великий, ніж здається.

Все перераховане не смачне, якщо не додавати всіллякого некорисного.
Людина слабка, їй задоволення потрібне.

заробляють достатньо грошей, але при цьому жеруть всяку фігню.

Бо смачно ж?

тому тут не питання достатку і доступності якихось продуктів харчування

Згоден.
Все це справа смаків, а вони різні.

Спробуй задля тесту півроку на овсянках, і у gym качатись.
Самому цікаво, чи буде то ок.

Спробуй задля тесту півроку на овсянках, і у gym качатись.

Спробував. Сподобалось. І не півроку...
Бо як то кажуть: «якщо ви не любете кішок, то ви просто не вмієте їх готувати»... Є багато корисних і смачних блюд. Не обов’язково обмежувати себе смаженою картоплею, олів’є на ковбасі і майонезі або смаженій свинині

Нажаль на селі такі речі не знайдуть розуміння :-)

Нпсправді якісна їжа (у розумінні нас, розумників) — недоступна там...

Корисна їжа це овочі, фрукти, риба, птиця — все це там доступно ще більше ніж в містах. Но сметанку, масло, олію, смажене, банкет і посдієлки в 10 вечора з нажором перед сном — ніхто не відміняв.

Після роботи, яка у селі, про спорт вже нема думок.

Далеко не вся робота в селі це тяжка фізична праця, навіть не половина.

Людина створена жити у приміщенні хіба?

Не знаю хто там і для чого створював ту людину, но сонце, точніше ультрафіолет, пошкоджує шкіру, добавляє роки, це науковий факт. В любому випадку, є сонцезахисні крема, є легка одежа щоб прикрити відкриті ділянки тіла.

А у нас як? Роздягнувся мало не до трусів, бо «жарко працювати», вивалив своє пузо наїжене салатиками з тонною майонезу і олії, і все тіло це 50 відтінків червоного і бордового від сонячного загару який тільки на зиму проходить, плюс розширені судини на лиці із-за алкоголя не добавляють білизни. Потім приїжджаєш такий в село, а він, молодший за тебе а виглядає на 10-20 років старше, такий: «ти що, з підвалу виліз? чому такий білий?» І починаються шуточки чому не загораєш в своїй сонячній Австралії.

Ти Взагалі-то правий.
Теоретично то все так.
Багато чого щалежить від власне людини.
Але ще купа нюансів.

Корисна їжа це овочі, фрукти, риба, птиця — все це там доступно ще більше ніж в містах.

Ну.. У селі робота з платнею у 10000грн — мрія 🙄.
У мене родичі там, 7500 на руки.
Риба, фрукти, птиця кажеш доступні.
Звісно, на вихідні....

Далеко не вся робота в селі це тяжка фізична праця, навіть не половина.

Ну так я ж мову вів саме про тих, хто фізично вкалує.
Голова сільради та його секретарі як правило виглядають ок.

Ти довго у селі жив?
Я 8 років, якщо щось, поки не втік.
Бачив те, про що кажу, і сам вджобував на полі, хоча роботу мав цілком офісну.
Вджобувати приходилось після 8 годин у офісі.
Отаке там життя.
І, так, я старався кашіта іншу типу здорову їжу вживати.
Але грошей на то все було «майже нуль»

Я сам з села, прекрасно знаю як воно живе.

Всі ми з села.
У межах країни і села відрізняються...
Я лише про те знаю, де жив

Але як вже є.
Факторів досить багато, що впливають на зовнішній вигляд.....

Тобто щоб прожити додаткові 2-3% життя, 20% життя треба потратити на навчання. Такий собі обмін.

це звісно добре, але це не допоможе сильно при сидячій роботі, тут потрібно комплексно підходити в будь якому випадку

Correlation does not imply causation

А якщо б й було й так, виглядає нерівнозначно — витратити 5 років юності щоб отримати 2 роки в старості.

Всі роки мого життя — бо постійно вивчаю щось нове в професійному, навколопрофесійному напряму, а також у напрямках власних інтересів поза професійній діяльності
Можливо, інтенсивність здобуття нових знань та навичок нижча за роки дитинства-юності, але не уявляю себе без вивчення чогось нового і цікавого. Це ж просто буде нудно жити, якщо не отримувати новий досвід хочаб в чомусь

Взагалі, трохи загальний термін вживається під навчанням. Бо навіть пенсіонер, який нібито нічим не займається, все одно навчається — бо отримує якісь нові знання через власний досвід у повсякденному житті.

ліга плюша — це аферисти, соросята, стартапери-гроші-просиратори і всяка шваль

Цікаво, а хто там зараз в лідерах у самій потужній економіки світу? Як там освіта працює?
А ще можна подивитись на зростання ввп так званої російської федерації — там теж зростання і літаки свої і флот...
Ви знаєте хто президенти Швейцарії (юрист з Університету Фрібура — не бачив його в плющі) і Норвегії (а немає у них президента — король там. а прем’єрка закінчила соціологію і політологію в якомуь Бергенскому університеті)? Але ж це країни з ТОП-5 по ВВП на душу

Такі складні питання не мають простих рішень.

читаю дуже багато, а учбові заклади не люблю...
там же ці... як їх.. люди 🤨

9. 7 школа до 9 класса. Пару лет техникума.

6 років універу поки вчився на Штурмана, а потім ще рік поки світчився на UX/UI Дизайнера, та і зараз час від часу проходжу деякі курси, щоб бути у формі. Все життя це навчання)

2 роки навчання сповільнюють старіння на 2-3%

Чудова новина для всіх країн, де середня тривалість життя 104 роки

а також для тих людей, хто вміє поєднувати життя з навчанням :) грубо — 2 роки навчання не рівно 24 години * 365 днів * 2 роки навчання ;)

Хто більше вчиться, той менше працює, тому довше живе )))

це поки ти молодий і тобі здається, що попереду ще все буде

2-3%% це 1.5-2 роки життя при середньому терміну життя в 70 років

коли тобі 20 і попереду 50 років, то ці 2 роки здаються чимось малоцінним, бо попереду ще так багато

а от коли тобі 60, то ці 2 роки перетворються вже на 20% життя, що залишилось.
як вважаєш, 20% — це смішно?

Підписатись на коментарі