Nodejs немного еще поживет, но js это конечно для ценителей извращений. Питон немного ожил за счет всякой аналитики и мл, но это скорей всего временно, кто-то даже пытается на нем веб еще делать, в остальных сферах его двигают go, rust, nodejs и тд. PHP движется по инерции, каких то кардинальных изменений тут не планируется, хуже всего это зарплатный потолок.
Имхо учить js/ts + c# или js/ts + golang.
ps: Today is launch day for Ubuntu 24.04 and .NET 8 is part of the new release. When we first started working on .NET Core, we didn’t even talk about the idea of .NET being part of Ubuntu. It seemed well into fantasy. Almost 10 years later, we work closely with Canonical engineers and .NET is in the Ubuntu archive. Exciting times!
> Завжди працював на фрилансі та робив маленькі проєкти, зараз вирішив, що хочу йти в офіс А чем занимались на фрилансе? Под офисом имеется ввиду работа в офисе на компанию имеющую представительство в Украине?
Дивлячись де. Я якось робив порівняння програм базового курсу техуніверситетів США з комп’ютерних наук. І там чітка різниця для студентів молодших курсів, на західному узбережжі універи віддають перевагу С як першій мові, а от на східному Python. Просто десь упор йде скажімо на прикладний софт, бізнес-логіку. Напевно там де близько до бірж, інвестиційних банків, залишків промислових підприємств тощо. І відповідно на системне програмування там де ближче до Кремнієвої Долини з її ІТ гігінтами та стартапами.
1. Over 77% of all active and live websites use PHP. 2. More than 87 million websites have been powered by PHP since 1995. 3. PHP is behind over 22% of the top 10,000 sites. 6. Over 2,000 high-traffic and famous websites use PHP. 13. PHP surpasses other programming languages in usage, raking a 77.4% share. 14. Around 79% of the programming language market is owned by PHP.
Веб це ж не тільки інтернет, правда? Є ще intranet і private cloud. Та і в інтернеті не лише сайти. Ще є багато інших сервісів. Також в цьому самому інтернеті є високонавантажені сайти, які пишуться здебільшого не на PHP. Це яскраво показує статистика, яку ви тут приводите як аргумент. Ми бачимо цей загадковий обвал від 77% (всі сайти дитячих садочків і магазинчиків на два покупця) до 22% (топ 10000).
аргументом блондинки, да: — чоловіки вищі за жінок — неправда! я знаю дві сімейні пари, де вона вища за нього!
Також в цьому самому інтернеті є високонавантажені сайти
Звісно що є й такі сайти.
Ще є багато інших сервісів.
Є і сервіси, для того щоб працювали інші сайти. Є й операційни системи, для того щоб працювали ці сервіси та сайти Є й драйвери заліза, без яких не працювало б вищеназване.
То що ви хочете довести? Що якщо драйвери заліза не пишуться на .NET то .NET мертва коняка?
трапилось випадково це обговорення, тож буду некропостити.
Дохла кобила? Є така штука — статистика. Більше 60% вебу бігає на Вордпресс. ВОРДПРЕСС, Карл. А ВП — це пхп. Лара, Симфоні, Юі... ще + .... ресурсів.
Я не то шоб критикую вашу думку, бо там нема шо критикувати. Але мені здається, шо хоча б паростки аналітичного мислення у айтівця мають бути. А якшо почати аналізувати веб... то перечитуємо комент зі слів «Більше 60% вебу...»
І от якшо говорити ПО ТЕМІ, і базуватись на АКТУАЛЬНОСТІ, то є факти — скільки, чого і де працює на «дохлій кобилі». А ше є таке поняття, як цілі бізнесу. І якшо ви, наприклад, тім/тех лід, і для лендінгу під якийсь корпоративний івент поженете тіму робити бек і фронт з 0 на Го/Пітоні/JS фреймворках, і писати для нього власний сервер — business owner мав би вас звільнити за 3 секунди.
Про інтра — ви б здивувалися, наскідьки вільно і широко в корп. мережах знаходить собі практичне використання пихи, і навіть конкретно Вордпресу. В мережах великих міжнародних фінансових корпорацій.
ну да, в повітрі не тільки, та і не стільки кисень оО Меня якраз то зрозуміло. Але ну дуже багато чого працювало, і працює на пхп, і нема сенсу/бізнес вигоди, шоб писати це на чомусь іншому. Пхп спокійно і впевнено розвивається, має величезне комьюніті, доки і тд.
