Як подолати стрес і покращити навички англійської? Яка ваша історія успіху?

Мені здається, що проблема вивчення англійської мови є доволі дріб’язковою, особливо коли є гроші.

Ну а що тут думати? Погана англійська — йдеш і вчиш, у чому проблема.

Але для мене все одно є «якась» проблема.

У мене є дві ахіллесові п’яти в кар’єрному зростанні, і одна з них — це англійська мова.

Почуваю себе некомфортно в інтернаціональних проєктах. А саме: я не можу драйвити англомовні дзвінки без стресу, кожен англомовний дзвінок — я готуюсь за день до нього, готую план і скрипти, що буду говорити, як буду відповідати. Дуже сильно нервую. Стараюсь мінімум імпровізації і мінімум виходити за рамки своїх заготовлених скриптів. Бувають ситуації, коли є незаплановані термінові дзвінки англійською і це пекло, голос тремтить, в моменті зависаю і не знаю, як продовжити розмову.

Тисне те, що на окремих проєктах я займаю керівні посади і доволі висока відповідальність на мені, і якось не дуже пасує, бекати-мекати тою англійською.

Також вже не раз були хороші для мене проєкти на ринку, де платити високі суми, але вимоги англійської не давали мені шансів пройти. Попри це, я зміг обійти це і знаходити фінансово вигідні проєкти де англійську я використовую текстом і стрес зведений до мінімуму, враховуючи, що AI зараз з тебе зроблять напів бога в текстовій англійській. Але я розумію, що це зловживання обставинами і це тимчасово.

В один момент я бомбанув і відвідував групові заняття однієї англійської школи. Навантаження було таке високе, що я окрім роботи і англійської ті 4 місяці більше нічим не займався, але на виході — я не заговорив англійською. Словниковий запас став більшим. На певний час не було страху спілкуватись англійською, я навіть на куражі пішов на англомовну співбесіду, де на нетривіальне питання — я одразу посипався і ледве 5 слів до купи зліпив, і впевненість загубилась. А з часом я зрозумів, що всі знання набуті за 4 місяці, — я практично не використовую в роботі, бо у мене взагалі таких обставин немає, де б я це все міг використовувати.

Інша ахіллесова п’ята — це соціальна тривога, і взагалі зайвий раз спілкуватись мені дуже некомфортно, всі ці спікінг клаби, смол-токи і так далі. Я відчував, що я себе ґвалтую на цих спікінг клабах і мені на додаток було дуже нудно. Я також там довго не зміг. Індивідуально чи самостійно мені комфортніше займатись було.

Зараз англійська на рівні B1. І я хочу зробити чергову ітерацію зануритись в цей процес вивчення англійської, але перед тим, дуже хотів би послухати ваші поради і вашу історію.

Можливо, хтось зі схожим досвідом? Можливо, хтось зміг би порадити репетитора з англійської, чи школу, де можна індивідуально? Можливо, мало б сенс вивчати англійську, але готуючись до екзамену TOEFL/IETLS тощо?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Чувак, в тебе скоріше психологічна проблема)
Я, коли забуваю про свою неідеальну англійську — закінчую лайкою з нейтів британцем через те, що вони мало ракет дають і взагалі не парюся. А коли починаю задумуватися — відразу шукаю, яке слово підставити)
Тож рекомендую послухати виступи інших не нейтів, подивитися, скільки вони помиляються і не паритися)

Добре вас розумію. Мій шлях — три роки від відмов на співбесідах через недостатню англійську до C2 і роботи в повністю англомовному середовищі, де я єдиний не нейтів + нонтех роль. Простого шляху немає, але якщо ви просите порад:
— Найкраща вправа — читати вголос, (записувати на диктофон і перевіряти вимову в Гуглі)
— Пробуйте некомфортні ситуації (презентацію, співбесіду, будь-що). Певну кількість негативних відчуттів просто треба пережити, і краще раніше, ніж пізніше. Embarrassment is an entry ticket.
— Тут радять споживати контент — це непогано. Але у платних уроках концентруйтесь на відтворенні (обговоренні побаченого, перекладі, письмі).
— Нейтів спікер — це все ж не навичка. Обирайте викладача, який вам підходить по темпах і методиці і дає достатньо навантаження.

Я викладаю, сприймайте за нативну рекламу. :)

Почуваю себе некомфортно в інтернаціональних проєктах

Якщо про індусів, міняй проент

Та норм, класичні 2-3 тижні і звикаєш до їхнього акценту

Друже, я відчуваю твій біль!
В мене така сама проблема, я дуже погано сприймаю на слух співрозмовників.

Я вже втратив надію, що можу покращити свою англійську і замість порад як покращити свої навички я хочу поділитись порадами як виживати з поганою англійською.

1. Якщо не зрозумів співрозмовника, то перериваєш його і кажеш про це.
2. Якщо не зрозумів з другого разу, то питаєш тіммейтів чи зрозуміли вони і просиш їх пояснити (не в окремому чаті, а прямо там де іде спілкування с замовником).
3. Якщо на дзвінку сам, то переказуєш своїми словами, що ти зрозумів, або частину того, що зрозумів, і просиш пояснити решту.
4. Якщо порозумітись дуже важко, то шариш свій екран і починаєш друкувати питання і відповіді.
5. Кожну задачу яку почув, перед тим як сказати ОК, повторюєш її своїми словами і питаєш чи правильно зрозумів.
6. Говори використовуючи simple english патерн. І не бійся говорити з помилками! It doesn’t works гірше за it doesn’t work, але краще за мичання у слухавку! Всі і так зрозуміють.
7. Коли висловлюєш свою думку (щось важливе), то повторюєш її два (три) рази іншими словами, поки співрозмовник не скаже ОК. Якщо тебе не розуміють не повторюй одне і те саме, здебільшого це не допомагає.

Ці поради точно не прибавлять знань, але сподіваюсь додадуть впевненості!

Теж стресував, навіть скріпти писав, що буду казати на дейліках. Але це виявилось не дуже гарною ідеєю, бо скрипти на можливі питання від команди написати не вийде. Почав потроху говорити без скриптів, повільно, підбираючи слова, з деякими помилками, але все ж. Потім знайшов вчителя на Preply (до речі, нейтів з Південної Африки коштує значно дешевше українських репетиторів), зараз займаюсь з нею. Вже більш менш впевнено розмовляю, іноді у деяких моментах туплю, але то таке.

Аналогічна проблема — ’пройшов’ багато курсів офлайн та онлайн. Потім декілька корпоративних. Максимум що досяг — режим читання. Поки була ’ золота пора’ ІТ на це закривали глаза та можна було знайти роботу та проект. Але з початку скорочень — наступив ’триндець — більш-менш нормальний проект для того тільки щоб почати комунікацію з рекрутером треба англ. min b1+/b2. Зрозумів що без шансів. Пішов на buki (економ варіант)знайшов по ціні підходящого репетитора та за рік нормально прокачали мій розмовний . Крім того кожного дня читаю книги та дивлюсь подкасти англійською. Десь раз на тиждень спік клаб. Як результат Це дозволило отримати роботу на проекті але до вільного спілкування з замовниками ще далеко... Рекомендую взяти репетитора англомовного якщо є бюджет з сертифікатом(який надає право вчити ) або економ варіант репетитор з buki

в мене було так само + соціальна тривожність.. суть в тому, що заговорити з рівнем b1 взагалі дуже складно, навіть на побутові теми, не кажучи вже про технічні. а про імпровізацію в розмові мова взагалі не йде, тут крок вправо, крок вліво — і ступор. мені допомогло дотягнути англійську до сильного б2, і почати заняття з вчителем/нейтівом (особисто в мене був preply). заняття індивідуальні, вся увага — на тебе одного, дуже багато говоріння, але в цілому ми рухались по книжці (тобто граматика, рідінг, новий вокубуляр теж є).
зараз страху говорити англійською — 0, можу говорити з усіма, якщо десь затуплю — можу зорієнтуватися і тд. звісно, ще є куди рости і багато, але моя основна ціль досягнута.
тож раджу просто не здаватися і продовжувати.

якщо менше 35 років, можна ще записатися в програму безкоштовного спілкування з волонтерами engin.

Знайди нейтів спікера на preply.com / italki.com . Прєпод має постійно тебе виправляти. Саме так йому і скажи, щоб після кожного твого спічу, він тебе зупиняв і казав як правильно треба було казати.
Я коли починав займатись з нейтівом, то стрес був такий, як коли навчався керувати машиною. Аж спина пітніла. Як і ти я бекав, мекав, повністю зупинявся і не знав як взагалі продовжити далі. Через якийсь час стрес вже пішов і я заспокоївся. Після пʼятого виправлення типових помилок типу «it doesn’t works» -> «it doesn’t work» мозок вже сам відловлював момент, що «ось я зараз збираюсь сказати так-то і так-то, і препод мене виправить. То треба казати ось так». Я займався десь 5 разів на тиждень перед роботою. Десь через 2 місяця розговорився і пройшов співбесіду англійською з закордонним замовником в аутстафінговій компанії.
Коли почав працювати, то це був ще той стрес. На першому мітингу після пів години мітингу мій мозок виключився і я майже перестав взагалі розуміти хто що каже. Роздуплився тільки коли в кінці мітинга хтось двічи плвторив моє імʼя. Оказується питали чи є в мене якісь питання. Я навіть не почув того. Але десь через місяць-два вже було прощє. Бо тіма була розподілена, з частиною співробітників в західній Европі. Тому постійно було спілкування. Так, я багато перепитував, десь просто догадувався хто що каже. Але роботу свою робив, тому все було норм.
Щодо групових курсів — то марна трата часу на твойому етапі. Принаймні кажу по свойому досвіду. На груповому занятті ти особисто витратиш ну хвилин 15 максимум часу, коли розмовляєш саме ти. А треба, щоб повну годину ти спілкувався нон-стоп і 100% концентрації.
До речі, можливо, стрес був ключовим моментов в швидкому вивченні мови. Бо, кажуть, коли є стрес, мозок краще запамʼятовує. Він думає, що раз є стрес, то це щось важливе для виживання і запамʼятати як треба правильно робити, дуже важливо.

так може чесно писати в резюме:
«працював у гуглі, майкрософті та амазон...
але з англійською в мене не дуже... майте на увазі...»

Є декілька речей.
1. Вивчення іноземних мов займає багато часу.
2. Час, потрібний на вивчення, для кожного свій.
3. Рівень Б1 це дуже посередній рівень володіння мовою, не варто очікувати від себе занадто багато.
4. Щоб говорити, треба говорити. Якщо в вас не буде практики — наврядчи ви зможете добре розмовляти.
5. Банальна порада, але споживання великої кількості контенту англійською(книжки, фільми, ютубчик, подкасти) може допомогти.

пункт 5.
от цікаво... якщо я буду багато їсти — чи стану сильнішим ? 🤔

Це дивне порівняння )
Щоб щось сказати треба це спочатку десь почути. А щоб почути — треба споживати контент.

та ні... слова треба десь почути...
а тексти можна генерувати самостійно...

Люди так вчать мови, вони чують, запам’ятовують, повторюють. Щоб генерувати тексти треба читати тексти.

Підписатись на коментарі