Чому не працює «П’ять чому» і яка є альтернатива?

Метод пошуку першопричини «П’ять чому» достатньо відомий. Суть методу — задавати п’ять разів одне й те саме питання «Чому?» для того, щоб докопатися до істини. Метод дуже простий і наочно (як на малюнку нижче) показує як менеджер і команда занурюються все глибше і глибше у проблему. А рішення, яке має бути згенероване таким чином, точно вирішить проблему і аналогічні проблеми більше не будуть повторюватись ніколи.

Тобто ціль методу «П’ять чому?» — знайти першопричину проблеми і не витрачати час на боротьбу з її «симптомами».

Скажу відверто, — від самого початку коли я дізнався про цю методику, вона мені не зайшла. Я не мав жодних причин сумніватись у знаннях, отриманих від експертів індустрії, і в самому методі, який прийшов з ощадливого виробництва.

Але ж з самого початку, щось із цим методом було не те.

Накопичивши певний досвід управління проєктами в різних сферах — наукові дослідження, інфраструктурні проєкти, машинобудування і суднобудування, ІТ-індустрія мене погукали викладати проєктний менеджмент в комп’ютерну школу. В навчальній програмі серед інших методів пошуку першопричини також був метод «П’ять чому?». Тож я почав збирати результати домашніх робіт на тему: Застосуйте методику «П’ять чому?» для пошуку першопричини проблеми на вашому проєкті. Проблема звучить так: «Реліз продукту був затриманий на два тижня».

Коли ти аналізуєш логіку питань та відповідей по окремих домашніх роботах — все виглядає досить логічним і послідовним. А от коли намагаєшся зібрати та проаналізувати декілька робіт в різних групах, виходить одне й те саме — кожна окрема людина підтасовує всі відповіді на проміжні питання таким чином, щоб дійти до першопричини, яку вважає вірною саме ця людина. Для прикладу я зібрав варіанти у таблиці нижче.

Проблема

Можливі, на думку студентів, першопричини

Реліз продукту був затриманий на два тижня

Був брак досвіду в управлінні проєктами та недооцінка складності завдання щодо формування плану.

Відсутність систематичного процесу оцінки ризиків та визначення вимог на етапі планування проєкту.

Команда не мала можливості ефективно працювати через постійну нестачу ассетів.

При плануванні проєкту не було враховано всіх етапів, зокрема підготовчий аналіз

Метушня під час ініціації проєкту

Не було ефективних механізмів комунікації та обміну інформацією всередині команди

Не була налаштована взаємодія між командою розробки та командою інтеграції

Помилка PM на перших кроках спілкування з Замовником

Бракувало людських ресурсів для виконання всіх вимог

Відсутність досвіду в аналізі вимог та виконанні подібних проєктів

Затримка пов’язана з нестачею ресурсів, зокрема бюджет, персонал та інфраструктуру

Проєкт не мав спеціальної команди і процесу управління змінами

Розклад не було виправлено через кінцевий термін, встановлений замовником (клієнта повідомили, що це може зайняти більше часу, тоді це було спочатку погоджено, оскільки це може призвести до додаткових змін в інших частинах коду (інтерфейс, бекенд)

Відсутність детального аналізу геймплея та участі розробників у плануванні

Не було налагоджених процесів прийняття рішень та вирішення конфліктів між командами

Недостатньо кваліфікована оцінка повного скопу задач

Аналізуючи спектр можливих першопричин, можна сказати, що першопричиною могло бути що завгодно: від погано зібраних вимог до відсутності налагодженої комунікації між командами, від відсутності досвіду ПМа до поганого конфлікт менеджменту, від поганого планування і оцінки до відсутності управління змінами та ризиками.

У кожної людини свій набір психологічних та фізичних параметрів, свій рівень впевненості у собі та своїх здібностях, свій життєвий досвід. Саме через це, кожна людина бачить світ та імовірні причини проблем по-різному. Якою ж буде імовірність, що людина докопається до першопричини використовуючи цю методику? Мізерною.

На справедливе зауваження, що «П’ять чому?» це командна вправа, а мудрість натовпу і колективний розум точно докопаються до істини я одразу відповім наступне.

По-перше, цю методику не завжди використовують під час колективного мозкового штурму. Іноді у менеджера немає можливості залучити широкі народні маси і він робить цю вправу сам.

По-друге, в групі люди розкриваються по різному і не завжди у джуніор ПМів є достатньо лідерства, авторитету і коучінгових здібностей для керування дискусією. В такому випадку в команді завжди знаходиться людина, яка на минулому проєкті чи в минулій компанії вже сто разів таке бачила і причиною було щось стовідсотково однозначне. Таким чином, буде продавлений той логічний ланцюжок, в якому впевнений неформальний лідер.

По-третє, члени команди можуть бути перевтомлені мітингами, комітментами і іншими особистими речами, тому команда може погодитись на будь-що, в чому будуть розбиратись не вони, а ПМ, продакт оунер чи хтось інший.

Саме тому, я не рекомендую використовувати цей метод для пошуку першопричини проблеми.

Замість «П’ять чому?» я раджу використовувати діаграму Ісікави (Fishbone diagram), але з деякими модифікаціями для ІТ-індустрії.

Вона дає можливість зафіксувати в якості гіпотез цілу купу можливих причин проблем і сформувати план дій, який спрямований на вирішення кожної з них.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Так а що заважає в випадку діаграми Ісікави «підтасувати всі відповіді на проміжні питання таким чином, щоб дійти до першопричини, яку вважає вірною саме ця людина»? Будь-який аналітичний метод, що базується на номінальних експертних оцінках, страждає від суб’єктивності (і тим більше в випадку умисно маніпуляції), без винятків.

Частково погоджуюсь — там де є люди завжди є ризик маніпуляцій. Але діаграма Ісікави дає можливість зібрати усі ідеї, класифікувати їх, оцінити імпакт і ефорти, а далі реалізувати декілька екшн поінтів і підвищити шанси на успіх. В моєму досвіді дуже рідко коли причиною проблеми була якась одна причина, зазвичай це були комбінації декількох причин

Початок статті сподобався, середина також, а ось про підхід Fishbone diagram — дуже мало, без прикладів, які наочно допомогли б побачити переваги цього підходу або розкрити його плюси та мінуси

Для цього треба прочитати наступну публікацію dou.ua/forums/topic/48620

Чому рашисти такі агресивні ? 🤔

Підписатись на коментарі