Сергій, почну з того що моя улюблена мова зараз C# :) Також є професійний досвід роботи використовуючи для бекенду Java, Python, Javascript (щоб ви не подумали що я ковбой який любить їздити виключно на мертвих конях) і звичайно PHP. І на PHP якраз в мене найбільше досвіду. Так от, це не тільки вордпрес і лендінги. Навіть скажу так — щось типу лендінгів і маленьких сайтів (попри інше) я робив як фрілансер до 2006 року. А після — кожен проект де я працював це був типу «ентрерпрайз» :) Від найпопулярнішого в Голандії інтернет аукціону на власному інтернальному фреймворку (мільйони користувачів). До системи трекінгу відвідувань працівників (з купою інтеграцій з біометричними девайсами і тд) чи маленьких фінтек стартапів. Або найпопулярніший опен сорс ікомерс — маджента (до речі, нічого подібного на іншій мові поки нема а один з найблільших конкурентів — вукомерс — це плагін під вордпрес :)))) ). А зараз працюю в компанії яка на пехапе моноліті підняла і підтримує декілька багатомільйонних ігор з плеєр базою в десятки мільйонів (і тут я на всі 100% погоджуюсь що пхп тут вже трошки не на свому місці, і через це ведеться реплатформінг і редизайн системи)
Тому те що ви про щось не в курсі і у вашому внутрішньому всесвіті цього не існує — це не означає що цього не існує об’єктивно ;) Не на одному вордпресі тримається за життя пиха :)
Тому те що ви про щось не в курсі і у вашому внутрішньому всесвіті цього не існує
Ну це трошки образливо на фоні того, що мені тут люди намагаються довести, що веба поза PHP, CMS, HTML і HTTP не існує.
Не на одному вордпресі тримається за життя пиха :)
Та я в курсі.
Але мені щось здається, що ви краще за мене знаєте про перспективи цієї платформи. Попри прогрес останніх років, PHP вже не дожене конкурентів. Залишилась лише одна ніша, де ця технологія домінує. Там дуже гарні цифри, не заперечую, але ця ніша звужується. Фрагментація і кількість технологій збільшується. Тому люди розширюють свій стек щоб мати змогу продати свої послуги, як от наприклад ви:
Також є професійний досвід роботи використовуючи для бекенду Java, Python
Але існують і сектанти, які тримаються за свої знання 15-річної давності і безапеляційно проголошують себе царями гори (веба).
Залишилась лише одна ніша, де ця технологія домінує
Market Dominance: PHP continues to be a dominant force in web development, with over 77% of websites using PHP www.geeksforgeeks.org/future-of-php
Another survey reveals that 78.9% of websites utilize PHP server-side programming and Cloud to harness the benefits of both. This proactive strategy offers cost-effective, scalable, and adaptable web solutions. www.linkedin.com/...-2024-sophia-tondon-hf3zf
Фрагментація і кількість технологій збільшується
Most Popular Web Development Technologies: Back-End Frameworks: Node.js: JavaScript runtime environment enabling server-side scripting and real-time applications. PHP: Mature and widely used language for dynamic websites, powering popular CMS like WordPress. Python with Django: Powerful combo offering rapid development and clean, maintainable code.
які тримаються за свої знання 15-річної давності
PHP’s ongoing popularity and suitability for the web: horizontal scaling. You can spin up more application instances when you need to scale your application up, instead of taking down the application to provision a larger, more capable server. Horizontal scalability helps reduce total cost of ownership, particularly when deploying to the cloud, as you can scale back when your traffic goes down, reducing your costs. medium.com/...ends-in-2024-d8ce6df7ce48
ця ніша звужується
Яка, і приведить статистику з якої ви це взяли :)
Рейтінг Tiobe — це статистика — популярності запитів про мову програмування, а не використання.
Sophia Tondon (Artificial Intelligence, Data Analytics, E-Commerce, and Digital Transformation) звичайно х-ні не напише. Це ж ціла стаття в інтернеті, неабищо.
Ну це трошки образливо на фоні того, що мені тут люди намагаються довести, що веба поза PHP, CMS, HTML і HTTP не існує.
Прийміть мої вибачення якщо образив — в мене не було такого наміру. Просто прочитав ваш комент один і дійсно трохи різко відповів.
Але існують і сектанти, які тримаються за свої знання 15-річної давності і безапеляційно проголошують себе царями гори (веба).
До речі, кількість програмістів на PHP теж є одним з факторів популярності мови. Не знаю як зараз, можливо ця тенденція зміниться через глобальну кризу в айті. Але ще декілька років тому при планування нових проектів також враховувався такий фактор як доступність спеціалістів на ринку (для швидкого розширення команди). І PHP в цій категорії теж був у топах.
en.m.wikipedia.org/...ontent_management_systems Рахуйте. Не така велика різниця, як ви думаєте. Чи ви потім прибіжите і будете розказувати, що кількість не головне, давайте популярність порахуємо?
ви про тренд SaaS? а я так сталося що якщо викреслити Shopify — то ваши тези про .NET — пустопорожні?
SaaS же продукти — конкуренти — продуктам а не технологіям, а тим більш мовам програмування. Вони перемагають не тим на чому написані, тому їх не можна брати як перевагу якоїсь технології.
веб — це веб. Буквально. В і цій павутині все дуже щільно пов’язано між собою, а головна ціль одна — доставка змісту (ака контент). Мета доставки — надання, запит, обробка інформації, часто — з метою здобуття вигоди. І виключна частина скажімо так, «фронту» цього механізму працює на отій дохлій кобилі)))
Тому ше раз кажу — не сперечайтеся, бо ви програли цей диспут одразу, як власне його почали — фразою про мертвих коней)))
Нагадаю, автор топіку взагалі цікавився, шо є комерційно вигідним. І якшо шо (хтось тут також згадував про стелю зп у випадку з пхп), то до війни власне тут же, на ДОУ, не дивиною були вакансії типу Тім Лід пхп, 10,000 $
А все чого? — бо "
виключна частина скажімо так, «фронту» цього механізму...
А вас на посаду управляючого ЖЕКом нумер 2345 прийняли? Я думаю ні, тому що ви на неї не подавались. До чого тут питання прийняли-не прийняли, мова про вакансії і зп.
Якшо стану говорити про вакансії СЕО — це автоматично означає, шо я на них подаюсь?)
а на беку у геймдевовських компаній частенько — PHP Можна по вакансіях подивитись. Або — самі сервіси підтримки моб апкі на Node.js або Go — а купа «бухгалтерії», аналітики, дашборди — на PHP
Знаю про декілька відомих в нас фінансових сервісів — на беку там теж PHP.
Так що PHP на зараз — це не тілько веб, а і чистий бекенд з API :)
Я розумію коли на синтаксис звертають увагу люди, які програмування позавчора вперше побачили, але яка в біса різниця що там за синтаксис для людини, яка розуміє як речі під капотом працюють?
Швидше стеріотип галерний чи певних курсів, які навчають переважно : JavaScript, Node та Frontend-у. Матрешка-балалайка-горбачов і двое russians один Віктор Руставіллі з Тбілісі інший Іван Данко з Києва.
Ось я не знаю пітона і шось не побачив шоб мені це мішало працювати. Людина за ноду в контексті серверу питає, а для збірок хз шо там вчити. Як файл перенести з одної директорії в іншу враховуючи шо це вже є насетаплено як правило за тебе
Ну на вашій маленькій діляночці можливо так. Але не завжди буде на проекті «татко», який налаштує все для вас і напише бекенд. Інколи треба мастити руки і вчити весь зоопарк технологій, який є на проекті.
Інколи треба мастити руки і вчити весь зоопарк технологій, який є на проекті.
Це лише в компаніях та проектах «рога і копита». Чим більший зоопарк, тим більше людей та ролей, хто за що відповідає. Принаймні на дорослих проектах.
Розробник не буде розбиратись в кубернетесі (окрім як глянути логи чи законектитись в контейнер в поді, це дві команди kubectl, не більше), хелм чартах та іншій девопсовій штуці, тим паче відповідати за те, що він наконфігурить, бо це не його домен і не його обов"язки. Девопси взагалі можуть, наприклад, не відповідати за CI/CD, цим буде займатись release-engineering команда. Тераформ конфігами чи конфігурацією клаудів розробник також не буде займатись.
На стартапах таке інколи буває, але стартап-культура і люди які там тусять знають куди йдуть, а йдуть за $, досвідом та шансом заробити ще більше $, якщо стартап взлетить.
Built large security applications logic parts (both front- and back-end layers, cron jobs, REST API-clients, processing engines). This includes implementation of the new large web-tools for gathering/displaying and storing specific security related data like all kinds of domains/urls/ratings etc. • Built dynamic support for current and next-gen version of a product based on different versions of Elasticsearch. • Built new back-end product with linear scalability intended to perform different independent set of tests (Perl/SpamAssassin, decryption, database integrity (Berkeley DB) and many others) on content from file archives coming from different products/sources and extending related product to perform communication between each other through the RPC. • Built specific test tools for generating and querying API data to simplify QC engineers’ duties with manual testing.
Це поганий приклад, бо лише якраз описані речі, що входили в доменну зону розробки бекенд-продуктів у портфоліо проекту (на двох треба було базово вміти на джейквері та реакті, проте це примітивщина).
Мова була про зоопарк технологій, що належать різним ролям (як девопс та інші), ось це вже мало хто вчити буде.
В Cisco якраз хороше розділення ролей, де кожен займається своїм.
PHP is a minor evil perpetrated and created by incompetent amateurs, whereas Perl is a great and insidious evil perpetrated by skilled but perverted professionals." ~ Jon Ribbens
Він як і Python дуже скриптовий, хоча Python менше. Відповідно з мови по максимуму прибрали undefined bechavior — що є найбільшою проблемою C/C++. Тобто там де программа на С покрешиться із захистом пам’яті ОС, або буде робити не те, що треба відповідно до умов (тобто поведінка не гарантується), програми на JavaScript та Python продовжуватимуть працювати без крешів і тому подібного просто будуть виконувати алгоритм який не відповідає бізнес логіці. Наприклад в JavaScript можна ділити на нуль www.educative.io/...ipt-handle-divide-by-zero Якщо ділиться 0 на нуль то результат буде NaN, якщо позитивне значення — результат позитивна безкінечність Infinity, негативне значення — негативна безкінечність -Infinity. І ціла купа правил з приведення типів різного з розряду ’1’+1 == 11 чи 1 + ’1′ == 11. Це наклало ряд лімітацій і компромісів по перформансу, як то модель пам’яті несумісна з підтримкою потоків, обов’язковою збіркою сміття, не оптимальним використанням пам’яті через мешу кількість типів даних (наприклад усі числові данні це float 4 байти) тощо. Це в цілому стосується більшості скріптових інтерпретаційних мов як JavaScript так і Python. В них є свої переваги так і недоліки, які прямо протилежні до строго типізованих статичних компільованих мов як : C/С++, Java, C#, Ada, Object Pasal, Rust тощо. В будь якому випадку жодна з мов програмування не вирішує жодних проблем з неоптимальним програмуванням і кваліфікацією програміста (зокрема доброго знання особливостей мови і технологічного стеку з яким працює програміст) і ніколи не вирішить, як би там не це не рекламували маркетологи. От з AI тут я вже не впевнений, через певний час ми швидше за усе усі писатимемо більш високорівневий код на промптах, але ще не сьогодні.
До чого тут перехід з ноди на пхп ? Щоб він не взяв всеодно буде колись дотичний до фронта. Того краще бути з ноди дотичнм до фронта ніж з інших двох. Принаймні на рівні схожості синтаксису
Зараз нажаль на ринку така ситуація, що навіть досвідчені розробники, що купу років пропрацювали з певною мовою, не завжди швидко й легко знаходять роботу. Так що тут скоріше треба орієнтуватися на те, де більше вакансій і де буде особисто вам простіше пройти співбесіду.
Але якщо не звертати увагу на це, а обирати щось на перспективу, то я б сконцентрувався на Python, бо він — це і веб-розробка, і АІ, і багато інших напрямків. А інші 2 мови — практично безальтернативно лише бекенд розробка.
88 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівНайкраще темне нефільтроване
Нащо той офіс?
Думаєш — буде більше грошей?
Nodejs немного еще поживет, но js это конечно для ценителей извращений. Питон немного ожил за счет всякой аналитики и мл, но это скорей всего временно, кто-то даже пытается на нем веб еще делать, в остальных сферах его двигают go, rust, nodejs и тд. PHP движется по инерции, каких то кардинальных изменений тут не планируется, хуже всего это зарплатный потолок.
Имхо учить js/ts + c# или js/ts + golang.
ps: Today is launch day for Ubuntu 24.04 and .NET 8 is part of the new release. When we first started working on .NET Core, we didn’t even talk about the idea of .NET being part of Ubuntu. It seemed well into fantasy. Almost 10 years later, we work closely with Canonical engineers and .NET is in the Ubuntu archive. Exciting times!
> Завжди працював на фрилансі та робив маленькі проєкти, зараз вирішив, що хочу йти в офіс
А чем занимались на фрилансе? Под офисом имеется ввиду работа в офисе на компанию имеющую представительство в Украине?
Python треба знати так чи так. Не обов’язково для веба. Ноду треба знати як мінімум для UI збірок. PHP не чіпайте, в 2024 його вже варто закопати.
Будьте ласкаві, обгрунтуйте свою незгоду.
Якраз базово краще знати С/С++ Тому і вчать в універах як базу.
Дивлячись де. Я якось робив порівняння програм базового курсу техуніверситетів США з комп’ютерних наук. І там чітка різниця для студентів молодших курсів, на західному узбережжі універи віддають перевагу С як першій мові, а от на східному Python. Просто десь упор йде скажімо на прикладний софт, бізнес-логіку. Напевно там де близько до бірж, інвестиційних банків, залишків промислових підприємств тощо. І відповідно на системне програмування там де ближче до Кремнієвої Долини з її ІТ гігінтами та стартапами.
Тобто ви людині, яка потребує інструмент для сучасного вебу, радите джаву, яка використовується для легасі ентерпрайзу і мобільної розробки?
Що таке інтерактивна частина бекенду?
Це дохла кобила, як не крути. Зоряний час вже закінчився. Ніша мови дуже обменжена по сучасним міркам, одного вебу мало.
на PHP на зараз робиться купа всього — без вебу. Голе API. І робиться те, що 5+ років тому робилося тілько на Java/.NET. Хоча, може вже 10+ років :)
І так, його виконавчого середовища буває не вистачає для бекенду. Як і Пітона, тоді додають сервіси на Go або Node.
Зоряний час зараз тільки у Пітона і JS/TS.
Ну і там де тільки С/С++ — Rust хоче влізти.
Про всіх інших можна сказати —
Причому ніши Пітона і JS/TS — не перекривають одна одну.
в сусідній темі як раз кидали лінка про цю дохлу кобилу — techjury.net/...log/php-usage-statistics
1. Over 77% of all active and live websites use PHP.
2. More than 87 million websites have been powered by PHP since 1995.
3. PHP is behind over 22% of the top 10,000 sites.
6. Over 2,000 high-traffic and famous websites use PHP.
13. PHP surpasses other programming languages in usage, raking a 77.4% share.
14. Around 79% of the programming language market is owned by PHP.
Це ж елементарно парирується.
Веб це ж не тільки інтернет, правда? Є ще intranet і private cloud. Та і в інтернеті не лише сайти. Ще є багато інших сервісів.
Також в цьому самому інтернеті є високонавантажені сайти, які пишуться здебільшого не на PHP. Це яскраво показує статистика, яку ви тут приводите як аргумент. Ми бачимо цей загадковий обвал від 77% (всі сайти дитячих садочків і магазинчиків на два покупця) до 22% (топ 10000).
як ви філігранно перейшли з «дохлої кобили» до «не дуже популярний для хайлоаду»
Кидаєтесь цифрами, то відповідайте за них.
кидаєтесь словами, то відповідайте за них
вони вирішують свою задачу, приносять користь, то ж чим вони гірші за ті, які ти вважаєш більш показовими?
аргументом блондинки, да:
— чоловіки вищі за жінок
— неправда! я знаю дві сімейні пари, де вона вища за нього!
Звісно що є й такі сайти.
Є і сервіси, для того щоб працювали інші сайти.
Є й операційни системи, для того щоб працювали ці сервіси та сайти
Є й драйвери заліза, без яких не працювало б вищеназване.
То що ви хочете довести?
Що якщо драйвери заліза не пишуться на .NET то .NET мертва коняка?
Там мабуть 90% Wordpress
трапилось випадково це обговорення, тож буду некропостити.
Дохла кобила?
Є така штука — статистика. Більше 60% вебу бігає на Вордпресс. ВОРДПРЕСС, Карл. А ВП — це пхп. Лара, Симфоні, Юі... ще + .... ресурсів.
Я не то шоб критикую вашу думку, бо там нема шо критикувати. Але мені здається, шо хоча б паростки аналітичного мислення у айтівця мають бути. А якшо почати аналізувати веб... то перечитуємо комент зі слів «Більше 60% вебу...»
Поза вебом — перший браузер на пхп, який запускався під віндою, я робив по туторіалу ше в 2012
Можливості кожної МП звичайно обмежені, але не варто урізати можливості конкретної МП, виходячи з власних обмежень.
Звучить може агресивно, але на меті маю лише одне — бажаю вам неупередженості і снаги до подолання лімітів
Ок, бачу Вордпрес аналітика під’їхала...
Корпоративний інтранет це веб чи ні?
Можливо ви ще якісь веб протоколи окрім HTTP(s) знаєте?
Недоречна спроба, ну от взагалі.
Перечитайте тему дискусії.
І от якшо говорити ПО ТЕМІ, і базуватись на АКТУАЛЬНОСТІ, то є факти — скільки, чого і де працює на «дохлій кобилі».
А ше є таке поняття, як цілі бізнесу. І якшо ви, наприклад, тім/тех лід, і для лендінгу під якийсь корпоративний івент поженете тіму робити бек і фронт з 0 на Го/Пітоні/JS фреймворках, і писати для нього власний сервер — business owner мав би вас звільнити за 3 секунди.
Про інтра — ви б здивувалися, наскідьки вільно і широко в корп. мережах знаходить собі практичне використання пихи, і навіть конкретно Вордпресу. В мережах великих міжнародних фінансових корпорацій.
Апішки для мобільних аплікух ви також на вордпресі пишете?
взагалі-то можу
Веб це не тільки лендінги.
ну да, в повітрі не тільки, та і не стільки кисень оО
Меня якраз то зрозуміло.
Але ну дуже багато чого працювало, і працює на пхп, і нема сенсу/бізнес вигоди, шоб писати це на чомусь іншому. Пхп спокійно і впевнено розвивається, має величезне комьюніті, доки і тд.
Тож ніяк не второпаю — де там шо здохло?
Сергій, почну з того що моя улюблена мова зараз C# :) Також є професійний досвід роботи використовуючи для бекенду Java, Python, Javascript (щоб ви не подумали що я ковбой який любить їздити виключно на мертвих конях) і звичайно PHP. І на PHP якраз в мене найбільше досвіду. Так от, це не тільки вордпрес і лендінги. Навіть скажу так — щось типу лендінгів і маленьких сайтів (попри інше) я робив як фрілансер до 2006 року. А після — кожен проект де я працював це був типу «ентрерпрайз» :) Від найпопулярнішого в Голандії інтернет аукціону на власному інтернальному фреймворку (мільйони користувачів). До системи трекінгу відвідувань працівників (з купою інтеграцій з біометричними девайсами і тд) чи маленьких фінтек стартапів. Або найпопулярніший опен сорс ікомерс — маджента (до речі, нічого подібного на іншій мові поки нема а один з найблільших конкурентів — вукомерс — це плагін під вордпрес :)))) ). А зараз працюю в компанії яка на пехапе моноліті підняла і підтримує декілька багатомільйонних ігор з плеєр базою в десятки мільйонів (і тут я на всі 100% погоджуюсь що пхп тут вже трошки не на свому місці, і через це ведеться реплатформінг і редизайн системи)
Тому те що ви про щось не в курсі і у вашому внутрішньому всесвіті цього не існує — це не означає що цього не існує об’єктивно ;) Не на одному вордпресі тримається за життя пиха :)
Та я в курсі.
Але мені щось здається, що ви краще за мене знаєте про перспективи цієї платформи. Попри прогрес останніх років, PHP вже не дожене конкурентів.
Залишилась лише одна ніша, де ця технологія домінує. Там дуже гарні цифри, не заперечую, але ця ніша звужується. Фрагментація і кількість технологій збільшується. Тому люди розширюють свій стек щоб мати змогу продати свої послуги, як от наприклад ви:
Але існують і сектанти, які тримаються за свої знання15-річної давності і безапеляційно проголошують себе царями гори (веба).
Це резюме вашого посту, з голослівними заявами :)
Market Dominance: PHP continues to be a dominant force in web development, with over 77% of websites using PHP
www.geeksforgeeks.org/future-of-php
Another survey reveals that 78.9% of websites utilize PHP server-side programming and Cloud to harness the benefits of both. This proactive strategy offers cost-effective, scalable, and adaptable web solutions.
www.linkedin.com/...-2024-sophia-tondon-hf3zf
Most Popular Web Development Technologies:
Back-End Frameworks:
Node.js: JavaScript runtime environment enabling server-side scripting and real-time applications.
PHP: Mature and widely used language for dynamic websites, powering popular CMS like WordPress.
Python with Django: Powerful combo offering rapid development and clean, maintainable code.
PHP’s ongoing popularity and suitability for the web: horizontal scaling. You can spin up more application instances when you need to scale your application up, instead of taking down the application to provision a larger, more capable server. Horizontal scalability helps reduce total cost of ownership, particularly when deploying to the cloud, as you can scale back when your traffic goes down, reducing your costs.
medium.com/...ends-in-2024-d8ce6df7ce48
Яка, і приведить статистику з якої ви це взяли :)
Рейтінг Tiobe — це статистика — популярності запитів про мову програмування, а не використання.
Навіть гірше, це просто дані зі стелі.
Бо справжня статистика запитів є на Google Trends і вона виглядає інакше.
Ми зараз по колу підемо. Веб це не тільки вебсайти, ок?
Sophia Tondon (Artificial Intelligence, Data Analytics, E-Commerce, and Digital Transformation) звичайно х-ні не напише. Це ж ціла стаття в інтернеті, неабищо.
А ще й linux kernel. Ок?
ну і bash скрипти, куди ж без них — це теж веб!
Аха, інші лінки вас задовільнили :D
Ви лінки про свої тези покажіть :)
Поржу і я :)
Прийміть мої вибачення якщо образив — в мене не було такого наміру. Просто прочитав ваш комент один і дійсно трохи різко відповів.
До речі, кількість програмістів на PHP теж є одним з факторів популярності мови. Не знаю як зараз, можливо ця тенденція зміниться через глобальну кризу в айті. Але ще декілька років тому при планування нових проектів також враховувався такий фактор як доступність спеціалістів на ринку (для швидкого розширення команди). І PHP в цій категорії теж був у топах.
Та криза по всіх вдарила. Може тільки пітоністи з базою у ML та DS норм себе почувають.
Коли криза — фулстекі стають вигідними.
Тому на зараз найвигідніше брати JSників — Node.js на бек.
Бо і у serverless JS вкрай популярний.
Багато DNS серверів на PHP написано?
Питання з цієї ж серії — багато CMS на C# написано?
Достатньо багато.
наведете кількісне порівняння з пхп?)
en.m.wikipedia.org/...ontent_management_systems
Рахуйте. Не така велика різниця, як ви думаєте.
Чи ви потім прибіжите і будете розказувати, що кількість не головне, давайте популярність порахуємо?
Ви самі хоч відкривали лінк що надали :)
Навіть без статистики скажімо з builtwith — кількість інсталяції, кількість обслуговуємих користувачів, видко де C# у світі CMS
CMS Usage Distribution in the Top 1 Million Sites
trends.builtwith.com/cms
eCommerce Usage Distribution in the Top 1 Million Sites
trends.builtwith.com/shop
Так, Shopify це не .NET... Але і не PHP. Як так сталося?
ви про тренд SaaS?
а я так сталося що якщо викреслити Shopify — то ваши тези про .NET — пустопорожні?
SaaS же продукти — конкуренти — продуктам а не технологіям, а тим більш мовам програмування.
Вони перемагають не тим на чому написані, тому їх не можна брати як перевагу якоїсь технології.
Процитуйте, будь ласка. Яка з тез?
Ну давайте з цієї почнемо:
Кого він, яких конкурентів доганяє?
Можете назвати? Хто його випередив, і в чому, і як він пробує — догнати :)
Так що, відповідати не хочете?
А поштові, файлові, LDAP?
Як там з RPC?
Чи для вас веб це тільки CMS, HTML і HTTP?
веб — це веб. Буквально. В і цій павутині все дуже щільно пов’язано між собою, а головна ціль одна — доставка змісту (ака контент). Мета доставки — надання, запит, обробка інформації, часто — з метою здобуття вигоди. І виключна частина скажімо так, «фронту» цього механізму працює на отій дохлій кобилі)))
Тому ше раз кажу — не сперечайтеся, бо ви програли цей диспут одразу, як власне його почали — фразою про мертвих коней)))
Нагадаю, автор топіку взагалі цікавився, шо є комерційно вигідним.
І якшо шо (хтось тут також згадував про стелю зп у випадку з пхп), то до війни власне тут же, на ДОУ, не дивиною були вакансії типу Тім Лід пхп, 10,000 $
А все чого? — бо "
Ну і як, вас прийняли?
Це ж типова ЗП для ПХП, правда?
до того, як всі почали спекулювати на війні і різати зп, доволі типова зп для нормальних компаній.
Звісно, вакансій в межах 6-8к було набагато більше. Але наче теж непогано, некрофілити коняку за 8к, нє?
А вас на посаду управляючого ЖЕКом нумер 2345 прийняли?
Я думаю ні, тому що ви на неї не подавались. До чого тут питання прийняли-не прийняли, мова про вакансії і зп.
Якшо стану говорити про вакансії СЕО — це автоматично означає, шо я на них подаюсь?)
Там ПХП у вимогах, ви ПХП розробник. В чому проблема? Подавайтесь будете10-ку отримувати, ізік.
Останній раз, коли я перевіряв, там JavaScript був ніби, а не дохлий слон.
я ше думав, буквально про «фронт» сприймете, чи нє)) Таки буквально xD
Якщо не буквально, то є ще мобільні аппи. Там ніби Java, Swift, Kotlin і JS.
а на беку у геймдевовських компаній частенько — PHP
Можна по вакансіях подивитись.
Або — самі сервіси підтримки моб апкі на Node.js або Go — а купа «бухгалтерії», аналітики, дашборди — на PHP
Знаю про декілька відомих в нас фінансових сервісів — на беку там теж PHP.
Так що PHP на зараз — це не тілько веб, а і чистий бекенд з API :)
Я розумію коли на синтаксис звертають увагу люди, які програмування позавчора вперше побачили, але яка в біса різниця що там за синтаксис для людини, яка розуміє як речі під капотом працюють?
Швидше стеріотип галерний чи певних курсів, які навчають переважно : JavaScript, Node та Frontend-у.
Матрешка-балалайка-горбачов і двое russians один Віктор Руставіллі з Тбілісі інший Іван Данко з Києва.
say what ?
Напишіть, що саме вас спантеличили, поговоримо.
Ось я не знаю пітона і шось не побачив шоб мені це мішало працювати.
Людина за ноду в контексті серверу питає, а для збірок хз шо там вчити. Як файл перенести з одної директорії в іншу враховуючи шо це вже є насетаплено як правило за тебе
Ну на вашій маленькій діляночці можливо так.
Але не завжди буде на проекті «татко», який налаштує все для вас і напише бекенд. Інколи треба мастити руки і вчити весь зоопарк технологій, який є на проекті.
На моїй і людській маленькій діляночці фронедщик не вчить пітон, бо якшо треба пітоніста то його наймуть
При чому тут «татко» ? Ви даєте трейні сетапити проект з 0 чи шо ?
З такого проекту треба лівати, а не вчити зоопарк
А за що вам тоді платять, якщо ви нічого не вмієте і учити не хочете?
Це найбільша загадка всесвіту, за що платять фронтендщику))
Фронтендщикам я знаю, за що платять. Загадкою залишається, за що платять вам.
Це лише в компаніях та проектах «рога і копита». Чим більший зоопарк, тим більше людей та ролей, хто за що відповідає. Принаймні на дорослих проектах.
Розробник не буде розбиратись в кубернетесі (окрім як глянути логи чи законектитись в контейнер в поді, це дві команди kubectl, не більше), хелм чартах та іншій девопсовій штуці, тим паче відповідати за те, що він наконфігурить, бо це не його домен і не його обов"язки. Девопси взагалі можуть, наприклад, не відповідати за CI/CD, цим буде займатись release-engineering команда.
Тераформ конфігами чи конфігурацією клаудів розробник також не буде займатись.
На стартапах таке інколи буває, але стартап-культура і люди які там тусять знають куди йдуть, а йдуть за $, досвідом та шансом заробити ще більше $, якщо стартап взлетить.
Built large security applications logic parts (both front- and back-end layers, cron jobs, REST API-clients, processing engines). This includes implementation of the new large web-tools for gathering/displaying and storing specific security related data like all kinds of domains/urls/ratings etc.
• Built dynamic support for current and next-gen version of a product based on different versions of Elasticsearch.
• Built new back-end product with linear scalability intended to perform different independent set of tests (Perl/SpamAssassin, decryption, database integrity (Berkeley DB) and many others) on content from file archives coming from different products/sources and extending related product to perform communication between each other through the RPC.
• Built specific test tools for generating and querying API data to simplify QC engineers’ duties with manual testing.
Cisco це “рога і копита”, правильно я розумію?
Це поганий приклад, бо лише якраз описані речі, що входили в доменну зону розробки бекенд-продуктів у портфоліо проекту (на двох треба було базово вміти на джейквері та реакті, проте це примітивщина).
Мова була про зоопарк технологій, що належать різним ролям (як девопс та інші), ось це вже мало хто вчити буде.
В Cisco якраз хороше розділення ролей, де кожен займається своїм.
Нагадайте, будь-ласка, скільки років вже закопують PHP? :))
З літа1995-го,
А так повний інтернет мемів, про світ технологічного маркетингу
scontent.fhrk2-1.fna.fbcdn.net/...YT149aBiuBH7A&oe=66358F04
Ну да, а питон, стюардесса которую откапали, это самое оно.
Таке вже років 30 кажуть, але не змогли.
Думаю, ще років 30 він протримається :)
В далекому 1999 один «місцевий гуру» говорив що «нє взлєтіт єто падєліє, пєрл руліт»... якось так ))
Кстати, надо будет Python поучить, прикольный язык.
Каличный конечно, но по каличности до яваскрипта дыбильного ему далеко.
А шо в нем каличного ?
Мне понравилась лакончиность. Без скобок и выравнивание
Він як і Python дуже скриптовий, хоча Python менше. Відповідно з мови по максимуму прибрали undefined bechavior — що є найбільшою проблемою C/C++. Тобто там де программа на С покрешиться із захистом пам’яті ОС, або буде робити не те, що треба відповідно до умов (тобто поведінка не гарантується), програми на JavaScript та Python продовжуватимуть працювати без крешів і тому подібного просто будуть виконувати алгоритм який не відповідає бізнес логіці. Наприклад в JavaScript можна ділити на нуль www.educative.io/...ipt-handle-divide-by-zero
Якщо ділиться 0 на нуль то результат буде NaN, якщо позитивне значення — результат позитивна безкінечність Infinity, негативне значення — негативна безкінечність -Infinity. І ціла купа правил з приведення типів різного з розряду ’1’+1 == 11 чи 1 + ’1′ == 11.
Це наклало ряд лімітацій і компромісів по перформансу, як то модель пам’яті несумісна з підтримкою потоків, обов’язковою збіркою сміття, не оптимальним використанням пам’яті через мешу кількість типів даних (наприклад усі числові данні це float 4 байти) тощо. Це в цілому стосується більшості скріптових інтерпретаційних мов як JavaScript так і Python. В них є свої переваги так і недоліки, які прямо протилежні до строго типізованих статичних компільованих мов як : C/С++, Java, C#, Ada, Object Pasal, Rust тощо.
В будь якому випадку жодна з мов програмування не вирішує жодних проблем з неоптимальним програмуванням і кваліфікацією програміста (зокрема доброго знання особливостей мови і технологічного стеку з яким працює програміст) і ніколи не вирішить, як би там не це не рекламували маркетологи. От з AI тут я вже не впевнений, через певний час ми швидше за усе усі писатимемо більш високорівневий код на промптах, але ще не сьогодні.
dou.ua/...it-job-market-march-2024
Якшо не хочеш в перспективі вчити потім js для фронта то краще Ноду.
До чого тут перехід з ноди на пхп ? Щоб він не взяв всеодно буде колись дотичний до фронта. Того краще бути з ноди дотичнм до фронта ніж з інших двох. Принаймні на рівні схожості синтаксису
Вона то не залежить, але сьогодні вивчить пітон, а завтра на співбесідах буде nice to have front end experience with react, angular, whatever.
Із теперішнім ринком праці «офіси» є хіба що в Дніпрі :-)
Зараз нажаль на ринку така ситуація, що навіть досвідчені розробники, що купу років пропрацювали з певною мовою, не завжди швидко й легко знаходять роботу. Так що тут скоріше треба орієнтуватися на те, де більше вакансій і де буде особисто вам простіше пройти співбесіду.
Але якщо не звертати увагу на це, а обирати щось на перспективу, то я б сконцентрувався на Python, бо він — це і веб-розробка, і АІ, і багато інших напрямків. А інші 2 мови — практично безальтернативно лише бекенд розробка.