Економічне бронювання для IT

17 травня вступає в дію новий закон про мобілізацію. Переглядаючи заголовки новин, різні джерела пишуть, що Верховна Рада все ж таки має вирішити питання відтермінування. Різні сфери бізнесу лобіюють свої інтереси (банки, страхувальники, будівельні компанії).

Де взагалі якісь дії в цьому напрямку з боку представників ІТ? Де власники аутсорсингових, продуктових, фінтех компаній? Де «профспілки» (аналоги)? Де Федоров?

ІТ в Україні входить у топ-5 галузей, що приносять кошти та залучають валюту до України.

На форумі є різні люди, є і в певній мірі впливові. Панове, не хочете якось прокоментувати? Дерев’яне рф додумалось своїми мізками серед іншого:

• Забронювати IT.
  • Бонусом: проводити рекрутинг за гроші замість примусу (коли побачили як фінансово активні люди почали тікати).
  • Бонусом: не закривати кордони і давати можливість бізнесу працювати ефективно.
👍ПодобаєтьсяСподобалось12
До обраногоВ обраному3
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Ходять чутки, що «економічне бронювання» таки існує, от тільки є нюанси: воно незаконне і гроші треба заносити конкретним людям (співробітникам ТЦК чи лікарям), щоб людину визнали непридатною. Для деяких це ок, для багатьох — не ок. Але від закривання очей на певні темні факти суспільства, ці факти не зникають. Те, що влада не хоче вводити легальну схему «платіть гроші і не служіть», не знищує автоматично всі інші нелегальні схеми такого ж формату — «платіть гроші і не служіть».

А взагалі, дивлячись на те, як влада знущається над Конституцією і правами громадян, я вже й не знаю, чи треба взагалі жити «по закону» чи переходити у режим «кожен виживає як може, а після війни розберемося».

Нащо владі те бронювання, якщо вже штрафи будуть по ₴25к ?

Думка така — не називати це бронюванням, а щось типу «економічний контракт з ЗСУ» коли ФОП підписується перераховувати певну суму на підтримку ЗСУ, скажімо — 10% від прибутку — це аналог бронювання, 20% — право на виїзд на мітінги з замовниками, 30% — кудос, повага і тд. Людина працює на потреби ЗСУ. Хай підрозділи ЗСУ можуть відкривати такого роду «позиції».

ІТ в Україні входить у топ-5 галузей, що приносять кошти та залучають валюту до України.

Ще до війни так і було, але зараз вже не важливо на якому місці IT і скільки приносе грошей. До поки можна брати в борг, то влада так і буде робити.
Середній класс наразі не начасі, нажаль.

Ось тут той момент що айтішка стояла відносно осторонь від всіх муток, схем і крадівництв нарешті і вилізе боком — корисні зв’язки напрацьовувати треба було змолоду!

258 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Пропоную активно долучаються до постів ініціатора єдиного адекватного економічного бронювання (20к гривень + можливість бронюватися ФОПам) — Дмитра Наталухи.

www.facebook.com/...​share/p/8YowbTmh5PwKRCa2

Максимально підтримувати Дмитра, його команду і ідею.

цитую:

Сили оборони утримуються ВИКЛЮЧНО за рахунок українських податків

от тут захована міна. Бо з точки зору кабінету ОП — це не так. СО оплачує США, а значить всіх інших можна стригти і пускати на м’ясо. Не розуміння цієї позиції призводить до марних сподівань.

Справа не в тому що вони не логічні. Вони логічні, в своїй дуже кривій картині світу. Як росіяни

вчора створили петицію щодо економічного бронювання: petition.president.gov.ua/petition/226740

Вже створили план по підняттю податків для фопів третьої групи до 10%. Без бронювання, звісно ж.

Так а нащо «ресурс» бронювати, коли його можна і стригти, і мобілізовувати за потреби?

Ну тут хтось хвилювався що озвучені «35 тисяч» для фопа дуже тяжко сплатити, податки занизькі. Даремно хвилювались — ось і рішення підвезли.

Шукають гроші на додатковий призов, у тих кого збираються призвати. Напевно вважають, що колимити будемо — а то якось люксво бути в армії і при цьому не працювати, типу коли скажуть в окопі — а потім 3.14здуйте на роботу щоб платити податки. Це ще не враховуючи — що той же аутстафінг пішов з країни в три рази і збираються через усю цю мобілізацію просто закривати офіси і готувати реплейсмент людям, які потенційно підпадають під призов маскіруючи це під небезпечність локації, з якої треба поїхати — що звісно неможливо легально через закриті кордони.
Коротше бачили очі за кого голосували, тепер їжте (хоча там тих за кого голосували, Валерійович просто прибрав з усіх постів, там давно на усіх постах колективний гетьманцев, з колишньої партії регіонів який в чергове перевзувся).

Я про это писал еще в середине Марта 22 года. Как-то долго доходит до людей. Тегал всех причастных. Реакции 0. Видимо такой план был.

Свіжа новина.

Наказ міністерства економіки України № 8572. Забронювати працівників Glovo, FavBet, ТОВ «Visa Україна», ТОВ «АГРІ Чейн», ТОВ «КОРТ».

Блін, тут хтось в сусідньому топіку писав, що бусифікують всіх справедливо

якісь дії в цьому напрямку з боку представників ІТ

— для початку потрібен профсоюз. І не власників/бізнесу а рабів. Влада — вона боїться виборів або політ сили, на інше їй чхати, таке життя. Тому якщо хочете щоб на вас звернули увагу — майте політ силу рабів, бо власників фізично мало

Жодним чином вони цього не бояться. Вони знають про вибори і політику врази краще за тебе, а чого не знають їм за гроші скажуть кращі політ технологи з усього світу, які озброєні досягненнями науки : соціологією, психологією, маркетингом ЗМІ і т.д.
А твоя профспілка буде стояти зі своїм протестом разом з трьома націоналістами (щоб перелякати або розгнівати декого, хоча там народ розумний як і блатні в тюрмі швидше стали цікавитись кого це кум вирішив налякати і активно знайомитись).
А потім прийде величезний натовп наркоманів які вимагатимуть легалайзу маріхуани, організований і проплачений фарм індустрією яка банально хоче імпортувати медичні препарати з ЄС які заборонені.
Це шлях внікуди, треба використовувати аналітичний інструмент. Якщо ми в системі де головна цінність це — капітал і заради неї йдуть на усе, то головна задача не семеричними перебрати на себе увесь капітал. Керуючи капіталом інтелектуальна меншість може керувати загальною більшістю. Якщо ми подивимося як на США так і на Китай то побачимо, що сучасні фінансові потоки планети концентруватися на досягненнях саме нашої індустрії.
Як ми знаємо в сучасному світі капітал породжує в першу чергу наука. Головна різниця між бідними і багатими країнами в науково технічному потенціалі.
Якщо йти шляхом профспілок — то тоді «пролетарів усіх країн з’єднуєтесь», треба об’єднуватись з представниками усіх інших професій і ходити на демонстрації, робити страйки та стачки і т.п. Одразу кажу — що це просто перетворить вас на дійну корову для різних Симоненко і т.п. як це вже було. Тоді як вони будуть на урядових Зілах та Чайках — вам буде стаханівський забій та побудова Беломор Каналу вручну.

Розповіді про те, «как касмічєскіє караблі бараздят прастори бальшого тєатра»...

Ну йди на демонстрацію, ментам гетьманцева якраз буде виправдання чому вони не в окопах. Чи забули як вони відлупцювали попередню ? BTW Профспілки теж влаштовували величезну демонстрацію та її взагалі не було в зобмобоящіку окрім Євроньюс, який швидко став неправильним каналом який заблокували.
Це система яка багато про що базікає, що не є правдою. На ділі головна її цінність — капітал. Так от і треба керувати капіталом, якщо не хочеш бути камікадзе в Банзай на посадку.

Діяти пізно, закон прийняли, нового чекати нема підстав. Протягом 60 днів оновлюємо дані, за цей встигаємо отримати ще дві сіньйорні зарплати, потім йдемо в сили оборони на зарплату джуна, і споживацькі звички сім’ї корегуємо відповідно.

Я б запропонував більш цікавий варіант — зняти всі гроші з рахунків та відкрити ФОП на дружину / сестру / мати / бабусю та домовитись з роботодавцем перезаключити контракт. Тоді можна і споживацькі звички не коригувати, і примус буде не дієвим. Звісно, до того часу, коли жінок не зроблять теж винними державі.

чорт, цю репліку бзазвичай пишу я

З цім треба бути обережним, бо сьогодні-завтра коти можуть стати військовозобовʼязаними на посаду «окопний мишолов»

для цього треба усе переоформить на кота іноземця ))

... втім на скілько я розумію за іноземця у цьому кейзі можна видати не тільки кота

Пропоную переписати все на мого британського кота, звертайтесь.

він за паспортом британський чи за породою? у котів тепер є паспорти ти знаєш

В паспорті написано, що він британець по породі. Сподіваємось він з собою візьме, якщо стане репатріантом 🥲

The Government Racket in 2024 is called Economical Booking.
Squeezing out private property or income try to be legalized.
Somebody in President Office wants new Lamborghini.

Думка така — не називати це бронюванням, а щось типу «економічний контракт з ЗСУ» коли ФОП підписується перераховувати певну суму на підтримку ЗСУ, скажімо — 10% від прибутку — це аналог бронювання, 20% — право на виїзд на мітінги з замовниками, 30% — кудос, повага і тд. Людина працює на потреби ЗСУ. Хай підрозділи ЗСУ можуть відкривати такого роду «позиції».

Ага, а «доход» у этого фопа 1000грн.
А если ставить фиксированно — это ограничение по имущественному цензу запрещенное конституцией

А ще конституція забороняє... wait for it... обмеження за ознакою статі!

А ще конституція забороняє... wait for it... обмеження за ознакою статі!

Так ця несправедливість не тільки в Україні, а suddenly в Польщі, США, Пд.Кореї та у більшості інших країн..

за.бав )) що там з кордонами на 21-й рік? щойно покинули вже існуючі то який був конкретний план «вийти на» «втримати» «перемогти рашку до перемоги»?

Так ця несправедливість не тільки в Україні

якщо й так то що? має бути конкретна ціль або цілі які чи яка визначається конкретно як от буквально SMART означає specific measurable achievable relevant time-bound

зверну увагу на achievable relevant time-bound

особливо зверни увагу на time-bound

а ти цю х.ню «а у вас негрів лінчують» (к) (тм) розказуєш вже роками тут вже як буквально вже роками «війни на довго»

а suddenly в Польщі

та без питань чого ж ви такі борзі не досягли «як у польщі» ще до великої війни? ввп на душу населення хаймарси патріоти військова база сша вот єто всьо?

дай вгадаю тоді так само було

Так ця несправедливість не тільки в Україні, а suddenly в

штош буває селяві нічого особистого просто старий добрий радянський народ

за.бав )) що там з кордонами на 21-й рік? щойно покинули вже існуючі то який був конкретний план «вийти на» «втримати» «перемогти рашку до перемоги»?

Це питання до мене? Імхо кордони на 91-й це тільки при настуній ітерації смути\розвалу рашки.

якщо й так то що? має бути конкретна ціль або цілі які чи яка визначається конкретно як от буквально SMART означає specific measurable achievable relevant time-bound

Яка конкретна ціль з Зе-владою? Тут в понеділок блокують видачу паспортів, вигрібають купу негативу і через тиждень все вертають взад. Одні і ті ж міністерства спочатку об’єднують, а через два роки роз’єднують. Горизонт планування до завтрашнього обіду..

П.С.

а ти цю х.ню «а у вас негрів лінчують» (к) (тм) розказуєш вже роками тут вже як буквально вже роками «війни на довго»
зверну увагу на achievable relevant time-bound

І як з achievable relevant time-bound було під час війни у В’єтнамі, чи операцією в Афгністані?
скільки грошей портатили і як вам achievements? І це в країні з купою аналітичних організацій, політичною культурою і т.д. т.п. Що вже писати про сучасну Україну..

Це питання до мене? Імхо кордони на 91-й це тільки при настуній ітерації смути\розвалу рашки.

всьо так жди ))

Що вже писати про сучасну Україну..

ну так як то буквально або хороше або нічого тут ти право влучно

або хороше або нічого

Не зовсім так. Або хороше або ти російське іпсо.

всьо так жди ))

Я ж не писав, що це обов’язоков буде.. Вже з 2014 чекали коли х.йло ось-ось помре від раку, потім придущенням рашки планом Анаконда і т.д.т.п.

всьо так жди ))
Я ж не писав, що це обов’язоков буде..

ви хворі на усю голову але й чорт з ним ... то який же ж план? ))

... ок я вже зрозумів що «план „а“ то це не обов’язково буде» то який же ж тоді є «план „б“» ?

Як на мене сама ідея бронювання працює не дуже, корупціогенна, непрозора. Питання має регулювати ринок. В ідеалі задача держави створити прозорі умови, за яких люди самі підписувати би контракти з армією, де було би прописані умови (єдиноразова заохочувальна виплата, заробітна платня, строк служби, залученість/незалученість до бойових дій, ...) Кошти на це мають знаходити з податків, з допомоги інших країн тощо, відкритих фондів тощо.

Так грошей і на існуючі виплати вже нема, дефіцит феєричний.

Прозорість та Єрмак не можуть бути разом в цій державі

Якщо не здатні зробити бронювання базуючись на рівнях доходу (щоб не образити електорат?), то змініть умови на інші. Наприклад, бронювати лише умовно досвідчених людей. Рівень знань у всіх не заміряєш, але можна перевірити як довго людина платить податки за певними КВЕД. Відповідно й бронювати тих, хто це робить 3+, 5+, 10+, n+ років. Це вирішує буквально всі проблеми із бронюванням на основі доходу, мінімізує корупційну складову (хіба що є спосіб якось внести до реєстрів історію платежів за купу років), нівелює аргумент «бронювання лише для багатих», бо під ці критерії підпаде й умовний айтівець який 10 років працює за 400 доларів. Це ж не квантова фізика зрештою.

Поганий підхід. При довготривалій війні не буде оновлюватися «кров» в різних галузях. Молодь, яка має вчитись та займати нові ніши, не буде мати змоги накопичити досвід, коли «динозаври» будуть заброньовані.

Не найкращий підхід, я згоден. Втім, у нас нема вибору між поганим і гарним, інакше всі ці обговорення не стались, а бронювання вже б давно працювало. У нас вибір між жахливими, дуже поганими, поганими, терпимими опціями.

Якщо ви маєте своє бачення — вкажіть, мені неіронічно та без сарказму, буде цікаво ознайомитись із баченням інших людей. Так може й народиться якийсь варіант, який можна буде віднести до терпимого.

На захист свого варіанту хіба що додам, що, як мені здається, нічого не заважає динозаврам потім навчити молоде покоління. Знову таки, не сперечатимусь, що цинічно, але війна нам не залишає гарних варіантів (або принаймні я поки не зустрічав таких).

Та все придумано вже. Зробити норм бронювання для старичків, як запропонували ви, а аспірантуру з молодими випускниками та бронню віддати під протекторат галєрам, хай веслають та набираються досвіду. Це в нормальній ситуації називається виробнича практика, яка зараз перетворилася на фарс та фікцію.

Інший підхід — арештувати єрмака.

Та уся молодь закордоном давно, куме. Поїхали із маиами коли скажімо було 16, зараз 18. На цьому усе, повернуться лише не численні ідейні, в кого ідея базується виключно на промиті мозку пропагандою. Без економічного підгрунтя ідея мало чого вартує. Рекомендувати молоді повернутись у війну та жебратство, батьки тут же кажуть дурості не робити — оселитись там де є, влаштуватись на роботу одружитись, народити дітей, заснувати бізнес — а вже потім думати за різну політику.

Для цього краще підходить існуюча модель: досвід в трудовій книжці надійніший показник, ніж КВЕД, як і професія з офіційного класифікатора

Чинна модель не працює. Заброньовано менш як 1% від всіх працівників ІТ. Якби там показник був хоча б 10%, я б промовчав.

Так а звідки ідея що на 99% галерні айтішнички взагалі повинні бути заброньовані аж на цілих 10%?

Бо айтішнічкі заздрять циркачам.
І ні, не тому що в них є конячка.

Ну якщо ви вважаєте, що 11% експорту загалом, 38% послуг — це недостатньо, щоб трошки забронювати людей, то мені нема сенсу щось ще додавати.

Так те що я там щось собі вважаю чи не вважаю — ні на що не впливає абсолютно. Політика така що бронюють не відсотки експорту а правильних пацанів. Он скільки в цирку відсотків?)

Ну так працівники ІТ в своїй самі обрають такий формат співпраці, який унеможливлює бронювання, хто ж їм винен тоді?Звісно, є частина на прямих контрактах, фрілансерів і т.д., але в більшості ж договір підписаний з нашими ТОВ, якщо змінити його на трудовий, то модель запрацює точно так само як і для працівника умовного Сільпо, про якого згадували нижче

1) Не так само. Ви видно взагалі не знаєте як працює поточне бронювання.

2) Робітники не обирають форму співпраці. Не можна просто прийти і сказати, що ти будеш працювати по трудовій.

не знаю, в чому буде різниця?

це правда, компанії теж доклали до цього руку, але навіть там де такий вибір був би можливий, навряд чи хтось погоджувався на таке

Ну тут ми заходимо в сектор «а от якби, якщо, а може» тощо. Я не бачу сенсу в цьому, адже вам здається, що «якби 1, то 5», а мені, що «якби 2, то 13». І кожен з нас може апелювати в кращому випадку до свого досвіду. Я згоден, що багато людей за мирного часу, якби був вибір, мабуть, що обрали б менш податково-обтяжливий варіант. А от у воєнний час все складніше. Я, як і чимало мого оточення вже витрачають значно більший за наявні податки % від доходу на підтримку армії. Чи погодились би вони на «легалізацію донатів» / підвищені податки в обмін на бронювання? Мені здається, що так. Але я нічим, окрім спостережень за власним оточенням, це не можу підкріпити.

Але чи є такий вибір зараз? Ні. Для цього ІТ компанії мають мати 2 юридичні особи. Одну під кожен формат співпраці.

Стосовно різниці у мобілізації. Є багато критеріїв для того, щоб компанія могла подавати людей на неї. Серед основних:

1) Кількість сплачених податків на рік компанією понад 1.5 млн євро. Або ж приблизно 60 мільйонів гривень. Або ж, буду рахувати спрощено, компанія має мати прибуток на рік щонайменше 333 млн гривень. Або ж десь 8.3 млн євро. Я брав базову ставку для ТОВ у 18%. Іноді менше, іноді більше, я не податковий гуру. Якщо ми вважаємо, що у цій компанії працює середній айтівець мідл із доходом 2500, сервісна компанія може мати з нього х2, тобто 5000 або ж чистими 2500. І тут я не рахую офіси (якщо є) та інші операційні видатки.
8кк ділимо на 2500, маємо дуже грубо 3 тисячі айтівців. І нехай я знову сильно спрощу і скажу, що треба мати у штаті десь 1500+ айтівців. Що це означає для нас? Те що левова частка ІТ знову відпадає, бо більшість людей як раз працює у компаніях меншого розміру.

2) Ми вже не пройшли по основному критерію, але продовжимо. Надходження в іноземній валюті у розмірі 32 млн євро. Знову мінус більшість ІТ.

3) Підприємство має мати «стратегічне значення». Я особисто як не розбирався, так і не зрозумів, який стратегічне значення у Сільпо або інших схожих компаніях.

4) Територіальне значення. Визначається громадою. Тут як раз просто, бо зазвичай це питання вирішується швидко.

Ну і т.д. Більшість ІТ компаній вже б були відсічені на цьому рівні. Старі правила просто не підходять під реалії сучасного світу.

Але уявімо, що ми таки пройшли всі критерії. Тоді виникає інша проблема — нема тимчасового бронювання, щоб зробити бронювання... Звучить як фігня, так? А річ у тому, що у купи людей, айтівці не виключення, документи на початок війни були не в актуалізованому стані. І для того отримати актуалізацію багатьом треба пройти ВЛК, після якої тебе майже одразу мобілізують. Виходить таке замкнуте коло, що для того щоб не мобілізували треба пройти ВЛК, після якої мобілізують.

І це я покрив, насправді не все. Раджу подивитись все-таки оце відео Бігуса www.youtube.com/watch?v=PfpBHPXgjDk

В першому пункті забули про ЄСВ?

Ну і т.д. Більшість ІТ компаній вже б були відсічені на цьому рівні. Старі правила просто не підходять під реалії сучасного світу.

можливо, але тій самій більшості, як і іншим сторонам процесу, мабуть, було б набагато легше домогтися і впровадити зміни, навіть винятково під ІТ сферу, щоб почати підпадати під ці критерії. Ніж пробувати ’вибити’ розробку якоїсь іншої схеми для ФОП-контракторів з усіма її нюансами, киваючи на ’реалії сучасного світу’ та ’специфіку ІТ сфери’(цитата з іншої статті), бо в чому вони полягають поки що не до кінця зрозуміло.

? А річ у тому, що у купи людей, айтівці не виключення, документи на початок війни були не в актуалізованому стані. І для того отримати актуалізацію багатьом треба пройти ВЛК

Ок, навіть якщо щось і впровадять для ІТ ФОПів, то Ви сподіваєтесь, що обійдеться без цього?Типу, типу схема виглядатиме так:
1) Контора складає список людей на бронювання
2) Список передається в усі причетні відомства
3) На кожного по списку видають бронь без жодних запитань і додаткових запитів, навіть якщо людина перший і останній раз була ще в воєнкоматі в 16 років за приписним, а когось і взагалі нема в жодних обліках — просто виписали на такий-то ПІБ і все, вільний
На щось подібне наївно сподіватися, тож чи є взагалі сенс щось придумувати, якщо ця ’купа людей’ все одно відмовиться через небажання взагалі контактувати з умовним ТЦК?

В першому пункті забули про ЄСВ?

Я ж казав, що рахував дуже грубо. Тому в кінці й зменшив вдвічі кількість людей для компанії, щоб компенсувати різні неточності.

Я не роблю фікс на ФОП. Є ж Дія.Сіті, яку так багато рекламували. Ну зробіть бронювання лише для неї. Просто зробіть щось для ІТ, яке важливе для економіки. Не хочете Дія.Сіті? Ну ок, оновіть умови для ТОВ. Але ж і тут ні. Просто цього не хочуть робити.

Я десь писав, щоб бронювати без умов чи додаткових питань? Ні. Не треба, будь ласка, переінакшувати мої слова. Я «за» якісь критерії, але такі під які підпаде хтось окрім великого бізнесу. Особливо сфера, яка відповідає за значну частку валютних доходів країни.

Ну і щодо документів все просто. Якщо людині в процесі оформлення бронювання треба пройти ВЛК — то має бути тимчасовий захист від мобілізації після проходження цього процесу. Виключно на період до отримання відповіді з міністерств. Це дуже просте та ефективне рішення. Тут виграють всі. Одні отримують повністю актуальні дані про здоров’я / соціальний стан людини. Інші отримують гарантію, що вони не «приречені на смерть» ©.

