Встигніть подати звіт КІК до 01 травня 2024, щоб не отримати штраф 302 800 грн

Залишився тиждень аби перекласти звітність іноземної компанії, яку ви контролюєте (КІК) та подати інформацію про неї у звіті за 2022 та 2023 роки.

Якщо ви ще не переклали звіти та не завірили переклад у нотаріуса — рекомендуємо зробити це негайно, адже штраф складає 302 800 грн.

В Електронному кабінеті платника наявна форма Звіту про контрольовані іноземні компанії з ідентифікатором форми F0108701 для фізичних осіб.

Законодавством передбачено дві форми Звіту для фізичних осіб: повний звіт (ідентифікатор F0108701) та скорочений (ідентифікатор F0108601).

Скорочений звіт подається у випадку, якщо станом на 01 травня 2024 року звіт контрольованої компанії за 2023 ще не подано в країні реєстрації.

У випадку подання Звіту про КІК за 2023 рік за скороченою формою контролююча особа зобов’язана подати повний Звіт про КІК до кінця 2024 календарного року.

Необхідно пам’ятати, що Звіт про КІК подають щодо кожної контрольованої іноземної компанії окремо та винятково в електронній формі.

Також важливо зазначити, що у випадку якщо ви зареєстровані як місцевий індивідуальний підприємець у країні перебування — подання звіту КІК не є для вас релевантним.

Яке наповнення звіту про КІК?

• Найменування КІК, адреса, організаційно — правова форма, номер державної реєстрації.
  • Розмір частки, якою володіє контролююча особа в КІК.
  • Структура володіння в разі опосередкованого володіння КІК.
  • Інформація про розмір доходу (виручки) від реалізації товарів (послуг) КІК, прибутку від операційної діяльності та прибутку до оподаткування за даними фінансової звітності КІК.
  • Розрахунок скоригованого прибутку КІК, розмір прибутку, який включається до загального оподатковуваного доходу контролюючої особи.
  • Інформацію про підстави звільнення від оподаткування КІК.
  • Суми дивідендів, отриманих КІК прямо або опосередковано через ланцюг підконтрольних юридичних осіб від українських юридичних осіб (за наявності).
  • Суми прибутку КІК, фактично сплачені на користь контролюючої особи (у випадку сплати).
  • Кількість працюючих у КІК, станом на кінець звітного (податкового) року.
  • Інформація про суму прибутку КІК, отриманої від постійного представництва (за наявності).
  • Список операцій КІК із пов’язаними нерезидентами, нерезидентами з низькоподаткових юрисдикцій із переліків КМУ № 1045 та № 480 (за наявності).
👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Доброго дня! Ми проживаємо, маємо шведські документи і маємо компанію в Швеції. В Україну приїжджаємо лише 10-20 днів в рік — як гості. Чи потрібно подавати КІК? Компанія ніякого відношення до України немає. Податки сплачуються в Швеції.

Добрий день!
Як давно ви проживаєте в Швеції? Чи є в Україні юридичні особи, засновниками яких ви є, або ФОП? Чи є у вас дохід із джерел в Україні?

Підкажіть будь ласкаб компанія заснована в 2024 році (LTD, Великобританія), звіт цей всерівно потрібен? Фінансового року ще ж не пройшло, а в 2022 чи 2023 компанія ще не існувала.

Добрий день!
В вашому випадку Вам потрібно подати повідомлення про набуття частки в КІК, а потім до травня 2025 року повний звіт про КІК.

Підкажіть будь ласка, якщо компанія зареєстрована лише в 2024 році LTD, і річної звітності та діяльності ще немає, чи потрібно всерівно подавати цей звіт?

Добрий день! В вашому випадку Вам потрібно подати повідомлення про набуття частки у КІК, а потім до травня 2025 року повний звіт про КІК, але в разі якщо до травня 2025 в країні, де зареєстрована компанія, не буде сформована повна податкова звітність за 2024 рік або інший податковий період для формування звіту — подати скорочений звіт, а до кінця 2025 — повний звіт про КІК

Добрий день. Просимо розглянути наступну ситуацію :
Товариство веде господарську діяльність( закупляє товар) з німецьким командитним товариством, оборот становить більше 10 млн грн в рік.
Нерезидент є податковим агентом на території Німеччини, так як є платником промислового податку (Gewerbesteuer) є податком, який стягується на місцевому (муніципальному) рівні,згідно наданої довідки податковим органом Німеччини.
Також посилаючиємось на угоду про уникнення подвійного оподакування (Згідно із пунктом 3 Статті 2 Угоди між Україною і Федеративною Республікою Німеччина про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доход і майно, ратифікованої Законом України від 22.11.1995 № 449/95-ВР «Про ратифікацію Угоди між Україною і Федеративною Республікою Німеччина про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доход і майно» (далі — Угода), податками, на які поширюється Угода у Федеративній Республіці Німеччина, зокрема, є: прибутковий податок, корпоративний податок, податок на майно і промисловий податок.)
Чи потрібно готувати звіт про ТЦУ по даному контрагенту, чи дані операції підпадають під контрольовані згідно українського законодавства?

Добрий день, цікавить наступне питання, якщо командитне товариство нерезидент, є платником податку Gewerbesteuer-промисловий податок, відповідно є податковим агентом Німеччини, і відповідно до угоди: Згідно із пунктом 3 Статті 2 Угоди між Україною і Федеративною Республікою Німеччина про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доход і майно, ратифікованої Законом України від 22.11.1995 № 449/95-ВР «Про ратифікацію Угоди між Україною і Федеративною Республікою Німеччина про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доход і майно» (далі — Угода), податками, на які поширюється Угода у Федеративній Республіці Німеччина, зокрема, є: прибутковий податок, корпоративний податок, податок на майно і промисловий податок.
Питання : чи українське ТОВ, оборот якого вищезгаданим командитним товариством перевищує 10 млн грн, підпадає під контроьловані операції ?

Доброго дня, чи подає інший з подружжя КІК звіт як пов’язана особа, якщо вона володіє 0.1% іноземної компанії? Мені належить більше 10% цієї компанії.

Доброго дня, чи подають повязані особи КІК звіт, якщо інший з подружжя володіє 0.1% інозоменої компанії? Мені належить більше 10% цієї компанії.

Підкажіть, будь ласка, чи потрібно подавати повідомлення про Кік та подавати звіт КІК в 25р, якщо фізична особа виїхала за кордон в січні 24р і створила компанію в квітні 24р., в Україні фоп закритий в 23р, зареєстрованого місця проживання в Україні не має?

Добрий день!
Тут потрібно розбиратися з податковим резидентством. Чи є доходи з джерел в Україні? Чи є зареєстровані юридичні особи в Україні?

Тут є спеціалісти з цього питання які можуть надати консультацію?

Так, можемо проконсультувати. Пишіть в особисті

Підкажіть будь ласка, якщо останні 4 роки проживаю разом з родиною за кордоном по місцю реєстрації компаніі чи потрібно в такому випадку подавати КІК? Жодного разу в Україні після виїзду не був, підприємницької діяльності там не маю

На перший погляд Вас можна вважати не податковим резидентом України, але потрібно розбиратися детальніше.

Підкажіть будь ласка, виїхали за кордон в кінці 2022 року, і по даний час знаходимося там, відкритих ФОП чи ТОВ в Україні не було. Сестра відкрила ФОП за кордоном у вересні 2024 року. Потрібно подавати звітність КІК в Україну?

якщо відкрили саме ФОП (індивідуальну особу підприємця) , тобто НЕ юридичну особу — то КІК не подається

Виїхав з України з сім’єю незадовго перед початком війни, з того часу знаходжусь за кордоном, в середині грудня 2023 відкрив компанію AS в Норвегії, в кінці грудня 2023 закрив ФОП 3 групи в Україні. Чи правильно я розумію, що не рахуючись податковим резидентом в Україні (центр життєвих інтересів не в Україні), я не зобов’язаний подавати повідомлення про КІК і звіт?

фраза «виїхав незадовго перед початком війни, з того часу знаходжусь за кордоном» не є достятньо інформативною .Якщо з моменту виїзду ви в різних країнах перебували до 183 днів, (наприклад 2 місяці Польщі, потім 5 місяців Хорватія і тд), то ви податковий резидент УКраїни. Для того щоб стати Податковим резидентом іншої країни потрібно у іншій країні 183 і більше днів перебувати в ній + центр життєвих інтересів. Оскільки до кінця грудня у вас був ФОП 3 гр в Україні, то податкова буде вважати центром ваших життєвих інтересів Україну.
Враховуйте, що платником єдиного податку можуть бути тільки резиденти (ст 291.5.7 ПКУ) — мається на увазі податкове резиденство, оскільки сфера ПКУ це податки, збори, платежі.
Якщо у вас дійсно є підстави вважати що ви втратили резидентсво, то можете звіт КІК та Майновий стан із додатком КІК не подавати, але тоді дослідіть що у вас з єдиним податком . Податкова має право направити вам запит на підтвердні документи щодо втрати статусу податкового резиденства.

Дуже дякую за відповідь. Саме так, з моменту виїзду довгий час перебував в різних країнах ніде не затримуючись довше ніж 3 місяці. В кінці вересня 2023 отримав тимчасовий дозвіл на проживання в Норвегії, податковим резидентом Норвегії згідно її правил став 1 січня 2024р. "

дослідіть що у вас з єдиним податком

, оскільки з бухгалтерією мені допомагав бухгалтер, то я насправді не знаю, що досліджувати. Але з того що знаю, то всі податки за 2023 рік були сплачені, включно з ЄП. На початку січня 2024 рахунки ФОП в банку були закриті. Напевно, за логікою податкової я був податковим резидентом в Україні до кінця 2023 року. Заявка на відкриття компанії в Норвегії була створена всередині грудня, виходить, що було приблизно 2 тижні, коли я був ще податковим резидентом в Україні і відкрив компанію за кордоном. На жаль, тоді коли відкривав компанію і до вчора не задумувався про КІК. А зараз виглядає, що вже пізно подавати повідомлення і звіт... цікаво, яка ймовірність проблем/штрафів в цій ситуації і чи можна щось зробити, щоб уникнути чи бути готовими до них :)

повідомлення ви протермінували, а звіт про кік і майновий стан ви встигаєте, навіщо збільшувати собі штрафи? в звіті про КІК не вказується дата створення компанії, дата набуття права власності на компанію, тим паче що по компаніям право власності на частки в яких набуто до 2022 року повідомлення не подається.

Дякую, буду подавати повідомлення і, напевно, звіт також. Виглядає, що за протерміноване повідомлення не мало би бути штрафу, якщо воно дійде швидше, ніж податкова була проінформована про наявність КІК з інших джерел, побачимо :)

якщо у вас станом на сьогодні немає 183 днів за останні 12 місяців в одній країні — то ви є податковим резидентом України. Якщо зараз є 183+ дні наприклад в Норвегії — то з першого дня з 183-х днів ви поатковий резидент Норвегії.

Підкажіть будь-ласка в скороченому звіті Кік дата початку і кінець фінансового року, який період ставити просто ще одне підприємство не здало звітність, будуть здавати до 30.07.24

ставите той період , який компанія має за свій фінансовий рік . наприклад для Румунської компанії фінансовий рік 01.01.20хх — 31.12.20ху, але звіт за 2023 рік в румунські органи компанія має здати до 25.06.24 . Для такої компанії строки 10.1 −10.2 не заповнюються, оскільки в них фінансовий рік такий самий як і календарний .

а якщо фінрік 01.09.22- 01.09.23 , а граничний термін фінзвітності 01.06.24,тот строки 10.1 —10.2 так і заповнюються 01.09.22- 01.09.2 ?

так, але здається повинно бути 01.09.22-31.08.2023

Ні, індивідуальним підприємцям не потрібно подавати ні повідомлення, ні звіт КІК.

Ксенія, вибачте, якщо перепитує те саме, хочу зрозуміти. Я правильно розумію, що фізична особа (резидент України, що тут проживає), яка зареєстрована як ФОП (платник ЄП) звільнена від звітності з КІК? Тобто, окрім загальної звітності — щоквартальної податкової декларації з ЄП та щорічної з ЄСВ, нічого додаткового не має подавати, навіть якщо така особа стає засновником іноземної компанії, наприклад у США? Вдячний за увагу та відповідь!

якщо така особа стає засновником іноземної компанії

тодi трeба звiтувати по KIK, нe трeба якщо вiдкривати фоп (нe компанiю) за кордоном.

Будьте ласкаві, скажіть, а що таке «ФОП за кордоном»? Де таке ще є? Думав це суто українська (ну може, «пострадянська») форма господарювання? У США є поняття «Single-member LLC», наприклад. Але то все таки — юрособа, як не крути.

Польща — JDG (Jednoosobowa działalność gospodarcza)
Чeхiя — OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná)
Icпанiя — Autonomo
Словаччина — živnostnik

Ну взагалi поняття „контрактор” чи self-employed багато дe є.

Добрий день. А підкажіть будь ласка. Скорочений звіт за 2022 та 2023 року подавати окремо за кожен рік? Тобто надсилати два звіти за кожен рік окремо?

За 2022 рік вже не можна подати скорочений звіт, тільки повний, і так податкова пішла на зустріч і зробила відсрочку до 1 травня 2024.

В елетронному кабінеті податкової не дає можливості вибрати 2022 рік в повному звіті. Автоматично ставить 2023... PLEASE HELP!!!!

Мав з другом стартап по фану, який було зареєстровано у 2021 році в UK Company House. Я там трошки допомагав і мені дали маленьку частку. Ніякого доходу і активності там не було, чисто формальна компанія, яка зараз є привидом. У 2024 попросив мене звідти прибрати і я передав безкоштовно свою частку другу. Я ніколи там не був директором, в мене було просто 5% shares. Але там ще був інший резидент України, у якого є 34% shares і який є директором. Решта власників є резидентами інших країн. Я правильно розумію, що я не є КІК і мені нічого не потрібно подавати у податкову?

Правильно, якщо менше 10% — не вважаєтесь контролером, нічого подавати не потрібно.

Дякую! А якби в мене була також позиція директора, але менше 10% shares, то це рахувалось би фактичним контролем за компанією (і вимогою на подачу КІК) чи ні?

Так, це вже інша справа, фактичний контроль присутній.

А якщо є іноземна компанія, засновниками є батько, син та ще 1 особа. У батька 86 %, у інших по 7%. Тут питання, чи потрібно подавати також звіт по КІК сину у якого тільки 7 % ? Чи вважається що син володіє опосередковано 86% відсотками які є у батька?

В такому випадку повідомлення про КІК повинен подати тільки батько, в самому повідомленні в п. 15 зазначити дані сина та ще 1 особи, а звіт по КІК подає тільки батько. Хоча син і є пов’язаною особою, опосередкованого володіння у вашій схемі кінцевих бенефіціарних власників немає.

Дякую. І ще таке питання.
Там де відсотки володіння, п. 17 Звіту, вказувати тільки безпосереднє володіння — 86% і все так? Опосередковане володіння через пов’язаних осіб (7% сина) не потрібно зовсім вказувати? (п 17.3 та 18.3 Звіту)

Або інша ситуація. Якби батько мав 55 % а син 35 %. То звіт подають обидва, але знову питання щодо того чи потрібно в звіті вказувати опосередковане володіння (Син опосередковано володіє 55% батька)
Чи родинні зв’язки не можуть вважатись опосередкованим володінням?

Взагалі припиніть думати, що коли родичі разом володіють частками в 1 компанії існує факт опосередкованого володіння.
Приклад опосередкованого володіння:
компанією А володіє громадянин А на 25%, громадянин Б на 25% і компанія Б на 50%,
компанією Б володіє громадянин А на 50% і громадянин Б на 50%.
Тут у нас виходить, що громадянин А і громадянин Б мають пряме володіння компанією А по 25% і опосередковане володіння компанією А через компанію Б так само по 25%.

а як правильно подати повідомлення про КІК якщо в мене британська компанія закрилась... в причині подачі повідомлення ставити???

Перелік причин повідомлення (строка 5 повідомлення) відмічається символом «v» цифрове значення (зазначається одна або декілька причин):
1. Безпосереднє набуття частки в іноземній юридичній особі, що призводить до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою.
2. Опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі, що призводить до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою.
3. Початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою. Позначення цієї причини потребує обов’язкового заповнення графи 19 «Обставина(и) фактичного контролю».
4. Заснування майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.
5. Створення майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.
6. Набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.
7. Відчуження частки в іноземній юридичній особі, що призводить до втрати визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою.
8. Припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до втрати визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою.
9. Ліквідація майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.
10. Відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

У вашому випадку, наскільки зрозуміло з вхідних даних, відмітку потрібно поставити навпроти цифри 8.

Ксeнiя, ранiшe було правило, якщо частка в компанiї мeньшe 10%, то подавати звiт по KIK нe трeба. Воно щe дiє?

так, з 2024 року контролером КІК вважається особа, що володіє 10% і більше в компанії і разом з іншими податковими резидентами України вони володіють частками в розмірі щонайменше 50 %. Тобто якщо менше 10% — ви не вважаєтесь контролером КІК, звіт і повідомлення подавати не потрібно.

Якщо компанія заснована в лютому 2024 року, треба подавати звітність вже, чи наступного року?

Протягом 60 днів з моменту заснування засновнику (контролеру КІК) необхідно подати в податкову повідомлення про набуття частки в КІК, а звіт за 2024 рік подати до 1 травня 2025 року.
До речі штрафи за неподання повідомлення про набуття частки в КІК теж великі — 908 400 гривень.

Залежно від того який у вашій іноземній компанії буде звітний період.

Якщо кінець звітного періоду буде у межах 2024 року, то тоді ви повинні будете звітувати за КІК у 2025. Якщо звітний період відрізняється від календарного та буде закінчуватися у 2025 році, то тоді ваш звітний період буде 2025 рік та подавати звітність ви будете у 2026.

Консультація податкова з цього приводу: if.tax.gov.ua/...​-ark/news-ark/773202.html

АЛЕ не забуваємо, що в нас є на доопрацюванні Законопроєкт по КІК, після прийняття якого може ця позиція змінитися.

Тож треба слідкувати за змінами у законодавстві.

В такому випадку обов’язок подавати звіт по КІК все-одно є, просто в іншої особи-контолера, але крім того ще й повідомлення потрібно подати про відчуження частки в КІК. Глобально «переписати частку» не вирішує жодну з проблем.

Вирішує, якщо «перепишуть» на особу, яка не є резидентом в Україні, а в країні резидентства такої особи правила КІК щодо ФО не діють

Привіт! Підкажить будь ласка. Чи обов’язково при поданні звіту подавати декларацію про доходи від фізособи? (якщо важливо, подаємо скорочений поки). Дякую наперед!

В роз’ясненнях податкових органів вказується, що звіт про КІК має бути подано ОДНОЧАСНО з поданням річної декларації про майновий стан і доходи (для фізичних осіб)

підскажіть а якщо у мого кік звітний період у іншій країні закінчується у 2024 році то чи я маю подавати скорочену форму ?

Так, обовʼязково подавайте скорочену форму, там тільки реєстраційні дані про компанію. Можемо поділитися з вами короткою інструкцією. А повний звіт необхідно подати до кінця 2024 року.

так якщо можна поділіться... буду вдячна

Доброго дня, чи можна отримати інстукцію з подачі повного звіту після скороченого, Дякую! [email protected]

Якщо звітний період контрольованої іноземної компанії починається у 2023 року та закінчується у 2024 року, то першим звітним періодом для такої компанії буде 2024 рік, відповідно контролююча особа зобов’язана подати звіт про контрольовані іноземні компанії за 2024 рік у 2025 році разом з декларацію про майновий стан і доходи або податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за 2024 рік.

ПКУ: 39-2.5.1. Для цілей податкового контролю за оподаткуванням прибутку контрольованої іноземної компанії звітним (податковим) періодом є календарний рік або інший звітний період контрольованої іноземної компанії, що закінчується протягом календарного року.

Посилання на податкову консультацію з цього приводу: if.tax.gov.ua/...​-ark/news-ark/773202.html

АЛЕ якщо ви маєте діяльність (навіть з 0 показниками) за звітний період 2022-2023 рокив, то тоді вам треба відзвітувати по таким періодам до 30 квітня 2024 включно.

Це тільки для резидентів

Вірно, це стосується осіб, які в розумінні законодавства України є контролюючими особами іноземних компаній. Контролюючою особою є фізична особа або юридична особа — резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.

сьогодні ми усі президенти ))

Підписатись на коментарі