Військовий блог. Поради бойового FPV-пілота

💡 Усі статті, обговорення, новини про оборонні технології — в одному місці. Приєднуйтесь до DefTech спільноти!

Вітаю, друзі. Мене звати Віктор. В минулому я працював Java/DevOps-розробником на американську компанію. З 27 лютого 2022 року я служив військовим капеланом від громадської організації, в Бахмуті, Соледарі та інших містах. Про це можна почитати тут.

Вже майже рік, як я добровільно мобілізувався до війська. Наразі служу бойовим пілотом в бригаді спецпризначення. В мене є свій телеграм-канал. Долучайтесь.

Але спочатку я хочу поділитись з вами радісними новинами. Всі знають, що Конгрес погодив надання допомоги Україні на понад $60 млрд. Але мало хто знає, скільки роботи було для цього зроблено за кулісами.

В мене є друг Стівен, Former Head of Stuff of the Congress. В нього є фонд Ukraine Freedom Project. З березня 2022 року він знаходиться в Україні.

Наприкінці 2023 року з’ясувалося: лобісти росіян просувають наратив, що влада переслідує християн в Україні, показуючи картинку переслідування СБУ колаборантів з московського патріархату.

Ми записали відео англійською, буквально на колінці, з моїм свідоцтвом про катування та полон. Стівен полетів до Вашингтону та показав його в 50+ офісів республіканців в Конгресі США. Ідея була така: все навпаки. Це росія та путін переслідують християн на окупованих територіях та на території рф.

Конгресмени поставили логічне запитання: якщо це правда, чому про це ніхто не каже. І вони почали розповідати. Особливо серед республіканців. Все завершилось зустріччю чоловіка загиблої дівчини з Баптистської церкви та спікера Конгресу, котрий є також баптистом.

Політик нарешті змінив свою риторику, наша війна стала для сенаторів в США війною святою, війною добра зі злом, замість конфлікту десь в Європі. За кілька днів допомогу було проголосовано. Слава Богу.

На DOU є моя стаття про навчання FPV, написана у 2022 році. Вона дещо втратила актуальність, тож прийшов час її оновити. Головна відмінність: в той раз я писав тільки готуючись до війська. Зараз вже маю бойовий досвід та пишу безпосередньо з позиції — про те, що потрібно знати та вміти будь-якому пілоту, та чи взагалі воно вам потрібно.

Чомусь крутиться така думка, що FPV — це лайтова робота на досить безпечній відстані. Немає нічого більш далекого від істини, ніж це.

В епоху цілодобових «Орланів» та «Суперкамів» в небі, всі позиції окупантам зазвичай відомі. Звичайна практика — просто накривати умовний квадрат шквальним вогнем артилерії, розбиваючи все кругом.

Один раз я спостерігав, як вони «розбирали» дві вулиці в селищі з ранку до ночі, будівля з будівлею. Стріляють вони відмінно і милість Божа, що я досі живий та можу це писати

Іноді буває, що у дорогу життя, коли ми в русі, за короткий проміжок часу влучає 15 снарядів з міномета на відстані 20+ метрів. Побратими бачили на власні очі, як ворожий снаряд влучав у десяти метрах від водійських дверей, але уламки нам не зашкодили.

У мене стріляли з СПГ, танка, мінометів різного калібру, РСЗО, КАБ та іншої ворожої навали. Були періоди, коли ти споряджаєш дрон під розривами в 50 метрах від тебе, і це було нормою.

Фізична підготовка

Фізична підготовка та витривалість — вкрай важливі. Для нас є нормою додаткові навантаження 50+ кілограм (сюди входить спорядження та зброя). Буває робота, де ти вистрибуєш прямо під бліндаж, а буває — ідеш пішки три кілометри.

Три кілометри з додатковими 50 кг на тобі — це пекло, друзі. Ти не можеш потім закрутити антену в приймач, тому що твої руки судомить, а м’язи ніг ти майже не відчуваєш.

