Show your code Saturday: код-рев’ю #1
Коментар редакції. Тиждень тому ми оголосили про початок Show your code Saturday — це інтерактивна рубрика, у якій кожен охочий може поділитися власним проєктом, написавши про нього в коментарях. А ми натомість щосуботи обираємо найцікавіший і розповідатимемо детальніше.
Сьогодні ми хочемо поділитися з вами проєктом Артема Захарова, який створив вебсайт, де люди можуть робити власні тризуби та завантажувати їх у будь-якому кольорі чи розмірі.

У коментарях Артем описав проєкт так:
Я знайшов крутий дизайн на Figma з великою кількістю тризубів. Ну, і я подумав, що було б прикольно створити вебсайт, де люди могли б робити власні тризуби та завантажувати їх у будь-якому кольорі чи розмірі, який вони хочуть ) Не всі знають історію власного герба, тому було б непогано зробити сторінки, де люди також могли б прочитати про нього.
Я все ще роблю цей вебсайт, але вже можна створити та завантажити пару тризубів.
coat-of-arms-of-ukraine.vercel.app
Наш активний учасник спільноти Максим Рудний зробив код-рев’ю проєкту! Тож далі передаємо слово Максиму 👇
Проєкт — вебсайт, де люди могли б робити власні тризуби та завантажувати їх у будь-якому кольорі чи розмірі, який вони хочуть.
Дисклеймер: я не є автором коду і не знаю причин реалізації будь-якої частини коду таким чином, як це є. Стиль написання коду без ознайомлення з Code Style та Code Convention проєкту не можу критикувати, може це так було задумано.
Проєкт створений на основі Next.js — це дає простоту та зручність при старті нового проєкту та економію в часі на розробку. З коробки йде підтримка SEO, що буде плюсом для проєкту, оскільки цей сайт повинен індексуватися та шукатися через пошукові системи.
На сайті можна вибирати варіант герба і змінювати його колір. Реалізація зміни кольору трішки дивна. При виборі кольору йде запит на бекенд і він повертає нову згенеровану картинку. При цьому на клієнті відображається лоадер. Чому б не змінювати колір на клієнтській частині? По коду видно що сервер лише отримує колір і підставляє його у SVG зображення. З погляду UX та продуктивності це краще зробити на клієнті, а завантаження фінального зображення уже залишити на бек.
Перше що бачите в коді — доданий Prettier. Автоматично форматований код набагато зручніше читати та забирає менше часу та зусиль на code review. Я ще б додав Husky, щоб форматування відбувалось перед кожним коммітом.
Дублікати коду
Кожен ендпойнт на отримання нового зображення дублює код валідації, який можна було б винести в middleware
.
const validationResult = validateGetImageRequest(req); if (!validationResult.success) { return NextResponse.json(validationResult.errors); }
Схоже проблема й у компонентах SelectColor
та SelectSize
, де код кожної кнопки або серектора дублюється.
Стейт-менеджер
Тут використовується Zustand. Я тільки не дуже зрозумів, чому стор розташовується у папці hooks. Спочатку подумав, що то кастомний хук врапер, але ні, це просто стор. Можливо його треба винести на рівень вище і зберігати в папці store. Тоді і знайти його буде легше.
Single Responsibility
Є одна утиліта validateGetImageRequest
, яка, згідно з назвою, має робити валідацію коду і повертати значення віладний чи ні. Можна ще було б помилку повернути. А в середині функція мутує дані і повертає їх. Ця логіка вже не відповідає назві функції:
let data = validationResult.data; data.fill = "#" + data.fill; return { success: true, data };
Висновок
Код виглядає чистим та якісним, за винятком вище згаданого та ще кількох дрібниць які згадую у відео. Ще б додати юніт-тести й було б взагалі за Робертом Мартіном.
3 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів