Як оформити платне розповсюдження власної пропрієтарної програмної бібліотеки?
Доброго всім дня
Ситуація така: я розробив та використовую мультиплатформну бібліотеку у деяких своїх про’ктах. Виникла думка (не остаточне рішення) спробувати продавати цю бібліотеку. Мені цікаво дізнатися, як юридично це оформити найкращим чином. З програмами зазвичай все зрозуміло, а ось з бібліотеками, які будуть використовуватись у пропрієтарних рішеннях інших компаній — не дуже все зрозуміло.
Я хочу в обмін за щорічний платіж надавати право іншим компаніям на використання цієї бібліотеки (shared, .so для лінукса, .dll для вінди, .aar для андроіда) у розробці програмного продукту без лімітів на розповсюдження цього програмного продукту серед end-users. Крім того, будуть інші плюшки з моєї сторони, як-то саппорт та постачання апдейтів.
Для мене очевидним рішенням є двостороній ліцензійний договір з виплатою роялті щороку. Як я розумію, це повинна бути виключна ліцензія (чи ні?). Найбільше мені незрозуміло, яке краще вказати спосіб використання для ліцензіата: використання у власній господарській діяльності або розповсюдження? Незрозуміло, тому що по суті використання бібліотеки означає обидва варіанти, але чи можна одночасно вказувати і те, і інше?
Чи стикався хто-небудь на практиці з продажем або купівлею саме бібліотеки, а не програми, сервісу чи мобільного застосунку? Як ви оформлювали все це діло? Як порадите зробити краще? Краще обрати ліцензійний договір чи якийсь договір про надання якихось там послуг?
Дякую.
18 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів