Відновлення зламаного кріплення петлі ноутбука
Нещодавно до мене потрапила партія лептопів, серед яких деякі мали зламані кріплення основи петель екрану. Вирішив випробувати та продемонструвати метод відновлення кріплення петель за допомогою двох типів ціанокрилатного клею та харчової соди. Це був мій перший досвід подібного ремонту.
Для ремонту потрібно:
Варіант «мінімум»:
— Ціанокрилатний клей у рідкій формі (не гель)
— Харчова сода
— Будь які підручні інструменти
Варіант «оптимальний»:
— Ціанокрилатний клей у формі гелю (бажано двокомпонентний, зі затверджувачем)
— Ціанокрилат у рідкій формі
— Дремель з конусною фрезою або будь які інші фрези, які підійдуть
— Маркер для дошок або будь-який інший повільно висихаюча фарба
— Лопатки для зручного нанесення соди
— Зубочистки
— Метчик під розмір різьби вставок (опціонально)
Методика ремонту може варіюватися залежно від конструкції петель вашого лептопу. Деякі дії можуть бути необхідні, інші — ні, а деякі взагалі не описані.
Перший етап — підготовка.
Спочатку я підготував вставки з різьбою. На фото видно, що пластик довкола вставок був повністю зруйнований. Спочатку планував відновити кріплення, зібравши зруйновані частини і залити все клеєм, але, згадавши про методи з «чудо-рецептами з білим порошком та суперклеєм» з YouTube, вирішив спробувати їх. Наявність зламаних пластикових частин, на мою думку, лише послабить результат ремонту. Тести на знайденому пластику з гвинтом показали гарну адгезію соди з ціанокрилатом.
Після видалення залишків пластику з вставок переконався, що вони ідеально підходять до своїх місць. Далі я змочив їх основу гелевим ціанокрилатом і встановив на місце, обільно поливши після затверджувачем. На мій погляд, гелева форма клею зручніша, оскільки вона покриває деталі товстим шаром і не твердне швидко.
Після чого я пройшовся фрезою по пластику навколо, зробивши поверхню пластику більш грубою, щоб клей краще тримався. Обов’язково пройтись розчинником або спиртом для видалення пластикової крихти.
Другий етап — білий порошок та суперклей.
Для захисту різьби у вставках я вкрутив в них гвинти. Далі обережно посипаємо місце кріплення вставок навколо содою, формуючи конуси навколо них. Зайву соду прибираємо і підгрибаємо. Потім заливаємо все рідким ціанокрилатом. Важливо додавати клей обережно у необхідній кількості. Цей етап краще виконувати у 2-3 підходи, кожного разу додаючи новий шар соди і заливаючи свіжим клеєм. Це зменшує ризик залишити непросочені ділянки соди, що позитивно вплине на кінцевий результат. Після кожного заливання клеєм важливо провернути гвинти, покручуючи їх, щоб залишити різьбу чистою і уникнути потреби в метчику для очищення.
Третій етап — зачистка та підгонка.
Після завершення основного процесу нанесення шарів соди та клею, необхідно підігнати нанесений матеріал під петлю. У моєму випадку, довелося місцями сточувати матеріал фрезою, щоб петля ідеально підійшла на своє місце. Використання фарби дозволяє легко ідентифікувати місця, які потребують додаткової обробки, подібно до роботи стоматолога при підгонці пломби. Цей процес дещо нагадує підгонку пломби стоматологом до зуба :)
Після всього необхідно ретельно пройтись повітрям\щіточкою для того, що б прибрати залишки соди.
Після всього необхідно ретельно пройтись повітрям\щіточкою для того, що б прибрати залишки соди.
Фото з процессу:
Оцінка пошкоджень.Виламані вставки.
Вставки посаджені на місце
Зачистка пластику навколо
Перший етап формування матеріалу навколо
Залиття ціанокрилатом
Оцінка результату
Другий та третій етап, оцінка
Підгонка матеріалу під петлю
Відмітки фарби після тестування з закритою петелькою
Готово.
Немає коментарів