Зміна роботи кожні рік-два — прояв непрофесіоналізму

Коли ти тільки починаєш свою так звану кар’єру, відповіддю на питання «Що вам важливо в новій роботі» буде максимум «оао шоб платили получку вчасно». Це вже з досвідом розумієш критичність тих чи інших чинників: що я не зможу терпіти ні в якому разі, що я можу ігнорувати, що я можу змінювати і тд.

За мої сім років вигорання, ой, вкалування, ой ні, цікавої різноманітної роботи в аналітиці я вже маю для себе розуміння того, що втримає мене в компанії, а що ні. І насправді це такі базові речі, але до яких довелося приходити роками. Робота — це не тільки виконання поставлених задач, це цілий комплекс, який займає третину нашого життя. Що для мене особисто найважливіше: люди — це про здорову атмосферу, про довіру, про гумор, про особисте, про каву зранку, про відкритість і розуміння.

Наступне — це задачі, які я виконую: різноманітність, челендж, корисність, актуальність, розвиток, творчість, технічність. Гроші — так прямо і буду говорити (а не компенсація за роботу), тут дві базові речі: чи вистачає мені на життя і чи покривають вони витрачені мною мої ресурси?

Чи могли би ви виключити з трьох пунктів один неважливий? Я особисто намагалась. Типу працювати за адекватні гроші з хорошими людьми, але при цьому виконувати monkey job — надовго мене не вистачило. Навіть був кейс, коли я отримувала бажану зп, при цьому сидячі на бенчі і нічого не роблячи (були різні складності в пошуку проєкту). Я втікла звідти працювати офіціанткою. Ну бо мала таку мрію, а в повномасштабку взяла і зробила.

Робота дуже цікава, і навіть не дивлячись на втому і не стабільний графік, я кайфувала, але, думаю, здогадуєтесь причину мого звільнення — гроші, я не готова виживати. Ну типу я і так щодня виживаю, а ще й при цьому терпіти нестачу фінансів.
Тому для мене критичними є всі три пункти.

І тут доходимо до найважливішого. Чому пошук сприятливих для мене умов вважається недоліком на ринку праці? Чому змінюючи роботу кожні півтора року, я вважаюсь «перебіжником»? Чому не будучи терпілою, я стаю ненадійною кандидаткою? Зрозуміло, що робота на дядю — це завжди про прибуток дяді, а не комфорт мене. Але з таким ставленням до мене як до співробітника, коли компанія не може надати гідних умов, я теж можу поставитись так само: піти шукати хороших людей, цікаві задачі та розвиток, грошики в іншому місці. Я так і роблю: я не з тих, хто буде терпіти хамське ставлення, буде клацати бездумно кнопочки і впахувать за кіло картоплі.

На кожному місці роботи я мала класні стосунки з прямими менеджерами, я намагалась бути чесною, доносячи те, що мені не подобається (і це нормально, коли тобі щось не подобається, або не подобається все), і в результаті ми приходили до висновку, що компанія мені не може дати те, що хочу я, і я йшла.
Кожен мій досвід був дуже цікавим з різних сторін: всі тули, якими я користуюся, я вивчила сама; я розвивала свої комунікаційні скіли, навіть навчилась дзвонити по телефону!; я прокачувала англійську, ексельську і ескьюельську.

Тож я не бачу непрофесіоналізму в тому, щоб змінювати роботу в момент, коли відчуваєш, що вона тобі вже нічого не дає.

👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

я не проти сидіти в компаніх 5-10 років ,аде коли після твоїх 3х років приводять нового чувака на зп 20% більше твоєї на ту ж роль то в мене питання до керівницва, я в таких випадках звільняюся і хай тішаться новим робітником

Я правильно зрозумів, що роботу кожні два роки можна міняти, а можна і не міняти?

Чому змінюючи роботу кожні півтора року, я вважаюсь «перебіжником»?

Тому що щоб повністю вкурити нюанси проекту та домену навіть досвіченим спецам потрібно від півроку і більше, в залежності від складності проекту, домену, процесів компанії тощо (мова не про здатність закривати нарізані а добре розжовані тасочки, а про самостійну роботу над складними задачами в рамках проекту). Тому з точки зору бізнесу все просто: якщо людина йде раніше ніж через пару рочків, для компанії це чистої води втрати (хоча мало хто в змозі іх порахувати, не факт що це взагалі можливо) — в людину вкладені певні ресурси, вона тільки-но могла б давати віддачу на повну, і на тобі...

При цьому всі в принципі розуміють, що власні інтереси мають пріоритет для всіх, а також що кейсі «не зійшлись характерами» можуть трапитись будь з ким.

І далі працює проста евристика: якщо у людини є в сіві періоди довготривалої співпраці, то на наявність короткотривалих в принципі можна закрити очі (ну не зайшло, з ким не буває). Можна вібірково запитати чому, але в принципі це окей. Але якщо в сіві тільки «короткі перебіжки», то у будь-якого менеджера спрацює сигналізація. Людина шукає себе? Не знає, чого хоче від роботи? Не може ні з ким співпрацювати? ... Взагалі, це навіть неважливо. Якщо людина ніде і ніколи не засиджується, потрібні дуже вагомі причини вважати що цього разу буде інакше — безвідносно того, що людина каже на інтерв’ю.

Тож я не бачу непрофесіоналізму в тому, щоб змінювати роботу в момент, коли відчуваєш, що вона тобі вже нічого не дає.

Автор щось вигадав і потім спростував

клікбейтний заголовок знову на доу

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Так і не зрозумів людині не фартить і трапляються одні токсичні компанії, які гарно маскуються, чи дуже щастить що кожен рік трапляються офери з супер цікавими проектами.

Або просто компанії невеликі, замовники досить скромні, тому, й проекти короткострокові, або просто непередбачувано закінчуються. У мене було кілька таких компаній на початку карʼєри. Можна сидіти й чекати іншого проекту (якщо, звісно, компанія пропонує бенч), а можна йти далі і шукати самому.

Ви зачіпили три різних теми у своєму дописі.

Особисті вимоги до компаніі/спеціфики роботи
Ви зазначили наступне:

1. люди — це про здорову атмосферу, про довіру, про гумор, про особисте, про каву зранку, про відкритість і розуміння
  2. Наступне — це задачі, які я виконую: різноманітність, челендж, корисність, актуальність, розвиток, творчість, технічність.
  3. Гроші — так прямо і буду говорити ( а не компенсація за роботу), тут дві базові речі: чи вистачає мені на життя і чи покривають вони витрачені мною мої ресурси?

Коли Ви приходили на співбесіду, чи саме так ви артикулювали свої вимоги? Якщо це було так прозоро, як і в цьому пості і Вас брали на роботу (фактично підтверджуючи, що ви це зможете тут очікувати) — то щодо цих пунктів, питань немає. Якщо Ви артикулювали щось інше, або це могло бути сприйнято інашке — тоді питання чому Ви так зробили. (В комунікації залучені обидві сторони)

Employer vs employee

Судячи з Вашого досвіду, Ви шукаєте ідеальний баланс зазначених вимог. І це добре!

Чи могли би ви виключити з трьох пунктів один неважливий? Я особисто намагалась.
Типу працювати за адекватні гроші з хорошими людьми, але при цьому виконувати monkey job — надовго мене не вистачило.
був кейс, коли я отримувала бажану зп, при цьому сидячі на бенчі і нічого не роблячи (були різні складності в пошуку проєкту). Я втікла звідти працювати офіціанткою.
, я кайфувала, але, думаю, здогадуєтесь причину мого звільнення — гроші, я не готова виживати.

І це нормально для вас і добре, скоріш за все, для вашого психологічного здоров’я

Роботодавець зацікавлений у отриманні зиску з Вашої роботи, а Ви — в грiоах або інших благах. І це теж нормально.

Якщо осмислити це як трішки складнішу матерію, то жодна компанія/команда/директор тощо не зацікавлені в інвестуванні у співробітників, котрі часто міняють роботу. Це може нести забагато ризиків. Попри те, часта зміна роботи може бути маркером щодо того, що людина конфліктна та токсична. (В перші роки свого досвіду я змінив багато компаній через речі, котрі не були зі мною пов’язані — то компанія закрилася, то скорочення. Я мені кожен раз треба було доводити це. І це теж нормально. Якщо є питання — будь готовий відповідати. Ці речі не повинні читатися самі собою)

Це як з партнером по життю чи бізнесу — якщо є навіть примарна ознака непостійності у питанні, котре важливе (в нашому випаду це час роботи на одному місці) — це, як мінімум, підозріло.

UA реальність

Абсолютно. Ба більше, якщо хтось сидить 10 років та терпить — або в нього/неї гарні умови про які ніхто не знає, або людині, можливо, треба допомогти.

В Україні більшість айті компаній — це digital agencies з аутсорсом/аутстафом, котрі собою являють конвеєр.У таких умовах ринку, я вважаю, це більш пробачаємо, а ніж, якщо в нас був ринок суто з продуктових компаній.

Останнє — зазначу, що за умови роботи повинні піклуватися саме роботодавці. (Не тільки пєчєньки, та «ми як одна родина», забуваючи додати щось про аб’юз та домашнє насилля) І профсоюзи та ринкові стандарти цьому повинні сприяти. ІМХО, до робочої культури та етики США або ЮК — в нас є room for improvement.

Тайтл статті писав владика галєри. З точки зору здорового глузду — я не буду меншим професіоналом, якщо не схочу 5 років підряд приносити маржу одному тіпу.

Якось так історично складалося, що мені на одному місці півтора роки ок, а далі вже підшукувала щось нове (зазвичай або не було куди рости на проекті або по зп хотілося більшого)
На останньому місці пропрацювала 2.5 роки, вже після звільнення зрозуміла що останній рік був ну такоє, стресовий і взагалі якийсь гірший ніж інші. Тобто краще було звільнитися через півтора))

Кожна компанія пропонує дуже цікаву роботу і неймовірне професійне зростання. Як можна втриматися не попрацювати в якомога більшій кількості компаній щоб отримати максимального і різноманітного розвитку в супер динамічному світі?

причем здесь непрофессионализм? лучше бы написали «непатриотизм»

Якщо компанія питає чого змінюєш роботу кожні півтора року, то можна зауважити, чи бувало у вас, що ви міняли працівника частіше ніж раз в два роки? Вони скажуть, ну звичайно, якщо не підійшов. Або спочатку все було добре, а потім перестав справлятися. То і ви можете сказати, от так само буває що компанія не підійшла. Або спочатку все було добре, а потім щось в них змінилося в гіршу сторону. Якщо ти профі, то ти потрібен компанії не менше ніж компанія тобі, і має бути рівноправна power dynamics. Інакше виглядає що це кріпак шукає роботу в пана

все це релевантно і правдиво, але:

— якщо ти просто проходиш перфоманс ревью, як медіум: ти повинен отримувати 4-8% до зарплати
— якщо ти проходиш перфоманс ревью, як exceeds/super/performer — ти повинне отримувати більше і бонуси/або акції компанії

(це повинно відбуватись раз на рік)

пояснювати, чому людина, яка пропрацювала рік в компанії, вникнула, швидше виконує одноманітні таски і при правильному підході менджементу приносить гроші — думаю не треба.

на ринку повинна бути нормалізована ситуація, що тільки якщо ви платите way higher than 3 квартиль — тільки тоді у вас повинно бути нормою — працювати більше 2ох років.

ти повинне отримувати більше і бонуси/або акції компанії

де, на галері? ой, пан жартівник))

наскільки мені відомо число наймів продукту, прямих контрактів та стартапів уже близьке до 50%.
Мейбі помиляюсь, але точно не 5-10-20, як було десятки років назад.

Також бонуси легко видають в аутсорсі, якщо ви з таким не стикались — значить просто не були на нормальних проектах з адекватними замовниками (звісно при цьому треба, щоб ще декілька зірок зійшлось, як от: ріст компанії в цьому році і ваш вплив на цей ріст)

ти повинен отримувати 4-8% до зарплати
— якщо ти проходиш перфоманс ревью, як exceeds/super/performer — ти повинне отримувати більше і бонуси/або акції компанії

Ага, в конституції так і написано)
Це бізнес, як домовшися так і буде

Кожен рік це як ? Прийшов, поставив проект, почитав докі, потестив, пофіксив 1 баг в пішов далі ? Шо за рік можна серьезного написати ?

На правильно написаному проєкті ти (для рівня мідл+) зможеш писати продакшен код вже за 1-2 тижні після початку. Якщо ж хтось звик писати гівнокод, прочитавши про черговий новомодний паттерн на новомодному фреймворку — то так, доведеться рік розказувати стейкхолдерам, що у тебе лапки, і їм доведеться рік почекати, доки ти зможеш щось написати.

Я думаю тут більше мова про великі, старі та складні проекти, в тому числі з величезною купою незадокументованого легасі яке треба підтримувати, оновлювати та фіксити. Зазвичай на таких проектах перші пів року — рік проходять так як описав пан Max Max.

Згоден, зміна роботи раз на рік-два не дотягує до справжнього професіоналізму. Це рівень мідла, не вище. Справжні профі можуть міняти роботу раз на кожен місяць-два ;)

Справжні профі можуть міняти роботу раз на кожен місяць-два ;)

Кожен продакшн.

Авторша така рєзка, в нашому софтскільному комуніті матом розмовляє. А потім глянув її фото профілю, а вона там в леопердовому прикиді. І все стало на свої місця

Тема про трьох котів не розкрито )

Леопардовий прикид з тих самих котів...

Класно, звісно, що ваші коментарі доцільні в темі топіку і оригінальні

В цьому є навіть позитив. Принаймні авторша не шифрується, а відверто та сміливо показує свою сутність.

Значно гірше, коли якесь цинічне стерво (с....ще) косить під виховану, лагідну, моральну, освічену.
Але потім виявляється, що це лише власноруч пошитий соціальний, ситуативно-поведінковий костюм.

Судя по тому, что вам понравилось работать в сфере обслуживания, вам может быть необходимо менять работу для того, чтобы получить более разнообразный социальный опыт. Это хорошая база для того, чтобы претендовать в будущем на какую-то чисто менеджерскую позицию, просто не все компании в новых менеджерах нуждаются — отсюда и реакции. Не берите близко к сердцу. :)

На це можна подивитись і з іншого боку: у нашому суспільстві переважає індивідуалізм. «Що сусіди скажуть?» уже майже нікого не хвилює.
Тому, коли людина змінює роботу хай навіть кожні 3 місяці, то це виключно її особистий вибір.
Чи будуть про такі «стрибки» запитувати на кожній співбесіді? Так, звісно, але при цьому людина проживає своє життя саме так, як їй того хочеться і це чудово :)

Ви так вважаєте, що нікого не хвилює як скажуть сусіди? Але крім сусідів ще є купа інших людей, які впливають на те, чого ми робимо так або інакше. )

Я згоден, що мозок — це непроста система. До прикладу, якийсь цілком нормальний чоловік може подивитись на успішний-успіх Andrew Tate і вирішить стати «sigma male». От тільки причини подібних явищ я залишу для дослідження професіоналам — психологам ти психіатрам :)

Сидеть в одной компании больше 1.5 лет, не имея компенсации в стоках или перспектив/наличия вертикального роста — напрасная и бездумная трата времени.

Схоже на спробу налаштувати автоматичний експорт нотаток в статті на доу

Не розумію, для чого взагалі вам читати форум, це ж просто думки і досвід людей) хоча ні, розумію: любите повийобуватись в коментарях
Успіхів в цій нелегкій справі 🖤

Я правильно зрозумів, що роботу кожні два роки можна міняти, а можна і не міняти?

Чому змінюючи роботу кожні півтора року, я вважаюсь «перебіжником»?

Тому що щоб повністю вкурити нюанси проекту та домену навіть досвіченим спецам потрібно від півроку і більше, в залежності від складності проекту, домену, процесів компанії тощо (мова не про здатність закривати нарізані а добре розжовані тасочки, а про самостійну роботу над складними задачами в рамках проекту). Тому з точки зору бізнесу все просто: якщо людина йде раніше ніж через пару рочків, для компанії це чистої води втрати (хоча мало хто в змозі іх порахувати, не факт що це взагалі можливо) — в людину вкладені певні ресурси, вона тільки-но могла б давати віддачу на повну, і на тобі...

При цьому всі в принципі розуміють, що власні інтереси мають пріоритет для всіх, а також що кейсі «не зійшлись характерами» можуть трапитись будь з ким.

І далі працює проста евристика: якщо у людини є в сіві періоди довготривалої співпраці, то на наявність короткотривалих в принципі можна закрити очі (ну не зайшло, з ким не буває). Можна вібірково запитати чому, але в принципі це окей. Але якщо в сіві тільки «короткі перебіжки», то у будь-якого менеджера спрацює сигналізація. Людина шукає себе? Не знає, чого хоче від роботи? Не може ні з ким співпрацювати? ... Взагалі, це навіть неважливо. Якщо людина ніде і ніколи не засиджується, потрібні дуже вагомі причини вважати що цього разу буде інакше — безвідносно того, що людина каже на інтерв’ю.

ну і ок... всі розходимося ? 🤔

перечитав кілька разів, намагаючись зрозуміти проблему... але виходить якийсь монолог...

чого конкретно ти очікуєш від цієї публікації ? 🤔

Того, що і всі на форумі: обговорення
Воно вийшло досить цікавим
Дякую за ваш цінний час

треба більше абзаців 😏

Що для мене особисто найважливіше: люди — це про здорову атмосферу, про довіру, про гумор, про особисте, про каву зранку, про відкритість і розуміння.
я не з тих, хто буде терпіти хамське ставлення, буде клацати бездумно кнопочки і впахувать за кіло картоплі.

А роботу хто робить?)

По темі, часто в тімку попадались люди для яких робота це якраз «кави попити, про життя поговорити». І їхню роботу мали робити інші люди, тому як лід я завжди старався таких людей позбуватись пошвидше. Бо це навіть гірше за некомпетентних або зайчиків.

на жаль, мою роботу зараз ніхто в компанії не зробить, і доводить не тіки каву пити

Мені одна мудра і хитра людина казала:
«Перший час роботи(зазвичай це рік +/-) ти навчаєшся. Твоя компенсація є скоріше інвестицією в твій розвиток, а отже тобі максимально вигідно.
Другий період 50/50 вчишся і приносиш користь відповідно компенсації. Можна працювати, але вже з оглядкою на риночок.
Третій період—коли ти вже не розвиваєшся(або мінімально). Твоїми скілами і досвідом максимально користується роботодавець. По суті—повернення інвестицій. І от тут треба щось мінять. Інакше є ризик бути крутим та незамінним спєцом, котрий має досить вузьку спеціалізацію.»

Тут ще дуже важливо не попастись на мудрого та хитрого роботодавця, який загоняє тебе у зарплатну пастку. І стаєш ти вузькоспеціалізованим спецом, нікому нахрін за такі гроші не потрібним окрім твого роботодавця.
Наче смішно звучить, але по собі знаю що зіскочити з цього реально складно. От наче рабство відмінили, але десь у тебе в голові засідає тарган із батагом і такий «пахать, сук@»

Там є інша сторона цього процесу (вузької спеціалізації).
Коли вузькоспеціалізований сініор-спеціаліст раптом звалює (через постійний прихований тиск), то в роботодавця зупиняються певні бізнес-процеси, які до цього стабільно функціонували роками.
І буває, що замінити повноцінно нема ким, бо не встигли підготувати заміну або її в принципі не було.

Так, я дорослий дядя. Аж цілим архітектом був. І це прекрасно розумів, хоча по суті це провина роботодавця що на мене все звалив.
Тому попросив ще +30% і дав рік щоб знайти мені заміну.
Я думаю що усі такі спеціалісти дорослі дядьки і відчувають свою відповідальність. Тому тут все ок. Усі історії що чув +/- такі ж. Ніхто хлопнув дверима у закат не уходить. Принайні якщо на це не має поважних причин

Наче смішно звучить

Абсолютно ні, це досить відомий ефект «золотої клітки»

Если ты профи, тебе даже в кризисные моменты предлогают больше в другом месте то какой смысл сидеть на меньшую зп? Что бы начальник мог нолик прибавить в конце года к своему счету?
В Украине на заводах многие работают долго по той причине что на другом тебе не дадут больше даже если не будет хватать людей. Такой себе сговор. Что бы не сдохли и не убежали.
ТОлько личное развитие должно быть во главе работы ) Остальное айчарский бред.
Если просто бестолочь которая не знает чего хочет и ходит по конторам, это другое) вот это о том)

1) ага, пропонують... якщо профі...

2) за «личное развитие» грошей, на жаль, не платять )

Личное развитие я предпологал как спеца так и финансово) Работая с разными доменами вы получаете личное развитие)

1) ага, пропонують... якщо профі..

ну в другом месте в смысле. Под лежачий камень вода не течет) иногда надо и самому выйти на контакты и доказать ) Ну был момент конда можно было сидеть и смотреть как тебя в жопу целуют. Теперь чуток другой. приходиться шевелиться)

Якщо галера тебе кожні три місяці кидає на новий проект, то це прояв чого?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Що тоді признаки 3.14здатості ? Власне є контора з девопсів там, чи веб студія — там йдуть усі проекти по трі місяці, але тих проектів багатенько. Платять добре, бонуси підвищення, мало овертаймів і ті десь на реліз і за них платять і т.д — а не системна крадіжка рейту. Постійно вивчається щось нове, а не супортне болто де через три роки роботи на ринку людина вже не актуальна по стеку технологій бо там якись COBOL (С++ 98, Java 1.6 — J2EE EJB, Spring 2.0 або навіть Visual Basic 6 чи Delphi 5 і FoxPro в якості бази даних). Це погано чи добре ?
Як на мене це ні про — що не каже.

Підозрюю, що в коменті вище не йдеться про проекти по три місяці, про які людину попереджають. а коли без домовленостей попередніх просто змінюють проект

Власне дивлячись як на це дивитись — влаштовуєшся в проект чи в компанію ? Так в аутсафінгу тобто на галерах, типовий українська бізнес модель, взагалі не проектна організація праці (те що зветься fixed price). Тому «потрапити на проект» — це власне означає влаштуватись на підрядну роботу в іноземну компанію через посередника. «Проект» тут не більше ніж сленгова назва яка означає контракт на лізінг персоналу між певним замовником і вендором персоналу. Жодного стосунку до визначення проекта за PMI — тобто тимчасового заходу задля досягнення запланованого результату, сленгова назва «проект» в аутстафінгу не має. Відповідно зміна «проекту» зазвичай це повна зміна умов праці, робочого колективу, керівника тощо. Тобто по суті це зміна місця роботи, а змінювати місце роботи раз на три місяці це таке собі, занадто великий стрес для будь кого.
А коли дійсно є проекти — і скажімо одного dev ops чи frontend там і т.п. просто перекидають між проектами в конкретні його фази щось там зробити для цього проекту умовно — що тут Kubernetes налаштувати і build pipeline, що там. Те саме скажімо клепати форми на React. Чому це тоді є проблемою ? По факту люди влаштувались робити роботу за гроші — от їм робота, зробили — от їм гроші. Щось я не чув щоб скажімо електрики там чи штукатури жалілись, що вони переїжджають від об’єкта до об’єкта, а не скажімо сидять і дивляться як екскаватор копає котлован, далі заливають бетон у фундамент, потім ставлять стіни, криють кришу і вже потому вони зайдуть робити своє, увесь цей час паливши десь в курилці травлячи анекдоти, та граючи в доміно.

Говорят, что она блестяще умна, но ум — не замена хорошему воспитанию, он никогда не перевесит вульгарности...

так це ж проект а не компанію, ви лишаєтеся в тій же компанії

Не бачу принципової різниці.

вам ж не треба кожний раз інтервю проходити і пояснювати чому ви пішли

Дивлячись що за копманія. На галерах — треба, усе так само як і влаштуватись в іншу компанію, крім купи формальностей типу оформлення документів при умові, що клієнт цього не вимагає типу перевірки приватних данних, драгтестів і т.п. Є проекти де взагалі як в Google по 7 раундів інтерв’ю, доки замовник не затвердить.

Дивлячись що за копманія

пригадую одну галеру — лідер ринка, назва починається на Е і закінчується на пам. Де, щоби потрапити навіть на сусідній проект часом потрібно пройти співбесіду і процес довший чим в галеру через дорогу

там і підвищення сраний цирк, збирають якісь комітети, потім співбесіди з купою людей і це все може тривати 2 місяці щоб тобі дали +500/1000$ коли через дорогу дають +2к і 1,5 години співбесіди.

Найпринципова різниця полягає в тому, що при зміні проєкту в компанії (навіть при умові проходження семи кіл інтерв’ю на новий проєкт) зазвичай підвищення винагородження значно менше, ніж при зміні компанії.

Змінив взагалі напрям через більш ніж 10 років роботи в однієї контори. Потім працював по 1-2 роки в різних компаніях. Зараз в топовій.Особо не було претензій чого так

а з чого куди міняли ?

З ІТ в ІТ. З ’абсолютно повної без перспективи ’ своєчасно пірнув у розробку

така стаття як то пятниця сьогодні ))

Ну якщо по Японські — то коли людина кожні два три роки міняє місце роботи то це або якудза якого для прикриття фіктивно влаштовують десь, або гаядзін. Якщо по американські — то усі ті тези не зрозуміють.

по Японські — то коли людина кожні два три роки міняє місце роботи то

а як же — пожиттєва зайнятість... династії... комбайнерів... 🤔

А насправді це каже лише про систему менеджмента яка є переважною в бізнес середі. В чомусь типу Кайдзен — в цілому нема особливої потреби постійно змінювати місце роботи для того щоб розвиватись, ви можете це робити і на поточному місці бо для цього менеджмент створює усі необхідні умови. Власне в СРСР 20-60х років, теж часто використовувалась схожа система — разом з горизонтами планування на 5 років, планами преміями, підтримкою інновацій і т.д. Потім система здулась, здебільшого по політичним причинам — дурні гроші з нафти зробили це усе непотрібним.
В американській системі менеджменту — на основі методів роботи : Джона Рокфелера, Томаса Едісона і Генрі Форда, які викладають по бізнес-школах по університетах, сама бізнес модель не передбачає — що найманий виконавець буде працювати довше ніж це потрібно для виконання якогось тимчасового проекту на отримання інноваційного результату. В такій бізнес середі — бажано періодично змінювати місце роботи, і саме це сприяє як кар’єрному так і професійному росту. Вважається що чим різноманітніший досвід має робітник тим краще, а найцінніший досвід — це бізнес досвід тобто участь в успішних продажах.
Перша система каже що треба сумнівно працювати бажано з овертаймами і по Стазанівсткі. Друга система якщо цитувати Рокфеллера — «Тим хто постійно працює — нема коли заробляти гроші».
Де правда я ХЗ, доки що Американська бізнес система назагал більш успішна, але переймає багато чого саме з Японської.

Власне в СРСР 20-60х років, теж часто використовувалась схожа система
преміями, підтримкою інновацій і т.д

три голоди
масові депортації
іпучі колгоспи
де тут премія для людей, а де підтримка іновацій, а то важко розрізнити

Диктатура пролетаріата, чи ви опротестуєте наявність індустріалізації — запуску штучного супутника Землі, звірів та людини в космос вперше тощо. Капіталізм теж не для усіх — на одного мільярдера 100 000 бомжів, ніхто не жаліється власне нічого і не робить толком і при тому кожен волоцюга якимось чином коштує бюджету Каліфорнії наприклад 90 тис долрів на рік, при середній зарплатні в 77 тисяч. Питання куди йдуть ці гроші ? Так само як і війни в : Кореї, Вьєтнамі, Югославії, дві війни Іраку і Афганістані, епідемія крек кокаїну, найбільша кількісь засуджених на планеті тощо. Питання таке — де конкретно ваше місце в цій соціо-системі, доки існує дефіцит ресурсів — добрих систем не існує і не існуватиме, виживає найсильніший.

чи ви готові пожертвувати своєю родиною яка від голоду спухне заради того, щоб хтось на декілька років раніше запустив супутник?
індустріалізація не вартує тих мільйонів замучених у таборах та вбитих голодом людей,
дітей, які могли стати новими корольовими.
тим більше що індустріалізацію пройшли всі розвинуті країни без цього жахіття.
Нахрін було вбивати мільйонами, щоб закуповувати потім сантехніку у маленькій Фінляндії,яка чомусь без всього цього обійшлася.
Якщо ви робите у своїй голові якісь мисленнєві побудови, то дуже бажано приміряти їх на собі.

На собі — я чув від бабці, як воно було. Та власне епіцентром був саме Харків. Ви не зрозуміли про — що я взагалі. Політична система і система менеджменту і бізнесу середа це далеко не одне і те саме.
Візьмемо сучасний ЄС наприклад. Італія , Німеччина, Іспанія, Румунія і Угорщіна — це усе були фашистські країни. До купи до них мілітариська Японія. Усі разом вони наробили найбільших злочинів в історії людства, за масштабами. І це власне теж не додавало то нічого нового до історії крім масштабів. Геноциди та етноциди класична справа в історії людства. Скажімо Римська республіка не особливо жалілась ні за Карфагеном ні за Етрусками. Тим не меньше Римська республіка, а потім імперія мала, разом із Китайською імперією найрозвиненішу інженерну та наукову систему і найкращій менеджмент свого часу. Так само і Шпеєр зі своєю системою здійснив науково-технічний прорив з інновацій, власне як і Італія та Японія. Рівно як і : Сталін, Рузвельт та Черчель — в свою чергу, чия стратегія масовості та менеджменту, з упором на загально середній рівень, замість елітарного виявилась більш ефективною і через вірну концентрацію назагал менших сукупних ресурсів за країни ОСІ дозволила досягнути повної перемоги.
Так це теж пішло в офтопік.

Імхо, вірити офіційній пропаганді = самого себе не поважати.

важливо ще ’правильно і корпоративно’ відповідати на запитання чому ви пішли з попередніх проектів. Наведу два приклади і які, ймовірно, висновки зробить менеджер (Уявна ситуація):
— Чому ваші попередні проекти тривали по 6 місяців і не довше?
1. «Хочу цікаві задачі і хорошу атмосферу на роботі і шукаю сприятливі для себе умови. Тому йшов з попередніх проектів»
Висновки менеджера:
— «у мене є список задач який має бути виконаний, я не знаю які з них цікаві а які ні, адже це суб’єктивно, клієнт платить за все однаково, тому цьому кандидати ліпше відмовити, бо якщо буде якась нецікава задача яка нерозвиває то спеціаліст не буде хотіти її виконувати або потім звільниться»
— «умови у нас нормальні, такі як і у всіх, але якщо кандидат так сильно на цьому наголошує то є якісь нюанси, щось не те скажеш і людина звільниться» — Ліпше не брати такого кандидата
2. «Проекти мені дуже подобалися і все було окей, клієнт був задоволений, але нажаль проект/стартап не зміг отримати інвестицій і було рішення скоротити контракторів не зважаючи на перформанс»
Висновки менеджера:
— «Людина добре виконувала свою роботу, але трапилися обставини які від неї не залажать через які проект був завершений» — Беремо

п.с Не все так просто на стороні роботодавців і менеджерів, я бачив не один раз ситуацію коли приходить розробник і раптово звільняється чи зі сканадалом, і після цього клієнт або взагалі відмовляєтсья від послуг компанії або, як мінімум, не перевідкриває вакансію, а шукає кандидата у себе в США/Європі/ітд. Адже клієнт в США асоцією кожного спеціаліста з українською компанією з якою він співпрацює. І саме тому Менеджери в Україні шукають кандидатів так як ми бачимо.

Ви ж розумієте, що ці взагалі різні причини)) чи пропонуєте брехати, що вас скоротили, коли ви просто самі пішли з компанії?)

спеціально навів два крайні уявні приклади, правда часто десь посередині. Те що я намагався донести, це що будь яку інформацію можна подати під різним кутом, навіть якщо ви самі пішли з проекту.

Як ви тоді подасте інформацію, коли самі пішли, бо вам дійсно стало нецікаво?

з особистого досвіду, і думаю це не виглядає червоним прапорцем менеджеру:
1. На початку проекту був один стек технологій, через певний період прийшов новий СТО який добровільно примусово почав переводити всіх на інші технології (причому старіші) бо він з ними ’більш знайомий’
2. Прийшов індус СТО який почав всі ключові обов’язки передавати своїм командам і Українців постійно скорочували — не чекав поки дійде черга до мене
3. Проект завершився, компанія пропонувала повністю перекваліфіковуватися на новий проект.

кажете що хочете рости професійно робити більше і щоб ваша висока продуктивність не пропадала зря

А яка різниця ? За великим рахунком має значення лише коли звільнили як то кажуть «по статті» — скажімо за крадіжки там чи пропозиції клієнту кинути поточного роботодавця і заснувати окрему компанію, чи якісь сексуальні домагання типу примусу секретарки до сексу, наркоманію і т.п. (нажаль це усе буває і я особисто бачів)
А так скоротили чомусь чи сам хтось пішов — яка різниця ?

У кожного наймаючого менеджера повністю своє бачення як наймати. Хтось орієнтується на максимальне зниження ризиків тобто хоче понабирати одних рокстарів, хтось на креатив, хтось на фінанси і не проти взяти джунів і т.д. і т.п. За великим рахунком усі наймають тих з ким особисто наймаючому менеджеру буде комфортно і звільняють так само тих з ким особисто їм не комфортно з будь яких причин.
А от ті хто наймаються якраз зазвичай йдуть туди куди їх візьмуть і на компроміси тощо.

(Уявна ситуація):
— Чому ваші попередні проекти тривали по 6 місяців і не довше?
1. «Хочу цікаві задачі і хорошу атмосферу на роботі і шукаю сприятливі для себе умови. Тому йшов з попередніх проектів»

Висновки менеджера:...

Якщо менеджер розумніший за кактуса на підвіконнику то таку людину відсіють ще на етапі CV.

Якщо людина працює по пів року на кожному проекті то це червоний прапорище. 1-2 таких проекти ще можуть бути, якщо більше то очевидно що щось не так з людиною

Та залежить від професії)

Якщо взяти якогось ентерпрайз джавіста, то 3 місяці онбордиться, ще кілька місяців не тягне, тоді йдуть всякі розмови про покращення перформансу, менторінг. Потім ще відпустка, лікаряні, місяць-два нотіс періоду.
І людина відпрацювала рік по суті мало що зробивши.

Знову, тут важливо чи то так постійно.

Окей
Але при цьому людина розуміє, що його прямий менеджер їбаний тиран, вона не може звільнитися?)

Дивлячись — що за визначення тирана. Може таке — що вимагає робити совою роботу вчасно і якісно. А може бути просто дідівщіна коли хтось самостверджується за чужий рахунок, типу там не пускає жінку забрати захворілу дитину з дідсадка, бо «важлива фаза проекту» або приходить навмисно гнобити джуніорів пояснючи їм що вони лайно, це між іншим замість роботи і своєї і джуніорів. Від другого типу людей треба звалювати, в них нема чому вчитись — бо це фактично те саме як вчитись пити та палити. А от перший тип людей зазвичай дуже класні керівники на виході. Я особисто вважаю тиранами лише других.

Може звільнятись, знову, важливо щоб короткі терміни не буди постійно.
І на наступний раз така людина буде на співбесіді дивитись щоб менеджер був адекватний.

Якщо взяти якогось ентерпрайз джавіста, то 3 місяці онбордиться

У мене була низка проектів саме Enterprice які від початку до кінця йшли усього пів року. За onbording в три місяці однозначно скажу, що в будь якому корпоративному продукті вам дадуть не більше півтора тижні в самий максимум, а дійсно є такі — що і цього може бути замало бо не документації нема та і спитати нема кого, бо там одні конкуренти які не КТ-шимуть і ще ви можете чекати якоїсь бурократичної проволочки типу сетапа акаунтів, які теж не охотно роблять хтось там з Бангалору і взагалі вони у відпусці. А як не впораєтесь за цей час — одразу аутперформ і мінус, дуже швидко і тижня не пройде. Тому там одразу доводитсья ескалювати шукати кінці і т.д. і т.п.

низка проектів саме Enterprice які від початку до кінця йшли усього пів року.
що в будь якому корпоративному продукті вам дадуть не більше півтора тижні в самий максимум,

В нас різне поняття ентерпрайзу.

За півтора тижні добре що всі потрібні доступи дадуть.

Я згодний — що не завжди те буває, що нададуть доступи (а може усіх так не нададуть за увесь час роботи на проекті і доводитиметься там простити колег, чи робити трохи бяку пошаривши креди на команду таємно і т.п.), тим не менше закритих тасок і KPI з вас будуть вимагати, що швидше. Хоча енпрайс різний буває, здебільшого маю досвід e commerce та ритейл. Може десь в фінтечі якось по іншому.

я не проти сидіти в компаніх 5-10 років ,аде коли після твоїх 3х років приводять нового чувака на зп 20% більше твоєї на ту ж роль то в мене питання до керівницва, я в таких випадках звільняюся і хай тішаться новим робітником

А як ви знаєте — що нового чувака привлекли на 20% дорожче ? Пліткуєте з подругами з HR ? Так як це бізнес може бути насправді так — що різниця і в 150%.

може бути скільки завгодно відсотків, але в даному випадку пані це не влаштовує — вона уходить. Якщо вам окей такий розклад, то ніхто не забороняє далі працювати)

Ну можна і прийти до шефа і спитати — що треба робити щоб більше заробляти? А так то воно так є місця — де нічого, де скляна стеля.

тобто людина, яка прийшла ззовні вже більше робить, ніж ти, на такій самій позиції?)

Справедливости нет, рыночек же. Надо доить этот рыночек, а не играть в дружбу, а то и семью с чужим бизнесом.

вот, тому компанія не цінує те що нового працівника ще треба було вчити і якщо я чого не робила то треба було про це мені сказати і дати можливість рости мені а так йому дали таку зп бо ринок ну ок я теж пішла там де ринок, тяжко жити ))

Ну если вам не предложили более высокую должность, а вместо этого решили взять человека с рынка, это говорит о том, что либо результат вашей работы не до конца удовлетворяет бизнес либо бизнес считает, что какие-то ваши личные качества помешают вам занимать должность выше, например, у вас отсутствует инициатива и навыки самопрезентации. То есть текущая позиция — ваш потолок в отдельно взятой компании, по мнению начальства.

Можно, конечно, пойти поговорить «начистоту» и выяснить почему наняли нового человека, а не дали позицию вам, но это уже мало что изменит, если человек нанят, обучен и работает. Его ради вас не уволят.

Нужно идти в другое место и делать выводы, становиться заметнее, наглее, жаднее.

ні це не те значить, а те що мені можна було не піднімати бо янікуди не піду а нового такого самого це ще треба пошукати і щоб його перевезти з іншої країни треба доплатити, тобто його не найняли замість мене а в іншу команду треба був ще один і якщо піднімати мені то прийдеться ще і іншим піднімати а тобі розказують що нуууу в нассс ми більше 10% за раз не піднімаємо. Я до того була досить продуктивним співробітником і два раза отримала по 10% що свідчить про те що я таки щось знала а тут вже не треба ну ок

Да не, это всё как раз про то самое. Поднимать вам на 10% абсолютно не значит, что надо поднять всем. Поднимут тому, кто просит, а не всем. И я уверен, что ваши коллеги за эти годы получили больше повышений, чем вы, чисто из-за просьб и шантажа офферами. Парни в этом плане куда более наглее.

Если они джуну/миддлу больше 10% за раз не поднимают, там нужно отработать 9 месяцев, набраться опыта и прыгать на +50-100%. Потому что 10% зп джуна — это меньше 100 долларов. Вот уже будучи синьером получить +10% — это серьезная прибавка. Но до него надо ещё дорасти, а это будет гораздо медленее, чем просто зондируя рынок, прыгая и подтягиваясь, однажды пройти собес на синьера.

Тобто для прикладу, є угода між замовником і виконавцями які розробляють софт на замовлення. Угода зроблена через посередника — замовник сплачує посереднику, той в свою чергу десь бере виконавця йому платить якусь суму і інші накладні трати — офіси, електрика, обладнання тощо з чого складається собівартість, усе інше — це прибуток. Зазвичай беспосередньо виконавець отримує 20-30% від грошей які платить замовник. Припустимо замовник запитав ще виконавців позаяк має більше роботи і посередник пішов на ринок де ціни на роботу виконавців зросли — довелось укласти угоду з маржинальністю на 20% менше, щоб замовник не пішов до конкуруючого посередника кудись в Індію підвищувати рейти складно. Відповідно що би не робив той хто працює на 20% нижче чим по ринку, піднімати йому оплату не має жодного бізнес сенсу — бо це означає зменшення власного прибутку. В такій сз ті може бути декілька рівнів посередників, коли йдеться про субпідряди. В таких випадках якщо в когось є горизонт планування — підвищувати заробітки планово, нічого не залишиться як вийти з такої угоди.
Інша справа — якщо виконавець справді дуже потрібен замовнику і він погодиться підвищити рейти — що власне на практиці не так вже і часто трапляється, хоча буває і таке що як хтось йде чи йдуть — замовник взагалі закриває контракта.
В такий моделі бізнесу є єдиний метод збільшення прибутків — постійне масштабування, тобто треба якомога більше виконавців. Тут є і можливості — як їх треба більше, то буде якась ієрархія освіта, стажування і т.п. От можна спитати шефа — як заробляти більше.

Свіжа кров
Закріпляється
Деякі люди люблять нові іграшки
,

ну так супер я пішла в іншу компанію теж на 20% більше а компанія втратила те що я напрацьовувала 3,5 роки ну ок і краще в них там досі не стало, бо це шо думаєте вони тільки так зі мною зробили ? текучка до сих пір

Це при умові якщо те що ви напрацювали — в цілому має значення. Зазвичай компанії посереднику — фіолетово або угода продовжувалась і гроші йшли. А от компанії замовнику може бути потрібно — а може і не потрібно. Власне скажімо проект стартап — який не вистрілив, або просто зарелізили і стало треба пару мідлів на сапорт якісь дрібні баги підфікшувати, або сапорт повного легасі який замінили і т.д. і т.п.

Ну наприклад я в банку працював.
Міг бічити
А потім на галері що в цьому банку обслуговувалася.
Навіть лінь було дивитися

Так а вы что-то делали в эти 5-10 лет, чтобы вам заплатили больше? Или вы думаете, что вам просто так будут платить за лояльность?

Тот чувак с зп 20% больше зондировал рынок, носил офферы, которыми выкручивал руки своему работодателю, если не получалось, менял работы. Проходил испыты на каждой своей новой работе по 3 месяца, постоянно изучая новое и находясь в спешке, в стрессе.

Я бы такому человеку сам бы заплатил больше, чем вам. У него тупо опыта больше, чем от сидения в одном месте 5-10 лет. За 1 год уже можно выучить продукт, практики, дальше работа переходит в комфортный режим, в котором нет активного изучения нового. А попрыгун раз в год меняющий работу всегда находится и в тонусе, в отличие от вас.

Так что хотите, чтобы люди с рынка получали меньше вас — завязывайте на себя критические части проекта, бизнес-процессы, участвуйте в корпоративных интригах. Раз в год носите офферы, торгуйтесь. Каждые полгода — просите больше просто «потому что потому». Вы должны быть неудобной, но расставание с вами должно стоить бизнесу гораздо больше, чем каждый последующий рейз по зп, о котором вы просите.

Ну и избегайте бодишопов, которые скорее сыграют во вред продукту (заказчику) позволив вам уйти, чем сыграют по вред себе, поделившись маржой за вашу тушку.

я запмятаю )) треба буди не зручною гг, да він теж прийшов же з такого ж нагрітого місця його друг перетягнув )) вот тепер я такий же попригун але думаю що лишатися в компанії треба мін 2 роки і вибити за наперед

треба буди не зручною гг, да він теж прийшов же з такого ж нагрітого місця його друг перетягнув ))

Я говорю о бытии неудобным уже после того, как ваша ценность донесена до самого верха и результат вашей работы заметен всем. Этот конкретный человек может быть вообще кем угодно, то, что его взяли на 20% выше — следствие рынка, не более. А вот то, останется ли он на этих же деньгах и на этой же должности на 5 лет или через полгода-год начнет активное доение компании на рейзы, принося офферы и рисуя презенташки к каждому ревью какой он молодец, зависит только от него.

вот тепер я такий же попригун але думаю що лишатися в компанії треба мін 2 роки і вибити за наперед

Нет, 2 года всё еще много. Тут зависит от ваших целей и текущего грейда. Джуну строго рекомендуемо менять работу каждый год, если не вообще каждые 9 месяцев (3 месяца на испыт, 6 месяцев на изучение проекта, затем прыжок выше). Так будет наилучший прирост по зп и в начале карьеры ещё есть горящие глаза, которые помогут проходить эти самые собеседования, испыты и вообще изучать новое взахлеб.

Миддлу можно реже, но цель миддла — как можно скорее стать синьером. И миддлу легче попасть в хорошую команду, где его другие синьеры обучат. Если миддл в комнате «самый умный», ему надо прыгать практически сразу.

Синьеру уже вообще не так важно сколько времени работать на одном месте, важно за какие деньги и прибыльный ли продукт. Если условно зарплата выше виджета, продукт прибыльный и нормальный ворк-лайф баланс, то считай карьера сделана, можно выдыхать и начинать ходить к психотерапевту, выгребая весь «технический долг» за те 4-5 лет, которые рвал жопу.

Вообще вся эта карьера в айти напоминает последнее испытание «Горка» из известного в Украине нулевых шоу «Игры патриотов». youtu.be/SD5rUI0kelM?t=151 Пока есть силы в самом начале, надо пытаться прыгнуть повыше, а потом подтягиваться, что есть сил. Затем, прыгать снова. Зафиксировать свой успех лучше тогда, когда ты максимально быстро осилил следующий грейд и набрал максимальное количество очков. Висеть на одной жердочке, не подтягиваясь — потерять время зря и в итоге проиграть.

як ви зрозумієте якість вашого системного дизайну та масштабування
якщо ви не бачите як ваш код перформит протягом років?

мені перевірка часом допомогае розуміти де були зроблені помилки,
а де, навпаки, була непогана ідея.

Есть два состояния качества системного дизайна — удовлетворительное и неудовлетворительное. Удовлетворительное, когда все ключевые вышестоящие персонажи поставили свои аппрувы, а неудовлетворительное, когда не поставили. Ждать годы для этого не нужно. Проще научиться на чужих ошибках, рефакторя код после предыдущего такого прыгуна на новом месте за бОльшие деньги.

це як зі стоматологами чи з сантехниками, в вас тут все неправильно зробили, треба переробити?

Конечно, а как иначе? Не мы такие, жизнь такая. Квартира сама на себя не заработает.

вышестоящие персонажи поставили свои аппрувы,

так а як ви сами навчитесь це робити, якщо за вас це роблять чуваки які «можливо» шарять краще?

Так не за меня. А эти чуваки поревьювят сисдиз N раз, понапишут саджешченов, ты их поправишь, так научишься. А в другое место залетишь уже типа всё знаешь и попросишь за это деньги. Fake it till you make it.

угу, а потім питають звідки стільки карго культов в індустрии.

Спрашивать откуда столько карго культов в индустрии приятнее в мерседесе, чем в маршрутке.

з мого досвіду, вміти масштабувати якусь історію дуже важливо і потрібен час на те щоб зрозуміти де саме помилки та як можна краще, і це зазвичай зрозуміло тількі через real world test, через конкретний фідбек як воно насправді працює, хоч це і може бути не дуже приємно поки вчишся.

Ну это уже следующая стадия понимания системного дизайна. Не для украинских кодерков, а для умных людей. До этого уровня дорастают не только лишь все, большинство не дорастают.

И, опять-таки, проще учиться масштабировать через real world test, когда у тебя уже синьерский грейд, чем когда ты джун/миддл и должен эти годы наблюдать за работой архитектуры за мелкий прайс.

Питання: «Яка ключова причина вашого звільнення з минулого місця праці?»
Відповідь: «Стало відомо, що в нового колеги зарплата на 20% більше була.»

у всьому є свої ризики і плюси, ти не можеш розвинути глибинну експертизу якщо будеш скакати кожні 2 роки, відповідно можна доскакатися до вищої зп і вже там розвиватися а можна досидітися і потім просто раз перейти :) але це все в теорії, не має «правильного» шляху, є персональні випадки. І якщо ви знаєете що є такий bias на ринку то дійсно підлаштуйте сіві як треба, брешуть всі і роботодавці в першу чергу, отак і живемо

Зміна роботи кожні рік-два

Та це ж типовий аутсорс, який, власне, майже весь український ІТ ринок праці.

Автор щось вигадав і потім спростував

Поставте знак питання в темі посту) ю а велкам)

Я повинен знак питання ставити чи ви (автор теми)? :)

З контексту змінюється посил теми, тому у читача може автоматично твердження бути під питанням. Якщо ні, значить автор і читач просто не створені один для одного. Match not made in heaven

Я думав тут якийсь наброс, витратив час на це, а виявилось що

автор і читач просто не створені один для одного

Доречі професіоналізм, це не про якість роботи. Професіонал це той, хто отримує основний свій дохід від певної діяльності. Якість роботи, то вже похідна.
А от якраз вміти працювати за гроші, то досить рідкісний скілл. І його починають втрачати з досвідом(потім він повертається, але іноді запізно)
В 20 років: «Розійдіться, я профі, зараз все зроблю!»
В 35 років «Та нафіга воно мені вперлось—он профі дофіга, хай вони і роблять»

працювати за гроші

це про те, щоб не звертати уваги на різні подразники і просто виконувати таски і отримувати за них гроші?)

Саме так. Не перейматись не за що більше. Навіть якщо розумієш, що команда в цілому робить дічь. Компанія це не сім’я, не друзі, не місце для особистого росту. Компанія це просто станок для друку грошей через виконання тасок.

круто, якщо вам крім цього більше нічого не треба)

А все інше краще отримувати поза робочим місцем. Інакше збудуєте дружні відносини, котрі можуть впливати на поведінку. Не на вашу користь звісно

Ну як не дивно так і є. Вас же в долю в бізнесі же ніхто не бере (нема акцій або векселів на них типу опціонів, NFT і т.п.) ?
По факту ви просто виконуєте свою роботу за гроші на які домовились, виконуєте угоду. Якщо бізнесу буде це потрібно — можуть надати робити якусь роботу за яку платять більше, те що зветься підвищити. Про стосунки тут не йдеться, вони можуть бути як добрі так і погані. Так в більшості випадків вони якраз і формуються по факту роботи і фінансова складова далеко не останній момент має.

Це перш за все про відносини між людьми. Якщо людина А наймає людину Б для виконання певної роботи, то людина Б виступає у ролі професіонала. Наприклад, мене час від часу просять допомогти з різними навколокомп’ютерними проблемами. Якщо я погоджуюся, я стаю для них професіоналом, хоча, вочевидь, я не живу з такої діяльності.
А от якщо людина Б хоче зі своїх послуг жити, то буде змушена підтримувати певний рівень якості послуг, дотримуватися певної етики і т. ін., і це ми називаємо професіоналізмом.

Якщо це не основний дохід, то не стаєш. Ти можеш бути супер кваліфікованим, але все ще аматором-любителем.

професіоналізмом

У вас швидше американське визначення цього терміну.
Українське визначення — це можливість особи системно виконувати складну діяльність в різноманітних умовах. Під складною діяльністю розуміється будь яка складна робота в якої є певний нормативний характер, така діяльність є об’єктивно складною тому вимагає певного періоду часу на її засвоєння і теоретичної та практичної освіти. Професіонал є людина яка здатна підтримувати відомі кількісні і якісні показники відомі в конкретному типу діяльності.
Притримання робочої етика типу носіння дрескоду і т.п. — це якраз американське визначення, хоча теж треба визнати має значення. Бо можна бути токарем 6 розряду чи шахтарем і притому бухати і порушувати правила безпеки і т.п. В Америці це буде зватись — не професійною поведінкою.

Є дуже простий приклад—юбер(і подібні). Якщо то основне джерело доходу, значить ти професіонал. Якщо ситуативний підробіток, то аматор(любитель чи як завгодно). І навички водіння(і супутнього сервісу) тут ні до чого.

можна бути токарем 6 розряду чи шахтарем і притому бухати і порушувати правила безпеки

навряд...
по-перше, це смертельно небезпечно...
по-друге, робота такої кваліфікації сама не зробиться...
(це я про токарів 6 розряду...)

А они такие, что написаны в книге, и если вы будете так работать, то вы и тонны угля не дадите". Георгий Пивняк, академик НАН Украины

В ІТ такого теж при достатньо, включно з бухання на різних корпоративах та тімбілдингах теж звичайна справа, особливо знаєте чиєї бізнес культури. Та пити теж треба вміти, або не чіпати рюмку. Засядько мєру знаєт.

ви зможете випити півлітри та потім працювати? — зможу!
а якщо літру? — ну бачите — працюю ж!

це байка... нісенітниця )
я після школи два роки працював у токарному цеху на суднобудівному заводі...

робота за станком — це як водіння автомобіля...

по-перше, п’яних не просто не допустять до роботи, а ще й звільнити можуть...
(раптом погано закріплена металева болванка через весь цех полетить комусь на голову...
або розстібнутий одяг замотається у станок... і всьо... пц...)

по-друге, токар 6 розряду — це ас... зустрічається досить рідко... виконує унікальну і відповідальну роботу... тут не до випивки...

За тими профі потім доведеться переробляти, а ще відгрести від замовника і менеджера по черзі — куди ти дивився, тобто по ділу і відхватиш. Ось така субстанція малята.

не виключено, але делегувати треба теж вміти)

Це якщо є такі повноваження (responcebilities англійською) взагалі. А як нема — отримаєш проблеми у будь якому випадку. Піднімеш скандал — що професіонали скажімо тести не пишуть і дають комітменти клієнтам не оцінюючи толком задачу і не розуміючи вимог, які при тому можуть бути і взагалі не описані ніяк, дадуть по дупі за перевішення повноважень і не слідування субординації.
Не піднімеш — доведеться овертаймити по ночах та вихідних на дурняк бо перед релізом усе буде не працювати, усі дедлайни зірвані і тобі скажуть рятувати ситуацію за три дні до реліза — і це буде п’ятниця вечір. Може магія і вийде як там десь щось просте типу NPE чи чогось такого, а може і ні — бо взагалі зробили зовсім не те, що хотіли стекхолдери чи існує архітектурна помилка і незрозуміло навіть з якої сторони костиль поставити.

як у вас все складно)))

Було би усе просто — усіх би замінили на AI чи навіть ще простіші алгоритми. Трактор він хоч сам по собі і дорогий разом з тим враховуючи його виробничі можливості на виході значно ефективніший ніж купа селян з вилами та кіньми, а солярка мастило та запчастини значно дешевша і ефективніше за овес їжу та медикаменти.
Та от не задача трактористи механізатори та механіки і т.д. всеодно виявляється треба.

Трактор він хоч сам по собі і дорогий разом з тим враховуючи його виробничі можливості на виході значно ефективніший ніж купа селян з вилами і кіньми

серйозно? )
«железный конь пришёл на смену крестьянской лошадке»
а чого тоді продукти дорожчають? 🤔

Тому що попит на нафту перевищує пропозицію на ринку. Сучасна економіка — це економіка нафти. Цим дуже багато — що пояснюється, від економічної кризи з 2008 року до емісії долара.
Інша справа чому так сильно зріс попит — відповідь шалені темпи економічного росту КНР, з багатьма факторами але головний бізнес середа і система менеджменту (жорстко японського типу 996 бізнес культура, як то кажуть вклалують як 100 китайців), чим вище економічний ріст тим більше потрібно палива прямолінійна залежність.
Політика як бачимо усе та сама, що і в середні віки інколи античні. Питання ціни на дефіцитний ресурс вирішується за допомогою війни.
Відповідь як завжди може надати лише наука і фінансисти з інженерами які впровадять наукові досягнення в масове виробництво, тобто відбудеться перехід на наступний тенологіко-економічний уклад. Та це окрема тема та офтопік.

Ти б здивувався скільки б вони коштували за умови ручної обробки землі )

більше б не коштували...
до індустріалізації люди якось дожили

Не піднімеш — доведеться овертаймити по ночах та вихідних на дурняк бо перед релізом усе буде не працювати, усі дедлайни зірвані і тобі скажуть рятувати ситуацію за три дні до реліза — і це буде п’ятниця вечір.

І що з того що скажуть?
Я ще розумію джуна/міда так можуть розвести.

Кажеш що не можеш бо вже оплатив готель і їдеш в гори, тому у п’ятницю в 17:00 маєш хард стоп.
І нічого тобі не зроблять.

І нічого тобі не зроблять.

точно? а звільнення за недотримання умов контракту (якщо прописано, звісно)? або повісити недоотримані від відстрочки релізу прибутки на гребця?

повісити недоотримані від відстрочки релізу прибутки на гребця?

Це де таким гребців лякають?)

Ніякі «недоотримані прибутки» на тебе не повішають навіть якщо ти будеш ще на двох роботах одночасно працювати. Я колись тут навіть судове рішення скидав, де гребець грібчна двох роботах, «переманив» клієнта і нічого. Компанія пробувала судитись і суд її послав.

а звільнення за недотримання умов контракту (якщо прописано, звісно)

Тебе можуть звільнити без жодної причини. В будь якому ІТ договорі є нотіс період 2-4 тижні і бувай.

хтось з великих казав — професійність це стабільність результату

Ну класика! Спочатку пару років собі в резюме дописуєш, потім частину компаній з резюме видаляєш і розтягуєш строк роботи в тих, що залишились))

Як для 2024 року, то дуже актуальна тема.
А якщо співробітник в 2024 році хоче працювати більше ніж 1-2 роки в певній компанії, а його цинічно звільняють — це професіоналізм?
І кажуть щось в напрямку «йди шукай іншу компанію, ти нам вже набрид зі своєю зарплатою».

В умовах минулого дефіциту досвідчених фахівців першоджерелом цієї проблеми (часто міграції співробітників) були компанії, а не працівники. Ця проблема могла вирішуватися певними внутрішніми домовленостями в галузі між бізнесами. Умовно, щось в форматі «Ми не переманюємо співробітників, які працюють в компанії-конкуренті менше 2 років. Ми переманюємо лише за певних умов, які є однаковими для всіх учасників ринку.»

А якщо 10 років відсидів, то це ознака чого? Медаль за це дадуть?

«Дадут значок, что ты ду*ачок»)

Медаль за це дадуть?

В ЕПАМі роздають віртуальні бейджки у внутрішній систем. І ще рюкзак здається

... а на 15 дають каное для сплаву по Дніпру? )

Там зараз для вилову та полювання на пацифістів вже застосовуються і дрони, і засоби нічного бачення, і пеленгація по мобільному телефону.

10 років працювати в ЕПАМі це якась особлива форма мазохізму. Хоча знаю кількох колишніх колег, які там роками безперервно працюють. Але для більшої частини з них то перше місце роботи

А в чому мазохізм ? Мабуть від проекту залежить ?

Може багато варіантів:
— звикли до стабільності та передбачуваності;
— цінують те, що мають (вважають це достатнім або навіть успіхом);
— бояться змін та нового;
— хочуть побудувати стабільну кар’єру та отримати гарну пенсію;
— мають родичів, які виховані в традиції «страшно втратити роботу, а потім знайти іншу»;
— їх цінують там, де вони працюють або мають якісь прив’язки.

пенсію? в єпамі?

отримати гарну пенсію

теж тільки хотів відповісти, про яку пенсію може йти мова у ФОПа з ЄСВ від мінімальної зп

в Україні пенсія — це то що ти відклав сомостійно, розраховувати на державу якщо ти не суддя чи відставний «силовик» — смішно

а трактор?)

Почему это? Компания не подошла- увольняешься. Зачем 2 года терпеть?)

тому що професіонала змінюють кожні півроку на $500..$1K

клікбейтний заголовок знову на доу

Фігня якась пішла, немає годних нових тем. Аж плакати хочеться.

Most software today is very much like an Egyptian pyramid with millions of bricks piled on top of each other, with no structural integrity, but just done by brute force and thousands of slaves.

Alan Kay

Тому краще не страждати від того, а користуватись))

піраміда сама стійка структура

Ок. А при чем тут фопы на 3 группе с айтишными кведами?

не бачу непрофесіоналізму в тому, щоб змінювати роботу в момент, коли відчуваєш, що вона тобі вже нічого не дає

fixed

не бачу непрофесіоналізму в тому, щоб змінювати роботу

маніпулювання почуттям вини/страхом — непрофесійний підхід менеджменту, відповідальністю якого є ретеншн.

Коли ти тільки починаєш свою так звану кар’єру, відповіддю на питання «Що вам важливо в новій роботі» буде максимум «оао шоб платили получку вчасно».

Не знаю, коли я починав свою кар’єру, то мені просто було достатньо, що я можу використовувати свої навички і можу бути корисним. Міг би працювати і задарма :-)

І тут доходимо до найважливішого. Чому пошук сприятливих для мене умов вважається недоліком на ринку праці?

Ну... Тому що в більшості випадків люди розуміють, що не в змозі запропонувати цікаву роботу, що збільшує ризики звільнення з часом та супутні проблеми.

Ну... це важко назвати непрофесіоналізмом... Але якщо проект довготривалий, то приблизно 1–2 роки треба постійно навчатися та вивчати його. А потім ти вже цінний спеціаліст.

Але це не означає, що ти мусиш сидіти 2 роки на проєкті, якщо тебе не влаштовує, наприклад, підхід менеджменту)

Ну... а хіба після випробувального терміну це незрозуміло?

Це може бути зрозуміло і через місяць) але це додає ще одне місце роботи в твоє резюме) це саме те, про що я і писала

Можна ж і не додавати це місце роботи в резюме, невелика біда.

І я не бачу. А хтось інший бачить. І це ок.

Навішувати ярлики на людей якось не ок, нє?)

Коли ринок як зараз — не доцільно міняти роботу. Навіть цікава робота набридає з часом. Або як в мене зараз, компанії які готові мене взяти на мою зп всі якісь всі трохи стрьомні. А цікаві компанії — сповнені романтикою, цікавими знайомствами і поїздками на авто преміум класу, від чого мене в 34 роки, при досвіді на початках кар’єри вже воротить. От і сиджу вже 3 рік на одному місці, бо компанія оптимальна, хоча таски і не по профілю.

Ще можна порівняти з жінками, спочатку ти бігаєш за усіма юбками, особливо тими які класні в ліжку або цікаві і розумні. Але в кінці ти одружуєшся і любиш жінку, яка середня в ліжку і не кандидат наук, але не виносить мозок.

А все інше вже фігня і було важливим коли ти був юний і наївний.

Дуже радію вашому щасливому шлюбу

Коли ринок як зараз — не доцільно міняти роботу

Роботу доцільно міняти завжди, коли вона тебе категорично не влаштовує.

Але в кінці ти одружуєшся і любиш жінку, яка середня в ліжку і не кандидат наук, але не виносить мозок.

Тут такий же підхід

Насправді наприкінці ти одружуєшся на який прийдеться)))

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

НУ українскі реалії в аутсорсі аутстафі такі що якщо ти працююшь десь білше двух то це вже ти засидівся*(нехоче і не може більше отримувати). Всі круті хлопці та дівчата зміннють роботу кожень рік, і при цоьму отримують x1.5×2 x3 при зміні. А ті хто дивлятьсяна 2-3 роки і більше отримують найгірших, які нічого не хотять, ні зп ні скіли прокачувати.

Ну і підвищення недає такого буста.

Я б звілнився в той же день коли б мене назвали «перебежчіком» мій роботодатель, це прям червоний прапор, і радів би x2 на новій роботі!)

певно ви натрапили на неадекватну місцеву компанію, звісно адекватні круті розробники туди не підуть, а тобі з ними працювати кожен день ще одна причина чому одразу нафіг.

ПС тільки виділяй абзацами, а то важко читати. І бажано якусь структуру та послідовність, я сам інколи маю таку хибу, але розумію що іншим теж важко читати.

Я чула такі питання від різних компаній на етапі співбесід. Ніколи не працювала у місцевій компанії (якщо тут маєте на увазі чисто український бізнес). Дякую за коментар щодо абзаців, з телефону дійсно важко читати.
Дозволю собі дати коментар щодо вашої орфографії і пунктуації — треба прокачати)

Мы живём в мире лжи и купи дешевле-продай дороже в глазах бодишопов, и отвечать на вопросы почему то, почему это, нет смысла, нужно думать о себе в первую очередь, особенно в дивном новом мире)

2-3 роки га одному місці це норма в нашій індустрії

Пропоную читати уважніше, якщо вже взялися щось читати

dou.ua/...​changing-jobs-frequently
Пропоную не дублювати теми, якщо вже взялись щось писати ;)

і як можна було здогадатися, шо така тема вже є на форумі ? 🤔

Треба було, мабуть, перечитати всі статті з часів створення доу))

ви могли б пошукати в гуглі за запитом з назвою вашої теми, дублююча тема одна із перших в видачі

модератори пропустили, значить сенс в цьому топіку є) тим паче це не стаття
Вибачте, охоронцю унікальних тем, скоріш за все я ще раз так зроблю 🤷‍♀️

то було півтора роки тому
згадала баба як divкою була

Ні.

Всі все розуміють, просто про це не прийнято говорити вголос.

Компанії вміло маніпулюють подібними фразами, щоб привити відчуття провини у кандидата.
І з легкістю звільняють, якщо в цьому виникне потреба.
Без жодних сентиментів.

Бо це бізнес.
І це нормально.
І кандидатам треба ставитись до цього відповідно.

Саме так
Маніпуляції з боку компаній ніяк не мають впливати на твій вибір

ну може і не мають але вони впливають ж, як говорити що навявність попиту ніяк не має впливати на ваш бізнес, дурниця якась

Підписатись на коментарі