Згідно останніх змін, одним з критерії в якраз є
7) підприємство є резидентом Дія Сіті.
зважаючи на те, що їх потрібно хоча б 3, це вже третина роботи
До речі, вище під ’Ну і т.д.’ приховані якраз досить реальні 2 вимоги:
5) відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування — взагалі не повинно бути проблемою
6) розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р. (відповідно до даних Держстату) — виглядає реальним до виконання для більшості контор
З останньої інформації, бронювання отримали працівники «близько 200 компаній», навіть зважаючи на наявність в списку резидентів деяких неоднозначних найменувань, це не виглядає якщось таке нереальне для тої самої більшості ІТ-компаній. За винятком того, що в них працівників немає як таких, щоб забронювати.
Без умов чи додаткових питань я мав на увазі до людей чи в цілому до поданого списку на бронь. Тимчасовий захист ’до’ навряд чи вирішить питання, бо залишається така ж небезпека ’після’, якщо не забронюють.

Вже розжовано давно що по факту ці вимоги зводяться до «занести куди треба щоб включили в список» бо не треба відповідати всім вимогам одночасно і там є всякі дебільні пункти типу «не мати заборгованості з зарплати» плюс оціночні судження на кшталт «бути важливим для громади». При бажанні можна і цигарковий ларьок протягнути.

А на фопів не поширюється бо вони нікому нафіг не цікаві.

2) Робітники не обирають форму співпраці. Не можна просто прийти і сказати, що ти будеш працювати по трудовій.

це мало відповідає дійсності.
Укранське ІТ може брати в офіс на білу ЗП без проблем — вони і так всі мають юросіб в Україні, офіси в оренді, бугалтерію в штаті.
Просто витрати на працівника зростуть з 5% до ЄСВ + ПДФО і хтось їх має покривати.
Так от девелопери не хочуть брати ці витрати на себе і вибирають 5%.

та воно то може, але коли контора співпрацює виключно з ФОП, то хто ж візьме?
Навіть якщо погодитесь на те, щоб суму в офері враховували як ЗП + ЄСВ, а з залишку вже буде платитись податок на прибуток + воєнний збір, і взаємодія з ТЦК не загрожує мобілізацією, подумають що щось з Вами не так і навряд чи погодяться, бо є інший звичний ФОП-кандидат

маєте приклади таких контор?

з мого досвіду навіть найменші компанії на 10-20 девелоперів мають опцію оформлення в штат.
відомі мені львівські компанії в 2005-2008 роках вже пропонували таку опцію.

подумають що щось з Вами не так

точно жодна ІТ-компанія так не подумає.
наявність правильно оформлених працівників — це перевага для любої компанії.
навпаки, компанії з мільйонними оборотами і без найманих працівників викликають в податкової певні підозри.

ви мабуть з ними не спілкувались з приводу білого оформлення.

ні/ні, я не на тому рівні був щоб качати права з своєї сторони, та і не вірив що таке можливо
з дотичних випадків знаю хіба за варіант, коли людей наймали як ФОПів і після певного часу співпраці і з ростом всередині компанії, переводили на трудовий договір

Беніфіціари влади хто — правильно рекетири, то чому тоді дивуватись ? Якщо усіх буде заброньовано — то не буде головного аргументу, бо як відомо «Запомни пацан — барыга платит только когда боится».

Ну якщо СРСР то тоді і комунізм давайте, почати із експропріації. Націоналізація раніше приватизованого, конфіскації «не трудових доходів» походження яких не має пояснень, або здобуто в явно злочинний спосіб — список forbes одразу зміниться. Далі взагалі заборона на приватну власність на засоби виробництва включно з приватним авто-транспортом більшим за легкове авто в кузові седан (універсал вже можна використовувати для комерційної діяльності). І т.д. по списку.

У мене вона пуста, за що ви так з фопами :(

Забули слово «комуністичне»

IT потрібно лоббі. Це лоббі має легально і відкрито представляти інтереси як великих аутсорсингових та продуктових компаній, так і спеціалістів що працюють на себе. Не так щоб умовна галера під столом вибивала для себе преференції, а саме щоб вся індустрія була честно представлена.

Держава має чути сектор IT і створювати умови для розвитку і заходження на ринок і іноземних компанії. Те, що не змогла зробити Дія Сіті.

Наприклад ідея створити ФОП-3 із ВЄД — була єдиним і найкращим рішенням для IT за всю історію незалежності України і дозволила багатьом багатьом спеціалістам вийти з тіні, платити податки.

Ідея Миколи Азарова BTW :) Ну хоча як ідея він скопіював це з тодішньої федерації, а там це законопроект який провела Ірина Хакамада. Податкові маскі-шоу він теж скопіював в Прімакова.
Микола Якович звісно адепт планової економіки, та усе таки інколи робив і щось ринкове. І мінімально розумівся що не можна просто «щіпати гуся» — а гроші мають десь братись, для цього треба щось виготовляти і продавати при чому так щоб це купили.

А цікава думка кого айті спільнота пропонує ’’точно не бронювати’’, за будь якою схемою?
Тільки без популістичних висловів а-ля ’’депутатів, мажорів, чиновників, поліцію...’’.

Безробітних, звісно ж.

Чудова відповідь!
А технічно взагалі безробітного забронювати можна?

А чому поліцію — це популізм? Поліція — це не тільки патруль. Усілякі охорони державних установ. Також кожного ранку бачу як п’ють каву здоровезні бугаї зі зброєю і в формі з шевроном «муніціпальна варта». Що воно таке — хз.
А на місце відправлених якраз і мобілізовувати цивільних. Купа бабла витрачається на «охорону» парків, скверів і т.д. Ось це могли б робити мобіки. І гроші зекономили б на охорону, і людей вивільнили б з такої неодмінно необхідної місії як охорона парків під час війни.

Я так думав, що ТРО аля міліція якраз для таких задач і створюється, тоді як підготовлені професіонали демонструють доблесть.
Та ні задача ТРО — проявити героїзм, як тут хлопець з величезними окулярами писав — на нуль стримувати атаки гелікоптерів при відсутності засобів ППО. Ну а чо — самі скинуться на те чого не вистачає, що не зможуть купити — міномети, бронетехніку — у волонтерів попросять. А навчаться в бою.

А чому поліцію — це популізм?

Тому що .. Тримай агента Кремля

Чому поліцію — це популізм:
1) Бо на територію з населенням в щонайменше 30 мільйонів в нас щось десь в районі 98 тисяч поліцейських (штат взагалі більше, але фактично є некомплект в районі 20+ відсотків)
2) З тих 98 тисяч — 5 тисяч це бійці штурмової бригади Лють, і ще в районі 30 тисяч веде службу в прифронтових територіях (тобто ті поліціянти що виловлюють колаборантів, вивозять цивільних з під обстрілів, під час прильоту надають домедичну допомогу і викопують з під завалів), тобто ті хто вже задіяний в бойових діях
3) З 63 тисяч які на мирних територіях — є ще десятки тисяч яких ви не бачите, тобто кримінальна поліція, поліція охорони, досудова. Люди які шукають і ловлять злочинців, тобто.
4) Патрульної поліції, яку ви бачите — десь щось менше 20 тисяч, включно з тими хто в прифронтових територіях, тож в містах зараз точно менше. І ці люди розмазані тонким шаром на цілодобове патрулювання і виїзд по викликах. В мене сусід жінку бив о третій ночі — вони приїхали. Минулого тижня молода дівчина з моста Кличка хотіла вбитись — патруль запобіг спробі суїциду. «Кримінальний авторитет Журавель» сьогодні хуйню творив — патруль його пов’язав.

Злочинність, нагадаю, нікуди не поділась, серед 30+ лямів населення все ще є люди які хочуть вбити ближнього свого, або принаймні п***ануть і забрать щось цінне. Звичайно, підвищити залученість поліції в БД можна. А ще декріміналузувати порно, проституцію та легкі наркотики, щоб поліція не витрачала на це ресурси можна і навіть треба. Але ані ви, ані я не хочемо під час виклику поліції чути «званіте кагда убьют». А саме такий розвиток подій нас чекає якщо ми замість адекватних пропозицій будемо ***рити бездумне «мабілізуйте фсех мусаров».

P.S. Мунварта — не поліція, а ГОшка, і броні не має. Ви маєте всі можливості і повноваження влаштуватись в ТЦК і піти їм видати повістки.

Ви маєте всі можливості і повноваження влаштуватись в ТЦК і піти їм видати повістки.

А тут от пояснили як з’являюся такі можливості www.youtube.com/...​tch?v=Peqg26KCaH4&t=1030s (BTW там явно спец служби задіяні, канал дуже не простий).
А дієві методи хлопці показали www.youtube.com/watch?v=d-GWXJk-gvE

«Кримінальний авторитет Журавель» сьогодні хуйню творив — патруль його пов’язав.
А на суді з’ясувалось, що Віктор Журавель — командир підрозділу розвідників, молодший сержант, воює з 2022 року на гарячих напрямках фронту, має нагороду від Залужного.
Суддя Олександр Скрипка відпустив його під заставу у 242 000 грн.

Я трохи перефразую думку, яку тут викладав хтось до мене.

Це ж як в умовній стратегії (грі) — ти маєш цінити тих «юнітів», які приносять тобі основні ресурси для ведення війни.

Внизу надали цитату «щіпача гусаків», що ІТ це 11% всього експорту або 38% послуг.

Тобто цей «юніт» високоефективний і його треба берегти.
Треба провести оцінку інших юнітів та обрати цінні, топ 5, 10, n. Інші, на жаль, як би не було цинічно, «під ніж». Або визначити певний % кожного юніта, проте так щоб не погіршити роботу.

Можете глянути одне з останніх відео Bihus про мобілізацію та бронювання. Це не ок, коли програміст із досвідом 15 років (це не я, якщо шо) не має бронювання, а охоронець Сільпо — має.

Буде цікаво побачити ваш плач, коли вас, як би не було цинічно «під ніж» пустять :)

Я з радістю вислухаю вашу пропозицію, як вести велику війну на виснаження із щоденним ризиком втратити іноземну підтримку.

Так, цинічно писати «під ніж» та абстрактно про «юнітів». Я цього не приховую. Але якщо маєте кращу аналогію та інтерпретацію — розкажіть і ми її оцінимо.

Так, мені буде неприємно, якщо я опинюсь у секторі «під ніж». Але частина мене буде розуміти, що принаймні система почала працювати ефективно та має шанс на виживання. Окрім цього, я вважаю, що доклав деяких зусиль, щоб бути більш цінним в очах ефективної (!) держави, ніж купа моїх однолітків, які пропили молодість й працюють як раз охоронцями Сільпо, поки я навчався й збільшував свою вартість. Але зла іронія в тому, що вони мають захист від держави, а я — ні.

як вести велику війну на виснаження із щоденним ризиком втратити іноземну підтримку

«Якось воно буде» вже не підходить?)

вже з’являється розуміння як саме буде просто.

всіх кому більше 40-45 років, ці люди вже прожили своє найкраще життя в цій найкращій країні світу, їх найбільше згідно демографічної ситуаціх. Нехай йдуть на фронт та виправляють помилки своєї молодості. Це їх вина в тому числі якою корупційною ямою стала Україна за свої 30 років незалежності.

жарт якщо що, вибачте, олди. я проти примусової мобілізації будь кого.

Спортсменів? Купа здорових чоловіків стрибає в довжину / катає м’яч за державні гроші, будучи чомусь критично важливою інфраструктурою.

карочі історія така...

... у пана атамана нема золотого запасу і хлопці начали розбігаться в разні сторони і то прямо про це натякать

сам пан атаман уже встиг прямо підписатися публічно перед американськими же ж журналістами що американську допомогу вони ні ні ну а «власні державні ресурси» то там уже як прийдеться тут понімать надо але то є наше і тому ми вже самі за нього відповідальні

але американську допомогу ні ні от грест на пузі

... і потім ще американці но вже не публічно дуже прямо і прозоро натякнули що буде дуже больно аж так доходчіво що за це поняли даже хлопці пана атамана

чому ж історія з золотого запасу самого пана атамана так важлива а це тому що ось за свіжими даними як і личить таким «пред’явам» злитими руським іпсо то за ціма даними «державна воєнна корупція у країні» досягла трохи приголомшивих рівнів де «корупційна складова» кожного закупівлі чи просто транзакції чи взагалі складає 40-80%

тож хлопцям пана атамана вочевидь важливо щоб це джерело воєнних державних закупівель звідкілясьо бралося ну прямо от край як важливо інакше край

ЗЫ: як окремі «зливи» почали вкидати інфу буцімто «до бізнесів» стали «приходити» з запитами «так ви донатите но дєлаєтє єто бєз уваженія але донатите не туди куди треба донатити»

тож так «економічна складова» наразі якраз саме дуже «на часі» такі от часи

ЗЫ: з 35к за місяць добре хоч гривень за кожного «не мобілізованого» я трохи аж засміявся нервово бо це ж треба аж так прямо розписатися у тому як _реальна_ економіка яка є на справді аж на скільки не тягне «воєнну економіку»

ЗЫ: це ще питання енергетики ще не починали «говорить»

Даже попередній атаман сказав, що не давайте гроші козакам-втікачам, а давайте в общак, ми розберемося.

Дарма так вважаєш.
Важливі теми треба піднімати при кожній нагоді.
ДОУ це досить велике ком’юніті, обговорення з якого періодично вилітають у «зовішній світ» поза ІТ бульбашкою.

Це не згадуючи того, що редакція ДОУ брала інтерв’ю в різних людей типу Гетманцева, Федорова та інших хто, дуже теоретично, може мати хоча б мінімальний але все ж вплив на прийняття рішення.

Тому, як мінімум, тема вартує обговорення.

Ага і де поділись ті люди які брали ті інтервью? Кожаєв в бані (і це йому ще пощастило, що під радою морду не побили на камери медведчуківських каналів а Семеноженко в студії це не коментував, BTW в нього кожне третє слово було якраз про ІТ), а Федоренко «із Юрком ми по прощавались». Це так про розуміння, що про свободу слова і ведення бізнесу. І що будь якому бізнесу, крім олігархічного держава може поставити цукцванг.Не здивуюсь що скоро почнуть жорстко модерувавати такі теми.

Принциповою помилкою є уособлення інституцій/організацій/ком’юніті з окремими особами.
Потрібно вибудовувати інституційний зв’язок без прив’язки до персоналій.
В ДОУ може змінитись команда, а на посаду міністра прийти хтось інший.

А практика взаємодії ком’юніті з державою має бути і має розвиватись.

Так це по факту були контактори, які співпрацювали на замовлення. Потім їх якимось чином прибрали. Кожаєва із скандалом в бан, Федоренко делікатно попросили. «Совпадение — не думаю». А по факту це були фронтмени медійного ресурсу обидва. Ладно так можна і самим до бану до дискутувати. Тема нажаль дуже провокаційна.

Потім їх якимось чином прибрали.

Мені здається, ти трохи вигадуєш. Людям може подобатись або не подобатись якась робота і вони можуть перестати це робити.

Кожаєв, наскільки мені відомо, не був ніяким чином долучений саме до команди ДОУ, а був забанений бо розносив тут регулярно русняве ІПСО і топив за русняву мову. І так і не звалив в Грузію.

Скрізь гуляю, скрізь буяю,
Мов той вітер дзвінкий в полі;
Сам я вільний і ніколи
Не зламав чужої волі!"

Засміявсь на теє лицар:
"Давню байку правиш, друже?
Я ж тобі скажу на теє:
Ти щасливий, та не дуже.

Леся Українка, Давня Казка
onlyart.org.ua/...​a-ukrayinka-davnya-kazka

Федоренко делікатно попросили

Звідки у вас ця інформація?
twitter.com/...​tatus/1788502026168537140

У мене ГігКонтракт від цього посту сам підписався.

Головне, аби підписалка в процесі не відвалилась.

з відваленою пісялкою не придатний ((

До речі придатний, хтось десь розбирав цю тему, зараз не знайду.

Зазвичай, в такій ситуації давали 3 групу інвалідності і особа була обмежено придатною, але по новим правилам це буде придатна особа, якщо з рештою здоров’я все ок.

стаття 68.а «розкладу хвороб»

Ходять чутки, що «економічне бронювання» таки існує, от тільки є нюанси: воно незаконне і гроші треба заносити конкретним людям (співробітникам ТЦК чи лікарям), щоб людину визнали непридатною. Для деяких це ок, для багатьох — не ок. Але від закривання очей на певні темні факти суспільства, ці факти не зникають. Те, що влада не хоче вводити легальну схему «платіть гроші і не служіть», не знищує автоматично всі інші нелегальні схеми такого ж формату — «платіть гроші і не служіть».

А взагалі, дивлячись на те, як влада знущається над Конституцією і правами громадян, я вже й не знаю, чи треба взагалі жити «по закону» чи переходити у режим «кожен виживає як може, а після війни розберемося».

воно незаконне

І тому соціально справедливе.

влада не хоче вводити легальну схему

Бо це буде соціально несправедливо!

яким чином дати хабаря за білий квиток\виїзд соціально справедливо, а платити гроші в бюджет держави ні? поясніть будь-ласка, бо я тут аж завис

Невідомо, але мене за майже дослівно це ж питання Железняк миттєво на*** забанив коли він розпинався про те що економічне бронювання неприйнятне бо соціально несправедливе.

Очевидно, логіка така що перше — незаконно і тому держава старанно робить вигляд що цього не існує і питання закрите саме собою.

а, ну якщо вибірково ігнорувати якісь явища, то мабуть можна знайти якусь логіку. ще б знати, які саме явища ігноруються

Ну тут така ж ситуація, як з проституцією, зброєю, казино та легкими наркотиками.
Просто якщо заплющити очі на це, то не треба і відповідальність нести. А от якщо це офіційно регламентувати, то уже доведеться за цим слідкувати та якось відчитуватись перед населенням. А кому отой геморой потрібен? :)

це останнє певно що я напишу за це питання «справедливо по нашому» ))

див. совєцьке кіно за тов. глєба жиглова і тов. володю шарапова у прецеденті «кошельок какой кошельок» де тов. шарапов починає рассуждать за «закон» і за «справедливість» де «справедливо» то є «вор должен сідєть в тюрьмє» (к) (тм) але «закон» каже що має бути витримана певна процедура згідно закону

поясніть будь-ласка, бо я тут аж завис

тож згідно народного «справедливо» і «законно» то є геть різні речі які геть не обов’язково перетинаються але можуть як то «законно» цілком може бути «не справедливо» і навпаки ))

і да там така х.ня малята що ці питання існують десятки літ ще зі старого доброго ссср і вони не просто нікуди не ділися але на сьогодні усе це і усі ці люди є саме старий добрий ссср лише з певними домішками «національних кольорів» і ніщо інше

а що усі «ходять під законом» то була просто класика того самого ссср )) була би людина а стаття знайдеться (к) (тм)

існують десятки літ

Значно довше, достатньо почитати Закони Хаммурапі, першими законодавчими актами в історії людства. uk.wikisource.org/wiki/Закони_Хаммурап
Там наприклад є таке

§ 15. Якщо людина виведе за міські ворота раба двірця, або рабиню двірця, або мушкенума, або рабиню мушкену-ма, то її треба вбити.
§ 16. Якщо людина сховає у своєму домі раба-втікача або рабиню, що належать двірцеві або мушкенуму, і не приведе їх на клич глашатая, то цього господаря будинку треба вбити.
§ 17. Якщо людина спіймає у степу раба-втікача або рабиню і доставить його господарю його, то господар раба повинен дати їй два сиклі (сикль (1/60 міни) — одиниця ваги, що дорівнює 8,4 г) срібла.
§ 18. Якщо цей раб не назве свого господаря, то мають привести його у двірець, вивчити його справу і повернути його господарю його.
§ 19. Якщо вона залишить цього раба у своєму домі, а потім раб буде схоплений у її руках, то цю людину треба вбити.
§ 20. Якщо раб втече з рук того, хто його вловив, то ця людина повинна поклястися перед богом панові раба і буде вільною від відповідальності.

Тобто такий ганебний елемент як рабство, мало абсолютно правовий статус. Звісно Ліга Націй заключило міжнародну конвенцію про заборону рабства 25 вересня 1926 року, яка потім перейшла в установчі документи ООН. Та як завжди youtu.be/d-6CkR44Fh4?t=75

Те, кто не имеют денег имеют призрачную возможность посадиьт того, у кого есть.
справедливо же!

воно незаконне і гроші треба заносити конкретним людям (співробітникам ТЦК чи лікарям), щоб людину визнали непридатною.

до речі то є має рацію бо то є окремо підтверджується тим що «консульскі послуги за кордоном» не видали всім просто підряд за віком 18-60 тобто включно з тіма хто «формально законно отримав виїзд за станом здоров’я непридатності»

Нащо владі те бронювання, якщо вже штрафи будуть по ₴25к ?

Якщо не помиляюся, то штраф можна оскаржити, потім подати апеляцію, потім попросити оплату частинами — в результаті ці 25к розтягнуться на роки.

Юрист, прости Господи, в тіктоці розповідав, що штраф накладається один раз, але ітерація повторюється кожен раз коли продовжувують воєнний стан. Тобто продовжили вчергове воєнний стан, всі повинні оновити дані в ТЦК, не оновили -> ++штраф

Могут же не раз оштрафовать. Например, за не предоставление документов.

А предоставите — могут увидеть, что снова не стали на учёт.

Это если вовремя оплатить.

А если передадут в исполнительную службу, то по словам юристов: 25 500×2 + 10% исполнителю = 52 000 грн

Питання: Ви би погодилися на бронювання при умові підняття податку з 5% до 40% (для прикладу) і мінімальній сумі податку 50 тис на міс?.

який сенс відповідати, якщо це ні на що не впливає, а цифри взяті зі стелі?

так. я не знаю чи це можливо прорахувати.
цифри мають бути такі, щоб це було справедливо. бо виходить так, що той хто воює то ризикує усім в тому числі життям. а той хто ні взагалі нічим не ризикує, ніяких проблем не має.
Треба якось більш рівномірно розподілити тяготи війни. якщо боїшся воювати то хоч би матеріально напряжися. знизь рівень життя. від цього не помирають. а ці гроші можна направити на фінансування бійця.

Ну якщо йдемо в справедливість то починаймо зі списку Forbes тоді. BTW Багато хто з них не слабо вдонатив www.epravda.com.ua/news/2022/05/3/686569, дехто не дав жодного центу.
Щось мені каже що 7 мільонів доларів буде значно ефективніше ніж особиста присутність в армії 50-59 річних людей. Так 7 мільонів це далеко не 40%.
При цьому найбільше вдонатили виходить американські та європейські платників податків на загал на 170 мільярдів, якраз щоб їх військові які служать за контрактом окрім добровольців інструкторів які на передовій, не опинились на передовій.
А якщо кажемо якраз про війну і про математику яка при усьому цинізмі має вирішальне місце — то той же Тарас Чмут сьогодні сказав, що треба підрозділам. Зараз в першу чергу — пікапи, в другу міномети, третю дрони усих типів, четверту стрілецька зброя і далі по списку. Тобто якщо підрозділи це питають у фондів, то як вже питав Бутусов у військових — від держави яка збирає податки та отримує іноземну допомогу, не отримують. Той самий Аристович каже (хоча джерела не наводить в доказів не надає, та певно вони в нього усе ж є) — що американці шоковані процентом розкрадених грошей макро економічної допомоги, по різним програмам від 40 до 70%.
Таким чином якщо дійсно зараз усіх по забирають, чи накладуть податки (що в принципі якщо їх не розкрадатимуть має сенс але такого ще не було) — чи буде в армії те чого вона потребує ? Чи просто наберуть натовп голодранців ?
Коротше дійсно треба рахувати і це мені здається має бути сильно простіше ніж пошуки доказів великої теореми Ферма, які шукали з 17 сторіччя.

що американці шоковані процентом розкрадених грошей макро економічної допомоги, по різним програмам від 40 до 70%

на скільки я розумію прямо за допомогу таки не йдеться тобто для цього саме допомогу треба спочатку якось «закрутити в економіку» і потім вже «повернути внутрішньо відмитою» і тільки потім її можна буде використати і справді використано для «різних програм»

ЗЫ: втім зауважу що я щойно подумав що це лише за військові програми а от для цивільних ... гм... це добра думка за цивільні я геть не подумав.

чи буде в армії те чого вона потребує ?

ні не буде на то є навіть уже відповідь зі старого доброго ссср «на сьогодні (у армії) потрєбностєй нєт» (к)

той хто воює то ризикує усім в тому числі життям

загалом тіко життям усе інше переважно забезпечено або державою або волонтерами

ЗЫ: життя теж формально застраховано на 15 млн грн

А потім або труп пройобують, або засипає разом з будівлею в умовній Авдіївці де ніхто завали розбирати не буде, або згорає (наприклад в танку) і все — «зник безвісти» і ніяких 15 млн.

Навіть простіше потім тупо «денег нет но вы держитесь», або тупо морозяться від родичів які якось матимуть жити. Це при умові, що скажімо та мати з горя сама не померла.

Часто усе за власний рахунок youtu.be/RFwt31B6lSs?t=1138 А гроші нема — в окоп чи на штурм посадки.

Під час війни? Багато хто розглянув би такий варіант, в залежності від конкретики (важко щось з абстрактними числами обговорювати) Проте донатна частина скоріш за все знизиться до нуля у такому випадку.

Проте донатна частина скоріш за все знизиться до нуля у такому випадку.

і що тут поганого? усі гроші мають належати державі і держава має розпоряжатися усіма грошима

Може й нічого, а взагалі навіть не знаю чому я то згадав бо не по суті питання. Головне що маючі якісь конкретні цифри багато хто розглянув би таку можливість.

Джунам і мідлам буде складно, а от сеніорам, лідам і т.д.- по силам. Думаю, певний відсоток людей, які отримують gross 200к+ грн на місяць і зараз платять з них 5% податків (10к грн на місяць), погодилися б платити 40% (80к грн на місяць) і «якось виживати» не на 190к, а на 120к грн на місяць.

Тільки немає гарантії, що все одно не заберуть :)
Домовлятися із шулерами та жуліками на свій страх і ризик. Здається, що безпечніше дати один раз і жити по ту сторону Тиси.

не погодився б.
я в місяць доначу десь 40% свого доходу, але я точно знаю куди ідуть ці кошти.
а в випадку податку я впевнений що більша частина цієї сумми буде вкрадена.

А не завеликі податки? Навіть в Іспанії менше

Та й мобілізації в Іспанії нема... такі діла.

Ну це зрозуміло, просто там за менші податки держава дає кращий сервіс

Хоча якщо вибір без вибору, то звісно краще так

Срана рашка може собі позволити солдатів за гроші. Є гроші і є мільйони бідного неосвіченого населення. В нас таких ресурсів немає ні одного ні іншого

Ну... Як на мене, іншого виходу немає. Людина, особливо в ЗСУ, має бути мотивованою. А якщо хтось обурений на державу, то це підстава для всіх. Тому треба шукати ресурси, а примусовий тиск просто погіршить якість.

має бути мотивованою

Ну дивись: ти або йдеш на штурм або ми щас на тебе відкриваєм справу і сідаєш на 8 років!

А якщо наш невмотивований ще не в піхоті: ти або щас бистренько мотивуєшся робить що сказано або ми тебе так же бистренько переведем в піхоту і підеш на штурм!

Достатньо мотивує?)

Так з тюрми вертаються — з могили ні. Та коли так дивитись — є певний прошарок людей які мені погрожують вірною смертю і є їх вороги, які ще солдатам платять гроші та вже не мають проблем із ракетами снарядами ППО тощо. Щось мене підштовхують до іншої мотивації. Так можна в повірити — що Буча та Ізюм це усе інсценровка і т.п.
Коротше кажучи — депутати мали сука якраз за гроші 6 мляха місяців, щоб проробити нормальний мобілізаційний закон. Це якщо не враховувати що могли почати і в 22-му. Призов в армію резервістів це один з елементів мобілізації. В будь якому випадку армію постачати усим необхідним. Вони зараза не ходили на роботу як кажуть бо їм в конвертах певні люди перестали платити, та прийняли черговий закон який не забезпечений ні фінансово (прораховано тим же комітетом на чолі з Підласою , що такиц призов в армію коштуватиме додатково 1/4 бюджету при існуючому дефіциті в 1/4), ні логістично. От з таким рівнем управління ми маємо справу, при цьому їх каденція невідомо чому продовжується. Цей закон більше схожий на навмисний саботаж на користь ворога.

По тюрмам купа відмовників, які обирають другий варіант.

Ну а ще більше обирають перший, відтак все працює як і треба.

Тобто як треба це як — в ЛНР/ДНР записуватись ??? Або в тюрму сідати ???

ЛНР/ДНР

А ці тут при чому.

Які варіанти тоді ?
Перший загинути в окопі виконуючи роль живця, або штурмовиком в Банзай! на посадку. Власне на заміщення шалених втрат і потрібне поповнення — солдати це розхідний ресурс, оцінений в $350 000 це приблизно ціна 270 метрів дороги. А оскільки держава Україна компенсує свої зобов’язання не обов’язковістю їх виконання на протязі 30 років, то і взагалі ціна — 0, тобто чергова ціна обісцянок. Там де не так — там армія США наприклад, або Ізраїлю і замість пустих балачок — реальні дії, виділені бюджети, страхові компанії тощо.
Другий — варіант, ворог мого ворога мій друг, тобто колабораціонізм. Нагадую — що ворог за визначенням є людина або группа людей які є загрозою. Коли тебе призивають на м’ясо тобі безпосередньо ставлять загрозу життю. Призов в добре укомплектовану і організовану армію цим не є, в ній вірогідність пустої загибелі значно менша, хоч разом з тим вона аналогічна такій на дорозі яка за статистикою дуже небезпечним місцем. Звісно при перевазі супротивника в : авіації, артилерії, ракетах, броні-техніці, вантажівках і усіх типів автомобілів тощо — питання поразки це питання часу. Звісно якість може забезпечити певний паритет із кількістю, при абсолютній перевазі поразка неминуча. Єдине що від цього стримує — що ті нічим нічим не кращі, навпаки значно гірші, їх єдина перевага суттєво більші військові можливості кількісно.
Третій варіант — дезертирство, наприклад переплести через Тису.
Четвертий варіант — бунт або збройний заколот.
І з рештою четвертий варіант — гроші. Усе йшли розмови — що давайте нарешті житті в білу, ми платимо виготовляємо чи компенсуємо фінансово необхідне тощо. Ви не крадете з того що передали ми і народи інших країн на допомогу нам — в що вони рішуче не хочуть, бо вілла в Іспанії сама себе не купить як і птахофабрика.
От така дилема стоїть.
Прийнятий закон як на мене це якийсь саботаж який має підштовхнути або бо колабораціонізму, або до заколоту — як це із Кайзером наприклад сталось, або Муссоліні, або ще раніше з Помпеєм.

Ну и как ты вмотивируешь кого-то сидеть в окопе где врага не видно, а артилерия гатит?

На це держава має відповідь!

Ну дивись: ти або сидиш тут ще пару днів, або сидиш не тут, но 8 років!

В будь якому разі людина, яка розуміє, що опинилася в окопі тому що сама підписала контракт, отримала заохочувальну суму, і точно знає, що через рік контракт закінчиться, буде мати більше мотиваціх ніж той, хто сидить через те, що його піймали та примусили, і буде сидіти доки тут не загине.

ніж той, хто сидить через те, що його піймали та примусили, і буде сидіти доки тут не загине.

загалом точне описання усього населення в умові «війна на довго» ))

ЗЫ: а ніт стоп був не правий можна ж відкинутися за сроком давності 60 літ і всьо на волю за не придатності за віком

Хосподи, Фоголь, ти вже звалив з країни і називаєш всіх хто залишився «радянськими лошками, а ось я не такий». Дякую, звісно, за емпатію підтримку, але дай почитати людей по темі. Своє бачення можеш розповідати в тг каналах по типу уніану

ти маєш на увазі всім іноземцям не слід перейматися тим що там у вас відбувається?

Ні, ти можеш цікавитись, але не з позиції, в котрій ти принижуєш людей, що тут залишились з різних обставин. В нас вже така країна як є, і треба вирішувати проблеми, а не скотитись до нігілізму.

Бо ти як в мемі «ніхто так не принижує школярів як першокурсник»

Так у нас зараз зп на передку майже 200 тис грн мені так здається гроші не погані

так бухтять в основному про «мало не на передку». Пропонується добровільно розміняти (я поки беру добровільність) роботу охоронцем в варусі на роботу в армії з набагато більшими обмеженнями за ті ж гроші і без ясних преференцій. (чесно не знаю, скільки охоронці і касири отримують і вжив лише як приклад)

150к для тих хто саме на фронті, і це поденна зп. Типу звалив на декілька днів, або на лікарняному і вже начислять частку від 20к

для тих хто саме на фронті, і це поденна зп. Типу звалив на декілька днів, або на лікарняному

треба ще погодинну здєлать типу вийшов на точку постріляв трохи з кулемета гроші накапали всьо молодоць

або ще од виработки типу вийшов на точку завалив танчик маєш гроші всьо молодець

і ще за напрямок коефіцієнт типу зараз харків важливіший? тож на харківському напрямку танчик одраз х2 коефіцієнт і всі тоді матимуть мотивацію саме на харківський напрямок іти який зараз важливіший

Україна може платити «натурою» — землею. Не даремно раніше хутора і землю сотникам давали.
І тепер так. День на 0- сотка землі. Чим далі, тим менший коефіцієнт. Командир — коефіцієнт за відповідальність.

Як це спрацює з тими, у кого земля була, і її вже окупували?

Не хвилюйтесь, халявну землю теж десь в Криму видаватимуть.

Правильне питання. Давати альтернативні ділянки. В Карпатах чи центральна частина. Або опціони на Крим.
Імплантація це вже на банкову, я тут троль на пів ставки. Моє діло запропонувати альтернативу грошей. То, що зможе змотивувати людей вмирати.

Украина давал землей, ибо земли было дофига а людей — мало.
Теперь как бы наоборот
А за квадратный метр земли вы лично врядли пойдете на фронт.

будь-яка натура, а тим більш натура з нефіксованою вартістю — корупціогенна. Як зараз відзнаки і нагороди прижиттєво отримують переважно офіцери[*], так і ділянки «в карпатах чи центральній частині (великих міст)» отримуватимуть потрібні люди. Солдати теж отримуватимуть, але десь в болотах.
я би у якості заохочення (тільки заохочення, не оплати) для мобілізованих запропонував зменшити на п’ять років пенсійний стаж + кожен рік служби зменшувати ще на п’ять років. Мені здається для якогось прошарку пристаркуватих потенційних мобілізованих це могло би служити якщо не стимулом, то, бодай, компенсувати страх втратити роботу і не змогти влаштуватися по війні (здравствуй ейджизм в ойтішечці).

[*] чутки і якісь онлайно-газетні статті. Посилань чи статистики не маю.

я би у якості заохочення (тільки заохочення, не оплати) для мобілізованих запропонував зменшити на п’ять років пенсійний стаж + кожен рік служби зменшувати ще на п’ять років. Мені здається для якогось прошарку пристаркуватих потенційних мобілізованих це могло би служити якщо не стимулом, то, бодай, компенсувати страх втратити роботу і не змогти влаштуватися по війні (здравствуй ейджизм в ойтішечці).

бльо чувак як ти це собі уявляєш? )) от чуваками

пристаркуватих потенційних мобілізованих

і так вже на пенсію і вони такі «де мама не пропадала давай підемо у стару добру совєцьку армію яку ми ще пам’ятаємо за старими добрими совєтами і там год за п’ять і год отсидів і одразу откинувся» чи як?

ну так їм і так до пенсії годіків 5-10 і що вони будуть робить на пенсії хто їм буде платить хто їм буде помагать? війна на довго (к) (тм) то вже скоро їм скажуть «гроші на пенсії не на часі гроші на субсидії не на часі зверніться до офісу червоного хреста за безкоштовною гуманітарною їжею бо державі нема на то є ресурсів бо все для фронту»

до речі там один чувак тов. найєм вже прямо заявив що державі нема ресурсів на підтримку ветеранів (тут у контексті у боротьбі їхній з державною бюрократією) тож юристи мають долучитися до безкоштовних програм підтримки ветеранів тощо

я так вангую де «юристи» там скоро і «медицинські клініки» і за моїма даними «аптека з дешевими ліками для ветеранів» ще не повсюди але «шукати» вже не треба бо можна просто бачити просто йдучи звичайно вулицею

ось зі свіжого заголовок у газеті

«бізнес переймає функції держави як компанії готуються боротись за мільйон ветеранів»

то що конкретни ти у цьому контексті пропонуєш за

у якості заохочення (тільки заохочення, не оплати) для якогось прошарку пристаркуватих потенційних мобілізованих

?

upd: далі з тексту газети просто окрему цифру

Україну захищає майже мільйон осіб а в уряді очікують що після закінчення війни кількість ветеранів та членів їхніх родин у країні сягне 4 мільйонів.

нагадаю кількість «економічно активного населення» оцінюється у 12.5 млн людей а з них ще треба відняти Президента та Офіс Президента та раду та кабмін та числених помічників та податківців та їхні власні збройні сили податкової міліції та прикордонників бо ж тиса сама себе не захистить і ще загалом купу народу включая мусорів але не закінчуючи

... і от дуже грубо на усіх оця максимум 12 млн «потенційно генеруючих валовий продукт» уже планується щонайменше 4 млн «потенційно льготніків»

ЗЫ: а до речі пенсіонерів трохи поменшало навіть не точні цифри лише порядок було 10.5 млн а стало 10.2 млн то хоч у чомусь є прогрес для економіки країни та покращення життя ))

ЗЫ: ого там далі за текстом газети вгазалі вже красівоє ))

Бізнес має розуміти що можливість працювати в нього є лише завдяки ЗСУ і забезпечити ветеранів необхідним — їхній обов’язок.

ласкаво просимо в зад до ссср однако ))

і так вже на пенсію

кому прям зразу на пенсію — тим пофіг. А кому десяток років лишилося, або стаж не вироблений абощо — плюсик. Відносно легкий для держави, бо не вимагає викласти зараз і зразу велику суму грошей, а розмазує витрати.

ну так їм і так до пенсії годіків 5-10 і що вони будуть робить на пенсії хто їм буде платить хто їм буде помагать?

А хто їм буде платить/допомагать зараз?

А хто їм буде платить/допомагать зараз?

ніхто )) армія у нас народна а отже що народ зібрав то і маєш і з тим і пішов на війну

оффтоп, але от я помітив, що ви, пане, в одних випадках вживаєте «у вас там», а у інших «у нас». Тому є якась логіка, чи це підсвідоме бажання відгородитися від поганого і долучитися до непоганого? оО

посабжу — так а в чому був тоді посил твого коменту? «всьо плохо нічого не робіть»? чи який?

оффтоп, але от я помітив, що ви, пане, в одних випадках вживаєте «у вас там», а у інших «у нас».

youtu.be/1lqsakvtq1g

«он тоже пєрєпутал» (к) (тм)

ЗЫ: але мене прямо відверти бентежить як ця «тема» відверто тригерить «співвітчизників»

тож у мене питання а у чому тут взагалі «фішка» що взагалі є таке «питання»? яке саме значення закладається у якому контексті?

як то зокрема «у вас» уже буде обов’язково питання «ми вас туди не посилали» цього уже не уникнути то про що це «питання» саме зараз?

чи це підсвідоме бажання відгородитися від поганого і долучитися до непоганого? оО

а я поняв окрему частину ... гм... а що взагалі тут у контексті має бути «долучитися до не поганого» бо я не вичитую що то має бути?

«всьо плохо нічого не робіть»?

ну план же ж «у вас» якийсь є?

specific measurable achievable relevant time-bound

?

чи який?
бо не вимагає викласти зараз і зразу велику суму грошей, а розмазує витрати

Саме так мислить кожен уряд вже 30 років, і саме тому пенсійному фонду вже повний п****ц. Я взагалі не уявляю хто на це ведеться — в пенсій відсоток заміщення такий що вже зараз ЄСВ платити це сугубо збиткова тема, а хто платитиме то ціле ЄСВ через 10-20-30 років взагалі загадка. Навіть до війни було загадкою без того що скількість-там мільйонів працездатного населення виїхало з дітьми до 18ти які ніяких податків тут вже ніколи не платитимуть.

мм. що ти маєш на увазі, коли риторично запитуєш «хто на це ведеться»? Ведеться на що?
З податками, пенсійними і прочою соціалкою настане повний піпєц як тільки соціалку перестане сплачувати євросоюз. І шо? Ті кілька мільйонів чоловік, котрі отримають пільговий виробничий стаж, — це крапля в морі буде. І це не значить, доречі, що вони всі ляжуть задерши ноги і отримуватимуть як сенйори архітектори. І це не значить, що всі вони прямо зразу скористаються — комусь його вистачить до пенсії, а хтось піде на пенсію через якийсь час, а хтось узагалі не скористається.
Ну так, це додаткове навантаження. Але воно і так буде, якщо ті самі хлопці, мужики і жінки не зможуть влаштуваится на роботу після служби. Будуть ті самі соцвиплати, дотації і таке інше, але плюс мозгойобка, бюрократизм і «я тебе туди не посилала» від чергового/чергової криси.

це крапля в морі

Я ж кажу — ваші ідеї резонують з класичним українським стилем управління. Капля в морі, ще капля в морі, ще відерце, ще трішечки, хай наступники з тим розбираються.

Нюанс в тому що той цілий нещасний пенсійний фонд — він вже порожній, там нема грошей. А демографічна яма каже що не лише нема, але й не буде, бо де ті люди які через 10-20 років будуть його наповнювати? Мігрантів з Африки завезем?

Ведеться на що?

На обіцянки в ключі «будуть достойні пенсії колись-там!»

і шо? от вже другий комент про «всьо пропало». І шо? ладно, не використовуємо «класичний український стиль управління©». нікому нічого не даємо, мобілізовані хай йдуть відробляють час, котрий потратили на війну. Від цього десь візьметься зайве відерце грошей? звідки воно візьметься? Мігранти з африки завезуть?

Від цього десь візьметься зайве відерце грошей?

візьметься бо

мобілізовані хай йдуть відробляють

от і сплатять податків

? от вже другий комент про «всьо пропало»

А взагалі просто поцікавтесь який стан справ в пенсійному фонді — це ж не складно, гугл вам в поміч. Потім поцікавтесь який середній розмір пенсії, теж не складно. Потім подивіться на вікову структуру населення.

Можете навіть нагуглити статтю де це все зібрано докупи.

І можливо навіть про «класичний український стиль» щось написано в вигляді історичної довідки про те, як ми сюди прийшли.

З свіжого, там в цілому і короткий огляд ситуації є, і пачка лінків на суміжні статті, і навіть відос на ютубчику щоб менше буков.
www.epravda.com.ua/...​ations/2024/04/11/712258

і в третій раз закинув старик нєвод в морє
«і що»?
все погано, все пропало. всі умруть. І шо? поцікавтеся, скільки зараз вже є людей з пільговим виробничим стажем — війскових, поліцейських, металугргів і вчителів.
Це ж не складно. Можете навіть потім порівняти цю кількість з кількістю військових.
Я хз, правда, навіщо і що це дасть.

Я про те що системі і так гайки. Тому пообіцяти можна абсолютно що завгодно і кому завгодно, але які будуть джерела фінансування коли справа дойде до реалізації — невідомо.

Власне, тому це чистий популізм — наобіцять і «якось та й буде», а там наступна влада хай розгрібає.

ну я так не думаю що це чистий популізм. В усякому разі в моїй уяві він не є таким. (так то зараз можна назвати популізмом геть все — бо грошей немає геть ні на шо. Тож навіть «підвищені бойові» будуть популізмом, бо потім ці гроші доведться звідкись брати і кудись повертати)
Так от.
— хоч військових і буде багато, проте в загальній масі витрат доаткові витрати від пільгових пенсій не будуть виділятися
— навіть наявність цих пільг не означає автоматичне використання пільг прямо зараз усими. Як сам сказав — пенсія зараз геть скудна, тому люди все одно будуть старатися влаштуватися на роботу і платити податки. І те що я пропоную — це лиш як бонус, додаткова страховка, «на всякий пожарний»
— це не популізм, бо не обіцяє «щось колись потім і багато», це те, що і так має бути. вислуга за шкідливі умови. Уж шкідливіших не придумаєш.
*пільгових пенсій — мається на увазі зменшений виробничий стаж

Тож навіть «підвищені бойові» будуть популізмом

Так вони і є чистим популізмом. Премію накинули — це добре, але її треба буде платити — це нюанс. І західну допомогу на ці виплати пустити не можна, лише різати саме видатки на армію десь в іншому місці. Ну або податки десь якось збирати (де і як — при прийнятті не уточнялось, ну бо «якось та й буде»).

Ну а чому накинули? Бо навіть примарно-теоретичну можливість демобілізації «наказом головнокомандувача» прибрали і треба було вигадати «ну хоч щось» негайно.

PS: Варто не забувати що трудовий стаж мобілізованим йде, і ЄСВ з грошового забезпечення платиться. Тому «допрацьовувати втрачені роки» тим хто сподівається на пенсію не доведеться.

нуууу особисто я вважав би популізмом саме

примарно-теоретичну можливість демобілізації «наказом головнокомандувача»

Бо гроші, врешті, можна перерозподілити. позичити. общипати гусей. Та хоч крим під бази нато продати на 99 літ (шановні кримчани, це жарт). А от дембель за повної відсутності поповнення — це саме те, що виконати було би в принципі неможливо.

