Історія про викриття фальшивого досвіду після ІТ-курсів

Привіт, в Україні вистачає розрекламованих платних ІТ-курсів з гарантованим працевлаштуванням.

Гарантоване працевлаштування є обманом бо в договорі ці гарантії перетворюються на гарантії допомоги або ж на безоплатне стажування у партнерських ІТ-компаніях без подальшого працевлаштування.

Переповім вам історію, яку почув від колеги, а колега від подружки, яка проходила ці курси. Я довіряю колезі, колега довіряє подружці, але ви за бажанням можете вважати історію вигаданою, але врахуйте, що ІТ-компанії також дописують собі роки досвіду.

Історія

Героїня цієї історії працює офіціанткою в Лос-Анджелесі.

Записалась на курси з тестування, доклала зусиль щоб стати найкращою студенткою в групі.
Після завершення курсів, менеджери з курсів допомагали випускникам вписувати вигаданий досвід в резюме.

Тепер вже випускниця, почала відправляти резюме та проходити співбесіди, отримала job offer з конкретною сумою у компанію в Нью-Йорку, витрати на релокацію мала компенсувати компанія разом з оплатою за перший місяць роботи.
За пару днів, до запланованого переїзду, у компанії з’явилась вимога показати оплати з попереднього місця роботи.

Кандидатка повернулась працювати офіціанткою.

Законодавство

В США роботодавцям забороняється на співбесіді запитувати про зарплату з попереднього місця роботи згідно «salary history bans», але згідно опитування то 25% кандидатів розповідають за власним бажанням.

Додумування

В цій ситуації можна багато повидумувати, це зайве, важливіше зробити висновки.

Висновок про освіту та пошук роботи

Пошук роботи це також робота, а якісних безкоштовних навчальних матеріалів вистачає, ба більше провідні світові університети викладають свої навчальні матеріали у відкритий доступ, типовий приклад це CS50, кандидатам треба вміти аналізувати можливості, будувати план навчання, щоб зробити пару-трійку проєктів у своє портфоліо, цього достатньо для працевлаштування.

Висновок про фальшивий досвід в резюме

Фальшивий досвід в резюме це вже тренд тому роботодавці почали перевіряти, можливо навіть карати.

Досвід роботи в сумнівних компаніях, які часто змінюють свою назву, також буде сприйматись як фальшивий.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

7 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.
В цій ситуації можна багато повидумувати, це зайве, важливіше зробити висновки.

як на мене на «додумуванні» можна й закінчити )) але я тобі додам з американського досвіду вже практичного «ближче до землі»

Висновок про освіту та пошук роботи

отже існує цілий вагон курсів (платних) «освіти» по тому як заповнювати резюме як заповнювати усі анкети не кажучи вже як проходити співбесіди і «вчитися» усі нюанси «пошуку роботи»

... не хочеш курси вчишся сам на власному досвіду і власних же ж грошах

курси користуються популярністю

це якщо казати за реалії «освіти на пошуку роботи»

окремо реалії за освіти

якісних безкоштовних навчальних матеріалів вистачає типовий приклад це CS50,

америка буквально «бумажний сертифікат рулить» як то «знання сі++» це «2-тижневий курс з виданим сертифікатом за проходження курсу» бо я зустрічав як «курс» (і тут у множині) так і тих хто його проходив і маючи сертифікат (тут у меншій множині)

... до речі чудово можна дивитися цю ілюстрацію у кіні (американському) Hidden Figures там де у чорної жінки інженера майже за фахом вимагали якихось додаткових курсів (а точніше саме сертифікату за проходження додаткового курсу) для того щоб дозволити працювати інженером вже за посадою

сказка ложь да в нєй намьок добрим молодцам урок (к)

кандидатам треба вміти аналізувати можливості, будувати план навчання, щоб зробити пару-трійку проєктів у своє портфоліо

плюс склади 1 + 1 з урахуванням «є курси про написання резюме та пошуку роботи» і ти отримаєш певну підозру що якщо люди беруть курс щоби написати резюме то вони вже більш навряд чи реально таки можуть щось реально

вміти аналізувати можливості, будувати план

бла бла бла ))

нічо особистого просто бізнес просто селяві зарісовки с натури

з якого це дива? втерла носа і продовжила розсилати резюме та ходити на співбесіди але ок давай я розгляну кейз докладніше саме legally но це тільки «роздуми» це не legal advice бо на legal advice потрібна ліцензія

отримала job offer з конкретною сумою у компанію в Нью-Йорку, витрати на релокацію мала компенсувати компанія разом з оплатою за перший місяць роботи.

тут така історія що за законом за трудовим законодавством тут сурово захищений саме працівник який наймається за трудовим договором w2 і компанія работодавець не може так просто «тут наймаю а тут уже не наймаю» хоча так звільнити можна одним днем але при цьому коли вже є job offer з домовленою компенсацію та домовленості за релокацію та відповідно компенсацією вже за це то тоді «працівник невдаха» може прямо відсудити принаймні

витрати на релокацію разом з оплатою за перший місяць роботи.

бо якщо у «компанії» щось там «з’явилося за пару днів» то так справи не робляться саме у випадку коли вже погодили за найм

там ще треба дивитися ще окремо деталі але цілком можливо вони її навіть «звільнити одним днем» не можуть на протязі перших 2-3 місяці як для штату нью-йорк

Фальшивий досвід в резюме це вже тренд тому роботодавці почали перевіряти

цікаво як саме? вимога надати сліпи незаконна і все що на справді може зробити роботодавець це зателефонувати за телефонами що надані у якості контактів рекомендацій

... суто теоретично ще можна зробити реальний security check це теж розповсюджена практика є спеціалізовані контори що цим займаються до речі уся інфа що «накопали» має бути надана також і самому робітнику і потрібна його згода щоб почати перевірку

... а ще на наркотики перевіряють )) грубо 50/50

Досвід роботи в сумнівних компаніях, які часто змінюють свою назву, також буде сприйматись як фальшивий.

бгг знав би б ти скільки таких «фальшивих компаній» мені пишуть у середньому на рік «пропозиція архітектора тощо» )) ось зі свіжого

This is with a global counter defense drone company headquartered in Sterling, VA with about ~120 full time employees and have ~40M in total funding, and their plan is to triple in size in three years — not overly aggressive, but it’s good aggressive growth. This role reports directly to the CTO

і воно же ж #внєзапноє

... a counter-drone defense solutions company ... This is a global company headquartered in Northern, VA, and have some flexibility in salary.

зокрема універсальна класика компанія заснована 10+ років тому 10- піплів «засновників» щойно вчора придбана якимось інвєст фондом який майже не гуглиться за головного тепер якийсь сєо (не з числа засновників і взагалі «від інвєст фонду») який так само не гуглиться оригінальна контора має адресу в ріно нєвада або у передмістях великого сієтла (буквально хата в передмістях) або у селі in the middle of nowhere у кароліні ))

... до речі останні я перевіряв адреса справжня навіть «точка» справжня тобто шото там є якийсь «гараж типу воркшоп» но реально буквально в ніде не «трикутник» навіть близько а просто реально сільська гірська кароліна

до цього всього зазвичай додається «головний інженер який якраз вирішив не продовжувати свій шлях з нами» ото його би впіймати напоїти та допитати )) втім я вже знаю що він скаже я перевіряв )) історія одна й та сама

тож під цей опис потраплять ну 80% усіх середніх (американських технологічних) компаній 100-200 чоловік на сьогоднішній день які починалися саме так «сумнівно змінюючи свою назву часто»

ЗЫ: а ну да а що до роботи в компаніях з назвами на кшталт «Induslogic» (к) (тм) ? ))

з’явилась вимога показати оплати з попереднього місця роботи.

Хитрі чорти). Мабуть ці курси їх добряче дістали...

Подібних курсів вистачає, навіть відсутня потреба назву дізнаватись

В Україні такий рівень сервісу, що коли цей тренд прийде то й оплати підготують

то й оплати підготують

ти ж сам написав що вимога «показати оплати» не законна

... до речі така можливість є бо як я вже казав можна отримати інфу з бюро за твої w2 але це вже серйозна перевірка (фактично це варіант повного credit score report) яка до речі так само нотується у бюро ))

але як на мене перевірятимуть таким чином лише вже геть відвертий фрод як то саме технічно за технічними здібностями кандидата «єсть сомнєнія у нас што ти стукачок дурілка картонная обмануть хотєл» (к) бо якщо кандидат нормально пройшов саме технічну співбесіду то на початкову «нульову» посаду його візьмуть майже 99% бо на справді там «кандидатів» саме технічно саме за технічними здібностями якраз десь на 99% чистий фрод

тобто буквально маємо 400 «кандидатів» на місце з них добре як 100 взагалі спромоглися просто «дістатися» інтервью )) (це йо реальний факт почитай пабліки) з них добре як 40 бодай якось пройшли лише технічне після чого 20 з них тупо за-ghost-илися (це реальний факт ghosting як біль наших днів) і доки це все тривало першу 5-10 або дюжину «технічних» уже розібрали і добре максимум що лишиться це 4 більш менш реальних кандидатів з початкових 400

а сьогодні з купою звільнень це так само працює і на мідлів і на сіньорів

ЗЫ: чого далеко ходити це так само працює на тих самих офіціанток ))

ЗЫ: до речі

що коли цей тренд прийде

мене таки «перевіряли» )) то я таки одразу же ж ghost-ився бо з одного боку треба же ж якось культурно типу і не послати і разом з тим нашо воно мені треба вам треба то шукайте когось ще любой капріз за ваші гроші

Ось що писав:

В США роботодавцям забороняється на співбесіді запитувати про зарплату з попереднього місця роботи згідно «salary history bans», але згідно опитування то 25% кандидатів розповідають за власним бажанням.

Підписатись на коментарі