Які мови використовують ІТ-фахівці в інженерії та промисловості?

Я світчер з інженера по електромеханіці. Працюю кілька років в Java. І хотів би дізнатись, як поєднати різноманітний життєвий досвід.

Цікаво, якими мовами пишуть в інженерній галузі із залученням ІТ-спеціалістів (йдеться про космічні апарати, супутники, суднові навігаційні прилади, біонічні протези, вітряки, системи автонавантаження контейнерних терміналів тощо).

Може, в когось є досвід?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

IEC-мови, типу LD, FBD, ST. це якщо для типових ПЛК. А так загалом С, С++ та Java інколи

Судячи з набору цікавих для вас девайсів, це все — embedded пристрої. Зазвичай для вбудованих пристроїв пишуть на C, C++, Python, Rust в залежності від класу та полутжності пристрою.

Майже весь ембедед — С або С++. Інколи з обмеженнями фіч — якщо треба проходити сертифікації для life-critical applications.

Я знаю точно, що Python через велику кількість різних наукових бібліотек використовується у космічній галузі. Точно читав про те, що ПО для ровера на Марсі працює за допомогою Python, в NASA теж його широко використровують.

Які мови використовують ІТ-фахівці в інженерії та промисловості?

МОва з матюками і без

Без матюків у промисловості взагалі нічого працювати не буде

Там на перше місце виходить не мова програмування, а все ж інженерія.
Багато чого ще залежить від вендорів. Якщо, наприклад, мова йде про промисловість то там промислові контролери які програмуються іноді взагалі своїм DSL.
Треба ще брати до уваги що у промисловості/космічній галузі і т/п програми та строки експлуатації вимірюються десятиріччями. Тому цілком можна наткнутись на таких динозаврів як Ada, Fortran і т/д
Взагалі там цікавий напрямок FPGA та взагалі програмована логіка. Там мови Verilog, VHDL, AHDL. Але там дуже багато інжинірінга, мови це лише сота частина із того що треба знати.
На (ой боже, яка помийка) хабрі була сттатя про FPGA . Висновок — знати треба у десять разів більше/ зп у десять разів менше

Англійською

Підписатись на коментарі