AWS Cloud Practitioner: мій досвід складання іспиту
Привіт, я — Олександра, проджект- і програм-менеджер з багаторічним досвідом в різних індустріях, зокрема останні 3,5 роки в так званому web3, тобто блокчейні. Але зараз не про це 🙂
Нещодавно я вирішила, що стартапний світ — це «класно, модно, молодіжно», але я скучила за зарегульованим ентерпрайзом, і щоб легше «повернутись» в ту сферу, вирішила додати до скарбнички досвіду кілька сертифікатів, щоб забустити резюме.
Почала я, здавалося б, з найлегшого (спойлер — ні) — AWS Cloud Practitioner (CLF-C02). І нижче хотіла б поділитися своїм досвідом, tips and tricks щодо здачі, а також рекомендаціями з того, «куди бігти», а куди навпаки — не треба. Сподіваюся, це зекономить вам стільки ж часу, скільки б воно зекономили мені, якби я знала все із самого початку.
Отже, як ви вже могли здогадатися, необхідний час для підготовки я недооцінила. Рази в 2,5 to be precise 🙂. Офіційна сторінка AWS каже, що ця сертифікація підходить для нетехнічних фахівців, таких як ті, хто займається продажами, продуктом та управлінням проєктами (ну тобто ідеально мій кейс), ті, «які хочуть отримати знання про хмари та ефективно спілкуватися з технічними командами та клієнтами».
Я як ПМ, що головним чином дивилась Сost and Usage reports та раз на місяць відкривала Management console, очікувала, що за тиждень два зроблю рефреш знань і легко складу іспит. Але, як то кажуть — «поспішайте повільно».
Одним з висновків, які я зробила зі свого досвіду, є те, що перед тим, як за це братись, варто подумати двічі, чи воно вам треба і мати готовність приділити достатньо часу на ретельну підготовку. Мені знадобився цілий місяць від того, що я відкрила навчальні матеріали на початку лютого до складання іспиту 1 березня 2024 року. І це — кілька годин щодня, разом з вихідними. Не все було корисно, і про це — нижче.
Те, на що я навіть не витрачала б часу:
1. Курс AWS Cloud Practitioner Essentials на Coursera (неочікувано).
Така ж інформація безкоштовно доступна на офіційній сторінці AWS Skill Builder. А окрім того, на відміну від AWS, для доступу до кінцевого тесту цей курс вимагав платну підписку.
Не те, щоб цей курс був повністю марно згаяним часом, він скоріше дублював інформацію, яку (в розширеному форматі) я в будь-якому разі пройшла б в офіційних курсах підготовки AWS, ще й без необхідності платити на проходження тесту.
2. Застосунок «Тест на AWS Cloud Practitioner», де я навіть придбала тижневу передплату за кілька євро.
Незважаючи на опис, деякі питання були застарілими, деякі з них мали неправильні відповіді, а ще — програма не підтримувала питань з вибором з кількох варіантів, як у справжньому іспиті, що швидше більше заплутало, аніж внесло ясність. І використання цього часу на навчання з офіційних ресурсів Amazon було б набагато кориснішим, як на мене.
На противагу цьому, найбільш ефективними були офіційні курси AWS Skill Builder: AWS Technical Essentials та AWS Cloud Practitioner Essentials.
Також я пройшла практичний квест AWS Cloud, який дуже рекомендую. Особливо якщо у вас нема щоденної практики з AWS сервісами, адже в квесті ви якраз і отримуєте практичні знання з мережі та основних концепцій безпеки, масштабування застосунків і хмарної економіки.
Амазон каже, що вам знадобиться 12 годин, щоб пройти цей квест, і це десь схоже на правду: на все, крім однієї «лаби», я витратила десь
І хоч його самого однозначно недостатньо для підготовки до екзамену, але для здачі ці знання виявились суперкорисними. І так, доступ до нього — безкоштовний, бонусом отримаєте безтолковий, але гарний «бейджик», який можна причіпити на лінкедині.
Окрім цих курсів, дуже корисними виявились спики exam-like питань-відповідей на GitHub від Kanani Nirav (репозиторій публічний) та тести з вебсайтів, таких як W3Schools (я просто вводила в пошук AWS Cloud Practitioner exam questions, і проходила всі підряд).
В останній тиждень підготовки, коли вже всі безкоштовні Амазонівські курси і не Амазонівські тести були пройдені, я підписалась на платну секцію AWS Skill Builder. Щомісячна вартість щось в районі $29, але там є, перші сім безкоштовних днів.
Цього часу мені було достатньо для підготовки, і я скасувала підписку ще до закінчення тріалки. Через це я не можу поділитись прямими посиланнями, але нижче залишу скриншот з їхніми назвами:
Після того, як в Exam Prep Official Practice Exam у мене було переконливих ±90% правильних відповідей, я зареєструвалась на екзамен.
Корисний лайфхак: оскільки для мене англійська не є рідною мовою, перед реєстрацією на екзамен я зареквестила додаткові 30 хвилин для не носіїв мови (дивіться скриншот, як це зробити). І якщо у вас, як і в мене, English — це second (3rd, 5th — неважливо) мова, то я дуже рекомендую вам використати цей бонус безвідносно від вашого рівня володіння нею.
Іспит загалом доволі стресовий, і приємно мати додатковий час на запитання в разі потреби. Ви можете знайти цю можливість в розділі Exam accomodation на вашій сторінці Certmetrics (вас туди направить Амазон, коли ви вирішите зареєструватись на екзамен):
Важливо, що отримати цей бонус можна тільки до власне реєстрації на екзамен. Як тількт вам підтвердять, у вашому кабінеті з’явиться такий бейдж:
Хоча справжні питання іспиту не були ідентичними тестам (тому нема сенсу завчати їх напам’ять), розуміння основних сервісів, принципів роботи Cloud Computing ра розподілення ресурсів Амазону, виявилося достатніми. Хоча я не можу поділитися конкретними питаннями (питання іспиту заборонено копіювати та поширювати, ось 10 головних тем, на яких я наполегливо рекомендувала б вам зосередитися:
- Shared responsibility model: принаймні 5 з 60 іспитових питань були пов’язаних з тим, чия відповідальність за певні дії — AWS чи користувача. Пам’ятайте, що для деяких з них (наприклад, навчання/тренінги) відповідальність лежить на обох сторонах.
- Усе про реляційні та нереляційні бази даних, такі як DynamoDB, Aurora, RDS тощо. Важливо добре розуміти «хто є хто» і бути готовим відповісти на питання, наприклад, яка база даних буде найкраще підходити для певної ситуації, скажімо, для зберігання об’єтів типу key-value.
- Well—architecured framework pillars: важливо запам’ятати (навіть не обов’язково зрозуміти 🙂), які критерії належать до яких принципів (якщо так можна перекласти pillars) і навпаки. Те ж саме стосується CAF — Cloud Adoption Framework.
Не раджу намагатись з’ясувати, наприклад, чому «Прогнозування відмови» належить до принципу «Експертності», а не «Надійності», навіть якщо на перший погляд це здається нелогічним. Просто прийняти як данність. Як і те, що кілька цих питань майже гарантовано буде на екзамені. - 4. Управління ідентичністю та доступом AWS: ролі, групи, користувачі. Будьте готові до питань типу «Коли і чому ми повинні використовувати кожен тип і в чому різниця.
- Все про VPC — приватні віртуальні хмари. Буквально все.
- Групи безпеки (Security groups )та мережеві списки керування доступом (Network ACLs): на якому рівні вони працюють (subnet або instance), у чому різниця між ними, а також що вони мають спільного. Правила вхідного та вихідного трафіку.
- Розподіл навантаження для різних сценаріїв: як використовувати Load Balancer та як масштабувати та перенаправляти трафік. Мій «улюблений» тип питань, до яких неможливо підготуватись.
У більшості випадків я намагалась покладатись на загальні принципи роботи AWS, але деколи просто вгадувала, оскільки не завжди очевидно, який саме варіант буде найкращим. Як підказка — важливо зважати на те, який критерій вважати найважливішим (в більшості питань це вказано) — кошти, перфоманс чи, скажімо, надійність. - Передача даних в різних умовах (нестабільний інтернет, з власних серверів в хмару тощо). Сюди ж додам питання про віддалений доступ до високонавантажених систем за допомогою Amazon Workspaces. В тестах цього майже не було, а от на екзамені кілька питань попались.
- Використання сервісів з міграції даних, таких як Snowball, Snowmobile тощо (наприклад, пам’ятайте, що коли ви бачите фразу «петабайтів даних», це стосується Snowmobile).
- І звісно, різниця між планами підписки Amazon (більшість питань стосувалися бізнес- або корпоративного плану). Не знаю, як ці знання допоможуть мені стати кращим спеціалістом з хмарних технологій 🙂, але питання є в іспиті, і здається, що їх просто потрібно запам’ятати. Приклад питання: «Який план потрібен компанії, якщо тривалість відповіді на критичні запити повинна складати Х годин». От чесно, не бачу цінності для себе із цих знань, але як вже є.
Все. Щодо витрат, за екзамен я заплатила $100 плюс податки (приблизно в загальному 120 євро) і склала його з першої спроби. У протилежному випадку довелося би оплатити ще раз. Зрештою отримала трирічний сертифікат, знижку 50% на наступний іспит від Amazon та доступ до їхньої спільноти.
Екзамен проводився онлайн, під пильним наглядом «проктора» — наглядача. З неочікуваного — отримала зауваження, що мою голову і плечі не було 100% видно в екрані в якийсь момент (швидше за все, коли я вирішила покрутити головою для розминки), але на сам результат екзамену це не вплинуло. Кажуть, що якщо проктори «ловлять» на спробі списати, то можуть заблокувати доступ до екзаменів «довічно», але таких випадків особисто я не знаю.
Відходити від екрану, говорити, використовувати будь-які матеріали не можна. Pearson VUE також не допускає до здачі, якщо відкриті хоча б які-небудь додаткові вкладки на комп’ютері окрім екзамену.
Також важливий момент — деколи ця мегасистема глючить і не допускає до відкриття екзамену без причини. У такому разі мені допоміг рестарт ноуту і самої аплікухи.
Як висновок, для роботи проєкт-менеджером більшість знань, отриманих під час підготовки, точно не є зайвими, але і суперкорисними я б їх не назвала. На моєму досвіді не було випадків, коли проєкт-менеджер одноосібно ухвалював рішення про використання тих чи інших хмарних сервісів, але звісно, що добре знати принаймні, що вони існують.
Якщо щиро, я вважаю, що цей іспит більше підходить для тих, хто починає свою кар’єру в області DevOps або розробників, які хочуть краще розумітись на хмарних концепціях. Вміння «підняти інстанси», налаштувати правила вхідного-вихідного трафіку, розподілити навантаження чи налаштувати бекап може бути корисно для роботи в невеличких компаніях де майже всі ролі — це jack of all trades, але для менеджменту в зрілих організаціях навряд чи ці практичні знання є справді корисними.
Тим не менш, це було захопливим викликом для мене, і я зараз із задоволенням продовжую гратись з AWS в рамках free tier. Сподіваюся, що ця стаття допоможе і вам краще підготуватися до вашого іспиту, але в разі, якщо у вас залишилися питання, не соромтеся зв’язатися зі мною, я з радістю відповім на них.
29 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів