Надмірний оптимізм щодо громадянства інших країн

У світлі останніх подій зі зміною вимог щодо обліку та невидачі паспортів у консульствах, часто чую про те, що «ну-от, ніхто не повернеться в Україну, всі підуть та візьмуть «сірі паспорти» чи громадянства інших країн.

Як на мене, це занадто інфантильна думка. Особисто я зараз накидаю пару ідей, які якщо і не змусять когось повернутися, то як мінімум дуже суттєво ускладнять життя чоловікам за кордоном.

По-перше, виглядає так, що оновлення даних за кордоном буде можливе через е-кабінет. Де-не-де в новинах проскакує інформація про «можливість зробити це по телефону ТЦК чи в самому консульстві», але вангую, що таким варіантом буде е-кабінет.

Абсолютно зрозуміло, що це тільки питання короткострокової перспективи, коли там почнуть відправляти повістки

Тоді можна не реєструватися, не оновлювати дані і якось жити без консульських послуг.

І тут я вангую крок два: криміналізація відсутності на обліку.

І ось тут, як на мене, найцікавіший момент, який усі, хто «бере» громадянство не розуміє: аби взяти громадянство, зазвичай потрібна несудимість.

Навіть продовження дозволу на проживання зазвичай передбачає цей пункт.

Потенційно існують країни, які закривають очі на судимості в контексті ухиляння від військової служби і навіть дають класичні візи тимчасової охорони, але думаю, що у таких випадках потрібен добрий міграційний адвокат та трохи щастя.

А що думаєте ви?

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

58 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

N400 форма — натурализация в США нет упоминания подобной справке. Сам еще не проходил, жду.
Автор нагнетает обстановку, зачем?

Я проходил, никаких справок не надо. Главное чтобы в США не было «приводов в милицию»

Мені здається що отримати громадянство іншої країни не так просто як декому здається. Для цього потрібно довгий час прожити (від 8 років) у країні на законних підставах з реальною роботою і податками, та здати відповідні екзамени на знання мови, законів та історії. Через біженство отримати громадянство теж доволі проблематично, довго і не гарантовано. Реальний варіант це економічне або репатріація, але це дуже малий відсоток людей може 10-20 тис людей на весь ЄС в рік і наразі ці варіанти теж прикручують. Так що є реальний шанс стати ще однією нацією циган без громадянства, прав і захисту у Європі після закінчення тимчасового захисту. А без діючого закордонного паспорту варіантів буде ще менше, краще вже намагатися отримати посвідку на тимчасове проживання бо далі буде складніше.

В Польщі 5 років до довгострокового резидента ЄС (видається пожиттєво). Потрібно знання тільки мови на рівні B1, що за 5 років на ізі. На громадянство можна подавати після 3-х років в статусі резидента ЄС. Якщо законослухняний і не було ніяких проблем на території Польщі то зазвичай отрумують громадянство. По факту вийде 9-10 років.

В США після отримання грінкарти (це окрема тема — може сама по собі зайняти роки) громадянство можна отримати за 5 років — подаватись можна за 4 з половиною роки.
Процес простий, екзамену з мови як такого нема, але співбесіду по сотні заздалегідь відомих питань з 4ма варіантами відповіді звичайно доведеться проходити по-англійськи.

Тобто років за 10 можна орієнтовно стати громадянином. В кого свіжий паспорт — може навіть встигнути.

ПС. Я от правда не знаю як бути тим в кого подвійне громадянство — може Україна накласти на таких людей штрафів і потім вимагати їх виплати?

Коли є грінка, чи H1B1, той український паспорт до (_|_) хіба шо нікуди з країни не виїдишь.

Не удивлюсь, если продлевать паспорта, выдавать справки будут без ТЦК, но за взятку близким к консульству людям. Вот и все.

И РФ может знатно упростить получения гражданства для украинцев, видя, что делает укр власть. А дальше люди могут сменить российское гражданство на европейское.

Забываете, что европейцы дают статус временной защиты и доступ к рынку труда именно обладателям украинского паспорта. Обладателю паспорта с изображением цыпленка-мутанта прежде всего нужна виза, а ее сейчас им дают весьма неохотно.

доступ к рынку труда именно обладателям украинского паспорта.

Наверное, если россиянин будет хорошим специалистом, то компания возьмет его без проблем.

Возьмут. Но при наличии разрешения на работу. Обычно это рабочая виза. Если нету, то помогут открыть пока это не слишком трудозатратно. Никто не будет нанимать миграционного юриста ради, ну пускай даже, тех лида. Проще поискать ещё.

Мы говорим не о «хороших специалистах», коих меньшинство, но о среднестатистических «украинцах»:

И РФ может знатно упростить получения гражданства для украинцев, видя, что делает укр власть. А дальше люди могут сменить российское гражданство на европейское.

Не хочу вас розчаровувати але русні дають візи наліво направо, особливо в Німеччині, і блюкарти дають на раз два. Кількість руснявих інженерів за останні 2 роки в ЄС дуже зросла, а українських не дуже бо не випускають

Але віза їм потрібна. Українцям віза не потрібна, й в цьому різниця.

Українцям теж потрібна.
Як це працює технічно: Українці можуть перетинати кордон з ЄС як туристи з оформленням візи на «до 90 днів» на місці.
Після цього вони можуть доїхати до Німеччини. Там треба подати заяву на допомогу. Я чув про ситуації, коли зараз замість візи тимчасового проживання (ВНЖ) за цим самим параграфом і з правом роботи дають візу на захист біженця з суттєвими обмеженнями прав пересування і без права роботи. Це пов’язано з тим що ЄС не поновив ще «тимчасовий захист Українців» а люди приїжджають.
Зазначу, що опинившись по туристичній візі у Німеччині українець не має права роботи. Можна, напевно, сходити на співбесіди, але далі треба якось подаватись на робочу візу. Це може зайняти більше 90 днів і є ризик знаходитись не легально у країні.

Робочу візу німці їм у 2022-2023 відкривали на ізі. Знаю, бо клієнти московські офіси переносили й усіх охочих переводили до Берліну (я московські офіси колишніх також моніторив). Українців з України навпаки — звільняли, бо у відрядження не їздять, в офіси не ходять, ще й зимою 2023 помірні проблеми були. Тому конкуренцію рсн однозначно виграла в українців, й нажаль, про це по телемарафону не скажуть.

Не удивлюсь, если продлевать паспорта, выдавать справки будут без ТЦК, но за взятку близким к консульству людям

Фантастика. Консульство для цього занадто дрібна риба в ієрархії «рєшал».

Гра почалася, далі вже кожний грає за себе

В арабських країнах криміналізовано гомосексуалізм, знищення корану і ще 100500 речей. Як ви вважаєте, чи це заважає отримати громадянство в ЄС?

Надмірний оптимізм щодо громадянства інших країн
А що думаєте ви?

Я думаю, що мало хто насправді має отой «надмірний оптимізм» про який пише топікстартер. Але навіть розуміючи всі складнощі, пов’язані з отриманням іншого громадянства, люди також розуміють, що всі ці складнощі перекриваються одним-єдиним величезним плюсом — можливістю жити життя, а не бути вбитими на війні. Більшість чоловіків бачать дану ситуацію як вибір з двох халеп: або «витратити декілька тисяч доларів (можливо навіть 10к+) на адвоката, документи та інші обов’язкові пункти, але прожити ще 30-40 років до старості» або «зекономити гроші, потрапити в армію і прожити ще 30-40 днів».

Як кажуть в народі: «Якщо якусь проблему можна вирішити грошима, це не проблема, це витрати». Так от смерть за гроші вже не вирішиш і мертвих до життя не повернеш, навіть маючи трильйони доларів. Так що тут питання кожен для себе вирішує індивідуально: «Що я більше ціную — гроші або власне життя?» Як крайній варіант можна розглянути для життя країни без закону про екстрадицію.

Як на мене, це занадто інфантильна думка.

Це так думати — інфантиьна думка. Поцікавтесь статистиками нелегалів по усіх багатих країнах. Серед тих хто втік скажімо з : Венесуєли, Еквадодру, Афганістану, Сомалі, Сирії і т.д. бажаючих повернутись 0.0%. Вони пливуть до ЄС на надувних плотах через Середземне Море, пливуть через горну ріку Колорадо та лізуть з малими дітьми через колючий дрід, та лізуть через стіну з дробинами — ризикуючи життям та здоров’ям.
Ті хто хотів повернутись та воювати — вже це зробив, інші будьмо відверті зроблять усе можливе щоби закріпитись там де поїхали і ніколи добровільно не повернуться в статусі громадянина.
Чому так — а тому що на відміну від скажімо від Ахметова із Пінчуком що їх тут чекає? Що їм тут захищати в тому числі ціною власного життя — корупцію ?
З іншого боку, як сказав Юрій Вітальйович — гаразд, якщо вони повернуться після війни, вони матимуть фактично усе а втратили не так вже і багато і відповідно почнуть вчити нас життя. Тобто якщо буде накладено відповідний військовий податок на довгий строк, для тих хто переплив через Тису (а прикордонна служба має документи хто та коли пересік кордон і там нема проблем з’ясувати), це буде чесно.

Поцікавтесь статистиками нелегалів по усіх багатих країнах.

Мені ще тут страшні історії про Еритрею розповідали.
Виявляється, законодавство цієї країни не визнає податкового резидентства своїх громадян, а відтак податкові колектори виловлюють своїх навіть у таборах для біженців під виглядом інших біженців і трусять податки точно як мультяшний Шериф Ноттінгемський (понад чверть століття, як я дивився цей мультик і воно досі мені наче хрестоматійний приклад гоп-оподаткування www.youtube.com/watch?v=7Zb6NXh3uCU ), що становить проблему, з якою навіть боряться правоохоронці розвинених країн.

Українці — не біженці. Вони або під тимчасовим захистом, або на звичайних робочих візах/дозволах на проживання.
От навіть зараз відбуваються екстрадиції українців, хоча хто тільки не казав, що під час війни ніхто нікого не буде відсилати до України

От навіть зараз відбуваються екстрадиції українців

Що там, наприклад, по Шарію?

І по лазаренко. А от показали, що пів Монакко людей які взагалі в розшуку www.youtube.com/watch?v=afSfjFcTHTc І видворяють «журналістів» які сують свого носа куди князівству не треба, заважають поважним резидентам витрачати свої у гроші в локації, лишають комфорту заможних людей.

Шарій якраз має прихисток з політичних причин. Щодо Монако і грошовитих дядьків — то тут у самому вашому питанні відповідь

От навіть зараз відбуваються екстрадиції українців,

Де? Коли? З яких причин? З якої краЇни?

На днях з Болгарії чувачка видали, який організував схему втечі чоловіків з України

У вас з причинно-наслідковою логікою усе гаразд?

Тобто якщо буде накладено відповідний військовий податок на довгий строк, для тих хто переплив через Тису (а прикордонна служба має документи хто та коли пересік кордон і там нема проблем з’ясувати), це буде чесно.

Цинус в тому, що наразі нема різниці чи ти переплив Тису, чи виїхав 20 років тому легально. Та хай навіть за кілька тижнів до війни.

Це якраз і є засада, такий народ в більшості випадків давно має право подати на громадянство глибоко інтегрований в суспільство, а багато хто має подвійне громадянство яке просто не визнається Україною. Ну просто вийдуть із Українського громадянство через еміграційних адвокатів, просто це доволі дорого.

Як на мене, це занадто інфантильна думка
криміналізація відсутності на обліку
аби взяти громадянство, зазвичай потрібна несудимість

Уфф, тобто моя думка інфантильна, тому що ще більш інфантильна влада встромлятиме мені палки в колеса на шляху легалізації за кордоном?

...тому що інфантильний простий наріт обрав собі такого президента і раду

Тільки важкі кримінальні злочини не дозволяють отримати друге громадянство, а щось незначне — не викликає проблем. Все індивідуально і залежить від країни і її відношення до того чи іншого типу злочину.
nomadcapitalist.com/...​izenship-criminal-record

Я ще чув про якусь проблему якщо хочеш одружитися в іншій країні. Типу треба довідку, що ти не одружений в своїй країні і це також послуга консульства.
Не знаю наскільки це звязано з ресльністю

Це легко обходиться через «віддалений» шлюб в США

Так, але не кожна країна цього вимагає. Ще є Данія зі шлюбом за тиждень «без смс та регістрації».

Як тут вже зазначили, гарний накид, але на цей накид відповідь може бути лише одна: в разі криміналізації відсутності на обліку буде не одна людина, що засуджена за цією статтею. Будуть тисячі, може навіть сотні тисяч таких людей. Цебто явище буде системним. На таке системне явище ЄС дасть таку саму системну відповідь. Як нам вже відомо після повномасштабного вторгнення ті країни, які вимагали відмову від громадянства України для отримання громадянства своєї країни, прибрали цю вимогу. В цьому гіпотетичному випадку буде таке саме. Всі будуть знати, що означає судимість чоловіків з України певного віку за певною статтею.

Можливо, але дуже залежить від ставлення кожної окремої країни, а може навіть від кожного окремого судді

Так, це може бути індивідуальним (за країнами), але будуть країни яким на це буде начхати. Тож обиратимемо країни мудро.

Здравствуйте

країни, які вимагали відмову від громадянства України для отримання громадянства своєї країни, прибрали цю вимогу

А можете, плиз, назвать эти страны?

Спасибо.

Наверное, там уже с экономикой проблемы и очень много беженцев из различных стран. Рассказывают, что арабы и африканцы уже беспределят там.

С экономикой проблемы (но не по шкале бывших республик СССР). Беженцы есть и это как раз решение проблемы (интеграция и их дети которые со школы говорят по-немецки). Да, в Берлине встречаются все расы и вероисповедания. И мне это нравится.
По поводу беспредела, то тут можно нарваться на гопников всех рас и вероисповеданий, но от этого ты нигде не защищен. Всюду «на голову может свалиться кирпич» при должной карме.

Отдельно за «африканцев». Мне сложно представить что у Вас в голове, но жители контитента Африка очень разнообразны. Как и отдельные жители стран. У кого-как, но с Нигерийцами у меня первая ассоциация «классные сисадмины». А какие ассоциации у Вас?

Єдина асоціація — нігерійські листи

Уже называл в другой теме, повторю и здесь: достоверно знаю про Германию и Нидерланды.

Це трохи не та судимість, яка створює проблеми, легко уневажнити через суд.

P.S. Якбитологія і стиль наче з італійського IT.

Яка це судимість — буде вирішувати суд кожної окремо взятої країни)

в тому і справа, що не буде, бо тоді доведеться вирішувати по кожній окремій людині по цій статті, а їх десятки тисяч (якщо не сотні) тому рішення буде системним по всьому ЄС. і впиратись воно буде у права людини, які до речі вже 3й рік в Україні «призупинені» офіційно. шансів, що цих людей, особливо працевлаштованих і сплачуючих податки, повернуть через суд немає. в тому шо Україна спробує постріляти собі по ногах в плані іміджу я не сумніваюсь, але результату це не дасть ніякого.

Смайлик з однієї дужки ставлять люди з однієї ворожої країни.

В Польщі непотрібна не судимість в Україні. Головне щоб не було судимості в Польщі.

В більшості країн треба несудимість за 5 років так що тейк про несудимість такий собі.

Matiyash Taras
Зареєстрований 2 травня
Топіки 1

Гарна спроба, але невдала.

От блін... це я з праскою виходить розмовляв...

Підписатись на коментарі