Про React 19: найцікавіше з оновлення

💡 Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Приєднуйтесь до Front-end спільноти!

Подивився я, що нам готують хлопці з FB та Vercel, і що можу сказати: революції для таких розробників, як ми з вами, поки що не очікується.

Опишу те, що побачив з цікавого

Додали новий хук use , який впереше можна викликати умовно і який мав би дозволяти робити асинхронні запити прямо в компоненті без ефектів. Але поки що не склалося, без кешування промісів не працює. Зате ним можна звертатися до контексту.

useTransition тепер буде приймати асинхронну функцію в якості аргументу і віддаватиме статус pending, поки виконання функції не завершиться. Згодиться для спрощення усіляких запитів для зміни даних.

Депрекейтнули forwardRef, тепер ref можна передавати просто пропсом. Зручно.

По аналогії з useEffect додали функцію очистки до ref. Якщо функція, передана в ref, поверне іншу функцію, остання буде викликана під час unmount. Має стати зручніше відписуватися від addEventListener.

Спростили роботу з сабмітом форми. З’явився хук useActionState та компліментарний йому хук useFormStatus, які дають вам можливість трекати pending-статус форми автоматично. Теж про зручність.

Покращили відображення помилок, зокрема для серверних компонентів. Сподіваюся hydration error помилки, коли те, що відмалював сервер, і те, що відмалював клієнт відрізняється, стануть більш зрозумілі в прод-режимі.

Нарешті додали підтримку метатегів в React — meta, title, link тепер працюють нативно без додаткових бібліотек (просто пройшло 19 версій). Ще додали можливість додавати preload, prefetch, preinit. Для швидкодії буде корисно.

Серверні компоненти стали стабільними (але є важливий нюанс для тих, хто робить фреймворки та бібліотеки, — їхній внутрішній API, який потрібен бандлерам, не буде слідувати серверу, що звучить досить паршиво).

Як бачите — 19 версія не дуже революційна. Я б сказав, вона закладає фундамент для 20, яка має бути значно цікавіша.

А яка ваша думка?

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Скіки там 19 роблять вже, 3 роки? 4? Думаю v20 побачимо в 2030 :)

Так це ж добре, бо хоч можна буде відпочити від їхніх «інновацій»

Підписатись на коментарі