Курс НБУ більше не курс для ФОПів?

Всім привіт, хтось може підказати, коли курс НБУ перестав бути курсом для ФОПів?

Тобто приходять тобі сьогодні долари по 39,13, податки треба сплатити як отриманий дохід по 39,13. А підтримка банків пише що згідно постанові НБУ № 18 від 24.02.2022 банк має право самостійно встановлювати курс) наприклад 38.8

Застосунок монобанка досі пише як і було завжди:

Для яких операцій застосовується окремий курс?
Окремий курс застосовується при переказі з валютних рахунків ФОП на гривневі картки і рахунки. Витрати з карток ФОП конвертуються за звичайним курсом.

Як визначається значення окремого курсу?
На відміну від ринкового курсу розмір курсу для продажу валюти з рахунків ФОП у застосунку регламентовано НБУ, та зафіксовано формулу його розрахунку — курс Національного банку України + не більше 1%.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Бо кріпосний. Холопам володіти заробленою за кордоном валютою заборонено ще з часів СРСР. Треба спершу її подарувати по тому курсу як хазяїн забажає, а потім вже, за бажанням, знову купувати в родича хазяїна по його курсу. Тобто, податок ви сплачуєте по курсу НБУ, а продаж вашої заробленої валюти іде по міжбанку. Придбати валюту, після продажу в гривню, ви зможете вже по курсу який ставе ваш банк.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
коли курс НБУ перестав бути курсом для ФОПів?

Не переставав.
Згідно пп. 292.5 ПКУ -
«292.5. Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу.» — zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#n7038.
Докладніше на цю тему — dou.ua/forums/topic/35615

а на розподільчому рахунку чи на поточному?

на розподільчому рахунку чи на поточному?

На поточному.

Есть хинт. ФОП может иметь столько счетов в стольких банках, сколько хочет.
Заводите валюту в тот банк, где курс выше. Вот и все.

ви напутали все що тільки можна.
так є 2 окремих курса, але вони для різних потреб.

1. Курс нбу використовується для розрахунку ваших податків, ВИ множете бакси що вам зайшли
на курс НБУ в цей день. І це буде ваша сума з якої нада сплатити 5%
так зроблено бо колись оподатковувалася курсова різниця. А зараз ні.

2. Курс продажу у банку. ВИ не можете просто зняти бакси. це можливо хіба якщо ви ідете закордон(там є окрема процедура). тому в якийсь день ви собі по курсу банку продаєте бакси,
і отримуєте грн.)

Клікбейтний заголовок для переходу з поштової розсилки! :((

курс НБУ перестав бути курсом для ФОПів

Курс НБУ — це курс НБУ. Курс банку — це курс конкретного банку (у кожного свій). Якби ФОПам були дозволені валютні операції, то і у них був би власний курс — «курс ФОПа».

А підтримка банків пише ... банк має право самостійно встановлювати курс

Так, це його власна комерційна справа. Хоче ставить курс 5 гривень за долар, хоче — 100. Тут питання прибутковості для установи і чи хтось захоче в них по таким курсам купляти/продавати валюту.

Тобто приходять тобі сьогодні долари по 39,13, податки треба сплатити як отриманий дохід по 39,13.

Чи це не чудово, враховуючи інфляцію? Ви на протязі року отримуєте свій дохід, який маєте фіксувати в гривні по курсу НБУ на дату зарахування — тобто по 36-37 гривень за долар, а на початку наступного року продаєте по курсу 39,14 як зараз (на кінець 2024 вже буде далеко за 40) — і виходить, що ви платите податок не 5% з прибутку, а менше!

и что целый год держать валюту на фопе? вообще-то надо каждый квартал платить 5%, а эти денньги надо откуда-то брать, так что максимум так это вы 3 месяца можете тянуть с продажей, а курс раньше летом уменьшался, так что вы можете спокойно и проиграть по своей схеме

вообще-то надо каждый квартал платить 5%

5% податку на прибуток платяться раз на рік з дедлайном по кінець лютого (спочатку потрібно подати річну декларацію з дедлайном до 9 лютого). Ви плутаєте з ЕСВ, який дійсно можна платити кожного кварталу (по 4686 гривень), або скористатись пільгою на час військового стану і взагалі не платити (але не буде відбуватись нарахування пенсійного стажу).

и что целый год держать валюту на фопе?

Якщо у вас валютний ФОП, то ви точно заробляєте більше за свої місячні витрати (які під час війни різко скоротились через неможливість їздити у відпустки навіть по країні, не кажучи про закритий кордон), бо інакше навіщо це все? — вигідніше в Україні працювати за гривню чи на фрілансі на пейпал/пайонер/кріпту.

Тоді питання — навіщо вам весь час зараз знімати валюту, яку згідно з законодавством можна забирати з ФОПівського рахунку лише в гривні по комерційному курсу банка? Ви будете просто збирати дома валізу кешу, який не можете використати? А інфляція не турбує? А те що шахед/ракета прилетить і ваша валіза з гривнею згорить теж не турбує?

Єдина розумна причина знімати кеш з ФОПовського рахунку — це відкривати депозити на ці кошти (або купувати військові облігації). Але це знову інструменти мирного часу, бо вивести з них гроші назад дуже важко (якщо брали високий відсоток, то там взагалі заборона дострокового розірвання).

Ітого маємо, що зберігання валюти на ФОПовському рахунку:
1) це страховка від запланованої в НБУ девальвації гривні
2) це можливість зняти одним днем усю грошову масу
3) якщо купуєте квартиру чи машину (чи щось таке), то однієї квітанцією можете підтвердити походження коштів

5% податку на прибуток платяться раз на рік з дедлайном по кінець лютого (спочатку потрібно подати річну декларацію з дедлайном до 9 лютого).

1) ФОП не платит налог на прибыль

2) Единый Налог ФОП третьей группы обязан уплатить в течение 50 дней после окончания отчетного периода. Отчетный период у ФОП третьей группы равен 1 кварталу.

5% податку на прибуток платяться раз на рік з дедлайном по кінець лютого

taxer.ua/...​-percent=5&esv-percent=22

2) це можливість зняти одним днем усю грошову масу

100 тыс грн в день / 2500$ в день, снимете все за 1 день?

100 тыс грн в день / 2500$ в день, снимете все за 1 день?

Це обмеження діє не на людину, а на банківський рахунок. Вам ніхто не забороняє відкрити картки в усіх місцевих банках і в день Х зробити подорож по місту з валізою. Я б так не робив через втрати на комісіях, але технічно це можливо.

Інколи мені самому потрібно одночасно більше ніж 100к грн/день (мої ліки дуже дорогі і я трохи економлю на оптовій закупці). ФОП відкритий на Монобанку — з чорної і білої як раз без комісій виходить рівно 100к, а недостачу скидую без комісії на картку Привата і далі йду у їхнє відділення.

Ввів в оману, оскільки останній звіт — це була як раз річна декларація, а про попередні вилетіло з голови. Ок, але мій посил від цього не змінюється:

Зняти раз на квартал 5% від вхідних коштів != знімати усе в день отримання по курсу на день отримання. Ви самі чекаєте і обираєте день з вигідним для вас курсом.

Завжди ж так було. ФОП заробив щось в іноземній валюті, у нього одразу виникає база оподаткування, що розраховується виходячи з курсу НБУ на дату сплати. Може, ФОП ніколи й не переведе ці кошти в гривні, а придбає на них щось у нерезидента для імпорту чи для власних потреб.

Якщо хочеться позлитися на щось пов’язане з курсом, краще зацікавитися, що трапляється з інвестиціями в цінні папери. Вклав $X в S&P 500, пройшов якийсь час, гроші подвоїлись. Якщо продати, інвестиційний прибуток складе $X, нібито треба сплатити $X×18%? Але якщо за ці роки гривні пощастило послабшати вдвічі, то у гривнях різниця вже між Y грн та 4Y грн, і податок буде 3Y×18%, тобто $X×27%. Резидентам країн типу Туреччини теж, мабуть, дуже цікаво інвестувати.

якщо за ці роки гривні пощастило послабшати вдвічі,

мабуть значній частині населення не подобається послабшання гривні з 1996 року у 20 разів...
чи може ми стали у 20 разів гірше працювати ? 🤔

ФОП ніколи й не переведе ці кошти в гривні, а придбає на них щось у нерезидента для імпорту чи для власних потреб

Розкрийте трохи ширше цю тему для ФОП 3гр на спрощенці

А що тут розкривати, укладає з нерезидентом договір купівлі-продажу та переказує йому валюту. Наприклад, п. 109.2 Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті (zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0005500-19) українською по білому передбачає цю можливість.

Що саме цікавить?
Найпростіше це той факт що валюта ФОП на валютному рахунку може знаходитися скільки завгодно.
ФОП-3гр має право не тільки на експортні, а й на імпортні операції з де-якими обмеженнями що до товару (підакцизне та таке інше). Як це оформляти — краще спитати у тому банку у якому рахунок бо трактування законодавства в нас дещо відрізняється в різних банках. Наприклад, от практичний кейс

А у вас в усіх, шо, є на РПЗ-шному ФОП 3гр кведи з торгівлею, ЗЕД, і т.п.? )))

Купівля будь-чого для власних потреб не вимагає додаткових кведів, ніхто ж не збирається провадити торгівельну діяльність. Опція «ЗЕД» взагалі увімкнена за замовчуванням і не вимикається.

Ну шо я скажу — успіхів вам ))

Дякую ))

малого того ви можете довідкрити будь-який квед який дозволений 3 групі.
подаєте завку в податкову і вуаля.
є люди які іх пару десятків мають.

в Форму регистрации помещается 20.
У меня — 20. Включая предоставление офисных услуг и продажу компьютеров.
Ну, было пока мне не заблокировали счета физособы за левый долг в налоговой и я не закрыл ФОП.

Цікаво а можливо переказувати з ФОП рахунку одного банку на рахунок того ж ФОП у іншому підбираючи оптимальний курс продажу?

Скорше всього, кожний переказ податкова порахує за дохід, з якого прийдеться платити 5%

Треба буде дізнатись адже податкова бачить усі рахунки

Вже кілька років переказую з фоп рахунку укрсибу на приватівський невеликі суми для певних потреб. Просто в коментарі вказую що це переказ власних коштів з іншого фопу. Поки проблем не було.

Читайте уважно. Мова йшла про ФОП-ФОП а не ФОП-фізособа

Я зрозумів, я про це і кажу. З укрсиб рахунку фоп пересилаю на приватівський рахунок фоп.

Тоді ви маєте декларувати те, що переслали. Я спеціально цікавився. Так само, як ви б переказали сам собі зі свого рахунку фізособи на свій ФОП рахунок. Звісно, податковій зараз не до цього, навіть хито(_|_)их шо виводять валюту з ФОП через карту не чіпають. Кожен обирає сам собі потенційний гімор.

нюанс в тім що що податкова лише знає які рахунки ваші.
моніторинг покладений на банків.
якщо в податкої є якісь питання то вона просить зробити випуску оборотів в банку і занести їй.
звідки же податкова часто знає хто кому що нараховував?
бо для цього є окрема форма звістності.
форма № 1ДФ яка обов’язква всім хто робив перекази в даному кварталі на фоп,
чи юрособу.
ви як фоп як правило її не подаєте, але по вам звітуються ваші контрагенти, що оплачували ваші послуги

Нет, это не тоже самое. ЕМНИП все крутится вокруг термина «доход».
В Привате я могу переводить со счета ФОП на личную карту для выплат без комиссий, но компания с которой я сейчас сотрудничаю работает только с УкрСибом, поэтому валюту я продаю в Укрсибе, потом делаю перевод гривны на счет ФОП в ПБ вывожу на карту.

Тоже вначале были сомнения, поэтому воспользовался возможностью налоговой консультации в которой налоговая подтвердила что двойного налогообложения не возникнет. Четыре года работаю по такой схеме, пока все ок.

По перше я мав на увазі зовсім інше. Хоч бі хтось читав, а не тільки писав.

я могу переводить со счета ФОП на личную карту

Зробіть навпаки, і поговоримо

я продаю в Укрсибе, потом делаю перевод гривны на счет ФОП в ПБ вывожу на карту.

Ви самі собі придумали гімор. Просто виводите з гривневого рахунку ФОП Укрсіб на карту фізособи в приМаті.

там кажется примат будет драть комиссию за это, то что это перевод с другого банка на карту для выплат. В этом случае подходят пумб все карта/райф карта атб, где 0 комиссия на вход и выход

там кажется примат будет драть комиссию за это

зараз там максимальна комісія 50 грн)

ну ок, это куда куда лучше пойдет чем шмонябанк с его 0.9% и ехать хз куда в отделения, раз в месяц на примат и можно скинуть

Не беруся стверджувати напевне, бо три десятка банків не охватиш )) але з поширених ніхто не бере за віхд в межах України

Цікаво а можливо переказувати з ФОП рахунку одного банку на рахунок того ж ФОП у іншому підбираючи оптимальний курс
продажу?

Можливо.
В призначенні платежу необхідно вказати — Перерахування між рахунками ФОП.

Переказ у валюті доступний — за допомогою Swift переказу на свій рахунок в іншому банку.

Давно заборонено НБУ взагалі. Можливо тільки між родичами першої лініі рідства з наданням відповідних документів (свідоцто про шлюб або народження)

Тобто родичу можна, а самому собі — ні? o_O

Рахунки фізосіб. Не ФОП

На рахунки родичів при підтвердженні родинних зв’язків та також на свої рахунки.

Залежить від банка. Дозволяють приМат, моно і ще декілька може. Мій Агріколь не дозволяє, Укрсіб — також.

Намагався пару місяців тому перерахувати валюту дружині, в банку відмовили. Під час воєнного стану родичам валюту також відмовляють перераховувати.

У приваті без проблем валюта з моєї карти на карту дружини перекидається, перевірено неодноразово.

В моно та пумбі також без проблем, тільки потрібно підтвердити стосунки свідоцтвом про народження/шлюб.

Можна в мобільному застосунку завантажити фото документу або через Дію, якщо там є цей документ.

В березні отанній раз переводив жінці на єврову карту

В деяких банках до війни була цікава фіча як позначення курсу продажу валюти на міжбанку у запиті на продаж. Наприклад в Укрсібі. Запит опрацьовувався по тому курсу чи валюта залишалася.
Не в курсі де це актуально зараз.

Сейчас только если вы 20+ тыс продаете.

Наскільки я знаю є єдиний механізм продажі валюти з рахунків юридичних осіб (в тому числі ФОП), що включає в себе НБУ і тд тп.
Тобто, на мій погляд, те що в ізібанку курс обмінника найнижчий нічим не допоможе. З рахунку ФОПа продаж все рівно пройде через механізми НБУ.

Некоторые (многие?) банки позволяют самому устанавливать по какому курсы ты хочешь продать свою валюту на Межбанке. Но тут уже зависит от рынка найдется ли кто-то кто захочет купить.

Такая заявка с 2021го доступна только для сум 20+тыс долларов.

Не удивлюсь, что в каком-то банке есть и такое ограничение.

Всім привіт, хтось може підказати, коли курс НБУ перестав бути курсом для ФОПів?

Банк самостоятельно устанавливает свой коммерческий курс покупки и продажи валюты.

Курс НБУ примерно никогда не был тем курсом, по которому ФОПы продавали валюту.
Продажа всегда шла по коммерческому крусу. Просто пока коммерческий курс был выше официального, бородатые детишки старались это не замечать.

то навіщо тоді той курс НБУ — по ідеї, «найголовніший», — якщо його ніхто не «слухається»?

1. Щоб рахувати податки
2. В багатьох договорах з оплатою частинами оплата гривнею по курсу НБУ

Тобто вас хвилює втрата 5% від 0.33 грн за кожен долар? Я думаю, самі порахуєте, скільки це буде на вашому доході. Спойлер — щось в районі стаканчика кави.

При доході в 1000$, податку виходить на 1956.5 грн (5% з 39130) замість 1940 (5% з 38800). І на руки виходить 38800 — 1956.5 = 36843.5 замість 39130 — 1956.5 = 37173.5
Різниця в 330 грн з кожної штуки баксів. Яку ж ви каву п’єте?

