Як підготуватися до мобілізації: поточна ситуація з відношеннями/рекомендаційними листами для отримання посади оператора БПЛА

У цій статті я розповім критичну інформацію, що робити в випадку мобілізації та як уникнути потрапляння туди, куди ви не бажаєте. Використовуючи власний досвід та досвід людей, що мене оточують, я спробую заповнити прогалину в інформації на цю тему.

Розпочну з себе. Я фронтенд-розробник з сімома роками комерційного досвіду. Був співзасновником одного стартапу, а останнім місцем роботи була фінансова компанія з Люксембургу. Але так вийшло, що я потрапив в армію. Однак я трохи завчасно підготувався і пішов по тій спеціальності, по якій хотів.

В Україні триває війна, і, на мою думку, очевидно для всіх, що кожен може отримати повістку. Тому питання підготовки є надзвичайно важливим.

Як ви можете потрапити в армію

Розпочнемо з того, як ви можете потрапити в армію (зібрав статистику за час перебування в навчальному центрі, вибірка 130-150 людей, точність десь 5-10%±):

Піти добровольцем — більше 60% людей, що були в навчальному центрі, були добровольцями (можливо, мені пощастило з навчальним центром).

Вас одного разу вночі/ввечері/вдень заберуть у «бусик» і протягом доби ви пройдете все необхідне та опинитеся в навчальному центрі (близько 10%). Зазвичай, це ті, хто планував втекти за кордон. Всі прикордонні міста дуже небезпечні для чоловіків призовного віку.

Вам вручили повістку (20-30%). Наприклад, хлопець зі моєї навчальної роти пішов по хліб в магазин і повернувся з повісткою.

Якщо ви доброволець, ви йдете в рекрутингове агентство та обираєте вакансію, на яку хочете потрапити. Але є нюанс: відношення дуже випадково працює в загальному плані. Наприклад, в тому навчальному центрі, де я був, за відношенням пішли далі в свої частини не так багато людей. В деяких навчальних центрах всі їдуть за відношеннями. Але загалом для більшості спеціальностей відношення це тільки рекомендація, і будь-який навчальний центр зможе відправити вас туди, куди захоче.

Але для окремих спеціальностей відношення працює, якщо ви йдете в десантники або в штурмові бригади (3 штурмова, наприклад) і частково для пілотів БПЛА.

Я навчався в навчальному центрі, яке було в основному для ТРО, і в нашому взводі було 25 чоловік, з них потрапили туди, куди хотіли, лише 8, разом зі мною. Чому так виходить?

Людей в армії критично не вистачає, і умовний батальйон шукає всі можливості забрати людей з навчального центру до себе. Хто ж ті 8 чоловік, що потрапили туди, куди хотіли? Це або люди, у яких є дуже хороші зв’язки в армії (наприклад, зать — полковник), або ті, хто вже воював у 2014+ роках, або ті, хто йде на дрони, і його частина дуже хоче його забрати.

Є ще один нюанс: якщо ви просто прийдете до рекрутера та скажете, що хочете на дрони, цього буде недостатньо. Багато людей так само хочуть потрапити на дрони, тому вам потрібно буде пройти курси з управління БПЛА (наприклад, FPV та крило) та набрати принаймні 80 годин на симуляторі (не так важливо, в якій грі). Одного симулятора вам також не вистачить. Вам потрібно буде напрацювати навички з реальним дроном. Тому або купіть маленький реальний дрон і літайте по квартирі, або відвідуйте курси (курси більше рекомендую, бо у вас з’являться знайомства) Сам проходив курси в школі БПЛА «Крук», можу спокійно рекомендувати у них якісне навчання. Також будуть великим плюсом водійські права (я сам без прав, і це проблема).

Що робити, коли вам вручили повістку

Тепер більш детально розглянемо, що робити в кожному випадку, коли вам тільки вручили повістку / запакували в бусик і привезли в навчальний центр:

Якщо вам тільки вручили повістку, потрібно в той же день дзвонити на вакансії для відношення, якомога швидше все оформити. І якщо ви не хочете йти в штурмовики або на дрони, єдиний спосіб, щоб впевнено потрапити в ту частину, куди хочете, це підписати контракт (і в контракті повинна бути чітко вказана частина, куди ви хочете потрапити). Контракт можна підписати до демобілізації, і вас, швидше за все, відпустять у випадку демобілізації. Також з вами в військомат повинна піти людина від тих людей, з якими ви хочете підписати відношення, щоб вас направили в потрібну навчальну частину, з якою у них є якісь домовленості або просто краще навчальна частина.

Якщо вас запакували в бусик і ви опинилися в навчальному центрі, то все дуже сумно, і великі шанси, що ви поїдете туди, куди вас відправлять. У вас буде можливість протягом першого тижня домовитися про відношення (вам його мають надати, і навчальний центр повинен його прийняти, хоча в моєму відділенні «втратили» відношення однієї людини на три тижні, хоча він віддав його в перший же тиждень). Якщо у вас робота пов’язана з роботою з документами або освітою, то у вас є великий шанс потрапити на штабну посаду.

Перед закінченням навчання намагайтеся будь-яким способом дізнатися, куди вас відправляють, списки, зазвичай, готові за тиждень до відправки, і ця інформація дуже важлива для вашої частини, щоб хтось міг договоритись про вас.

Ви повинні якомога раніше до кінця навчання домовитися з усіма, хто не хоче їхати туди, куди відправляють, що будете писати рапорти.

Направлення

Коли у вас закінчиться навчання, і вам скажуть, хто куди їде, розпочнуться ті моменти, про які ви повинні знати:

• вам повинні прочитати всім наказ, хто куди їде, а не брати по одному і казати;
  • там вам повинні показати витяг з наказів з мокрими печатками (тут я не впевнений, хто розбирається в військовій юриспруденції, буду рад коментарям);
  • поки вам не показали хоч якийсь документ, наказ не доведено.

Якщо вас все ж таки направляють туди, куди ви не хочете їхати, то вам потрібно спочатку дзвонити в ту частину, куди вас відправляють, і описувати ситуацію. Якщо у них готовий/готується на вас наказ, то вам доведеться писати рапорти і просто не їхати пару днів, поки за вами не приїдуть з частини і не заберуть.

Вони не можуть сказати, чи готовий наказ чи ні, але вони можуть сказати, чи заберуть вас чи ні. Якщо так, і кажуть що точно заберуть, то все гаразд, бо щоб забрати людину, їм потрібен наказ.

Якщо та людина, яка вас направила, ігнорує вас і каже, що працюємо над питанням, і на конкретне питання чи приїдуть за мною чи ні нічого не говорить, то у вас все погано, вам доведеться писати рапорти і сподіватися, що вас заберуть в другу бригаду не в ту, в яку отправлять.

Якщо у вас рекомендаційний лист на БПЛ, то у вас є наказ 340, і ви в рапорті пишете, що ви не відмовляєтесь виконувати наказ, але згідно з конкретним пунктом наказу ви вже повинні йти в свою частину, і сталася жахлива помилка, і ви просите начальника частини знайти винного і покарати його.

Бо якщо ви пишете рапорт, зазвичай викличуть військову поліцію, і з таким рапортом вас, швидше за все, не чіпатимуть (якщо будуть тиснути і казати, що ви неправильно написали, не переписуйте ні за яких обставин, вони намагатимуться прив’язати вас до невиконання наказу). І ви просто чекаєте 2-4 дні, поки за вами не приїдуть з частини з наказом.

Якщо у вас відношення не на БПЛ (буду рад коментарям людей, які більше знають), ви пишете рапорт і чекаєте 2-4 дні, і якщо ніхто не приїде або не вдасться домовитися, то, на жаль, вам, швидше за все, доведеться їхати туди, куди направили.

Про те, як писати рапорти, ви повинні розуміти, що це вже починається ковзаюча тема, і ви повинні самі оцінити ризики.

Наприклад, у моєї роті було 30-40 рапортів, і частина змогла поїхати туди, куди хотіла, а частина ні, і нікого не посадили. Але це в нашій роті, а що буде в іншому випадку, я не знаю.

Р.Р. Будь-яку корисну і перевірену інформацію я з коментарів додам у статтю.

Наказ 340 drive.google.com/...​CPeQkwI/view?usp=drivesdk

👍ПодобаєтьсяСподобалось19
До обраногоВ обраному9
LinkedIn

17 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Дякую, що поділились!

Підкажіть, будь ласка, а що за наказ 340? Бо гугл мені видає лише про наказ щодо затвердження грошового забезпечення

Гарне зауваження я добавлю в статтю ссилку на документ

Можу порекомендувати агентство, до якого я звертався по поводу відношення, і конкретно Ігоря, який, незважаючи на всі складнощі, допоміг мені потрапити в ту частину, яку вибрав .
Его номер телефону +380 67 991 4340 краще писати в Wats app

Можу порекомендувати агентство, до якого я звертався по поводу відношення

Ееееее.... то у нас уже відкрився ринок послуг по допомозі потрапити у конкретний підрозділ?

Та не просто людина помогла мені може еще кому то поможе.

що робити в кожному випадку, коли вам тільки вручили повістку

викинути в найближчий смітник і не попадатись більше товаришу воєнкому

Ну якщо варіант с бусиком то не спрацює, були айтішнікі цему варіанті в моєму навчальному центрі

варіант з бусиком це вже габелла і там так просто не викрутишся

Я описав що можно зробить, прям втекти уже будуть проблеми

Ми — бойовий батальйон, і зараз перебуваємо на Бахмутському напрямку. Будь-яка ваша допомога допоможе зробити більше хороших росіян та зберегти життя наших солдатів. Зараз ми збираємо кошти на мавіки, і кожна ваша гривня має вагу.
Банківський рахунок: 5363542025217903, Волошко А.С.
Нажаль не могу в топіку зробити збір, тому кому моя стаття була корисна, дякую за донат

Дякую за службу! Я розумію, що Ви намагаєтесь допомогти колегам по цеху, проте кількість «але», за якими все може піти не за сценарієм, просто вражає і жахає. Так само, як і «савок» у внутрішніх процесах ЗСУ.

Ага, но раніше ти просто не мог вибрати куда тебе відправлять зараз уже сильно краще. Но есть куди розвиватись

Оптимізму такі підходи явно не додають.

Дякую за вашу службу. Нажаль описаний процес виглядає як абсолютний совок. Тобто за майже 3 роки війни в принципі мало що зроблено для покращення процесу мобілізації.

А від кого ви очікували змін? Зеленим депутатам на це начхати, міністр МО не вважає за потрібне нічого змінювати, МО не зацікавлене, ОПУ зацікавлене тільки у випадку, якщо щоденно й щонічно будуть прославляти Найвеличнішого. Хто, на вашу думку, ще мусить цим займатися?

Підписатись на коментарі