Надмірний оптимізм щодо громадянства інших країн
У світлі останніх подій зі зміною вимог щодо обліку та невидачі паспортів у консульствах, часто чую про те, що «ну-от, ніхто не повернеться в Україну, всі підуть та візьмуть «сірі паспорти» чи громадянства інших країн.
Як на мене, це занадто інфантильна думка. Особисто я зараз накидаю пару ідей, які якщо і не змусять когось повернутися, то як мінімум дуже суттєво ускладнять життя чоловікам за кордоном.
По-перше, виглядає так, що оновлення даних за кордоном буде можливе через е-кабінет. Де-не-де в новинах проскакує інформація про «можливість зробити це по телефону ТЦК чи в самому консульстві», але вангую, що таким варіантом буде е-кабінет.
Абсолютно зрозуміло, що це тільки питання короткострокової перспективи, коли там почнуть відправляти повістки
Тоді можна не реєструватися, не оновлювати дані і якось жити без консульських послуг.
І тут я вангую крок два: криміналізація відсутності на обліку.
І ось тут, як на мене, найцікавіший момент, який усі, хто «бере» громадянство не розуміє: аби взяти громадянство, зазвичай потрібна несудимість.
Навіть продовження дозволу на проживання зазвичай передбачає цей пункт.
Потенційно існують країни, які закривають очі на судимості в контексті ухиляння від військової служби і навіть дають класичні візи тимчасової охорони, але думаю, що у таких випадках потрібен добрий міграційний адвокат та трохи щастя.
А що думаєте ви?
58 коментарів
Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.