Як оформити платне розповсюдження власної пропрієтарної програмної бібліотеки?

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Доброго всім дня

Ситуація така: я розробив та використовую мультиплатформну бібліотеку у деяких своїх про’ктах. Виникла думка (не остаточне рішення) спробувати продавати цю бібліотеку. Мені цікаво дізнатися, як юридично це оформити найкращим чином. З програмами зазвичай все зрозуміло, а ось з бібліотеками, які будуть використовуватись у пропрієтарних рішеннях інших компаній — не дуже все зрозуміло.

Я хочу в обмін за щорічний платіж надавати право іншим компаніям на використання цієї бібліотеки (shared, .so для лінукса, .dll для вінди, .aar для андроіда) у розробці програмного продукту без лімітів на розповсюдження цього програмного продукту серед end-users. Крім того, будуть інші плюшки з моєї сторони, як-то саппорт та постачання апдейтів.

Для мене очевидним рішенням є двостороній ліцензійний договір з виплатою роялті щороку. Як я розумію, це повинна бути виключна ліцензія (чи ні?). Найбільше мені незрозуміло, яке краще вказати спосіб використання для ліцензіата: використання у власній господарській діяльності або розповсюдження? Незрозуміло, тому що по суті використання бібліотеки означає обидва варіанти, але чи можна одночасно вказувати і те, і інше?

Чи стикався хто-небудь на практиці з продажем або купівлею саме бібліотеки, а не програми, сервісу чи мобільного застосунку? Як ви оформлювали все це діло? Як порадите зробити краще? Краще обрати ліцензійний договір чи якийсь договір про надання якихось там послуг?

Дякую.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

З чого ви взяли що її стануть купувати? Все що потрібно є на гітабі. А якщл це щось специфічне для вузької аудиторії то прийдется вкласти купу грошей в рекламу
Звiсно як авторовi вам здаеться що це суперкльова штука яку зараз всi набiжать купувати.особливо так здаєтся розробникам початкiвцям. Але повiрте це не так

Якщо у вас з zippy/zstore не вистрілило, то це не значить що іншим не варто навіть намагатись

Цiлком собi вистрiлило. саме тому шо на гiтхабi
За грошi було б пару десяткiв користувачiв вiд яких було би бiльше клопоту нiж користi
бо багато б не заплатили — купили б 1С
А навiть якщо взяв небагато то все одно зобовязаний супроводэжувати виправляти помилки i так далi

Та не вистрілило, у вашому випадку за zstore ніхто б і червонця не заплатив, бо вона розрахована на бізнесменів рівня генделів або ларьків)
Як на мене то краще купити Bas і не мати головняка від того шо є помилки за які ви не хочете брати відповідальність. До того ж ними зручніше користуватись бо були написані командою, а не одним токс бекендером)

на гітхабі повно бібліотек з подійною ліцензією, зазвичай це gpl + комерційна щоб зняти обмеження жпл

Станіславе, технічно як треба зробити я не підкажу, на жаль, та я би звернулась до Олександра Морозюка — smartsolutions.ua/olexandr-morozyuk з таким питанням, він юрист по ІТ праву й я думаю зможе підказати як правильно оформлюється такий продаж/купівля програмної бібліотеки. Він мені особисто колись допомагав із ліцензійним договором по дизайн проекту, переконана, що й тут допоможе розібратись.

Почни з legal entity, можливо умовному страйпу підійде ФОП, може ні, треба то подивитися.
Компанії, що купують ліцензії, не роблять перекази на карту, як ОЛХ за продаж штанів за 40 гривень.
Підключи до неї пеймент процессор.
Налаштуй процес інвойсінгу.
Зроби сайт, де все вищесказане зведено докупи з твоїм продуктом.
???
PROFIT

Не розумію, до чого ви взагалі і на яке саме питання думаєте, що відповіли)) бізнес вже оформлений

Пардон, не побачив ніде, що є куди гроші отримувати.
Купував компоненти, зазвичай є сайт, де кнопка пейпалу/страйпу і по оплаті прилітає лінка в кабінет, де є бінарники і ліцензія, при оплаті галочка «Оплативши я підтверджую, що згоден з ліцензією», де написано, як я можу це використовувати. Зазвичай це редистрибуція як частина своїх продуктів. Формального двостороннього договору зазвичай немає, в основному юзер агрімент.

Ось наприклад EULA Devexpress www.devexpress.com/support/eulas

Подивіться, як зробили інші команії, які продають ліцензії на власні бібліотеки.

Працював на компанію IronSoftware. Найпопулярніший їх продукт — це бібліотека IronPDF: ironpdf.com

Можливо, вам буде корисним подивитися, як вони зробили продаж ліцензій.

Якщо коротко:
1. Є trial-версія, щоб розробники могли безкоштовно спробувати бібліотеку.
2. Далі розробник (чи компанія) вибирають та купують саме ту ліцензію, яка покриває їх потреби. Support та оновлення протягом 1-го року входять в ціну.
3. Якщо support та оновлення потрібні й надалі — то це сплачується додатково.

Стикався з dual license www.pjsip.org/licensing.htm

PJSIP source code (“The Software”) is licensed under both General Public License (GPL) version 2 or later and a proprietary license that can be arranged with us. In practical sense, this means:
* if you are developing Open Source Software (OSS) based on PJSIP, chances are you will be able to use PJSIP freely under GPL. But please double check here for OSS license compatibility with GPL.
* Alternatively, if you are unable to release your application as Open Source Software, you may arrange alternative licensing with us. Just send your inquiry to [email protected] to discuss this option.

PJSIP may include third party software in its source code distribution. Third Party Software does not comprise part of “The Software”. Please make sure that you comply with the licensing term of each software.

Зараз дуже багато відкритого коду з гарною документацією, треба переконати покупців, що ваше рішення значно краще, щоб за нього платити

Я б прикладу остерігся підключати закриту бібліотеку

Або робити продукт навколо бібліотеки або спільноту, яка буде фінансово підтримувати

Think free as in free speech, not free beer. Відкритий код може бути платним.
Автору радив би подивись у сторону enterprise license / support plans. Нормальні компанії все одно не будуть піратити — ризик не вартий тих копійок. А якщо комусь буде потрібно — ваш «закритий» код усе одно декомпілюють і розберуть, не переймайтесь.

Тут у опенсорцу недавно бачок потік. Я про XZ.Відкрита бібліотека чи закрита, транзитивні залежності вбивають видимість контролю.

Підписатись на коментарі