Kotlin Multiplatform — майбутнє мобільної розробки?

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Вітаю, колеги! Все більшої популярності набуває платформа Kotlin Multiplatform від JetBrains, яка передбачає розробку на Kotlin та спільну бізнес-логіку для Android, iOS, Desktop та Web. А споріднена технологія Compose Multiplatform дозволяє навіть розробляти спільний UI.

Після виходу у листопаді 2023 року стабільної версії Kotlin Multiplatform її використання в індустрії стрімко зростає. Технологією вже користуються Netflix, Baidu, 9GAG, Philips, Forbes, McDonald’s та інші компанії-лідери.

Індійський проджект-менеджер та колишній програміст Дінеш Кумар Аріварасан опублікував статтю, в якій називає Kotlin Multiplatform «A Game-Changer for Cross-Platform Development».

Основна перевага Kotlin Multiplatform перед React Native та Flutter полягає у використанні мови програмування Kotlin, добре знайомої мобільним розробникам на відміну від JavaScript та Dart. До інших переваг відноситься сумісність зі Swift та Objective-C, можливість використовувати звичні SwiftUI та Jetpack Compose.

Я поспілкувався зі своїми колегами, хто вже використовує цю технологію. Кажуть, що вона все ще має недосконалий Garbage Collector. Але разом з тим розповідають історію, як після впровадження Kotlin Multiplatform з проєкту звільнили половину мобільних розробників, бо зменшилася потреба в людино-годинах.

До речі, Kodeco випустили книгу «Kotlin Multiplatform by Tutorials».

Як вважаєте, які перспективи має Kotlin Multiplatform? Чи прийшов вже час хвилюватись тим, хто спеціалізується на React Native, Flutter або виключно на Swift?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Після виходу у листопаді 2023 року стабільної версії Kotlin Multiplatform її використання в індустрії стрімкозростає

Nope

КМР виглядає як спроба котлін сектантів затягнути у свою секту. Байдуже який експірієнс розробки на ньому , головне що на котліні 😆

Людство ще нормальної кроссбраузерності не досягло, а ви тут про якусь кросплатформу

Kotlin Multiplatform — майбутнє мобільної розробки?

нiт

Я пробував. Вважаю, що на даний момент KMП не придатний для розробки серйозних проектів. Суцільний головняк.
Якщо хочете щось писати на всі платформи є Flutter. Якщо хочете перестрахуватися і мати можливість робити комплексні і масштабні проекти є нативка з Swift та Kotlin.
А КМП це ні риба ні м’ясо.
До речі Compose Multiplatform в цілому мені сподобався, але суто як челендж. Кожен раз коли мусив писати нативну імплементацію, просто не розумів, а нащо було взагалі, починати писати не нативно.

Проубував зимою теж саме, головняк, як підключити бібліотеки(хоча мені здається на любій мультиплатформі це займає основний час:) ). В березні бачу випустили(покращили( Shared resources API з цього треба було і стартувати, а не випускати сирий продукт і давати йому 1.0 )
є надія, але думаю не раніше зими, нотифікації, сервіси прикрутити б гарно.

Прикро, що ця російська розробка Kotlin набула такої популярності. І Google їм добряче допоміг в розповсюдженні.

Саме так. Це російська розробка, зареєстрована в Празі, щоб легше було вести справи на Заході.

Навіть Kotlin назвали Пітєрським топонімом.

Офіційне засудження компанією вторгнення в Україну — це просто формальність, яка нічого не означає. Адже ми знаємо, що 80% пересічних росіян підтримали війну.

Розвивати та підтримувати російські розробки — так собі ідея. Рано чи пізно це погано закінчується. Завжди.

хм. а що тоді не формальність, яка щось означає? компанія мала звільнити людей, подати на банкрутство, дропнути репи усіх своїх продуктів і записатися у легіон?

Ну це як розробники гри Atomic щось там. Офіційно компанія Кіпрська. Основні офіси в росії. Розробники росіяни.

Що вони мали робити, щоб українці купили ту «Кіпрську» гру?

Нічого. Це російський продукт, зроблений росіянами, де кінцеві бенефіціари — росіяни.

Навіть якщо вони на 100% проти путіна і війни.

Навіщо підтримувати росіян та російські продукти?

Яка різниця, де зареєстрована російська компанія, на острові Котлін біля Санкт Пєтєрбурга чи в Празі? Що це міняє?

Цікаве питання піднялося. Згідно з Leave Russia компанія JetBrains 2023 року закрила всі російські офіси та ліквідувала юридичну особу в Росії.

Це все чудово. Але.

Яка різниця, де зареєстрована російська компанія, на острові Котлін біля Санкт Пєтєрбурга чи в Празі? Що це міняє?

Уявіть, що вони назвали свою мову в честь річки Moskva замість острова Kotlin біля Пітєра. Чи змінилося б ваше сприйняття цього продукту?

Ця назва Kotlin, до речі, підкреслює патріотичність розробників, їхню любов до росії. Але бідосі змушені прикидатись чехами, щоб більше заробити і максимально розповсюдити свій вплив.

Патріотично налаштовані росіяни — це завжди фактор ризику. Для України і не лише.

Я розумію ваші почуття. Але чи можна не рахуватися з тим, що Kotlin зараз є найбільш популярною мовою програмування в мобільній розробці? У рейтингу мов програмування від DOU за 2024 рік вона посідає 7 місце серед усіх мов програмування та має частку ринку 3,5%. Тоді як Swift на 10 місці з 2,3%.

Враховуючи, що Google зробила Kotlin стандартом у розробці під Android, мовчати про Kotlin в спільноті мобільних розробників видається буквально неможливим. До речі, цікаво, що ви скажете про сам Google? Адже Сергій Брін, як всі знають, народився 1973 року в Москві.

Ба більше, і Google, і Apple продовжують сплачувати податки і штрафи в Росії (1, 2) на відміну від JetBrains. Тим не менше, ви не закликаєте до бойкоту Google та Apple. Чи не здається вам, що хейт на адресу JetBrains віддає полюванням на відьом?

Я розумію. Оскільки Kotlin набула великої популярності, російське походження продукту можна ігнорувати. Адже ніякої альтернативи не інує.

В чому різниця між Google та JetBrains?

Порівняйте імена керівників та основних працівників обох компаній. Відповідь очевидна.

Мені відповідь не очевидна, коли я читаю прикрі новини про те, як Google чи Apple покірно сплатили багатомільйонний штраф у скарбницю путінського режиму замість того, щоб згадати про гідність і вийти з російського ринку. Мені було би ближче, якби ви хейтили Google та Apple, ніж JetBrains.

Офіційне засудження компанією вторгнення в Україну — це просто формальність,

що мала зробити жетБрейнс, щоб це не було простою формальністю? ну от щоб без аналогій, вот етово всєво — що мала зробити фірма чи фізична особа, котрій все те не подобається?

поясню — коли хтось каже «я вирішив, що нічого російського у мене не буде, незалежно від того, як фірма ставиться до війни» я його розумію. чесна однозначна позиція. Я її можу не поділяти, проте вона чесна і без гри в слова.
А коли ти кажеш «це просто формальність» то це (для мене) означає, що є якась «не просто формальність». От мені і цікаво, які би це мали бути «не просто формальні» дії

Абсолютно не важливо, що вони зробили чи сказали. Це російський продукт, зроблений росіянами, де кінцеві бенефіціари — росіяни.

Навіть якщо вони на 100% проти путіна і війни.

Тепер дайте відповідь на моє просте питання.

а ви все ще п’єте з самого ранку? (ц) — це я про свідомо провокативну форму питання.

я підтримую не «росіські» чи «неросійські» продукти, я користуюсь тим, чим мені зручно за умови, що користування цим не викликає у мене дискомфорту. Проросійська позиція — викликає дискомфорт. Проукраїнська — не викликає.
У жетбрейнсів я бачу підтримку України, тому не відчуваю ніякого негативу.

Буде щось наше такої ж якості — з задоволенням перейду на наше, навіть якщо воно буде дорожче. Немає? тільки пафосно щоки надувати вистачає вмінь? ну то користуватимусь поки пхпштормом. в пхп там же теж вроді росіянчег був. в нжинксі. Та в будь якому більш-менш помітному опенсорсі точно є росіянчєги як пошукати добре. Або їх друзі чи френди в фейсбуці. Берімо смолоскипи, гайда шукати!!1

Згоден. Менделєєв росіянин. Отже, відмовляємося від періодичної таблиці елементів

обіцяне майбутнє, яке ніяк не настане. Поки епл не почне співпрацювати, воно буде так собі працювати

Імхо майбутнє мобільної кросплатформи, то мабуть Флаттер.
А от кросплатформа мобілки + десктопа то може і КМП.

П.с. думка основана не на особистому досвіді, а на тому що бачив від Андроїд блогерів.

Підписатись на коментарі