Думки щодо онлайн магістратури від GoIT Neoversity by Woolf
Курси GoIT почали пропонувати онлайн магістратуру. Назвали це все Neoversity by Woolf. Вчора після чергового нав’язливого дзвінку вирішив поділитися своїми думками й інформацією яку знайшов.
Я не впевнений на 100%, що я правий, але я і не впевнений на 100%, що це не чергова схема, яка аж надто схожа на ту, завдяки якій отримував освітні ступені умовний Спартак Субота.
Поїхали:
1. Ніяких вступних іспитів. Так, так, навіть якщо у вас попередній ступінь бакалавра за фахом психолога, ви все одно можете вступити без будь-якого екзамену. Не просять навіть мотиваційного листа або досвіду в IT галузі.
2. Нав’язливість. Представники занадто зацікавлені у вашому вступі, попри те що вони не знають здібностей студентів, яким впарюють їх курси (див. 1 пункт). Я був на вебінарі в лютому і тоді наголошували, що в нас остання можливість потрапити до них на навчання за акційною ціною. З того моменту мені вже дзвонили тричі. Вчора мені сказали, що акційна ціна доступна знов, пропозиція дійсна до 26 квітня.
3. Ціна. 5000 євро. Акція, яку згадав в попередньому пункті, дає можливість потрапити до них за 3500 євро, але треба заплатити одразу. Для порівняння, в таких топах як Київська Школа Економіки чи УКУ, магістратура коштує майже так само. До більш детального порівняння з КШЕ та з УКУ ще повернемось в пункті про програму та акредитацію.
4. Введення в оману представниками курсів. На першому дзвінку я відмовився продовжувати спілкування, так як для мене було важливо знати, чи приберуть з законопроєкту про мобілізацію ту норму, яка передбачала відстрочку лише при здобутті вищого ступеня освіти лише за тією самою спеціальністю (фахом). В мене бакалавр за фахом Телекомунікаційні мережі. Я отримав другий дзвінок від цих курсів ще до другого читання законопроєкту. Представник знов кликав до них, посилаючись на те, що юристи інших студентів запевнили, що відстрочка не буде втрачена навіть попри різність спеціальностей. Вчора був третій дзвінок. Представник майже вітав з тим, що ту норму прибрали. Так, в тих формаціях законопроєкту, які висвітлити в ЗМІ, норми про ту саму спеціальність дійсно нема, але проблема в тому, що законопроєкт ще не підписаний президентом і відповідно тексту ще ніде нема. Досліджувати грамотність оформлення їх сайту я вже не буду, але причеплюсь лише до одного моменту. GoIT, освіту не отримують, а здобувають.
5. Викладачі. Тут ви не знайдете докторів наук чи, чи хоча б, професорів. Викладають люди, які викладали раніше лише на курсах. Цей досвід виставляється за досвід викладання. Цікаво те, що мені писав рекрутер з GoIT з пропозицією вести в них курси ще тоді, коли в мене був лише рік досвіду. Ще зазначають про запрошених лекторів. Не основних, а саме запрошених. В якості них виступають не освітяни, а бізнесмени.
6. Наукова діяльність. Тут коротко. Ніякої.
7. Стипендії та гранти. Їх, звісно, нема, та і де їм взятися без вступних іспитів. Більше схоже на зацікавленість в грошах, а не в здібній і талановитій молоді.
8. Англійська. Раз на тиждень. Взагалі, представники роблять основний акцент не на науковій діяльності чи не на освітньому процесі, а саме на тому, що вам цей диплом допоможе знайти роботу в Європі чи Штатах, бо там, ніби вимагають, диплом магістра. Особливо для того, щоб отримати керівні посади. Як це корелює з тим, що англійська всього раз на тиждень я не розумію. Не кажучи вже про те, що в тому ж КШЕ освітній процес деяких програм проходить повністю англійською.
9. Мотивація. Потрапив на бюджет у виш я дуже легко, завдяки великій кількості бюджетних місць на інженерних спеціальностях. Після отримання бакалавра я зрозумів, що важливо вступати туди, де ти ледве проходиш за конкурсом чи взагалі йти на контракт. Чому? Тебе оточують розумники, ти тягнешся до їх рівня, у вас класна конкуренція. Про конкуренцію в Neoversity мови особливо не йде. Разом з людьми, які вже давно у галузі, будуть і ті, які й IT курсів ніяких пройшли. Представники кажуть, що це навпаки класно, бо відбувається обмін знаннями між досвідченими та зеленими. Дуже сумнівно.
10. Програма. Розглянемо таку програму, як Computer Science: Software Engineering.
Ці дисципліни точно не можна віднести до рівня Master of Science. Я не хочу здатися занудою, але це страшно, якщо людину можна назвати магістром науки маючи в програмі:
- Лише 5 кредитів на математику;
- Основні алгоритми, які б мали пройти на
1-му — 2-му курсі бакалаврату; - Відсутність таких дисциплін як теорія ймовірностей, дискретна математика, парадигми програмування, бізнес аналіз / мат. аналіз. До речі, всі ці відсутні дисципліни є у відповідних, бакалаврських, програмах КШЕ та УКУ;
- Досить багато дисциплін орієнтовані не на базу, а на фреймворки;
- Лише 10 кредитів на дипломний проєкт. Знайшов схожу магістерську програму в європейському ВНЗ, там на дипломний проєкт виділяється 30 кредитів. Ось посилання на цю програму — constructor.university/...ence-software-engineering.
Цікавий факт. Дуже складно знайти саме магістерський рівень за спеціальністю. Переважно, саме бакалавр. Переконаний, що рівень магістра це не про кар’єру IT спеціаліста. Це про кар’єру освітянина / дослідника. Ця програма, яку вони пропонують це не про науку.
11. Акредитація. Коли мова заходить про акредитацію цих курсів, то вони посилаються на такий університет, Woolf. Тобто на сайті Neoversity (GoIT) ви НЕ ЗНАЙДЕТЕ таких речей, як:
- Наказ про ліцензування освітньої діяльності, затверджений Міністерством Освіти і Науки України;
- Сертифікатів про акредитацію освітніх програм;
- Ліцензований обсяг та фактична кількість осіб, які навчаються;
- Структури та органів управління навчального закладу;
- Виписки з ЄДР.
Список можна продовжувати. Думаю, будуть певні складнощі під час нострифікації диплома.
Переходимо до Woolf, можливо там все це є. Нижче я залишу посилання на сторінку про акредитацію Woolf, сторінку про акредитацію КШЕ та УКУ Я не юрист, але мені здається документів у Woolf вельми мало:
- Woolf:
- КШЕ — university.kse.ua/dokymenty;
- УКУ — ucu.edu.ua/...t/ofitsijna-informatsiya.
Крім того, Woolf посилається на ліцензію, яка закінчується у вересні 24 року.12. Woolf. Ця організація зареєстрована на Мальті. Вони подають себе як колегіальний ВНЗ. Про освітній процес ви тут знайдете мало. Дуже цікаве наступне посилання з їх сайту — woolf.university/academics/degrees
Тут перераховані всі їх колегіуми. Всі як під копірку. Онлайн навчання. Fully English (ми вже з’ясували що Neoversity це не про english).
Посилання на сторінку з освітньою програмою Computer Science від GoIT Neoversity — woolf.university/...86-4e48-b9c5-8e3430905f86
Сторінка про співпрацю з GoIT Neoversity — woolf.university/...e1-421c-989e-c7ddbd32b2f2
Знову вкрай мало інформації.
Ще додає сумніви, що на сторінці кожної освітньої програми (від різних колегіумів) надається приклад диплома, які виглядають майже однаково, але в різних кольорах:
- Приклад диплома від GoIT
- Приклад диплома від іншого колегіуму Woolf
- Приклад диплома від ще одного колегіуму Woolf
13. Висновок. Я впевнений, що якісь знання ви точно отримаєте на цих курсах. Також, можливо, ви знайдете собі друзів, отримаєте якийсь ламінований папірець, але чи є вони тими, ким хочуть здаватися — питання. І все це за 5000 євро. Якщо ви хочете отримати відстрочку — тут є теж великі сумніви.
Чесно кажучи, в плані знань, різниці між їх «магістратурою» та IT курсами не дуже багато.
І ще. Коли я продивлявся вакансії в Європі, я ніколи не бачив вимогу саме про Master of Science. Про вищу освіту — так, інколи було.
Створюю цей топік тільки через те, що коли почав шукати інформацію про них знайшов лише рекламу.
Наостанок додам посилання на сторінку з відмовою від відповідальності GoIT Neoversity — goit.global/ua/disclaimer.
Найкращі коментарі пропустити