Чи пішли б ви працювати в компанію, де фінальним етапом хайрінгу є інтервʼю з СЕО?

Поясню.

звісно не бачу проблем, якщо шукають людину в пряме підпорядкування СЕО — їм разом працювати.

Моє питання стосується компаній, де СЕО не вміє в делегування. А іншими словами: суне носа в кожну щілину. Коли у біг боса є бажання впливати на вибір кандидатів будь-яких левелів. Для мене це ред флаг, адже працювати я буду зі своїм менеджером — він і має оцінювати мої скілли.

в моєму досвіді так і вийшло, що людина не дає дихати нікому, встромляючи свою важливу думку в кожен процес.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Ну чомусь ніхто не пише, що це чудова нагода познайомитись з СЕО і зрозуміти, як він думає про компанію, продукт і команду. Зрозуміти, що його хвилює, і прямо запитати чому такий етап існує. І прийняти потім для себе ж, більш зважене рішення.

З точки зору математики, то якщо треба найняти за рік хай 30 людей і припустимо що це 40 співбесід (бо перед цим було багато ж етапів, тому success rate великий передбачаю).
І нехай співбесіда йде 30-45 хвилин максимум, то це 26 годин робочого часу на рік. Тобто 2-3 дні робочих звичайного СЕО в рік, або 2 години на місяць.

Інвестиція, за яку можна отримати значно вищу ланку, на невдалих кейсах відкалібруватись з менеджерами, що були в ланці до цього і, як результат, мати кращі найми в наступних етапах, коли часу вже може не вистачити.
І ROI цієї інвестиції лежить точно в верхній квартилі по всім варіантам витрати часу СЕО, та і любого топ-менеджеру.

це абсолютно нормальна практика для продуктових компаній невеликих розмірів + залежить від СЕО

працював у такій британській компанії, де всі кандидати проходили фінальне інтерв’ю на 10-15 хв із СЕО, і дуже рідко, коли він був у відпустці, з іншим засновником.
Йому важливо було особисто бачити і розуміти хто претендує на посаду. і навіть тест невеличний був один для всіх — три запитання і три відповіді, короткі, але цікаві, незвичні, неочікуванні.
Це була одна з найкращих робіт за мою кар’єру.
Це була одна велика сім’я, хоч і не дуже велика — біля 300 чоловік, але кожен день народження усіх співробітників, кожен ювілей, кожне народження дитини у колег, чи весілля — це все озвучувалось на загальних мітингах ним особисто, вітання від імені компанії.
І головне — там не соромились озвучувати те, що хтось йде з компанії, адже розуміли, що це життя, і з сумом відпускали людей на нові життєві доріжки, але з радістю приймали назад, коли люди повертались в компанію.

Oh my sweet summer child. Це +10 гриффіндору, а не червоний флаг. Треба завжди знати менеджера свого менеджера, якщо +1 левел вгору від того-то ще краще. Регулярні мітинги зі скіп левелом то манна небесна, але будучи мідлом я також того не розумів. Я багато компаній я відсіяв поспілкувавшись з інжиніринг менеджером та СТО, зекономивши час і нерви собі і людям. Лінійний Васян в кращому випадку з МБА не покаже вам культуру компанії, бо він замаханий потоком низькорівневих деталей. Та й до того ж зазвичай з людиною з більшим досвідом тупо цікавіше спілкуватися. Він може сказати, що ми робимо Х тому що У, а не ми «будемо робити Х, бо це квартальна ціль»

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

ага, ага
Вообще не бывает.
Особенно когда вся компания — СЕО.
Меня в 50% собеседует СЕО.

В мене навіть історія є прям в точку.

Якось я пройшов всі раунди інтервʼю і в самому кінці мені рекрутер після останнього раунду ще так між ділом перед прощанням каже «слухай, тут СЕО питає чи можемо ми ще один раунд провести щоб англійську твою перевірити, він не розмовляє російською і тим паче українською, тільки англійська і іврит». Ну я не очікував, але виходить що вже багато часу витратив, мабуть немає варіантів не погодитися. Прийшов на інтервʼю для перевірки англійської на розслабоні, повному чілі і маючи ще трошки планів на вечір.
Виявилося, що після базового смол-току СЕО дав мені папірець і олівець і наступну годину я вертів дерева, при тому що я від літкоду людина мало кажучи далека. Дивним чином інтервʼю я пройшов, дерево викрутив і алгоритм на папірці написав. В той день я більше нічого не міг робити бо перетворився на банан.
Після такого я звісно був трошки pissed і після отримання оферу запросив реверс інтервʼю з продактом.
Виявилося, що СЕО мікроменеджить всю компанію! Може зайти посеред дня, підійти я почати розпитувати що ти робиш, намагається розібратися щоб потім сказати, що робити потрібно інакше. Ну і атмосфера пригнічена і загалом токсична.

Дуже гарний досвід і висновок — не вагайтеся просити реверс інтервʼю якщо здається що щось не так.

Згадалось — ред флаг для мене — це поліграф, і часом його намагаються всути у дуже маленькі компанії де це просто забаганка менеджменту.
Взагалі, на мою думку, поліграф — це виключно інструмент для досудових розслідувань, і аж ніяк не для процесу найму людини на якусь посаду.

якщо за поліграф пропонують +15% до зп, то чому б і ні? якщо організація хоче гратися в дебільні копроактивні ігрища, то має за це платити, так думаю.

Ніде, де озвучували поліграф як один з етапів такого не пропонували).
Та й і я не рухався по такому процесінгу

Це з чиєїсь автобіографії, де людина будучи власником компанії і займаючи якусь посаду постійно проводила інтерв’ю з newcomers.

Oh my sweet summer child. Це +10 гриффіндору, а не червоний флаг. Треба завжди знати менеджера свого менеджера, якщо +1 левел вгору від того-то ще краще. Регулярні мітинги зі скіп левелом то манна небесна, але будучи мідлом я також того не розумів. Я багато компаній я відсіяв поспілкувавшись з інжиніринг менеджером та СТО, зекономивши час і нерви собі і людям. Лінійний Васян в кращому випадку з МБА не покаже вам культуру компанії, бо він замаханий потоком низькорівневих деталей. Та й до того ж зазвичай з людиною з більшим досвідом тупо цікавіше спілкуватися. Він може сказати, що ми робимо Х тому що У, а не ми «будемо робити Х, бо це квартальна ціль»

В вашому світі чомусь СЕО ходить на співбесіди бо не довіряє, хоче контролювати кого наймають і т.і. Таке буває, що в СЕО модель боса, а не лідера, звичайно. Але ж може бути і так, що СЕО — справжній нормальний лідер, і ходить він по співбесідах задля того, щоб допомогти своїм менеджерам правильно обирати людей, десь підстрахувати, направити і т.і. Я завжди намагаюсь організувати для кандидатів в свою команду співбесіду з СЕО не тому, що не довіряю собі (довіряю), а тому що це допомагає і мені, і кандидату краще зрозуміти з чим нам доведеться працювати в разі оферу. Для вас співбесіда з СЕО — це якраз нагода зрозуміти ху із ху, бо навіть якщо ваш майбутній менеджер чудовий, а СЕО токсик, то вам туди, повірте, не треба. Ви витратите 30 хв, збережете купу часу та нервів.

Так не всім доводиться перетинатися навіть з токсик СЕО. Менеджери для того і існують, щоб відстоювати інтереси команди. І чи ви дійсно зможете на співбесіді з людиною зрозуміти чудова вона чи токсична?

Так, зможу з досить великою точністю, хоч звичайно і не 100%. Це скіл, і коли ви вчитесь проводити співбесіди, ви вчитесь насамперед виявляти такі речі, бо навчити умовному екселю можна, а майндсету — ні, тому за пару-тройку помилок найму починаєте вчитися виявляти. І обговорювати кандидатів з менеджером/СЕО — це теж частина навчання такому скілу.

А стосовно того, що вам не доведеться перетинатися — доведеться, хай може і не безпосередньо. Ваш менеджер також не робот, а ви — не його дитина, щоб відстоювати вас за будь яку ціну. Тож якщо він працює з токсичною людиною, вам теж почне прилітати, рано чи пізно.

В цілому мій ключовий пойнт, що співбесіда з СЕО (а також з іншими членами команди) — це не ред флаг. Це цілком може бути навпаки ознакою того, що компанія має добрі процеси найму і намагається бути максимально прозорою для кандидатів також. Ред флаг — це коли компанія проводить допит, а не співбесіду. А якщо вам запропонували поспілкуватися з СЕО і той з задоволенням розповідає про бізнес, відповідає на питання і цікавиться чим вам хотілось би займатися — це навпаки круто.

Погоджуюсь, для мене ред флаг це поліграф)

Менеджери для того і існують, щоб відстоювати інтереси команди

А я дурко все життя думав, що менеджерів вигадали щоб керувати процесами в компанії... А там де керівництво, там і відповідальність за накеровано. А виявляється, що вони мусять інтереси команди відстоювати... Тільки от проблема, вони можуть відстоювати інтереси не підлеглих, а команди інших менеджерів... ;)

Як мінімум підозра з’являється на співбесіді. І в все зазвичай закінчуєть погано, якщо ігнорувати це. При тому з обох боків.

В мене було інтрев’ю з CEO в невеликий продукт. Що цілком нормально, бо в компанії навіть HR не було. А ще він попросив контакти моїх співробітників з попередніх робіт, балакав з моїм попередній тімлідом і HR ще з першої роботи. Цей момент я особливо оцінив, бо сама про себе людина може багато що наговорити, а от що скажуть колишні колеги — це вже зовсім інше. Далі на роботі стосунки були виключно позитивні і ділові, ніхто в особисті чати не ліз, і мене дуже підтримували.
А ще я проходив співбесіду в інше місце, куди правда не пішов працювати. То CEO співбесідував мене просто з крісла в коридорі готелю, де проходила конференція, а через 30 хвилин пішов давати там промову. Ця компанія була не така вже й мала, десь людей 40.

Більшість СЕО не співбесідують персонал нижчих ланок не тому що добре вміють в делегування, а тому що банально не мають на це ресурсу, і просто _змушені_ делегувати це. В фантазійному світі де цього обмеження не було б, найкращі менеджери би розмовляли з усіма фінальним кандидатами — бо люди це чи не найважливіше питання приблизно завжди.

В одній доволі великій вже компанії фаундер (він же СЕО) спілкувався хоча б по 15 хвилин з кожним фінальним кандидатом навіть коли штат наблизився до пари сотень, а вони підняли справді великий інвест. раунд... Пояснював буквально (приблизний переклад) «я хочу бути впевненим що ми не наймаємо мудаків, безвідносно позицій». Звісно, це не масштабується, тож рано чи пізно перестає працювати. Але це також нічого не каже про стиль управління per se.

Тобто він не довіряє людям, яких він найняв, у виборі підлеглих?

Тобто ви вважаєте, що, наприклад, вам можна довіри(-я)ти представляти інтереси компанії в зовнішніх комунікаціях?

ні, тому що це не моя робота) а робота менеджерів — менеджити свої команди, а це значить обирати людей

встромляючи свою важливу думку в кожен процес
суне носа в кожну щілину.
менеджерів — менеджити свої команди, а це значить обирати людей

Наскільки зрозумів, ви — фахівець середньої ланки, але при цьому добре знаєте: «що, як і кому робити» в приватному (!) бізнесі, тим більше СЕО.

Фахівця середньої ланки, зазвичай, має турбувати виключно що і як він особисто робить. Якщо він займається виключно професійною роботою на своєму робочому місці — то чому йому перейматися (?), що хтось уважно за цим споглядає та заглядає. Йому має бути плюс-мінус фіолетово.

Плюс в сучасних умовах, ви можете змінити місце роботи, якщо, наприклад, ви добре та якісно працюєте, а вас не цінують як професіонала, заважають вам професійно виконувати вашу працю, не допомагають у вашому професійному розвитку та не оплачують вашу працю відповідно до ваших очікувань ринкової справедливості.

має турбувати виключно що і як він особисто робить

якщо вам неважливе середовище, в якому ви працюєте, це ваш особистий вибір. мій вибір — зменшити токсичний вплив на мене

неважливе середовище

Мені на нього байдуже (фіолетово), якщо воно не заважає мені добре виконувати свої професійні обов’язки.
В умовно великих компаніях (від 100+) зазвичай дуже різні люди працюють в колективі, на будь-який смак та колір.

ось і весь висновок з цього діалогу)

Імхо, ваш СЕО все правильно робить — якщо прискіпливо контролює не лише вашу професійну роботу, але і ваш вплив на рівень токсичності у відділі та компанії.

