Ваша добірка професійних книг для айтівців — яка вона?

Спільното, поговорімо про професійну літературу для айтівців.

Які книги для вас — це must read? Як вважаєте, чи існує та сама книга, «яку повинен прочитати кожен» IT-спеціаліст? Можливо, у вас є добірки для початківців, або ж для вивчення конкретної мови/технології?

Діліться у коментарях!

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному6
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Станом на зараз, універсального набору просто не існує, бо одне і те ж по суті — треба викладати на різних прикладах для вебовика з ангуляром і для кодера по драйверах. Оскільки я ближче к другому варіанту, то викладу для нього. Найбазовішу підготовку не вказуватиму, вважаю, що вже є.

[*] «Код» Петцольда для збору в ціле попередніх уявлень, але це після десь половини од решти цього списку.

[*] Будь-яка нормальна книга з алгоритмів. Вірт, Ахо+Хопкрофт, Кормен, Скієна, Дасгупта — на вибір, але краще всі з них хоча б діагонально. Одну — детально. Кнута не пропонувати для першого читання, якщо реціпієнт не має чіткої направлености на відповідну базову математику.

[*] Hacker’s delight од Henry Warren. Можна не вдумуватись, але просто зрозуміти базові підходи і проблеми.

[*] Будь-яка нормальна книга з LISP довільного діалекту (але краще щоб і call/cc згадалось хоча б вскользь).
[*] Будь-яка нормальна книга з Forth.

Ці два пункти дають в голові логіцьке «замкнення» базових концепцій.

[*] «Книга дракона» Ахо+Ульман+etc. за діагоналлю, зрозуміти головні проблеми і підходи.

[*] «Компʼютерна архітектура — кількісний підхід» Hennessy, Patterson.

[*] «Мистецтво багатопроцессорного програмування» Herlihy, Shavit.

[*] «Як пасти котів» Рейнвотер.

[*] «Програміст — фанатик» Фаулер.

[*] «Досконалий код» Макконнелл.

[*] «Міфічний людино-місяць» Брукс.

[*] «Прикладна криптографія» Шнайєр (робити поправку на вік книги, сучасного аналога немає).

[*] «Хакінг: мистецтво експлойта» Еріксон.

[*] Будь-яка книга по Arduino. Навіть якщо практично не зацікавиться — буде приклад, яке воно залізо у простому варіанті.

Для якісного старта перед джуном чи на цьому рівні — досить. Далі практика:))

Як плюсовик, я вважаю, що найкращими книжками по цьому напряму є книги від Скота Майєрса.
Їх небагато і вони не дуже об’ємні, але дуже корисні.

Неіронічно вважаю, що якщо людина прочитала три його книжки:
— Effective STL: 50 Specific Ways to Improve Your Use of the Standard Template Librar
— Effective C++, Third Edition: 55 Specific Ways to Improve Your Programs and Designs
— Effective Modern C++: 42 Specific Ways to Improve Your Use of C++11 and C++14

І потренувалась застосовувати речі які там описані, то це відразу мінумум мідл.

Коли я вчив програмування, перше, що казали читати — The Parable of the Two Programmers realmensch.org/...​e-of-the-two-programmers
Воно досі не протухло. Рекомендую.

Они все остались в Харькове. Вся моя библиотека профессиональной литературы.
Покупая бумажные книги помните, что это первое, что вы бросите, случись бежать.

Ну названия-то можно было вспомнить и сюда выложить.

Дещо проф деформована, але моя добірка така:

SQL anti patterns by Bill Karwin — це прям типові речі/задачі з якими стикаєшся працюючи з БД

Classic Computer Science Problems in Python by
David Kopec — мій особистий топ по CS і пітончику ( після того як вже є якась база з курсів/відосів /інших книг). Тайп хінтінг рівня якого ще не зустрічав.

Ну і всім відома «книга з кабанчиком» Designing Data-Intensive Applications: The Big Ideas Behind Reliable, Scalable, and Maintainable Systems by Martin Kleppmann

В пареровому варіанті:
The Art of Computer Programming, Volumes 1-4A, D. Knuth,
The C Programming Language Book by Brian Kernighan and Dennis Ritchie,
UNIX Network Programming: Networking APIs: Sockets and XTI; Volume 1 Subsequent Edition by W. Richard Stevens (Author),
UNIX Network Programming, Volume 2: Interprocess Communications, Second Edition 2nd Edition by W. Richard Stevens (Author),
це улюблені, а до них і ще дві шафи усілякої попсні типу С++ в купі видань для сина ))

1) Основи... всього цього...
загальне уявлення про Computer Sciense... та інформатику... а може це одне і те ж, я ще не розібрався )

щось типу «Гид по Computer Sciense»,
«Теоретический минимум по Computer Sciense»
«Компьютерные науки. Базовый курс»
«Інформатика»
можна скачати шкільні підручники з інформатики, вибрати авторів, які зрозуміло пишуть...

2) Алгоритми...
наскільки я зрозумів... для початківців є такі автори та книжки:
Кормен — Вступ до алгоритмів,
«Грокаем алгоритмы» А.Бхаргава,
Лурідас, Левитин, Альтхоф, Дасгупта, Клейнберг та інші...

для більш досвідчених:
Кормен «Алгоритмы. Построение и анализ»
Кнут, Дейкстра, Вірт, Ахо, Скієна, Стивенс, Потопахин, Рафгарден, Еріксон, та інші...

крім того, є кілька книжок про застосування алгоритмів у житті — не про айті, а так просто...
«Хакни рутину. Как алгоритмы помогают справиться с беспорядком, и жить проще», та інші...

3) Програмування... основи...
Усі хвалять книжки авторів Р.Мартіна, Ч.Петцольда...
Макконелл «Совершенный код»
Рик Гаско «Простой учебник программирования»
Капаноглу «Кодер с улицы»

для більш досвідчених... коли вже є база... і хочеться вдосконалюватися далі...
є такі автори — Н.Вірт, Єршов, Фаулер, Платт, Гудлиф, Маршалл, Э.Хант и Д.Томас, Майер, Н.Форд, М.Симан, та інші...

Примітки:
— усі назви книжок писати лінь,
— ясна річ, я їх не читав )
хай гуру напишуть, шо не так...
— загалом назбиралося у колекції десь 500+ книжок... читати важко, а викинути шкода )

Вступ до алгоритмів Кормана. Знайшов офіційний наклад

Остання що мені дуже сподобалась це “Domain-Driven Design: Tackling Complexity in the Heart of Software” (Eric Evans)

Які книги для вас — це must read?

Таких немає. Як на мене читання кожної книги має вирішувати певну мету. Більше того, зараз є вибір, читання це діло індивідуальне, тому кожен має обирати те, що йому краще заходить.

к вважаєте, чи існує та сама книга, «яку повинен прочитати кожен» IT-спеціаліст?

Ні.

Можливо, у вас є добірки для початківців, або ж для вивчення конкретної мови/технології?

Як на мене початківцям важливіше практика. Тому різні задачники, книжки, які треба читати безпосередньо перед компом, типа Hard Way... Але це мій погляд, я більше бачу, що початківці вибирають знання, а не навички.

Ось дві книжки, які я поки що не прочитав, але відібрав для себе і планую прочитати найближчим часом:

1) The Art of Mac Malware: The Guide to Analyzing Malicious Software

2) Practical Artificial Intelligence With Swift: From Fundamental Theory to Development of AI-Driven Apps

Статут ЗСУ
Податковий кодекс
Міграційнк законодавство інших країн

Правила виживання у горах
Щось по технікам плавання
Кримінальний та Адміністративний Кодекси України
Ну і на усіляк випадок Правила виживання у в’язниці

Ну і на усіляк випадок Правила виживання у в’язниці

Є різні відео як правильно заходити в хату і не стати півнем

Виключаючи усю і так усім відому попсу, про яку зараз напишуть вище можу ще такі книги запропонувати:
www.amazon.com/...​a-H-Meadows/dp/1603580557
www.amazon.com/...​-Creativity/dp/0722534426

Підписатись на коментарі