Скільки часу зараз займає пошук роботи?

Питання для тих, хто шукав/шукає роботу в 2023-2024 роках.
Напишіть про ваш досвід.

Який у вас рівень — Jun, Mid, Senior.
Яка спеціалізація — фронтенд, бекенд, СТО, менеджер, джавіст чи хто там ще.
Яка локація — Україна чи закордон (яка країна)?
І скільки часу ви вже шукаєте або за скільки часу знайшли роботу?

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному6
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Сіньор-лід фуллстек
Півтора місяця пошуку
ЗП плюс-мінус як в 2021
Але відчувається що роботи менше і, відповідно, збільшили вимоги, що переросло в збільшення кількості інтерв’ю. Якщо раніше була технічна співбесіда, а потім з клієнтом/СЕО (і то, багато хто намагався це поєднати в одне інтерв’ю щоб кандидати не розбігались) да і все, то тепер нормою є ще повноцінне інтерв’ю на софт-скілли.
Ну і тестові завдання теперь зараз майже нормою є. Навіть на сіньора-ліда. Десь в половині випадків трапляються.
Ну і сам формат тех співбесіди зараз виморажує просто: дивишся вакансію — потрібне фіксити якесь легасі чи там веб-морди з ендпойнтами в ангуларах та дотнетами робити. Приходиш на співбесіду — і починається оце усе про мікросервісну архітектуру та деплойменти в клауди з кубернейтисами. Та, бляха, людину шукають лайно розгрібати, а дивляться щоб базікала про івент-дрівен архітектуру (яку до речі самі толком не знають і це видно). Тобто рівень адекватності тех співбесід стрімко наближається до маразму.

Проблеми із пошуком роботи в Україні лише на 20% через війну.
80% це через загальносвітову рецесію в ІТ.

поділюсь лайвхаком — моніторити і аплаїтися на вакансії потрібно постійно навіть якщо не плануєте міняти роботу.
сініор фронтед
в 23 році активно шукав пів року коли стало відомо про можливе скорочення.
подавася мабуть на 200+ українських та іноземних вакансій
мав 2 офери від укр аутсорс на 5 і 6+$ та 1 офер від продуктової іноземної контори на 5$ + vesting.
на наступний день після звільнення я прийняв офер в продукт

20 лет опыта .net + js (angular)
Подвел тут статистику, за февраль-март
Подавал или пришли сами около 30 контактов.
12 серьозных, 9 взаимодействий уже с результатом, 3 в процессе.

Из 9 только 2 дошли до тех. собеса.

1 — я отказался сам, по результату общения, технологиям, гиги
1 — я отказался по указанному лимиту 4к, решил не проходить

Из 9 — 2 тестовых:
— 1 вполне адекватное, минут 40 делал, после человек пропал.
— в другом случае, существование тестового озвучивали, но не дали, fail раньше

Из тех 5 случаев, где фильтровали HR, в 1 случае меня фильтранул HR внешний, в остальных местные. 1 фильтрация была по скиллам. Скорее всего 3 из этих 9 были отфильтрованы, толи из-за говорения с ними на русском, либо по другим не техническим, субъективным и не связанным со знанием английского причинам.

По тех собесу единственному, там HR не было, напрямую общался тимлид, у нас совпадал домен healthcare, при этом система с которой я работал крайние годы, была и больше и сложнее его системы по описанию, и я уже провел по факту несколько видов интеграций, которые они только собирались делать, и все равно он посчитал, что «я не потяну технически».
Плюс ко всему там требовался EmberJS, изучать который никому не всралось.

По второму там был скорее мой фейл с некоторыми заданиями.

Сумму в основном называл между 5-6k$

В целом настроен работать ближе к осени, неохота пересирать лето уже.

И это в Djinni:
«Ваше місце в рейтингу: 9 з 646» среди C#.NET
«Ваше місце в рейтингу: 26 з 470» среди Fullstack

В целом такого хренового рынка не припомню в 2008 и 2014.

Senior
Python/React/Typescript/AWS
Fullstack/DevOps/anything
Remote
4 дні, літо 2023
Пост в лінкедині (800 конекшнів), 4 пропозиції
3 рекрутери і 1 знайомий знайомого — його офер і прийняла, просто поспілкувались півгодини.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Забив хєр на пошуки роботи повністю. Хоча не скажу що пропозицій нема взагалі, просто набридло працювати, за*бавсь. Займаюсь суто своїми справами, проїдаю фінансову подушку (дякувати богу, є що проїдати ще не один рік). Доначу своїм хлопцям, уникаю мєнтів та тцкашників, прокачую фізуху, тримаю здоровий гормональний фон аби почуватись офігєнно, новини в сраці мав. Ну хіба що слідкую за ключовими речами типу змін у законодавстві. Загалом мені ок, планую так і надалі робити, поки не з’явиться можливість звалити з країни.

не шукала, але думаю що якщо шукати то просто анріл щось зараз знайти, ринок мертв, і далі буде тількі гірше.

всюду мертв, в нас просто гірше ніж всюду,

в US треба десь на 1000 вакансій податись протягом року щоб хоч щось знайти, і це для людей після FAANG і с досвідом 5+ років

В Польше правда жив :) по сравнению с остальным ЕС, хотя побегать придётся. Я в Польше и сейчас активно ищу, тут много работы, много топ компаний, даже интернатур для новичков, и из дорогих локаций переносят проекты сюда, UK, DE. У меня стоят алерты на линке «новые вакансии для Software Engineer» за последние 24 часа:

Poland — 771 (remote 300+)
Spain — 658 (remote 250+)
Germany — 1651 (но тут свои приколы с трудоустройством)
United Kingdom — 2184 (рассматриваю в качестве удаленки из Польши / Испании) (remote 300+)
Ukraine — 77

Не всё так мрачно, тем более если есть возможность переехать.

Там в тих алертах відсотків 80-90 це індуси з Бангалора.
Ну є трохи поляків, але Поляки зазвичай хочуть губрид та умову о праці, відповідно йдуть подалі.

Тут даже с ними я не скажу что бешенная конкуренция на вакансию) И если отсеять будет в два раза меньше. Вот для примера:

Senior / Lead C++ Linux Engineer
EPAM Systems · Poland · 1 week ago · 7 applicants

Senior C++ Software Engineer
Spyrosoft · Cracow, Małopolskie, Poland · 2 weeks ago · 19 applicants

Backend Developer
IBM · Cracow, Małopolskie, Poland · 1 week ago · 10 applicants

Senior Debugger Software Engineer
NVIDIA · Poland · Reposted 1 month ago · 18 applicants

Та не на тих кацапи напали

Всі проблеми від індусів

Зараз такий «сезон», навiть в добрi часи перед лiтом та аж до осенi призупиняють найм. Вакансiї або якщо шукають замiну тим, хто раптом звiльнився, або просто фiльтрують ринок, на випадок, якщо хтось крутий десь звiльнився i не може нiчого знайти, щоб схантити його задешево.
Зараз дивлюсь по своєму стеку, наче й багацько вакансiй, але якщо почати звертатись, то там або соннi ейчари «завтра-пiслязавтра», або гамнопроекти, або галери що наймають «в компанiю».
Треба одразу з’ясовувати що шукають, але правду можна дiзнатися десь вже десь на 3-му етапi спiвбесiд, коли розмова з командою.

В режимі пасивного пошуку (відповідаючи на цікаві пропозиції з якими пишуть на Лінкед/Джині) та дуже рідко аплаючись самому на щось цікаве — за 3 місяці = 4 співбесіди => 1 офер + 3 зависли на етапі офер діскашин (усі завислі де Лід позиції).
Це джава, досвід ±10, зп довоєнного рівня.

Senior Frontend, 8 yoe, минулого року шукав роботу приблизно 4 місяці, в середньому отримував десь з 10-15 пропозицій на місяць (90% з України), половину з них цікавих для мене, технічних інтерв’ю проходив 3-4 на місяць. Врешті-решт отримав одночасно два офери на 5к і 6к

Senior Android, 8 років досвіду. Зараз немає цілі змінити роботу, але пасивно спілкуюся щодо різних вакансій вже деякий час (абр ремоут без привʼязки до локації, або релокація), і цікавих варіантів кіт наплакав. Реально одна з найкращих (/s) пропозицій, що траплялася — Мюнхен на 90 000€ і цілих 5000€ стоків. Пічалька.

Там после налогов и расходов на аренду в лучшем случае 1-1.5к останется

Який жах!!! Я думав, хоча б 3.
З іншого боку, потім ці податки повернуться непрямо типу медстраховки чи пенсії (ну це якщо ти ПМЖ-шник), правда?

Це ж зарплата прибиральника в укр айті, мінімалка
Відповідно до вашої математики ще треба буде доплачувати

Я мідлом в свій час в Берліні працював в стартапі за 50к в рік. То у мене десь тисяча-півтори залишалася на власні потреби, включаючи їжу. Але тоді я жив сам, тусив так, що аж гай шумів. За рік з тодішньою дівчиною побували у відпустці в 3 країнах Європи і 2х дуже дорогих азіатських. Але так, ціни тоді були на все поадекватніші. І іноді мені доводилося жити на менш ніж 10 євро в день. Але то молоді роки і про цей період у мене дуже класні спогади.

Если сравнить с крупным городом в Польше, то что дороже кроме аренды? Еда и повседневные товары (одежда, бытовая химия) сравнимо ж по цене?
Предположим, машины нет и по ресторанам не ходим.

И допустим сколько примерно будет стоить аренда 60-70 кв м с коммуналкой в спальном неопасном районе? Ближе к 1500 реально, или 2000 евро и больше?

Їжа та послуги в Мюнхені дорожчі ніж в Варшаві, але не критично. Так, оренда дуже дорога. Але 1500 реально:
www.immobilienscout24.de/expose/149619727
але дуже важко знайти, багато інтересентів. І ось щоб бути вище сірой маси та підвищити шанси в лотереї «пошук житла в Мюнхені», потрібен контракт на 90-100К

7,5к/міс — це хіба мало?

Для Мюнхена? 🙂 Ну, не знаю, дивися сам: numbeo.com/cost-of-living/in/Munich

Та й після податків це максимум 5000€ в місяць на руки буде, і то це якщо є дружина, яка набагато менше заробляє: relocate.me/net-pay-calculators/germany

В Мюнхен я би менше ніж на 120к навіть не подумав би їхати.

ну добре. дякую. я просто навіть тищі баксів в руках не тримав ніколи).

так, зараз картками все. Мюнхен найдорожче місто Німеччини, це твердження на 90% про житло, та його ще і не знайти. так от цей контракт на 90К це перевага над іншими шукачами житла, бо в більшості з них буде менше. Розумійте Мюнхен як елітний клуб, жити там — це самоціль, і з 90К здійснити цю мрію трохи легше. Пошук буде важким, але як знайдете, то не все так і погано — ну 25 € / m2, з 5к тритину віддати, тритина на оренду — це ок.

Співчуваю. Повертайся в Україну

вообще не ищу, смысл?) очевидно сейчас дно ИТ рынка, пройдет время и все наладится

Так само, зараз найкращий час пилити щось своє, бо потім якщо ринок оживе вже не буде на то часу

А жити за що?

Знаете басню про стрекозу и муравья?

Мені все дитинство її розповідали, притримуючи ковбасу на новий рік, а яйця на пасху, замість того щоб використати ці продукти за призначенням прямо зараз.
Зрештою, якщо яйця якось долежували до пасхи, то ковбасу доводилося їсти «з запахом».
Мушу визнати що то для мене цінний експіресн, повторювати не хочу і свідомо на це ніколи не погоджусь.

Ну так тогда не спрашивайте за что жить. Сбережений всегда должно быть минимум на год. Лучше на два.

Мы ж вроде не на форуме грузчиков АТБ находимся. Даже джун может откладывать минимальную сумму на черный день. Было бы желание.

Якщо все життя звик їсти мівіну то так, зможеш відкладати

А якщо тільки що їх закінчив з якоїсь причини?

Продаєш одну з 5 однушок біля метро, і шукаєш далі

Вообще есть более интересные инструменты для инвестиций или сбережений, чем колбаса) работать на дядю без плана на жизнь, достаточно странная стратегия, может пора начать с Роберта Кийосаки?

может пора начать с Роберта Кийосаки?

Наче він інфоциган?

Возможно, как и большая часть медийных инвесторов.
Я про его творчество, для зарождения финансовой грамотности он лучший, имхо.

Та фігня ті Кійосакі.
Треба було біткойни купляти в 2010-2012 роках.
Але в мене немає таких скіллів щоб відчути що на цьому можно заробити.
Тому радісно просираю кожну зароблену копійку та радію тому, що маю.

в мене були біткоїни на 2 біржах, які збанкрутували
так шо це трохи міф
треба було не просто купляти, а ще й вгадати ті місця, що виживуть

Так, це теж скілл, в який, наприклад, я, не вмію.

Або юзанути холодний гаманець

.вообще то он разбогател на своих книгах и недвижки. Хорошая идея писать книги про успешный успех

Тобто, іншими словами, наставник сучасних інфоциган)

Ну я доволі економно жив, живу і буду жити мабуть + поки немає сімʼї яку потрибно утримувати

Так це супер, але є нюанс.
Жити свої будні і не витрачати на якусь фігню гроші, це супер.

Але, якщо є в тебе якісь інтереси: хоббі/подорожі etc, то на своєму задоволенні краще не заощаджуй.
Бо молодість/час це дуже вагома річ. І це повернути/заробити потім вже буде неможливо.
Тому має бути баланс, імхо

вообще не ищу, смысл?

Ну, наприклад, звільнили тебе, що тепер? Чекати, поки ринок налагодиться?)

например, углубиться в web3, выучить пару языков solidity/rust etc, углубиться в AI/ML, как не крути, это перспективнее чем с вайтишниками возиться в легаси

Senior Front-end Developer (Angular), Україна
2023: активно шукав 3 місяці, відгукувався багато, технічних співбесід 5:
2 — відмови
1 — я відмовився
2 — на фіналі відмовили бо замовник вирішив не відкривати позицію в Україні
2024: активно шукав 2 місяці, вакансій поки шось не густо, нормальних проєктів так взагалі... технічних співбесід — 1, відмова
Дуже багато було ситуацій (7-10), коли перед технічним HR писали що вакансія на холді :(

Ще шукаю

З ангуляром дуже сумно (якщо не ангуляр жс ) пора переходити на реакт

Senior Front-end Developer (React), за кордоном
2023: шукав 2 місяці, відгукувався багато, співбесід десятки були
2024: шукав 2 тижні, відгукувався не багато, співбесід штук п’ять було
Сума офферів майже ідентична

20 лет опыта .net + js (angular)
Подвел тут статистику, за февраль-март
Подавал или пришли сами около 30 контактов.
12 серьозных, 9 взаимодействий уже с результатом, 3 в процессе.

Из 9 только 2 дошли до тех. собеса.

1 — я отказался сам, по результату общения, технологиям, гиги
1 — я отказался по указанному лимиту 4к, решил не проходить

Из 9 — 2 тестовых:
— 1 вполне адекватное, минут 40 делал, после человек пропал.
— в другом случае, существование тестового озвучивали, но не дали, fail раньше

Из тех 5 случаев, где фильтровали HR, в 1 случае меня фильтранул HR внешний, в остальных местные. 1 фильтрация была по скиллам. Скорее всего 3 из этих 9 были отфильтрованы, толи из-за говорения с ними на русском, либо по другим не техническим, субъективным и не связанным со знанием английского причинам.

По тех собесу единственному, там HR не было, напрямую общался тимлид, у нас совпадал домен healthcare, при этом система с которой я работал крайние годы, была и больше и сложнее его системы по описанию, и я уже провел по факту несколько видов интеграций, которые они только собирались делать, и все равно он посчитал, что «я не потяну технически».
Плюс ко всему там требовался EmberJS, изучать который никому не всралось.

По второму там был скорее мой фейл с некоторыми заданиями.

Сумму в основном называл между 5-6k$

В целом настроен работать ближе к осени, неохота пересирать лето уже.

И это в Djinni:
«Ваше місце в рейтингу: 9 з 646» среди C#.NET
«Ваше місце в рейтингу: 26 з 470» среди Fullstack

В целом такого хренового рынка не припомню в 2008 и 2014.

Я про те й питав
Шукаєму будь яку роботу
Чи з збільшенням позиції та винагороди

Ну ще можна взяти дві по 4к але забігаєшся

Я просто получал под 9к$ — 2 года, а 6+ последние лет 5, а 5+ последние лет 10 )

збільшенням позиції та винагороди

Тоесть тут не про это совсем.

Я не уверен что даже поставив 3500$, это резко увеличит количество офферов.

Пока скучал без дела, написал статью:
dev.to/...​-editorjs-2x-in-size-4efa

Она в дайджесте dou front end есть.

Теж таке відчуття що ринку гайки, нових інвесторів не затягнеш а там де є місця то 100+ людей, у HR черга навіть не доходить

Чисто заради спортивного інтересу.
Наскільки я пам’ятаю, ти вийшов на рівень 5к$ ще в 2016 році, 8 років тому.
Зараз ти пишеш, що все ще просиш зп 5-6к$

Суттєво занижаєш свої очікування через кризу чи є якась причина чому протягом 8 років не вдалося підняти рівень компенсації?

Я там писал ответ рядом.
5к — 2015-2018
6к — 2019-2020
7к — 2021
8-9к — 2022-2023

Сейчас по сути не могу дойти до техсобеса)
Выставляю суммы разные, полный метч по технологиям.

Дякую за відповідь.
Ще може бути така штука: З огляду на твій профайл, ти скіловий досвідчений інженер. Свідоме заниження рейту(менше 6к) може для декого означати, що щось не в порядку або ти обманюєш про досвід.
Не може мерседес коштувати як форд фокус, а якщо коштує, значить щось там не чисто.

Подивився, у нас в конторі зараз відкрита позиція Tech Lead ASP.NET, якщо цікаво — скинь на лінкедині резюме, я тебе порекомендую.

Свідоме заниження рейту(менше 6к) може для декого означати, що щось не в порядку або ти обманюєш про досвід.

Або думки можуть бути такими. Зараз він погоджується на «менше 6к», але пошук не припиняє. Ми витрачаємо ресурси на онбордінг, а він через місяць-два йде туди, де платять більше. Який сенс витрачати на це час і гроші

Саме так і це ще одна причина чому занижувати рейт може бути не найкращою стратегією пошуку роботи.

Соже
Вле якщо ари такому ринкц міняти роботу тр хтозна
Може з зниження

Свідоме заниження рейту(менше 6к) може для декого означати, що щось не в порядку або ти обманюєш про досвід.

Оце ще одна проблема в ІТшешці:
Ми роками говоримо про системність та «доказовий» підхід при відборі кандидатів, але все одно люди керуються своїми фантазіями рівня «диванний психолог».

якщо після відсіювання, тих в кого ненульова(з точки зору поверхневого(іншого бути й не може) сканування) _ймовірність_ дати дьору/неспівпадіння/etc, залишається 5-7 кандитатів то наймач нічого не втрачає, окрім втрати унікальних кейсів(але для виконання робіт в 99.9%, пардон, унікальності й не треба)

поки забуть про джині і доу,
шукай прямий контракт на ремоут на тому ж linkedin, я сам так знайшов

в принципе пришел к такому же выводу, либо свои вернут на позицию, когда появиться доп доход. местный HR фильтр просто идиотский.

А як само шукали прямий контракт? Лінкедін онлі?

відправляв на різних майданчиках — всі і не згадаю вже. головний фільтр — ремоут. з останнього що пам’ятаю — nofluffjobs..
але по факту тільки з Лі у мене були інтервю’ю

и не связанным со знанием английского причинам
Пока скучал без дела, написал статью:
dev.to/...​-editorjs-2x-in-size-4efa

Не думали трішки підтягнути англійську? Бо дещо зі статті сильно кидається в очі, проженіть текст через грамарлі або чатгпт. Наприклад, пропущені допоміжні дієслова чи артиклі, невірна форма однини/множини — такі речі ріжуть слух, може рекрутери на це сильно тригеряться.

може рекрутери на це сильно тригеряться

Может быть, но из 9, только 1 пытался «проверять» английский. Вообще большой не фанат, говорения с местными, приходиться конечно. С 2011 общаюсь голосом, в 14 наверное последний раз когда кто-то из иностранцев подправлял, ударения в словах некоторых. Понимают, не переспрашивают.

«тянуть английский» — чтобы местным рекрутерам понравиться, странная цель.

Я статью писал 3 дня и задолбался, если честно, хотел быстрее перейти к другим делам.
Да, по хорошему чатгпт надо было прогнать, сейчас отлично корректирует текста.

последний раз когда кто-то из иностранцев подправлял

У них же считается неприличным кого-то поправлять.

Дякую, як раз думаю куди податися, теперь ІТ під питанням.

Программирование за бесплатно, классное занятие, инженерия — то совсем другое дело)

Не пiдкажете, де зараз в Українi є healthcare проекти на Java -бекендi, не стрьомнi. Давно не зустрiчав. Знайомий домен, сподобався.

Senior
Backend/Team Lead Ruby
Україна
2 місяці і ще шукаю.

Ruby популярно ще в олдскульних командах Silicon Valley стартапів
Тут 15 remote без US візи, я б сюди спробувала всюди:
www.workatastartup.com/...​es&usVisaNotRequired=true

Для рубістів бувають жирні вакансії із ремоут культурою і без залежності від локації, ось хороший приклад нещодавно був від зановника фреймворку Ruby on Rails на 170К (там на борді jobs.rubyonrails.org є поточні не гірші відкриті вакансії) twitter.com/...​tatus/1766211428644421726

і після цього в них закінчаться вакансії?

З 2018 року програмую на C#, проекти на WinForms та WPF. Є профільна освіта. Є шанс знайти нову роботу, якщо звільнять чи зразу йти проситись в супермаркет?

Это ***енный опыт. Не вздумай. Вся эта жабаскрипт-реакт дичь вымрет быстрее чем твои навыки.

Тег «sarcasm» забули.

Тоді, на жаль, у мене для вас погані новини.

На жаль, це вже майже нікому не потрібний досвід. Розробка десктопних застосунків майже вмерла — не дивлячись на те, що ІТ весь час росте, кількість вакансій на десктоп зменшується останні років десять.
Я сам втік з того болота і зараз жалкую лише про те, що не зробив це раніше.

Виходить, якщо звільнять то буду джуніором з досвідом 5+ років?

Перейдешь на Cobol синиором. Не парься.

Звісно що прогнуть на мідла спочатку або на джуна, галери зараз дуже ушлі стали, але не переймайся, ти будешь дуже швидко качатись, значно швидше ніж звичайні мідли, проходження співбесід та дійсно інжинірінг це інші скіли.

Не слухайте їх, нічого не вмерло. Гляньте останню статистику ДОУ по вакансіям за лютий. Там 109 відгуків фронтендерів на одну вакансію. Для порівняння по дотнету — 49 відгуків на вакансію, по С++ — 19 відгуків, по Unreal Engine — 7, ембед — 5, Rust — 3.
То хто ще тут вмер, десктоп чи веб?

Не слухайте їх, нічого не вмерло

Вмерло, десктопні апки вже всьо. І це ще не потрібно забувати, що значна частина софта під десктоп зараз пишеться на Electron або Qt, а не на WinForms чи WPF

Для порівняння по дотнету — 49 відгуків на вакансію, по С++ — 19 відгуків, по Unreal Engine — 7, ембед — 5, Rust — 3.

Краще гляньте на кількість вакансій зі згадкою WPF/ASP.NET в описі:
jobs.dou.ua/...​ncies/?search=wpf&descr=1 — 5 вакансій WPF
jobs.dou.ua/...​s/?search=asp.net&descr=1 — 190 вакансій ASP.NET

legacy support буде ще довго, хоча нiша там невелика залишилась, але може статися match по скiлам, якщо будуть шукати розробника, то з досвiдом.

Це все ефект бульбашки. Якщо ви зараз, умовно, знайдете класного спеціаліста по, ну не знаю, Коболу чи там Асемблеру і запитаєте його як справи на ринку, то він вам скаже, що роботи до чорта, хоч ночами не спи, що весь світ тримається виключно на Коболі (чи Асмі) і про те, що десь там є інші мови та домени він краєм вуха чув, але напевно то все брехня. Те саме з будь-якою мовою, будь-яким доменом: у хороших спеців купа роботи, нормальні гроші і черга з бажаючих їх найняти. У дурних та лінивих — тільки причина чому їх не беруть на роботу, мовляв, певно через перерозподіл ніш на ринку. Ага, ага.

А звільнять? Бо рідкістні скіли працюють в обидві сторони, мало ким замінити і пошуки можуть затягнутись на дуууууже дового. «Брат маминої подруги» працює в компанії де досі є делфі проет, і навіть іноді набирають людей що мають такі звчички, таке звісно буває дуже рідко, але, що рідше — зустріти адеквата що дійсно щось вміє на делфі, чи вакансію для нього.
Качай потихеньку ASP.NET і все буде ок. Персістант лайер завзичай лише верхівка айсебргу на дотнет проектах, якщо вмієш в СКЛ, знаешь про депенденсі інжекшен, асінк евейт, тпл, орієнтуєшся в багатопоточності...багато вчити не доведеться на аспнет, ну і перехід може бути взагалі майже непомінтий якщо будеш сидіти чисто на бекенді і все що в тебе буде це контроллери під РЕСТ АПІ, а усе інше безкінечні кишики з бізнес логікою, та дата аксес лайер.

айсебргу на дотнет проектах, якщо вмієш в СКЛ, знаешь про депенденсі інжекшен, асінк евейт, тпл, орієнтуєшся в багатопоточності...багато вчити не доведеться на аспнет

Лол. В десктопе этого больше чем в аспнете.

Звільнять.
Замовник, якому оте все впф потрібне десь згубиться і все.

В супермаркет теж програмістом можна
Взагалі з такими скілами зазвичай шукають стабільне болотце на десятиріччя якщо не до пенсії

буде як з Cobol — технологія вмирає, люди уходять, але є багато вже написаного, що ще продовжує використовуватися, тому роботу можна буде знайти, і зарплати будуть повільно рости

Фрілансер і радий цьому. На інтерв’ю був тричі:

1. приблизно в 2003 році,
був зеленим джуном-самоучкою і мене відправили трохи почитати книжок і теорії.

2. Десь там же одразу за першим, по знайомству-рекомендації, був прийнятий.
З цією компанією досі успішно періодично співпрацюю.

3. Ще через пару років — цей раз також закінчився нічим.

з того часу жодних інтерв’ю.

Фріланс — в межах тижня часу реально знайти шорт-терм проекти (від пари тижнів роботи до пари місяців), в межах місяця часу реально знайти лонг-терм проект (1+ рік).

— проект № 1 з 2007 року, котрий був поступово переведений у фоновий режим,
— проект № 2 з 2020 року по 2023, з поступовим зменшенням активності.
— проект № 1 плавно активізувався знову, що я й не відчув переходу.

дрібні проекти в проміжках чи паралельно — за бажанням.

Більше як контрактор вже, з постійними клієнтвми,

Оце справжній вам фоп,
Так х на доу мало

а я? меня забыли.
Правда я в США.
Ищу как python backend 15+
Неспеша ищу 7й месяц. Пока есть 1099 на 196к в ноунейм стартапе.

Перепрошую, а що таке 1099?

Дякую, виявляєтьсі в Америці теж свої ФОПи є, а я й не знав)

пардон, опечатався. має бути: «проект № 1 з 2017»

Шукаємо будт
Ь яку роботу чи з підвищення грошей/посади?

Будь-яку. Зазвичай люди, які працювали за 5К, не погоджуються на 1.5К а шукають шось відповідно свому рівню, на плюс-мінус таку ж заплатню яка була до того.

По профилю синьйор эмбеддед мануал куа с 10+ годами опыта.
Искала где-то 2 недели, интервью были в 2 внешние компании + 3 интервью внутри моей -> оффер, вцелом телодвижения на джинни заняли около 2х часов в сумме, на линкедын потратила около часа, а вот повторение и подготовка к самому интервью, само собой, были намного более времязатратными.

20k, сижу вот выбираю, на выходные на Мальдивы слетать или на Галапагосы

поділюсь лайвхаком — моніторити і аплаїтися на вакансії потрібно постійно навіть якщо не плануєте міняти роботу.
сініор фронтед
в 23 році активно шукав пів року коли стало відомо про можливе скорочення.
подавася мабуть на 200+ українських та іноземних вакансій
мав 2 офери від укр аутсорс на 5 і 6+$ та 1 офер від продуктової іноземної контори на 5$ + vesting.
на наступний день після звільнення я прийняв офер в продукт

На опціони я б ставку не робив, але якщо робиш — перевір усі документи. Продукт, де я працював, викупила інша контора, а мої опціони, при чому ті, що я вже купив — тобто exercised, тупо відмінили одним днем і закрили доступ до платформи, де вони роздавались. Про це я дізнався постфактум, гроші ніхто не повернув, звісно ж.

Ну хоч листа прислали з подякою за сумлінну працю?

немає ніяких документів, вводні такі ж самі — на якійсь платформі мені щось намалювали...
сподіваюсь «на авось». єдине що хвірма наче не рога і копита і чогось вже вартує, тому як тільки щось буде — одразу «вийду в кеш»

Так, це була карта. Вони там самі були в шоці (бо не можна так просто відмінити опціони), але є лайфак — компанія сказала, що переходять на іншу платформу для опціонів, відповідно мої гранти (це exercised опціони) були скасовані. І сама карта порадила звернутись до власника за деталями нової платформи.

та ж фігня і в мене була. В компанії скоротили, опціони на Карті, як і доступ до неї — теж тю-тю

А коли постiйно аплаiшся та шукаэш проект новий — чи не буде небеспека що теперiшнiй роботодавець побачить тебе та звiльнить?

Якщо роботодавець моніторить твою активність на ринку праці і може навіть із за цього тебе звільнити, то звільнення буде скоріше благом для тебе. Не треба працювати з мудаками.

У мене індуси рекрутери спитали чи знає роботодавець що я шукаю роботу.
Спитав про рабство

індуси рекрутери це вже червоний прапорець...

Я б більше переживав що сход ш у всі компанії і ходити буде нікуди

Маю 4 роки досвіду, шукаю позицію Middle FE (React, TS, Next) майже 4 місяці. Шукаю роботу, в основному тут (на ДОУ), на Джині та в Лінку. За цей час мав ~25 HR співбесід та більше 10 технічних. Заради інтересу вирішив навіть завести власний тік-ток блог, в якому час від часу розповідаю про те, як йде пошук, та що цікавого відбувається за цей час.

Проблеми із пошуком роботи в Україні лише на 20% через війну.

Краще вже не буде, AI вже не забуде, як программувати, та не впіймає «зіркову хворобу». Нас усіх буде деклассовано до водіїв автобусів AI, з відповідним винагородженням. І то насправді є добре.

тільки не в базах даних :)
тут поки розбереш структуру даних та логіку, що попередники понаваяли — посівити можна, яке там АІ, віно обсереться одразу, перевірено

Замість того щоб сивіти, воно зробить з нуля як правильно та напише скріпт для імпорту

подивимось, як ми будемо сміятися через 10 років. та навіть через 4-6 років

Воно зробить з нуля 100 разів, і кожен раз там будуть нові карколомні баги. ПМ буде думати що все ок. Бізнес буде котитися далі. А ми будемо сидіти від того гівна.
Це проект після індусів 2.0 тільки в форматі День Бабака

Просто чергова «зміна парадигми», що вде траплялося не раз і щоразу після цього кількість вакансій лише зростала.

так, професія стане більш массовою, а зарплати впадуть. ми будемо майже як касири, касовий апарат (AI) буде робити всю роботу, а ми лише супроводжувати та посміхатися клієнтам

Яка саме професія стане більш масовом, програміст із використанням ШІ?
Скоріше за все так, але з якого дива зрплати будуть падати, якщо цифровізація всього тільки набирає обороти і ми відкриваємо нові й нові ніші.

треба визначитися, чи в нас цифровізація набирає обертів, чи

80% це через загальносвітову рецесію в ІТ

Одне іншому ніяк не заважає.
У нас можуть бути політичні/соціальні/економічні кризи і тим не менш розвиток і прогрес йти вперед. Може бути навіть нова «зима штучного інтелекту».
Велика депресія та світові війни не відкидали нас у середньовіччя. Це теж минеться і буде стрімкий ріст. А потім нова криза і новий ріст.

так, а що трапилося з професієею стенографіста(-ки)? Вона зникла. Або певним чином вона стала масовою — дуже багато людей навчилось користуватися клавіатурою, але щоб створювати щось своє. пости в Х чи програми на С. Щось схоже трапиться з нашою професією — програмування, як ми його знаємо зараз, зникне.

Не зникне, а трансформується.
Якщо хтось буде настільки вузьколобим, що не схоче/ не зможе вивчити ще один інструмент в динамічно змінюваній професії, та так, його замінять і швидко.
Але його замінить не ШІ, а чувак який буде ШІ використовувати.

Може бути, що все трансформується таким чином, що програмувати будуть усі, зокрема стейкхолдери бізнесу (за допомогою AI). Білковий програмист як перекладач бізнес-правил в код перестане існувати. Ти ж не наймаєш зараз стенографістку, щоб писала код під твою диктовку. Вона б це робила швидше за тебе, але хмм... )

Власне стенографія як професія не зникла. Більше того, навіть не зникли художники, які роблять швидкі замальовки ситуацій.
uk.wikipedia.org/wiki/Судова_замальовка
hyperallergic.com/...​er-viral-sketch-of-trump

Вертаючись до програмування, в останньому інтерв’ю Сем Альтман висловив очікування, що з розвитком ЛЛМ та ШІ програмісти нікуди не зникнуть, їх навіть стане більше. Просто сам процес програмування перетвориться на «спілкування» з комп’ютером природньою мовою, який вже це спілкування буде перетворювати або в код певною мовою програмування або навіть напряму в машинні команди.
В той же час, Альтман каже, що не очікує зникнення програмістів які будуть програмувати на «низькому рівні», хоча б для того, що б людина могла проаналізувати згенерований код на наявність там бекдорів чи чогось подібного.
Ну і частина людей не схоче відмовлятися від «старого» програмування, так само як не всі хочуть їздити на автопілоті чи навіть той факт, що не всі від механічної коробки в авто відмовились.

що не всі від механічної коробки в авто відмовились.

Так авто на механіці дешевші.

не обов’язково — десь треба доплатити за механіку
і доплачують же)

а ще викрадачи автівок не зможуть угнати механіку

В майбутньому може виявитися, що найняти на рік команду «ІТшників-старообрядців» які руками напишуть проект, може бути дешевше ніж платити за обчислювальні потужності ШІ який зробить все за день.

Знову згадуючи Альтмана, він дає обгрунтовані прогнози, що обчислювальні потужності, а також, неочікувано, електрика, можуть виявитися новим золотом і коштувати дуже дорого.

найняти на рік команду «ІТшників-старообрядців»

це буде як крафтове пиво, для знавців

В Амазона не злетіло:

Though it seemed completely automated, Just Walk Out relied on more than 1,000 people in India watching and labeling videos to ensure accurate checkouts. The cashiers were simply moved off-site, and they watched you as you shopped.

gizmodo.com/...​grocery-stores-1851381116

Так в розробці справа ж не тільки (і не скільки) в написати, скільки в підтримувати та розвивати.

Чи може підтримувати та розвивати ШІ вже існуючий код — велике питання, він навіть свій пише у стилі «макарони» — його ані підтримувати, ані читати — неможливо (людині). Ну, крім простих завдань, які і джун зробити може. Чи може модель ШІ підтримувати код створений іншою моделлю і чи не буде тут вендор-локу — теж величезне питання.

він навіть свій пише у стилі «макарони» — його ані підтримувати, ані читати — неможливо (людині)

Нещодавно на співбесіді дали завдання відрефакторити клас відповідно до правил клін код. Я його потім загнав в чатГПТ, той нормально справився (але не зміг розбити на шари, щоправда йому саме таку задачу і не ставили).

Тут наче вже писали — проблема з ШІ не в тому що він може чи ні (бо через певний час він зможе набагато більше). Проблема чи буде економічно вигідно використовувати ШІ з урахуванням того, що вам треба буде платити за навчання моделі і обчислювальні спроможності вже після навчання і підтримку інфраструктури, в той час як за навчання людини ви не платите, а лише платите за виконану роботу (мейтененс працівника у формі лікування і тд ви теж не оплачуєте)

Декласовано з водіїв ПК та ІДЄ у водії ШІ? То яка різниця? Сприймайте це як трансфер з Барселони в Реал)

Ні, це через велику кількість вайтішніків які повелись на рекламу курсів.

Яким чинов entry level конкуруть з сенйорами за позиції?

Сеніор-лід + 2 розумних джуна + AI в багатьох випадках дає результат достатній, щоб не наймати 4 сеніора.

Мабудь там складність проектів невелика і таски гарно розписані до деталей. Інакше це буде не продуктивно.

Яким чинов entry level конкуруть з сенйорами за позиції?

1) Не було твердження, що саме трейні конкурують з сеньйорами.
2) Не критично, але створює певний тиск за рахунок ланцюжка джини створюють додаткову конкуренцію мідлам — ті додаткову сеньйорам — сеньйори лідам/архітектам. Повертаючись до 1, конкуренція в основному мідлам.
3) Люди не завжди діють раціонально і мають повну картину. З 2 ми бачимо конкуренцію і насиченість ринку джинів-мідлів, тому для багатьох роботодавців складається враження, що пропозиція додатково зросла ще й по сеньойрам. Це відбувається в тому числі і за рахунок спрощених статистик, що даються в цілому, а не по рівням.
4) А ще рахуючи бюджети багато хто з’ясовує, для їх задач не треба специ рівня сеньйор+ і достатньо мідла.

таке пояснення цілком можливе, хоч і може вимагати достатньо часу щоб ось таким чином обернутися

хоч і може вимагати достатньо часу щоб ось таким чином обернутися

Добрий ранок. Скільки часу це може вимагати? :)
Війна 2+ роки. Звільнення на заході вже 2 роки. Зараз ми просто підійшли до критичної маси.

Але все ж треба розуміти, що «ІТ курси» тут скоріше діють по інерції і не є ключовим фактором, тому твердження Віталія більше схоже на жарт-перебільшення.

Здебільшого відповіді лякають... тримайтесь, людоньки.

Middle/Senior Golang dev
в 2023 шукав роботу двічі після скорочень
1й раз весною, це зайняло трохи менше 2місяців
2раз восени, 1місяць

загалом за час пошуку мав орієнтовно 100+ контактів з рекрутерами, з яких десь 30 дойшло до технічних етапів і десь 10+ до фінальних.
в результаті 5 офферів, з яких 3 весною та 2 восени.

Така кількість оферів схоже говорить, що у тебе трохи занижені зарплатні очікування на свій скіл. Враховуючи, що в середньому одночасно якраз 2-3 проходження паралельних етапів. Попросив би більше — був би один офер, але з кращою оплатою.

а я думав така кількість офферів говорить, що я гарно готуюсь до інтервʼю і підходжу на позицію))

Гарно проходити iнтерв’ю це не те саме, що вiдповiдати вимогам високого рейту, бо можна зайти i вийти.

Oracle Certified DBA, PL/SQLDeveloper, досвід 26 років, шукав 3 міс, 5 інтервью, 4 тех. інтервью (2 на ДБА, 2 на девелопера), знайшов роботу девелопером (офіс чи ремоут за бажанням), через ворк-уа

ну ти ж не витримав, серанув у калюжу, тож мабуть так

?
Ну не пишуть так про себе.
Здавати сертифікати
Проходити інтервю
Працювати

Зовсім різні 3 навики

Хо,а хто тебе зна.
За 25 років хоч всі сертифікати отримав?

я не розумію твоїх претензій, чого ти так збудився?

оракловий сертифікат дають після доволі складних іспитів, здати його не маючи досвіду — нереально, бо питання там по суті справ

сертифікація допомогла мені знайти кращу мою роботу свого часу...
якщо ти просто сраний троль — то йди у дупу, я на таких козлів час не витрачаю

Знайома тема)) в мене декілька associate level сертифікатів і народ дуже збуджуються коли це обговорюєш, «це все не треба!»

Ну не пишуть так
Майстер спорту підполковнипк чінгачгук з 20 см.
Асосіейт для студентів і менеджерів

шо не пишуть? в мне OCP сертифікат з DBA, то як треба писати?

Не стібу
Я б написав оракл дба
25 років

А дивився клауд

AWS Database Speciality
Міг би непогано доповнити профіль.

Тільки деякі проектм потім зоопарк баз до маразму доведуть...

Sr. (Oracle) DBA
если защитили докторскую, можно Dr. добавить к имени.

а все сертификаты в резюме в раздел лицензии/сертификаты

«докторську» я тільки у вигляді ковбаси поважаю

Розумна людина. Слухайте.

У нас кадровиця як здала сертифікат стала у всі імейли добавлятм що вона креведка

SHRMP у них сертифікація чи якось так

все сертификаты в резюме в раздел лицензии/сертификаты

Так

Ще є credly
Лінку і все розшарено

оракловий сертифікат дають після доволі складних іспитів, здати його не маючи досвіду — нереальн

За місяць будь який в середньому.
Особливо оракл.
Індуси дорогу натоптали.
А чого матюкаєшся?
Тільки підтверджуєш збуджену теорію

шо за місяць? з нуля здаш на Oracle OCP? думку свою висловлюй зрозуміло

Добре, зявилася конкретика.

Осп скільки екзаменів?
education.oracle.com/...​ification-path/pFamily_32
2 чи 3?

Кожен екзамен здати можна за місяць

я можу, але просто не хочу ©

Ну або людина дійсно може а ми з вами, які вкладались в сертифікації, просто дурники))

Middle-to-senior, 4+ YOE, Front-end (React eco-system), Ukraine, 7 month (20+ interviews) with no job offers

Реакт Некст найконкурентніша ниша

Інша справа Spring або Django або _frameworkname_

якщо англ розмовний, напишіть мені в лінкедин, кину вакансію в хороший американський стартап

Після курсів Mate Academy шукав першу роботу 6 робочих днів. В понеділок 26 червня 2023 почав і наступного тижня ввечері понеділка 3 липня до мене подзвонили і сказали що я підійшов. Було HR інтервʼю і технічне. Вже навіть встиг отримати підвищення ЗП.

Крім того зміг попасти як трейні безоплатно перші два місяці, але не пішов туди в звʼязку з нормальним офером від моєї сьогоднішньої компанії.
Junior Fullstack Dev

Гарна спроба, мейт академі -_-

Сейчас на джине найти работу вообще не вариант. Даже для спецов с 10+ опыта.

Фронтенд lazy мідл.Формально півроку — але за час пошуку були випадки коли в процесі мінялись вимоги : місто проживання, фреймворк, рівень англ. Або виявлялось тайм скрін трекер. Отримав офер на js ’monkey coding’ в ’не іт шну контору’- відмовився. Зато знайшов парттайм

Від першого спілкування до оферу — від півтора до 4 місяців. Дуже непрості останні півтора року. Весь час перевірка пошти, лінкедін та інших ресурсів, бо в одній чи іншій платформі постійно потрібно реагувати на повідомлення від рекрутерів. Просіли рейти, погіршилися також деякі інші умови. Аби адаптуватися, потрібно стати менш перебірливим — звісно, крім проектів від русні, бо «ти їм пишеш програмки, а вони запускають ракету твоїй бабусі в будинок» ©

Коли врешті отримав офер, вимкнув тимчасово linkedin (hibernate account) аби повідомлень стало дещо менше.

З листопада 2023 по березень 2024 — 40 співбесід, 1 офер. Бюджети нижчі на 15-35%
Senior front-end developer

Активно не шукав, але відповідав в Linkedin на пропозиції, якшо ті були цікавими.
Дві співбесіди, один офер.
В цілому відчувається, шо ринок просів, але вірю, шо якшо ти класний чувак, то без роботи не лишишся. По грошах вийшло −500, але гроші для мене уже давно не на першому місці.

Від першого повідомлення від рекрутера до офера, здається, три тижні чи шось таке.

Шукав в кінці літа 2023 року.
c++ dev 10 років досвіду.
Десь два тижні пошук релевантних вакансій і ще два тижні на тестові і всю серію інтерв"ю.
Із того що побачив, або хочуть fluent english, або робота в офісі.
Майже всюди просять зробити тестове.

Майже всюди просять зробити тестове.

До них ще не дійшло, що тестове ChatGPT за 2-3 години склепає?

І що то буде за гівно? Якщо людина шарить, то їй легше самому те за цей час зробити з нормальною архітектурою, актуальними технологіями без говнокоду

А ви спробуйте. І побачите, що таки не гівно буде. Навіть літкодівські задачки з підказками вирішує.

Ну це те ж саме, що сказати, що за 5 хв можна нагуглити необхідний код десь на стековерфлоу.
Наявність ± робочого коду це лише частина завдання.

А який сенс просити зробити тестове, якщо кандидат має 10 років досвіду у певному стеку технологій?

Не знаю мотивів, але реалії саме такі. Якщо в квітні 2022 року ніхто навіть не заїкався про тестове, то в липні 2023 це вже що стандарт.

Senior
Fullstack/DevOps/anything
Remote
4 дні, літо 2023
Пост в лінкедині (800 конекшнів), 4 пропозиції
3 рекрутери і 1 знайомий знайомого — його офер і прийняла, просто поспілкувались півгодини.

І фізично це не Україна, вірно?

Це remote в американському стартапі. Мій прихід визвав звільнення кількох людей (упс, але вони ніфіга не робили реально). Але також одразу ще 6 найняли через djinni і за рекомендаціями. Всі з України. 2 взагалі з Харкова, коли сильно бомблять чи електрики немає — трохи посувають свої графіки, все гнучко.

Ага, зрозумів, відповіді на питання не буде

при наймі нікого не питали де вони, це ж remote, в профілях у всіх була Україна
майже всі інженери фізично в Україні, і в момент найму (літо-осінь), і зараз
більш того, 2 з них джуни, яких взяли на стартову $1800

при наймі нікого не питали де вони
Ага, зрозумів, відповіді на питання не буде

От ви дали купу інфи (тексту), яку можна було закрити або так/ні, або фразую «я в Х» :)

більш того, 2 з них джуни, яких взяли на стартову $1800

Тобто десь 40-45 за двох в рік — це все ще менше ніж 1 джун в штатах. В цілому ваша історія викликає більше питань (не в сенсі «не вірю», а в значенні «дайте детальнішу інфу») ніж дає відповідей. Серед найочевидніших:
— про які суми ми говоримо в цілому? Скільки бабла звільнилось від 2 звільнених спеців.
— джун на доу — це чевак без досвіду (теорія+пет-проект), джун в реальному світі — це людина з 1-2 роки досвіду. Ви про яких говорили?

звільнили −4 українських аутсорсерних прогерів, які філонили, деякі фултайм, деякі дорогі, але погодинно, і небагато виходило
найняли +6 українських прогерів напряму на фултайм фіксовану зп, які всі круто працюють командою
я думаю, що витрати стали трохи більше, але кількість зробленої і якісної роботи точно x10

це були 2 джуни середні, з кілька місяців комерційного досвіду, $1800 для них — це прям вдача, але вони продуктивно контриб’ютять в проєкт

Це правильна стратегія наймати толкових джунів на хорошу зарплату. Один такий в деяких випадках буде працювати за двох сеньйорів.

Що це за сенйори такі що їх половиною джуна можна закрити?!

Мій прихід визвав звільнення кількох людей

Не витримали вашої величи і розміру корони? :)

я живу не для того, щоб людям подобатися, а для того, щоб стартапи злітали успішно

Якщо вашим гіпертрофованим его в**ти по расії то можна виграти війну хоть завтра. бо на місці рашки буде кратор. ))

я живу не для того, щоб людям подобатися, а для того, щоб стартапи злітали успішно

Ви не проти, що я залишу комент поряд з такою особистітю як Ви?

Коли ти наймаєш людину і бачиш що користі від неї в декілька разів більше має закрастися питання нахіба тобі ті старі що знають проект, але нічого не роблять.

ну взагалі-то так — якщо хто забув, Оксана років з 5 програмувала оцей самий ДОУ).

Нічого собі ось це саме доу, з кніпочками і можливість мені залишити коментар? Вау. І аж п’ять років тому.

по-перше, я не казав «тому» — просто 5 років вона тут працювала, і не так давно.
по-друге, так, ДОУ. Маю на увазі, це ж не сайт-візитка якась, а досить-таки складний технологічно проект.

Вот вам и дискриминация женщин в IT.

Окремий випадок ніяк не відміняє статистику. Сподіваюся що більшість тут не стане витрачати всі кошти на лотерею якщо раптом сусід виграє 100 мільйонів.

А если несколько соседей выиграют по 100 мильйонов?)

Senior
Fullstack /DevOps/anything

Тобто сіньор зі всього включаючи DevOps? АІ теж вмієте і ракети робити?)

звільнили українських аутсорсерних прогерів, які філонили, деякі фултайм, деякі дорогі, але погодинно, і небагато виходило

Погодинний рейт з малою кількістю годин через аутсорс?) І звідки звичайному працівнику знати що вони «дорогі»? Або знати що джунам дали 1800$?

І що таке «аутсорсні прогери»?
Термінейтнули контракт з аутсорсером, от всіх і звільнили. Смисл девам було впахувати якщо до того йшло?

Мій прихід визвав звільнення кількох людей

Лол. Якщо це все описане правда, то був аутсорс проект. Клієнт почав платити менше, перевів когось на партайм. Всім стало очевидно що проект закривається от всі і забили (ну бо хто буде «погодинно і небагато виходило» напрягатись). І «ваш прихід» то наслідок того і не причина

P.S. побачив хто автор) то пані яка рік тому з серйозним лицем доводила що ринок ІТ вже віджив і буде тільки краще. Тепер питань немає, казочки ще в тому топіку були)
dou.ua/forums/topic/44430

сіньор — це вирішення задач під ключ, і досвід які рішення принесли найбільше користі і потребували найменше підтримки потім

AI — сходіть на www.deeplearning.ai/short-courses , зробіть простий туторіал за годину, щоб не комплексувати. По збірці дронів є курс у projector.
На всі популярні рішення зараз є статті, ютуби, і чатгпт підкаже.

OSINT навколо вас, треба тільки очі відкрити.

Проєкт не закривався, це стартап на взльоті. Я хз чому аутсорси погано працюють і не намагаються вникати в потреби бізнесу. Людина з нижчими хардскілами, яка розуміє звʼязки між технічними рішеннями і роботою бізнесу — приносить набагато більше користі.

«смисл впахувати» — ... можливо це якось більше повʼязано зі складністю пошуку роботи, ніж всі інші причини? :)

Про топік антипанік-аналітики — я не знаю, чому багато читачів вирішили, що це обіцянки повернення перегрітого ринку.
Суть топіку була в тому що ринок впав з перегрітого до теплого. І робота є, але треба вже контактувати умовно не 10 компаній, а 100 в середньому.
Плюс джунам, UX, QA було складно завжди. Зараз таким категоріям більше вірогідність зайти зі сторони маркетингу/smm, який в топ дефіциті.
Для прогерів — багато запитів на будь-які прикручювання AI.

Суть топіку була в тому що ринок впав з перегрітого до теплого. І робота є, але треба вже контактувати умовно не 10 компаній, а 100 в середньому.

Іпать оціночні судження. Падіння в 10 разів — це падіння з перегрітого до теплого :)
Якщо ваш дохід впаде в 10 разів — це антипаніка? (Якщо будете казати, що це не одне й те саме, то через ймовірності кількість контактів/час пошуку можна перерахувати в дохід, тому поінт одразу невалідний)

UPD.

багато читачів вирішили, що це обіцянки повернення перегрітого ринку.

Знову ж ви або умисно маніпулюєте оціночними судженнями (багато читачів — це скільки?) або просто не зрозуміли, що багато читачів обурювались саме помилковістю ваших оціночних суджень. Бо навіть дані наведені в статті були приводом для серйозного занепокоєння. А тут ви пишете, що розуміли, що в реальності ми говоримо не про зміну в 10-20%, а про 1000%

це нелінійний звʼязок
те, що треба в 10 раз більше контактувати для того щоб знайти роботу — на доходах відобразилося медіанним падінням зарплат умовно в 10% (типу -$500 на зп $5000)

ключове в тій статті — це те що було типу 10 вакансій на 1 вільного кандидата, а стало 1-2 вакансії на 1 вільного кандидата, і це викликає необхідність пошуку, а не хватають будь-якого вільного

«багато тих що обурювались» — це здається штук 30-50 з коментами і лайками з 16 тис переглядів (можливо тис 10 унікальних)

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Та на ютубі ж все є
Хоч плитку покласти, хоч проводку зробити, хоч вулик завести

Що ж же відрізняє джуна від сінйора, на одному йутубі дадеко не доїдеш.
Прикинь, після весілля спробуєш зварити борщ, а виявиться що «це не твоє» і чоловік у прольоті)))

Насправді вражаючий список скілів, якби ще і борщ...ідеальна жінка)))

"борщ я й сам зварю, мені б поєботіться"© це з перетвореного анекдоту

Для секасу підійде майже будь яка жінка.
А жити та будувати сім’ю(успішно) можна тільки з адекватною та тою яка має багатий внутрішній світ(цікава). Борщ не головне але він трохи є індикатором на скільки людина орієнтована на реальний світ та на сім’ю.
Прикинь якщо твоя дружина весь вільний час зависала би в компі, кому таке сподобається?)
Я свою сім’ю уже маю, але тут на Доу багато неодружених людей, хоча по коментарю @Дмитро бачу що неадекватної школоти, яка з роками не подорослішала, також вистачає... ЛОЛ))

читай уважно, то цитата з анекдоту
і не буть таким занадто серьйозним, бо то смішно виглядає

Дуже зручно — завжди можна перевзутись, з’їхавши на те що то був просто жарт

що? перевзутись? ти дійсно щось занадто серьйозний

Я не серйозний і сам люблю пожартувати.
Але треба знати межі і де які жарти доречні а де ні.
З хлопцями за гаражами — ок.
А на широку публіку, при дівчатах, пошлі анекдоти шкільного рівня як мінімум недоречні і є ознакою не вихованості та рівня морального розвитку людини.
І байдуже в якому ти там році навчився варити борщ.

до речі борщ зварити нескладно, я навчився ще у гуртожитку, у 90х

та можу дати непрохану пораду — якщо у жінки «багатий внутрішній світ» — біжить від неї подалі, бо то буде не життя а постійний винос мозку

Якщо жінка буде тупа то це не значить що вона не буде виносити мозок. А якісь терки всеодно будуть бо всі ми різні.

Якщо жінка буде тупа то це не значить що вона не буде виносити мозок. А якісь терки всеодно будуть бо всі ми різні.

ОБВМ != розумна
ОБВМ != медіана по iq
ОБВМ != тупа

Я, взагалі-то образно сказав, бо ця тема філософська і можна ще довго обсмоктувати деталі, а тут взагалі не про це мова йшла.

А сертифіка мажш?
Борщ без сертифікату, хіба так можна?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Звідки така любов?
Ти вже чарку пив сьргодні?
У католиків свято

А хто такий троль.
Я б сертифікати хотів отримати

дебільне

Ні

троляко

Інколи

без сертифікату

Маю більше ніж один

це ти заради цього висрався? чого одразу не писав — «в мене — більший»? :))) сцуко угораю з дурного... все, відчепись

так і не зустріла чіткої статистики
у всіх розмазане шось — або по категоріях (типу AI ріст), або видрані драматичні куски падінь за короткі періоди для привертання уваги,

із позитивно-виглядаючого — у доу і джина ріст кількості вакансій, але там не ринковий вплив був
у НБУ IT-експорт з малим падінням, але це реорганізація фін потоків

ринок загалом рівний з повільним зростанням останній рік

відсоток змінивших роботу за останній рік і безробітних — в різних опитуваннях порядка 25% і 6% — так було завжди, це нормальна текучка

І ще раз, я ніде не обіцяла і не обіцяю про повернення до перегрітого ринку. Але дефіцит програмістів був, є і буде.
До «все пропало» ще дуже далеко. Але роботу треба шукати активніше, ніж в 2021.

основна проблема зараз зі статистикою, що «пряма» хороша (від вакансії або повідомлення до найму) була тільки у джина до серпня, поки не відмінили безкоштовні найми за відгуками на вакансії

і активність рекрутерів сильно змістилася на лінкедин, свої бази і рекомендації

у джоб-бордів немає трека найму — і це суттєво зрізає можливості аналізу

тому найближчі непрямі показники — це IT-експорт НБУ, податки IT-фопів, опитування який відсоток змінив роботу за останній рік і зараз без роботи, і отакі збірки історій як цей топік

а в них все виглядає загалом добре

Senior level
Python позицію(backend або ml/data related)
Два рази змінював роботу за час війни
Пошук займав десь 2 місяці обидва рази без демпінгу зп

Але так, шукати стало набагато важче
Частіше за все відмовляють саме по резюме, а не співбесідам, бо шукають 100% метч

mid aqa, 3 місяці. На всіх останніх співбесідах були задачки з літкоду, ну і помітив, що рівень маразму у інтервюєрів зростає. Чи то загострення у сіньорів якесь, чи то мені так щастило

Про рівень маразму життєво
То 4+ етапи
То тестові на тиждень+ фулл тайм роботи
Або, що мені найбвльше подобається, коли тобі відмовляють через не 100% метч
В мене знайомий якось інтерв‘ю проходив на С++
То фідбек прийшов накшталт:
Ви дуже крутий в С++, але ви не знаєте докер, тому деклайн
Тобто С++ ,який щоб вивчити добре треба декілька років і докер, який умовно вчиться за пару тижнів-місяців
А потім вакансія ще по півроку висить, бо шукають perfect match

в мене питали чи знаю я bash. Коли дав позитивну відповідь, питали а чого це в резюме не вказано. Довелось додати в резюме :)

hahaha, classic 🚬

Цікаво, наскільки ефективніша робота рекрутерів які «в тємі», або мають хоч якийсь мінімальний технічний бекграунд. Такі взагалі існують?

Я зазвичай кажу шо знаю «трохи»
А конкретно в резюме додаю лише те, в чому я впевнений
Бо якшо додавати прям все, що я пробував за 6 років кар’єри, то мені мабуть сторінок резюме не вистачить
Та і брєдово буде

Щось схоже — все класно але не має досвіду як ’англуряр вставити в вордпресс’

То 4+ етапи

Ха, «4+» етапи :) Така халява давно в минулому!

Спостерігаю я тут краєм ока ринок хайрінгу в Північній Америці. Так от, стандартними (от прямо в кожну першу контору) зараз є:
1. Короткий зідзвон з рекрутером — уточнити взаємну зацікавленість
2. Довга розмова з рекрутером на перевірку загальної адекватності кандидада
3. Кодінг ітерв’ю
4. Систем дизайн ітерв’ю
5. Поведінкове інтерв’ю
6. Інтерв’ю зі стейкголдерами (менеджером проєкту та/або тімлідом команди)
7. Доменне інтерв’ю (наприклад, в фінтех-проєкт ніхто вас не візьме без досвіду роботи в фінтех-проєктах, в геймдев не візьмуть без досвіду в гейдеві, тощо)
8. Інтерв’ю з вищим менеджментом компанії (в невеликих компаніях це може бути навіть СЕО, в більших — СТО, в ще більших — якийсь начальник департаменту)

Якщо у вас будуть лише ці інтерв’ю, то, вважайте, пощастило, контора адекватна і не придумує нічого зайвого, окрім загальноприйнятого на ринку. А ще по кожному типу інтерв’ю можуть сказати «інтерв’ювер не визначився, давай ще раз той самий тип інтерв’ю з іншим інтерв’ювером». Отаке.

Ага і паяльник шоб точніше )

Так лол
Це в Америці ж)
Там завжди такий процес був, навіть в часи ковіду
Особливо якщо це якийсь фаанг або просто біг тек
А я ж про наші локальні позиції. В часи ковіду в мене були кєйси, коли оффер готові були дати просто після співбесіди з менеджером(без технічної)

Остатньо проходив в фінтех , 4+ співбесіди
2 з рекрутерами.
1 Літкод
1 Системний дизайн
1 Поведінкове з сумісництвом з Менеджером команди
Загально 5 етапів
+ до того ще провірка минулого, що не накрутив досвід і провірка несудимості.

А что было в «Поведінкове з сумісництвом з Менеджером команди» ?

Дивно відбувалось взагалі.
Я не зрозумів хто взагалі проводив співбесіду, чи менеджер команди, чи техлід.
Питав все, від того як правильно побудувати пайплан в Jenkins, системний дизайн твіттера, потім питання на рахунок, як ви будете поводитись, якщо один з команди не може зробити таск до делайну і ви від нього залежите, як правильно повідомити керівництву що ви відстаєте від термінів.
В ту годину запихнули все, ну ще про проект розказали.
Можливо то норм практика, міжнародна компанія з Америки, команда поділена на кілька філіалів, але інтервю проводили люди з Індії, де знахолиться основна команда.

як правильно повідомити))) у меня 10 летний опыт в таких повідомленнях, собаку съел на этом.. короче ничего криминального

може бути що кандидат не сподобався через інші причини: «не знаю чому, але аура якась погана, чи енергетика, чи підставте будь що інше», Але таке як фідбек не дасиш, тому може бути що на ходу придумують якийсь критичний момент і до нього прив’язуються як до причини

mid aqa, 3 місяці. На всіх останніх співбесідах були задачки
з літкоду,

Печаль

Чому? Позиції — суто автоматизація, мануальне тестування мене не дуже цікавить

Чому? Позиції — суто автоматизація

Бо в автоматизації уміння вирішувати алгоритмічні задачки класичної CS не є ключовим і користі від нього «в околі 0»?

Має сенс, але не для інтерв’юєрів, на жаль.

Має сенс, але не для інтерв’юєрів, на жаль.

От чисто для розширення кругозору:
Наведіть 3 останніх приклади коли воно вам було потрібно і період за який вони відбулись.

Мав на увазі, що має сенс ваш комент. Жодного разу за професійну діяльність не виникало необхідності вирішувати алгоритмічні задачі класичної CS

Печаль замість вчити патерни да систем дизайн, тицяти задачки

Ну якось же треба перевірити кодінг скілли
Ніхто ж не буде тебе просити в фаанг тестове робити, або аплікейшини писати за 45 хвилин інтерв‘ю
А так задачки це такий спосіб провалідувати, що людина шарить якусь мову програмування, вміє думати, вміє вчитись, вміє писати код без багів і тестувати своє рішення

Junior frontend, з попереднім комерційним. 2,5 місяці. Штук 6-7 тестових, декілька тех інтервью, 2 офери. Англійська В2-С1. Жовтень 2023

Senior Frontend/Fullstack
Шукав роботу з квітня по жовтень 2023 (півроку), активно 1.5 місяці
Мав основний досвід роботи на Clojure/Clojurescript, тож фактично переходив на JS прямо під час пошуку роботи.
Відправив резюме на, мабуть, більше 100 різних вакансій, приблизно 20 відповідей, 10 розмов з HR, 3-4 технічні співбесіди, але знайшов роботу Senior Backend через знайомого написавши одне тестове.
ЗП стала менше, але і навантаження не ті, що були на попередній роботі
Локація — Україна.

Наразі знову починаю шукати новий проект, тож сподіваюсь, що трошки легше піде на цей раз)

Сіньор-лід фуллстек
Півтора місяця пошуку
ЗП плюс-мінус як в 2021
Але відчувається що роботи менше і, відповідно, збільшили вимоги, що переросло в збільшення кількості інтерв’ю. Якщо раніше була технічна співбесіда, а потім з клієнтом/СЕО (і то, багато хто намагався це поєднати в одне інтерв’ю щоб кандидати не розбігались) да і все, то тепер нормою є ще повноцінне інтерв’ю на софт-скілли.
Ну і тестові завдання теперь зараз майже нормою є. Навіть на сіньора-ліда. Десь в половині випадків трапляються.
Ну і сам формат тех співбесіди зараз виморажує просто: дивишся вакансію — потрібне фіксити якесь легасі чи там веб-морди з ендпойнтами в ангуларах та дотнетами робити. Приходиш на співбесіду — і починається оце усе про мікросервісну архітектуру та деплойменти в клауди з кубернейтисами. Та, бляха, людину шукають лайно розгрібати, а дивляться щоб базікала про івент-дрівен архітектуру (яку до речі самі толком не знають і це видно). Тобто рівень адекватності тех співбесід стрімко наближається до маразму.

класика. це ж гра в одні ворота

Одні чудіки з США питали алгоритми пошуку на графах. Я розгубився відверто кажучи. У вас бляха магазин, склад, задачу комівояжора вже заходили 30 років тому на Коболі... Навіщо вам це...

Support Engineer:
2 неділі = 3 офери + 1 проект на 80-100 годин
Березень 2024

Mid fullkek
3 місяці 1 із яких досить пасивно и 2 досить активно. Зп просіла але проект став цікавишим ніж те що було

Junior, бекенд, Україна. Активно шукаю роботу з початку року (при тому що зараз працюю). За цей час відмовився від 1 реального оферу (виявились дуже суворі умови по трекеру) і в одному зависив фінансові очікування, щоб вони самі відмовились.

Jn frontend
3 місяці
Стартова джунівська ЗП
В серпні 23 року
Ремоут

Шукав як Unity Developerу без досвіду у 2023. Починав пошук 22.02.23-21.03.23 (місяць)
41 подання резюме, з них
17 відмов
22 без відповіді
1 шахраї
1 офер)

Про шахраїв дуже цікаво почитати.

Написали на пошту такі собі QuantNetwork Blockchain development company з пропозицією розгляду мене, запропонували виконати тестове. Я був тільки радий — кращий спосіб показати себе, коли в тебе немає комерційного досвіду, годі й придумувати.
Виконав тестове за 2 з копійками години, відправив. Надіслали відповідь — якщо коротко, то «щоб підтягнути ваші скіли, попрацюйте у нас безкоштовно 3 місяці, аля стажування. Після цього вас зарахують у штат розробників і вашою зп буде 1000$»
Я дуже вагався, тому що в цей час прийшов інший офер, на меншу зарплату, але я був впевнений що це не шахраї, і вже пройшов дві співбесіди і тестове, тож пішов шукати інфу про цих QuantNetwork у мережі.
Знайшов сайт компанії з точно такою назвою — але до геймдеву вона не мала жодного відношення. Написав їм листа з питанням про геймдев відділ, але, здається, відповіді не отримав. Майже відхилив другий офер, але тут мені спало на думку, що можна пошукати ще у лінкедині. Пошукав — знайшов двох різних людей, у яких в досвіді була вказана ця компанія і геймдев, і ось відповідь одного з них:

Отзыв: мошенники.
они опять какую-то вакансию закинули безоплатную?

Так як я вже підозрював їх у цьому, одразу прийняв рішення не ризикувати і ось, вже рік працюю у SaintWTF🥰.
А про цих покидьків ще пізніше було чути — в юніті чатах питали, чи знає хтось компанію X, Y і інші, в яких увесь діалог був підозріло слово в слово з моїм))

Вітаю, непоганий результат. У мене джуном в 2013му було схоже, але і часи різні.

Junior manual QA. Скоротили в серпні 2022. Роботу знайшов через півтора року, на початку 2024 і то, це не класична галера, а hardware тестування, в якому мене не було досвіду,і там треба було в першу чергу не постман, html/css, SQL та теорію шарити, а знання з фізики та електроніки. Короче, пощастило що взяли. Така от ***ня. А так, якби не це, то, думаю, до сих пір шукав би роботу як manual QA engineer...

Підписатись на коментарі