Найскладнішим фізично був день, коли ми йшли майже два з половиною кілометри багнюкою під дощем. Падали, вставали, йшли далі й так по колу. Шлях, який займає 40 хвилин, в нас забрав три години!

У фітнес-клубі ти такому не навчишся. Це — тільки завдяки характеру та витривалості.

Ще до того, як бути ухилянтом стало модним

Спорядження

В армії є два види ставлення до спорядження: «держава має забезпечити усім» та «я сподіваюся тільки сам на себе». Я раджу другий варіант.

Що зручніше та легше ваше спорядження, то простіше вам буде виконувати повсякденні завдання. Не треба купляти плити шостого класу захисту, якщо ви не сапер або кулеметник. У мене керамічні плити четвертого класу, кожна важить 1200 грамів. Вони витримують влучання до .308 калібру включно.

Не купляйте собі нічого в США, якщо хтось з ваших не буде їхати в Європу. Пошта Польщі — це морок. Вже місяць мої друзі не можуть забрати пакунок на митниці. Шоломи та плити взагалі не можна відправляти поштою.

Шолом використовую «Тор-Д», але скоро поміняю його на легший. Навушники критично важливі для роботи. Я використовую 3M Peltor Comtac 6gen. Це айфон серед бойових навушників. Вони спокійно витримують звук вибуху в 10 метрах від тебе. Коли ворожий БПЛА влетів в нашу автівку, а я був за кермом, вони врятували мене від контузії.

Одяг бажано мати максимально якісний. Поки що нічого кращого, ніж система Level армії США, не вигадали.

Прилад нічного бачення (ПНБ) дуже важливо мати, якщо доводиться їздити без фар або багато ходити по лісу. У нас один на весь підрозділ, тому я купив собі власний. Дуже раджу ПНБ третього покоління з білим фосфором. На жаль, хороші коштують ультрадорого, від 200 000 гривень. Проте він критично полегшує життя, з багатьох пригод я витягував своїх хлопців завдяки ПНБ.

Психологічна підготовка

Більшість з людей морально та психологічно не готова жити в бліндажах, не мати особистого простору, свободи пересування та інших звичних цивільному речей.

Я був таким. КМБ привчив мене до дискомфорту. Вже зараз мене не турбує, де та як буду спати, що буду їсти. Головне — аби було тепло та сухо. Є такий вислів: на війні люди добрі становляться ще добрішими, а злі — ще злішими. Це правда. Я зустрічав і колективи токсичні, і колективи з доброзичливими відносинами. Постійно наголошую, що класний колектив дозволить будь-які турботи проходити нормально, але якщо колектив токсичний, буде складно, навіть якщо забезпечення та умови служби на неймовірному рівні.

Хобі дуже допомагає тримати себе в тонусі. Читання книг, вивчення іноземних мов, комп’ютерні ігри.

Якщо ви не хочете будувати свою кар’єру в армії після перемоги, не «пускайте армію собі в голову». Нема нічого гіршого за армійську «затягнутість». Ті, хто це допустив, часто вважають, що інші мають бути такими також. Це не так. Я намагаюся максимально зберігати цивільний підхід до речей. Ставлюся до служби як до роботи, котра коли-небудь закінчиться.

Саме на «бойових» треба намагатись все робити без емоцій. Як пілоти FPV, ми спостерігаємо ліквідацію окупантів та їхнього майна з перших рядів. Радіти цьому нормально, проте є люди, для кого це постійний кайф, як наркотична або інша залежність. Це погано. Вони вже ніколи не повернуться до нормального цивільного життя.

Загибель побратимів — максимально складна річ. Але треба пропустити це через себе і рухатись далі. За пару місяців після перемоги ви взагалі не зрозумієте, що я ветеран війни, якщо я сам про це не розповім. В ідеалі, так має бути у всіх, але цього не буде.

Інженерна підготовка

За роботою

Служба FPV-пілотом — це не тільки керування дроном. Крутий пілот має вміти паяти, споряджати БК, прошивати дрони та траблшутити проблеми.

Жодного виїзду не буває, щоб все працювало як слід. Старлінк, наземна станція, генератори — це слабкі місця, котрі часто виходять з ладу. Ти маєш вміти розв’язати ці питання.

У нас в підрозділі місяць велися розмови, щоб на позиції завезти інверторні генератори. Стале електропостачання максимально важливе. Перші версії Ecoflow постійно виходили з ладу, тому що звичайний генератор не дає чисту синусоїду.

Одного разу я годину заводив звичайний бензиновий генератор під обстрілом з СПГ-9. Взимку, якщо генератор не працює, у тебе не буде світла, інтернету і головне — тепла від Webasto (це обігрівач, працює від електрики та пального, топова річ).

Ця історія мене настільки зачепила, що я попросив друзів допомогти купити інверторний генератор. Противник потім, щоправда, його спалив, але він встиг довести свою ефективність, і тепер ми використовуємо в роботі тільки їх.

R.I.P, вірний генчику

Чим компактніше буде наземна станція для роботи з FPV-дронами, тим краще. Зараз їх роблять всі, кому заманеться. Тому раджу тільки перевірених виробників. Але в них черга, часто — на декілька тижнів. Ціна нормальної станції — 50 000-60 000 гривень.

Позиції для роботи

Не треба брати з собою на позиції телефон, на якому у вас банкінг та інша чутлива інформація. Загубите телефон або попадете, не дай Боже, в полон, — це стане проблемою. До речі, я проходив полон у 2014 році. Основний телефон загубив за два дні до нього, тому росіянам нічого не дісталося. Ось стаття про це.

Тренування

У більшості випадків росіяни знають, де розташовані позиції Сил Оборони, зокрема якщо це посадка. В розбитій забудові сховатись легше.

Наш персональний рекорд — 10 «Орланів» та «Суперкамів» над головою одночасно.

Відстань може варіюватись від одного кілометру і далі. Повірте мені: все, що ближче двох кілометрів до ЛБЗ, то справжнє пекло. Один раз я нарахував 300 прильотів за добу в наш квадрат. На відстані 10-100 метрів.

Коли прилітає КАБ-500 поряд з позицією, тобі залишається тільки молитись, щоб перекриття бліндажа не впали прямо тобі на голову.

Наступну статтю я напишу про здобуття вищої освіти буквально під час бойових дій. Буде цікаво.

Якщо вам сподобалась стаття, і ви хочете підтримати мою роботу, не зволікайте. Нижче реквізити:
Банка
Номер картки банки: 5375 4112 1288 0756
Приват: 4149439043540214
PayPal — itstud87(at)gmail(dot)com

Не забудьте підписатись на мій телеграм-канал, якщо досі цього не зробили.

Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

Підписуйтеся на WhatsApp-канал DefTech спільноти!

👍ПодобаєтьсяСподобалось38
До обраногоВ обраному5
LinkedIn

5 коментарів

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Дякую!

Страшно те, що фундаменталістська церква в Україні, і особливо та її гілка, звідки ця загибла юна мати, проповідувала й буде проповідувати «русскій мір». Який прийшов у комплекті з геном-абізяни, масонами, карлом-швабом, путін-защіщаєт-свої-граніци.

В гарячих точках взагалі, я задаюся питанням, як можливо експлуатувати стільниковий телефон, знаючи, що, наприклад, будь-який «вася» пітонівськими скриптами може зібрати облікові записи телеграму з будь-якої географічної точки. Хоча для «васі» це можливо тільки при ввімкненій «знайди-мене», все ж...

Дівчина з баптиської церкви. Ця деномінація не підтримує масово руський світ

Підписатись на коментарі