Якою має бути швидкість широкосмугового інтернету? Обговорюємо

Швидкість інтернету — тема, яка часто обговорюється. Ще 3 роки тому Федеральна комісія зі зв’язку США заявляла, що 25 Мбіт/с і 3 Мбіт/с — це цілком нормальна швидкість. А тепер в комісії кажуть, що ці показники «застрягли» у 2015 р. І широкосмуговий зв’язок повинен мати швидкість завантаження 100 Мбіт/с і вивантаження 20 Мбіт/с.

В Україні середня швидкість широкосмугового зв’язку станом на 2023 році — 38,13 Мбіт/с. Зараз ми посідаємо 101 місце у рейтингу країн світу за цим показником.

Для порівняння, у 2021 році Україна займала 77 позицію з середньою швидкістю 25,26 Мбіт/с. На такі зміни вплинуло повномасштабне вторгнення росії.

Якою на вашу думку є «пристойна» швидкість широкосмугового інтернету?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Теж думав що навіщо та швидкість більше 100 Мбіт (від провайдера оптика і 300 Мбіт), але коли зіткнувся необхідністю працювати з під VPN, то швидкість просідала до 35-40 Мбіт, і це було досить помітно.
Довелось змінити роутер на гігабітний щоб сповна отримувати те за що доводиться платити, трохи стало краще, але все одно VPN ну прям дуже ріже швидкість.
Також не варто забувати про таке поняття як bandwidth, що теж суттєво впливає на комфортну роботу в мережі.

До речі, порадьте «дальнобійні» дводіапазонні моделі роутерів, з wan/lan портами по 1 Гбіту.
Бо старенький Netis вже не витягує покладені нього задачі

Серьйозно? Колись в офіс собі купив TPLink перегружав стабільно раз на день.
Також коли його поставив просто як репітер вдома чомусь тупо пропадав інтернет. І я не один був з такою проблемою. Колективно вирішили це лайно спалити (жартую, відправився у ящик, потім кудись через волонтерів — сподіваюсь там у них не було проблем)

дуже серйозно, колись було колись, колись більшість з нас в підгузках ходила, але часи міняються ;)
Останні три роки на Archer-ах сижу, був С80, зараз АХ1800 — забув про перезавантаження взагалі.

Яка модель була у вас і скільки клієнтів підключалось на нього в офісі?
Врахуйте, що автор питає про роутер до дому, а не для офісу

Модель не пам’ятаю вже — купував те що було у найближчій компьютерній крамниці. Це було роки 3 назад. Із клієнтів я та мій телефон бо офіс мій був.

кожна модель має свої плюси та мінуси і заточенність під певний функціонал
, звісно є і провальні моделі. тому це дуже важливо враховувати перш ніж звинувачувати всю компанію в тому, що вона робить ненадійні девайси

Сижу вже кілька років на оптиці від Ланет.(під Києвом)
До жовтня 2021 був гігабіт за 200грн, потім швидкість знизили до 500, а ціну підняли до 249грн.
Провайдер забезпечував до 10-12 годин в періоди блекаутів.
Змінив роутер щоб мати WiFi 6 і тепер ні провалів ні мертвих зон у всій квартирі і навіть у дальньому кутку лоджіі через стіни (одна несуча).
Як на мене — чудова ціна та якість.

Іспанія, тарифи:
— 500mbit/s = 15 EUR (мінімальний)
— 1000mbit/s = 20 EUR
— 10000mbit/s = 25 EUR
Мобіла 2-5 EUR, швидкість видало 260mbit/s, відрізняються хвилини/трафік.
Нашо брати більше мінімальних — я поки не придумав. Хоча нещадовно дотащив ethernet до компа і наче можна більше швидкості включили, але не зрозуміло шоби шо.

Второй год на 5g беспородный от тмобил. Весь хаусхолд на нем, думал как резервным, а по факту вышло много лучше чем кабельный. Оптику в частный сектор не всем тянут, поэтому 250d/100u в принципе устраивает для всего.

Не отказался бы от 1гбита, но это не необходимость.

5g беспородный от тмобил

Цена $50/month

У нас тре міряти не в мегабітах, а годинах роботи без світла

Чомусь всі обговорюють швидкість, але це ж не єдиний і не головний показник.

Ще до ковіду я часто їздив з доньками (то до школи, то зі школи, то чекав їх з тренувань, то з курсів — по кафешках чи просто де можна сісти) і по роботу мені було потрібно підключитись і попрацювати, скажемо так — RDP/SSH чи https/messenger. У мене дві мобільних картки — Vodafone/Lifecell — якщо перша давала по центру Дніпра майже всюди більшу швидкість 5-10Мбіт, то Lifecell майже всюди був 2Мбіт, але значно «рівніше» — умовно кажучі Vodafone міг качати у парку 20Мбіт, але вже у холлі школи чи кафешці — 0.5-1. Лайф був і там і там по 1.5-2.5. І це ніби то гірше, але, наприклад, віддалені сесії по SSH/RDP працювали на Life без переривань, підвисань — тобто, відчутно краще.

Дома і в офісі зараз у мене оптика, 100Мбит + 50Мбит (дома, 2 прова) та 20Мбит в офісі — і цього цілком вистачає. Дома, навіть коли відключався один пров і залишались всі на іншому — то 3 відео дзвінка (я і доньки) одночасно в нормальній якості + там мої підключення паралельно + доньки працюють з формами, документами в гугл доках/sharepoint — ніхто не відчував проблеми. Зараз в офісі 20 мені вистачає за світ очі. Навіть якщо хтось з доньок прийде і підсяде дивитись з ноута чи мобілки відео — я не помічаю проблем. Хоча сиджу за 2к моніком та всі підключення та відеодзвінки на весь екран.

Тобто, Якщо брати виключно швидкість, то для роботи чи навчання, 10-20Мбіт на людину, ИМХО, достатньо. Якщо, звісно, вам не треба для роботи 8к відео з багатоканальним звуком найвищої якості. ;)

А ось стабільність зʼєднань та затримка — це важливіше, але про неї не говорять, нажаль. Бо який сенс від 100Мбіт через 4G, якщо постійно «відпадають» дзвінки та сессії. Я вже не кажу про дуже дратуючі «підвисання» курсору та набору тексту...

Не знаю як вони там міряють, але в Україні швидкісний інтернет реально доступний майже в кожному місті і селі. В тих же штатах по відгуках знайомих все зупинилося на рівні адсл і оптика в квартиру це щось фантастичне.

Швидкість досить умовна штука. Вона залежить від того, куди хочеш достучатись а не швидкості провайдеру. Більш важлива доступність.
От сидів на ADSL колись і цього вистачало.
А зараз то блекаут, то Київстар атакують, то купа сервісів не доступна через атаку Хусидів, то ще якась фігня.
Ще є локальні обмеження на які сайти можеш заходити на які ні. Та і самі сервіси можуть не пускати тебе якщо у тебе не кошерний Український IP
І товку з того гігабіту? А ну так — щоб завантажити десятки мегабайт непотрібного реактівського коду і показати мені красивий сайт.

Proton VPN — безкоштовний. Правда єдиний сервер що стабільно працює знаходиться у Нідерландах, всі інші досить нестабільні. Зате безкоштовно.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Головне не швидкість а стабільність. Мінімальна швидкість — та яка забезпечує задовільний відеозв’язок. В мене 300 на 25 в середньому, цілком достатньо, а ось стабільність не дуже, бувають розриви. Пам’ятаєте цей мем з розривом? youtu.be/...​si=ouMJqVD4Gxqe5Yeb&t=267

100 мб/с на стаціонарний пристрій та 50 мб/с на мобільний.
Тоді можна дивитись одночасно на багатьох пристроях відео у нормальній якості і не ображати інших. У мене два 4К телевізори, 1 комп’ютер та 2 мобільні пристрої. Відтак потрібно від 400 мб / с. Маю 500 нині (Just in case).

пригадалося...

купив у 2008 році свій перший мобільний телефон (Sony Ericcson W200i)
підключив до комп’ютера... став доступний інтернет на швидкості до 128 kbps...
пакет Київстар з безлімітним інтернетом — 25 грн. на місяць...
ютуб було дивитися неможливо...
але... можна було скачати, а потім подивитися !!!

просто іншого інтернету в нас не було...
тобто був, але значно дорожче...

потім поміняв мобільного оператора...
там був безліміт на 150 kbps...
і стало можливо дивитися відео онлайн... в якості 144p
(а скачати можна було в кращій якості...)

я для себе вибрав оптимальну якість відео mp4 360p... вже можна дивитись, але файли помірного розміру...

ну і... повертаючись до питання... скільки інтернету потрібно ?
вважаю, що швидкість стала нормальною з появою 3g... а тим більше 4g

зараз в нас інтернет майже безкоштовний...
на таких швидкостях, які ще кілька років тому і не снилися...

і шо — в нас вже все добре ?🤔

ютуб було дивитися неможливо...

это роскошь!
в начале нулевых скачивали телепортом новостные сайты типа ixbt. что б днем перечитать.
Скорость — 33.6 в лучшем случае, на декадношаговой если кто знает о чем это.

був у мене телепорт, щоб скачувати сайти...
потім замінив на Offline Explorer 🤔

Так і не зміг собі пояснити навіщо мені більше 100mb/s — по квартирі гігабіт бо на NAS кидав туди / сюди, а в світ поки не придумав 😅

Наприклад, для Steam. Або по роботі замовник кидає тобі дамп пам’яті на 20 ГБ чи образ віртуалки на 100 ГБ. Звісно, можна почекати декілька годин, коли все завантажиться. Але зручно, коли 3 хвилини — і готово.

Ну 100 гіг це цілих 2 години з «копійками» — а що ви робите з цими роками зекономленого життя 😂

Це ніяк не поширені кейси для звичайного дева. Швидкість вебу більше упирається в наявність на веб сайті свистоперділок, ніж швиткість інтернету. Для стрімінгу відео 100 мегабіт вистачає.

Стім гра скачається швидше на 20 хв, ну не такий уже і великий бенефіт.

Стім гра скачається швидше на 20 хв

На 20 хвилин швидше ніж 23 хвилини :)

Я ж не кажу, що це must have. Просто приємно, коли треба менше чекати. Вартує воно того чи ні — то вже кожен сам вирішує. Ціна питання: 50 грн на місяць.

Як сказати що в вас київстар, не кажучи цього)

Ні, не київстар. Це у більшості провайдерів така різниця між 100 і 1000.

Ну він же не кожен день тобі його видає.

Я ж не кажу, що це must have. Просто приємно, коли треба менше чекати. Вартує воно того чи ні — то вже кожен сам вирішує. Ціна питання: 50 грн на місяць.
Федеральна комісія зі зв’язку США заявляла, що 25 Мбіт/с і 3 Мбіт/с — це цілком нормальна швидкість.

повністю згоден

І широкосмуговий зв’язок повинен мати швидкість завантаження 100 Мбіт/с і вивантаження 20 Мбіт/с.

кому повинен широкосмуговий зв’язок ? 🤔

Все залежить для чого використовується.
Звичайна офісна робота та дзвінки — тут 50 хватить, умовно.
Робота з більш серйознішими задачами — треба більша швидкість.
З досвіду скажу, що на Кіпрі і у Британії (невеликі міста) вайфай слаьший ніж у нас мобільний зв’язок, тому віддалений сапорт був схожий на перегляд фільму на 0.7х
Все відносно

«Пристойна» швидкість — від 10 Mbps (мобільний інтернет, ADSL, супутник).
«Комфортна» швидкість — 100 Mpbs (кабельний інтернет на периферії).
«Бізнес» швидкість — до гігабіта (GPON).

1Г/с. Цілком достатньо. По факту є 850-900

В мене вже на другій локації, 1000 Мб пакет, факт 500-700 Мб. Це реально норм.

Ні, це про українських айтішників, що мають по декілька мільйонів на рік, але туляться по з’йомних халупах. Бомжі...

Підписатись на коментарі