Lean як стиль життя: як застосовується і які принципи

Привіт, мене звати Віталій. Я працюю на позиції Team Lead у компанії VEN Commerce Ltd. і маю більше 15 років досвіду роботи в ІТ.

Чи варто читати цю статтю?

Все просто: як що ви знаєте Lean і розбираєтеся у всіх тонкощах та деталях, то вам навряд чи буде цікаво це читати. Однак, якщо ви новачок у Lean або хочете побачити, як він застосовується та як його принципи можуть поліпшити ваш бізнес, ця стаття для вас.

Ми розглянемо конкретні приклади з різних сфер, щоб допомогти вам зрозуміти суть Lean та його переваги. Ці приклади будуть різноманітні та не будуть обмежені лише сферою ІТ, що полегшить їх розуміння та застосування у вашому бізнесі. Якщо ви шукаєте способи оптимізувати процеси, зменшити витрати та покращити продуктивність, знання Lean може стати вам в нагоді.

Що таке Lean

Зазвичай, під Lean розуміють «ощадливе виробництво».

Ощадливе виробництво — це концепція менеджменту, що була створена на японському підприємстві «Toyota» і заснована на неухильному прагненні до усунення всіх видів втрат. Ощадливе виробництво передбачає залучення у процес оптимізації бізнесу кожного співробітника та максимальну орієнтацію на споживача. © Wikipedia

Для мене, Lean — це більше спосіб мислення. Багато його принципів здаються очевидними на перший погляд, але його «фішка» — це їх систематичне та неухильне використання.

Звідки взялася ідея Lean як стиль життя?

Коли я перейшов працювати у свою компанію, то змінив український менеджмент на іноземний. Не можу сказати, що там я вперше почув тут про Lean, але, по суті, це було моє фактичне практичне знайомство. Уперше я зіштовхнувся з ситуацією, де філософія ощадливості була задіяна у всіх без винятку процесах: розробці програмного забезпечення, а також і у виборі офісу, клієнтів, постачальників кави тощо.

Через деякий час у сферу моєї відповідальності додалися навчання та адаптація нових працівників і, як результат, роз’яснення їм принципів Lean. Після розширення фірми, мені довелось змінити контекст розповіді про Lean, тому що крім ІТ-орієнтованих людей у нас з’явилися менеджери та маркетологи. Тоді я і почав пояснювати Lean на прикладах із реального життя.

Примітка: переклад термінології Lean — велика проблема, тому я заздалегідь попереджаю, що переклад неідеальний. Я спробував використати визначення, які максимально передають значення оригінальних назв.

Принципи Lean

Eliminate Waste (Зменшення втрат)

Мені здається, що розпочати, розглядаючи ощадливе виробництво, потрібно з основного та найголовнішого принципу Lean — зменшення втрат. Втрати — це все, що не додає value (вартості, цінності) продукту для стекхолдера(або для вас, вашої сім’ї чи друзів — якщо ми говоримо про реальне життя).

Partially done work (Частково зроблена робота)

Найчастіша проблема, на яку натрапляв кожен: почали, витратили багато часу/сил/енергії/грошей, але так і не досягли жодного результату((

Причин може бути багато, вони можуть бути об’єктивні та суб’єктивні, але факт у тому, що завдання не зроблено, не готове і мета не досягнута:

• презентація на роботі, яку ви готували до приїзду замовника, буде не потрібна, коли замовник уже поїхав;
  • величезний сюрприз на день народження коханого/коханої, який не був доставлений вчасно;
  • незакінчена освіта, бо стало нецікаво, або лінь;
  • пазли на 1000 елементів, що так і не висить на стіні, а половину елементів уже десь заховав кіт);
  • недописана стаття для DOU ;);
  • кріплення на стіну для телевізора, яке припадає пилом на балконі, і телевізор, який все ще стоїть на тумбочці.

Overproduction (Перевиробництво)

Давайте розглянемо інший варіант втрат — перевиробництво. Ідея дуже проста — немає сенсу виготовляти більше, ніж потрібно.

Згадайте святкування Нового року в середньостатистичній сім’ї — стіл ломиться від їжі, яку не можна їсти до Нового року, а після його настання вона вже нікому не потрібна. Потім вся сім’я старається з’їсти найдорожчі страви в найближчі 2 дні, а інше викидають.

Waiting (Очікування)

На мій погляд, очікування — це втрата, на яку ми не завжди звертаємо увагу. Зазвичай, причиною очікування є погане планування. Приклади:

• черга в магазині о 18:00 — 19:00 год. Всі повертаються додому та хочуть купити продукти чи смаколики на вечерю, але є так багато альтернатив: доставка, покупка в обідню перерву або зранку, закупка на весь тиждень наперед.
  • Реклама. Перерва у серіалі чи між таймами фіналу чемпіонату світу, коли люди чекають 10-15 хвилин на продовження.
  • Очікування, доки закипить чайник)

Decide as late as possible (відкладене рішення)

Напевне, мій улюблений принцип, моє улюблене твердження: «Віталій (я) з майбутнього зможе краще вирішити цю проблему. Він буде старший, досвідченіший та мудріший».

Принцип відкладеного рішення, заставляє нас розмежувати рішення, які потрібно прийняти зараз та рішення, які можна прийняти потім або ніколи. Часто в нас немає змоги прийняте всі рішення одразу: немає контексту чи достатніх знань.

Рішення, що базуються на наявних ресурсах чи знаннях

Часта проблема в розробці програмного забезпечення: нове завдання одразу обдумується в контексті теперішнього середовища чи мови програмування, в той час, коли поруч є простіший варіант. Якщо інтернет-магазин написаний на Magento, це ще не означає, що туди треба «ліпити» блог. Wordpress піднімається за 15хв і блог готовий)))

У реальному ж житті цей принцип потрібен в обговоренні довгострокових планів:

• Створення стартапу з друзями/знайомими. При обговоренні ідеї бізнесу, ми починаємо будувати плани про вибір бізнес-центру для офісу чи перебираємо доступні доменні імена для корпоративного веб-сайту. Часто це і є першопричиною провалу.
  • Покупка зимового одягу літом. Зимовий одяг літом дешевше і переплачувати за нього — це втрата (а втрати треба зменшувати), але середня температура зимою 2019-20 років була +2 градуси. То чи варто купувати надто теплий пуховик, який все ще чекає свого застосування.

MVP — Minimum Valuable Product (мінімально цінний продукт)

Ніхто не відкриває корпорацію на 10 000 співробітників у перший тиждень/місяць/рік, але і чекати, доки ідея знеціниться, під час планування та обговорення теж не треба. Потрібно швидко реалізувати мінімальний продукт, або першу версію, щоб А — вийти на ринок, перевіривши ідею одразу, та Б — затратити мінімальну кількість сил/ресурсів для першого кроку.

Приклади:

• Для нового інтернет-магазину не треба купувати великий сервер та наймати команду програмістів та дизайнерів для розробки. Можна почати з безкоштовного онлайн-сайту або навіть сторінки в соціальних мережах.
  • Кондитери-початківці не починають у перший тиждень випікати N-ярусні торти для весілля. Шлях, зазвичай, наступний: маленький кекс → маленький торт → великий торт → N-ярусний торт

See the whole picture (бачити/оцінювати повну картину)

Принцип Lean, який спрямовує нашу увагу на прийнятті рішення та їх вплив на всі сфери нашого життя. На мій погляд, найпростіше його описати як «переходячи дорогу, подивись наліво та направо». Будь-яке рішення, що ми приймаємо, буде мати наслідки: хороші чи погані.

Приклади:

• Дозволивши дитині прогуляти школу в честь дня народження, можна спричинити велику кількість проблем, бо в цей день була фотосесія на альбом, важлива контрольна або складна тема
  • Якщо заміна вхідних дверей запланована на кінець ремонту в квартирі, то це може привести до додаткових витрат на переклейку шпалер
  • Відсутність ременя безпеки у таксиста з аргументом: «Не переживайте, я чудово кермую» не бере до уваги всіх інших водіїв, що будуть втомлені, недосвідчені або у стані алкогольного сп’яніння.

Чи потрібен вам Lean?

Ця стаття не мала на меті перетягнути всіх у «клуб любителів Lean». Ми розібрали декілька основних принципів для розуміння того, чи потрібно вам впроваджувати цей підхід у вашій компанії чи, можливо, житті.

👍ПодобаєтьсяСподобалось11
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ще рекомендую книгу «Книга Канбан. Успішні еволюційні зміни для вашого технологічного бізнесу. Девід Андерсон».
Дуже цікаво розписано про використання одного з лін інструментів, який чудово лягає на розробку.

Насправді основи методології Lean manufacturing виникли в США, але там це нікого не зацікавило, а відповідних людей з їх ідеями вислали відправили після WWII відновлювати промисловість Японії зі словами — раз ви такі розумні, то 3.14здуйте через океан подалі і там цією дурнею займайтесь,
така недалекоглядність вже через декілька десятків років буде коштувати США як мінімум Детройта, бо японці по своїй природі перфекціоністи, саме тому вони створили не тільки Wagyu, але і Toyota Production System.
Звісно Lean manufacturing орієнтована саме на конвеєрне/масове виробництво і ніхто цю методологію в самій Японії не використовує ні для мілкосерійного автовиробництва, ні при розробці авто, не кажучи вже про розробку ПЗ, де практично кожного разу роблять штучний продукт.

Це вже потім всякі інфоцигани, які зазвичай розповідають про успішний успіх, та видають книги про стратегію бізнесу просто змінюючи в Бусидо слово «самурай» на «бізнесмен»,
почали натягувати софу на глобус хайпувати та тулити Lean manufacturing всюди, де взагалі немає ніякого manufacturing, тому останнє слово вони просто «загубили», щоб воно очі не муляло,
у якості прикладів Overproduction пішла якась дурня про Новий рік, на відміну від умовної японської Honda, в якої на реальному виробництві взагалі не існує ні складу запчастин, ні складу готової продукцію. (згадав в Європі десь в 2008 величезні поля за обрій, заставлені легковиками місцевого виробництва, ото був дійсно Overproduction)

Lean як стиль життя

Кунг-фу — це все що ми робимо, як знімаємо куртку, як вдягаємо куртку © Karate Kid
якби вона знала техніку залізного стусана — паркуватись було б значно простіше © Shaolin Soccer

почали, витратили багато часу/сил/енергії/грошей, але так і не досягли жодного результату((

а це взагалі ідеальний бізнес-план для компанії оутсорсера, яка продає виключно жопочаси

Team Lead

це до речі, при розробці ПЗ, автоматично означає використання push workflow,
коли в Lean manufacturing все виключно на pull

про розробку ПЗ, де практично кожного разу роблять штучний продукт.

— процес розробки типовий. Лін принципи чудово лягають на прописання самого процесу розробки, комунікації між командами, на пріоритизацію завдань, тощо.
Взагалі той самий Agile використовує деякі LEAN інструменти під іншими назвами)

Lean без Kaidzen — гроші на вітер. Массакі Імаі всім в карму. 2. На загал навколо цього достабіса інфоциганства.

дякую за посилання на «Masaaki Imai» — ще не читав його книг

Контролер, який довго працює — робочий варіант)

Ще можна спробувати будувати культуру в компанії і привчати нових співробітників їй слідувати.
Звісно тут треба, щоб виконувались 2 умови:
— «текучка» кадрів має бути малою, щоб культура встигала передаватись
— ріст кадрів має бути поступово — привчити 1 нову людину до культури команди з 5 людей набагато простіше, ніж коли в команді було 3 людини, а через місяць стало 7

Знову таки написано у Імаі, усі пропозиції розбираються в рамках процесу перегляду пропозицій, які треба подати заздалегідь. З одного боку якщо кожен робочий заводу буде вносити самовільно зміни в конструкцію авто — буде те, що ви описуєте, анархія і хаос із закономірним провалом. Разом з тим робочі можуть внести якість розумні пропозиції, там герметик намазати, там просять спростити якусь конструкцію і пропонують як і т.д. Відповідно це подивляться інженери і як воно має сенс, зроблять відповідні зміни. Ця система показала себе вкрай ефективною в Японії (і в СРСР до початку 70 років).
В ІТ в неї фактично не вміють — в нас зазвичай або процес «через сраку і в продакшн», або варіації на тему конструктивно водопадного підходу (і це в кращому випадку) інколи спіраль. Американська модель бізнесу жорстко інноваційна і жорстко ієрархічна, від засновників шкіл бізнесу : Джона Рокфелера, Генрі Моргана, Томаса Едісона і Генрі Форда. Японська система теж ієрархічна — але по іншому.

Основний дирижер у цьому кейсі — культура компанії (internalized set of unspoken rules of team or organization). Але якщо компанія набирає +50% нових сотрудників, або, скажемо, поглинає іншу компанію, то утримання культури від значних змін — дуже тяжка задача, або навіть неможлива.
LEAN — це не фреймворк, це ближче до філософії. Ці принципи повинні стати частиною культури (це _дуже_ складна задача) і тоді є шанс, що при звільненні людей, та зміні менеджерів основополагаючі принципи будуть збережені.

Та насправді люди усі однакові, йдеться про управління в компанії, при чому в компанії в цілому. В тій самій Японії теж далеко не в усіх компаніях використовують принципи : ощадливого виробництва, точно в строк, канбан і організацію підприємства за Кайдзен. Це швидше розповсюджено в автомобільній індустрії, та індустрії електроніки. Так це система розроблена японськими і американськими вченими які працювали в Японії, як комбінація кращих практик які було виявлено шляхом досліду різних компаній (зокрема радяньскі підходи теж вивчали) і впроваджена у виробництво.
Те що ви описуєте, так само було досліджено — що це класичний американьский підхід до ведення бізнесу в цілому інша філософія управління і ведення справ, тому коли вище керівництво не має такої культури і взагалі має іншу філософію — впровадження десь на місцях не має жодного сенсу, краще підійдуть класичні проектні підходи з PMI і т.п. Там як сусідні відділки однієї компанії конкурували один з одним і воювали до останнього контракту — так і будуть, бо це філософія ведення бізнесу, власне як і філософія тих хто ним керує.
Що воно краще насправді не відомо, як бачимо той самий Ілон Маск з класичною американською моделлю не так вже і погано себе почуває, не знаю як в тих хто на нього працює, але в нього особисто усе при чудово — а це основа такої філософії (там що правда бувають проблеми з кимось типу Рузвельта і ще бувають два хлопця з гаража, та це окрема справа).

Напевне, мій улюблений принцип, моє улюблене твердження: «Віталій (я) з майбутнього зможе краще вирішити цю проблему. Він буде старший, досвідченіший та мудріший».

Хоч автор і намагався вмістити багато прикладів в цю статтю. Але оцей максимально корисний =)

є класна книжка, бізнес-роман, українською не бачив, називається «Новая цель», на ютубі є аудіоверсія...

там порівняння підходів до управління... суперечки фахівців... це прекрасно )))

Згадайте святкування Нового року в середньостатистичній сім’ї — стіл ломиться від їжі, яку не можна їсти до Нового року, а після його настання вона вже нікому не потрібна. Потім вся сім’я старається з’їсти найдорожчі страви в найближчі 2 дні, а інше викидають.

Що за маячня? «Середньостатистична сім’я» не буде викидати страви взагалі

Середньостатистична сім’я взагалі не буде припускатись такої помилки і готувати більше, ніж зможе вжити свіжим.
Це стереотип, зараз люди заощадливі.
Готувати, щоб потім викидати, це дурість із минулого.
Якось так. )

звісно стереотип)) гіперболізацією ніхто не відміняв)))

P. S. Я радий, що в наш час цього набагато менше.

Тут явно по собі судить інших :)

Та як раз такі ні. Часто бачу таку штуку, що готується тазік олів’є, а потім викидається, бо скисає.

Дякую, чудова стаття!
Маю одне питання, в Києві часто вживають слово «жлоб», що спільне і відмінне між lean і жлобизмом?

Якщо говорити про гроші, то Lean — це про раціональність (для мене).

Візьмемо приклад зі статті про частково зроблену роботу: кріплення на стіну для телевізора, яке припадає пилом на балконі, і телевізор, який все ще стоїть на тумбочці.
Кріплення коштувало (умовно) 500 грн
Втрати: 500 грн

Варіант А: не купувати кріплення («зажлобити» 500 грн.). Фактично зменшити грошові втрати.
Втрати: 0

Варіант Б: витратити (умовно) 100 грн і покликати фахівця, щоб таки повісити телевізор
Втрати: 0 (не плутати з вИтратами), бо я хотів телевізор на стіні і маю телевізор на стіні — результат досягнуто

Обидва варіанти підходять під принципи Lean.

Був такий дядько Парацельс, так він казав що «Все — отрута, все — ліки; те й інше визначає доза». Так от жлобизм це коли заощадливість (Lean) транформується у щось таке що насправді вже шкодить тобі і часто оточуючим. Межа, звісно, тонка і умовна.

тоді яка різниця між скупістю і жлобизмом?

Мабуть це поєднання скупості с тупістю і егоїзмом.
Взагалі жлобізм це не стільки про скупість скільки про нехтування чиїмось інтересами окрім власних. Можна мати дорогу машину і їздити/паркуватися як мудак бо на оточуючих начхати.

LEAN це про економію ресурсів компанії та сил працівників, без втрати якості, а жлобізм, як раз просто про тупу економію без думки щодо наслідків цієї економії.
Жлоб думає як купити ковбасу за 3 грн у їдальню, щоб зекономити, на наслідки та враження клієнтів плювати.
LEAN спеціаліст шукає оптимальний варіант ціна/якість, щоб клієнтам було смачно, вони повернулись і компанія не була у мінусі.

Перша асоціація, яка виникає — це витискання соку з лимону до останньої краплі.

Та ні, це набір досить простих і логічних практик, які більшість людей із здоровою психікою і так використовує у повсякденному житті.
От ці всі Lean і т/д придумали для великих корпорацій бо на таких масштабах дотримуватись цих правил неможливо.

LEAN актуальний і для невеликих команд розробки (починаючи з 11 осіб) і до величезних корпорацій. Все можливо, було б бажання та прагнення до розвитку у всіх співробітників.

Навпаки.
Lean у ІТ почав застосовуватись саме через те, що працівники не мали ворк-лайф балансу, лін допомогає збалансувати роботи, прибрати перенавантаження та налагодити потік, при тому всього, поліпшуючи якість.

Підписатись на коментарі