Знайти застосування для IT-спеціалістів в Силах оборони України
Доброго дня. Пропоную оговорити можливі кейси працевлаштування\мобілізації IT спеціалістів на прикладі embedded девелоперів в сили оборони України. Можливо у когось є позитивний\негативний досвід.
Особисто я бачу 3 кейса.
Кейс 1 — мобілізація як спеціаліста в конкретний підрозділ.
На сайті lobbyx тай й на DOU бачив вакансії типу embedded C\C++ девелопер до сил оборони. На скільки я зрозумів, у цьому випадку передбачена саме мобілізація(або контракт) в підрозділи які займаються розробкою того чи іншого технологічного рішення. По умовам праці не дуже все зрозуміло. Зазначена вилка ЗП 20000 — 30000 грн. При спілкуванні рекрутер також не надав вичерпної інформації про умови праці, лише натякнув, що про вихідні можна забути, так як це армія, та що постійні овертайми — нормальний процес. Про забезпечення\проживання в казармі мова не йде(житло маєш сам знайти), тому складається враження що це буде схоже більш на цивільну роботу, але з дуже завантаженим графіком(у мене склались такі враження). Цікаво, чи ця вакансія виняток, чи всі IT вакансії у військо зі схожими умовами?
Кейс 2 — працевлаштування в комерційну компанію, яка займається miltech розробками.
На DOU є путівник miltech компаній, та список вакансій з miltech тегом. Є з чого вибирати. ЗП конкурентна, є всі умови(відпустки\лікарняні і тд). Але не зрозуміло що з бронюванням. ФОП тут не підходить, треба закривати і влаштовуватись на таку роботу офіційно. Враховуючи кількість всього заброньованих IT спеціалістів(2-4тис), здається, що процес складний та не прозорий. І навіть якщо влаштуватись в таку компанію, то це ще не означає отримання броні. Як тоді робити релокейт та відвідувати офіс?
Кейс 3 — розробка свого miltech проєкту.
З технічної сторони все зрозуміло. У вас є ідея, ви шукаєте однодумців, в гаражі збираєте прототип. Потім можна подаватись зі своїм проєктом на всі інкубатори\платформи\гранти(brave1, brave inventors і тд) шукаючи замовників, донати, фінансування. Але чи можна буде убезпечити свою команду розробників від мобілізації? Чи реально буде пробитися зі своїми пристроями через всю бюрократичну машину і поставляти їх у військо?
Буду вдячний за коментарі та ваш досвід.
40 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів