Федоров вчергове розповів які важливі айтівці

Сьогодні пан Федоров в своєму ТГ каналі вчергове розповів наскільки важливі айтівці для України.

Він наголосив, що в Україні 700 тисяч заброньованих людей, з яких 4 тисячі (!) — з ІТ-компаній.

«Частка ІТ у ВВП країни майже 5%. Торік від сфери до держбюджету надійшло 20,8 млрд гривень податків. Це на 3,1 млрд гривень більше, ніж у 2022 році. Один ІТ-спеціаліст, який працює, створює та зберігає майже три робочі місця в економіці», — розповів міністр, додавши, що в сфері IT працює понад 300 тисяч співробітників, з них заброньовано тільки 1,5%.

А тепер з власного досвіду. Мій друг працює девопсом. Досвід в сфері 12 років. Топовий спеціаліст. Працює напряму на США по контракту. Зарплата в рік 180к дол. Вся валюта заходить в Україну, тут він якби сам і перебуває зараз. Регулярно донатить, фінансово підтримує три підрозділи друзів.

Так от, друг білий квиток не купляв, з країни не тікав і не збирається. Хотів влаштуватися в ЗСУ по спеціальності, допомагати якось країні (і не важливо на ЗП), але через 2 роки намагань — нуль. Ні через ЛоббіХ, ні через знайомих військових, ні через офіційні вакансії.

Як сьогодні написав пан Гороховський в ФБ: «Інженери — стратегічний ресурс. Вони як нафта. Вони довго ростуть». На «вирощення» такого спеціаліста треба довгі роки, і так, вони важко замінні. Девопс (чи будь який інший айтівець з досвідом) може легко стати водієм вантажівки, а водій вантажівки за тиждень ніколи не стане топовим інженером".

Всі так кричать про важливість таких фахівців, але нічого не зроблено щоб їх зберегти чи прилаштувати по ділу.

Діліться власними історіями і досвідом. Є позитив?

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

27 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Запахло магією простих рішень!

Валентино, а чому Ви боїтеся постити це під власним іменем?

боятися і не хотіти то різне, Олексію

Питати треба у Кожаєва та Федоренко :) За результатами на цьому ресурсі мінцифри і взагалі владу бажано лише хвалити.

бо люди мають право на приватність )

в Україні 700 тисяч заброньованих людей

Хто всі ці люди??

Агросектор, енергетика, вчителі, держапарат, оборонка, etc.

Так енергетика тільки отримала, до цього не було

Агросектор — так немає

Вчителів- теж не чув, лише про професорів в університеті

Оборонка — так теж позабирали на штурмовиків, про це досі тільки в говорять

В те що у нас 700к заброньовано в держ секторі теж не вірю. Звідки така цифра при тому що все стоїть? Економіка стоїть, зброї не роблять, втф?

енергетика тільки отримала

Рік тому в енергетиці вже було заброньовано 163 тисячі осіб.

В цілому — публікується статистика, можна подивитись. Топ-5 — поліція, енергетика, транспорт, аграрка, та чиновники.

Клоуни, спортсмени, працівники компаній ставок на спорт.

тільки співробітників поліції — 191К, (безпосередньо поліцейських — менше, але теж близько 100К)

офіційно заброньовано в енергетичній галузі — 163К
в агропромисловому секторі — 63К
ну і в такому важливому для Федорова ІТ — 4К

Чому тоді енергетиків забрали на фронт, а агро сектор і не чув про ті бронювання?

Та бронюють людей в аграрці. Може не всіх, але багатьох бронюють. А якщо б всіх енергетиків забрали, то вже б сиділи без світла рік як. Не драматизуйте.

«Кому треба, того забронювали» ©

якось так?

Все що сосе гроші з бюджету (зарплати+премії по 15шт на рік).

Укрзалізниця — 100% бронь. Із гугла станом на 2023 рік там 191 тис працівників. Звичайно чоловіків може половину, але вже близько 100к є.

Далі поліція, ДСНС, медики, вчителі, працівники комунальних підприємств.

Чиновники, депутати.

Агросектор і інший бізнес я думаю менше 10%.

Що стосвється енергетики, то особисто знаю багато хлопців з ДТЕКУ яких мобілізували. Те ж саме комунальщиків. Зараз громадським транспортом керують жінки в містах...

Укрзалізниця — 100% бронь. Із гугла станом на 2023 рік там 191 тис працівників

200к людей на залізниці? Можна мені пояснити куди стільки людей?

це не тільки власне персонал рухомого складу, але й купа диспетчерів на всіх-всіх станціях країни, наприклад.

> станом на 2016 рік в Україні налічується 1447 залізничних станцій та 2268 зупинних платформ

> Загалом «УЗ» наразі має 287 електропотягів (142 постійного струму та 145 змінного струму) та 144 дизель-поїзди.

Навіть якщо уявити що кожен потяг задіяно одночасно і жінок провідниць яких я бачив — існує лише ті хто я бачив то, все одно виходить що або на одну станцію треба 100 людей і на один потяг теж 100 людей і всі чоловіки?

Я ж не кажу забрати бронь. Я кажу пояснити звідки такі цифри

Ще є регульовані залізничні переїзди, де постійно сидить людина і показує прапорець проїжджаючим потягам. І таких переїздів багато по краіні.

У складі Укрзалізниці насправді дуже багато підрозділів (служб). Провідники в потягах — це лише низові виконавці однієї з служб (служби Л, настільки я пам’ятаю). В цілому, для ± розуміння масштабу, опис структури одної залізниці (а їх 6 (шість)):
«До складу залізниці (однієї з регіональних філій Укрзалізниці), входять служби: адміністративна, перевезень, комерційної роботи та маркетингу, локомотивного господарства, вагонного господарства, колії, управління майновими і земельними ресурсами, електропостачання, сигналізації та зв’язку, капітальних вкладень, кадрової та соціальної політики, юридична, статистики, організації та проведення закупівель, організації праці, заробітної плати і структур управління, воєнізованої охорони, реформування та розвитку систем управління, приміських пасажирських перевезень. Служби за напрямками поділяються на дистанції, які в свою чергу на дільниці»

Людей і політиків вартує оцінювати не тільки по словам, але і по діям. А тут і слова не вірні і дії теж так собі. Сказав би що йому треба відповідні ресурси, щоб отримати обіцяний мільйон дронів була би зовсім інша розмова.
А так маєм пусті балачки, і нуль дронів.
Що можна зробити — відповідний фонд, сказати що ІТ-шники бронбються під його наповнення, і виконується програма з мільйону дронів — може навіть більше. Той же DOU як я пам’ятаю зібрав мільйон доларів за три дні на дальній дрон, просто крутилку приєднавши до сайту. І у військових би не підгорало — бо їм не треба йти в Банзай на посадку, що є самогубством і ні в кого крім корупціонерів, що їм за забронювання не занесли, не було би жодних питань.

Це альтернативна правда, гнучкий її різновид.

Підписатись на коментарі