Жити в Лондоні і працювати через український ФОП? Це взагалі можливо? Як навіть зняти хату? *зануда_мод_он* лате — не кава

Можно, но необходимо сдавать КИК ;)

Та навіть готівки банкомат видасть не більше аніж 12500грн/тиждень. Навіть оплатити за квартиру не вистачить

Я з трьох карт знімаю, можна і більше відкрити. 100к в валюті можна вивести куди треба, а решту на біржу, і трохи кешем.

звучит что средняя температура по больнице, я например могу продегустировать 10 разных моносортов спешиалити арабики, и из них мне только 2-3 понравится

Старбакс як і коста кофі — взагалі не про каву. І якщо в старбаксі скрипя-пердя ще можна якось пити каву, то в коста кофі — помиї

все вже краще ніж було, коли курс був тупо фіксований, не?

Краще. Але куди гірше аніж без обов’язкових непотрібних конвертацій

Яким боком краще? Ви з математикою дружите? Чи в IT вона вже не потрібна?
Вас не має хвилювати безпосередній курс. Вас має хвилювати спред між вашим продажем і нацбанком а також між вашим продажем і купівлею (тут я зазвичай орієнтувався на курс конвертаційного депозиту кредитвест банку, бо там довго були найдешевші депозити в країні).
Ввівши керовану гнучкість клятий рагулятор тільки збільшив спреди. Тепер ви втрачатимете при обрахуванні суми податку — вище рахували приблизно ₴330 з $1000 і втрачатимете ще більше якщо захочете відкупити долари назад на фізособу.
То де краще? Краще буде коли клятий Нацбанк поприбирає свої тупі гнилі рагуляції.

зеркалю — Ви з математикою дружите? Чи в IT вона вже не потрібна?
Вам заходила валюта і ви її могли продати тільки по 36.3, а потім купити доллар тільки по 40. То ж шо ви мені впарюєте?
Тепер хоч різниця копійки, метаматик

Я як раз рахую. Не знаю хто при своєму розумі купував долар по 40, я такої дурні не робив. В мене чесною тяжкою працею зароблені гроші, а не корупційні прибутки, котрі можна так бездумно спалювати — вони все одно не закінчаться.
Тож продавав я по 36.65 і відкуповував назад морозячи на депозит на 3 місяці по 36.9343
Тобто втрачав ₴0.2843 з долара, що також занадто багато як для виразу «добре», але значно краще ніж зараз. Зараз мені спред в ₴0.45 за свято.
І це все виключно через кляті регуляції нацбанку, що не дають мені скористатися моїми ж грошима. Покидьки. І заробляють на цьому банки, що ще більші покидьки тим, що користуються своїм монопольним становищем єдиного покупця валюти через бісові адміністративні заборони-рагуляції.

Так знову — чим зараз краще?

Вам заходила валюта і ви її могли продати тільки по 36.3, а потім купити доллар тільки по 40. То ж шо ви мені впарюєте?

я вже все написав, я не розумію що ви не розумієте

Зайшло -> 36.3 Купити готівку -> 40
Зараз Зайшло -> 39.5 Купити готівку -> 40 (це тупо так, як і було до війни)

₴0.45

до чого тут це, ви мені кажете, що гірше, шо ви тепер будете втрачати не 0.28 копійок, а 0.45? серйозно? за те щоб був фіксований курс і далі?

шож, співчуваю. Мені не впадло втратити 17 копійок на долларі за можливість мати плаваючий курс і можливість купити доллар майже за ту ж ціну що і НБУ забрав їх у мене та ще і у кассі банку та через онлайн переводи

Раньше на депозит (который замораживал деньги на 3 месяца) можно было купить по курсу 37.4, а на Межбанке продать по 36.6 это давало потерю в 2.1% процента по сравнению с 0.7% сегодня. Потом, конечно, можно было продать по 40 вернуть разницу и даже немного заработать, но это длилось недолго. Потом даже разницу возвращать не удавалось, когда курс опустился ниже 38.

37.4

+ коміссія банку (не знаю як у всіх). У Кредо вона була (може і є) така шо з перерахунком на курс було 38, тобто 0.6 за доллар

Я купував в моно та пубм без комісії, але в деяких вона була, дійсно.

это одни из самых жадных банков по конвертационных депозитам и курсу продажи

Я только тремя пользуюсь. А какие еще можно советовать?

Дякую. Там не всі курси актуальні і також варто брати до уваги вартість зняття готівки або переказу закордон, бо в різних банках це також може впливати на вибір.

А ви на маленьку іконку з буквою {і} курсор наводили? Там пояснення з цих питань. ))
Наразі, це найбільш актальна інфа, бо вона апдетиться досить часто купою народу.

Це було не питання, а зауваження, але добре що вони і це розраховують. Корисна штука, але за моїми банками там наразі також не всі курси актуальні. Ще можна дивитись тут kurs.com.ua/valyuta/usd, але там також на завжди актуально.

І враховуючи вищенаведене, я не можу погодитись, що в моно жадібний курс. А пумб попередні декілька тижнів міг бути вигідніший, ніж в моно. В сенсі зазвичвй найвищий серед моїх банків.

mustbe.pp.ua/tables/uah2usd в некоторых банках снятие валюты через депозит в 1 месяц, что в принципе терпимо

можна було і 37, не одним приматом

Я только моно и пумбом пользовался на тот момент.

керована гнучкість могла виглядати так, що на кожний місяць новий фіксований курс, а не тудим-сюдим для інсайдерів

Вибачте, але топік сформульований так, ніби не подобається сам факт того, що податок рахується по одному курсу, а дохід отримується по іншому. З такої точки зору ці розрахунки мають виглядати інакше.

Бо кріпосний. Холопам володіти заробленою за кордоном валютою заборонено ще з часів СРСР. Треба спершу її подарувати по тому курсу як хазяїн забажає, а потім вже, за бажанням, знову купувати в родича хазяїна по його курсу. Тобто, податок ви сплачуєте по курсу НБУ, а продаж вашої заробленої валюти іде по міжбанку. Придбати валюту, після продажу в гривню, ви зможете вже по курсу який ставе ваш банк.

посміявся... кріпосним холопам якось вдається заробляти за кордоном валюту...
ви хоч розумієте значення слів ? )

кріпосним холопам якось вдається заробляти за кордоном валюту...

Не переживайте так, он скоро почнуть блокувати рахунки

І видбирати майно за несплачаний штраф 80к ))

Ох, блін, не встигаю за пацанами на самокатах слідкувати ))

звідки у кріпосних холопів майно ?

Це майно пана. Просто пан надає його холопам у тимчасове користування.

Це вас зараз тригернуло. А мене ще «галера» тригерила, бо я читав Перес-Реверте («Корсари Леванту») про галеру зсередини і Форестера («Мічман Горнбловер», розділ «Іспанські галери») про галеру очима ворогів, тому писав таке dou.ua/forums/topic/23060
Не злетіло, не оцінили. Тому тримайте кріпаків. Наступна станція Woodsto... ой, livestock :)

заробляти за кордоном валюту...

Это показатель свободы?

Более 50 тысяч северокорейцев направляются на работу за границу, в основном в Россию и Китай, где им приходится работать в условиях принудительного труда. Организации гражданского общества сообщают, что рабочие КНДР зарабатывают в среднем 120–150 долларов в месяц, не получают достаточно пищи и иногда вынуждены работать до 20 часов в день. Северная Корея получает от 1,2 миллиарда до 2,3 миллиарда долларов в год, получая «черную» заработную плату за рабочих.

Там доречі є привільовані корейці.
Вони займаються бізнесом у Китаї та завозять дуже багато бабла. Фактично є як мінімум долларавими мільйонерами.
Сім’ї живуть у тих самих крисивих Пхеньянських новобудовах, мають авто, можуть одягатись не у одобрений партією одяг, їх діти навчаються у престижних ВУЗах не по програмі партії і мають ще багато прівілеїв.
Але по факту — їх компи та мобільники всеодно передають данні партії, за ними слідкують, щось не так і уся твоя родина опиниться у констаборі. Так що навіть у мільйонерів дуже відносна свобода.

Ну кріпаки вирощували досить непогані на ті часи врожаї зернових. Якби могли самі його продавати то створювали б гільдії, торгували, наймали солдатів, будували б фортифікації і врешті б стали заможньою Європейською країною.
І що? Як були кріпаками із умовним майном та правами так і залишились.

що таке кріпацтво по суті ?
це коли людина, як річ... як товар...

можна було... підкреслю... у законний спосіб... людину продати, експлуатувати, забрати майно, обмежити пересування населеним пунктом, не було виборчого права і т.д.

коли хтось каже, що у нас зараз кріпацтво — це повна дурня

це коли людина, як річ... як товар...

Не зовсім так. Не плутати кріпатство із рабством
Кріпатство це було обмеженням прав людини та майнових прав. Раби взагалі не мали ніяких прав.
Деякі права все ж були і у різні часи було різне ставлення то передачі прав на кріпаків. Наприклад, кріпак цілком законно міг себе викупити не залежно від волі свого пана, як це зробив Тарас Григорович. У СРСР було теж де факто закріпачення селян із 30-го по 50-ті роки. Там селяни були позбавлені майнових прав та прав на свободу пересування. У них не було навіть документів (прикольно що селяни почали отримувати паспорти десь у той час як у США знімали перші Зоряні Війни) . Але при цьому ніхто нікого не продавав бо усі належали державі

Так, ти правий, зараз не на стільки все погано. Але вже якось цим повонює. І якби тре не докатитись до цього. Бо думаю що селяни при Катерині та після більшовицької революції теж думали що все буде добре, все минеться поки не опинились біля розбитого корита

Селяни почали отримувати паспорти з 1974 року.

якраз приблизно в ті роки в США права темношкірих і жінок зрівнялися з правами білими чоловіків ? 🤔

ну так Шевченко себе викупав з кріпацтва, тобто спочатку він був товаром...
а інші залишалися товаром... не всі, звісно

кріпаки також не мали виборчого права... тобто ніяк не впливали на законодавство...
зараз абсолютно інша ситуація

зараз абсолютно інша ситуація

Точно?

І право вільного пересування у тебе є?
І ти можеш захистити себе у суді якщо озброєні люди викрадуть тебе посеред білого дня?
Про виборче право так питання досить спірне. Я прекрасно розумію що не можна бо русня і продовження повноважень цілком законно. Але якщо все відкинути то і цього у тебе не має.
Так що знімай рожеві окуляри і гайда на паншіну друже кріпаче

1. у мене немає потреби кудись їхати... сьогодні на дачі був, зайців бачив... ну повітряна тривога виє.. це ніяк роботі не заважає )

2. що значить викрадуть озброєні люди ?
та кому я потрібен )
постараюся їх не дратувати... дочекаюся конструктивних пропозицій

3. виборче право — це не тільки вибори раз у 5 років...
це і можливість регулярно спілкуватися з представниками влади... вносити пропозиції, конструктивну критику і т.д.

4. яка панщина... в нас тут ще розмінування досі
робота в полі найближчим часом буде... але ж за гроші

та кому я потрібен )

ти то може і нікому, а от «палка» в звіті потрібна

Це банальний механізм захисту і регулюванню курсу національної валюти. Характерний для всіх більшості країн. Хочете чогось інакшого — реєструйте свій *** в Кіпрі чи ще десь.

Можете зачекати, і потім продати дорожче, ніж 39,13
По якому курсу ви рельно продасте стової $ — державі (поки) не цікаво.

банк має право самостійно встановлювати курс)

Так було завжди, НБУ тільки встановлює на скільки курс банку може відрізнятися від курсу НБУ.

Приват дозволяє продати $20к за курсом міжбанку, який зазвичай трохи вигідніший за НБУ

Де ти таке прочитав? Дохід ФОП розраховується згідно курсу НБУ на дату надходження грошей на рахунок Причому не залежно від того що банки там собі малюють. Йдеш на сайт НБУ, дивишся курс на потрібну дату та рахуєш податки

Податки і те що одразу в кищшеню трохи різне

Проблема в тому, що курс НБУ малюють зі стелі. А ще проблема в тому що продаж валюти є обов’язковим

Я подумав що автор переймається що саме податок доведеться рахувати не по НБУшному курсу. Не зрозуміло одразу до чого взагалі претензія

продаж валюти є обов’язковим

відколи?

Не знаю відколи, але це зазначено тут:

113. Зарахування коштів на поточний рахунок в іноземній валюті резидента фізичної особи-підприємця, відкритого як суб’єкту господарювання, та переказ таких коштів з цього рахунку здійснюється згідно з режимом поточного рахунку в іноземній валюті юридичної особи-резидента, зазначеним у пунктах 109 та 110 Розділу X цього Положення.

Переказ коштів в іноземній валюті з поточного рахунку резидента фізичної особи-підприємця, відкритого як суб’єкту господарювання, на поточний рахунок цієї фізичної особи в іноземній валюті, відкритий для власних потреб, забороняється (крім випадку, зазначеного в абзаці третьому пункту 113 розділу X цього Положення).

Обовʼязковий продаж відмінили в 19-му році. Наразі валюта може лежати на рахунку скільки завгодно. А за кордоном можна навіть знімати валюту в банкоматі не переказуючи на власний рахунок. Також на відрядження можна знімати. Але з поточними курсами сенсу в цьому мало, бо комісія зазвичай 1-2%

Обовʼязковий продаж відмінили в 19-му році.

Від продажу ніяк не дітися. Відмінили тільки миттєвий продаж. Рано чи пізно всеодно треба буде продавати.

А за кордоном можна навіть знімати валюту в банкоматі не переказуючи на власний рахунок. Також на відрядження можна знімати.

З підприємницього можна тільки і знімати на відрядження. Хочеш перевести валюту з підприємницького рахунку — переводиш на гривневий підприємницький рахунок — переводиш на особистий гривневий рахунок — купуєш валюту на особистий валютний рахунок.
З того що ви написали, як я зрозумів, то це фактично використання права зняття готівки на відрядження. Що де-юре, не дозволяє використовувати власну валюту без подвійної конвертації. Ну і спробуй зараз виїхати за кордон.

бо комісія зазвичай 1-2%

Що менше аніж курсова різниця двічі

P.S і чи можна зняти з підприємницього валютного рахунку валюти більше аніж еквівалент 12500грн/тиждень?

Що менше аніж курсова різниця двічі

Моя матаматика каже, что якщо зараз продати $1000 в монобанку за 39.05 і одразу купити за 39.35, то втрата буде $7.62 чи 0.7%. Це дешевше, ніж знімати готівку закордоном в банкоматі чи в касі на відрядження.

Зараз середина місяця, то і різниця між куплю-продажем незначна. На початку місяця вона часто буває більшою.

Можливо, я не відслідковую, бо валюти купую невелику частину зп, в основному видатки у гривні. Якщо така тенденція відслідковується, то можна вибрати найвигідніший час для продажу.

Не просто, а планомірно більше, бо в багатьох підприємствах виплати на початку місяці. Тому штучно задирають курс і к середені місяця опускають. Так само як і виплатами по облігаціях. Я вже завів собі календар, щоб не попадати в той момент, коли треба купувати валюту, на оте общипування гусей. А щодо того, шо не продавати валюту з ФОП, а тримати в якості заощадження, то не дуже гарна ідея. Ліпше тримати заощадження десь за межами неньки.

Не просто, а планомірно більше, бо в багатьох підприємствах виплати на початку місяці. Тому штучно задирають курс і к середені місяця опускають.

Було цікаво перевірити. Графік з вами не згоден minfin.com.ua/...​sd/01-11-2023/20-03-2024

Ой, все ))
Я менше 2-х років до війни отримував напряму зі штатів на ФОП. Тому моя персональна статистика може дісно відрізнятися від партійної ) потім вже була гривня і мене це не цікавило

Ліпше тримати заощадження десь за межами неньки.

Це точно, включно з рахунком, на який ФОП отримує доходи. Законодавство нічого проти не має.

Законодавство нічого проти не має.

Але податкова має. Згідно з їх розʼясненням, якщо кошти з іноземного рахунку не перевести на рахунок ФОП в Україні за звітний період, то з таких коштів треба сплатить 18% ПДФО.

Так, але це треба приймати до уваги коли приймаєш рішення.

Тут йдеться про обов’язки, покладені на банк чи на клієнта? Які штрафні санкції передбачено?

На банк, але і банк зацікавлений в тому щоб йому продавали валюту дешевше ринку

Підписатись на коментарі