Яка перспектива у Android-розробки?

Привіт всім! Я вивчаю програмування, і найбільше мене тягне саме у мобільну розробку. Яке майбутнє саме у нативної Андроїд-розробки? Я дуже часто чую, що нативна розробка йде в минуле. Чи так це? Та які перспективи у мобільної розробки в Україні ?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Хтось може поменторити щодо Android або IOS? Є досвід з Flutter 3 роки

А шо сталося? Все, як завжди, погіршень не помітив. Час від часу дивлюся вакансii на LinkedIn, по ЄС.

Нативна розробка йде в минуле вже років 10.
На сусідній доріжці біжать з гаслами «За no-code — майбутнє» :)
А скільки разів уже PHP хоронили?

Та які перспективи у мобільної розробки в Україні ?

Сумнівні. Війна, небажання влади захищати бізнес (навіть від самих себе) і т.п.

Якщо цікавить саме «перспективність», то це якийсь data engineering (бо даних стає все більше і ними потрібно ефективно управляти).

Сумнівні. Війна, небажання влади захищати бізнес (навіть від самих себе) і т.п.

Я можу помилятися, але питання було у «відносній перспективності», а не абсолютній, тобто наскільки краще/гірше бути мобайл розробником, ніж наприклад фронтендером.

Якщо я правильно пам"ятаю статистику на Джині, то справи на фронтенді значно гірші, ніж на мобайлі

Тому окрім просто фронтенду ще треба навчитись в React Native. Це дуууже легко, і при цьому людина одразу відкриває для себе два вікна. А від React Native до SwiftUI та *що там є у Android* також рукою подати. Ну і трохи серверної частини й DevOps треба піднатаскатись, щоб вміти задеплоїти те що «намалював». От і план на 5-8 років є :)

Швидше аксіома Ескобара в прямому сенсі.

як іос дев скажу що повині бути доволі хорошими, все таки дешеві телефони це ж в основному android платформа, а у африці велечезний ринок який ще лише починає освоюватись тож повинно бути багато роботи

Щось підказує, що на тому ринку буде і своя робоча сила...

Я звичайно не расист, але скількох ти бачив толкових розробників-«афроамериканців»? Це така ж рідкість, як і жінка в окопі.

Бачив одного не дуже і одного дуже-дуже. Причому не дуже був досить талановитим, але бардачним і не конче приємним типом (і він титулує себе архітектором), а дуже був явно з нігерійської еліти за походженням (Engineering Manager).
Ще ямайця знавав, просто більш-менш мідл, може ще виросте.
Расових упереджень зайвих не маю.

Так це не расові упередження, а статистика. З LATAM регіону досить багато толкових розробників. А африканців... те що ти знаєш тільки одного толкового якраз і підтверджує мої слова. При чому там не важливо який колір шкіри а саме регіон походження Африка досить слабкий на інженерні таланти, і тут справа у рівні освіти і індексу розвитку людини у цих країнах, а не расових упередженнях.

Працював з одним на проекті для замовника з топ-20 цього списку companiesmarketcap.com/...​-companies-by-market-cap
Топ.чувак. Тянув на собі команду, робив дуже багато. Хз. як він там ще не вигорів. Був на голову вище за інших колег..

Ну Африка не Африка, а в цьому кварталі продажі Samsung перевищили продажі iPhone в США. Щоправда це в перше за 5 років сталось, так то в США і в ЄС безумовно перевага Apple на ринку, особливо в найбагатших країнах де доля Apple в середньому 60 процентів.
Та найбільший ринок мобільних, фінансово також — це Азія.
Що стосується маркетингового запуску якихось своїх апок і стартапів, Apple first стратегія в цілому показує себе не погано.
Питання розповсюдження платформи це в першу чергу питання моди, в чому є геній Стіва Джобса. Це його ідея зробити звичайні : комп’ютери, телефони і т.д. об’єктом моди — а не технічним пристроєм.

Андроид умирает, учись под iOS

Как это умирает? Я наоборот купил андроид месяц назад после многих лет с эплом.

Самсунь с24 на Ексіносі? :)

У них же Snapdragon

Интересно он умирает при 70% процентах рынка. Это в принципе на межи монополии. Хотя в общем то ничего нового маркетологи Apple и Android и PC хоронят уже больше 20 лет, в целом долю рынка заполучить удалось. Однако в iPhone 15 даже завезли топовое железо, переставая вкладывать в цену 75% бренда и затрат на маркетинг, ибо рынок флагманов тоже : Samsung, Xiaomi, RealMe/OnePlus и HTC (снова) им пошатнули. iPad тоже сделали вполне прилично.

Безос не може помилятися)

Зараз люди десь з 2010 року з народження в телефонах. А це означає, що перспективи точно не гірші ніж у веб «формошльопів». Мобайл уже стільки ховали, але він живіший всіх живих навіть у війну.

Поки нативна розробка на коні, але все ж варто вкладатися а знання обох основних платформ, але якась з них повинна все ж бути основною спеціалізацією. Також зараз варто як мінімум парочку пет проектів чи прототипів зробити на флпттері, щоб бути в курсі цього напрямку.

Нативна розробка Android процвітає в мультиплатформі

Станом на зараз, для джуніора чомусь в Україні перспективи Android доволі погані jobs.dou.ua/...​cancies/?category=Android . Для початківців, нажаль, в цілому роботи дуже мало в технічних спеціальностях. Але по світу звісно роботи вдосталь, багато хто принципово не хочуть ніяких RactNative чи Flutter. Також є GamdeDev тощо.

Навіть в ельфіях не дуже гарно бути мобайл

Ну я би так не сказав в корпоративному сегменті, принаймі, великий тренд і запит на мобільний фронт, не менший ніж на Web. І це доволі давно, року з 15-16 мінімум. Інша справа куди йдуть замовники — до нас чи в Індію, чи будують власні команди ?

Від фронтів чую про нього один негатив.
Щось простеньке зліпити ДА, але ще не продакшн реді.

Не продакшн?
А Гугл про це не знає та всі свої апки на ньому кодить /

Щось не бачу в прикладах Гугла аппок на Флаттері більш ніж на 1.5 екрани. Напевно не просто так вони паралельно компост свій розвивають (:

Один топовий дев все розклав у відео.
youtu.be/ulv1EX3If9w

хто такий топовий дев? хто його топовим визначив ?

Професійний обсиратель на замовлення Apple, як зазвичай. Разом з тим коле в болючі місця типу Android Studio яку ніхто і не використовує, та вимоги Google Play хоча Apple в цьому сенсі нічим не краще, навіть гірше. Класичний маркетинг від Apple — I am a Mac | I am a PC www.youtube.com/watch?v=s01yqqbpuI0. Там можна підрахувати платні фрази як то android sucks і iOS have no issues — що повна бездоказова заява. На місці Google я би з нього мінімум би зняв монетизацію, а то і відправив робити свої висери десь на Vimeo.
Так чи інакше співвідношення у світі приблизно 70% на 30% на користь Android gs.statcounter.com/...​et-share/mobile/worldwide

типу Android Studio яку ніхто і не використовує

Ніхто не використовує Android Studio, wat?

Ті з ким я працював то сиділи на IDEA — повально. Як у вас не так — ну добре, зато не холодно :)

Ті з ким я працював то сиділи на IDEA — повально

Ну, за 8 років Android-розробки бачив тільки дуже поодинокі такі випадки. Особливо зараз, враховуючи, що оновлення Android-плагіна доходять до голої IDEA з помітним запізненням. Сам пробував на якийсь час перейти, але саме через це повернувся.

зато не холодно

Не холодніше, ніж працюючи в IDEA — плагін Android один і той же 🙂

Поки що кросплатформа на скільки я розумію класно для тривіальних кейсів. Коли починається робота з залізом, API операційки, криптографією різною, тощо усі бенефіти кросплатформи злітають. І починаються або танці з бубном, де у тому числі не обійтись без знань нативної платформи, або плюють і роблять окремо Android окремо IOS

Епли ніколи не дадуть зараболяти на собі поховати свою нативну розробку, так шо розслабтеся, і я згоден, що це для дуже простих пет проектів, для реального продакшена починаються танці з бубном. Тему можна закривати.

Та які перспективи у мобільної розробки в Україні ?

Такі самі як і в цілому світі

Тут треба не погодитись, в усьому світі — добре. А от в Україні якраз не дуже добре — що безумовно бізнес помилка.

В Україні версія android така сама як і в решті світу і вона в цьому не унікальна. Шукати вакансії на сайтах для remote jobs, на фріланс біржах ніхто не заважає. Але так, тут треба англійську на розмовному рівні

Підписатись на коментарі