Розробка кастомного компоненту вибору з множинними опціями на основі shadcn/radix-ui
Всім привіт! Розробка інтерфейсів часто вимагає втілення складних компонентів, що задовольняють специфічні потреби користувачів. Однією з таких задач є створення компоненту для множинного вибору, що є невід’ємною частиною багатьох форм введення даних.
Зараз багато веброзробників використовують сучасні інструменти для створення своїх проєктів, такі як:
- shadcn/ui — це сучасний інструментарій для створення динамічних тем інтерфейсу в додатках, що надає розробникам можливість легко змінювати зовнішній вигляд додатку на льоту. Використання shadcn дозволяє створити більш гнучкі та адаптивні рішення для користувачів.
- radix-ui — це набір низькорівневих, некерованих компонентів, призначених для побудови високоякісних інтерфейсів із дизайн-системами. Вони забезпечують розробникам велику свободу у створенні кастомізованих рішень, зберігаючи при цьому доступність і контроль над всіма аспектами поведінки компонентів.
При розробці проєкту на основі бібліотек shadcn / radix-ui, я стикнувся з відсутністю готового компоненту для множинного вибору, який би відповідав усім вимогам сучасних вебзастосунків. Ці бібліотеки відомі своїми рідними компонентами, які забезпечують високу адаптивність та легкість у використанні, але, на жаль, потрібний мною компонент в їх стандартному наборі відсутній.
З метою вирішення цієї проблеми я вирішив розробити власний компонент множинного вибору. Цей компонент побудований з використанням функціональності shadcn / radix-ui для забезпечення нативної інтеграції та оптимальної продуктивності.
Цей компонент включає такі можливості:
- Легкість налаштування: компонент легко інтегрувати в будь-який проєкт, забезпечуючи широкі можливості налаштування стилів та поведінки.
- Відповідність сучасним стандартам UI/UX: компонент розроблено з урахуванням найновіших трендів у дизайні інтерфейсів.
- Темна/світла тема: наявність варіантів світлої та темної тем для кращої інтеграції в проєкти з різними стилістичними вимогами.
Для того, щоб краще зрозуміти можливості нового компоненту, ви можете відвідати наступне посилання, де представлена жива демонстрація: shadcn Multi-Select Component. У цій демонстрації я особливо зосередив увагу на інтеграції компоненту в контексті реального використання:
- Використання у формі з валідацією Zod: компонент вбудований у форму, де застосовано валідацію для перевірки, що значення не є порожнім. Це забезпечує, що дані, введені користувачем, відповідають заданим критеріям перед їх подальшою обробкою. При спробі відправити форму з порожнім значенням компонента множинного вибору, на екрані з’являється попередження.
- Сповіщення за допомогою Sonner: коли користувач успішно заповнює форму, і дані відповідають усім вимогам валідації, виводиться спливаюче повідомлення про відсутність помилок. Це створює позитивний досвід для користувачів, підтверджуючи правильність введення даних.
- Перемикання тем: на панелі навігації реалізовано перемикач, який дозволяє користувачам вибирати між світлою та темною темами інтерфейсу. Це демонструє гнучкість компоненту в різних стилістичних контекстах і підкреслює його адаптивність до уподобань користувача.
Ці додаткові функції ілюструють можливості налаштування, що відкривається завдяки розробці кастомних компонентів і використанню продуманих інструментів розробки. Я сподіваюсь, що моя розробка буде корисною для спільноти розробників. Буду радий отримати ваші відгуки та пропозиції щодо покращення компоненту. Можливо, ваш досвід та знання допоможуть зробити його ще кращим!
2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів