Що краще вивчати зараз початківцю: С# чи Golang?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Привіт всім! Мене дуже цікавить напрям веброзробки, а саме бекенд. Але там дуже багато технологій. Я спробував ознайомитись з синтаксисом Го та С# і не можу вирішити, що вивчати, щоб потім не «зникнути» як спеціаліст? Чи буде ще актуальним ASP.NET Core у майбутньому ? Я бачу джун-вакансії на С#, а ось на Го їх майже нема, але всі кажуть, що дуже мало спеціалістів на цій мові, а вакансій майже нема. Що вивчати краще ?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Не люблю давати поради, але тим що пам’ятаю, поділюся. C# — доволі традиційна мова, яка є до певної міри клоном C++ & Java. З певними відмінностями звісно, але більшість рис до смішного схожі. Golang — сучасна мова, яка є результатом переосмислення багатьох мов, в тому числі експериментальних. Вона концептуально відрізняється від «традиційних» мов програмування і всмоктала в себе риси багатьох різних мов. Наприклад, інтерфейси в Go схожі на інтерфейси Objective-C, а всієї цієї байди з наслідуванням взагалі немає.
Сильні (на мій погляд) риси Go.
1. Форматування коду стандартизовано і не є більше об’єктом релігійний війн.
2. Обробка помилок концептуально нова, більш продумана і потребує менше ресурсів для реалізації.
3. Тести є частиною мови (для порівнянні, в C# є три найбільш популярних тестових фреймворка: XUnit, NUnit & MSUnit).
4. Багатопотоковість реалізована на рівні мови і дуже ретельно поропрацьована. В C# вона реалізується здебільшого на рівні бібліотек.
5. Дуже проста, компактна та щільно продумана система типів та операторів управління потоком виконання. Проста, іноваційна та потужна об’єктна модель.
Тобто learning curve для Go, як для мови, виглядає дещо коротшою ніж для C#.
Але, коли діло доходить до бібліотек та фреймворків веб-розробки, ситуація — дещо протилежна. В світі C# існує ASP.Net, яка містить більш-менш стандартні бібліотеки і суб-фреймворки для розробки MVC, Web API, security, routing, взаємодії з БД і т.ін.
Коли починаєш розробляти на Golang одразу постає питання, який роутер обрати: CHI, MUX, чи якийсь ще з десятка популярних. Як працювати з БД: raw SQL, GORM, ent, sqlx, чи ще щось. І так всюди.
В цілому, я б сказав, що для розробки веб-аппікації на Golang з нуля, треба знати і розуміти трошки більше, принаймні на початковому етапі. В цілому, обидва шляха потребують доволі великих зусиль і містять багато можливостей як для успіху, так і для помилок.
Що вчити? Те, від чого, організм виробляє більше ендорфінів. Життя без ендорфінів, навіть з великими грошима — це біль. Другий критерій — наявність доступу до гарного наставника або знайомих, які допоможуть знайти першу роботу. Яка мова буде більш популярною за п’ять років не знає ніхто. То ж не треба нікого слухати, навіть мене.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Шо там нинче з ПоХаПе?
Як справи в нього зараз і які перспективи в забугор’є?
Особливо чи користується попитом в асашай?
Хтось має які інсайти або думки?
Бо всі ці ваші ГОленги то все від лукавого і тимчасове мені здається.

У мене товариш цікавиться ))

Все уже давно забыли про ПоХаПе, все порядочные люди пишут на ГОленге.

Я коли бачу той ГО синтаксис то кров очами йде ))

маючи деякий практичний досвід обох але при цьому не будучи експертом та відповідно не маючи відповідний bias можу зауважити свою думку з цього приводу саме як з позиції початківця

отже «з позиції початківця» питання «вивчати сішарп чи го» не має стояти в принципі бо «з позиції початківця» початківець має мати базові навички програмування та розробки взагалі і до них ще мати навичку вивчити будь яку мову (тут мову загального користування окрім ряда конкретно дуже вузьких специфічних) за короткий термін як то буквально «прочитавши інструкцію до певних деталей»

бо тут мова йде саме про «вивчити мову до рівня початківця»

тож далі просто подаєся на всі вакансії до яких хоч якось можеш дотягтися технічно і далі де взяли там і працюєш набуваючи вже конкретного досвіду...

... у тому числі і як такого вже власного який мав би дати відповідь уже власну на власне питання «чи хочу я на го чи на сішарп і чому і взагалі»

that’s only my opinion Sir

Практика показывает, что язык успешно просуществовавший 25 лет на рынке просуществует на рынке еще 25 лет с большей вероятностью, чем язык просуществоваший 2 года на рынке просуществует следующие 2 года.

Оба C#(в большей степени) и Go(в меньшей степени) прочно зашли в энтерпрайз, выбирай любой и сможешь еще долго кривой легаси чинить у клиентов.

Як показує практика — треба вчити не мову, а концепції. В тому числі алгоритми, computer science, etc. Мови Набирають популярність та з часом зникають, так само і з різного роду фреймворками, а от те саме ООП майже не змінилося.

а от те саме ООП майже не змінилося

А яке саме ООП не змінилося?
Те, яке в Java та C#? Чи те, що у C++?
Те, що у Smalltalk? Може Objective C?
Чи те, що у Rust?
Те, що у Go?
Чи те, що у Julia?

А яке саме ООП не змінилося?

Те, котре фігурує поняттями класів і обʼєктів, та поліморфізмом, інкапсуляцією і наслідуванням.

Те, яке в Java та C#? Чи те, що у C++?
Те, що у Smalltalk? Може Objective C?
Чи те, що у Rust?
Те, що у Go?
Чи те, що у Julia?

Та без різниці, хоч і на C . Єдина різниця — як мовні конструкції цьому сприяють.

Так есть прототипное ООП, то есть безклассовое. С множественным наследованием как в С++, и без. С интерфейсами и без. С утиной типизацией, и без.

Так кажеться что сначало ООП концепты завезли, а когда увидели результат, стали плавно подрезать. Множественное наследование помоему не возникло ни в одном языке за 25 лет. В Go решили, что и от наследования вообще один вред и от overload методов.

Множественное наследование помоему не возникло ни в одном языке за 25 лет.

В С++ є, але там із-за цього робити костиль у вигляді віртуального наслідування.

В Go как раз есть даже множественное наследование. Там можно инкапсулировать несколько родительских структур, и приводить к интерфейсам с методами от них.

Java викрутилась дефолтними методами в інтерфейсах, що смахує на множинне наслідування

В Scala поддерживается множественное наследование и с ним все класс и обалдеть. С С++ с множественным наследованием то же было бы все хоршо, если бы по дефолту оно было виртуальным.

Да ладно, проблема ромбовидного наследования никуда не денется.

Перспективи С# та платежі через 10-20 років

Перспективи надоїв молока у Козятині і виверження вулканів на Гавайських островах

А ця мовна модель здається вже почала працювати краще.
Ще з десяток топіків і можливо буде давати більш менш адекватні коментарі.

С# є значно універсальнішою та затребуванішою згідно досліджень: viddaleno.com.ua/...​muvannia-v-2024-rotsi/#C але, погоджуюсь з попереднім комментатором що потрібно вчити і C# і Go, але почати варто з С#

Щоб не зникнути як спеціаліст, потрібно знати і C#, і Go, і Rust...
Тоді з’являється розуміння, що краще використати в конкретній ситуації. Наприклад — створення Вордовських документів з шаблону (з таблицями, колонтитулами тощо)

Ну то есть первый можно выучить за года 2, ну и оставшиеся 2 потянут на пару недель обучения.

Я завжди стверджував, що мова не має особливого значення. Якщо алгоритм сформувався в голові, реалізувати його можна будь-якою мовою. Тим паче, що й зарезервовані слова практично ідентичні.

Якщо алгоритм сформувався в голові

Алгоритмы нужны только на собеседовании.

А потім такі не можуть перебрати простий список і використовують List там, де можна зробити все на Set.

Вже жартували про першу мову англійську?

Опишу переваги C# для початківця.
— Безліч безкоштовного навчального матеріалу як від Microsoft так і від спільноти.
— Академічність мови. Тобто, якщо вчити саме синтаксис то базові речі будуть як в підручниках. Це стосується як ООП складової так і функціональної.
— Поріг входу є, але він не мусить лякати, якщо почати як радить Microsoft learn.microsoft.com/...​tour-of-csharp/tutorials.

Недоліки C# для початківця та вони ж переваги для досвідчених розробників.
— C# дуже стрімко розвивається. Зворотна сумісність синтаксису зберігається, але кількість варіантів якими зараз можна зробити одне і те саме може збентежити. Починаючи зараз вчити сучасний C# 8 можна потім потрапити на старий проект і не зрозуміти куди все поділося і чому треба стільки писати руками.
— Всього дуже багато. Бібліотек, фреймворків, підходів, порад, сталих речей, про які не дізнаєшся без досвіду. Треба мати дуже чіткий роадмап. На кшталт такого roadmap.sh/aspnet-core

Загальний момент — Зараз C# це фактично кросплатформена мова, яка дозволяє писати все. Буквально все, від програм для IoT розміром в кілька кілобайтів до монструозних корпоративних додатків.

Про Go я нічого не знаю, але C# то є задоволення та любов.

Сейчас все языки практически — кросплатформенные.
Я даже не знаю какой из топовых — нет.
Го то точно работает как угодно.

Скільки мобільних застосунків написані на Go?

Існує навіть Android Go, від Google для малопотужних пристроїв які довго тримають батарею. Разом з тим його популярність близька до Windows Mobile де на С# можна було писати, та телефонів Nokia. А хоча виглядало воно і працювало дуже не погано, разом з тим маркетингово це був повний провал. В Microsoft та Nokia прогавили, одразу би почали з нетопів та планшетів де зараз вони у флагманах, забрали би велику долю ринку. А коли вже Apple маркетингово розкрутили — що телефон як і годинник це не пристрій — а показник соціального статусу і приналежності до соціальної групи (привіт від далекого предка гомоеректуса), тобто річ яку мати модно — робити телефон який буде дешевше, від початку було хибною ідеєю. Навпаки треба було робити надфлагман найпотужніший і найдорожчий пристрій на ринку і називати його якось Nokia- Expressive XBox mobile, заодно з рекламою де iPhone не може нічого, що може той пристрій.
Власне вплив на інстинкти покупця в базисі сучасного маркетингу. Той же Ілон Маск, знаючи про це — не став робити дешевий та масовий електро кар, щоб популяризувати тему, це вже стали робити інші наприклад GM. Навпаки він одразу пішов із дрогезної крутої тачки яка на на квотері здатна привезти пів корпусу підготовленим до драгу японскім корчам типу Nisan GTR з 1000+ кінських сил. Це стало модно і круто, відповідно усі захотіли придбати електро-кар, утворився попит.

Android Go та мова Go не мають нічого спільного, окрім Google-а і назви Go

У Шарпа набагато більше засобів у платфомі, які підходять для написання бізнес-додатків. Враховуючи, що більшість проектів на галерах — це ентерпрайз, я б обрав дотнет.

Також, є стійке враження, що Гоу (як і, наприклад, С++) незворотньо щось порушує у психіці програміста, і усе подальше сприйняття відбувається через призму цієї першої мови.

Особисто мені Гоу не подобається, тому що він — своєрідний Офіс Простих Рішень у світі мов програмування. Він декларує відмову від складних інструментів мови (типу дженеріків, і так, я знаю, що вони вже є) і замість цього пропонує просто єбошить більше типового коду ручками. У той же час Шарп додавав і додає корисні інструменти у мову, збільшуючи її потужність (Майкрософт, де HKT і монади?).

Також, є стійке враження, що Гоу (як і, наприклад, С++) незворотньо щось порушує у психіці програміста, і усе подальше сприйняття відбувається через призму цієї першої мови.

Дякую прослезився. Я тут чув — що програмування як таке робить професійну деформацію психіки. А от — що конкретна мова програмування деформує психіку, я чув лише від метрів програмування. Особливо колючим на язика був Едсгер Дейкстра

The use of COBOL cripples the mind; its teaching should, therefore, be regarded as a criminal offense.

Програмування на COBOL калічить свідомість, тому має бути визнано кримінальним злочином

It is practically impossible to teach good programming to students that have had a prior exposure to BASIC: as potential programmers they are mentally mutilated beyond hope of regeneration

Студентів які раніше вивчали BASIC не можна далі вчити програмуванню, їх розумові здатності незворотно деградували

А от Джон Ріббенс видав таке

PHP is a minor evil perpetrated and created by incompetent amateurs, whereas Perl is a great and insidious evil perpetrated by skilled but perverted professionals.

Якщо PHP це мале зло зроблено не компетентними аматорами, то Perl це велике, та підступне зло яке було зроблено вмілими але збоченими професіоналами.

І з рештою Лоренц Флон (Lawrence Flon) видав таке:

There is not now, nor will there ever be, a language in which it is the least bit difficult to write bad code.

Не існує і ніколи не існуватиме мови програмування, на який складно писати поганий код.

Більше цитат gist.github.com/...​a84b51c8200d0673a5b4a87c5

просто єбошить більше типового коду ручками

это вы где-то начитались какого-то устаревшего абстрактного вброса, дженерики уже 2 года успешно применяются и стандартных пакетах тоже github.com/...​er/src/slices/sort.go#L28

незворотньо щось порушує у психіці програміста, і усе подальше сприйняття відбувається через призму цієї першої мови.

А как 3/4 дутых синиоров на собесах по го начинают нести ахинею про про мьютексы, треды и скедулинг, и на проекте у них GC выжирает 1/3 CPU сервака, и они даже промычать не могут что дальше делать с этим, то им даже противопоказано дальше вообще пользоваться этим «Офісом Простих Рішень», не говоря уже о шарпе

Також, є стійке враження, що Гоу (як і, наприклад, С++) незворотньо щось порушує у психіці програміста

У випадку С++ це швидше всього із-за значної кількості змін з кожним новим виходом стандарту. Не здивуюся якщо в С++26 вже добавлять boost.asio i перемістять весь boost в deprecated 😅

Новачку краще вивчати щось, що популярне. Відповідно C# - кращий вибір, ніж Go.

Якщо на .net не зможе влаштуватись то про Go не варто і думати

Хватит с этой нейронкой разговаривать

Заради цікавості ввів запит «junior .net developer» на одному популярному job сайті і отримав 26 відкритих вакансі. Не дуже багато, але й сам C#/.NET не дуже популярний порівняно з JS/Java/Python.

на одному популярному job сайті і отримав 26 відкритих <вакансі

djinni.co/...​rds=junior .net developer
Тут є 4, які по вимогах ближче до strong middle

Працювати за 15к грн в місяць, набиратись досвіду, а потім йти на галеру

Це твердження можна обернути і навпаки
На Го мало вакансій тому важко знайти роботу. І досвід тут ні до чого

Лучше учи как гипсокартон монтировать и шпаклевать, хороший строитель, а тем более прораб в другой стране зарабатывает больше чем писатель говнокода, а зарплаты тут все меньше и меньше. Причем чтоб набить квалификацию придется окончить ит-говнокурсы и еще 3 года по проектам скакать, чтоб набраться опыта на серьезный рейт. А гипсокартон уже мож через полгода ложить за норм бабки, а то что твоя работа сыпаться через год начнет уже никого не волнует и тебя там уже не будет давно) В случае чего стрелки можно перевести на кого угодно, стены кривые, маляра плохие и тд)

Мне в этом плане Норвегия и Швеция доставляют. Уборщик — 3500 евро. Программист 4500 евро. Если утрировано, то очень немного.

Если вычесть аренду нормальной квартиры — 2500 евро, то разница между оставшейся 1000 и 2000 будет довольно существенной.

Прибиральник місцевий, якому квартира дісталася від бабусі, а програміст приїхав з України, де отримував 8к і жив у своїй власній квартирі. І тут приїхав і почав отримувати 4500 та ще й змушений 2500 платити за оренду квартири, то у місцевого прибиральника буде залишатися 3500, а в програміста з України 2000. Плюс прибиральник місцеву мову знає, а програміст з України не знає.

Ну и накой такой дауншифтинг? Поехал бы лучше в Турцию, там снимать подешевле, и климат получше.

Звісно, такий стрімкий спуск на дно не має ніякого сенсу. Та як на мене, Турція, хоча і має значно кращий клімат, ніж Норвегія та Швеція, не найкраща альтернатива, адже в Турції взимку вода в морі холодна, а є країни, де вода в морі тепла весь рік.

є країни, де вода в морі тепла весь рік

+26 градусів за Цельсієм і бажано вище

Саме так, дякую за уточнення.

Как по мне важнее, чтобы температура в трусах не создавала потниц.
Все таки люди по улице ходят чаще, чем в море купаются.

Якби температура в трусах була нездоланною проблемою, мільярди людей не літали б на відпочинок до теплих морів.

до теплих морів

де температура води +26 градусів за Цельсієм

Так, дякую за уточнення.

Так в том-то и дело, что они туда прилетают только на несколько дней. А постоянно жить в пустыне будет напрягать, поскольку только там вода круглый год не ниже 26. Либо надо быть бедуином.

Згідно з визначення в вікіпедії, пусте́лі — тип ландшафту, що характеризується рівнинною поверхнею, розрідженістю або абсолютною відсутністю флори, а з фауни присутні лише специфічні та притаманні лише їй види.
Я можу назвати дуже багато країн, де поруч з морем або океаном, температура води в якому весь рік не нижче 26, флора і фауна значно різноманітніші, ніж в Україні, наприклад Коста-Ріка, Колумбія, Сурінам, Шрі-Ланка, Таїланд, Індонезія, Малайзія, Філіпіни.

Надо ещё чтобы там был не океан, не было течений, низовок, и сильных ветров. Иначе 26 не будет. Это только на поверхности тёплая, а на глубине 100 метров всегда холодная.

Ну от нашо ти про це сказав, га?
Тепер Святослав проапдейтить свої критерії і буде хотіти постійні +26 ще й на 100 метровій глибині

Надо ещё чтобы там был не океан

Що не так з океаном? Плавав у південно-східній Флориді в океані, краще ніж будь-яке море де я побував (був на Чорному, Азовському, Середземному та Червоному морях)
Вода в океані чиста, в різні дні буває як штиль, так і хвилі.

Иначе 26 не будет.

Було — у березні. Влітку там вода ще тепліше.

Это только на поверхности тёплая, а на глубине 100 метров всегда холодная.

На глибині 100 метрів я не перевіряв, та один дописувач на доу плавав в океані десь на глибині 40 і там була 26.

Есть совсем другой вариант — плавать в гиперсолёном озере. Любое прогревается до высоких температур, может быть 40 градусов и выше. Вода, а точнее жёсткий рассол там довольно плотный, хорошо прогревается, течений там никаких нет, и даже при штормовом ветре нет волн, из-за высокой плотности. Только рекомендую не нырять.

Чи можете, будь ласка, порекомендувати таке озеро? Дуже бажано, щоб у помешканні, яке можна придбати біля того озера, була розвинена медицина, були школи з призерами міжнародних олімпіад, працювали служби доставки продуктів з супермаркетів та ресторанів. Ну, і, звісно, дуже хотілося б щоб вода в озері була теплою весь рік — влітку, восени і взимку.

Есть одесские лиманы, но то всё ерунда. Самые лучшие гиперсолёные лиманы — в Саках и окрестностях, их там несколько, с лечебной грязью. Которой можно лечить остеохондроз, возникающий от сидячего образа жизни, позвоночные грыжи, и целый ряд других заболеваний. Есть там ряд санаториев для лечения и реабилитации, и вся инфраструктура приспособлена под пациентов. Ресторанов — тоже полно, просто всё побережье в ресторанах, и центральная улица. В принципе всё там есть. Также ещё есть лиманы на Керченском полуострове, Чокрак самый крупный. Отвисать на грязях можно как обычно, с мая по октябрь, этого даже более чем достаточно. Грязь там чёрная как нефть, и нагревается на солнце достаточно сильно. Можно в неё лечь как ванну, и балдеть. А потом тут же поплавать в гиперсолёной воде.

Самые лучшие гиперсолёные лиманы — в Саках и окрестностях, их там несколько, с лечебной грязью.

х.з. я по своему по еврейски пробовал только на мёртвом море которое фактически «солёное озеро»

грязь там кстати тоже есть но я признаться в ней не очень разбираюсь (т.е. вообще ни как)

там ещё минеральные воды есть вот на тех настоятельно не рекомендуется «задерживаться дольше рецептурного» по скольку вот те уже точно буквально таки растворяют кожный покров

В Саках и на Чокраке тоже есть источники со слабой миниралкой, в ней ничего опасного нет, в отличие от Боржоми, её можно пить без ограничений. Причём в Саках — тёплый источник, и этой миниралкой мыться можно. Ну а лечебная грязь та что получше — это та что с органикой, сожжёной солью, это как раз на Саках. Есть ещё просто минеральные грязи, в горах встречаются — там меньше полезных веществ.

ну вообще я подозреваю что ту минералку прямо с бассейна пить не стоит ))

но на сколько я понимаю питьевая минералка там есть отдельно но я не проверял

Отвисать на грязях можно как обычно, с мая по октябрь

Ну я б не сказав що

этого даже более чем достаточно

Є багато місць на планеті де температура води в морі чи океані не опускається нижче 26 градусів за шкалою Цельсія весь рік. У південно-східній Флориді температура води в океані не опускається нижче 26 градусів за шкалою Цельсія приблизно сім з половиною місяців, решта часу від 23 до 25 градусів за шкалою Цельсія, і там є школи з призерами міжнародних олімпіад з математики, а навколо озер, про які Ви пишете, схоже, таких шкіл немає. Отже, якщо не акцентуватися на кількість олімпіадників у школах, можна на планеті знайти місце де температура вода в морі >=26Ц весь рік, а якщо акцентуватися, то можна знайти місце де температура води в океані >=26Ц тримається більшу кількість місяців на рік ніж в згаданих Вами озерах.

Ну естественно, в Майями хорошо, поэтому в Штатах Флорида с Калифорнией ценятся выше остальных. Только если прикинуть, сколько надо потратить сил и денег на обустройство и недвижимость, то лучше будет где-нибудь на Средиземномории. Тем более климат самый подходящий. А во Флориде с большей вероятностью светит не отдых на пляже, а рабство от рассвета до заката.

Так в Каліфорнії вода в океані холодна весь рік, навіть влітку, навіть в найпівденнішій частині штату.
Щодо Середземномор’я, то можливо десь і буде дешевше, та доведеться вчити ще одну мову, а якось лінь. Може хіба що десь на Мальті англійська державна, так там з освітою для дітей слабкувато, та і взагалі життя на островах має багато обмежень, особливо для родини з дітьми.

Насчёт языка, в том ареале в основном только два варианта — греческий и турецкий, и оба вполне понятны. Поскольку в прошлом всё южное побережье Крыма заселялось жителями из Анатолии, то язык мало чем отличается от современного турецкого. Причём это греческое население, а до этого жили греки других волн переселения. Но учить в любом случае надо. Ну и в принципе Италия — тоже очень хороший вариант во всех отношениях. В отличие от Мальты побольше масштаб, страна с богатой историей, культурой, отличный климат. Если не зацикливаться на 26 градусах конечно.

греческий и турецкий, и оба вполне понятны

Мабуть, Ви розумієте грецьку та турецьку мови, оскільки тривалий час живете на піденному узбережжі Криму. Та більшість розробників ПЗ не жили на південному узбережжі Криму настільки тривалий час як Ви, тож для більшості розробників ПЗ грецьку чи турецьку мову буде вивчити не легше ніж іспанську — а от іспанською говорять в двадцяти країнах, серед яких дуже багато країн мають море або океан, температура води в яких протягом всього року не опускається нижче 26 градусів за шкалою Цельсія, наприклад Колумбія, Коста-Рика, Панама, Домініканська Республіка, Куба, Гватемала, Нікарагуа, Венесуела, Гондурас, Сальвадор, Екваторіальна Гвінея.

Если не зацикливаться на 26 градусах

Так тоді і Київ підійде.

Сомневаюсь, что у вас возникнет желание ехать жить в небогатые страны Латинской Америки, как раз те самые, где испанский распространён. Да и вообще, если вы выросли в киевском климате, такая кардинальная перемена будет большим стрессом для организма. Могу даже пояснить, почему я так думаю. Вот сюда в Крым приезжают туристы из средней полосы России, и с северных широт, и когда здесь 26 градусов, а это далеко даже не жара, можно наблюдать как они падают и валяются на улице в обмороке. Или сидят на скамейке высунув язык. На пляже даже осенью, когда нифига не жарко, прячутся под камни как тараканы. Можно точно сказать, что если у вас рыжий или блондинистый генотип, вы жару с высокой влажностью не выдержите. Ну приедете, будете там постоянно дома под кондиционером сидеть, а на пляже под навесом, но зато вода 26.

страны Латинской Америки, как раз те самые, где испанский распространён. Да и вообще, если вы выросли в киевском климате, такая кардинальная перемена будет большим стрессом для организма.

аргентина широкий выбор климата с севера на юг 2 тысячи миль протяжённость плюс от побережья через равнины до гор з востока на запад

впрочем на сколько я помню если надо с берёзками то там на сколько я помню не сложилось не помню точно почему кажется там какая-то особенность той самой равнины

аргентина широкий выбор климата с севера на юг 2 тысячи миль протяжённость плюс от побережья через равнины до гор з востока на запад

Там навіть Потогонія є — мабуть, там жарко ;)

А що там діти капітана Гранта, знайшлись?
Паганель не спився аргентинським вином? ))

В жодному місці Аргентини немає пляжу, біля якого температура води в океані протягом всього року не опускається нижче двадцяти шести градусів за шкалою Цельсія.

хіба? ну такоє ((

Так, в країни Латинської Америки боязно переїжджати через поширений стереотип про високий рівень злочинності в тих країнах.
Щодо спеки, то волосся в мене чорне, та й прізвище натякає, що частина моїх предків звичні до спеки, тож усе ж спробую.

поэтому в Штатах Флорида с Калифорнией ценятся выше остальных.

при этом «флорида» это всё восточное побережье и только часть западного а panhandle уже «не ценится» как и все болота аля «внутренние территории»

почти буквально та же ж история с калифорнией у которой на север от bay area уже ни чего нет аж до самого орегона и всё что дальше от океана это максимум сакраменто сити а всякие фресно модесто это уже село а между ними так уже буквально село ну и дальше на юг вдоль берега

(кстати 1-е шоссе намедни было обвалилось в море интересно уже отремонтировали или нет потому что там с комютом был будет п.ц именно что полный)

там после «долины» которая даже не на берегу следующий сити только ЛА который к тому же ж не просто так но буквально и фактически «за горой»

ну ещё какие-нибудь санта барбара «внутре»

всправедливости ради дальше на юг там сплошные пригороды большого ЛА и дальше всего миль 20 «пустыни» и за ними сразу начинаются пригороды СД но опять же ж там всё не так однозначно потому что дальше от берега там снова пустыня и снова ни кто не живёт

потратить сил и денег на обустройство и недвижимость, то лучше будет где-нибудь на Средиземномории.

+1

Тем более климат самый подходящий.

+1

А во Флориде с большей вероятностью светит не отдых на пляже, а рабство от рассвета до заката.

в принципе у меня есть реальный рабочий вариант завести «бунгало» где-то как раз на panhandle потому что ихние пляжи мне как раз нравятся и сосны тоже но в принципе там варианты уже широкие и дальше аж до самого техаса и границы с мексикой будет тот же ж песчаный пляж только где-то в луизиане кажется будут болота но и то там можно найти варианты с выходом к воде

только туда дальше ближе к техасу сосен уже не будет

Только рекомендую не нырять.

да в целом нырять тоже норм только баланс странный как то жопу буквально выносить на поверхность )) даже глаза открывать можно так чтобы сказать слишком критично я бы б не сказал

я проверял ))

Не, как раз надо следить чтоб рассол в глаза не попал, а то разъедать будет. Тем кто не привык, и морская вода глаза щипет, а вот рассол — там без вариантов.

Не, как раз надо следить чтоб рассол в глаза не попал, а то разъедать будет.

та я бы б сказал лично мне вроде было норм т.е. такого именно «ааа мне в глаза попала мёртвая вода солёного моря!!!» то такого лично у меня не было хотя да лично я проверял ))

Наверное там солёность недостаточная. В Саках, когда вылазишь из воды, на коже тонкий слой соли. Да и вообще повсюду соляные льдины.

та лана )) the same salt

этот бот сломался, несите другого)

За красу нині цькують та відміняють :) В трендах... «прогресивна реалістичність». Ожиріння, дешеві партаки та синє волосся.

а то что твоя работа сыпаться через год начне

Ставили з батей на даче сами, с условиями кривых от природы стен там и т.д. лет 10 назад. Ничего не посыпалось по сей день, если гипсокартон нормальный то в общем главное суметь поставить посмотреть видосы как и т.д. Разрабатывать программное обеспечение — учиться сильно дольше, намного дольше. Но факт остается фактом, если программистов положим на рынке очень много — а скажем сантехников очень мало, то очень скоро сантехники будут зарабатывать сильно больше программистов. Наоборот было большую часть времени, потому что для того чтобы изучить сантехническое дело, нужно было приложить в пару раз меньшие усилия и по деньгам не так сильно вложится. Однако если все скопом лезут то в экономисты и в менеджмент в 90-е, то в программисты в 10-е то очень скоро из этого будет пузырь и не будет работы, придется работать где придется, скажем в КВН играть. По идее тут должна была быть какая-то государственная политика, особенно в сфере образования но — увы. Бывшая советская система разучилась в сложное, совсем. Результат — безработица, причем всех типов. Кстати «закон о мобилизации» тоже прямое следствие не умения системы в сложное, правда не всей. Потопленная половина черноморского флота и погорелые НПЗ в федерации показывают что порох и еще и уже есть.

Но факт остается фактом, если программистов положим на рынке очень много — а скажем сантехников очень мало, то очень скоро сантехники будут зарабатывать сильно больше программистов.

не не будут )) ты можешь оценить эту кривую даже на своих программистах так сколько у тебя «ну просто программистов» а сколько «реально программистов»? а сколько к этим которых есть ещё отсеялось на отбор?

так вот с сантехниками та же ж история и та же ж пирамида там своих рукожопов с головой из жопы количество мягко говоря далёкое от «статистической погрешности» ))

Бывшая советская система разучилась в сложное, совсем.

она ни когда и не умела )) запамятовал ты чай 30 лет как совок формально «отменили» хотя конечно фактически он живее всех живых ))

Ну если не умела — то где ты взялся ? Тут как с острил один очень уважаемый человек : «Если слово „демократия“ заменить на слово „партия“, то все это я уже слышал». dou.ua/...​ews/tesla-data-architect А слышал вот тут youtu.be/...​C927s?si=oiovn8zPrQwPdgFF

Одразу в менеджери
Погані інженери йдуть в менеджери

Я бачив два типи менеджерів:
1. ветерани інженерії
2. гуманітарії

В керівники попадають хороші бізнесмени в першу чергу. І в мене враження, що більшість з них взагалі не інженери — а лінгвісти з іняз освітою. Та конкуренція на ці посади набагато більша за інженерні.

Таке є в усьому світі певним чином, питання тільки в рівні. Дуже залежить від країни, наприклад в Японії цей рівень найвищий. Те що це дуже негативно впливає на бізнес теж виявлено вченими. Оскільки в Японії це традиція, там в деяких корпораціях для підвищення керівники почали всиновлювати тих кого призначають на посади. Що виглядає кумедно коли 70 річний всиновлює 50 річного і тому подібне. Тим не меньше найбільші проценти цього явища по різним дослідам до 30. «Усі блатними бути не можуть — комусь же і працювати треба».

Та тож бот (Olha Hvozdova).
Щось намагається в контeкстi писати, алe ахiнeя виходить.

Ну ахінея не ахінея, а те що в нас таке явище доволі розповсюджене і доволі не слабо — це факт, підтверджений народною творчістю з анекдотами, що в маршала свій син є і т.д. і т.п. А скажімо в АОЄ цей рівень доходе до 90%, та часто то номінальні керівники.

Чому бот? ))

Бо тeст Тьюринга нe проходить.
Є нeвeличка ймовірність що цe такий «авторський стиль» викладання думок, алe нe дужe вiриться.

3. А вас на основе chatgpt заскриптовали, или как-то иначе?

Чому бот? ))

Бо структура та семантика ваших повідомлень дещо нагадує широко відоме у вузьких колах «Народився на вулиці Герцена, в гастрономі номер двадцять два...»?

Вы инженер или просто выбираете?
Если вы инженер, то берете рейтинги -

www.tiobe.com/tiobe-index

pypl.github.io/PYPL.html

Все вариации С сильно выше Го, но лучше питон.

Есть рейтинги основаные на наработанной базе языков. Там все так же в лидерах JS и PHP

redmonk.com/...​8/language-rankings-1-24

Все так же держит позиции корпоративная Джава, как язык в котором можно максимально нефига не делать и написано дофига проектов.

Го активность растет, но до С++ и С# ему все так же как до Луны.
Он как был на уровне плинтуса, так и остался.
prnt.sc/4ko5hX1JgaD9

А если вы выбираете первый язык, то на практике точно известно, что интерпретаторы изучаются быстрее ибо всегда можно в процессе посмотреть что к чему без дебаггера.

зы кстати тут ищут Го разработчика с 10-15 годами опыта. удачи им(языку 15), но может кому-то надо.

Го активность растет, но до С++ и С# ему все так же как до Луны.
Он как был на уровне плинтуса, так и остался.

расскажи это проектам типа кубера или докера. А так какой-то говнопроект все равно на чем писать, кого дешевле найдешь

В том то и дело, что «куберов с докерами» единицы, а «говнопроектов» — практически весь рынок

Там уже на С портируют критичные компоненты и получают прирост производительности до 80%.

Ну так вероятность что вы найдете работу писать кубер — ноль.

А який нибудь OpenTofu — більше нуля

Если вы инженер, то выбираете язык на основе его характеристик, если вы статист, то на основе индекса языков, ну а если вы побольше деньюжек хотите, то на основе медианы З/П :).

BTW Те про що ми розвели класичний срач навіть має наукову назву і досліджується uk.wikipedia.org/...​i/Технологічне_безробіття

обгрунтую — чому треба вивчати саме c#

коли я був малий, слово Sharp було синонімом якості...
от і все )

Зара це хештег у говномережі

Не відкривається, це якийсь фішинг?

Ні просто твій поточний інтернет провайдер заблокував домен .ru цілком, включно з різними навальними і т.д. В цілому воно про старий інтернет мем коли один з учасників дискусії не погоджується з опонентом і в якості основного аргументу наводить своє особисте бачення. Умовно «Це так тому що я так думаю, і ваша думка і будь які ваші доводи мене в принципі не цікавлять».

ахахах
Тут у кого-то что-то не открывается? Вот же клоуны. Так юзайте vpn и прокси. Самый лучший вариант — пропишите на роутере правила маршрутизации, где залоченые сайты читаются через прокси, а остальной контент — напрямую. Походу тут ещё не все одуплили, где они живут на самом деле.

c# звісно...
навіть через двадцять років вакансії знайдуться...
(потім розкажеш, бо я до мови ще не добрався... пробую зайти в математику)

а чому ви вважаєте, що вам взагалі щось таке слід обирати? може програмування — то не ваше.
ви як на мене дуже переймаєтесь обираючи мову програмування.
і навіщо той страх зникнути як спеціаліст, коли ви ним ще не стали навіть?

Це одне з головних питань які ставлять усі почітківці, з FAQ можна сазати. І воно насправді не таке вже і дурне. Це бізнес запитання насправді і воно про фінансову перспективність того чи іншого технологічного стеку на ринку. Те що програмування на : Fortran, Pascal, C, C++, Go lang, Java, C#, PHP і т.д. за великим рахунком принципово не відрізняється, це в принцпі усі знають. Тим не менше менеджери з найму задля зменшення власних ризиків віддають перевагу шукачам з досвідом саме в конкретному технологічному стеку (на відміну від скажімо FAANG включно з Google де як відомо від інженера вимагається програмувати на усьому, що використовується в конкретному проекті і вивчити будь який фреймверк чи тех стек якщо це буде потрібно). Однозначно можу сказати, що на українському ринку зарплатня програміста скажімо з Java і 1С буде вирізнятись 5 і більше разів, при тому концептуально і те і те програмування бізнес застосунків. Так само йдеться про усе інше — є питання попиту і пропозиції на ринку і за Адамом Смітом та Давидом Рикардо чим більше попит і чим менша пропозиція — тим вища ціна (запотребуваність спеціаліста на ринку). Так само йдеться про усе — умовно програміст на C# чи Go і інших запотребуваних стеків має усі шанси через 5 років вирости скажімо до тех ліда, тоді як спеціаліст з 1С за 5 років має шанси втратити роботу через скорочення і взагалі вилетіти з ІТ, та шукати роботу десь в Мак Дональдсі наприклад бо більше ніде на роботу не беруть. Або опинитись Junior Go Lang при цьому маючи за плечима досвід роботи в 15 чи більше років і маючи собі за керівника людину яка вдвічі молодша за тебе.

вибір першої мови програмування не принциповий взагалі.
було б краще, якби навіть на турбо паскалі людина щось писати, аніж ломати собі голову над тим яку мову програмування обрати.
взагалі поки автор буде обирати собі мову, лептоп для цього, дистрибутив лінукса, зручний стіл та стілец, пробіли або таби — хтось буде вивчати щось накшталт рубі (бо просто подобається), а влізе в айті взягалі як девопс і через декілька років свічнеться на якусь скалу.
мені задється, що айті (вітчізняне як мінімум) воно більш проте, що якось влізти і далі навчатись, аніж про те, що щось вивчити та тебе взяли на роботу

Ну тут йдеться про комерційне «влізти». От я категорично не раджу влазити в якийсьй COBOL (Visual Basic, С++ 98 і т.п. будь яке комерціно не популярне легасі) — не повторюйте чужі помилки, це шлях в проблеми. Там ефект буде такий, що ліз в ІТ (тобто за хорошою зарплатнею, кар’єрними перспективами і т.д.) — а вліз в каналізаційний люк зі скляною стелею і отримав досвід роботи, який комерційно не монетизується тобто втратив час даремно як тут сказали «зникнув як спеціаліст».
DevOps меж іншим чудовий варіант, особливо Claud Ops з K8s, Helm AWS EKS, GCP Kubernetes engine і т.д. комерційно може бути значно більше вигідно ніж Go lang на якому це написано. Попит великий пропозиція посередня, зарплатня може доходити до $9000 на місяць.

Я бы предложил делать выбор на основе области использования, а не языка. Язык малая часть того что придется изучать и с чем придется работать. Например хотя бы определиться это бекенд, фронтенд или мобильная разработка. На виндовсе или на линуксе. Стартапы или крупный бизнес

Не люблю давати поради, але тим що пам’ятаю, поділюся. C# — доволі традиційна мова, яка є до певної міри клоном C++ & Java. З певними відмінностями звісно, але більшість рис до смішного схожі. Golang — сучасна мова, яка є результатом переосмислення багатьох мов, в тому числі експериментальних. Вона концептуально відрізняється від «традиційних» мов програмування і всмоктала в себе риси багатьох різних мов. Наприклад, інтерфейси в Go схожі на інтерфейси Objective-C, а всієї цієї байди з наслідуванням взагалі немає.
Сильні (на мій погляд) риси Go.
1. Форматування коду стандартизовано і не є більше об’єктом релігійний війн.
2. Обробка помилок концептуально нова, більш продумана і потребує менше ресурсів для реалізації.
3. Тести є частиною мови (для порівнянні, в C# є три найбільш популярних тестових фреймворка: XUnit, NUnit & MSUnit).
4. Багатопотоковість реалізована на рівні мови і дуже ретельно поропрацьована. В C# вона реалізується здебільшого на рівні бібліотек.
5. Дуже проста, компактна та щільно продумана система типів та операторів управління потоком виконання. Проста, іноваційна та потужна об’єктна модель.
Тобто learning curve для Go, як для мови, виглядає дещо коротшою ніж для C#.
Але, коли діло доходить до бібліотек та фреймворків веб-розробки, ситуація — дещо протилежна. В світі C# існує ASP.Net, яка містить більш-менш стандартні бібліотеки і суб-фреймворки для розробки MVC, Web API, security, routing, взаємодії з БД і т.ін.
Коли починаєш розробляти на Golang одразу постає питання, який роутер обрати: CHI, MUX, чи якийсь ще з десятка популярних. Як працювати з БД: raw SQL, GORM, ent, sqlx, чи ще щось. І так всюди.
В цілому, я б сказав, що для розробки веб-аппікації на Golang з нуля, треба знати і розуміти трошки більше, принаймні на початковому етапі. В цілому, обидва шляха потребують доволі великих зусиль і містять багато можливостей як для успіху, так і для помилок.
Що вчити? Те, від чого, організм виробляє більше ендорфінів. Життя без ендорфінів, навіть з великими грошима — це біль. Другий критерій — наявність доступу до гарного наставника або знайомих, які допоможуть знайти першу роботу. Яка мова буде більш популярною за п’ять років не знає ніхто. То ж не треба нікого слухати, навіть мене.

Ну про «концептуально» це ви про

є більше об’єктом релігійний війн.

Насправді там от зовсім нічого нового, Go lang не вводить жодної нової парадигми, це звичайна імперативна мова. Просто скомбіновано під потреби Google, за методом Михайла Калашнікова «Создание простого автомата для простого солдата» (The Go programming language was conceived in late 2007 as an answer to some of the problems we were seeing developing software infrastructure at Google. Rob Pike). По суті цю ідею ввів в ІТ світ Ніклаус Вірт і розробив зі своїми аспірантами Oberon, та маркетингові можливості в Америці та Швейцарії відрізнялись принципово, до винайдення WWW в CERN :) . Власне так само йшлось і про : Java та C#. С та С++ від початку мають іншу концепцію «C is a razor-sharp tool, with which one can create an elegant and efficient program or a bloody mess.» Brian Kernighan.

Насправді там от зовсім нічого нового.

Так само, як в сучасних автомобілях. Принципово нових рішень немає. Використовуються всі ті концепції, що і 50 років тому. Жодного нового принципу: двигуни внутрішнього згоряння, електродвигуни, різні типи трансмісій, аккумулятори, все це побудовано на принципах добре відомих 50 років тому. Чомусь моделі автомобілів 50-річної давнини більше не випускаються, а купують їх хіба що заможні колекціонери для розваги.

PS Калашніков — ***ана кацапська наволоч, яка нічого в своєму житті не розробила. Автомат розробила команда німецьких зброярів на чолі іх Гуґо Шмайсером. Внізапна.

PS Калашніков — ***ана кацапська наволоч, яка нічого в своєму житті не розробила. Автомат розробила команда німецьких оружейників на чолі іх Хуго Шмайсером. Внізапна

Радяньский консруктор — між іншим перша партія автоматів (які були з фрезерованими ствольними коробками) потрапила в Київ на дослідну експлуатацію у військах. В нас була така програма «Арсенал» там реконструкторам потрапив саме перший зразок. 2. Повна ... подивись на конструкцію, там якщо чимось і надихались то швидше кулеметом Горюнова СГ-43. На зброю був великий конкурс із купою зразків і т.д. А от концепція проміжного патрону і штурмової гвинтівки як такої звісно — німецька. А самого Хуго Шмайцера з СРСР по факту відправили, бо він балду пинав. Хуго був менеджер і безнесмен — а не конструктор, жодної інженерної освіти не мав і в соціалістичному світі виявився повністю не потрібним баластом. До того же ще і не мав жодної мотивації щось робити. Його з рештою після чисельних звернень від керівників відправили назад в Німеччину. А от в AR-15 якараз дуже багато спільного в конструкції з StG-44, не в останню чергу тому, що якраз конструктори потрапили до США, а не СРСР.

Кацапські легенди добре знаєте. Але краще витрачати час на вивчення реальної історії.
uk.wikipedia.org/...​уґо_Шмайсер#Робота_в_СРСР
Совкодрочерство потроху виходить з тренду. Техногенні катастрофи на Росії почастішали. ;) Чи буде за 5 років популярним Golang, я не знаю, але те, що лапотній Расєє за 5 років насниться пизда, не викликає в мене жодних сумнівів. Дякую. Дуже дякую.

Радяньский консруктор

Доречі так. Засранець. Як і більшість кацапів.

Легенди не легенди, а так поцікавтесь скажімо про роботу Стіва Джобса в Atari. Він там був одним з найгірших робітників, не слухав боса, хамив та лаявся з іншими співробітниками принижував їх. Його засовували робити в нічну зміну з рештою і намагались якось позбутись. Потім вирішили прибрати і дали зробити Breakeout в нереальні з точки зору керівництва строки, як ми усі знаємо він зауатсорсив розробку у Воза при чому нагрів його на бабки. Так що усе по факту вірно — світ капіталу він такий. Для того щоб бути відомим бізнесменом як Джобс чи Маск інженерні навички вторинні. І коли в чисельних відео Джобс розповідає як круто програмувати, це були ролики для HR де Стів займався звичайнісіньким НЛП в комерційних цілях. Ті хто з ним з рештою працював терпіти його не могли, як психічно неврівноваженого деспота. Крім того він кинув просто усіх з ким мав справу.
Тому я не дивуюсь, що від менеджера Хуго Шмайсера як від робітника не було жодної користі, а від сержанта який наполегливо вчився і креативив користь була велика і його конструкція перемогла в змаганнях навіть метрів типу Дехтярьова (якраз чудовий менеджер в першу чергу). Так само кажуть Корольов був гарний менеджер, хоча і інженер теж не поганий.

скажімо про роботу Стіва Джобса в Atari. Він там був одним з найгірших робітників, не слухав боса, хамив та лаявся з іншими співробітниками принижував їх.

Це безумовно є беззаперечним доказом того, що кацапський комсомоліст і алкаш Калашніков був талановитим зброярем, а Гуґо Шмайсер роздовбаєм. Вірю. Вже повірив. Дякую. Дуже дякую.

Ти точно мені це хотів написати?

Не ну тобто малограмотний Томас Едісон, який не знав закону Ома наприклад і якось відкрив його експериментально, що з’ясувалось коли він вже наймав освідчених професіоналів — зумів винайти і фонограф і електричну лампу. І це виключно тому — що він американець. А от радянський сержант якого направили вчитись і в конструкторське бюро не міг, все с3.14злив як і абсолютно усе — що в цілому в світі роблять не американці? Коротше пропаганда і здоровий глузд теж має свої приділи.
Ті самі Брати Райт теж фактично просто зібрали до купи усі попередні винаходи людства, зокрема книга Отто Леленталя в них була на стольною. Ігор Сікорский задумав гелікоптер ще в Києві і теж був вдалим компонуванням попередніх винаходів, велика доля яких з Києва. Так само Володимир Зворикин — вдало скомпонував попередні винаходи в свій кінескоп і отримав телебачення. Як відомо Семен Катаєв подав свій патент на аналогічний винахід на 51 днів раніше, але в СРСР. При тому перше регулярне телевізійне віщання, було зроблено в нацистській Німеччині. Deutscher Fernsehfunk показував відому олімпіаду 1936. Власне з тієї олімпіади ми і маємо сучасну, саме Гітлер з Гебельсом заклали стандарт якості з парадами та церемоніями відкриттів, закриттів і т.д. (класичний давньо римский тріумф) і перетворили змагання з аматорських на професійні та засіб політичної пропаганди.
Ах так, забув Вернер фон Браун член НСДАП.

І це виключно тому — що він американець.

голандєц )) який спочатку тікав до канади а потом в зад до америки єтой вашей ))

Ну, тоді першим треба вивчати не Go і не C#. Тоді першим треба вчити Рускій Алґарітмічєскій Йазик товаріща Єршова. ru.m.wikipedia.org/...​бный_алгоритмический_язык Всі інші мови програмування не дуже потрібні.

Та ну нах. Я про одне ви про інше. Автомати АК воюють собі з двох сторін і ще по усьому світу, це най розповсюджений зразок стрілецької зброї на планеті, навідміну від наприклад ДШК або НСВ чи СВД.
Інженерна думка залежить зовсім не від країни походження, винахідники є були і будуть. Інша справа що існують соціальні де іноваторстві є запотребуванність і де її нема. Станом на зараз по факту такими соціумами є Індія, Китай, Турція, Мексика та Бразилія. Через війну також зараз вже увесь колишній СРСР приєднався назад і країни ЄС з рештою через 2 роки починають розуміти, що до чого. А скажімо в США той же Ілон Маск став напів божеством, позаяк мало не єдиний інвестор який став викладати гроші саме в інноваційні проекти (хоча насправді Бафіет і Гейтц теж, та їх так не піарять), бо більшість грають на біржі в МММ.
Щодо Go lang — сам по собі він не є такою вже супер інновацією в порівнянні із C#/.NET. Є як свої переваги, так і свої недоліки.

Інженерна думка залежить зовсім не від країни походження

Знову вірю. Ось, щойно повірив. Дійсно, такі поняття як наукова школа, школа мистецтв, або інженерна школа — це ж піндоські фейки так? Двадцятип’ятирічний алкаш, який має сім класів сільської школи і більше ніякої освіти цілком здатний створити зразок стрілецької зброї, який буде використовуватися протягом наступних ста років. Все ж в світі вирішують тільки кулібіни. Це саме кулібіни винайшли паровий двигун, радіо, періодічну систему елементів і автомат калашнікова. А ні, ще балєт. Як же без балєту? Головне — в це вірити. ;)

PS А чому тоді не повірити,що C# та Golang винайшов саме товаріщь Єршов? Що заважає?

На самом деле проблем никаких с библиотеками в Go нет. Как обычно, если нет каких-то особых предпосылок, то лучше выбирать наиболее проработанные и производительные варианты, где больше комьюнити. То есть, если роутер+фреймвёрк — это gin или echo. Если ORM — это GORM или XORM. Причём эти конкуренты ничем друг от друга не отличаются по архитектуре, и даже апи схожее. Для gRPC вариант только один, голову ломать не нужно. Хотя можно при желании, есть расширения протокола со всякими фичами. Так что, всё ок.

Я не казав, що в Golang — проблеми з бібліотеками. Я казав, що в світі .Net вибір є більш очевидним і на першому етапі потребує набагато менше знань. Добре це чи погано, сильно залежить від конкретної ситуації. Заглиблятися в цю тему ліньки.

если ORM — это GORM или XORM

Або ent, або ще із десяток опцій.

Так что, всё ок.

А я десь казав, що це — не ОК?

Я щось не думаю, що джун Голенг буде займатися вибором ОРМ на роботі. А для навчання і петпроектів — кількість зірочок на гітхабі норм показник.

Згоден. Обирати скоріш за все буде senior або якийсь там lead. Тільки не зрозумів до чого ви це зауважили.

Несколько лет назад я просматривал орм-ы на го. Что меня тогда неприятно выбесило, что они пытаються на го изобрести мерзкие франкенштейны типа хибернейта или энтити фреймворка. То есть народ может бежать в го за ощущением удовольствия от языка, а наталкиваевается снова на этот ужас с протекающими абстракциями и оверинжинирингом.

франкенштейны типа хибернейта или энтити фреймворка

Прямо цікаво стало. А що саме не так з Entity Framework? Чому це він раптом Франкенштейн?

Потому что монстр с контринтуитивным апи, абсолютно не sql-подобным апи. Заворачивает кучу магии внутри. Я уже привык работать с этим и воспринимаю как данность, но это полное дерьмо.

Що саме є контрітуітивним? LINQ?

Заворачивает кучу магии внутри.

Мається на увазі компіляція LINQ-запитів в SQL-запити, чи щось інше?

но это полное дерьмо

Ну, ось цей момент взагалі не виглядає як пояснення. Таку фразу можна сказати взагалі про що завгодно. Нічого не додає до розуміння, що саме не подобається.

Що саме є контрітуітивним? LINQ?

Я хочу юзать Join, Left Join, Insert, Update вместо кала типа Fetch, FetchMany, Include, ThenInclude, Save, SaveOrUpdate. Связи ManyToMany это вообще рак.

Join

learn.microsoft.com/...​operators/join-operations

Left Join

stackoverflow.com/...​5/left-outer-join-in-linq

Insert,

learn.microsoft.com/...​ntext.add?view=efcore-8.0

Update

learn.microsoft.com/...​xt.update?view=efcore-8.0

Я хочу юзать

Що заважає?

Связи ManyToMany это вообще рак.

Я можу сказати, що це — риба. Нічого не пояснює.

Доречі, navigation properties — дуже зручний інструмент, якщо знати, як ним користуватися. І нескінченний головний біль, якщо не знати. ;)

Join
learn.microsoft.com/...​operators/join-operations

Left Join
stackoverflow.com/...​5/left-outer-join-in-linq

И шо мне с этим гамном делать? Оно при любом легком усложнении запроса, начнет валится «Ой! EF всрался! Не могу оттранслировать вашу хотелку в SQL!».
И все выбрасывается в мусор и переписывается на нормальный SQL.

List< JoinPair> leftFinal = (from l in lefts from r in rights
select new JoinPair {
LeftId = l.Id,
RightId = ((l.Key==r.Key) ? r.Id : 0
})
А за такой синтаксис на любом нормальном проекте вообще могут обоссать. Это только крейзи джуны вместо экстеншенов используют from in

Insert,
learn.microsoft.com/...​ntext.add?view=efcore-8.0

Update
learn.microsoft.com/...​xt.update?view=efcore-8.0

Да твою ж мать ... Зачем мне твой дб контекст обновлять, добавлять. Я в таблицу хочу писать/обновлять SQL подобным синтаксисом.

«Ой! EF всрался! Не могу оттранслировать вашу хотелку в SQL!»

Можливості LINQ та SQL що до обробки запитів до даних більш-менш еквівалентні. Все, що можна написати на SQL, можна так само написати і на LINQ. Дійсно, на LINQ можна написати таке, що EF не взмозі буде транслювати в SQL, але в абсолютній більшості випадків можна знайти опцію, яка буде працювати. Я з EF працюю з 2011 року, якщо що. Тобто бачив деяке лайно.

И шо мне с этим гамном делать?

Те саме, що і з будь-якою іншою помилкою. Розбиратися, чому не працює і переписувати так, щоб працювало.

И все выбрасывается в мусор и переписывается на нормальный SQL.

Можна і так, але тоді немає сенсу використовувати EF взагалі. Сенс його використання в тому і полягає, що всі ваші запити контролювалися компайлером і саме компайлер забезпечував відпоідність типів в базі і в аплікації. Якщо використовувати raw SQL, тоді краще юзати щось на кшталт Dapper. Якщо відповідність типів все одно контролюється руцями, немає сенсу витрачати ресурс на підтримку важкої артилерії, тобто code first approach.

Можна і так, але тоді немає сенсу використовувати EF взагалі.

Вот уж нет. EF супер когда нужно поделать простенькие вставки/апдейты небольшого числа сущностей в памяти. Классно работать с простыми справочными списками с фильтрами для дропдаунов.
А как только оказывается что нужно делать OrderBy динамически по колонке в рантайме, то оказывается уже нужен github.com/...​/System.Linq.Dynamic.Core
И боже упаси чтобы там ордер бай не был по какому-то сложному выражению ...

А как только оказывается что нужно делать OrderBy динамически по колонке в рантайме

Постійно це роблю. І динамічне формування where-condition. EF чудово позволяє це робити. Треба тільки трошки знати Expressions. Якщо ви не навчилися щось робити за допомогою того чи іншого інструмента, це може означати одне з двох.
1. Інструмент дійсно не дозволяє цього робити.
2. Ви просто не розібралися як.
У вас з EF це — другий випадок.
Якщо цікаво, ось тут github.com/...​hQueryExample/tree/master є кілька шматків коду з прикладами, як формувати OrderBy & Where в рантаймі.

то оказывается уже нужен github.com/...​/System.Linq.Dynamic.Core

Ніколи таким не користувався.

EF супер когда нужно поделать простенькие вставки/апдейты небольшого числа сущностей в памяти.

Так, але цей фреймворк здатен робити набагато більше. Я розробляв доволі складні з точки зору взаємодії з базою аплікації без жодного raw SQL запиту.

Якщо цікаво, ось тут github.com/...​hQueryExample/tree/master є кілька шматків коду з прикладами, як формувати OrderBy & Where в рантаймі.

Я могу ошибаться, но кажись ты переизобрел лисапед
dotnetfiddle.net/YwVtTI
dotnetfiddle.net/BErtN3

Я уже очень много лет юзал System.Linq.Dynamic.Core; и как-то не было желания загрязнять ручки об грязные Expressions или не дай бог рефлексию еще использовать.

как-то не было желания загрязнять ручки об грязные Expressions или не дай бог рефлексию еще использовать

Звісно, набагато простіше сказати, що

Ой! EF всрался!

ніж розбиратися, як воно насправді працює. Ваша справа.

PS

System.Linq.Dynamic.Core

— це рідкісне лайно, яке замість type safe code дозволяє ліпити якусь фіґню, яка базується на строках. Code maintainability виходить блізько нуля. Такий підхід дійсно нагадує Франкенштейна. ;)

— це рідкісне лайно, яке замість type safe code дозволяє ліпити якусь фіґню, яка базується на строках. Code maintainability виходить блізько нуля. Такий підхід дійсно нагадує Франкенштейна. ;)

Зато твои всратые 150 строчек, без тестов, без нагет пакета, без поддержки это же конфетка))

ОК. Бачу, що тобі ця розмова не цікава, тому не будемо марно витрачати літери. Бажаю удачі з франкенштейнами.

орм-ы на го

вот это точно надо выжигать каленым железом с проектов. Подобное дерьмо можно состряпать на любом языке.
github.com/uber-go/fx аналогичная дрянь полностью на рефлексии и ломающая весь граф выполнения в pprof

Що вчити? Те, від чого, організм виробляє більше ендорфінів. Життя без ендорфінів, навіть з великими грошима — це біль.

саме так, коротко і ясно )

Життя без ендорфінів, навіть з великими грошима — це біль.

Багато сеньйорів це пишуть, але от новачки цього не розуміють, як їм не кажи.
Голодний ситого не розуміє :)

Є таке. Але в довгостроковій перспективі, те, що приносить ендорфіни, в решті решт приносить і гроші. Принаймні, якщо грамотно розвиватися. Справжніми сеньорами стають (принаймні на мою думку) тільки ті, хто розуміє, чого хоче. Всі інші на все життя залишаються ремесниками.

шо таке «справжній сіньор» , це такий титул чищо? де видають?

у нашеї деревні C# буде кращім вибором — тк ринок праці сильно перекошений на MSFT стек .

А платформа вас не цікавить? Це ж зовсім різні галактики.

Якщо вибереш дотнет то зверни увагу на його комюніті dotnet.city/communities.

Вакансії на джуна go майже не попадаються.

Адепти «с# - це клон java» на місці?

якщо ви хочете не зникнути як спеціаліст то вивчайте фундаментальні науки, математику, алгоритми, мережі, структури даних. Мови програмування це просто інструменти для реалізації, вони модифікуються, міняються, закони всесвіту ні. Немає взагалі ніякої різниці яка мова, яка там типізація чи синтаксис, просто почність з тієї, яку використовують у сфері що вам по душі.

Мови програмування це просто інструменти для реалізації

Це вже давно назва стеку технологій, часто конкуруючи стеків які про одне і те саме. Знання Java, Python або С# це не про знання мов програмування безпосередньо. Якщо порівнювати з авто ринком усі автомобілі так чи інаше однакові — 4 колеса, руль, двс, коробка передач і т.д. Тільки власники : Mersedess Bens, Toyta та Ford будуть обслуговуватись на сервісних центрах у сертифікованих діллерів. Відповідно ті хто добре знається на обслуговуванні відповідних моделей та марок, з конкретними конструкціями, сертифіковані і т.д. можуть влаштуватись авто-механіком в диллерскій центр і заробляти гроші, потенційно більші за дрібного авто-механіка з гаражів який ремонтує усе підряд від старих ауді та лад до камазів і мерседесів унімог. Але це звісно «потенційно» як воно насправді усе залежить від того наскільки механік хорош в бізнесі в першу чергу, має сталу клієнтуру відгуки і т.д.
Обираючи між C# чи Go lang — обираєш в який сервісний центр будеш влаштовуватись як механік початківець, там де обслуговують Microsoft або Google. Маркетингові можливості обох компаній суттєві тому по усьому світу є ділерскі центри та маса клієнтів. Чого не можна сказати наприклад по Lada чи 1C — механіки з тих центрів заробляють в середньому менше, при абсолютно такій самій роботі як скажімо Ford чи Java. А ті хто обслуговують скажімо Daewoo чи Delphi якщо про цитувати

«зникнути» як спеціаліст?

тобто не мати нормальних заробітків і взагалі мати складності із пошуком роботи/клієнтури.
Капіталізм — це світ бізнесу, а не інженерів. Коли в одній людині поєднується два в пропорції 80/20 чи 95/5 то і виходить — з того : Едісон, Гейтс, Джобс, Маск і т.д. і т.п.

вивчайте фундаментальні науки, математику, алгоритми, мережі, структури даних

Все это если не практиковать стирается из памяти за пару лет в ноль. А на работе тем временем хотят ASP.NET Core 3.1 и Entity Framework Core.

Значить вивчайте параллельно і те, і те.
Без фундаментальних знань буде дуже важко набудовувати інші знання — саме тому що нема фундамента на якому будувати. Всі хто їх не має будуть роками страждати і не розуміти що відбувається і чому вони не прогресують. Тому що кількість знань навіть в рамках

ASP.NET Core 3.1 и Entity Framework Core.

зашкалююча, якщо ви не хочете все життя залишатися манкікодером-формошльопом і працювати копіпастером стековерфлоу і чат гпт.
Маючи фундамент все інше надбудовується дуже швидко і легко, тому що концепти всюди використовуються схожі, розуміючи що воно таке під капотом, який концепт використовує — це все засвоюється і набагато швидше, і надовше залишається в пам’яті і вимагає меньше ментальних ресурсів.
По свому досвіду запевняю, інвестиції в фундаментальні знання для программування — найкраще витраченний час. А+СД, розділи математики для інформатики, операційни системи, мережі і мережеві протоколи, паттерни архітектури, шелл і скріпти, кріптографія, секюріті, основи баз данних і як вони влаштовані всередині і т.д. і т.п. Крім ефективності навчання і прогресса в роботі, сама робота набагато цікавіша коли розумієш що взагалі відбувається і як воно працює.

Дивлячись яку ціль собі ставити. Якщо «за мінімум часу знайти першу роботу» то математика і інша фундаментальщина тут не надто допоможуть. Якщо «Стати відмінним інженером» — тоді інша справа. Я б пропонував скласти план виходячи із кінцевих цілей.
1. Вивчити умовний С# для входу в професію.
2. Навертати зверху фундаментальщину для росту як інженер.

Дивись тренд кількості вакансій та оплати в цільовій локації

Щоб ти не вивчив зараз, є дуже суттєва ймовірність того, що за 10 років ти будеш писати на чомусь іншому (і геть не тому що додієз чи го зникнуть). Тому я б не дуже переймався з чого саме зараз починати вчитись — майже будь-яка мейнстрімна (для обраного домену звісно, не взагалі) мова підійде.

у 1997 писав на PL/SQL — зараз пишу на PL/SQL :)

Досі Junior DBA зп $400 на місяць ? :) З іншого боку теж періодично доводиться на PL/SQL, десь один два рази на три чотири роки.

жарт зрозумів :) але ні, я знайшов вакансію бд-девелопера, то на краще бо адмінити скучно

Порівнянн зп по Україні C# та Go:
C#: www.work.ua/salary-c# developer 31000 грн
Go: www.work.ua/salary-golang developer 92500 грн

та яка різниця — тренд видно

як з двох непов’заних цифр, ще і взятих зі стелі, побудувати тренд?

а хто заважає подивитися інфу на інших ресурсах?

dou.ua/...​-report-devs-winter-2023

той самий хто заважає не постити усілякий бред

ед хомінем у вакумі)
та ні, підеш ти

Порівняй кількість вакансій ще, відповідно з тайтлом і досвідом роботи. А взагалі то питання було на перспективу в 5 років, щоб не опинитись там де : Visual Basic або Delphi тобто вкластись і не повернути інвестицій. І в цьому плані — що .NET що Go lang напевно нічого не загрожує, а от на 10 років вже не берусь прогнозувати. Відповідно до Go lang там часто ще питають плюс один технологічний стек станом на зараз, здебільшого Java.
А реально початківцям зараз показаний Python, єдиний стек де є вакансії без досвіду роботи навіть попри тяжку кризу.
Що стосується «цікавості роботи» то тим хто ще не награвся звісно Go lang більше сподобається. Кому треба гарантований результат і бігом — звісно C# у котрого головний конкурент це — Java, з якої С# та .NET і сплагіачена з покращенням багатьох проблем які були ранніх версіях Java.

а от на 10 років вже не берусь прогнозувати

в нашій профессії це майже неможливо, та і не потрібно

сплагіачена з покращенням багатьох проблем які були ранніх версіях

Покращення проблем — це вирішення, чи навпаки — загострення?

Вирішення звісно. Значно краще використання пам’яті за тодішні Java, unsafe замість JNI і т.д. там доволі суттєвий перелік. Java навіть 15 років тому і сучасна відрізняється дуже сильно, не в останню чергу через протистояння із .NET на ринку. Через велику кількість різних хаків, що використовували програмісти задля отримання кращої швидкості виконання програм з Java 9 це усе змінили одночасно зламавши зворотну сумісність з великою кількістю бібліотек, разом з тим швидкість роботи коду, використання пам’яті і т.д. значно покращили. C#/.NET же від початку був як Java 9.

Не, Java с Go — не связаны, и спрашивать не о чем. А вот код на C/C++ можно эмбеддить в проекты на Go, так что C++ может понадобиться. Да и вообще, многие нишевые библиотеки написаны на C, и юзаются так или иначе. Это ещё надо хорошо постараться, чтоб найти все либы без использования C.

А вот код на C/C++ можно эмбеддить в проекты на Go

Так и Java тоже можно вызывать из С/C++ и наоборот, равно как и Go. Я работал в отделе три года который занимался продуктами связанными с JNI. Как раз вышел первый Go в 2009 я ради интереса с интегрировал (тогда коммерческой востребованности не было). В целом и C# из Java можно вызывать, хоть и заморочено вот для примера stackoverflow.com/...​ing-jni/50379493#50379493

Да и вообще, многие нишевые библиотеки написаны на C

Подавляющее большинство ПО общего пользования в целом написано на С/C++. По факту С единственный язык программирования на данный момент показанный всем для изучения в вузах. При чем как первый языка программирования он распространен на западном побережье США ( Беркли, Стенфорд и т.д.) тогда как Восточное (MIT, Принстон и т.д.) на младших курсах предпочитает Python.

так, але ж порядок цифр очевидний в порівнянні

C# начал клепать версии с большой скоростью. Я бы не стал ввязываться в это болото. Это я как C# разработчик говорю.

Просто из любопітства: связь между первым и вторым предложением подразумевается? Если да, то какая?

Більше схоже на один відомий епізод youtu.be/g9gKkej9gGg?t=47

Маючи на увазі те, як Google любить забивати на свої власні проекти, мені здається, що c# надійніший варіант.

Доволі довго засоби розробки не були їх головним бізнесом, тому їм було не дуже то і цікаво, власне тому і така різниця в промоушені особливо техрайтерах і IDE де безумовно Microsoft — світовий лідер. Але от тепер Google в повній мірі зайшли в цей бізнес, з техрайтерів в них працють навіть метри як то Брайан Керніган. Так само як Microsoft зайшов на ринок інтернет реклами з пошуковиком Bing та ChatGPT. Коротше зараз Microsoft та Google конкурують в багатьох сферах, Google лише не представлений в GameDev напевно шукатиме партнерів типу : Activision, EA, Sony, Nintendo і т.д. Як вони зробили із JetBrains щоб швидко замінити Java на Android.

якщо вибирати з цих двох опцій, то напевно краще таки С#, бо на Golang знайти роботу на позицію трейні\джун буде дуже важко, оскільки тут майже всі вакансії це мідл+

Тут аксіома Ескобара. Що більше подобається то і вчити. Особисто мені як мені більше подобається С# який є прямим клоном Java, хоча Go lang має свої переваги перед .NET.
З точки зору навчальних матеріалів, книг, курсів і тому подібного — то все значно краще у С#, відповідно і значно більша конкуренція на одну посаду розробника. За TIOBE index зараз, C# п’ята, а Go lang 7.

О, ще існують люди, які посилаються на тіобе як на авторитетне джерело.

Як один з аргументів чому би і ні ? Якщо програмісти роблять запити з певної мови програмування, то напевно вони її вивчають та нею програмують. Власне можете ще ChatGTP запитати :)

Знову, серйозно?
TypeScript 48-е місце. Не гуглять?
Фортран в десятці...

Ну виходить так, а JavaScript одразу за С#. А по суті тут як із С та С++ точно неможливо виявити — що шукають бо одне надмножина другого. Звісно індекс не ідеальний. Так само є скажімо індекс GitHub там Fortran з військовими проектами зовсім нема, а JavaScript та TypeScript безперечні лідери з величезним відривом від усіх інших. Власне бібліотек які реалізують метод кінцевих елементів на TypeScript особисто я не знайшов. Або опитування Stack Overflow де знову таки frontend та web мастерінг на загал серед зареєстрованої аудиторії яка проходить опитування — переважна більшість з великим відривом від усіх інших. Власне і країна походження — Індія там теж в топі.

Open Hub Compare Languages
Google Trends
Що діється в корпоративному сегменті, ці дані не скажуть, але загальний розклад сил і тенденції можна побачити.

Теж аргументи, за тими аргументами як дивитись зараз більшість в в світі наймають на роботу переважно в Китаї і в Кенії, тільки там росте кількість вакансій. В Америці ринок має мінус щоправда невеликий, ЄС стоїть на місці. От такі тренди станом на сьогодні. Я думаю це чудово видно на українському ІТ ринку, який не український насправді — це віддалені робочі місця з інших країн переважно. Саме через цей перекос — те що frontend часто аутсорсять в Україні і такий перекос в сторону frontend.

Два різних світи. Краще почати з пайтона, а потім стане видніше що ближче до душі

не надо начинать с питона, лучше сразу начать с нормального языка со статической типизацией

Python це як англійська, C# - як німецька, Golang — китайська. Добре знати дві останні мови, але англійська це маст.

Python то швидше голландська www.youtube.com/watch?v=aNPrkc2DKN4 При чому англійське комедійне шоу голландскою.

Чи буде ще актуальним ASP.NET Core у майбутньому ?

так, буде, і скоріше за все він буде ставати ще більш популярним, тому що вся платформа розвивається в правильному напрямку

краще вивчати зараз початківцю: С# чи Golang

Початківцю краще вивчати C#, тому що його легче вивчати.
А ось з точки зору роботи. Вакансії на джунів може і є, але саме тому що C# легше вивчати то на кожну таку вакансію будуть сотні кандидатів після курсів C#.
Go — контрінтуітивний шлях для початківця, тому можливо там де з’явиться вакансія для джуна буде на порядок меньше конкуренція. Але я впевнений, що для вакансії джуна на Go будуть сильніше дивитися на інші аспекти як ти іх знаєщ — мережі, системне программування, мультипоточність, етц.

Golang, бо він простіший, і меньше легасі.
C#, ви будете усе життя вчити (і не факт, що вивчете), бо сучасний С#, та той що вам дістанеться (якесь легасі) — дуже різні світи.

Чи буде ще актуальним ASP.NET Core у майбутньому

І Core, і MVC і навіть Win Forms. Чому? Бо в ентерпрайзах нафігачили незміряно цього. Але треба уявляти специфіку — ентерпрайзи або державні контори. І часто це жорсткий легасі, причому іноді написаний свого часу на колінах у п’яному угарі, а все інше що написали то мільйон костилів щоб воно не впало.
Тим не менш це часто на аусорсі навіть у вітчизняних замовників і платять в принципі по ринку. Люди потрібні будуть завжди.

Go більш менш молода мова. Часто хай лоад, блокчейни і усілякі інші критичні сервіси. Часто переписування тих страшних легасі тому вакансії часто хочуть свічерів з інших стеків. Новачкам тут складно щось знайти

Тому б я починав із .net, влаштувався б джуном туди де не сильно народ пре (місцеві ентерпрайзи, державні контори). А потім свічнувся б на Go якщо так сильно хочеться. Але і у .net є що робити і дуже довго

Go lang — first release 2009, C# - 2000. Момент не в цьому, до судових тяжеб Google не дуже маркетингово вкладався в мову використовуючи Java. Тепер напевно вони прикладають суттєвих зусиль щодо популяризації : Node , Go lang та Kotlin. І в цілому, треба визнати дуже суттєво з цим продвинулись. Тим не меньше маркетинг Microsoft як був так і є більш хайповим і більш потужним.

Python, а потім в в залежності від проекту.

Підписатись на коментарі