Прошу поради. У якій країні спробувати осісти?
Шановна спільнота,
я розумію, що тема релокації зараз дуже болісна для багатьох форумчан, вимушено замкнених у країні.
Але так само багато присутніх вже поїхали раніше та мають досвід релокації.
Я прошу вашої поради, мої вхідні дані нижче.
Я родом зі сходу, у 2014 втратила житло, переїхала з батьками та тваринами на південь, у 2022 втратили житло батьки. Держава не дасть ніякої компенсації, бо там зараз всюди окупація. Чекати кінця окупації безглуздо (вже чекали з 2014 року).
Постало питання про релокацію в нове спокійне місце.
Спершу я одна. Потім привезти батьків на більш-менш облаштоване місце, щоб їм було менше стресу.
Я розумію, що в Україні нажаль залишатися не хочу.
По-друге, зараз при виїзді закордон трохи простіше легалізуватися, хоча б спочатку.
Тому потрібно вибрати країну, щоб спробувати заново осісти. Не тимчасово (бо я вже тітонька глибоко за 30) і купа переїздів після 2014 року бажання колесити не додає. Маю проблеми зі спиною, як багато фрілансерів.
Досвіду довгострокових подорожей я не маю. Тож сподіваюся на пораду тут. Шукаю:
1) країну, в яку я можу поїхати з твариною. Кидати не буду.
2) країна, в якій новоприбулому українцю зараз дозволено відкрити місцевий аналог ФОП (наприклад, як польський). В Україні ФОП у мене зараз нема. Маю постійних клієнтів як фрілансер, тож в новій країні хочу мати можливість оформитися фрілансером офіційно, щоб продовжувати працювати онлайн, не відволікаючись на поточні вимоги програм захисту йти на ручну працю.
3) мова — англ. або іспанська (тут у мене базова база) була б плюсом, хоча за необхідності вивчатиму місцеву. Не полюбляю тільки німецьку :)
4) не дуже дорога країна, щоб я змогла осісти сама (тобто я не потягну країни, де можна орендувати лише працюючи вдвох з партнером).
5) країна, що дозволяє подаватися на внж/пмж (наприклад, за цим параметром відпадає Великобританія, хоча я маю там подругу, що пропонує житло, але після воєнного стану всіх відправлять додому — починати з нуля).
6) країна, що має програму відновлення сім’ї, тобто дозволяє привозити згодом батьків (наприклад, за цим параметром відпадає Фінляндія, хоча я маю там клієнта, що пропонує тимчасово житло)
7) США та Канада: є друзі, але батькам туди далеко. Тож не розглядаю.
8) Бажано Європа. ЄС — плюс, але не обов’язково. Можлива Молдова, наприклад. Спекотна Азія та близькість до Китаю — не для батьків. Грузії боюся через такий самий конфлікт із росією.
9) доступ до розваг, клубів, ТЦ не цікавить. Дит.садки, школи не потрібні. Головне — не дуже глибока глуш (щоб мати можливість без особистого транспорту добиратися до служб та лікарень)
Країн багато, вимоги скрізь різні, читаю багато, але голова йде кругом.
10) якщо у вас після релокації були проблеми через місце народження (документи) на підсанкційній території (наприклад, відкриття рахунків), розкажіть, будь ласка
Якщо є що порадити з вашого досвіду, буду дуже вдячна.
Всім нам миру та терпіння.
Найкращі коментарі пропустити