Як подолати стрес і покращити навички англійської? Яка ваша історія успіху?
Мені здається, що проблема вивчення англійської мови є доволі дріб’язковою, особливо коли є гроші.
Ну а що тут думати? Погана англійська — йдеш і вчиш, у чому проблема.
Але для мене все одно є «якась» проблема.
У мене є дві ахіллесові п’яти в кар’єрному зростанні, і одна з них — це англійська мова.
Почуваю себе некомфортно в інтернаціональних проєктах. А саме: я не можу драйвити англомовні дзвінки без стресу, кожен англомовний дзвінок — я готуюсь за день до нього, готую план і скрипти, що буду говорити, як буду відповідати. Дуже сильно нервую. Стараюсь мінімум імпровізації і мінімум виходити за рамки своїх заготовлених скриптів. Бувають ситуації, коли є незаплановані термінові дзвінки англійською і це пекло, голос тремтить, в моменті зависаю і не знаю, як продовжити розмову.
Тисне те, що на окремих проєктах я займаю керівні посади і доволі висока відповідальність на мені, і якось не дуже пасує, бекати-мекати тою англійською.
Також вже не раз були хороші для мене проєкти на ринку, де платити високі суми, але вимоги англійської не давали мені шансів пройти. Попри це, я зміг обійти це і знаходити фінансово вигідні проєкти де англійську я використовую текстом і стрес зведений до мінімуму, враховуючи, що AI зараз з тебе зроблять напів бога в текстовій англійській. Але я розумію, що це зловживання обставинами і це тимчасово.
В один момент я бомбанув і відвідував групові заняття однієї англійської школи. Навантаження було таке високе, що я окрім роботи і англійської ті 4 місяці більше нічим не займався, але на виході — я не заговорив англійською. Словниковий запас став більшим. На певний час не було страху спілкуватись англійською, я навіть на куражі пішов на англомовну співбесіду, де на нетривіальне питання — я одразу посипався і ледве 5 слів до купи зліпив, і впевненість загубилась. А з часом я зрозумів, що всі знання набуті за 4 місяці, — я практично не використовую в роботі, бо у мене взагалі таких обставин немає, де б я це все міг використовувати.
Інша ахіллесова п’ята — це соціальна тривога, і взагалі зайвий раз спілкуватись мені дуже некомфортно, всі ці спікінг клаби, смол-токи і так далі. Я відчував, що я себе ґвалтую на цих спікінг клабах і мені на додаток було дуже нудно. Я також там довго не зміг. Індивідуально чи самостійно мені комфортніше займатись було.
Зараз англійська на рівні B1. І я хочу зробити чергову ітерацію зануритись в цей процес вивчення англійської, але перед тим, дуже хотів би послухати ваші поради і вашу історію.
Можливо, хтось зі схожим досвідом? Можливо, хтось зміг би порадити репетитора з англійської, чи школу, де можна індивідуально? Можливо, мало б сенс вивчати англійську, але готуючись до екзамену TOEFL/IETLS тощо?
15 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів