Поділіться досвідом використання SFP модулей на PON мережах?

Сьогодні перейшов на GPON від Lanet.ua, поставили ONU у вигляді окремого девайсу.
Це стандартне рішення для наших широт, але мене не влаштовує з деяких причин:
— квартира — не серверна, нема окремого боксу під таке обладнання у тому місці. Планую реорганізацію, але у те місце заведені кабеля з усієї квартири.
— додатковий провід живлення у місці, де немає 220 вольт, які ще потрібно резервувати якось.
— додатковий патч-корд
— ще одна коробка розміром у 30% від роутера.

При цьому на запитання у провайдера та техніків, які монтували обладнання і прокладали оптичний кабель, про те, чи є можливість замовити SFP модуль, який працює з їхньою мережею — відмовили. Техніки ще і якось здивовано відповіли, що таке неможливо і взагалі, їхня мережа працює тільки з таким боксом. Кх-кх, окей.

У мене мікротік 4011 з портом для SFP, живленням від ДБЖ через POE, включаючи з подачею живлення через POE на один порт для 4G LTE антену. На роутер заведено 3 різних провайдери, плюс старлінк, плюс 4G LTE.

І, власне, питання — чи є у когось практичний досвід переходу на SFP модулі для будь яких мереж GPON у наших широтах, для будь якого провайдера, або конкретно, для lanet?
Який SFP модуль використовували? Як, конкретно, налаштовували? У широкому загалі, з подібним процесом ознайомлений, здебільшого по цьому відео youtu.be/Hi7JMTojT-4

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Використовую SFP ONU модуль HSGQ XPON Stick — GPON/EPON вже деякий час, і можу сказати, що рішення себе повністю виправдало. Встановив його в MikroTik 4011, налаштував без проблем — основне, що потрібно було зробити, це клонувати серійний номер від старого ONU, щоб провайдер ідентифікував пристрій.

Основні плюси:
✔️ Позбавився зайвого ONU-боксу, що економить місце.
✔️ Немає окремого блоку живлення — модуль отримує живлення безпосередньо від роутера.
✔️ Мінімум зайвих проводів, вся оптика тепер заходить прямо в SFP-порт.
✔️ Стабільна робота без перебоїв, швидкість відповідає заявленій.

Придбав тут:( space-power.top/...​koshvydkisnoho-internetu). Доставили швидко, в комплекті було все необхідне для налаштування.

Якщо хтось також думає позбутися стандартного ONU і перейти на SFP-рішення — рекомендую!

На PON Lanet працює:
ONU модуль ODI DFP-34X-2C2 (RTL9601D) для реєстрації на стороні OLT потрібно клонувати MAC (ELAN_MAC_ADDR а також не забудьте за LLID mapping) адресу вашого терміналу від Lanet і у моєму випадку знадобилось вказати PVID для VLAN. PVID можна отримати на вашому терміналі ONU командою

diag l2-table get entry address valid

LLID варто також підставити від оригінальної онушки, щоб зі сторони провайдера можна було продіагностувати ваш модуль ONU, якщо цього не зробити, то ваша ONU буде «невидима» і буде мати статус «wire-down» на стороні провайдера.

ONU модуль працює в Mikrotik CCR1009-7G-1C-1S+

Вітаю.
Не буду довго розказувать про нюанси використання ONU-Stick, скажу тільки, що особисто нам вдалося відтестувати лише одну модель. Авторизація в нас LOID+Pass. Якщо у вас лише по МАС, чи SN- ваш вибір може буnи ширшим.
До вас тільки одне питання: подумайте як ви будете налаштовувати SFP-ONU-Stick, при умові, що сетапиться він через веб-інтерфейс і розпізнається на одному свічі з десятка.
Наш стік:
nggroup.ua/ng-pon-xpon-onu-stick

Дякую, я ознайомлюсь з ТТХ пізніше, порівняю його з характеристиками та стандартами мого терміналу.
Часом, на обладнанні Dream Machine від Ubiquiti не тестувався? (store.ui.com/us/en/products/udm-se)

Та куди ми ті модулі тільки не пхали, але налаштувати поки вдалось тільки на дрєвнючому soho свічі від Мікротіка. Але в нас були абоненти з обладнання Убікуті і вони працювали, поки ми не оновили ОЛТ термінали. При цьому вєндор один і той же. На «сірому» обладнанні все працювало, а на офіційному — ніт. Це наводить на думку, що проблема чисто софтова. Взагалі, виробники обладнання дуже негативно відносяться до сьот-паті ону і їх підтримку ніхто не гарантує.

Живлення не потрібно, ups ДБЖ для маршрутизатора та оптичного терміналу Trinix TRX-MUPS-1812 Type-C (20000mAh LiFePo4) 5V/9V/12V/24V/PoE (42-00149) та 2 інжектори від мікротіка www.itbox.ua/...​_Mikrotik_RBGPOE-p235108 вирішують це питання, onu в шафі в коридорі

Так, я вже так і зробив (живлення через інжектор і там далі екстрактор живлення), тому трохи підзабив на цю тему, бо нема часу возитись. Єдине що я ще не зробив — це було б ідеально живлення подати через сам порт роутера юніфай, але на тому вході нема живлення пое. Було б ідеально налаштувати можливість відключати живлення для пое на онушку, бо, я помічав, що вона підвисає (або якість проблеми з реестрацією) і треба зробити ребут по живленню.

Техніки ще і якось здивовано відповіли, що таке неможливо і взагалі, їхня мережа працює тільки з таким боксом.

Там техніки ледве порядок кольорів у витій парі запам’ятали, нащо в них взагалі запитувати?=)
По факту колись також цікавився цим питанням, так, є GPON SFP модулі, але наскільки пам’ятаю там як мінімум повинна буди сумістність за довжиною хвилі.

Інженер від мого провайдера, який підключав мені оптику, сказав що підключити SFP-модуль буде складно, тому що не усі такі модулі підтримуються, також невідомо чи взагалі провайдер дозволить це зробити.
Також казав що ці модулі часто горять, а у випадку виходу з ладу ONU-терміналу провайдер його безкоштовно замінить.

Це доволі дивно, бо той самий виробник зовнішніх онушек так само робить модулі з такими самими стандартами...

До речі, ось наткнувся на цікаве відео (англійська) де чоловік розказує про складнощі з якими він зіткнувся коли намагався підключити оптику у власний SFP-молудь (навіть те як проходить авторизація):
www.youtube.com/watch?v=Hi7JMTojT-4

Саме це відео наштовхнуло мене на цей топік)).

чи взагалі провайдер дозволить це зробити.

Хтось його запитувати буде?)

Та ж сама проблема з провайдером — кажуть, що це неможливо. Звісно, це неправда, просто їм так простіше підтримувати мережу.

Як «тимчасове рішення», рідний блок живлення ONU замінив на кабель USB — 12V, який встромив в один з USB-портів роутера. Ну а сам роутер вже зарезервував за допомогою ДБЖ CP12142LI. Тобто, ДБЖ живить роутер, а роутер живить ONU. Працює така схема вже майже півтора роки без жодних проблем.

Вживаний SFP-модуль коштує від 20 доларів і дорожче, вищезгаданий кабель — менше 100 грн. Тобто, з економічної точки зору це перемога. А з технічної — колись дійдуть руки, і замовлю SFP ;-)

гарна ідея, одним з варіантів у мене була ідея купити конвертори POE -> TypeC і звідти вже PD тріггером заживити ONU на 12 вольт.

Те ж саме намагався зробити зі своїм провайдером (Бест), але у відповідь був посланий дуже далеко особисто власником компанії (Зіневичем).

Їх місцевий конкурент, доречі, також не зміг мені нічого внятного відповісти з приводу використання SFP модулів.

Таке враження, що прилетіли інопланетяни, залишили нашим мавпам технологію і сказали: «якщо робити отак, то буде працювати».

Таке враження, що прилетіли інопланетяни, залишили нашим мавпам технологію і сказали: «якщо робити отак, то буде працювати».

Не думаю, що там сидять мавпи. Є об’єктивні причини, чому провайдери не дозволяють користувачам використовувати SFP чи якісь сторонні ONU. Для цих «мавп» це в першу чергу ризик нестабільності мережі та геморой з підтримкою зоопарку обладнання. Їм тупо дешевше послати такого вередливого клієнта куди подалі зі своїми забаганками.

Ваш модуль може не підтримувати якісь необхідні пропрієтарні фічі. Provisioning нестандартного обладнання — проблема. Та й взагалі, оскільки середовище спільне, то глючний SFP чи ONU запросто може покласти весь сегмент мережі (в межах порта OLT). Неадекватне керування потужністю лазера чи розсинхронізація (time slot drift) на стороні ONU призводить до деградації всього сегмента — такі речі не так то й просто виявляти і фіксити.

Якщо провайдер не може надати сумісний SFP модуль, то самому краще не експериментувати, щоб не розізлити ні провайдера, ні ваших сусідів по порту OLT.

А здавалось би стандартизоване обладнання!
Звісно, що я не наважився сам експериментувати.

Але ось ті ONU, що надаються провайдером — типова китайщина.
і вони ж якось були зістиковані з SFP модулями на стороні провайдера?
То чому б не підібрати відповідні SFP модулі і на сторону клієнта? Очевидно ж, що попит є.
При тому, що я навіть знаходив SFP модулі від того ж виробника що і запропоновані ONU і з потенційно сумісними характеристиками.

Думаю, що відповідь у тому, що це їм не потрібно.
Кліентів, які знають що таке SFP і мають таке обладнання у себе — не більше 0.1% або ще меньше. Для всих інших це магічна коробочка (ону), назву якої вони ледве запам’ятають і все що вони знають, це те, що у них оптика. Можливо, що розмова з бізнесом у них була б іншою, але і тарифи там теж інші. Та і бізнес, це мав би бути спеціалізованим, який би «шарив» у подібному. А це вже наврядше вони б звертались до дрібних провайдерів, їм би скоріше від магістралі типу укртелекома окрему лінію протягнули з медіаконвертором.

Навіщо робити більше, якщо можна нічого не робити? Законом не зобов’язані теж.

Навіщо продавати взуття розміром 48-49, якого що у европі, що у штатах повно у кожному магазині, якщо можна обмежитись 45-46м розміром, який покриє 90-95% продаж? А додаткові SKU, потенційні залишки товару, які доведеться зі знижками потім продавати — навіщо цей головняк?

100%

але може колись мене то вкурвить і я запропоную їх конкурентам себе разом з усіма сусідами, якщо вони нам забезпечать роботу з SFP модулем.

хоча, якщо б провайдер сам пропонував клієнтам на вибір не лише одну ОНУшку, а ще й сумісну СФПшку — я впевнений, що користувачів для другої могло би назбиратись під 10%,
бо більш дорогі і сучасні роутери мають відвідні роз’єми.

А здавалось би стандартизоване обладнання!

Хто попрацював в розробнику такого обладнання, знає, що «стандартизоване» обладнання це у більшости випадків щось все одно прохиблене, а якщо вже виглядає згідно стандарту — то на самісінькій межі відповідности ;(
І вихід на крок за межі happy path, зазвичай, призводить до зламу сценарію і неочікуваним ефектам.
На жаль все саме так...

Відповідь максимально простіше — а нащо робити, якщо можна не робити і послати кліента? Скільки таких, як я, які забажають поставити SFP замість готового пристрою? Я був першим?
Скільки людей, у яких є куди цей модуль взагалі вставити? 0.001% від загального пулу кліентів?

квартира — не серверна
У мене мікротік 4011 з портом для SFP, живленням від ДБЖ через POE, включаючи з подачею живлення через POE на один порт для 4G LTE антену. На роутер заведено 3 різних провайдери, плюс старлінк, плюс 4G LTE.

:-)))

В мене окремий 2U міні сервер під PfSense=)

Я хочу зараз зробити піхол окремий поставити додатково. Вбудований аналог

PfSense

є у моєму роутері (UDM SE), наскільки я знаю. І там щось є схоже на піхол, можна обирати різні днс провайдери для блокування.
Але я хочу спробувати кастомне рішення. Не сказати, що я незадоволенний тим, що у мене є зараз.

Я би радив спробувати ось цей deps.ua/...​otik-gpon-onu-sfponu.html і не очікуйте чудес зі сторони техніків провайдерів 🤣 Мені для роботи vpn із дому прийшлося брати dedicated IP бо у провайдера ніасілілі налаштувати NAT 😅
Upd: але де ото купити — воно зняте з виробництва, хоча напрямок ви тепер знаєте...

Трохи не по темі, цікаво, а скільки часу воно теоретично пропрацює під час блекауту? Ну якщо не враховувати резервування на стороні квартири. Скільки вони обіцяють?

На даний момент, у можливостях резервування мого будинку вказано 18 годин. Але цей показник з’явився до появи оптики, після того, як вони встановили АКБ для обладнання, яке роздавало підключення по міді.

У підтримці не змогли відповісти, за якою схемою вони роздають підключення по оптичному каналу — де знаходиться обладнання, наскільки воно добре зарезервовано і так далі.

Якщо оптична частина побудована за традиційною схемою GPON — на центральному вузлі або вузлах мало б стояти більш потужне резервування. Якщо ця схема гібрідна, наприклад, оптичний вузол покриває лише кілька будинків, або оптична мережа у процесі розбудови — 18± годин можуть бути реальністю.

У будь якому разі, я переключився на оптику, бо це безкоштовно, плюс, якщо це традиційна схема мережі GPON — ситуація з резервуванням має бути суттево краще, ніж по міді.

Дякую за відповідь. Вони просто ще в грудні дзвонили з опитуванням типу цікаво чи ні. Але теж нічого зрозумілого не змогли відповісти окрім «це інтернет який працює без світла». Теж пишуть 18 годин на міді, але я думаю що буде сильно залежати від трафіку — якщо всі в будинку ютубчики почнуть ганяти то сильно швидше сяде акум. Але то мабуть дуже індивідуально і залежить від багатьох факторів.

це інтернет який працює без світла

У мене у підьїзді вже пів року висить об’ява від Київстар «Працюємо без світла»
А Київстар у мене підключений. Тому сильно здивувався. Подзвонив — спочатку купу макаронних виробів на вуха навішали. Коли дізнались що діючий клієнт «ну, там ми замовили UPS. От у продовж тижня порішаємо» Під час літніх блекаутів так і не «порішали».

18 годин на міді

Ну навіть на самих мінімалках там для припустимо 32х портового керованого свіча потрібен акум що найменше на 60 ампер годин. Триндять здається.

і ще потужна зарядка, аби мати можливість влити у нього за 2-4 години наявності світла (це реальні години між двома блекаутами по 7-8 годин влітку у мене).
Бо якщо там стоїть зарядка від свинцю, ті 1-2-5 ампер зарядки під час максимальних графіків відключень — це лише питання, коли акумулятор недозарядиться, на якому саме наступному блекауті той роутер пропрацює хвилин 30-90.

Так і є. У літні блекаути те що чув від знайомих у кого мідь на упсі максимум пів години працювало. Ніхто дороге обладнання і LiFePo4 у шафи, з якого це запросто спіздять ставити не буде (свічі крадуть рідко бо обладнання специфічне — для дому воно нах нікому не здалось, а провайдери нові купляють. А от зарядки/батареї це вже цікавіше). Звичайний комьютерний упс і це ще пощастить якщо там свіжі батареї.

у мене ланет ставить залізофосфат вже.
і зарядки потужні замовив у китаї. Може на наступних блекаутах ситуація краще стане трохи (у сусідньому будинку така проблема, у себе не помічав).

Доступу до тех поверхів у будинку у будь кого немає, звичайно, шанс не нульовий, але краще ніж у «заходи хто хоче»

Круто. Ну у нас від тех поверху багато хто із мешканців має дублікат. І бабка є дуже добра яка їх кому хош видає. Вже був випадок крадіжки обладнання кажуть. Але там просто зламали замок. На останньому поверсі після вторгнення так вийшло що ніхто не живе, тому хоч болгаркою пили ніхто не почує :-)

співчуваю :(

Та тут не факт що ще і треба турбуватись про ворога зовнішнього, є деякі сусіди що і сами спилять все, що десь погано лежить...
У мене з робочої лампи денного світла витягнули трансформатор (чи то дроссель) (!!!), і поставили назад лампу. Лампа робоча була, світила до цього.

Дореч, а нафіга це зробили — так і не допер, бо у сусідньому приміщенні було 2 неробочих світільника з трансформаторами — їх не чипали. Може тому що то приміщення з ліфтами було, а біля квартир шум підіймати не хотіли.

З ліфта нещодавно вкрали дві LED лампи. Господі, які ж вбогі бомжи, ці лампи по 25-30 гривень куплялись...

Підписатись на коментарі