Кого шукають і як наймають в miltech

💡 Усі статті, обговорення, новини про оборонні технології — в одному місці. Приєднуйтесь до Defence tech спільноти!

Привіт! Мене звуть Мар’яна, я Brand Lead в компанії Everstar. Це рекрутингове агентство, яке займається пошуком спеціалістів винятково для miltech-галузі.

У цій статті я хотіла б розповісти про свій досвід роботи з military tech, особливості рекрутингу та роботи в цьому напрямі.

Як потрапляють в miltech

На початку повномасштабного вторгнення люди потрапляли до miltech-стартапів та компаній переважно через знайомих та завдяки рекомендаціям.

Наразі ж компанії вибудували вже процеси найму, працюють над презентацією себе на сайтах пошуку роботи, публікують вакансії та конкурують за кандидатів.

Це спричинено, з одного боку, тим, що хаос першого року минув і компанії налагоджують процеси та підходи, а з іншого — зростанням і потребою в спеціалістах з певною і часом рідкісною експертизою.

Наприклад, на DOU є окрема рубрика для miltech-вакансій та перелік компаній, що працюють у цій сфері.

Тому один зі способів отримати офер в miltech — відгукнутися на вакансію на сайті пошуку роботи чи через сайт компанії, яка вас цікавить.

Також з частиною кандидатів наші рекрутери контактують через LinkedIn. Тобто інструменти доволі звичні.

Відмінності розпочинаються в аспектах, що стосуються безпеки. Наприклад, не всі компанії шукають людей публічно. Дехто користується послугами агенцій. Також часто рекрутери з miltech не називають назву компанії чи її продукти.

Тут не потрібно бентежитися, адже miltech зараз — одна з цілей наших ворогів, тож така «секретність» — це, перш за все, турбота про безпеку команди.

Найімовірніше, вам не скажуть адреси офісу компанії, в якій ви потенційно працюватимете. Можливо, назвуть район чи найближче метро. Не всі озвучують розмір компанії.

Часто в miltech готові розглядати лише офісний формат роботи. Так, навіть для ІТ-спеціальностей. Пояснюють це безпекою, швидким темпом роботи та створенням нових рішень, що простіше, коли команда фізично знаходиться разом.

Перед співбесідою вас можуть попросити підписати NDA, особливо якщо співбесіда технічна, і там будуть обговорюватися специфічні характеристики продуктів.

Перевірка внутрішньою службою безпеки компанії — стандартна процедура, яка може відбуватися або після якогось з етапів інтерв’ю, або вже на етапі пропозиції про роботу.

Роботодавець може попросити заповнити форму для служби безпеки; форма і запитання відрізняються залежно від роботодавця. На певні позиції можуть попросити пройти поліграф.

Часто трапляється, що саме час в наймі до miltech — на вагу золота. Бо кожен протермінований день роботи — це якийсь незреалізований проєкт, що міг допомогти на фронті тут і тепер. Тож зазвичай роботодавці не готові довго чекати на кандидата.

Кого шукають в miltech

Коротка відповідь на це запитання — шукають всіх. Починаючи від бухгалтерів і закінчуючи інженерами Computer Vision.

Зараз чимало компаній значно виросли та налічують сотні працівників, тож потребують не лише безпосередньо технічних спеціалістів, а й фахівців, які допомагатимуть компанії налагоджувати процеси та зростати. Зі свого досвіду можу виділити такі гарячі напрями:

1. Шукають досвідчених проєктних менеджерів, які можуть налаштовувати процеси, налагоджувати роботу команди. Організовувати роботу людей і робити це в умовах війни — ще той скіл.
  2. Багато вакансій інженерів hardware, особлива увага до тих спеціалістів, що вже мали досвід із серійним виробництвом.
  3. Потребують інженерів, що мають експертизу в радіозв’язку. Ворожий РЕБ не спить.
  4. Чимало уваги й до QA-інженерів з hardware-досвідом. Адже часто доводиться тестувати не лише софт, а й фізичний продукт.
  5. Серед software-спеціалістів великий попит на AQA — Python, C/С++, але важливий досвід роботи з embedded-проєктами.
  6. Дуже потрібні конструктори, що працювали з різноманітними матеріалами, особливо цінний зараз досвід роботи з пластиком.
  7. Закупівельники — зараз надзвичайно цінуються досвідчені професіонали. Адже замовлення складових, укладання договорів з постачальниками для будь-яких продуктів — це справа рук цих спеціалістів.

Як виглядає робота в miltech

Для цього розділу я поспілкувалася з кількома нашими кандидатами, які приєдналися до miltech-компаній протягом останніх пів року. З причин безпеки я не вказуватиму назви компаній та справжні імена працівників.

Більшість miltech-компаній — свого роду стартапи. Якщо не за розміром, то точно за підходами роботи. Ще немає усталених правил, процедур, все дуже динамічно змінюється. Це підкреслюють і працівники.

Євген, Computer Vision Engineer:

«Я працюю в miltech з літа 2023. Свідомо обирав уже розвинену компанію з власним продуктом. Проте варто розуміти, що більшість miltech-команд лише нещодавно утворились. Часто немає процесів, присутній хаос. З позитивного — з часом ця ситуація покращується».

Олег, інженер-конструктор:

«Коли я доєднувався до компанії, мені сподобалася „гаражна“ атмосферна: пацани сидять, щось крутять, менше формальностей, швидше все робиться, більш кропітка робота над продуктом. Тут всі ближче один до одного, відчувається робота в команді.

З особливостей — високий темп, є багато питань, які треба вирішувати терміново».

Ольга, Delivery Manager:

«На мій погляд, це робота мрії для кожного, хто любить працювати руками. Хлопці розробляють, проєктують, паяють. А потім це тестують — топлять, ламають, розбивають. Такого досвіду, скоріш за все, більше ніде не отримаєш.

Для нетехнічного спеціаліста, як я, часом важко розібратись у всіх нюансах, але ми всі вчимося на ходу.

Часто треба зробити щось дуже терміново. І ти ніколи не знаєш, яке завдання прилетить в наступний момент. Треба вміти чітко усвідомлювати, для чого щось робиться і як правильно розставляти пріоритети. Необхідно будувати багато процесів з нуля. Це не просто, але дає простір для реалізації своїх знань та вмінь».

Miltech — доволі нова сфера в Україні, готових спеціалістів практично не існує. Більшість працівників таких компаній — світчери, які адаптовують свої знання та вміння до нових потреб. Ось що про виклики на новому місці роботи розповідають фахівці, які нещодавно перейшли до miltech-компаній.

«Раніше я працював над задачами чисто з Computer Vision. У miltech треба розбиратися у ширшому колі питань.

CV, як правило, прив’язане до девайсів з обмеженим ресурсом, а тому необхідно думати, чи не перегріється CPU/GPU влітку, чи вистачить живлення для пристроїв, наскільки якісно встановлений той чи інший компонент системи.

Оскільки компанія розробляє та виготовляє свій продукт — потрібно враховувати наперед кости для тренування моделі, якщо це нейромережі, або обмежуватись класичними алгоритмами CV. Останні напрацювання в трансформерах, генеративних мережах і NLP тут не дуже допоможуть, оскільки це дуже ресурсомісткі моделі, які не змусиш працювати на одноплатних компах. З минулого досвіду — виручає квантизація та оптимізація моделей».

Олег, інженер-конструктор:

«Я раніше займався автоматизацією виробничих процесів для компанії, що виготовляла лічильники та інші прилади для збору даних.

У miltech я більше зосереджений безпосередньо на продукті. Ми постійно вносимо корективи до девайсів та покращуємо їх конструкцію, реагуємо на зауваження від виробництва.

Спочатку ми працювали в Fusion. Проте з часом конструкції ставали все складніші, залучених людей все більше — тож ми перейшли на SolidWorks та SolidWorks PDM. Це значно покращило взаємодію в команді.

Звернув увагу, що над маленькою деталлю можна працювати довше, ніж над величезною рамою для виробництва. Дуже важлива вага виробу, треба не додати зайвого. Проте необхідно забезпечити максимальну міцність, адже у цій сфері вона має вирішальне значення. Наша команда QA ламає навіть, на перший погляд, незламне.

Взагалі, ми хочемо виробляти все самостійно, тож працюємо над адаптацією деталей під можливості вітчизняного виробництва».

Сергій, Senior Hardware Engineer:

«Я вже працював над розробкою електроніки і програмного забезпечення. Був досвід роботи з аудіо та відеодевайсами, джерелами безперебійного живлення.

З чим довелося розібратися, — розробка пристроїв надвисоких частот. Раніше я майже не перетинався з цим напрямом, було цікаво попрацювати з чимось новим».

Свят, QA Engineer:

«На попередній роботі я тестував back-end, web та mobile. Зараз більшість моєї роботи — з залізом. До роботи в miltech я паяльник двічі в житті тримав. Мій колега, Embedded-розробник, все мені показав та навчив.

Принципи тестування ті ж самі й у софтовому тестуванні, і в хардовому. Логіка така ж — продумуєш сценарії використання, моделюєш різне оточення, використовуєш ті самі техніки тест-дизайну: аналіз граничних значень, еквівалентне розділення та інші.

Мені з хардом працювати навіть цікавіше, ніж софтом, більше можливостей для експериментів. Тут ти тестуєш софт разом з приладом, адже софт повністю контролює його поведінку. Виїжджаєш на полігон, спостерігаєш, як поводить себе продукт, думаєш, як буде працювати девайс в умовах та обмеженнях фронту».

Мотивація

Основною мотивацією переходу до miltech-компаній є можливість наближати перемогу України за допомогою свого досвіду та експертизи. Саме усвідомлення важливості своєї роботи та впливу на спільний результат — допомагає в роботі.

Свят, QA Engineer:

«У країні воєнний стан, тож роботи дуже багато. Хоча часто є овертайми, але всі ставляться з розумінням, бо ми працюємо задля перемоги.

Я спеціально шукав позицію у miltech-компанії, адже всі чоловіки в моїй сім’ї зараз військові. Мені хотілося теж робити щось корисне для країни, допомогти ЗСУ своїми знаннями та вміннями.

Мене мотивує те, що я працюю над пристроєм, який ефективно виконує свої функції та допомагає знищити ворога. Дуже тішать відео використання продукту від хлопців і дівчат з фронту».

«Я собі думав: от війна пройде і мене внуки питатимуть „Діду, а що ти під час війни робив?“ Не дуже хочеться відповідати „Писав код для закордонних замовників“.

Коли мені запропонували позицію в miltech, я швидко погодився.

Для продукту, над яким я працюю, Computer Vision — це не просто фіча, а технологія, яка сильно впливає на результативність, приносить added value. Це мене мотивує».

Ольга, Delivery Manager:

«Звичайно, постійно у високому темпі працювати важко. Бувають і погані дні, коли все йде не так. Проте врешті-решт ти бачиш результат роботи свого продукту у відео з новин, і розумієш, що ви творите історію просто тут і зараз».

Як підготуватися до співбесіди в miltech

Як і в інших компаніях, під час рекрутингу є кілька етапів відбору. Їхня кількість варіюється залежно від вакансії та замовника, але основними є інтерв’ю з рекрутером та співбесіда з менеджером. Для технічних спеціалістів часом є тестове завдання та технічне інтерв’ю.

На інтерв’ю з рекрутером, крім звичного скринінгу попереднього досвіду та софт-скілів, важливою складовою є перевірка мотивації. Кандидату потрібно наперед подумати, що його мотивує приєднатися до miltech-сфери. Для багатьох роботодавців важливим є збіг цінностей. Вони шукають тих фахівців, які хочуть своєю експертизою долучитися до перемоги України.

Мотивація важлива ще й тому, що miltech-компанії часто стикаються в роботі з викликами. Інколи завдання необхідно вирішити терміново, що вимагає овертаймів якийсь період часу. Ситуація на фронті динамічна і, часом те, що працювало ще вчора, вже не актуальне або потребує термінового вдосконалення. У таких ситуаціях саме команда, що об’єднана спільними цінностями та метою, може ефективно та швидко знайти рішення.

Кожна компанія має свою вузьку специфіку чи особливості продукту. Готовність вчитися та досліджувати нове — один з критеріїв відбору. Адже з деякими аспектами фахівець міг просто не перетинатися в минулому. Очікується, що працівник у свої перші місяці ознайомиться та розбереться в специфіці продукту. Інколи йдеться про розширення знань в електроніці, освоєння роботи з новими програмами чи паяльником.

Багато завдань, з якими матиме справу фахівець в miltech, вимагають виходити за рамки стандартного розв’язання робочих питань, а часом — за рамки обов’язків позиції. Тож гнучкість та вміння думати out of the box — дуже вітаються. Українські miltech-компанії є першопрохідцями, які торують собі шлях методом спроб та помилок. Ваші ідеї та ініціатива тут тільки вітатимуться.

На етапі технічного інтерв’ю чи співбесіди з менеджером кандидат стикається з запитаннями, що пов’язані з його хард-скілами та специфікою майбутніх завдань. Я зібрала кілька кейсів зі співпраці з клієнтами про підходи до оцінки знань кандидатів на цьому етапі відбору.

Manual QA (Junior-Middle)

Одна з компаній, з якою ми співпрацюємо, оцінює технічні скіли кандидатів на позицію QA Engineer за допомогою підготовки та захисту тестового завдання. Тестове завдання надсилається дистанційно, а його обговорення відбувається на інтерв’ю з керівником напряму QA.

Воно містить запитання, що перевіряють:

• технічне розуміння радіозв’язку, основи електрики, фізичні принципи роботи електронних пристроїв. Доведеться згадати закони Ома, Кірхгофа та курс фізики старших класів;
  • знання основ тестування. Тут вас можуть попросити пояснити, чим відрізняється verification від validation, authorization від authentication, а severity від priority;
  • логічне мислення. Потрібно вирішити кілька математичних та логічних задач.

На самому інтерв’ю необхідно буде розповісти, чому завдання виконані саме таким чином. Спершу оцінюється критичне мислення кандидата, його вміння аргументувати свою думку та, за наявності, визнавати свої помилки.

Зазвичай менеджер ще запитує про попередній досвід кандидата, може дати кілька кейсових завдань. Ось як розповідає про відбір кандидатів Остап, QA Team Lead:

«Мені важливо зрозуміти, як людина підходить до вирішення завдань, її спосіб мислення. Я можу попросити кандидата розповісти, як би він чи вона протестувала основні функції певного пристрою.

Правильним підходом є уточнення перед відповіддю його технічних характеристик, тобто оцінка вимог, яким повинен відповідати девайс.

Це своєрідна точка опори, відштовхуючись від якої, вже можна пропонувати тест-кейси.

Покрити кейсами абсолютно все неможливо, тож я прошу кандидата розставити пріоритети, визначити критичні сценарії. Також кандидат повинен вміти оцінити необхідний час для того чи іншого тесту».

Embedded in Test Engineer (Middle-Senior)

Інший наш партнер не надсилає тестове завдання, а знання перевіряє безпосередньо на технічному інтерв’ю. У цій компанії гостро стоїть питання автоматизації тестування, адже мануальні тести забирають багато часу. Тож ми працювали над закриттям кількох позицій Embedded in Test Engineer, які розроблятимуть тест-стенди для приладів.

Для кандидата важливо знати на базовому рівні одну з мов програмування — Python або С. На інтерв’ю, перш за все, перевіряють знання з програмування, вміння читати схеми, глибоке знання електротехніки.

Андрій, Head of QA, так розповідає про співбесіди з цими фахівцями:

«У моїй команді такий спеціаліст відповідатиме за автоматизацію тестування наших продуктів. Якщо коротко: формується ТЗ, необхідно запропонувати рішення, завдяки якому можна виконати поставлене завдання (код, макети плат, корпус тощо). Потім, у співпраці з іншими командами, людина його реалізує, а надалі — відповідає за сапорт створених стендів та внесення необхідних змін.

Цей список обов’язків і зумовлює мій підхід до технічного інтерв’ю.

Критично, щоб людина добре розбиралася в схемотехніці. Наприклад, я можу принести на співбесіду схему імпульсного блоку живлення чи підсилювача. Прошу кандидата пояснити, як працює механізм, описати його складові, розповісти, на що впливають певні компоненти. Це гарно проявляє глибину знань та розуміння кандидата, демонструє, як фахівець формулює свої думки. Для мене також важливо, щоб кандидат працював з Altium або був готовий швидко опанувати інструмент.

Також я перевіряю рівень володіння мовою програмування, яку кандидат вказав у CV. Показую частину коду, запитую, що він робить. Заздалегідь я допускаю в коді кілька помилок, а кандидата прошу їх знайти. Запитую, як можна покращити рішення.

Ще бажано, щоб людина працювала з мікроконтролерами, мультиметрами, тримала паяльник в руках та володіла основами теорії тестування. Тут я прошу розповісти про попередній досвід».

Hardware Engineer (Middle-Senior)

Для одного з наших партнерів ми вже пів року працюємо над вакансіями Hardware Engineer. У них постійно зростає RnD-команда, а людей з необхідною експертизою на ринку бракує.

Тестового завдання в компанії теж немає, але просять поділитися попередніми роботами, наприклад, принести на співбесіду кілька зроблених плат або показати їхню 3D-модель.

Адже розробка схемотехнічних рішень, налагодження та виготовлення плат — один з основних обов’язків фахівця на цій позиції в компанії. Вільне володіння Altium теж важливе для цієї вакансії. Детальніше про технічну співбесіду я розпитала Марка, Head of RnD:

«Мені першочергово цікаво почути про попередній досвід кандидата. Я будую розмову з кандидатом навколо нього. Оцінюю, яка безпосередньо роль була в людини у проєкті, які її здобутки, про які приклади вона згадує, чи зацікавлено вона розповідає про попередні завдання.

З хардскілів в нас є кілька базових завдань, які допомагають оцінити експертизу кандидата. Наприклад, можу попросити намалювати RS-тригер на логічних елементах чи схему транзисторного підсилювача зі спільним емітером. Людина також повинна знати, як працює ключ на MOSFET-транзисторі, як під’єднати реле з 12-вольтовою котушкою до процесора, як працює D-тригер.

Також можу попросити запропонувати рішення, що стосується конкретної проблематики, з якою ми стикалися в роботі раніше. Так можна побачити, як людина підходить до вирішення нестандартних викликів. Останнім часом це питання стосується рішень, які працюють в умовах підвищених вібрацій.

Загалом мені важливо, щоб людина була готова працювати з терміновими завданнями, де треба запропонувати швидке рішення. Я завжди стараюся донести, що ми працюємо над приладами, що допомагають нашим захисникам. Є й овертайми, й складні та непередбачувані задачі. Класно, коли доєднуються люди, що поділяють цінності команди».

Висновки

Miltech зростає та потребує фахівців. Компанії готові до «неідеального» досвіду кандидатів, адже експертизи саме в цій сфері бракує.

Якщо ви вагаєтеся, думаєте, як ефективно використати свої знання — miltech може стати вашою відповіддю. Це сфера, що допомагає ефективніше вести бойові дії, берегти життя наших військових та нищити окупантів. Ви точно розумітимете, чому і для чого виконуєте свою роботу.

До того ж в miltech можна отримати унікальний досвід як у напрямі технологій, так і поза ним. Експерименти, побудова процесів з нуля, нетривіальні виклики — те, чим наповнене життя працівників miltech. Впевнена, що і після перемоги такі компанії, їхні фахівці та отриманий досвід матимуть попит. Про це свідчать мільйони інвестицій, які отримують українські miltech-стартапи.

Звичайно, не в кожній такій компанії є офіс в центрі міста, розмірений графік чи класна сувенірка — але це компенсується командою однодумців, причетністю до перемоги та цікавими завданнями.

Зробити перший крок в miltech можна переглянувши вакансії наших партнерів чи перелік компаній, що працюють у цій сфері від DOU.

👍ПодобаєтьсяСподобалось17
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Особисто знаю Miltech компанію, яка свідомо обирає російське ПЗ, бо так дешевше. Буквально в 2024 році. Вони мабуть не знають що згідно російського законодавства всі дані мають зберігатися на території росії. Стосовно бронювання — цінний співробітник бігав від ТЦК, бо на бронь подали, але чекали 4 місяці. А він єдиний хто керував 40+ кількістю принтерів, та робив моделювання. Тобто проблем багато, щоб зробити продукт, який буде працювати. Буває що вся продукція — 100% брак. Тому що люди слабкі, часу немає, контракти горять. А потім все аврально на тестах ремонтується. Величезна проблема з управлінням, людьми які саме керують, приймають на себе відповідальність та швидко реагують. Якось так.

Miltech — доволі нова сфера в Україні, готових спеціалістів практично не існує.

Це неправда, є як державні установи, які займаються розробками ще з радянських часів, була також хвиля стартапів сучасного зразка в 2014. Просто більшість вчилась або фармила свої кілобакси на галерах і не цікавилась всім цим.
Ті державні установи нині дуже навіть зайняті, бо окрім розробок модно-молодіжних ребів з дронами, є ще величезний пласт роботи по розконсервації і ремонту старої, але від того не менш актуальної техніки.

З особистого досвіду взаємодії з мілтеком зразка 2014, відразу виникає ряд запитань:

Толкові хардварщики достатньо толкові по життю, щоб свічнутись у софт на кратно більші гроші, трохи менш толкові діди хронічно не знають англійської, в результаті ниття про те що їх не вистачає. Їм почали пропонувати адекватні компенсації, у випадку дідів, привели вимоги до адекватних задачі?

Тут не потрібно бентежитися, адже miltech зараз — одна з цілей наших ворогів, тож така «секретність» — це, перш за все, турбота про безпеку команди

Занадто сек’юрна і закрита компанія може взагалі працювати на росіян, та і податкову, ТЦК, перевірки на блок-постах і тому подібне ніхто не відміняв. Можливо мені так нещастило, але чомусь при такому акценті на безпеці, на просте питання «як іншим відповідати на запитання де працюю» такі мілтек-стартапи не могли дати чіткої відповіді.

Бронювання — його тоді просто не було, але тоді і мобілізація стосувалась призивників і резервістів, все було чітко. Як зараз буде вирішуватись, наприклад, дедлок, коли для бронювання потрібен військовий квиток, для військового квитка потрібна ВЛК, після якої можна відразу і штурмовиком відправити?

Розробка в Україні принципово обмежена термінами поставки компонентів і експортним контролем, це було навіть у мирний час. Чимало тодішніх «більш цивільних» розробок було винаходом велосипедів, які рентабельніше було б просто закупити готовими, чи зібрати з модулів, а по мірі наближення до «більш воєнних», «мілтех» швидко набував форм «оборонки», бо роботу скажемо по подавленню чи детектуванню озброєнь треба тестувати на полігонах. В результаті дійсно толкових і дійшовших до продакшну розробок з тих часів мало, значна кількість стартапів скоріше освоювала гроші під модну тему. Чи відбувається зараз спрощення регуляцій для полігонних випробувань?

Деякі проекти губило бажання за будь-яку ціну все локалізувати, від лиття пластику, до написання власного дистрибутиву лінуксу для SoC. Чи є зараз усвідомлення, що деякі частини розробки і виробництва є сенс аутсорсити, в тому числі і закордон? Чи відбувається скажемо аутсорс розробки софту вже наявним компаніям, чимало з яких простоюють без замовників?

З хардскілів в нас є кілька базових завдань, які допомагають оцінити експертизу кандидата. Наприклад, можу попросити намалювати RS-тригер на логічних елементах чи схему транзисторного підсилювача зі спільним емітером. Людина також повинна знати, як працює ключ на MOSFET-транзисторі, як під’єднати реле з 12-вольтовою котушкою до процесора, як працює D-тригер.

Також можу попросити запропонувати рішення, що стосується конкретної проблематики, з якою ми стикалися в роботі раніше. Так можна побачити, як людина підходить до вирішення нестандартних викликів. Останнім часом це питання стосується рішень, які працюють в умовах підвищених вібрацій.

.

шукайте «дідів»

Загалом мені важливо, щоб людина була готова працювати з терміновими завданнями, де треба запропонувати швидке рішення. Я завжди стараюся донести, що ми працюємо над приладами, що допомагають нашим захисникам. Є й овертайми, й складні та непередбачувані задачі. Класно, коли доєднуються люди, що поділяють цінності команди".

але це не їх (дідів) метод,

тупік © (тм)

Десь тільки на 5 сторінці виплили що розмова про

Українські miltech-компанії

А не ельфійський

Чи є в Україні стартапи, які працюють над створенням «розумної вогнепальної зброї»? Я не кажу про щось дрібне, типу пістолетів та автоматів, а скоріше про щось більш серйозне: кулемети, снайперські гвинтівки, крупнокаліберна зброя. Або стартапи, що працюють над поєднанням в одному продукті дронів та АІ?

Чи є в Україні стартапи, які працюють над створенням «розумної вогнепальної зброї»? Типу ... кулемети ...

Так, є розробка Шабля.

поєднанням в одному продукті дронів та АІ

майже в кожен дрон хочуть, але питання потреби та можливості, хоча тут ще й формулювання питання варто уточнити

дел. Перепутал компанию

Головне забули — бронювання. Це головне чому в таких компаніях сидять айтівці, бо там не супер-комфорт та часто специфічні вакансії. Правильно згадали про відсутність процесів.

Якщо стартап без бронювання(затримкою) та робота за КЗпП, то є ризик швидко отримати повістку. Після ФОПу це неочікуванно може бути.

Дух інженерного двіжу присутній, але там де немає совку та щось нове. А нових гарних виробів — одиниці.

У більшості компаній, з якими ми співпрацюємо, є бронювання. Дехто працює з працевлаштуванням на ТОВ, але більша частина — через Дія.City.
Далеко не завжди ключовою мотивацією доєднатися до мілтеку є бронь, але на співбесідах це питання, звісно, лунає.
Ми зараз працюємо тільки з компаніями, які вже мають робочий продукт чи софт, що вже застосовується на фронті. Совку там не бачила, але з процесами ще варто попрацювати.

але більша частина — через Дія.City.

Де немає бронювання 😂

Немає такої взаємозалежності) От якщо просто, як ФОП — то там бронювання не буде.

Якої ще взаємозалежності? Є факт — бронювання генг-спеціалістів немає. Переваг перед ФОПом — немає.

Дія сіті передбачає роботу як по гіг-контрактам, так і по трудовому договору, просто у контексті галер завжди на автоматі розуміється перше.

Частина компаній, з якими ми працюємо, працює через Дія.City та має можливість бронювати фахівців. У рекрутера завжди можна уточнити, чи передбачає позиція бронювання. Проте партнери розповідали, що від моменту подання фахівця на бронювання, до самого факту бронювання проходить біля 2-х місяців (в середньому).

від моменту подання фахівця на бронювання, до самого факту бронювання проходить біля 2-х місяців (в середньому).

в епоху інтернета та діжіталізації

Мені пропонували працювати в military стартапі осінню 2023, на той момент бронювання від компанії не було. Відповідно я відмовився з огляду на відсутність броні. Праця в подібних структурах буває виключно на об’єкті без remote з огляду на безпеку. Проте в 1 же місяць ключового спеціаліста може мобілізувати ТЦК, в штурмовики — десантники і тоді сенс в зміні роботи немає.

Підписатись на коментарі