Як діє пункт «Non-Compete Agreements» для ФОПів, які припинили співпрацю з компанією?

Вітаю! Я ФОП 3 групи на спрощеному податку і працював з IT компанією (вона базується в Україні, але зареєстрована у США) по договору про надання послуг. Договірні відносини у нас вже припинилися 4 місяці назад, але там є пара пунктів, які не втрачають своєї чинності ще 14 місяців з моменту припинення співпраці. А саме «Недобросовісна конкуренція».
Формулювання там таке, що я зобов’язаний та гарантую не співпрацювати в будь-якій формі з клієнтами цієї компанії (жодної конкретики по компаніях, назвах і тд. відсутне), а також із усіма пов’язаними із ними юр. особами.

Порушення цих положень призведе до високих штрафів, а усі спори за договором будуть вирішуватися у Міжнародному комерційному арбітражному суді при Торгово-промисловій палаті України (м. Київ).

Чи можу я все таки співпрацювати із клієнтом компанії раніше 14 місяців, якщо вони запропонують мені роботу? Чи є такі положення, які наведені у договорі, взагалі валідними та дійсними по законам України? (у договорі чітко прописано, що він тлумачиться відповідно до українського законодавства).

Якщо у когось є контакти перевіреного юриста з таких справ, дуже сильно буду вдячний контакту чи посиланню!

Дуже дякую за відповіді!

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

У вас заборона працювати лише з тими клієнтами, з якими вас познайомила ІТ-компанія за час співпраці

Це так прописано у договорі, так) але мене більше цікавить правомірність таких умов взагалі, і яка судова практика у МКА при ТПП України по таких позовах.
Тому що коли такі умови прописані у найманого співробітника у договорі, це укр судами розцінюється як погіршення становища працівника (ст.9 Кодексу законів про працю України), і майже завжи важається недійсним пунктом. А от що з ФОП та Арбітражем — хз

Врахуйте, що між ІТ-компанією та клієнтом також є договір, зазвичай клієнти офіційно перекупають фахівців

Розберіться хто саме хоче схитрити й чи варто ризикувати, якщо клієнт отримає більшу користь за вас

Також чув таке, що ці обмеження юридично нікчемні. Але не розбирався з цим. З іншої сторони, це питання вашої доброчесності. Ви ж були згодні на такі умови? Чому зараз хочете їх порушити?

Я чув, що таке узаконили в Дія.Сіті на гіг-контрактах, але для ФОП по NCA немає державного регулювання.
Але самому цікаво дізнатися точну відповідь

А как в суде будут доказывать с кем знакомили, а с кем нет?
В целом, по теме, думаю больше переживать должен клиент, так как у него такой же договор, только суммы другие, спросите у него напрямую по поводу NCA, что вас этот момент беспокоит. У клиента могут быть разные юр лица, например вы работали на клиент.de, а он вас оформить может в клиент.ro — такое тоже практикуют как обходной маневр для NCA. Какие суммы прописаны в вашем контракте за нарушение NCA, по соотношению к з/п насколько это критично? Можете использовать как аргумент чтоб з/п соизмеримо подняли чтоб вас это меньше беспокоило.

Підписатись на коментарі