токсичний вплив на мене

Можливо, подумайте, що ви самі і є джерелом токсичності?
Імхо, така кількість матів від дівчини — це і є токсичність.

Імхо, ваш СЕО все правильно робить — якщо прискіпливо контролює не лише вашу професійну роботу, але і ваш вплив на рівень токсичності у відділі та компанії.

так це справжня робота справжнього сєо ))

Тут така «аналітикиця», що потрібно бути пильним, навіть СЕО.

Цікаво, що ж вас так сильно тригернуло, що ви не можете тепер пройти повз і не коментити в топіках...

У мене була фінальна співбесіда на теперішню роботу з СЕО і СТО. Причому я Junior QA і компанія не мікроскопічна. В подальшій роботі все чудово, з СЕО майже не пересікаюся, у команди він і СТО не лізуть. І бачу плоди такої практики — всі співробітники абсолютно адекватні, не те щоб «одна сім’я» і все таке, просто все завжди ок.

щас розкажу... придумаю...

у тебе вже є власний досвід роботи... можливо, досягала якихось успіхів... і є впевненість у своїй компетентності... і ілюзія того, що знаєш, як має бути правильно...

і от співбесіди...
ти спілкуєшся із працівником відділу кадрів... тобі розповідають про щоденні обов’язки...
і з майбутнім начальством... тобі розповідають якісь... більш стратегічні речі...

і раптом... твій досвід... інтуіція тобі підказує, що їхні слова... їхні цілі... не узгоджені між собою...

якщо всередині компанії цілі не узгоджені, то що робити новим співробітникам ? 🤔

це може або страшенно дратувати, і виснажувати...

або можна сприймати як шанс...
можливо, компанія саме на тебе і чекає, щоб ти їх врятувала 🙂

Бувають різні CEO.
Є справжні CEO — які пройшли важкий професійний шлях від «солдата до генерала».
А бувають фейкові, надуті та порожні CEO — які не мають ні освіти, ні досвіду, ні професійних вмінь, але при цьому купа понтів (бо ж така велика посада), пафосу, зверхності та самозакоханості.

Якщо в компанії фейковий, надутий або порожній СЕО, то бізнес-процеси та робочі стосунки там відповідні.

Я сейчас работаю в такой уже третий год.
СЕО крайне умный и тактичный мужик, к слову.

Як мінімум в цьому випадку це не буде фінальним етапом інтерв’ю, бо треба апрув власників, борди директорів і тп.

в моєму досвіді так і вийшло, що людина не дає дихати нікому, встромляючи свою важливу думку в кожен процес.

що ж, ваш досвід виявився невдалим, так буває
мій досвід, як і у багатьох в цій темі, виявився вдалим — двічі стикався з інтервʼю з СЕО і дуже радий цьому, бо це дозволило подивитись на компанію зверху, яка людина нею керує і як вона ставиться до підлеглих (бо це ж ставлення потім по ієрархії дійде до мене).

якщо піти від зворотнього — чи погодились би ви керувати компанією, не знаючи хто і на яких посадах у вас працює?
якщо не брати до уваги компанії рівня ФААНГ, де фізично неможливо брати участь в хайрингу на усі позиції, то питання виглядає риторичним

як вона ставиться до підлеглих

А як ви це зрозуміли?

бо деякі підлеглі були на цьому інтервʼю також

Якщо ти повністю віддаєш рекрутерам/менеджерам будувати твою команду, то це вже не зовсім твоя команда, і може не зійтися з сео по цінностях наприклад. У маленьких компаніях логічно що сео або хтось інший з топ-менеджерів має поговорити хоч трохи з кандидатом. Це в компаніях де сотні людей, та уже нема сенсу з кожним говорити, а тільки з кандадатами на високі посади.

Я спілкувалась з СЕО як кандидат на позицію мідл аналітика в компанію 100+ людей. Тут був сенс?)

для нього, очевидно був, якщо він спілкувався з вами)

Так, бо він не довіряє своїм людям)

Він лише найманий працівник чи в нього інвестовані власні гроші у цю компанію?

Не підкажете чим займаються аналітики в ІТ компаніях, бо я щось таких людей за 20+ років не зустрічав?

Звісно. Відкриваєте будь-яку вакансію, там є обовʼязки. Раджу почитати про різні напрямки, бо є відмінності
jobs.dou.ua/...​cancies/?category=Analyst

А чим саме з того всього Ви займались якщо це не таємниця?

Розробка автоматизованих репортів, тренінги для не технічних юзерів щодо їх використання, менеджмент даних, покриття ad-hoc запитів, що стосуються даних, презентацій, звітів, які ще не були або не будуть автоматизовані

Таке не віддають на аутсорс і напряму в Європі на таку вакансію навряд чи візьмуть з України, значить це лише місцеві компанії з типовим українським менеджментом.
Співчуваю.

Дякую😂
Але я б вам пропонувала трохи вийти з бульбашки вашої спеціальності і почитати, що відбувається навкруги

В деяких компаніях СЕО (кобель, самець) ходить на деякі співбесіди, бо любить подивитися на дівчат.
В деяких компаніях співробітники мають не лише робочі стосунки з СЕО.
Деякі потім успішно просуваються по кар’єрі або їдуть в релокацію.
А деякі звісно раптово та непомітно звільняються.

Моє питання стосується компаній, де СЕО не вміє в делегування. А іншими словами: суне носа в кожну щілину.

Це складно виявити на етапі прийняття на посаду. Мав подібний досвід. Співбесіди не було, але за рік зіштовхнувся з тим, що СЕО компаніі достить активно промоутить «космічні кораблі та простори космосу» саме на моїй ділянці робіт.

Коли у біг боса є бажання впливати на вибір кандидатів будь-яких левелів.

СЕО завжди на це впливає. Прямо чи опосередковано.

працювати я буду зі своїм менеджером — він і має оцінювати мої скілли.

Бувають кейси, коли є підзвітовність, або щільна робота з С-левелом та ін. У кьому випадку можуть і С-Левел долучати. (Це повинно бути прозорим, як і будь-який інший аспект співбесуди). Як я розумію, це не кейс у Вашому випаду?

Мав досвід такого інтервʼю. Але вони не змогли мені запропонувати нічого цінного в результаті. Але співбесіди були епічними, не відняти...

Для маленької компанії або стартапу це абсолютно ок. Чому? А там будь-яка помилка високовартісна, треба ретельно шукати кадри, щоб знизити бізнес-ризики.

Досить стандартна практика, як з компаніями в Україні так і з компаніями закордоном з якими стикався.
Сам по собі цей факт нічого не говорить.

факт того, що людина хоче фільтрувати кожного кандидата особисто, ні про що не говорить?

В моєму досвіді після інтервʼю з СЕО був як випадок як ви описали, так і абсолютно протилежний, де СЕО радий все проделегувати і не мікроменеджерить.
Тому і пишу що сама по собі ця співбесіда нічого не говорить.

Звісно ніщо ні про що не говорить без контексту. В моєму топіку є контекст

Ви чудову можливість подаєте як щось погане. На мій погляд — це класно. Маю досвід роботи в продуктових компаніях від 30 до 600 людей.

Мою позицію повністю описав Євген Ковалевський трохи раніше, тому не буду повторюватися. Маю зустрічне запитання. Чи боїтеся ви спілкуватися з СЕО?

а для компаній 50+ людей це про щось говорить?)

здається, я знаю про яку компанію йдеться. Це та, де хочуть тестове і де у відгуках про них розробники з придиханієм кажуть:"сео сам апрувить пул ріквести"? говорять про це так, ніби це щось хороше.

Проходив саме таке інтервʼю (у кінці з CEO), то це було в ресторані, за мене оплатили рахунок, приємно поспілкувалися і подальша робота була чудова. Ніхто не ліз «читати переписки у slack» :)

це залежить скоріше від CEO, і одразу видно по атмосфері спілкування на скільки вільно буде дихати під час роботи з людиною.

Ну але тільки в комбінації із маркерами високого рівня мікроменеджменту в описі вакансії чи при спілкуванні з HR

в моєму досвіді так і вийшло, що людина не дає дихати нікому, встромляючи свою важливу думку в кожен процес

Так це його компанія, якщо що. Хоче в мікро-менджмент хай робить, вас не влаштовує, йдіть собі. В нас ніби частково вільна країхна і власну компанію може заснувати потенційно будь який бажаючий. А щоб було як хочете ви, а не шеф інших варіантів як самій стати шефом по суті нема. Можна точно сказати що більшість мільярдерів хто намагався працювати в наймі — геть шли звідти або їх йшли і навчання теж кидали. Виключення якраз люди які постійно працювали в стартапах, типу Маска чи Безоса. Керівник це про гроші — а не про приємну людину, хоча так часто корелює. А без грошей як то кажуть freaking nice guy, лох по нашому.

В будь-якому випадку ні. Якщо компанія велика — то по тим же причинам, які назвав автор. Якщо компанія настільки маленька — то просто ні.

Коли наймали в поточну компанію, останній етап був — співбесіда зз СЕО. Але це стартап ів там на той момент працювало всього 30+ людей :)

В компанії 30 людей — це просто директор, керівник, начальник. CEO — це кумедно.

Для совка — можливо, кумедно. Для справжнього стартапу — це нормально.

У меня обычно не финальным а практически первым этапом — это интервью с СЕО.

Залежить від посади та компанії.
Якщо компанія (команда) маленька або посада важлива (ключова) для бізнесу, то знайомство з новим співробітником — це розумний та правильний крок з боку CEO.
Та і для досвідченого кандидата — це норм, бо він має можливість побачити з яким типом керівництва йому потенційно доведеться мати справу в майбутньому.

Додаткове інтерв’ю — це ще одна можливість сторонам подумати і, можливо, відхилити співпрацю.

Та і для кандидата — це норм, бо він може побачити з яким типом керівництва йому доведеться мати справу

Краще з безпосереднім керівником познайомитись і його керівником. У випадку стартапу +/- так воно і є. У великих корпораціях зазвичай співбесіди на яких людина приймає рішення йти чи не йти, зазвичай співбесіди проводять окремі люди, а от вже у відділку вас чекатимуть зовсім інші люди. Так до яких ви швидше за усе нізащо би не найнялись якщо би просто їх побачили і по спілкувались хвилин 15. Пам’ятаю одного такого керівника аля Елвіса Преслі, найняв він через інших команду програмістів одним з котрих був зокрема я. Через тиждень поїхав до Індії, в кімнаті залишались усі новенькі крім одного хлопця який працював вже пару років, ми були знайомі по попереднім місцям роботи, звуть його Анатолій. Перед від’їздом той керівник в голос і привселюдно спитав Толіка дивитись за усіма, щоб нічого з електроніки в кімнаті не вкрали. Звісно з рештою з тієї команди ніхто не залишився, включно з Толіком усі спитали переводу в інший проект або пішли. Якби тоді просто побачив цього горе керівника на співбесіді, нізащо би не наймався.

З командою та безпосереднім керівником відділу — інтерв’ю відбувається до CEO. Якщо безпосередній керівник не затверджує кандидата, то на зустріч з СЕО його не покличуть.

Якщо кандидат — це досвідчений професіонал, то він / вона знає куди прийшов і що це за компанія (наводить довідки, референси, відгуки, репутацію в індустрії) — то йому плюс-мінус байдуже скільки буде інтерв’ю.

Ще одне інтерв’ю для досвідченого кандидата — це можливість ще раз подумати та дослідити компанію, куди його / її потенційного запрошують.

Це в ідеалі, в реальності усе може бути не так і райдужно і по уму. А в нашому дикому ІТ і коли тобі там 25 і більше трех років ніхто на одному місці не сидить в ІТ яке постійно росте і т.д. про такі речи не так сильно задумуються. Запропонували зарплатню майже вдвічі більше — от і добре, те що там можуть бути люди з якими ти не зможеш або не захочеш працювати, або навпаки вони із тобою це вже з досвідом приходить. А взагалі то тут і з досвідом ти теж не дуже застрахований, треба пробивати фідбеки по знайомим і т.д.

ІТ — це одна з небагатьох індустрій, в якій професіонали реально могли поїхати працювати в будь-яку державу світу (якщо щось не влаштовувало в Україні).
Тому умовна дикість ІТ — це «нормальність», яка всіх влаштовувала, якщо вони нікуди не їхали.

завжди хотів би особисто поспілкуватися із сео, є комплект питань, які треба задавати саме на цьому рівні. на жаль не у всіх випадках це можливо. але, скажімо, якщо мова йде про стартап чи не дуже великий продукт, то розмова з сео — практично стандарт процесу найму.

CEO рога та копита — Остап Бендер, чи скажімо : Сатья Наделла, Энди Джесси або Тім Кук це далеко не одне і те саме. Перше то втрачений час в нікуди (доводилось спілкуватись декілька разів і реально було враження що спілкуюсь з наперсточниками які мене змальовують). Друге знайомство яке потенційно може щось принести, принаймні десь можна буде якусь історію розповісти як спілкувався.
BTW Марк Цукерберг часто використовує як фішку розмову із собою коли кандидат не хоче приймати офер, не знаю як там рядові рекрутери із ним зв’язуються. Але факт — реально діє, люди пристають на офер часто саме після спілкування із Цукербергом. Ми усе таки живемо у світі моди та знаменитостей.

якщо я буду влаштовуватись на роботу в рога і копита, то тим більше треба поговорити із сео, звідки йдуть гроші, як розподіляються і як я у них більше зароблю ко всєвзаімному удовлєтворєнію так би мовити).
відмічу, що із жодним з перерахованих «авторитетів» я спілкуватися б не хотів. ну хіба може з мікрософтовським трохи, інші зовсім нецікаві

я спілкуватися б не хотів

А це не так діє, ніхто і не пропонував вам ніколи з ними спілкуватись. Тобто це демонструє ваш соціальний статус і місце в ІТ бізнесі. Про що ви з цими дуже зайнятими людьми які заробляють десятки мільйонів доларів на рік в цілому можете поговорити ? Може якийсь пітчь донести ? Чим такий такий співбесідник як ви взагалі може бути їм цікавим щоб приділити вам бодай хвилину свого часу ?
А найматись ніхто не заставляє з будь яких причин. В книзі «Записки випадкового революціонера» Лінус Торвальдс розповідав про годину бесіди зі Стівом Джобсом, яка відбулась за ініціативи Стіва. Ні до чого вона не призвела з політичних мотивів, та сам факт такої бесіди вже багато про що казав про сам рівень Лінуса. Так для нас такий факт розмови — це про однаково великих, та той самий Стів на початку кар’єри ходив з пітчами по інвесторах і ніхто з ним не хотів балакати, або казали «Стів а навіщо простим людям потрібен комп’ютер ?». А він знав, що відповісти але був достатньо розумним щоб не видавати ключову бізнес ідею людям які питають — а не знають самі як от Маркула. До Лінуса йшли та йдуть самі.

А це не так діє, ніхто і не пропонував вам ніколи з ними спілкуватись

для того, щоб не хотіти їсти гівно, зовсім не обов’язково отримувати пропозицію це зробити)

Не ну може ви зі Столманом там або Джимми Уэйлсом спілкувались, чи з Бараком Обамою або Джо Байденом чи Арнольдом Шварценеггером, Джоні Депом і т.п. ?
Просто ви цім людям не впали їм нема про що з вами балакати і вас до них і на 100 метрів охорона не підпустить.
Так само і CEO «рога та копита» якщо він не закінчений ідіот не розповість людині з вулиці звідки має гроші, а може і не має тоді тим більше буде вже шулер невдаха, який навіть блефує з розкритими картами.

Завжди відлякують такі компанії на рівні підсвідомості. Дивне відчуття мікроменеджменту.

Залежіть від компанії. Наприклад, є широко відома у вузьких колах компанія. Всім відомо, що платять там в рази вище ринку. Вони не приховують процесу рекрутації до компанії. Після того, як CV кандидатa пройшло скринінг, й після вдалого проходження тестів, йде співбесіда з СТО. Наскільки мені відомо, претенденти йдуть туди широким натовпом, а рекрутингові агенції направляють туди, сподіваючись, що за їхнього кандидата їм щось перепаде.

До слова, порекомендую книгу The Good Enough Job: What We Gain When We Don’t Put Work First
www.amazon.co.uk/...​f590635ceb267ce3821db9c5f

там прямо вся база про «сім’ю» і «сімейні цінності» і навіщо це роботодавцям і що буває з людьми які ведуться на це.
Також цікаво написано, що буває, коли робота стає пріоритетом у житті.

Ні, ні в якому разі не пішов би, навіть якщо би пропонували зарплату втричі більше ринку. Хоча, якщо в 4 чи в 5 разів, то подумав би.

Ну чомусь ніхто не пише, що це чудова нагода познайомитись з СЕО і зрозуміти, як він думає про компанію, продукт і команду. Зрозуміти, що його хвилює, і прямо запитати чому такий етап існує. І прийняти потім для себе ж, більш зважене рішення.

З точки зору математики, то якщо треба найняти за рік хай 30 людей і припустимо що це 40 співбесід (бо перед цим було багато ж етапів, тому success rate великий передбачаю).
І нехай співбесіда йде 30-45 хвилин максимум, то це 26 годин робочого часу на рік. Тобто 2-3 дні робочих звичайного СЕО в рік, або 2 години на місяць.

Інвестиція, за яку можна отримати значно вищу ланку, на невдалих кейсах відкалібруватись з менеджерами, що були в ланці до цього і, як результат, мати кращі найми в наступних етапах, коли часу вже може не вистачити.
І ROI цієї інвестиції лежить точно в верхній квартилі по всім варіантам витрати часу СЕО, та і любого топ-менеджеру.

Колись в мене була чудова нагода познайомитись з СЕО, який під час інтерв’ю іхав в авто, добре хоч на пасажирському місці, постійно відволікався і розказував, як йому важливо мати культуру в компанії і хороших людей, а потім рекрутерка передала, що попередні домовленості по зп вони не можуть виконати і «можемо запропонувати на 200 баксів менше», при чому обов’язки там були нехуйові. Тож в такому випадку така співбесіда стала дійсно корисною) більше не хочу

домовленості по зп вони не можуть виконати і «можемо запропонувати на 200 баксів менше», при чому обов’язки там були нехуйові. Тож в такому випадку така співбесіда стала дійсно корисною) більше не хочу

Так це ж прекрасно! Співбесіда — річ двостороння. І якщо вам видається шанс познайомитись із найвпливовішою людиною в компанії, це чудова можливість в тому числі і відсіяти цю опцію завчасно.

а чому тоді з фін директором співбесід не проводять?)

а який сенс розмовляти із (функціонально)бухгалтером?

Це людина, яка приймає рішення стосовно бюджетування.
Хед оперейшенс — стосовно забезпечення співробітників всім необхідним для роботи
хед оф ейчар — це про атмосферу в компанії
чому з ними не треба спілкуватися, а з сео треба?

В компаніях де такий розвинений С level, ви будете спілкуватись з Марком Цукербергом коли рекрутери які здійснюють кадрову атаку на Apple або Google не можуть місяць вас вмовити перейти в Facebook, при тому що навіть компенсують стоки від тих компаній зарейсли захмарно компенсацію тощо. І за великим рахунком їм навіть не обов’язково може бути треба, щоб ви навіть йшли працювати на них — лише би пішли від конкурента і зірвали їм строки виходу на ринок, доки власний Meta Quest захоплює ринок.
В маленькій «Рога та копита» швидше за усе усі C — це одна людина, директор — засновник і є.

Мабуть іноді проводять.
СЕО часто є співвласником, або ж навіть фаундером. Він має бачення цілей компанії і бажаної культури. Це ж чудова можливість дізнатися про компанію більше до початку співробітництва.

Так якщо мене в ресторані одному ресторані подали холодну їжу і офіціанти нагрубив — мені перестати в ресторани ходити і створити тему «Ресторани, в яких обслуговують офіціанти — чи ходили б ви в них?» :)

моє питання не базується на одному кейсі, це також інший власний досвід та спостереження. Якщо вам будуть розказувати, що в ресторанах офіціанти хуйові, ви задумаєтесь, чи варто ходити в ресторани

Власне CEO як сьогодні модно директора називати, Andre Michelin компанії яка випускає вироби з резини зокрема автомобільні покришки, полюбляв ходити до ресторанів і якраз почав робити оцінки із зірками. По сьогодні будь який заклад який має хоч якісь зірки з цього рейтингу тобто гіду дуже гордиться ними, це високе досягнення для закладу. Обслуговування там звісно теж оцінюють, хоча головне — кухня. А список носить назву — Червоний Гід Мішлена. У DOU теж є власний рейтинг роботодавців, щоправда компанію оцінюють лише массово співробітники і не без підтасовок зі сторони менеджменту і HR — а не скажімо професіонали якісь рейтинги створюють і надають оцінку в порівнянні із іншими компаніями і т.п.

Ну чомусь ніхто не пише, що це чудова нагода познайомитись з СЕО і зрозуміти, як він думає про компанію, продукт і команду.

цікаво нащо це мені саме технічному спеціалісту навіть на роль «архітектора»? ))

Зрозуміти, що його хвилює, і прямо запитати чому такий етап існує.

тут от реально вже буквально «для атоса це забагато а для графа де ля фер це замало» (к) (тм)

... скажімо я йду з джуна до мідла чи навіть сіньора чого дива мені прикидатися буцімто я там такий понтовий чувак що з сєо перетру вот єто всьо по сірьозному

зрозуміти, як він думає про компанію, продукт і команду.

та мені взагалі то пофіг окрім моментів де це вприває беспосередньо на мене а коли у «компанії» є «моменти» які з рівня сєо «беспосередньо впливає» на простого джуна до сіньора то краще від таких «компаній» таки триматися

... хіба що ти вже знаєш за що мова який базар який расклад і ти це все вже бачив не раз і знаєш на що йдеш але тоді знову ж таки нащо це все?

Зрозуміти, що його хвилює, і прямо запитати чому такий етап існує.

я й так знаю «чому таки етап існує» )) це коли вже реально є можливість саме вже особисто побалакати вже з сєо

так от і я ж про то нашо мені взагалі балакати з таким сєо з такою «математикою» ))

youtu.be/n4mNDiWrHeQ

нехай співбесіда йде 30-45 хвилин максимум, то це 26 годин робочого часу на рік.

власне це якраз показує що «балакати з сєо» нема про що від слова взагалі він тебе не знає він не дивився твій файл він пам’ятає твоє ім’я лише тому що воно буквально записане у розкладі як «interview with John Doe» і пам’ятатиме він його виключно ці

30-45 хвилин максимум

і то лише за звичкою )) бо така його робота

а ці

30-45 хвилин максимум

він витратить на класичну презентацію aka elevator pitch про себе про свою компанію (у позиції «як я заснував і чого досяг») та про «сімейні копроративні цінності один за всіх»

... він це щойно на тижні «штовхав» у новому інтервью якомусь там технічному ютуб каналу а може навіть і в телевізорі ))

про що ти? )) щоб 20-45 хвилин повноцінно побалакати про щось з людиною треба її повноцінно знати тож витратити принаймні 1 день на вивчення бекграунду включно з технічним бекграундом власним бо вам не буде про що балакати бо сєо це навіть не сто і навіть сто то вже є chief officer який в компанії на 30+ людей та ще й з менеджерами буде відстояти від рядового програміста щонайменше на 3-4 ланки як то

начальнік рядового програміста
начальнік проекта
начальнік технічного усього ака сто
начальнік типу усього ака сєо

і то скоріш за все там можуть бути ще й проміжні ланки хоча я згоден то вже для більших корпорацій

ЗЫ: це ж легко поглянути любий сам може поглянути свій корпоративний розклад і скільки начальників над ним у йього «власній» компанії

... і ще після дня бекграунд чеку треба буде хоча би 15-30 хвилин щоби підготуватися до кожного окремого кандидата

на справді то єсть чистий понт просто персональне его )) ні чого особистого просто бізнес

... знову же ж таки грати за правилами доведеться і питання лише вирішувати чи грати конкретну гру яка зветься «бесіда з сєо» чи ні а бізнес він однаково бізнес

цікаво нащо це мені саме технічному спеціалісту навіть на роль «архітектора»? ))

Ну у нас просто радикально різні погляди на роботу, судячи з усього, що нормально, вцілому.

Але просто скажу, що складно буде дійти з такою позицією в компанії, де з СЕО є про що поговорити дійсно. Тому вибірка теж буде викривлена.

Така ситуація приблизно в 100% випадків у малих конторах та стартапах. СЕО фізично не може нікому делегувати все бо в нього для всього нема людей які б це робили або мати окрему людину для такої задачі поки ще недоцільно.

а якщо мова про компанію з вже виділеними відділами та наявнісю хедів в кожному?)

Та залежить скільки вони людей наймають скажімо на місяць. Іноді ця співбесіда це просто привітатися з новим співробітником. Проблема делегування може існувати навіть якщо СЕО взагалі болт забив на те кого там наймають і лише на КПІ дивиться.