трудовий стаж мобілізованим йде

і виходить що йде він навіть повільніше, ніж йде поліцейським і металургам. Такоє.
ідею про стаж я накинув чому — бо не вимагає великих виплат зразу, закриває деякі страхи (лишитися без роботи), однозначна і прозора, служить лише додатковим стимулом, не основним.
Цілком можливо що ідея так собі і нормально реалізувати її не можна. Нуфф, це ідея від погроміста середньої руки.
Але я не згоден з оцим «все пропало, грошей нема, нема смисла щось робить, все популізм, відкрийте кордони».

А даремно — он посла в Угорщину не можуть призначити вже рік. Людина в ЗСУ, законного способу демобілізуватись не існує а комусь з учасників процесу дуже принципово щоб це було законно. Зрозуміло що це одиничний випадок, але дуже гарно підкреслює атмосферу про «з армії є три путя...», навіть якщо ти прям дуже потрібен державі в іншому місці.

і виходить що йде він навіть повільніше, ніж йде поліцейським і металургам.

Там цікава історія, раніше у тих професій де «рік за два» був пропорційно вищий ЄСВ, але коли знижували ЄСВ то про це дуже зручно «забули».

Ну або податки десь якось збирати (де і як — при прийнятті не уточнялось, ну бо «якось та й буде»).

проблема тут у тому і рівно та сама що «податки збирати» то є вже такий самий популізм бо на справді держ.бюджет вже складає половину національного ввп з якої половина держ.бюджету ще й фінансується виключно за рахунок іноземної допомоги без якої теж просто ніяк бо тоді буквальний дефолт

... а вийти і прямо сказати «наші справи отакі» ні хто не може бо так вже навчено і виховано

Ну а чому накинули? Бо навіть примарно-теоретичну можливість демобілізації «наказом головнокомандувача» прибрали і треба було вигадати «ну хоч щось» негайно.

як і «демобілізація» рівно 146% такий самісінький популізм

боженька святий православний реально яка ж маячня прямо буквально

Это как его... Волюнтаризм!

і турбує як уже справді турбує тут саме те що тих ідіотів у «країні» щонайменше «активна більшість» або просто більшість як вдатися до простішого варіанту як більш реалістичного

ну я так не думаю що це чистий популізм.

так єто другоє (к) (тм)

але які будуть джерела фінансування коли справа дойде до реалізації — невідомо.

як на мене слід розглядати самий простий варіант як самий логічний як то

які будуть джерела фінансування коли справа дойде

відповідно просто ніяких і не буде і далі виходити саме з того включно з продовженням до моменту де

коли справа дойде до реалізації

тож реалізації так само не буде і виходити саме з цього

певна річ приклади вже наявні у анамнезі як то прямо сьогодні харків і не точно ще відомо що саме вже завтра з тим самим результатом

коли справа дойде до реалізації

Цинічно, але так і є: мільйони ветеранів Україна на належному (і навіть не дуже) рівні підтримати не зможе. Шкода тих, хто наслухався арестовичей-фейгіних, подоляка і «аналітиків», що вангували війну на «3 місяці» і пішли воювати за швидким УБД чи в «халявну ТРО» на Закарпатті.

[*] чутки і якісь онлайно-газетні статті. Посилань чи статистики не маю.

там далі у газеті тоже красівоє

Крім відчуття відповідальності у бізнесу є і цілком прагматична потреба. В Україні великий дефіцит робочої сили який сягає 5 млн працівників і за них доведеться поборотися.

... я не зовсім доганяю от у контексті «у вас» чи «у вас» справді сказали що «у вас» не вистачає (спостерігається дефіцит) 5 млн працівників?

бо 5 млн то трохи забагато навіть для 320-мільонної америки а для 29-мільоної країни то вже якась геть «баснословна» кількість

може переплутали? десь на порядок?

Доречі дуже слушна ідея, бо я коли питала в військових, а що там пенсія, але в них якось немає такої інфи взагалі про «зменшення пенсійного віку» як в поліціантів наприклад

але в них якось немає такої інфи взагалі про «зменшення пенсійного віку» як в поліціантів наприклад

ви на стільки не вмієте в математику що це навіть не «жах» а це якось ніяково вже

... тут дивись яка історія тим хто зараз «основним числом демографічного піку» по 40-45 і старше вони й так вже за 10-15 років підуть на пенсію а 10-15 років у вимірі країни це дуже не багато от скажімо вступ до єс планується уже 30-го року і це уже за 6 років

... коли усі ті хто зараз демографічного піку підуть на пенсію то якусь пенсію вони отримувати почнуть але платити цю пенсію не буде з чого бо тут уже 146% ні який «євро союз» під це гроші не дасть

зокрема ти це можеш перевірити на сучасних політиках скажімо у суто соціальній фінляндії цілком існує роздача соціальних продуктів та гарячої їжі на вулицях

отже повертаючись до наших

питала в військових, а що там пенсія, але в них якось немає такої інфи взагалі про «зменшення пенсійного віку»

тож додамо «зменшення пенсійного віку» умовно порядку 1 млн армії яка демобілізується і одразу на пенсію тим самим віднявши 1 млн від продуктивного населення і додавши 1 млн пенсійному

як у цьому чи подібних варіантах взагалі планується зводити баланс? ти ж буквально розказуєш за те як після війни у країни буквально не буде грошей взагалі саме як принцип і потенційно як план чи що саме ти розказуєш чи який саме план?

ЗЫ:

бо я коли питала в військових, а що там пенсія

а в них ще пільги будуть і у сімей також оце вже давалася оцінка після війни пільги матимуть щонайменше 1 млн ветеранів та ще 4 млн членів сімей

до речі у вас там ціна на електрику для населення досі фактично пільгова це ще не рахуючи вже прямої субсидії

Вчора з’явилися ще новини стосовно бронювання. Наприклад, коментар Давида Арахамії стосовно того, що робота ведеться і в найближчий час будуть розглядатися два варіанти: зарплата 35 тисяч гривень та вище або фіксовані 20 тисяч гривень плюс 1.5% на місяць.

зарплата 35 тисяч гривень та вище або

вони (совєцькі журналісти) ні як не можуть там визначитися чи то з.п. чи то сума податків сплачених ))

Так пряма мова Арахамії ніби як про про 35к+ податків. А зимою, були чутки про варіант бронювання працівників зі ЗП у 35к+. От звідси і непорозуміння.

Пряма мова Арахамії:
«Одна модель — це від мінімальної заробітної плати, яка має сплачуватися... Податки з цієї заробітної плати, 35 тисяч гривень вона, вистачало на мінімальну заробітну плату, на утримання бійця. А інша модель — це модель, коли у вас є квота, безвідносно до якої ви від індустрії працюєте».

П.С. так, йому б пасувало пару пойнтів в «красномовство» вкачати :D

І при перерахуванні виявилось, що при таких податках у фопа зп в 300к має бути

Ну не вміють люди рахувати податки, ну що зробиш. В найгіршому випадку це буде 172000грн якщо по ЄСВ є жорсткий кеп (хоча це треба спитати в податковій). Тому всі оті легендарні люди з зарплатою 6к+ — проходять без проблем.

Ось тут той момент що айтішка стояла відносно осторонь від всіх муток, схем і крадівництв нарешті і вилізе боком — корисні зв’язки напрацьовувати треба було змолоду!

ФОПи на галєрах — це не мутка? Такі ж як усі.

Тепер прилетіла карма у вигляді неможливості забронюватись

«карма» ж усім ФОПам прилетіла, а не тільки галєрним

Ну он я фоп вільного випасу а не галєрний, і що далі?

Але й «галєрний фоп», номінально, законний. Та й як невтомно нагадувала держава — саме фоп в цій схемі є жертвою, бо втрачає весь незамінний соцзахист (лікарняні! вихідні!) та свій неймовірний шанс отримати пенсію колись-там на плюс 40% доходу вже сьогодні.

Ну ви наврядчи є критичним для держави, тільки для себе, і декого з ваших клієнтів

Безсумнівно не критичний, я ж не акробат в цирку. Ну але це взаємно.

А потім ще й стогнуть що «йооой, ото в москалів реб, рер, дрони, авіоніка».

Ну ви наврядчи є критичним для держави, тільки для себе, і декого з ваших клієнтів

так і люди більш узагальнено навряд чи є критичними для держави тільки для себе і декого за своїх клієнтів

Де «профспілки» (аналоги)

Та була колись гільдія, невже у вас друзі справді пам’ять, як у золотої рибки?

Гільдія була створена саме перед запровадженням Дія Сіті, коли були підстави вважати, що більшість ФОПів категорії 3 опиняться поза законом. Однак, Дія Сіті особливо нічого не змінила. З того часу я не слідкував за діяльністю гільдії.

Де «профспілки» (аналоги)?
я не слідкував

Молодці так тримати. Продовжуйте нічим не цікавитись, таке населення зручне для влади.

Там типова українська ганьба вийшла. Політична позиція не вироблена, бо хтось вирішив, що назвати себе профспілкою і оформити усе за законом то усе — комунізм, а на ділі для керівництва наставав би повний спектр юридичних повноважень і відповідальності. Тому замість профспілки було створено просто спілку. Потім якісь шахраї та проходимці, якимось чином почали збирати членські взноси і банально їх вкрали в стилі януковича.
Я думаю це типовий приклад української політичної поведінки. Народ не знає чого він хоче та жує власні соплі замість захисту своїх об’єктивних інтересів і відповідних дій — це чисте маніхецство. Бачачи таких бовдурів з цього з радістю наживаються різні проходимці, політичні шлендри та аферисти наживаючи на цьому статки. Можете подивитись на увесь список Forbes, з громадян України там лише дві особи які заснували Grammarly — усе інше ганкстери та аферисти.
BTW Якщо дивитись на наші об’єктивні інтереси — зараз, то окрім створення фондової біржі типу NASDAQ під що насправді давно існує усе законодавство — просто ніхто її не створює, безумовно це наявність умов продовження бізнесу. Коли роботодавець закриває розробку в Україні — то бізнес припиняється.
Чому фондова біржа — а не профспілки страйки, демонстрації солідарності трудящих і т.п. Ми напевно вже побачили — що це жодним чином не є ефективним, на ділі отримаєте : Леніна та ідейного послідовника Сталіна і взагалі стаханівський рух. Проти монополізму найкращій метод — це розвинутий ринок, коли нема де робити той IPO усе що залишається, батрачити на аутстафінг або їхати геть за кордон.

У нас створені все законодавство для існування біржі але не створено жодних причин для її існування. Наприклад, накопичувальних пенсій з якимись внятними інвестиціями. Та й акції компаній у нас традиційно — сміття. Є мажоритарний акціонер який контролює компанію (або просто хтось хто контролює компанію) і є «всі інші» які можуть йти куди подалі.

У нас створені все законодавство для існування біржі але не створено жодних причин для її існування. Наприклад

о так я проходив це все на початку 10-ті якщо кратко то «ринку капіталу» нема як принцип бо ні якого «капіталу» теж нема там просто суцільна фікція ))

... тобто коли ти хочеш справді капіталу ти просто йдеш на варшавську біржу і все що власне і робили наші агро колхози роблячи «лістінг»

це смішне кіно з «національною радянською біржею» особливо смішне стало коли «дозволили торгувати акціями закордонних компаній» як то інтел мікрософт і прочія фханги но виглядало це так як ти хочеш купить акції мікрософт ти «пишет маляву» типа «національному брокеру» який типа купує тобі акцій мікрософт на справжній біржі і потім якось так «передає типу права» тобі вже на «національній біржі» при чому «продати» ці «права» можна знову же ж таки тіко на тій самій «національній біржі» тобто буквально «йде торгівля» буквально «фількиними фантіками»

ЗЫ: реальність сутації за «біржами національними» ви можете спостерігати прямо зараз з прикладом військових овдп які типу все правильно як «облігації» но за яких «держава» совєршенно внєзапно оказалась винна певну кількість грошей дуже спеціально обраним людям ну то не кажучи вже про те що сама історія з «облігаціями» швидко добігла свого кінця бо сама вартість підтримки його (як то виплата за облігаціями та відсотками) просто перевищила вартість запозичення яке можна отримати вже ще зараз тож «облігації» вже перетворилися на фінансовий нонсес який суттю є технічне перекачування грошей з державного бюджету деінде а ні як не навпаки як то «запозичення на воєнні потреби»

Згідно зі словами Гетманцева в нещодавній статті:

IT залишається другим за значущістю експортноорієнтованим сектором економіки (після агропромислового комплексу), йдеться про 11% усього експорту і 38% експорту послуг.

Якщо ми таки воюєм в довгу, давайте вже думати про непопулярні рішння.

Ми воюємо вдовгу, а думаємо вкоротку — той харчок в обличчя закордонним українцям, НМД, невипадково зʼявився після голосування 20 квітня. Просто відпала нагальна потреба бачити в закордонних громадянах потенційний матеріальний ресурс, коли ЗАРАЗ гроші вже дає найбільший союзник.
Ну от якось так, тому в мене особливого оптимізму немає, хоча мені залежить на тому, щоб щось із тим вийшло (це згідно деяких ляпунів язиком мені все одно, бо я бернське ТрО, а в реалі в мене команда в Україні як мінімум)...

Просто відпала нагальна потреба бачити в закордонних громадянах потенційний матеріальний ресурс

Мабуть, це сталось тому, що закордонні громадяні ніколи й не були хоча б мінімально відчутним матеріальним ресурсом.
Закордонні громадяни в своїй масі або перестали бути податковими резидентами України або взагалі не працюють там, отримуючи виплати.

Раніше ще був феномен «заробітчан» які працювали там і зароблене пересилали сюди, таким чином підтримуюючи екоміку, але зараз, із очевидних причин, цей феномем зник майже повністю.

мені дивно, що замість того щоб спробувати зрозуміти як так сталося і повернути «феномен» назад в якійсь мірі ми займаємося шмалянням собі по ногах в економічному сенсі. і в новинній стрічці за день можна прочитати, що «економічне бронювання несправедливе», «емігранти всі поголовно втікачі і недогромадяни», а також «якщо не знайдеться десь мільярд $ хоча б, то в зимку всі будуть без опалення і можливо без світла». дуже важко зрозуміти чому ці точки взагалі не з’єднуються в головах людей, що визначають правила гри.

дуже важко зрозуміти чому ці точки взагалі не з’єднуються в головах людей, що визначають правила гри.

Для багатьох політиків нема війни, а є продовження політичної боротьби просто в умовах воєнного стану.
Тому ті, хто мав би думати як краще і приймати непопулярні решення, уникають таких рішень всіма силами і спихають відповідальність на іншого.

Бездіяльність це ж теж рішення

большая часть тех кто несет ответственность за это все, может в любой момент покинуть страну

мова ж не про їх можливості

Біженці нє, експати і тим більше заробітчани та.

давайте вже думати про непопулярні рішння.

рабство?

навряд чи бо за критеріями виробничої ефективності з точки зору комуністичної теорії рабство знаходиться на найнижчому рівні

... тож рабство ні а от коммунізм фашистського толку цілком можна тільки треба пропрацювати деталі

А якщо до цих відсотків додати ще і відсоток людей який у цьому задіяний від загальної кількості працездатного населення, то непопулярні рішення мають набувати форми «цілувати у дупу».

додати ще і відсоток людей який у цьому задіяний від загальної кількості працездатного населення, то непопулярні рішення мають

загалом тут проблема у тому що суто економічно лише на «працездатного населення» вже ніяк не витягти бо якщо суто економічно то суто технічної ефективності та продуктивності самого працездатного населення уже не вистачить (див. цифри ввп на душу а також з уточненням ввп на душу кількості саме працездатного населення)

тож ідея має бути виключно у варіанті експропріації вже накопиченого капіталу що у свою чергу не буде відноситися на пряму до переважної більшості «працездатного населення» але до 20% або менше «куркулі різні» які реально мають фінансові накопичення

ЗЫ: зокрема дивись беручи весь ввп $200 млрд і ділячи його тільки на «працездатного населення» близько 12.5 млн отримуєш цифру $16k яка є показником у середньому виробляє «одиниця працездатного населення» брутто

гм... а що то є цікаво схоже я був не правий і у середньому поставивши на кожного «працездатного населення» податок 66% (2/3 загального виробленого продукту) якраз виходить та сама сума у 35 тис грн за місяць тож технічно цілком можливо

ЗЫ: ну так там далі нюанси що «працездатного населення» то є брутто з мусорами прокурорами суддями вертухаями тощо але в принципі для загального підрахунку норм

Ще до війни так і було, але зараз вже не важливо на якому місці IT і скільки приносе грошей. До поки можна брати в борг, то влада так і буде робити.

Угу, от тільки без середнього класу і нижчий вимре.

Зате він вмре щасливим і справедливим, а це головна ціль існування держави.

До поки можна брати в борг, то влада так і буде робити.

Ті, хто дають нам в борг, тиснуть, щоб ми стабілізували бюджет і показали план розвитку. Так що економікою потрібно займатися.

За це хвилюйтесь, є Національна стратегія доходів в котрій прописано що айті фопи будуть платили 17% від доходу. Тому навіть якщо цих фопів стане рази в 3 менше — нічого страшного з доходами бюджету не трапиться!

Де взагалі якісь дії в цьому напрямку з боку представників ІТ?

По бронированию 5-типроцентных ЧП-шек? :)

В Верховной Раде и т п важных объектах бронируют айтишников, которые поддерживают работу объектов.

В мире айти не самое важное. Можете уже начать свыкаться с этим и опускаться на землю.

В мире айти не самое важное. Можете уже начать свыкаться с этим и опускаться на землю.

В світі це так. Але в країні котрій потрібні доляри на війну можна було б і задуматись про 11% експорту які генеряться з повітря з мінімальними видатками. І цей експорт не заблокуєш ударами по портам чи блокуванням кордонів.. Але Зе-влада приймає рішення виключно з точки зору мінімізації рейтингу найвеличнішого і то у короткостроковій перспективі..

блокуванням кордонів заблокуєш але є нюанс

Опытный в технологиях сеньор или тим лид может дроном уничтожить танк РФ за миллионы долларов и сэкономить Украине намного больше денег, чем он бы заплатил с налогов. )

Одна беда: людей, даже самых толковых, сейчас используют ну явно не по назначению. Истории про дроноводов отправленных на штурм аки пехота появляются не на пустом месте.

Де дронщики, які дронщики, по документах у них певне ВОС 100 і посада «стрілець», не доїбешся. Ну а літав на дроні в порушення посадової інструкції!

не той рівень знань, щоб стати оператором дрона, вам не здається?

В мире айти не самое важное.

А яка зараз галузь працює без айті?

А яка зараз галузь працює без айті?

А яка зараз галузь працює без електрики? А без хліба і води?
Спочатку базові потреби економіки, а вже потім ваші сайти-візитки на вордресі.

А електрика у вас вже працює без айті?)

Электричество появилось в домах и городах намного раньше айти. ) Если придет электрик и обрежет вам провода к квартире, то никакое айти не поможет

ну в принципе это уже даже решённый вопрос как то генератор а в продвинутых случаях генератор плюс зарядная станция для оптимизации производства буферизации потребления электричества и вопрос уже решается

Ага, проблем нема при умові що у вас маленька локальна електростанція і маленьке локальне навантаження. Сучасні енергосистеми — одні з драйверів ранньої айтішечки.

Несколько айтишников в дтэк зарезервируют, а сотни формошлепов на пхп — нет. Вот и будет работать электрика без той части айти.

В ДТЕК може і так, а в субпідрядниках — ні.

Знаю одного інженера котрий на субпідряді в «енергоатомі», є нюанси.

якщо в тебе не буде інтернета то твої ці тупі галузі нікому не будуть потрібні. Як не крути за айті майбутнє, але ти, я дивлюсь любитель повернутися в камʼяний вік. Подивись як на тій самій війні старлінки працюють, як дрони знащують тони заліза танків, це все питання технологій.

свіжий прикол:
знайомому, котрий працює в ДТЕК і зарезервований... вручили мобілізаційну повістку.

Хліб і вода — це трішки не те, то люди дома їдять або в кафе. А для функціонування бізнесу воно напряму не потрібно. Плюс можна імпортувати їжу, якщо буде така необхідність. А от вести бухгалтерію чи складський облік на папері, а банківську систему замінити розписками...

В багатьох країнах, де більш лояльне законодавство, саме так і є — ведуть облік в зошитах та Єксель і усе добре. Одна з причин чому 1С так добре себе почуває в Україні і її в найближчій перспективі неможливо замінити.

А як цей зошит під’єднують до касового апарату, щоб знати, скільки товару продано, а скільки залишилося? Я розумію, що 100 років тому все працювало якось без комп’ютерів, а 200 років тому — навіть без електрики. Але ж автоматизація — це конкурента перевага бізнесу. Хто краще автоматизує (читай вкладеться в IT інфраструктуру) — той і переможе.
Як приклад — Нова Пошта. Чого вона буде вартувати без IT?

Чого вона буде вартувати без IT?

Поляки з радістю їм все накодять. Або білоруси ;)

Звісно, що накодять. От тільки гроші тоді підуть в Польщу чи Білорусь.

Ви так кажете ніби це погано.

Для України — так, погано.

Для України потрібні штурмовики а не айтішка. Пріоритети, сер!

А також аграрка і цирки, без них ніяк.

Я розумію, що 100 років тому все працювало якось без комп’ютерів,

Далеко берете. Ще 30 років тому усе працювало без комп’ютерів (розрахункові машини типу Дніпро та Промінь були лише на лічених підприємствах).

Але ж автоматизація — це конкурента перевага бізнесу.

Ніхто не спорить. Але автоматизація — це не лише про комп’ютери і тим більше не про ІТ. Рахівниця, машина Фелікс і калькулятор Електроника — це 100% автоматизація обліку, але це 100% не про комп’ютери.

І взагалі топікстартер питає про український бізнес, який заробляє гроші на аутсорсингу в області комп’ютерних обчислень, а не про якесь абстрактне ІТ.

Цей тред пішов з

А як цей зошит під’єднують до касового апарату, щоб знати, скільки товару продано, а скільки залишилося?

та ні як не приєднують бо касовий апарат то є про твої продажі з яких і нараховується податок а усе інше то твоя власна внутрішня кухня і не совєцьку податкову воно не цікавить як ти там ведеш облік своїх складських запасів чи навіть толком звідки ти їх узяв

Я ж не про податкову, а про автоматичний підрахунок кількості товару, що залишився на складі.

В Верховной Раде и т п важных объектах

це не дуже важливий «об’єкт» )) в кризисні часи. Ту раду взагалі мало б відмінити, бо позитив від її діяльності напряму конкурує з шкодою від її діяльності )

І ІТ саме важливе, бо без ІТ інфраструктури ніяка адекватна та ефекртивна діяльність вже неможлива. Неефективна теж атоматизована )))

і роль кібербезпеки перебільшена...

українске it для світу не дуже важливе, але взагалі без IT в світі все встане і відкотиться на 80 років назад.

Підписатись на коментарі