Добірка професійної літератури для айтівців до Всесвітнього дня книги

90% інформації зараз ми споживаємо з інтернету, але міцною базою й основою для нас залишаються — книги.

📚У Всесвітній день книг хочу, щоб ви не забували, яке приємне та цікаве може бути дозвілля без гаджетів.

А щоб збільшити користь від споживання книжкового контенту, я підготував підбірку професійної літератури, що вже стала класикою у світі IT, але досі не втрачає своєї актуальності серед айтівців.

Ось п’ять must-have книжок від мене:

🔸 «Чистий код» Роберта Мартіна — маніфест чистого коду! Книга ділиться на три розділи, з яких особливо цінним є розділ про «запахи» коду та евристичні правила. Мартін навчає читачів виявляти й усувати типові проблеми коду, розʼяснює важливість чіткої номенклатури та наголошує на необхідності постійного рефакторингу. Книга може здатися складною через велику кількість деталей та прикладів на Java, але її рекомендації залишаються універсальними. Також, якщо хочеться чогось легенького та більш філосовського можно читнути також книгу Роберта «Чистий кодер» — вона більше про підходи до програмування та філософію програмування. Доречі, я робив огляд першої:

та другої:

🔸 «Програміст-прагматик» Ендрю Ханта і Девіда Томаса — навігатор від новачка до гуру. «Програміст-прагматик» — це класика у світі програмування. Автори надають поради, які залишаються релевантними, попри час, що минув з моменту їх написання. Книга викладає як основоположні принципи, так і конкретні технічні рекомендації, від налагодження коду до модульного тестування. Вона може виявитися незамінною для початківців, які не мають поруч досвідченого ментора.

🔸 «Рефакторинг» Мартіна Фаулера — про зрозумілий та ефективний код. Методи рефакторингу описані тут так детально і зрозуміло, що кожен початківець знайде для себе тут щось корисне. Нещодавно вийшло оновлене видання, де додані нові техніки й оновлені приклади на Java.

🔸 «Грокаємо алгоритми» Адітья Бхаргава — ілюстрований гайд, який робить складне простим і зрозумілим. Ця книга служить чудовим стартом у світі алгоритмів, закладаючи міцний фундамент для майбутнього розширення знаннь. Автор прагнув зробити книгу доступною, тому вона підходить навіть тим, хто традиційно уникає математики чи вважає алгоритми надто складними. Книга просто та зрозуміло вводить читача в тему алгоритмів, використовуючи численні ілюстрації та кодові приклади на Python, хоча специфіка мови програмування не є вирішальною.

🔸 «Досконалий код» Стіва Макконнелла — занурення у філософію та техніки кодінгу від профі своєї справи. 3 огляду на перше видання, зараз книга повністю адаптована до новітніх технологічних тенденцій із багатьма прикладами, що ілюструють як технічні, так і творчі аспекти програмування. Незалежно від вашого рівня професійної підготовки, ви знайдете інструменти для створення ефективних і простих у керуванні систем, вдосконалення коду, ефективної командної роботи, застосування стратегій захисного програмування для мінімізації помилок, а також методики для швидкого налагодження та виявлення проблем на ранніх етапах.

Рекомендую читати в оригіналі англійською мовою, бо в перекладах інколи трапляються неточності ❤️
Завантажуйте, читайте, програмуйте! А які ваші улюблені книжки?

P.S. Якщо сподобалось, підписуйтесь на мій Telegram-канал, де я пишу про менеджмент, розробку, та тестування, або YouTube.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

«Грокаємо алгоритми»

За книгу лайк, нещодавно як раз вийшло видання української від артхас, мастхев

100%! лагідна алгоритмізація :D

Чистий код

Навіщо це непорозуміння форсити?
Краще вже «Agile Software Development: Principles, Patterns and Practices» того ж Мартіна.

Підписатись на коментарі