Консультації з Golang для українських ІТ-компаній

Привіт, зараз я значно менше пишу технічних статей, тем для написання вистачає, готовий ділитись темами та допомагати бажаючим, поки зосередився на власних проєктах.

В цій темі розповім чому ІТ-компаніям варто замовляти консультації у досвідчених Go-розробників.

Передмова про перші консультації

Раніше активніше писав про Go бо на попередньому проєкті, в сфері AdTech, в мене вистачало часу робити якісно, досліджувати як можна ліпше вирішити задачу, а після роботи залишались сили, щоб дома оформити дослідження в статтю.

Оформлювати в статті почав, щоб краще запам’ятовувати рішення та мати підказки на майбутнє. Із-за статей у моїх колишніх колег склалось враження, що я добре розбираюсь в Go, тому безоплатно консультував, а взамін розпитував про пройдені співбесіди, компанії, проєкти та технології.

Передмова про досвід

Я починав працювати з Go в 2018 році, досвідчених Go-розробників було мало, найняти досвідченого було дорого. Ще вчора керівництво почуло, що розробляти на Go це просто, щоб вже завтра переключити PHP-розробника на переписування мікросервіса на Golang.

Одна прочитана книга з Go, один пройдений курс з Go, один зроблений пет-проєкт на Go й вже за місяць готовий самоучка для створення комерційного проєкту на Go. Саме таким самоучкою я почав свою кар’єру з Go, щоб розробляти проєкт після іншого такого самого самоучки.

Перші 3 роки я продовжував бути самоучкою, який набирався досвіду з власних досліджень, таких самих самоучок-колег та з конференцій від спільноти GolangUA.

Наступні 3 роки вдалось попрацювати з проєктах PropTech, DevTools та MedTech, в кожному з проєктів зустрічав досвідченіших фахівців з Go, навчився нового, після чого вдалось зробити висновки про попередній досвід.

Оманлива простота Go

Вже багаторазово чув та навіть сам писав, що Go можна вивчити за місяць, але, щоб швидко розробляти якісний та надійний код, потрібно знати інструментарій: кодогенератори, аналізатори коду, mock-и, testcontainer-и та міграції. Цей додатковий інструментарій або вдається знайти самому в open-source проєктах та дослідити або ж дізнатись у більш досвідчених фахівців.

Кому потрібні консультації

Якщо у вашому проєкті Go є другорядною мовою програмування, прикладу на Go написали чат-бота або мікросервіс тоді компанії варто замовити консультацію у досвідченого Go-розробника, щоб навчив як зробити надійніше.
Коли Go є другорядною мовою в проєкті то у фахівців відношення як до скриптової мови, досліджувати Go лінуються, такі висновки зробив з консультацій.

Коли на проєкті Go є основною мовою програмування, але фахівці з мінімальним досвідом з Go тоді варто замовляти code review.

Якщо збираєтесь переписати мікросервіс на Go то перепишіть власними силами, щоб команда попрактикувалась, а вже потім замовляйте консультації на покращення.

Перспективи

В Україні активна Golang-спільнота, ІТ-компаніям цим варто користуватись, щоб робити Go-проєкти якісно та будувати бренд «в Україні сильні розробники з Go», це win-win.

Благодійність

Для своїх колег, з попередніх проєктів, я проводив консультації безоплатно, але з цього року всі консультації будуть за донат на ЗСУ.

Досвідчені Go-розробники вже мають гарні винагороди тому найімовірніше оплата за консультацію відправиться на ЗСУ або на 3D-друк для ЗСУ.

Якщо всі гроші від консультації йдуть напряму на ЗСУ то має бути повна передоплата, є тема про благодійність.

До кого звертатись за консультаціями

В Україні вистачає досвідчених Go-розробників, в коментарях знайдете готових проводити консультації.

А поки коментарі відсутні то рекомендую звертатись до Олександра, Олега, Богдана та Анастасії.

На ютуб-каналі ҐОУ є інтерв’ю з Анастасією та інтерв’ю з Олегом.

Епілог

В коментарях пишіть чи готові ви проводити консультації, що готові запропонувати, а також пишіть, які типові проблеми допомагали вирішувати на консультаціях.
👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
В цій темі розповім чому ІТ-компаніям варто замовляти консультації у досвідчених Go-розробників.

Чесно прочитав топік, щоб переконатись, що там немає відповіді на найважливіше питання — Яку бізнес проблему вирішують «консультації по мові програмування для компанії»?
Переконався.

Мова програмування — це інструмент. Консультації по інструменту для виконавців називаються навчанням (в даному випадку відносно простим речам) і дуже рідко є тим чим займаються замовники виконання робіт. Компанії готові платити за набуття певних спроможностей, а не за навчання базових інструментам.

Окрім того ви натягуєте ваше рішення на проблеми, що мають значно краще рішення.

Коли на проєкті Go є основною мовою програмування, але фахівці з мінімальним досвідом з Go тоді варто замовляти code review.

Тут рішення — найняти досвідчених спеціалістів, які візьмуть відповідальніть за реалізацію певних спроможностей, а не заплатити чуваку, який буде відповідати ... влавне не ясно, що буде мірилом виконаної роботи.

Коли Go є другорядною мовою в проєкті то у фахівців відношення як до скриптової мови, досліджувати Go лінуються, такі висновки зробив з консультацій.

А бізнесу ви що радите робити з «працівниками які лінується»? :)

Якщо у вашому проєкті Go є другорядною мовою програмування, прикладу на Go написали чат-бота або мікросервіс тоді компанії варто замовити консультацію у досвідченого Go-розробника, щоб навчив як зробити надійніше.

Знову ж, рахуємо ментейнабіліті і можливо варто переписати того бота на мові, яка розповсюдженіша в компанії — це простіше рішення. Або найняти фрілансера для стабілізації системи (вона відносно мала за вашим описом).

Трейнінги мають сенс, коли компанія готова інвестувати розвиток спеціалістів у певному напрямку. Тут ключове визначити напрямок, проблему.
Наприклад:
канкаренсі, кращі практики по організації проектів, створення тестової інфраструктури, робота з певним типом сховищ данних.

Але тут 2 питання:
— чи є у вас матеріал на 4+ годинний трейнінг для досвідчених спеціалістів? (бо інфи по базовим речам купа в інеті безкоштовно)
— чи є ви авторитетним спеціалістом? (чому замовити у вас, а не у Валялкіна чи як його там)

Aliaksandr Valialkin має значно вищу кваліфікацію за такого розробника як я тому, так, звертатись до Олександра слушно, якщо Олександр знайде час між роботою над VictoriaMetrics та популяризацією victoriametrics.com у статтях

В мене відсутній матеріал на 4+ годинний тренінг для досвідчених фахівців

Погоджуюсь, інформації по базовим речам вистачає, але навіть коли відправляєш статтю з рішенням конкретної проблеми то частина фахівців лінується пошукати самостійно й хоче, щоб за ручку провели й показали рішення у статті

частина фахівців лінується пошукати самостійно й хоче, щоб за ручку провели й показали рішення

Любі компанії, якщо ви не знаєте, що робити в такому випадку, можете найняти мене або замовити консалтинг, я розкажу та допоможу. Відносно недорого.

Невеликий спойлер:

замовляти консультації у досвідчених Go-розробників

Не варто :)

Слушно, я за, щоб компанії наймали вас Богдане для таких випадків

Але у компаній відсутня можливість побачити цю проблему й відповідно замовити у вас послуги

Варіанти консультацій можуть бути різні:
— допомогти провести інтерв’ю, щоб найняти розробників Go, якщо в фірмі ще немає такої компетенції
— допомогти скласти план навчання, якщо фірма хоче додати компетенцію для існуючих працівників.
— проконсультувати, чи Го є правильним вибором для конкретного проекту, якщо він тільки планується.

— допомогти провести інтерв’ю, щоб найняти розробників Go, якщо в фірмі ще немає такої компетенції

Певною мірою валідний поінт, але це не консультація, а підряд на проведення інтерв’ю (технічного).
Як БЕ джавіст, що наймав іОС, Андроїд, РоР, ЦПП (десктоп) та дотНет девелоперів, все ж скажу, що знання мови і інфраструктури тут не так важливо, як уміння підібрати правильних людей. Особливо в контексті того, що найняти треба першого, а потім вже з ним зявляться необхідні капабілітіс.

— допомогти скласти план навчання, якщо фірма хоче додати компетенцію для існуючих працівників.

А оце нас повертає, що витання про бізнес проблему. Для чого це потрібно?

— проконсультувати, чи Го є правильним вибором для конкретного проекту, якщо він тільки планується.

В більшості випадків цим має займатись солюшн архітектор і от так з ходу мені важко уявити для чого тут потрібно щось більше ніж «загальна ерудиція».
Можете навести приклад, коли зовнішній консультант тут буде «маст хев»? Бо навіть якщо технологія (Го або щось інше) ідеально підходить, то лишається проблема відсутності спроможностей розробляти на цій технології. А її вже значно складніше і довше вирішити.

Взагалі консультації в Україні бувають? Я бачу лише що хтось в менеджменті надумав собі список скілів та технологій, котрі йому здалися потрібними для проекту, а потім декілька рекрутерок та агенцій перевертають Лінкедин щоб знайти саме такий скілсет.

Взагалі консультації в Україні бувають?

Навіть не уявляєш обсяг цього ринку. Але зазвичай там усе вже зайнято топовими консалтінгами та вердорами із світовим ім’ям. Бо щоб передати досвід потрібний дуже серьйозний пруф цього досвіду. Великий бізнес, який готовий за це платити не лохи які платять no name інфоциганам.

То великий бізнес у великого бізнесу, а маленькому бізнесу то вже дорого тому приватні консультації можуть знайти своє місце

Але там дійсно не густо. Хоча навіть на фрілансі зустрічав.
1-2 таких проекти на рік закриваю.
В основному це код ревью типу чи не залишив інший фрілансер там для себе бекдорів і по безпеці.
Також естімейт проекти бувають. Типу є ідея але не знають скільки це буде коштувати і які люди на це потрібні

У маленьких компаніях зустрічав, що замовляли перевірки кібербезпеки

Я також, дуже давно, проводив платне code review проєктів на PHP, знаходив SQL-ін’єкції, запити до БД в циклі та подібне

У маленьких компаніях зустрічав, що замовляли перевірки кібербезпеки

так, хоча зазвичай це триває кілька тижнів
я працював на одному з таких проектів, то там наймали цілу команду пентестерів з jobs.dou.ua/companies/underdefense

Взагалі консультації в Україні бувають?

Бувають. Знаю випадки коли контора десь в 2010 платила за трейнін по актуальному стеку для ФЕ. Десь в той же час мені платили за консультації по оптимізації веб перформанса.
З видносно недавнього, то один банк заплатив за фактично запуск/перезапуск розробки в Україні, але то платили кільком відомим «виступачам на конференціях» — це взагалі класичний консалтинг :)

Це випадково не райф? А то знаю кажись цих спікерів. Беру слова про те, що не наймають інфоциган назад
Хоча, їх попередній, зроблений відомим ватником лебедевим сайт раніше очолював топ найпотворніших банківських свйтів України, а мобільний банкінг взагалі краще б не існував.
То так — для них це великий крок у перед.

Підписатись на коментарі