зі співробітником вітаються в перший робочий день, а не під час етапів інтерв’ю)

Почитайте мій комент нижче. В компанії були чітко розділенні департаменти і відділи, але СЕО проводив фінальне інтерв’ю теж

Для мене теж ред флаг. Був поганий досвід з таким СЕО, тож після цього прийшло розуміння в яких компаніях я хочу працювати, а в яких — нізащо.
Це типово для квартирних компаній, де СЕО вважає себе великим цабе і мікроменеджить. Мікроменеджмент це те, на що я ніколи не підпишусь, дякую дуже дякую.
Просто уявіть співбесіду з СЕО для якогось рядового інженера у великій компанії, типу JP Morgan Chase чи Deloitte. Смішно, правда? Тому що там у СЕО вистачає прямих обовʼязків і підлеглих, яким делеговано питання найму в тому числі.

Якщо компанія маленька (умовно до 50 людей), то наявність СЕО — вже говорить про певну неадекватність неймінгу посад.

Анастасіє, схоже, що у вас з цим дійсно був негативний досвід. Такий досвід, можливо, і накладає відповідний відтінок на співбесіду з СЕО при відсутності прямого підпорядкування.

При цьому, як вже багато людей написали нижче, таке нерідко трапляється, особливо в невеликих компаніях і на ключові ролі.

Коли у біг боса є бажання впливати на вибір кандидатів будь-яких левелів

я додала пояснення в топіку, що про ключові ролі мова не йде

Для мене це ред флаг, адже працювати я буду зі своїм менеджером — він і має оцінювати мої скілли.

в моєму досвіді так і вийшло, що людина не дає дихати нікому,

Це коли ви офіціанткою влаштувались?

коли влаштувалась анонімом на форумі

Чи пішли б ви працювати в компанію, де фінальним етапом хайрінгу є інтервʼю з СЕО?

Так
Ще питання?

Ой яке цабе, подивіться
Думаю, ви і самі собі можете питання ставити з вашим его

Мені якраз оці етапи типу СЕО проходити легше, ніж деякі технічні (аля зараз ми «х» перепишемо п’ять разів — вгадайте його значення в кінці).

На минулому проекті СЕО торгувався типу «а давай ми пів-косаря ЗП/місяць зріжемо, а через рік накинемо 10к бонусом, щоб були впевнені що рік пропрацюєш» х_х. І це при тому, що в обох попередніх місцях роботи я був по 4 роки.

Після співбесіди була планова відпустка в гори (відома їм), де мене по пошті дрочили питаннями торгів, хоча ЗП була прямо визначена мною ще до першого дзвінка з зовнішнім рекрутером. В якийсь момент я сказав:
— а давайте я вам зараз швиденько поляка за 40к знайду, візьму собі комісії 10к і вийде він вам дешевше? Тому вибирайте чи економити, чи нарешті код нормально пописати, щоб половина ордерів мимо аналітики не падала.
На цьому торги припинили та вислали оффер xD

а давайте я вам зараз швиденько поляка за 40к знайду, візьму собі комісії 10к і вийде він вам дешевше?

Наївне питання — як ти це можеш навіщо взагалі найматись на когось ?
Цукерберг, наприклад, не став найматись робити HarvardConnection.com, а зробив TheFacebook власноруч. Як потім казав, що ходив на співбесіду щоби дізнатись в якому стані знаходяться його імовірні конкуренти тобто здійснював промислове шпигунство.
Тут же взагалі бізнес стратегія елементарна, просте посередництво лише треба мати виходи на замовників і на виконавців, профіт 50-75% від загальної суми оборудки.

Наївне питання — як ти це можеш навіщо взагалі найматись на когось ?

Бо в рекрутинг не дуже збирався. Загалом там наче золотих рік грошей немає, та й замовників шукати не просто. Зараз новий контракт, рекрутер написала «не палити найм в джинні» бо тарифи там високі і вони не вивезуть х_х

Ну Макс теж же їсти хоче, бажано смузі там та дорогий сир — а не не мівіні сидіти :)
Може воно наймати студентів прямо з універів, після чого вони з 3 курсу взагалі туди не ходять, стратегія значно більш ефективна, що правда треба вкластись відповідно щоб вас до того універи взагалі допустили, купити обладнання та напоїти і нагодувати кого треба, навчальні курси з людьми на ставці тощо.
А так фінансові показники різних TSC або Accenture в цілому показують десятки мільярдів доларів прибутку. Це звісно не : Apple, Amazon, Ebay, Google, Meta, Netflix або Microsoft де йдеться про сотні мільярдів, та усе таки на рівні Caterpillar чи Hitachi наприклад.

рекрутер написала «не палити найм в джинні» бо тарифи там високі

Хіба це не порушення умов сервісу і не обман? Якщо тарифи високі, можна просто не користуватись ним, нє?

Різні : Ebay чи Uber і застосовують скам фільтри на базі ML, бо це реально є великою проблемою для розкрученого бізнесу, коли його роялті намагаються обійти при чому скориставшись послугою. Звісно Ad Words на цьому тлі взагалі легендарні, бо тільки ледащій SEO не намагається розкрутити ресурс не сплачуючи за це Googel більше ніж приносить сам бізнес. Тут вже війна між AI від Google і інших SEO AI які підлаштовуються під алгоритми пошуку які на генерували перші. Власне тому і такий шухер зараз йде, прибутковість може впасти дуже суттєво.

Він самий, це як на кабанчику «відмініть замовлення бо з мене гроші візьмуть»

Якщо ваше порушення еквівалентне вартості велосипеду — ви злочинець.
Якщо ваше порушення еквівалентне вартості літака — ви філантроп-меценат, успішний бізнесмен.

Це типовий індикатор що компанія гавно.

Мова про зовнішніх рекрутерів, компанія їх просто наняла

Це досить типова ситуація.
Або, як тут вже писали, якщо компанія маленька або стартап.
Або якщо позиція ключова чи просто важлива для компанії.
Або якщо СЕО хоче «тримати руку на пульсі» і періодично спускатися на нижчі рівні. Звісно, джуніорів співбесідувати він не буде, але сініор+ та менеджерів може запросто.

Якщо компанія розміром 20-30 чоловік, то у чому, власне проблема?

Якщо компанія невеликих розмірів, тоді інтерв’ю з CEO це норма.
Якщо ж у компанії більше 50 працівників, тоді виникають питання, якщо ви проходите співбесіду не на менеджерську позицію.

а в чому саме ви бачите норму? які в цьому етапі є плюси?

а що ви бачите не нормального у тому, що у компанії на 20-30 чоловік фінальний етап співбесіди проводить СЕО?

залежить, чи є в цій компанії вже менеджмент, який і має займатися хайрінгом. припускаю, що на 20 людей повноцінних відділів ще може не бути, в такому випадку ок. Але якщо вже вже є ейчар, хайрінг менеджер, то СЕО — це вже дзвіночок про моноцентричність менеджменту. тепер ваша черга відповісти на питання)

тільки якщо це маленька компанія

в усіх інших випадках — це саме те, на що вказує автор. Відсутність довіри та невміння делегувати

шукав роботу влітку 2022 і в 2х компаніях якраз на фінальному етапі з СЕО все і закінчувалося. В обох випадках CEO не розумів деталей роботи HR (що нормально, адже для того він і найняв собі HR Director), тому ніяково було всім на цьому інтервʼю

це абсолютно нормальна практика для продуктових компаній невеликих розмірів + залежить від СЕО

Які в цьому плюси? Якщо це нормально

це вимога хайрінгу в даній компанії, якщо в компанії так вирішили значить там бачать якісь плюси. Як мінімум СЕО таким чином може вплинути на початкову культуру в компанії, бо культур це люди. Бо працівники це не тільки про скіли.

Плюс не забувайте, що інтервью це 2х сторонній процес. У вас також є можливість подивитись на адекватність СЕО

Для мене наявність обовʼязкової співбесіди з СЕО для всіх позицій вже каже про його неадекватність)

перші роки у Wise(ex-TransferWise) СЕО проводив співбесіди з усіма працівниками. Тепер це прибуткова компанія вартістю 10млрд. і з 5к працівниками, ви вважаєте його неадекватом?

якщо перші роки компаня була 10-20 працівників, не бачу проблеми)

Бачив доволі ранне інтервью Цукерберга. Його спитали чим чим зараз займаєтесь в компанії? — в основному наймом людей в команду. Аргументація була шось на кшталт що це головний важіль яким він створює компанію
Читав біографію Маска то той також багато часу витрачає на інтервью кандидатів

Цукерберг, Маск, Ахметов, Коломойський, Фрідман — самі продукти та сервіси не створюють, бо, як правило, не вміють. Вони наймають людей, які їм створюють та будують відповідно до їх побажань.

працював у такій британській компанії, де всі кандидати проходили фінальне інтерв’ю на 10-15 хв із СЕО, і дуже рідко, коли він був у відпустці, з іншим засновником.
Йому важливо було особисто бачити і розуміти хто претендує на посаду. і навіть тест невеличний був один для всіх — три запитання і три відповіді, короткі, але цікаві, незвичні, неочікуванні.
Це була одна з найкращих робіт за мою кар’єру.
Це була одна велика сім’я, хоч і не дуже велика — біля 300 чоловік, але кожен день народження усіх співробітників, кожен ювілей, кожне народження дитини у колег, чи весілля — це все озвучувалось на загальних мітингах ним особисто, вітання від імені компанії.
І головне — там не соромились озвучувати те, що хтось йде з компанії, адже розуміли, що це життя, і з сумом відпускали людей на нові життєві доріжки, але з радістю приймали назад, коли люди повертались в компанію.

чи не контролював він всі процеси, які б мав делегувати?

Ні, він не контролював, всі процеси працювали автономно з ним чи без нього. Але бажання розуміти хто претендує на посаду — нормальна позиція.
Там взагалі всі етапи були не більше 20 хв., без нудних опитувань вікепедичних знань. Важлива людина, а не набір знань.

Це була одна велика сім’я,

оце прямо ред полотнище, а не флаг.
вони можуть звільнити вас, а ви їх — ні. Ви не в одному човні, і ніколи не будете.
Сім’я — це підтримка і місце, де тебе приймають no matter what. Це не про компанію, ніяку і ніколи

Повір мені, підтримка там була як у сім’ї на всіх рівнях. І спілкуватись з колегами з різних країн та вікових груп, були навіть 70+ — одне задоволення.
Звільнити можеш і ти їх — просто говориш про розрив співпраці по своїх причинах.

тобто ви могли звільнити СЕО, я правильно розумію?

Я міг звільнити компанію від співпраці з собою

Це не одне й те саме
Коли компанiя звiльняе — ви залишаетесь сам на сам, коли ви звiльняетесь — нiчого страшного

Повір мені, підтримка там була як у сім’ї на всіх рівнях

Наведiть приклад

3. CEO and President/COO approval of all hires

To help raise the bar, we are introducing a temporary guardrail: Brian Armstrong and Emilie Choi will approve all new hires, consistent with applicable laws. We doubt this will scale indefinitely, but there are few better uses of our executives’ time than helping create a culture of top talent.

www.coinbase.com/...​alent-density-at-coinbase
finance.yahoo.com/quote/COIN?p=COIN

якщо було інтервю з HR, потім технічне #1, потім завдання тестове #2, а потім ще СЕО (тобто 4+ етапи) — скоріше всього попадеш саме в таку компаху де СЕО суне ніс всюди і читає всю переписку в slack ))

Сильно залежить від розміру компанії та текучості кадрів. Якщо це година на місяць то можна цю годину виділити. І людині приємно що познайомиться із CEO і керівнику може бути просто цікаво що за люди у нього працюють ( бо коли дійшов до рівня знайомства із CEO це скоріш за все рішення по тобі прийнято і просто треба познайомитись)

Є зворотня ситуація. Коли CEO вважає себе великим цабе та має штаб замів та замів замів у чверть загального штату. Із відповідною бюрократією та висмоктаним із пальця дуже щільним розкладом де прийняття важливих для бізнесу рішень конкурує із тайським післяобіднім масажем

Залежить від розміру компанії і ролі, на яку співбесідуєтесь. Якщо «розрив» в позиціях між вами і СЕО не більше двох ланок (тобто, наприклад, СЕО є менеджером вашого майбутнього менеджера) — то загалом це ок. Для стартапа в 10-20 людей СЕО скоріш за все буде перетинатись з більшістю працівників в роботі, тому це теж ок. В інших випадках — дійсно доволі сумнівна практика.

Підписатись на коментарі