Як ставитись до проєктів із росіянами, що не підтримують війну і виїхали?

Періодично натикаюсь на різноманітні продукти, сервіси, проекти, Open Source код на GitHub та стартапи де є росіяни.

Як ви вирішуєте для себе чи варто користуватись їх програмним забезпеченням, опенсорс кодом чи сервісом?

За умови якщо вони не підтримують війну, і не знаходяться на території росії? І відповідно не фінансують економіку агресора.

Ситуація ускладнюються ще тим що на деяких проектах їх багато, на інших пару людей. Або на приклад подружжя, росіянин і українка, живуть у Чехії. Або росіянин по паспорту, живе у Німеччині, підтримує Україну, дід був українець.

Напишіть будь-ласка в коментарях чи користувались би ви кодом або ПЗ чи ні і чому саме, а найголовніше це *за яких умов*.

І чи є ресурс де можна задати питання по компанії/проекту щоб зробити дослідження та перевірити на «вшивість»?

Дякую

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Теоретично — негативно, і, якщо є вибір, буду обирати проєкти без росіян.
Практично — коли я опинилася в іншій країні з трьома дітьми, все пішло не за планом, і гроші скінчилися всі, такий «росіянин з проєкту, який не підтримує війну і покинув росію», подовжив мені на booking квартиру і дав кілька тижнів часу запасу на розрулення ситуації.
І мені з цим моральним боргом далі жити.

Ще після війни рашки з грузією старався, а далі досить консистентно з 2014 року стараюсь дотримуватись, і вам рекомендую простого принципу: раша? за кораблем

Все. Без нюансів, без нічого. Не дивлюсь ні відео на ютубі як холодильник поремонтувати, ні статті про стратегію гри в шахи, абсолютно нічого стараюсь не дивитись і не контактувати з представниками цієї держави.

Світ величезний, людей безліч, інформації, знань, фільмів, музики, серіалів, тік токів, рілсів, чого завгодно — стільки що за 100 життів не передивитись усього. Принцип простий: раша? до побачення, не цікавить.

10+ років, політ нормальний, не втратив рівно нічого, з плюсів набагато краще знаю інгліш, вільно дивлюсь і читаю книжки на всі потрібні теми.

Стратегічно вважаю треба уникати компанії з російським корінням/де більшість співробітників — росіяни. Навіть якщо там все ок з точки зору поглядів на ситуацію.
В той ще час на персональному рівні не бачу причин якось дискримінувати адекватну людину по паспорту/національності.

10 років тому, уже після Криму співбесідували з тімлідом-сербом росіянина з Росії на роботу в Амстердамі. З хорошим резюме, екс-Яндекс, показав себе відмінно на співбесіді з технічного боку. Стали ми з тімлідом його обговорювати, він і каже — цей хлопець занадто кваліфікований для нашої роботи, але давай-но у нього самого запитаємо, що він про це думає. Запитали росіянина, він і каже:
— Хлопці, мені хоч опудалом, хоч тушкою звідси звалити.

Офер ми йому дали, але він від іншої компанії прийняв в результаті.

Рік назад шукав роботу в непростий для ринку час.
На мене вийшли рекрутери англійською мовою, виявилось що білоруси.
На співбесіді з СТО виявилось що він росіянин, що живе 5+ років в Італії.
В результаті пройшов і висить оффер, дилема приймати чи ні (крім СТО росіян не було).
Оффер прийняв, розуміючи що італійська компанія або мені буде платити, або СТО найме ще росіянина замість мене.

p.s. а потім його звільнили
p.p.s. і мене згодом теж звільнили, і взагалі всіх крім італійців порізали з компанії

89 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Скажімо так. Є два типи людей, яких я уникаю:

1. Намагаються завдати шкоди або спонсують чи відкрито підтримують тих хто намагається завдати комусь шкоди
2. Відверто ***нуті на усю голову
З усіма іншими можна і співпрацювати і спілкуватись не залежно від громадянства/національності/раси/статі та інших відмінностей.

я вирішив для себе розділяти росіянина як представника росії і росіянина як людину. Якщо хтось не хизується своїм громадянством, не підтримує і засуджує поточну владу і веде себе як звичайна людина — ставлюся нормально. Якщо ця сама людина увімкне режим «ми, рассіянє» — значть це вже не фізична особа, а громадянин ворожої держави і заслуговує відповідного до себе ставлення.
Те саме і для фірм-компаній-продуктів. Фірми, що пішли з росії / однозначно проявляють проукраїнську позицію не матимуть від мене хейту. Але за існування наших альтернатив — виберу наше. І не тільки в ситуації «наше вс російськокореневе» а і в ситуаціях «наше вс ненаше».

Багато росіян працювали і працюють на Гугл, то ми більше не гуглимо?

ChatGPT, DuckDuckGo вирішують більшість проблем FYI

А Илья Суцкевер, по-твоему, в Китае родился? :)

Всі росіяни однакові, не залежно від країни та посади.

Только ситхи всё возводят в абсолют

Де є можливість — виключаю спілкування і користування їх роботами. Де немає можливості — користуюся. Не бачу причини ставати російським холопом, який насміхається над всім українським, як багато хто в коментарях, тільки тому, що немає можливості виключити з раціону абсолютно все.

ну ви ващє оце, питаєте про очевидні речі. Та один наш одеський воєнком вартий всих тих «хароших руських», бо він наш!!. Коли є вибір — вибрати «харошого руського» чи вітчизняне болото — вибирати треба болото. бо це патріотично!!11 до того ж своє не воняє

Це не так просто зробити, бо багато айтішників із країн-агресорів виїхало на Захід ще у 90-ті/2000-ті.
Тепер вони власники компаній/CEO/CTO та в теорії можуть запросити на свій проект.
Не будеш ти в них громадянство з’ясовувати. А якщо вони вже прийняли громадянство іншої країни?

Дуже багато таких, що навчалися вже закордоном

Спробую зібрати в кучу написане в коментарях в не значущому порядку:

1. Погляди збігаються: Війна злочинна, Крим Український
2. ОСІНТ
3. Ніяких росіян і крапка
4. Дивитись по ситуації
5. Персонально якщо п.1 ок, то ок, але компаніям де багато росіян принципово ніт, навіть якщо із про-Українською позицією
6. Позиція компанії: На сайті підтримка України, наприклад гуманітарна або засудження війни
7. Вагання і невпевнені відповіді по п.1 зразу в топку
8. Не з’являється у рашці протягом війни
9. Не платить в росію податків протягом війни
10. Якщо то GitHub / Open Source то я так розумію ніхто не перевіряє

Будуть ще ідеї?

11. Просто «не підтримую війну» не достатньо
12. Якщо людина виїхала до 2014 і не голосувала за путлера, тоді ок
13. По замовчуванню «принцип винності» поки не докаже інакше через колективну відповідальність
14. Що людина робить зараз?

15. Якщо увімкнутий режим «ми, рассіянє» — значть це вже не фізична особа, а громадянин ворожої держави і заслуговує відповідного до себе ставлення. Інакше якщо людина засуджує путінську владу, то ставлюся нормально. Те ж саме і до компаній/проектів

16. Колега-росіянець (емігрант) з пруфами донатить Стерненку на банку «на поточний русоріз».

Це як той анекдот, про «опитування» та «вимірювання» довжини пепірки :)

Купа твіттерських дітей наввипередки та показово заявляє про свій ура-патріотизм. При цьому ж, в топах стрімінгів тіко русняві виконавці, які витратили купу грошей щоб бути популярним саме серед дітей.

Підтримує росіянин війну чи ні визначити дуже просто:
1. Він публічно і однозначно засуджує агресію проти України і московський злочинний режим.
2. Він донатить на ЗСУ або хоча б допомагає нашим біженцям і волонтерам.
3. Він воює проти рф у складі одного із добровольчих батальйонів(РДК, Сибірський і т.д.)
4. Він партизанить на території рф і/або допомагає нашим спецслужбам.

Якщо є два з чотирьох — без проблем. Якщо ні — у нас мовчазний або навіть активний підтримувач війни, терору, геноциду і відношення до таких має бути відповідне.

Під час другої світової також були німці які влаштовували теракти, брали участь в замахах на Алоїзовича, рятували євреїв.

Идея норм, но:
1. На условном гитхабе нет возможности найти ответы на эти вопросы.
2. Если мы говорим о проекте, в которых есть русня, которая старается ею не быть — то п.п. 3 и 4 вообще не подходят для данного расклада (они не в рашке и не в Украине). Остаётся п.2 — но даже украинцы не все донатят, так с чего бы оценивать русню по этим критериям?
Я бы ограничился корректным ответом на вопрос 1. Ну или надо докинуть больше критериев оценки, подходящих под эту ситуацию )

Якщо брати щось хоча б мінімально відоме, а не ноунейм аккаунти з 2 зірками, то дуже часто автори легко гугляться. І от 5 хв гугління нам покаже що людина казала/писала протягом більш як двох років або чого вона Не казала і Не писала.
Взагалі люди часто недооцінюють обсяг інформації, який гугл видає просто ввівши ім’я та прізвище, а якщо підключити сюди ще й ФБ, лінку, твітер, інсту то Осінт стає ізі задачею в 90% випадках.
Звісно якщо людина не інформаційний параноїк який не хоче ніде світитись або якщо його звати Іван Іванов, то тоді да, буде важче з пошуком, хоча також можливо.

дисклеймер: нікого не захищаю, особливо росіян

звучить круто, але чому саме 2 з 4?
в нас повно українців, які підтримують ЗСУ, але не донатять бо не мають грошей (я зараз не про тих, хто має, але просто не хоче)

і що? тоді це виходить

мовчазний або навіть активний підтримувач війни, терору, геноциду і відношення до таких має бути відповідне

?

мені здається, що ми, як народ, завжди вимагаємо від росіян більшого, ніж вони роблять, бо ми думаємо що це недостатньо (але порівняно з чим?), при цьому в нас самих добра частина країни таких людей, але ми закриваємо очі.
треба якусь констистентість або що...

але чому саме

Тому що ми зараз говоримо про росіян, а не про українців.

У нас немає задачі зараз мірятись пенісами хто робить більше ( та що тут мірятись, очевидно, Українці просто по факту війни ), у нас є задача відділити насіння від полови і я написав чотири простих і зрозумілих характеристики які працюють особисто для мене.

Той факт, що хтось із українців не може чи не хоче донатити/воювати не звільняє росіян від відповідальності, так як це недоцільні порівняння які в принципово різних площинах.
На них лежить колектина вина і відповідальність, а на багатьох і персональна за конкретні злочини, тому просто по факту цього вони мають доводити свою непричетність.

Апелювати до принципу невинуватості поки не доведена вина тут не прокатить, так як написав вище, на них вже доведена колективна вина і відповідальність.

погоджуюсь
але якщо пересічна людина виїхала звідти і обірвала всі звʼязки, тільки побачивши початок війни (особливо якщо ще в 2014), тоді вимагати ще щось, ну хз яке ми маємо право...
але повторюсь, що я загалом підтримую думку, просто не до кінця здається що це ок

Якщо людина виїхала до 2012р. і не голосувала за путлера після 2011р. тоді дійсно вимагати від такої людини чогось більшого чим вимагати від рандомного чеха чи єгиптянина сенсу не бачу.

АЛЕ якщо хтось лишається в рашці після 2012 і голосує за путлера, то тут однозначно тягар вини і відповідальності.
Хто де і коли був елементарно перевіряється на лінкедині, принаймні для ІТшників.

а якщо виїхала 14-22 і не голосувала за путіна?

а якщо виїхала 14-22 і не голосувала за путіна?

Якби в мене стояла дилема чи співпрацювати з такою людиною чи ні, то очевидно треба розбиратися глибше ніж просто враховувати факт виїзду.

Якщо хтось був «внєпалітіки» і сидів нічого не робив, то його бездіяльність в тому числі призвела до війни яку маємо зараз, але як написав, треба розбиратися і як мінімум, я б запитав таку людину, що вона думає зараз і що вона РОБИТЬ зараз, просто сидіти на попі ровно і тихо це фігня.

Я вірю в переосмислення своїх помилок і в покаяння, але будь-яке покаяння має бути дієвим, призводити до конкретних вчинків, а не просто мовчання.

а якщо лишається в рашці, але не голосує за путлєра? а якщо виїхав давно, але голосує за путлєра в афінах? а якщо виїхав, не голосує, але топить за руський мір (по путінськи)? а оці хлопці з рдк і легіону, вони як?

а оці хлопці з рдк і легіону, вони як?

Читай оригінальний пост в треді

так у тебе у вимогах «два з чотирьох». А воює він тільки раз.

Ті хто воюють в РДК і Легіоні, проходять відбір, ітерв’ю і бекграунд чек, аби руснявий шпійон не записався. Тому там все ок із засудженням агресії і є мінімум 2, а то й всі 4 з 4.

Як на практиці перевірити хто за кого голосував і коли? Це скоріш не реально. Може за допомогою ОСІНТ але то не надійно

На практиці ніяк.

Для мене особисто це, перш за все, відповідь чому 80+% повнолітніх росіян винні у війні.
Ну і також це аргумент у ймовірних спілкуваннях з росіянами чому ти вважаєш їх винними.
Якщо росіянин тобі каже щось на кшталт: «я просто малєнькій чєлавєчєк внє палітікі», ти йому задаєш питання «Чий Крим і Донбас?», а потім просиш відповісти чи підпадає він під хоча б один із пунктів:

1. Він публічно і однозначно засуджує агресію проти України і московський злочинний режим.
2. Він донатить на ЗСУ або хоча б допомагає нашим біженцям і волонтерам.
3. Він воює проти рф у складі одного із добровольчих батальйонів(РДК, Сибірський і т.д.)
4. Він партизанить на території рф і/або допомагає нашим спецслужбам

А якщо купити кисневі балони, мона і повітрям не дихати разом із росіянами.

Ще після війни рашки з грузією старався, а далі досить консистентно з 2014 року стараюсь дотримуватись, і вам рекомендую простого принципу: раша? за кораблем

Все. Без нюансів, без нічого. Не дивлюсь ні відео на ютубі як холодильник поремонтувати, ні статті про стратегію гри в шахи, абсолютно нічого стараюсь не дивитись і не контактувати з представниками цієї держави.

Світ величезний, людей безліч, інформації, знань, фільмів, музики, серіалів, тік токів, рілсів, чого завгодно — стільки що за 100 життів не передивитись усього. Принцип простий: раша? до побачення, не цікавить.

10+ років, політ нормальний, не втратив рівно нічого, з плюсів набагато краще знаю інгліш, вільно дивлюсь і читаю книжки на всі потрібні теми.

Круто, но при этом на аватарке у вас картина российского художника Георгия Гурьянова :)

Ага, захоплююсь його творчістю дуже. Ні в якому разі не подумайте що це мем гребця на галері, максимально мені смішний

Ну вот, за какие-то сутки вы прошли путь от

раша? за кораблем Все. Без нюансів, без нічого.

до увлечения творчеством Гурьянова :)

10 років тому, уже після Криму співбесідували з тімлідом-сербом росіянина з Росії на роботу в Амстердамі. З хорошим резюме, екс-Яндекс, показав себе відмінно на співбесіді з технічного боку. Стали ми з тімлідом його обговорювати, він і каже — цей хлопець занадто кваліфікований для нашої роботи, але давай-но у нього самого запитаємо, що він про це думає. Запитали росіянина, він і каже:
— Хлопці, мені хоч опудалом, хоч тушкою звідси звалити.

Офер ми йому дали, але він від іншої компанії прийняв в результаті.

*з росії, не прирівнюйте це до правил написання держав

У росіян на росії є лише 3 більш-менш дієвих варіантів виходу з ситуації, що склалася через війну, що триває вже 10 років:
1. Сидіти тихо на своєму болоті, сплачувати податки та «не відстрілювати». Але це їх робить співучасниками усіх тих злочинів, що від імені «роССії» коять її «збройні сили».
2. Чітко і ясно висказати своє «фе», «ніхачю», «путін ухаді», «нєт вайнє» протестами. Але з величезною вирогідністю, це не дасть жодного ефекту і поставить під загрозу життя та здоровʼя протестувальників.
3. Виїхати з країни-агресора, перастати сплачувати там податки, купувати її продукцію, та інтегруватися в нове цивілізоване суспільство натомість. Якщо людина рве економічні, політичні, соціальні звʼязки к країно-агресором і при цьому чітко, ясно та недвозначно засуджує війну — то які можуть бути претензії?

Щодо компаній з расєянськими корнями чи часткою капіталу, то як на мене, на всіх етапах співбесіди треба чітко та ясно поставити кілька питань щодо того:
1. яка офіційна позиція компанії щодо повномасштабної війни?
2. чи це власна думка співбесідувача, чи компанії?
3. чий Крим, Донбас, Херсон, Маріуполь (а ще Кубань, Бєлгородщина та Брянщина =))?

Политику, религию и секс не принято обсуждать на работе; скорее всего кандидат с такими вопросами будет отфильтрован и дальше не пройдёт

все так, тільки це стосується великих компаній. У маленьких стартапах все обговорюється. Хоча звісно, якщо власники бачать ймовірність конфліктів на робочому місці, то зроблять все, щоб їх уникнути, в тому числі і через звільнення, не найм, тощо.

Це працює в обидві сторони: якщо компанія якось невпевнено відповідає на такі питання чи вагається щодо агресивної війни, окупації та незаконної анексії територій — то вона не проходить МІЙ власний фільтр =)

И это правильно. Но компания может быть 100% проукраинская и, в то же время, решить не иметь ничего общего с кандидатом, который уже на собесе поднимает щекотливые вопросы. Как минимум это свидетельствует о его, кандидата, непрофессионализме

Для этого кандидату будет полезно прежде, чем такие вопросы задавать, пояснить, что ему важно при выборе компании убедиться, что компания проукраинская именно на уровне позиции её руководства, и что его (её) личные этические соображения не позволят сотрудничать с компанией, которая официально имеет бизнес с рашкой или симпатизирует её политическому курсу.

, который уже на собесе поднимает щекотливые вопросы. Как минимум это свидетельствует о его, кандидата, непрофессионализме

Ні.
Це свідчить, що у працівника є принципи та моральні орієнтири які для нього важливі, а не тушка крутиться як флюгер аби тільки отримати +100$

Компанія може послухати запитання кандидата на цю тему і вирішити (про себе) — та ну його нафіг, такого колегу. Потім можуть будти конфлікти.

якщо мені на співбесіді чувак буде розповідати про «какая разница» і «я політекою не інтересуюсь» то на цьому співбесіда і закінчиться

Согласен, это — звоночек. А если скажет «темы политики, расы, сексуальных предпочтений у нас табу»?

Я бы на это ответил, что вполне понимаю правило не обсуждать такие темы с коллегами в «курилке», но, вместе с тем, мне важно понимать официальную политику компании как социально-ответственного бизнеса — например, в плане поддержки ЗСУ.

Так а при чому тут політика чи раса?
Є якісь загальні принципи: верховенство права, недопустимість агресії і тероризму. Ти або проти цього і тоді тобі без проблем сказати, що русня терорист і агресор, або підтримуєш терористів і тобі норм підтримувати військових злочинців з ордером від Гааги.
Які політичні дискусії тут можуть бути?

Если компания украинская, то да, конечно. Если компания международная (не лаптеногих, там понятно) — могут быть варианты.

Всмислі? Можуть бути міжнародні компанії які відкрито підтримують тероризм?

Всмысли могут быть международные компании не делающие резких заявлений

Рік назад шукав роботу в непростий для ринку час.
На мене вийшли рекрутери англійською мовою, виявилось що білоруси.
На співбесіді з СТО виявилось що він росіянин, що живе 5+ років в Італії.
В результаті пройшов і висить оффер, дилема приймати чи ні (крім СТО росіян не було).
Оффер прийняв, розуміючи що італійська компанія або мені буде платити, або СТО найме ще росіянина замість мене.

p.s. а потім його звільнили
p.p.s. і мене згодом теж звільнили, і взагалі всіх крім італійців порізали з компанії

СТО виявилось що він росіянин, що живе 5+ років в Італії

І зараз волонтерить а-ля Бабченко.
Так теж буває.

По дефолту до всіх росіян ставлюсь негативно, але якщо бачу, що в стратегічних політичних питаннях думки сходяться, то ставлення стає як і до всіх інших зі схожими поглядами. Але тут особисто для мене необхідною умовою є те, що ця людина як мінімум два останніх років не з’являється у Рашці і не платить туди податків. На жаль, таких не так і багато

Взагалі ось наприклад не можна же сказати, що людина хороша автоматично, тому що вона українець — серед наших співвідчизників є таке гівно, що більшість москалів би позаздрили.

Так саме і навпаки: людина може бути хороша, не зважаючи на те, що вона росіянин, але, знову ж, за певних умов.

Стратегічно вважаю треба уникати компанії з російським корінням/де більшість співробітників — росіяни. Навіть якщо там все ок з точки зору поглядів на ситуацію.
В той ще час на персональному рівні не бачу причин якось дискримінувати адекватну людину по паспорту/національності.

кого зараз більше дискримінують: українців чи росіян?

Це дивне питання. Я не знаю як виміряти «рівень дискримінації» і порівняти. Звісно українцям значно важче, бо війна на нашій землі. Але умовний адекватний росіянин теж цілком може отримати порцію гімна від своїх співгромадян.

дискримінувати адекватну людину

А є такі? Де ті хароші рускі, покажіть вже нарешті хоч одного? xD

Який би не розпадався на куски лайна після запитання «чий крим?»
Або не задвігав «я в палітікє нє разбіраюсь, я за мір»

Скажімо так. Для мене людина, яка засуджує агресію росії проти України і поважає територіальну цілісність в кордонах 91 року — вже є людиною, з якою можна на персональному рівні спілкуватись. Так, в цієї людини можуть бути інші думки, з якими я не згоден. Але давайте будемо чесними, як багато українців відповідають тим вмогам, які ми висуваємо до росіян? А вестернів?

Нащо нам взагалі росіян якось тягнути в своє життя? Для чого? ЧОМУ?
що за комплекс меншрвартості?

Чому немає стільки уваги до румунів, угроців, поляків, чехів, зібабвійців, єгиптян?
Давайте там хороших людей шукати, і з ними працювати, дружити, і кохатись. Пора вже щоб все російське і всі росіяни зникли геть з нашого життя і публічного простору.

Їх мова, їх культура, їх достоєвські і пушкіни, разом з катеринами і піонер-комсомолом, хай йде вже геть і очистить нас від цієї наволочі!

А до чого тут «тягнути»? Я про «тягнути» нічого не казав. Буває так, що в якихось ситуаціях ти можеш зустріти росіянина або на роботі, або в компанії спільних друзів або ще де інде. І треба якийсь фреймворк як ставитись. Моє імхо: якщо людина норм то ставитись норм, якщо не норм то пофіг то росіянин чи ні.
Питання в топіку ж не звучить «я дуже хочу знайти росіян, будьласка порадьте де знайти хороших».

Ось — Леонід Каганов ще в 14 році не злякався і висловився про Крим: lleo.me/dnevnik/2014/09/15_krym
«Как страна, я оказался в положении гопника, который зачем-то отжал у бывшего друга редкий мобильник («я ни при чем! мобильник сам ко мне прыгнул в карман!»), а наутро понял, что к нему нет ни зарядки, ни коробки с документами. И достать такую зарядку с редким шнурком негде или очень дорого. А без документов мобильник теперь считается ворованным."©lleo

Окей, як щодо JetBrains?
Проукраїнська позиція щодо війни чітко проартикульована на їх сайті, але ж кулєбяка кулєбякою.
І одне діло просто не працювати з ними, але також добра половина украйті юзає їх ІДЕшки за доляри.

Ну тут не бачу сенсу битися з вітряним млинами. Відверто мало аргументів проти Інтелідж, щоб переконати когось не працювати з ними.

А можна детальніше будь-ласка про JetBrains?

Була російська контора, стала чеська (перевірив і виправив).
Ніби релокейтнули всіх і всіляко підтримують Україну (принаймні така озвучена офіційна позиція). Продукти хороші, прям дуже.
Глянути в ЛінкедІн — 80% співробітників росіяни.
Типу ок? Чи таки зашквар? Чи працювати там зашквар, а користуватися їх продуктами норм?
Ну таке, матеріал для роздумів.

Ну от саме мій пост як раз і був щодо такого от опенсорс коду, проектів, компаній, їхнього ПЗ та сервісів. Типу JetBrains.

Як до цього ставитись. І як кожен для себе це вирішує. І сформулювати якийсь більш-менш єдиний узгоджений підхід.

Бо в коментарях якось розпливлась тема в боки, і пішла розростатись, окрім основного питання.

Я собі користуюся PyCharm, бо додає до продуктивності точно більше, ніж коштує.
Але працювати там ні за які гроші не став би.
Взагалі нещодавно не продовжив спілкування з однією компанією через наявність офісів у Вірменії і Казахстані, бо скільки ти не вимагай аппер-інтермідіейт, а робоча мова у компанії буде російська.
Що вже казати про 80% кадрів з «м’сковскім аакцент’м»?

так само, як до українців, що не підтримують війну і виїхали

Вибачте, а як українець може не підтримувати війну? Хіба Україна обрала почати цю війну?

а що ви вкладаєте в «не підтримувати війну»?

Для росіянина участь чи ні у війні це питання вибору, а для українця падають на голову снаряди чи ні це не опції з яких можна обрати. Для купки гопарів це вибір чи займатися розбійними нападами чи ні, а для жертв варіант бий, біжи, завмри.

так що ж, таки, вкладається саме ц слова «не підтримувати війну»? я дуже підозрюю, що ми вкладаємо у ці слова геть протилежні речі. От я не підтримую війну — і це не значить, що я проти того, щоб давати відсіч.
з коменту вище «як українець може не підтримувати війну» мені кажеццо, що у вас розуміння геть інше

Психически здоровый человек не будет поддерживать войну. Может ты имел в виду «которые против того, чтобы Украина защищалась»?

ніт.

з самого дитинства дітей (в усякому разі руськоговорящих) вчили приказці «встречают по одёжке, провожають по уму», а тут дорослі половозрілі люди на повному серйозі починають виясняти «за одьожку».

Тогда я запутался. Пожалуйста, define «украинцы, которые поддерживают войну», если тебе не трудно

мм. в моєму коменті такого визначення немає.
У Нікіти в сусідній гілці є «а як українець може не підтримувати війну» і там, я думаю, маємо просто різне трактування слів.
Тож приймаючи те, що різні люди по різному трактують, можна допустити, що «проти війни» може значити, як ти вказав, «проти будь якої участі, в тому числі і в цілях захисту». З цього боку так, «воюєш — значить не проти війни».

Ну я вот не воюю — я против войны? Но я поддерживаю тех, кто воюет — я не против войны?

а тих хто воює з якого боку ти підтримуєш? Бо, може, буде як в анегдоті «гут, вольдемар, гут» (ц) (жартрую звісно)
У мене немає бажання занурюватися в лінгвістику абощо.

Теоретично — негативно, і, якщо є вибір, буду обирати проєкти без росіян.
Практично — коли я опинилася в іншій країні з трьома дітьми, все пішло не за планом, і гроші скінчилися всі, такий «росіянин з проєкту, який не підтримує війну і покинув росію», подовжив мені на booking квартиру і дав кілька тижнів часу запасу на розрулення ситуації.
І мені з цим моральним боргом далі жити.

Підписатись на коментарі