Як підготуватися до мобілізації: поточна ситуація з відношеннями/рекомендаційними листами для отримання посади оператора БПЛА
У цій статті я розповім критичну інформацію, що робити в випадку мобілізації та як уникнути потрапляння туди, куди ви не бажаєте. Використовуючи власний досвід та досвід людей, що мене оточують, я спробую заповнити прогалину в інформації на цю тему.
Розпочну з себе. Я фронтенд-розробник з сімома роками комерційного досвіду. Був співзасновником одного стартапу, а останнім місцем роботи була фінансова компанія з Люксембургу. Але так вийшло, що я потрапив в армію. Однак я трохи завчасно підготувався і пішов по тій спеціальності, по якій хотів.
В Україні триває війна, і, на мою думку, очевидно для всіх, що кожен може отримати повістку. Тому питання підготовки є надзвичайно важливим.
Як ви можете потрапити в армію
Розпочнемо з того, як ви можете потрапити в армію (зібрав статистику за час перебування в навчальному центрі, вибірка
Піти добровольцем — більше 60% людей, що були в навчальному центрі, були добровольцями (можливо, мені пощастило з навчальним центром).
Вас одного разу вночі/ввечері/вдень заберуть у «бусик» і протягом доби ви пройдете все необхідне та опинитеся в навчальному центрі (близько 10%). Зазвичай, це ті, хто планував втекти за кордон. Всі прикордонні міста дуже небезпечні для чоловіків призовного віку.
Вам вручили повістку
Якщо ви доброволець, ви йдете в рекрутингове агентство та обираєте вакансію, на яку хочете потрапити. Але є нюанс: відношення дуже випадково працює в загальному плані. Наприклад, в тому навчальному центрі, де я був, за відношенням пішли далі в свої частини не так багато людей. В деяких навчальних центрах всі їдуть за відношеннями. Але загалом для більшості спеціальностей відношення це тільки рекомендація, і будь-який навчальний центр зможе відправити вас туди, куди захоче.
Але для окремих спеціальностей відношення працює, якщо ви йдете в десантники або в штурмові бригади (3 штурмова, наприклад) і частково для пілотів БПЛА.
Я навчався в навчальному центрі, яке було в основному для ТРО, і в нашому взводі було 25 чоловік, з них потрапили туди, куди хотіли, лише 8, разом зі мною. Чому так виходить?
Людей в армії критично не вистачає, і умовний батальйон шукає всі можливості забрати людей з навчального центру до себе. Хто ж ті 8 чоловік, що потрапили туди, куди хотіли? Це або люди, у яких є дуже хороші зв’язки в армії (наприклад, зать — полковник), або ті, хто вже воював у 2014+ роках, або ті, хто йде на дрони, і його частина дуже хоче його забрати.
Є ще один нюанс: якщо ви просто прийдете до рекрутера та скажете, що хочете на дрони, цього буде недостатньо. Багато людей так само хочуть потрапити на дрони, тому вам потрібно буде пройти курси з управління БПЛА (наприклад, FPV та крило) та набрати принаймні 80 годин на симуляторі (не так важливо, в якій грі). Одного симулятора вам також не вистачить. Вам потрібно буде напрацювати навички з реальним дроном. Тому або купіть маленький реальний дрон і літайте по квартирі, або відвідуйте курси (курси більше рекомендую, бо у вас з’являться знайомства) Сам проходив курси в школі БПЛА «Крук», можу спокійно рекомендувати у них якісне навчання. Також будуть великим плюсом водійські права (я сам без прав, і це проблема).
Що робити, коли вам вручили повістку
Тепер більш детально розглянемо, що робити в кожному випадку, коли вам тільки вручили повістку / запакували в бусик і привезли в навчальний центр:
Якщо вам тільки вручили повістку, потрібно в той же день дзвонити на вакансії для відношення, якомога швидше все оформити. І якщо ви не хочете йти в штурмовики або на дрони, єдиний спосіб, щоб впевнено потрапити в ту частину, куди хочете, це підписати контракт (і в контракті повинна бути чітко вказана частина, куди ви хочете потрапити). Контракт можна підписати до демобілізації, і вас, швидше за все, відпустять у випадку демобілізації. Також з вами в військомат повинна піти людина від тих людей, з якими ви хочете підписати відношення, щоб вас направили в потрібну навчальну частину, з якою у них є якісь домовленості або просто краще навчальна частина.
Якщо вас запакували в бусик і ви опинилися в навчальному центрі, то все дуже сумно, і великі шанси, що ви поїдете туди, куди вас відправлять. У вас буде можливість протягом першого тижня домовитися про відношення (вам його мають надати, і навчальний центр повинен його прийняти, хоча в моєму відділенні «втратили» відношення однієї людини на три тижні, хоча він віддав його в перший же тиждень). Якщо у вас робота пов’язана з роботою з документами або освітою, то у вас є великий шанс потрапити на штабну посаду.
Перед закінченням навчання намагайтеся будь-яким способом дізнатися, куди вас відправляють, списки, зазвичай, готові за тиждень до відправки, і ця інформація дуже важлива для вашої частини, щоб хтось міг договоритись про вас.
Ви повинні якомога раніше до кінця навчання домовитися з усіма, хто не хоче їхати туди, куди відправляють, що будете писати рапорти.
Направлення
Коли у вас закінчиться навчання, і вам скажуть, хто куди їде, розпочнуться ті моменти, про які ви повинні знати:
- вам повинні прочитати всім наказ, хто куди їде, а не брати по одному і казати;
- там вам повинні показати витяг з наказів з мокрими печатками (тут я не впевнений, хто розбирається в військовій юриспруденції, буду рад коментарям);
- поки вам не показали хоч якийсь документ, наказ не доведено.
Якщо вас все ж таки направляють туди, куди ви не хочете їхати, то вам потрібно спочатку дзвонити в ту частину, куди вас відправляють, і описувати ситуацію. Якщо у них готовий/готується на вас наказ, то вам доведеться писати рапорти і просто не їхати пару днів, поки за вами не приїдуть з частини і не заберуть.
Вони не можуть сказати, чи готовий наказ чи ні, але вони можуть сказати, чи заберуть вас чи ні. Якщо так, і кажуть що точно заберуть, то все гаразд, бо щоб забрати людину, їм потрібен наказ.
Якщо та людина, яка вас направила, ігнорує вас і каже, що працюємо над питанням, і на конкретне питання чи приїдуть за мною чи ні нічого не говорить, то у вас все погано, вам доведеться писати рапорти і сподіватися, що вас заберуть в другу бригаду не в ту, в яку отправлять.
Якщо у вас рекомендаційний лист на БПЛ, то у вас є наказ 340, і ви в рапорті пишете, що ви не відмовляєтесь виконувати наказ, але згідно з конкретним пунктом наказу ви вже повинні йти в свою частину, і сталася жахлива помилка, і ви просите начальника частини знайти винного і покарати його.
Бо якщо ви пишете рапорт, зазвичай викличуть військову поліцію, і з таким рапортом вас, швидше за все, не чіпатимуть (якщо будуть тиснути і казати, що ви неправильно написали, не переписуйте ні за яких обставин, вони намагатимуться прив’язати вас до невиконання наказу). І ви просто чекаєте
Якщо у вас відношення не на БПЛ (буду рад коментарям людей, які більше знають), ви пишете рапорт і чекаєте
Про те, як писати рапорти, ви повинні розуміти, що це вже починається ковзаюча тема, і ви повинні самі оцінити ризики.
Наприклад, у моєї роті було
Р.Р. Будь-яку корисну і перевірену інформацію я з коментарів додам у статтю.
17 коментарів
Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.