Хто такі продуктові інженери і чому ми відкрили першу в Україні таку вакансію?
Передісторія
Мене звати Радомир — я засновник фінтех-стартапу Saldo Apps. Нещодавно ми перші в Україні відкрили вакансію Product Engineer. Можна подумати, що то ми просто вирішили виї..ся придумати хіпстерську назву для звичайної вакансії розробника, ну типу як в ресторанах сухарики називають croûton, а фрикадельки — мітболи. Але ні, це окрема позиція. Скажу більше — я втратив більше мільйона доларів через те, що не знав цього терміну і не хочу втрачати ще.
Вже 10+ років як я світчнувся з сервісного бізнесу на створення продуктів. Спочатку самостійно, згодом у складі Netpeak Group, зробив кілька екзітів і наче тут можна було б розповісти про успішний успіх і почати продавати курси, але... щось пішло не так...
Ми жваво почали робити класні продукти в Saldo Apps і вийшли на $1M річного ревеню, аж от нам знадобився повноцінний бекенд. Як майже в будь-якому стартапі у нас був хаос, відсутність делівері-процесів, зрозумілих ТЗ та інших атрибутів сталого бізнесу. Що в нас було не так, як в інших стартапах, — у нас не було засновника з технічним бекграундом або СТО.
Майже півтора роки ми змінювали бекенд-розробників, і я не міг зрозуміти, в чому проблема, — я ж до того побудував вже не один продуктовий бізнес, а тепер як на ручник встали. Уявіть: бекенд-розробники просили чіткі ТЗ :)
Я ніяк не міг допьохати, чому це вони не можуть самі подумати, як зробити якусь фічу так, щоб юзерам було зручно. Бо iOS та Android розробники, з якими я працював вже на багатьох проєктах, чомусь не просили чітких ТЗ. При тому це були кваліфіковані бекенд-розробники з крутим досвідом в великих компаніях.
І ось тут і ключова каверза, яку я раніше не усвідомлював.
Стартапам потрібні трохи інші розробники, ніж великим компаніям, або компаніям зі сталим продуктом та процессами.
Є дуже круті розробники, які вирішують неймовірно складні задачі, але їм можуть бути цікаві саме технологічні виклики. Тоді як стартапам на ранніх стадіях важливіше бажання та вміння розробника побути у взутті кінцевого юзера і зрозуміти, як саме буде використовуватися продукт або фіча.
Десь в голові і в спілкуванні з командою я використовував термін «продуктовий майндсет», але не було чіткого формулювання, що то таке. І найголовніше — я не розумів, що «продуктовий майндсет» — це не щось, притаманне більшості розробників. Скоріше навпаки. На попередніх проєктах мені просто випадково (чи все ж не випадково?) щастило працювати з розробниками саме з продуктовим майндсетом, тому і виходило все без детальних ТЗ та відбудованих процесів.
Я хотів наймати таких розробників як мені треба і не наймати таких як мені не треба :) (навіть якщо це круті розробники). І я почав думати (нарешті!) як мені визначити тих, хто мені потрібен.
- Виписав конкретні кейси та життєві ситуації, де мої очікування відрізнялися від поведінки розробників.
- Ейчари Netpeak Core, консалтингової компанії, що входить до складу Netpeak Group, допомогли мені визначити, які здібності та навички відповідають за ті чи інші поведінкові патерни, які я описав.
- На основі цих кейсів ми розробили анкету-тест на «продуктовий майндсет» і валідували на десятках розробників, про яких ми знали, що в них яскраво виражений той самий продуктовий майндсет.
- Параллельно ми з командою сформулювали тези Культури Розробки Saldo Apps.
Наступним етапом треба було сформулювати опис вакансії, і я вирішив подивитися якісь приклади, коли в вакансії шукають розробників саме з продуктовим майндсетом.
Я поліз в цей ваш інтернет і виявилося, що я не перший з таким запитом (ахаха, сюрприз).
Ось декілька найбільш цікавих, на мій погляд, посилань:
- Product engineers. We had just finished a customer... | by Sherif Mansour
- The Product-Minded Software Engineer
Що стало несподіванкою, так це те, що 9 прикмет/рис, притаманних продуктовим інженерам, майже один до одного збігаються з тим, що ми сформулювали в нашій Культурі Розробки.
Скажу відверто — перша реакція після того, як я прочитав ці статті, була близька до відчаю. Бо нахіба було втрачати стільки часу та грошей і чому було не пошукати готові відповіді/рішення своїх проблем.
Але зрештою ми з командою дійшли до того що, мабуть, воно на краще, що ми все зробили самі. Бо це дві великі різниці: коли ти береш якийсь готовий фреймворк, або коли це вистраждані власним досвідом правила. Ми по кожному пункту знаємо чому нам треба саме це. А знайдені статті корисні тим, що підтверджують, що ми дійшли правильних висновків.
Ось так ми і дійшли до вакансії Product Engineer.
Важливий момент, що продуктовим інженерам, скоріш за все, буде нудно в великих компаніях, бо їм зазвичай цікаво мати вплив на продукт. І навпаки — компаніям зі сталими процессами та продуктами може бути навіть небезпечно мати забагато продуктових інженерів, бо такі розробники завжди з чимось незгодні і можуть витрачати купу часу продуктової команди та менеджменту на спори. І якщо (а так в великих компаніях буває частіше за все) до їх думки не прислухаються — вони сумують і вигорають.
Мій висновок:
Стартапам на початковій стадії краще мати в команді більшість продуктових інженерів (розробників з продуктовим майндсетом), а компаніям зі зрілими процесами та сталими продуктами корисніше мати більшість традиційних розробників.
Буду радий посперечатися в коментарях ;)
60 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів