Як обрати професію з орієнтиром на Захід?

Всім привіт. Можливо допис трохи буде сумбурним та дилетатським, оскільки таким є і це питання для мене поки що, але буду вдячний за поради.

Мені зараз 25 років. Маю вищу освіту маркетолога, досвід ін-хауз 2 роки, але не в розрізі діджитал, тому вважаю його не дуже цінним, і розряду крутити 1С, замовляти упаковку та рекламні матеріали, борди на трасі. Тобто нормального досвіду немає та і сам маркетинг не дуже приваблює в своєму загальному плані.

Вирішив з маркетингу загального податися в конкретні напрямки, обрав PPC та SEO — ніби все подобається, є навіть перші проєкти, але сумніваюсь в затребуваності цих професій, оскільки в нас цих спецам з досвідом на Ворк пропонують до 30к грн. Не надто радужні перспективи, оскільки їсти теж хочеться і коли ти інвестуєш десятки годин в навчання, а потім бачиш, як запрошують спеца з досвідом 5 років на зп. 25к грн — трохи сумно.

В Європі, куди я планують переїзд в довгостроковій перспективі — мабуть ситуація не краща. Прийнамні успішних прикладів не знаю, окрім тих, хто продає курси.

В зв’язку з цим хочу опанувати іншу професію. Наразі обираю між граф. дизайном і фронтендом. Вони мені досить цікаві, ну щоб ви не подумали, що керуюсь лише грішми (до речі так, я знаю, що там теж відразу багато не заробиш і до цього готовий). Але особисто знаю людей, які саме в цих напрямках досить комфортно себе почувають і в Україні і в Єропі.

Хоча можливо це ефект червого авто. Зупиняє звісно висока конкуренція, але вона є всюди, з іншого боку. Але обрати конкретний напрямок важко. Можливо ви щось порадите, чи поділитесь власним досвідом.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

якщо воно вам не дуже подобається то краще в дальнобойщики в Канаду

а потім на місці розберетесь зробите власний бізнес і все у вас буде добре.

Наразі обираю між граф. дизайном і фронтендом

З цих варіантів мені здається фронтенд має більше перспектив, бо навіть якщо саме з фронтендом не складеться, то отримані навички при його вивченні будуть мати багато спільного з іншими технічними напрямками. А от дизайн на мій погляд — занадто творчий напрям і АІ становить сильну загрозу для нього. Окрім того, багато людей вважають, що у них є «відчуття стилю», тому також намагаються потрапити у дизайн, що призводить до більш високої конкуренції серед кандидатів.

Спробуйте щось більш реальне, бо професії ви не маєте. Оператор верстатів з ЧПУ, токар, фрезерувальник, зварювальник, автоелектрик, слюсар-сантехник, спеціаліст по кондиціонерам та опаленню тощо. Мало того, ці професії будуть і на сході потрібні якщо до західу не доплинете і підете у ЗСУ

ну чого, може й возьмуть його на реакті формошльопіть якусь внутрішню систему в ТЦК :)

Там вже ветерани з птср, а для експертів по фронту є швидкий деплой у продові посадки

Да, в армії фронт-енд спеціалізація найневдячніша :(

Напевно не в тому форумі задаєте питання, треба задавати по діаспорах. Тут хлопці які поїхали до Канади нариклад, з освітою маркетолога-економіста стали служити в поліції youtu.be/jwE8qyEt7N0?t=311 (власене по грошам та пільгам дуже не погано визоде 80 тисяч на рік, що краше або так само за среднього програміста, поліцейський доволі забеспечена людина в Канаді крім того професія поважна, для суспільства там не тільки футболісти/хокеїсти наприклад в ціні).
Шодо ІТ — то якраз меркетинг судячи з усього це най затрубуваніша професія в ІТ (власне зажди і була, інженери, дизайнери, тестувальники тощо це тутошні робочі — «низько каваліфікований» персонал, пропозиція перевищує попит).

Переїхати на захід
Тоді будь яка

Але не дуже далеко, бо земля кругла

Я б зараз починав би з англійської та бекенду — пайтон та з планами в сторону аі/мл, дата аналіст, дата сайнтіст.

Електрик, сантехнік, муляр на вагу золота на Заході.

Не знаю, как там у дизайнеров, но если хочешь переехать на запад, погружайся в разработку. В этом году вошел во фронтенд. Готовься, будет тяжело. Я на изучение потратил год, поиск работы занял еще год, стартовые условия были дикими. Опыта работы нет, ВО по специальности нет, в олимпиадах со школы не участвовал.

у меня аналогично. Но фронтенд мне интересен еще и в контексте того, чем я занимаюсь сейчас, т.к. аналитика в PPC и уж тем более огромная доля SEO связана со знанием как работают сайты. Так что думаю, что даже если ничего не получится — какие-то знания в этой области точно понадобятся.

Конкуренцію варто враховувати, вакансії без досвіду отримують в середньому 62 відгуки згідно відкритої статистики за півроку
У напрямків Design, QA та Front-End в 4-5 разів більша конкуренція

Якщо вибираєте вивчати програмування то є онлайн-курс з програмування для початківців від Гарварду CS50, проходьте, здобудите базові знання, далі визначайтесь з напрямком та планом навчання roadmap.sh

Бери і опановуй що подобається, на початку грошей не буде, 1-2 роки навчання протримаєшся тоді вже можеш думати про якісь гроші на хліб. Справа яка тобі справді подобається оплати не потребує.

Щоб ви не обрали, вам повинно це подобатись, бо потрібно буде стати кращим в цьому.
PPC, SEO, Google ads... скоріше всього гугл і далі буде задавати тренди в рекламі в інтернеті, бізнес і далі буде шукати класних експертів які зможуть зробити крутий результат за мінімальний бюджет... просто вміти витратити мільйон недостатньо, якщо ви зможете за 500к зробити такий результат що інші за 1 млн, то вас будуть хантити агенції і інхаус діджитал команди.
Дизайн — скоріше за всього ШІ допоможе дуже з дизайном, тому потрібні будуть супер експерти в UX і в вирішенні бізнес проблем за допомогою ЮХ.
«фронтендом» — мабуть просто фронтендоб вже буде недостатньо, потрібно буде бути інженером який з допомогою ШІ буде вирішувати складні технологічні задачі.
ну це мій особистий погляд :)

Еще один вайтишник, ну сколько можно, поезд ушел

Пайтон , аі/мл — з найбільш вірогідністю буде ще хайп. Можна зайти

Підписатись на коментарі