Перше враження від Ubuntu 24.04 LTS
Підписуйтеся на Telegram-канал «DOU #tech», щоб не пропустити нові технічні статті
- «Можливо, найбільш глючний LTS, який я бачив за довгий час», — пише користувач BranchLatter4294.
- «Я дуже розчарований в Ubuntu 24.04. Розчарований — це ще м’яко сказано, я насправді розлючений», — пише ABHISHEK.
Подібних коментарів та відгуків безліч. Та чи дійсно все так погано з нинішньою свіжою версією?
Вітаю, мене звати Дмитро. І я щодня використовую Ubuntu Desktop як для розробки, в основному frontend та простий backend, так і для домашніх буденних потреб, починаючи з 18.04 версії й аж до сьогоднішньої 24.04.
Я не DevOps-спеціаліст, не маю специфічних глибоких пізнань системи, тому про серверний бік медалі, чи навіть глибокий погляд на настільну версію 24.04 LTS було б чудово почути від вас в коментарях.
Шлях від 18.04 до 24.04
Мій Ubuntu-шлях почався з версії 18.04, з якою особливих проблем після переходу з Windows 7 та 10 я не пам’ятаю. Причиною стало постійне індексування Win10 у найбільш невідповідні моменти, що фактично займало
Користувався впродовж усього часу різними версіями Ubuntu, не тільки .04, а й .10 і також не LTS-релізи використовував, проте тільки на короткий термін в пізнавальних цілях, після чого повертався до найближчої LTS-версії. Також на слабшій машині маю Linux Mint, вже приблизно чотири роки.
Все йшло більш-менш рівно, допоки мені не знадобився пакет fuse і я без лишньої думки поставив його на свою на той час 22.04, що зламало її. Це вже потім дізнався, що він ламає систему у всіх, а не тільки у мене.
Спочатку помилки з’являлись в GUI: наприклад, зайти в меню налаштувань (тобто потрапити до налаштувань можна було тільки через команду, кліки по іконках не призводили ні до чого), чи просто скористатись «відкрити в терміналі» через ПКМ-меню (воно взагалі звідти зникло, було доступно тільки три пункти зі звичного меню).
Допоки не було потреби, виходив з положення і користувався виключно cli. Згодом, після спроб і маніпуляцій з перевстановленням ubuntu-gnome-desktop, взагалі повністю ламалась система і залишалась тільки можливість користуватись без графічної оболонки. До того ж з незрозумілих причин я не зміг залогінитись зі звичними логіном-паролем, з котрими раніше авторизувався через графічну оболонку.
Встановлення Ubuntu 24.04 beta
Відповідно, не залишалось нічого іншого, аніж перевстановити 22.04. Проте, на той момент вже була доступна Ubuntu 24.04 beta — можете здогадатись, що в мене з’явилось бажання дослідити новий інтерфейс і я встановив її після перегляду кількох мануалів.
І якщо не зважати на помилки, котрі вистрибували кожні
Проте ледь не одразу після першого налаштування почались проблеми з .deb — пакетами. Стандартний момент — «завантажити Google Chrome» (Google пропонує .deb, а через новий App Center доступний тільки Chromium, де немає можливості синхронізації даних акаунту), аби потім залогінитись в Google-акаунт. А потім залогінитись і завантажити Dropbox, де хостяться мої налаштування для Ubuntu типу .gitconfig, .tmux.conf, .bashrc, .bash_history і багато всього іншого корисного (і так, я з тих, хто хостить .ssh в хмарі), бекап чого я роблю перед інсталяцією нової системи.
P.S. До речі, цей момент трохи автоматизував і маю два примітивних .sh-скрипти: один для бекапу, що копіює перелічені файли й папки на Dropbox, інший — для розгортання даних після перевстановлення назад в систему, він копіює з Dropbox в систему і прописує права для .ssh-папки та файлів з ключами. Кому цікаво, можу поділитись.
І от на той момент в бета-версії з .deb були якісь взагалі конфузи, не ставилось навіть через dpkg, і тільки через кілька ітерацій з перебиранням варіантів «як подружити систему з .deb», вдалось, наскільки пам’ятаю зібрати щось з source-code. Можливо і були якісь способи, про які мені, непросунутому користувачу не було відомо.
Проблемою було те, що Chrome втратив можливість оновлюватись при апдейтах, треба було знову завантажувати та збирати вручну, і знову ж таки, як я подумав — не біда, потерплю до LTS-релізу.
Тож, більш менш прийшовши до тями після збирання Chrome, перейшов до наступного моменту — Dropbox... Тут було все ще цікавіше. Також .deb-пакет, але відмовлявся працювати взагалі після збирання, постійно закривався повністю, меню при ПКМ по іконці в systray стало не доступним... Це все мене вкрай не влаштовувало.
Пововтузившись понад п’ять годин я все ж знайшов рішення: запускати Dropbox через cli-команду під час старту системи і потім підтримуванням «життя» шляхом постійної перевірки, чи запущений сервіс. Як бачите, не дуже надійно, до того ж постійно висіло вікно термінала, де логувалась робота застосунку. І якщо крашився Dropbox, новий термінал вистрибував будь-де, часто — біля поточного розташування курсора мишки, що постійно дратувало.
Знову ж таки, довелось переписати, щоб все відбувалось в «тихому» режимі без відкриття вікна термінала. Тому фінальним рішенням став процес при старті системи, прописаний в .bashrc, (можливо, це якась проміжна версія, бо кінцеві файли втратились після того, як бета зламалась):
if [ ! $(pgrep -f dropboxd) ]; then nohup ~/.dropbox-dist/dropboxd &>/dev/null & fi
Крах 24.04 beta
Здавалось, наче все що мені важливе було, хоч і на «костилях», але працювало. Прийшла черга інших пакетів, і Jetbrains IDEs(CLion як основну, як для C, C++, Python, JS, також IntelliJ Idea та інші) зокрема. А оскільки я люблю досліджувати нові мови програмування і час від часу розбираю той чи інший проєкт, то для зручності відстежування версій і оновлення у 22.04 використовував jetbrains-toolbox (там і нова їхня Fleet).
Тут я зіткнувся з тим, що вищезгадуваний пакет fuse вже є мастхев у 24.04 для запуску .AppImage-застосунків, яким тулбокс і являвся, як і viber.AppImage і багато інших мені цікавих. ```sudo apt install fuse```
і результат, як ви певно вже здогадались — «та сама пісня», що і попередньо на 22.04, спроби перевстановити десктоп, результат — аналогічний.
Спроба 23.10, її крах та реінсталяція
Бажання знову відтворювати процес з «костилями» не було вже і прийняв рішення поставити 23.10. Інтерфейс практично не відрізнявся від 24.04, тому захотілось поставити саме її, а не повертатись до 22.04.
На відміну від 24.04 beta все працювало набагато краще, і .deb-пакети ставились прекрасно через dpkg. Тому проблем з Chrome та Dropbox вже не було. Знову стандартний процес налаштування та інсталяції, і знову момент з jetbrains-toolbox, де fuse — мастхев. Інсталяція fuse — результат той же...
Знову поставив 23.10 через те, що сподобався інтерфейс, проте вже для інсталяції IDEs від JetBrains використовував snap через App Store. Тут було наче все гаразд, а ті незначні проблеми, що були, — були звичною буденною справою «лінуксовода». Тож, фактично користувався нею, аж до сьогоднішньої інсталяції Ubuntu 24.04 LTS.
Довгоочікувана 24.04 LTS
Інсталював її двічі. Так-так, славнозвісний fuse, Ubuntu ще й досі не дає можливості запускати .AppImage без нього, можливо буде час і бажання, розберусь якось з ним, або ж буду радий коментарям на цю тему, як це «лікувати».
Друга спроба без fuse — все поставилось дуже добре. Хоч і знову ж без dpkg не обійшлось, бо, як відомо, нинішня Ubuntu вже на snap в основному. І підтримка .deb з коробки will be a priority for the next cycle (як можна бачити issue#1407 відкрито 26.09.2023, а коментар про стан на зараз 22.04.2024).
Тож, щодо нинішньої LTS-версії: краще за бету, проте користувачі (з думкою яких повністю згоден) все ж таки рекомендують дочекатись хоча б 24.04.1, коли перші «сміливці» дадуть фідбек.
Як розробник, який невибагливий до якихось глибинних нюансів, а користується тільки базовими потребами, я задоволений нинішнім станом цієї LTS, якщо порівнювати з 23.10 та 24.04 beta.
Можливо, більш досвідчений користувач зіткнеться з якимись тонкими проблемами середовища при системному адмініструванні тощо. Буду радий також почитати про ваш глибший досвід.
Проблеми у LTS
Дві помилки на початку після інсталяції:
- Google Chrome після
```sudo dpkg -i chrome.deb```
не запускався, і як можна бачити, в процесах є, проте візуалки не було жодної.
Допомогло перезавантаження системи, відтоді працює все без проблем. - При спробі
```sudo apt update```
отримую попередження```systemctl daemon-reload```
- Три рази машина йшла в Suspend-режим сама по собі. Проте це було тільки перші кілька годин, наразі працює все стабільно і не повторювалось більше.
Висновки та враження від 24.04 LTS
- Не можу погодитись наразі з відгуками спільноти. Як на мене, не так все й погано.
- Час від часу натрапляю на відгуки про snap в стилі «snap-зло». Мені не дуже зрозуміло... Чому? Відомо комусь? Наче все працює, і доволі непогано.
- Читав також коментарі про проблеми з апгрейдом з 22.04 до 24.04. Не знаю, не пробував, проте коментарів багато, і всі рекомендують свіже встановлення замість апгрейду. Docker containers not accessible after upgrade to 24.04 LTS
- Щодо переходу з 23.10 до 24.04 пишуть, що все чудово апгрейдиться без помилок. Поодинокі випадки де є якісь проблеми.
- Мій особистий досвід і підхід — свіжа інсталяція, практично завжди. Апгрейди робив двічі. Якихось вагомих проблем не виникало при цьому, але, чомусь більше до вподоби інсталяція свіжої системи, бо за час користування попередньою накопичується багаж багів, власних косяків тощо., і це все переноситься на нову версію при апгрейді.
- Нинішня 24.04, як і 23.10, працює швидше, та менш навантажує машину, аніж 22.04. Це радує і приємно, що попрацювали над оптимізацією.
- Також, що варто зазначити, хоч я і не часто граю, але раніше, щоб запустити щось через Steam, доводилось ставити багато додаткових пакетів. Зараз же все працює з коробки: поставив Steam, завантажив гру і вперед.
- У 22.04 в мене були постійні проблеми з аудіоканалами: для того, щоб порозмовляти через Telegram, Zoom чи Diskord, доводилось налаштовувати введення/виведення аудіо щоразу, бо постійно все злітало. У 23.10 та 24.04 вже все гаразд з цим.
- Ubuntu відходить від принципу newbies friendly і рухається в сторону швейцарського ножа з коробки, що видно в поточній 24.04 LTS.
- Щодо підтримки flutter — так, вона є і вона збільшилась, що можна побачити в офіційному репозиторії. Думаю це тільки початок, і все ще попереду.
Почитати відгуки спільноти на reddit про Ubuntu 24.04 LTS можна тут:
- Why you shouldn’t upgrade to Ubuntu 24.04 yet
- Ubuntu 24.04 — don’t upgrade just yet
- Your thoughts on Ubuntu 24.04 LTS
- 24.04 unusable (for me)
- Canonical releases Ubuntu 24.04 LTS
Почитати детальніше про зміни:
Спробували вже Ubuntu 24.04 LTS?
Найкращі коментарі пропустити