Чи підходить PHP для старту в IT? Обговорюємо!

Згідно з рейтингом мов програмування, на PHP пишуть 7% розробників. Популярність PHP залишається майже на тому ж рівні, що й торік. Для Back-end PHP зазвичай обирають 7,1% фахівців, для Full-stack — 5,7%, Embedded — 0,6%.

Тим часом в категорії PHP наразі на DOU 153 активні вакансії.

Як ви вважаєте, чи підходить PHP для старту в IT? Чи обрали б ви PHP як другу мову?

А якщо ви хочете обговорити перспективи та можливості PHP з фахівцями, запрошуємо вас на офлайн DOU PHP Meetup, що відбудеться вже 7 травня в Києві.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Повністю підходить.
Проста та потужна мова.

І не слухайте поховальників. Щоб пхп вмер — треба щоб сотні мільйонів власників сайтів погодились їх переписувати. Чи це реально?

На пхп роботи багато і кінця не видно, тому підходить.
Працюю 15 років на пхп

PHP підійшов навіть для старту DOU :)

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

PHP жива і буде жити і всіх переживе — заперечувати це немає сенсу. Замінити PHP це як замінити там протокол TCP/IP
Але мова ж йшла про старт в IT

Тим часом в категорії PHP наразі на DOU 153 активні вакансії.

Із них для новачків аж дві.
Більше усього джунів хочуть на Front End. Здається по рівну у Python та .net

Працюю на пхп 8 років, один з минулих проектів мав дохід декілька мільярдів доларів на рік. Написаний на пхп з монолітною модульною архітектурою. Хотіли розбити на Java мікро сервіси, планувалось близько 70 мікро сервісів, після того як зʼявились 5 перших компанія звільнила джава відділ:)

Це показує не крутість PHP, а те що діватись нікуди.
Проект який розививался десятиріччя не перекласти на інші рельси за 5 копійок. Звільнили скоріш за все бо зрозуміли що не рентабельно.

Та ні, просто команда джава була не дуже добре усвідомлювала можливості пхп, сказали що перформанс збільшать щонайменше у два рази, а вийшло 5%. Навіть останній проект по фін тех, я писав на type script, і це теж була підсистема пхп моноліту. В нас чомусь є різниця між пхп розробниками та іншими. У великих компаніях немає такої градації всі отримують однакові зп бо всі це Software Engineer, а не джава девелопер чи тим більш {framework} developer

Якась дивна історія. Що ж напевне і таке бува.

щонайменше у два рази, а вийшло 5%

Дивно що взагалі збільшили На рдному з проектів теж вирішили переписувати нову версію на Джаву з солянки пхп + С++, так перформанс там став значно гірший.
Питання в тому хто код пише.

теж видається трохи дивним. мікросервіси це не зовсім про перформанс, а радше фолт толеранс, скейлабіліті і тд. + часу на розробку треба набагото більше. щоб дати буст в два рази це треба щоб оригінальний код був сильно «по-дебільному» написаний. да і потрібно більше нід 5 сервісів щоб це перевірити під навантаженням. а на якихось піках такий буст може бути.

Як зайти і подивитись що таке IT ок, але треба буде далі робити світч на більш «дорожчі» мови.
PHP класний інструмент, але на жаль ЗП в ньому так собі і я навіть не кажу про роботу з CMS там завжди було дно по зп

До 1,5 к +/-
Якщо саме працюєшь тільки з cms
Більше це вже вийнятки

Та просто я років 5 тому чув від Чеха (не ІТ) про те, щоб там 600 евро заробити, потрібно пахати...
А ми тут виходить того.... 🤣

PHP чудовий спосіб потрапити в IT, але і ліжко — гарний спосіб потрапити в шоубіз. Великий ринок, куча книг, обучалок і т.д і т.п, але це все фігня, бізнес вимагає рішень, більшість бізнесу, на даний чвс, дякувати ліні — маленькі WP сайти. І це ваш шанс. Так, знаю, нооода, нода, Карл, або ще гірше Рєєєєакт... я рєакт до кісткового мозку. Так, якщо мізкі кісткові — реакт. Ви один з тисячі... і тут навіть не потрібен кращий, потрібен той що підходить, а підійде той на кому ХР не засне.

Повернись Живим шукає Full Stack Developer-а зі знанням PHP:
jobs.dou.ua/...​-zhivim/vacancies/258881

вважаю похапе без доброго знання баз данних та сіквєла — мало шансів

Для світчера може й так. Для здібних школярів, студентів з профільною освітою — ні.

Свою першу роботу як раз отримав через php, але там оті всі wordpress, opencart, joomla тощо з низькою зарплатнею та ставленням як до недопрограміста. Памʼятаю як новий ПМ зайшов у опенспейс і такий: а знаєте чим відрізняється програміст від php кодера?

Намагався вилізти через laravel, але виліз через фронт, бо всю дрібну роботу по фронту спихували мені, бо типу шарив і через пару років не помітив як опинився на проєкті з angular у ролі фронта. Учепився в можливість, підтягнув знання, свічнувся на vue, підчепив по дорозі node.js, а потім через необхідність свічнувся на react і став чисто фронтом, що дало нормальне ставлення, зарплатню та цікаві проєкти. Хоча мені й страшне легасі норм.

Перший досвід із php дав мені багато з розуміння того що таке бек і БД і як оце все їсти. Сьогодні цей досвід допомагає в побудові глобального стейту, особливо при роботі з abi, де половина фронтів валиться. Допомагає краще розуміти ті всі нові фічі next. А ще від проєкту до проєкту в голові випливають думки типу: стоп, ця дурня буде навантажувати серверну сторону, нам краще перенести це на клієнта, піду донесу цю інфу команді.

Але чи став би я радити php для входу? Ні, краще щось більш хайпове, або стабільно дороге. І взагалі, краще обирати домени, а не мови.

Нічого собі пм обнаглів. А йому ніхто не казав, в чому різниця між пм і розробником? В тому, що гарний розробник в пієми не піде!)

Я їх взагалі прокладками разиваю)) Ставлять себе високо, чуть не начальниками, а насправді тільки таски передають зверху в низ😀
Походу у всіх така ситуація

Ні, просто всі пхпшники звільнились впродовж місяця)

ООО, яка чудова історія ) Я йду точ в точ як ви, десь на середині шляху, топчусь на Laravel/Vue, розглядаю далі на Golang або у фронт чисто піти. Дійсно в ролі першої роботи прекрасно зайшло, але в плані розвитку і зп — туговато все йде ...

Бажаю успіху!

У мене найскладніше було позбутись cms. Було так: проєкт на laravel, далі 2-3 проєкти на wp/op, а далі знов laravel. Тож я при першій нагоді відрізав від себе php і більше його не згадую.

PHP норм, але вбачаю один мінус: непозбувна привʼязка до web.

Тими ж Пайтоном і Джавою пишуться різні речі, а PHP приречене бути бекендом веб-аплікухи.

Це швидше прив’язка рівня індустрії. Знайти не Web чи Mobile роботу зараз толком можна лише в GameDev. Продуктових стартапів мало, та ми в своїй масі і не знаємось на продуктовому бізнесі. Хоча де великим рахунком він не дуже то і вирізняється від як від аутсорсінгу так і від аутсаінгк, а для виконавця якщо процитувати одного добродія з DOU підкасту взагалі «Весла однакові». Та і сенс в цілому такий такий самий. Робимо концепт MVP, пускаємо на ринок як бетту та рекламуємо на таргетовану аудиторію, для чого часто знадобиться партнер — ресцелер який зазвичай бере комісію з продажів. Працюймо з тими хто пішов на бетта тестування — збираймо фідбеки, і реалізуємо по пріоритетах лише те що потрібно 80% користувачів. Те що потрібно 90% користувачів притримуєм і випускаємо як окрему версію з великою помпою та написом «нарешті», та вже берем гроші за оновлення.
В аутсорсі в цілому +/- те саме і технічно переробити одну команду в іншу і назад не проблема. Продуктовий відділок запросто може робити і консалтінг з продукту, і офшорну розробку на замовлення тощо. Так само ІТ команда яка розробляє продукт на замовлення в команді клієнта, може розробити продукт на замовлення продукт менеджера компанії. Процес розробки не відрізняється нічим, він аналогічний по усім параметрам. Так само робота з аутсорс чи аутстаф клієнтом і покупцем, не відрізняється взагалі нічим. Це такі самі методи продажів, і сервіс.

Знайти не Web чи Mobile роботу зараз толком можна лише в GameDev

Роботи з обробкою даних багато. А дата аналітика і ETL аж ніяк не PHP, жодним боком. Якраз Джавіст і Пайтоніст туди можуть перейти без потреби вивчати нову МП.

Це швидше прив’язка рівня індустрії.

Та якої індустрії, PHP це буквально генератор веб-сторінок по своїй суті. Напевно в останніх версіях вже можна писати і шел-скрипти, і більш загальні речі, але хто такими збоченнями займається — хз.

В МL та обробці данних програмування як таке, це як на мене остання навичка. Власне саме тому там і Python фронти стали писати, бо С++ різних з різними Caffe фреймверками в академічній середі університетів де часто практикують ML давно дуже не подобається (дивлячись від узбережжя, бо Caffe якраз був першим). Там взагалі Matlab улюблена мова, а Python який схожий став компромісом за допомогою якого зробили різні numpy і далі вже Tensorflow, PyTorch тощо.
Чого чого а ETL в Web масткрінгу на бекенді скільки завгодно, власне теж у більшості випадків більша частина роботи з інтеграції вже існуючих систем.

Чисто теоретично можна писати на ньому консольні скрипти, але це збочення.

три четверти интернета это PHP
виртуадьные хрстинги (самые дешевые а значит более интересные для заказчика сайта)
по дефолту на PHP
Но если нудна не работа а понты то конечно надо брать какой нибудь Go

Повністю підходить.
Проста та потужна мова.

І не слухайте поховальників. Щоб пхп вмер — треба щоб сотні мільйонів власників сайтів погодились їх переписувати. Чи це реально?

Краще з чогось пристойнішого, C#/Go/Java/Rust.

вакансій для трейні 0.хрін десятих навіть по ПХП

те відчуття коли ти джавіст і тобі пропонували оффер на пхп, якщо на пхп трейні 0 то що на джаві тоді твориться

Так можна подивитись на
Frontend jobs.dou.ua/...​s/?search=junior frontend 12 вакансій
PHP jobs.dou.ua/...​ancies/?search=junior php 8 вакансій
Python jobs.dou.ua/...​ies/?search=junior python 7 вакансій
С++ jobs.dou.ua/...​ancies/?search=junior с+ 3 вакансії
jobs.dou.ua/...​acancies/?search=junior C 2 вакансії
C# jobs.dou.ua/...​acancies/?search=junior c 3 вакансії
Java jobs.dou.ua/...​ncies/?search=junior java 2 вакансії
iOS Swift jobs.dou.ua/...​ancies/?search=junior iOS 3 вакансії
Android/Kotlin jobs.dou.ua/...​es/?search=junior android 1 вакансія

Вакансій нема: Node/TypeScript, Ruby, Go lang, Rust

JUNIOR це наразі мінімум 6 міс комерційного досвіду. А часто і рік-два требують. «Чи підходить РНР для старту в ІТ» — тоєсть чи можна найти роботу з 0 опита. Ну математичні шанси є. А з власного досвіду говорю шо це маловероятно. Таких «джунів» без досвіду подається сотні. Є шанс хіба що попасти на якусь стажировку в компанію і там вирости. Для цього знання конкретної мови вторичне. На першому плані софт скіли, англійська, добрі знання в СS, як працює мереже Інтернет, бази даних, алгоритми, структури даних, патерни і тд і тп. Можна зачеркнути «РНР» у назві топіку і підставити любу мову — суть та сама

А часто і рік-два требують

— то вже мідл.

То спірне питання, та те що наймаючий менеджер дуже часто захоче закрити позицію людиною чия кваліфікація вища за поточну це факт. Чому ? Ці люди часто мають склад розуму бізнесмена — а не управлінця, тобто вони вважають, що це поталанило.
З точки зору управлінця — винайняти не мотивовану людину це повний пісець, доведеться шукати заміну і доволі скоро, а ще матимеш справу з пофігізмом або агресією.
З іншого боку як мені колись сказали «джуніора ніхто не купить», усім клієнтам які від початку бізнесмени, подавай виключно людей з великим досвідом роботи найкращою освітою яка тільки може бути, купою сертифікатів, підвішеним язиком щоб пітчити, біт, пропус та естімейти і таке інше. В реальності — таких то один два може і треба, а хтось же має і працювати. З досвіду такі люди увесь час там бігають де інде по конференціях та загальних мітингах, тусуються, готовляться до сертифікацій тощо, а потім якось викручуються — чому дедлайн завалено.

P.S. Я сам по трохи теж стаю на цю сторону, бо сидіти писати код звісно класно, та задля отримання прибутку не дуже, так до пенсії і будеш писати код коли в тебе начальник в двічі молодша за тебе.

ну я працював великим керівником, кабінет 5×6, персональний водій, гендиректор пилинки здував, і тд, але постійні нерви відповідальність та дроч навіть у відпустці, колись літаком з криму літав на день туди-сюди у відпустці, щоб бумажки підписати... ще те задоволення, гроші добрі але витрачати їх тупо нема коли

А ну тоді вперед за дебагер, реліз о п’ятій ранку в неділю і не колише. Реально срака завжди горить в усіх і на усіх рівнях, зазвичай від того, що не знаєш, що треба робити в конкретній ролі.

А в мене не було вибору, трапився Овоч та віджав бізнес у овнерів. Другий раз таку посаду не отримати. Але я не жалкую — кодери то «соль землі». До того ж, багато хто більше втратив за ці роки. Є плюси — працюю з дому та не трачу нерви як раніше, коли лажають розробники а віддуваєшся ти.

Менеджмент людей — це зовсім інший вид діяльності — це раз. Два — фронтлайн менеджери це фактично тільки перший крок, і по суті опортюніті до росту по драбині менеджменту. Заробляють вони не дуже то і більше ніж хороші індівідюал контрибютори. Три — на одного менеджера — багато індівідюал контрибюторів, відгалайде — кому легше знайти роботу? А рухатись до підвищення? на одного директора багато менеджерів ;)

Не подумайте, я не пробую відмовити, просто як на мене краще робити те що подобається — тоді є більший шанс що буде добре виходити. І якщо вам набридло буди просто інженером — можливо є зміст спробувати зовсім іншу але трохи суміжну сферу. Але якщо це тільки заради грошей — треба подумати чи варто.

А до чого тут менеджмент ? Особисто я працював тімлідом багато років, власне як і техлідом це інше (реально це про Staff Engineering). Бізнес це зовсім про інше, управління персоналом і бізнес це зовсім різні штуки мало чим один з одним пов’язані, окрім того, що для управління персоналом потрібно мати можливість розпоряджатись бюджетом на певному рівні самостійно, інакше у вас нема важелів впливу і таку зайву ламку управління швиденько кікнуть, можете не сумніватись. В будь якій керованій системі не може бути колективних повноважень і відповідно більше одного керівника. Часто через це бізнес який створюють два чи більше партнери втрачає одного з них — або обох одразу, замінює якийсь махараджа або інший зубр типу Еріка Шмідта . Бізнес це про виходи на ринки, маркетинг та рекламу тощо. Ви можете займатись бізнесом, у світі фінансів навіть мільярдним не маючи жодних підлеглих, бо в них нема жодної потреби. Часто має місце в крипті наприклад та і назагал в ІТ звичайна справа в продуктовому бізнесі. Якщо щось потрібно — можете заказувати на аутсорс якимось фралансерам, орендувати тощо.
Щодо галерної лиски manager яку надають усім підряд, включно з прибиральниками ми вже шуткували в іншій темі. Власне лиску lead дають так само, а вона означає рівно те саме що manager. Тобто як усе так і нічого. Так само посада PM може означати усе що завгодно, на галерах може йтись про клерка чи секретарку в одному місці, і про керівника відділку в іншому. А може бути навіть таке що і відділок — це такий що не існує, ні фронту робіт ні клієнтів не продукту нічого, просто набір людей на субпідряди пул гоблінів мексиканців куди пошлють. Колись створювалось під COBOL вже 5 років нема того коболу, а відділок на якийсь хрін залишився. І при чому це буде одна і та сама галера, та різні клієнти. Десь доходило до повного бреду з Junior CEO.

Тімлід це досить рідкісна роль сьогодні особливо в продуктових компаніях, і це не зовсім менеджер якраз через те що часто це така хитка посада з менеджеріал обовязками, але без доступу до бюджету. Стаф — це індивідуал контрібютор.

Також не дуже розумію ваш екскурс в бізнес. Я хотів зробити саме наголос на тому чи варто рухатись від індивідуал контрібютор до піпл менеджменту. Бо це саме розвилка на якій стоїть сінйор перед наступним кроком по карєрній драбинці. І здається саме в цьому контексті була ваша дискусія:

P.S. Я сам по трохи теж стаю на цю сторону, бо сидіти писати код звісно класно, та задля отримання прибутку не дуже, так до пенсії і будеш писати код коли в тебе начальник в двічі молодша за тебе.

Чи ви одразу на екзекютів роль замахнулись? :)

Знову таки це назва яка означає як усе так і нічого. От скажімо є така Team Lead Conf www.youtube.com/...​@ManagementChannel/videos — там у спікерів тімлід це чітко керівник віділку, ще буває називають project coordinator тощо. Тобто можеш звільнити наприклад чувака, який каже я беру лікарняний і не хочу працювати на цьому проекті, манав я ваші JSP та на Ract мене не беруть бо нема комерційного доступу. Або куковати під кабінетом директора і вирішувати питання із мобільними телефонами для тестування чи місця в офісі, організовувати щоденні зідзвони на пусті мітинги, бігати до тревелів оформлювати візи задля відрядження, займатись білетами готелями і така інша адміністративна шняга. А потім ще і програмувати — бо клієнт наполягає, що цю задачу маєш робити саме ти. Власне в Аннлії тому зазвичай і розділяють на адміністративного керівника і на технічного майже завжди.
Техлід — це приблизно те саме, що і системний архітектор, принаймні коли я ним працював так було. Бувають колективи де архітектори ієрархіями, позаяк вони дуже складні там одна людина навіть як захоче не розбереться. І відповідно таку систему і підтримують по 300-500 людей. Скажімо системи продажів медикаментів і медичного обладнання. Там щоб зрозуміти тільки з гори бізнес треба тиждень. Робота здебільшого щоб переробити поверхневі вимоги до ПЗ на список завдань які треба зробити, розмалювати архітектуру узгодити її з іншими командами та головним архітектором, продукт менеджером тощо. Зазвичай це людина яка працює в тандемі із бізнес аналістом, а часто і без нього. Крім того низка усяких завдань типу організації різних тестувань, взаємодії з девопсами, рівень покриття тестами тощо. Кортше програмуєш тікетами в джирі. Був навіть проект майже півроку, в якому я не написав жодної строки коду (для самого проекту), нема було коли займався усім підряд, а здебільшого щоб звести систему на енві в стан коли купа мікросервісів сходиться (так дурнувата робота, яка виникла через низкий рівень автоматизації, та на автоматизацію часу не було). І хлопці з дівчатами позабирали усі задачі, після того як вони там опинились к моменту планінга.
Ну і так були такі проекти де лиска lead означала більш сіньорного сініора, позаяк в скажімо mobile організації техлід має мінімальну лиску senior solution architect, при чому це чувачок хочь і дуже скіловий але винайшов власний UML на якийсь хрін, добре що анналісти принаймні використовували BPMN. Бо бачиш діаграми — а там вони виглядають як китайська грамота. З такими ми розходились дуже швидко за місяць чи навіть коротше.
А от скажімо Володимир www.youtube.com/watch?v=u-MKqf4TIK4 казав що в бізнесі вже третя проблема, там головне — де взяти гроші, касові розриви тощо. Щось таке я теж пробував, проблеми ті самі. Ті пропали, ті не платять і т.д. коротше вміти треба.

тоді проставляєшся найдорожчим сиром за сенйорську посаду.

Трейні — то таке. Хто на них серйозно дивиться.
Починайте з джунів.
Ми два тижні тому взяли джуна. Норм.
Навіть якщо брати статистику на Dou, ймовірність джуну знайти першу роботу на php раз в 6-7 вища, ніж для фронта чи тестувальника.

З чого би це а 6-7 раз вища ? Там 12 вакансій а там 8 ? Однаково дуже мало.

Зі статистики вакансій та відгуків. На цьому ж DOU. Не за один день.

Чи можна сказати, що найбільш популярна (або одна із) на ринку мова програмування для бекенду підходить для старту в IT? Як на мене, досить риторичне запитання :)

Нормальный язык, нормальная экосистема, вагон уже написанных хороших библиотек
в последних версиях вагон возможностей, высокая скорость ...

ед. его проблема — низкий порог входа
в результате написаны терриконы кода очень низкого качества со всеми вытекающими

$проблем дещо більше. В LAMP масса переваг, головна з яких безумовно ціна володіння, та одночасно і найбільшою проблемою завжди вважалось security. PHP вимагає якості адміністрування. Різні гіганти які стартували в період буму .COM як то : Amazon, Yahoo та Ebay саме через це обрали Java.
Найвідоміші топові сайти на LAMP — це Facebook та Wikipedia. Meta як відомо одни з найбіліших сучасних контриб’юторів в технологічний стек.

Meta не зовсім хороший приклад — вони давним давно перейшли на hack — який є типізованою мовою програмування, з дженеріками і тд, має свій рантайм...
Але тим не менше, на php написано багато — це все треба підтримувати як мінімум. + величезні екосистеми типу вордпрес, мадженто, друпал... Купу фріланс роботи — що є далеко не останнім аргументом саме для старту.

Hack в них ніби давно здувся, там кажуть якісь транслятор з PHP в С++ і дуже багато чого переписано на C++. Усі ідеї HHVM перейшли в PHP 7.

>>> Meta’s primary supported server-side languages are Hack, C++, Rust, and Python.

Так в php7 багато суміжних ідей, але от дженеріків нема чомусь досі...

Ну і зайди на гітхаб hhvm, наприклад — Updated 45 minutes ago

Купу фріланс роботи — що є далеко не останнім аргументом саме для старту.

Оце от точно.
Мабуть більшість, якщо не всі пхп-шники починають з фрілансу.

Yahoo/etsy etc

— були теж РНР компані
хз як зараз

Там вони усі почали приєднуватись до комітету по стандартизації С++ від Bing та Google пошувиків особливо великі групи, так звані відділки high performance. Так сталось, що більшість високого навантажених проектів поступово портують свій бекенд, на C++. Дехто і фронтенд пише через WebASM, особливо медійні проекти типу стрімінга відео.
Чому не D, Rust і т.п. а переробка існуючої мови вже до стану невпізнаваності скажімо із С++98 ? Бо Бйорн Страуструп як і весь колишній колектив Bell labs теж генії маркетингу певним чином, в них на цьому вчились Солман, Торвальдс та інші (отримали мільйони ІТ шників які працюють над купою проектів більшість з котрих безкоштовно, а чисельні компанії часто донатять). Промоушен робиться за допомогою комьюніті. Той же UNIX і відповідно С теж розповсюдився і отримав статус платформи та мови хакерів, за допомогою вірного промоушені в таргетованій середі хакерів. Аналогічно Apple промоутили Mac OS (хоча те теж той самий UNIX) — типу це те що треба для креативного класу.

На пхп роботи багато і кінця не видно, тому підходить.
Працюю 15 років на пхп

Так, признавайтесь, хто ті 0.6% що пилять ембедед на пхп?

Я ще розумію пітон, но пхп це трохи дивно, бо у пітона ширше застосування.

Так вже чисто випадково сталося що перша моя саме робота була на пхп, бо його можна було за вечір освоїти для потреб ринку, що існував на той момент. Але зараз я б його не обрав би, бо не бачу особливо перспектив.

Ну напиши свій плагін на Python для : Wordpress, Joomla!, Drupal, Magento commerce, Typo3 тощо.
Коли йшлось про те щоб зробити якийсь сайт відносно бігом — ще з нульових массово обирали саме PHP, бо не йшлось про те щоб усе писати з нуля, йшлось про використання CMS. Колись я ще студентом запускав пару проектів на PHP Nuke та e107 — там можна було зовсім нічого не програмувати взагалі і такі можливості які я досі мало де бачів в комерційному софті скажімо на Java.
Node почав від’їдати в PHP ринок як і у Java та С#/.NET відносно нещодавно. Як бачимо із абгредом у PHP 7 (тобто вже як 5 років) тех стек активно відвойовує позиції, не в останню чергу через спонсорство Meta. Якщо вони щось таке зроблять, що Ract/Redux з PHP сильно дружили то платформа знову з’їсть велику кількість ринку.

Так, признавайтесь, хто ті 0.6% що пилять ембедед на пхп?

Може десь на Філіпінах?

Але зараз я б його не обрав би, бо не бачу особливо перспектив.

В сенсі?
От цікаво, що воно таке в пристосуванні до МП — перспектива? Що має статися, або відбутися, щоб ти визнав — у цього є перспектива? Або які критерії?
Поділись, будь ласка.

Добре, я переформулюю — мені не цікаво займатися лише вебом. Наразі веб лише частина моєї діяльності. Та і в принципі завжди була.
Мені треба більш уніфіковані інструменти, тому пітон. Хоча насправді в мене зоопарк від асемблера до джаваскрипта, але місця для пхп в ньому просто немає.
Мені завжди було цікаво тицьнути на веб-сторінці кнопку і щоб засвітилася лампочка. Зараз треба прикрутити наприклад камеру на якійсь нікс борді, ми беремо і фігачимо за вечір скрипт на пітоні, можна взяти і плюси, але 100 строчок на плюсах = 1 строчці на пітоні.

Цікава відповідь.
Дякую!

Думаю ТСа це також може зацікавити

Так, признавайтесь, хто ті 0.6% що пилять ембедед на пхп

то скоріш не власне ембедед, в якісь веб-морди для IoT наприклад, просто домен — ембедед

PHP підійшов навіть для старту DOU :)

Мені завжди здавалось, що Макс запускав ДОУ на Джанго — Python. Принаймні я пам’ятаю такі старі пости.

Це треба дивитись не просто старі пости, а дуже старі пости, напр. тут футер:
web.archive.org/...​://www.developers.org.ua

А ні, такий доу я не пам’ятаю. Той що вже більш-менш схожий на соціальну платформу з форумом був все ж створений на джанго. Одна справа запустити бложек на готовому движку, а інша — розробити платформу. І явно РНР тоді був не в фаворі.

Насправді межа досить розмита, ось кінець 2010 року, все ще PHP/WordPress/BBPress (хоча місцями є і Python)
web.archive.org/...​://www.developers.org.ua

Я сам починав свою кар’єру в ті самі часи, коли міняв стилі на форумі. Звісно то теж був якийсь PhpBB. Такі були часи :) Тоді у РНР були готові рішення під CMS/Blog. А от перший РНР фреймворк в 2006 з’явився, в 2008 вже була певна конкуренція. В той час просто не було альтернативи пиху (ну окрім Perl, який уже ніхто не хотів використовувати).

Як не було а J2EE а ASP.NET ? Тоді особливо із .NET Microsoft зробили те саме що зараз з ChatGPT. Було навіть таке, що люди закривали цілі напрямки казавши — що уся контора тепер буде займатись лише .NET. Потім вже намагались повернути кого кікнули хто працював з : Java, PHP і т.д. бо через нових власників знайшовся клієнт, але було запізно.

У сенсі PHP Nuke з phpBB це ж найстарюча тема була. Ще в 2004 береш, підіймаєш налаштовуєш — готово. Так само e107 — там фактично просто підіймаєш. Щоправда доменні імена, валідні сертифікати X509 хостери і т.д. це що тоді що сьогодні купу грошей коштує і зусиль. А розкачати сайт через SEO продажі посилань тощо в пошувику через соціальні мережі тощо може коштувати не слабо так. Макс із DOU успішно адаптував американську HR інфраструктуру з кремнієвої долини під наш ринок, усі ті блайнди і так далі, тому і стрельнуло, відносно, пішла монетизація. Далі але команда конкретно так показала багато чого, та щоб мати команду — треба аби прибутки які дають можливість її мати. Адаптація в нас успішних американській бізнес ідей послідовно працює ще з 1992 — а може і раніше, особливо в медіа бізнесі.

Це той що на стандартній (або трішки переробленій стандартній) темі Wordpress ще був? А то картинкі або деякі стилі як раз не підгружаються.

Так, ось таке з картинками і стилями:
s.dou.ua/...​storage-files/old-dou.png

дело не в языке, а в его применении и преимуществах, лучше быть специалистом на одном языке, чем среднячком на многих

По факту для пошуку роботи на українському ринку він насправді правий. Для трейні/джуніора ефективніше сконцентрувати усі зусилля саме на одній технології, і таким чином збільшити свої шанси на проходження інтерв’ю дуже суттєво. Власне саме це рекомендують усі курсоділи початківцям. У цьому також криється і прихований недолік, якщо такий тех стек втрачає ринкову долю — тобі потрібно вчитись по новій, а ти вже звик вчитись в глибину, а не переходити бігом і бездумно за аналогією, ляп-ляп і готово.
Тому так вчити джуніору скажімо Rust може бути не найкращою ідеєю, бо банально мало вакансій. Так само з переходом на той же Node, якщо він відбувається в проекті в якому ти працюєш то перейти скажімо з джуніор PHP на middle Node може вийти, якщо же ні — мало реально, просто HR відсіє резюме.

Пройшла ера 23 річних сеньйорів

Дивлячись де працюєш. В цілому же це мотиваційна мулька від курсоділів. Тим не менше в стеку технологій потрібно знатись не в останню чергу в мові програмування.

лучше быть специалистом на одном языке, чем среднячком на многих

Ну это спорно, во первых лучше для кого, во вторых, лучше для каких целей. Самые крутые люди в моей компании (ну из разработчиков) скорее знают несколько технологий и языков и скорее всего уже не слишком то много код пишут, а больше над бизнесом думают.
И вот тут вопросик, а кто лучше бизнес понимает крутой фронтендер, который задрочил формочки и четко знает как работает V8 в разных браузерах или «середнячек» которые потрогал всё начиная с баз данных и заканчивая инфраструктурой.
В общем, что я хочу сказать что кажется что все эти узконаправленные специалисты это чисто приколы для ютуб блогеров, а в любом бизнесе важна именно комбинация скилов, личных качеств и рабочей этики.

Лучше понимает бизнес — тот кто изучает маркетинг, психологію покупателя, воронки продаж и иногда менеджмент и управление, что в общем на самом деле не обязательно. На примере Макса с DOU можно менеджера поставить вороде Влады для операционного управления, а самому заниматься стратегическим расширением бизнеса — запускать разные Джинни и т.п.

Так это уже другие профессии, а если мы говорим про разработчиков, которые и хотят оставаться разработчиками, то тут немного другой трек, наверное. Но это все скорее всего отличается от страны и типов компаний.

От зработчиков в бизнесе зависит примерно столько же сколько и от скажем токаря. Главное чтобы сделал во вменяемые сроки и деньги и не напортачил брака. Как не крути — рядовой разработчик просто квалифицированный рабочий, даже не инженер часто. Скажем, просто клепает типовой проект из книжки или все расписали в спецификации или и просто напиши код. Наиболее простая часть работы.

Главное чтобы сделал во вменяемые сроки и деньги и не напортачил брака

Мне буквально от большинства людей в мире нужно что бы соблюдались хотя-бы два из этих качеств. Дай хорошему менеджеру разработчика который может совместить все три качества и успешная компания уже создана.Токарю в этом смысле и менеджер не нужен, к такому токарю очередь и так будет стоять, а номер телефона сантехника обладающего такими качествами, тут в Польше передают только очень близким друзьям или родственикам.

Скажем, просто клепает типовой проект из книжки или все расписали в спецификации или и просто напиши код.

Да, если все остальные качественно сделали свою работу, то так оно и будет, у вас лично когда такое в последний раз случалось?

Наиболее простая часть работы.

Ну да, писать код это простая и приятная часть работы, ее джун+ может делать спокойно. А потом синьерство и тим лидство, и там уже чет никто спецификаций не написал, более того ко мне приходят и спрашивают а как писать? а что писать? а это вообще возможно?
Классно было бы, если бы пришел умный инженер и написал спецификации, нарезал задач, а я бы сидел их и делал, но видимо теперь я этот умный инженер и, дай бог, это сделаю за вменяемые сроки, деньги и без брака.
Не то что бы компания перестанет существовать если я это не сделаю, но проект может умереть.
Да и вы сами что не видели как проекты умирают из-за того что старший разработичк/ разработчики говна наделали? Я вот видел, к сожалению больше одного раза.

Дай хорошему менеджеру разработчика который может совместить все три качества и успешная компания уже создана

Ага и сделают очередной evernote бо «Я посмотрела и не нашла аналогов». Останутся без продаж и инкома разосрутся и разойдутся. Зато MVP будет шикарен, идеальная кодовая база покрытие тестами в 97% и т.д.

а номер телефона сантехника обладающего такими качествами, тут в Польше передают только очень близким друзьям или родственикам.

В большинстве случаев это человек который хорошо умеет общается c разными типами заказчиков, понимает психологию знает характеры — а также наполняет клиентскую базу постоянных клиетнов через «систему 5 рукопожатий» — это надо уметь делать, в том числе не напоминать клиентам рекомендовать услуги знакомым и друзьям, оставить отзыв и т.д. . Так для примера www.youtube.com/watch?v=8eMXocq7K1s
Внушительное количество хороших программистов до пенсии работают мидлами максимум синиорами потому что не работают с этим.

Классно было бы, если бы пришел умный инженер и написал спецификации

Так вы посмотрите что происходит на рынке. В большинстве случаев народ под видом «дизайна» банально берет книгу скажем Криса Ричардсона из Amazon или Алекса Бенкса из Meta и т.п., в лучшем случае зарисовывает и делает типовой проект — CRUD, backend/frontend. В целом меня в универе так точно учили что именно это и должен делать грамотный инженер, создавать свои конструкции при наличии готовых это путь потери времени и денег.

Да и вы сами что не видели как проекты умирают из-за того что старший разработичк/ разработчики говна наделали?

Напротив видел кучу проектов в стостоянии полного ахтунга которые работали и приносили деньги. Зато видел и множество провалов из за ефективного менеджмента и не верной бизнес концепции.
В моей практике TOP 0 причиной провала проекта является over budget — проект на самых начальных этапах under estimate т.е. не сумели или нарочно не захотели оценить правильно, крайне плохо поняли или вообще не поняли цели и задачи проекта не смогли выработать требования. Вторая — то что делалось оказалось никому не нужным, плохой бизнес анализ. Третья — текучка кадров и потеря экспертизы, в совокупности с отсутствием документации. Четвертая — хаотичный менеджмент, проще говоря реководство проектом вообще не понимает что им надо делать для достижения результата, часто и вообще не понимает какой им нужен результат. Технический долг при мне завалил только один проект, он в общем то привел к овербеджету хотя там был полный калейдоскоп со всем выше перечисленным сразу. Нужно было обновить корневую версию фреймверка это вылилось в ад, к тому же сам фреймверк был значительно хуже предшественника с кучей багов, в итоге были рампдауны команды, пол года работы над багфиксами и командой фреймверка которым отпралялись багрепорты — а назад приходили патчи. В конце продакшн завалился на 6 дней (огромные убытки для компании) и в итоге судебное разбирательство с компанией поставщиком фреймверка. После этого клиент даже с Java ушел на Kotlin и начал переделывать систему в 0, чтобы не иметь дело с поставщиком фреймверка.

Будь-яка мова підходить. Якщо є варіант першої роботи на PHP, чому б і ні.

По ЗП не однаково, тому що PHP десь на 10-20% зарплатня нижча від : JavaScript/TypeScript, Python, Java та C#/.NET і на рівні С++, в залежності від рівня кваліфікації.
Хоча так якщо не вдається влаштуватись на Node чи Frontend через шалену конкуренцію, чому би не спробувати PHP ? Усе же краще ніж www.youtube.com/watch?v=Gg4RxjR_CiQ

є топ ЗП і в РНР світі як і дно в

JavaScript/TypeScript, Python, Java та C#/.NET

Звісно, та якщо брати середньо статистичний рівень — то гірше буде ніж перелічене. Власне через фактор великої пропозиції, зокрема в Індії Українці і концентрувалися переважно в : Frontend, Java та C#.

Підписатись на коментарі