Мені 61 рік і я Junior Python Developer

Привіт! Мене звати Олег, мені 61 рік і я Junior Python Developer. За останні два роки я змінив професію, перейшовши з медицини в ІТ. У 60 життя не закінчується, і я вирішив активно розвиватися.

Вважаю, що людина має бути готова до змін, незалежно від віку. Особливо, враховуючи динаміку сучасного світу, коли викликів щодня стає все більше. Тому, хочу розповісти вам трішки про себе і, можливо, надихнути когось своїм прикладом.

До IT

Моя кар’єрна історія розпочалась приблизно 40 років тому, коли став лікарем, втіливши мрію свого дитинства. Вдягнувши лікарський халат, протягом 12 років рятував життя своїх пацієнтів на операційному столі. Вночі виїжджав на термінові виклики, коли швидка привозила необачного мотоцикліста чи дитину з апендицитом.

Активно працюючи і вдень, і вночі, я, як, напевно, всі люди мого покоління, навіть не замислювався про зміни в кар’єрі, послуговуючись тодішнім наративом — «стабільність» дорівнює «успіх». Якби мені запропонували пройти цей шлях знову, я б із задоволенням прийняв виклик, бо досі вважаю, що бути хірургом — це класно.

Але життя вносить свої корективи. Початок незалежності України був дуже важким в економічному плані. В ті часи зарплату лікарям могли не платити й кілька кварталів поспіль, а сім’ю потрібно було годувати. Тоді переді мною вперше постало питання про зміни. Тож, здобувши фармацевтичну освіту, вдягнув менеджерський піджак та почав кар’єру з початку. Колись хірург став медичним представником та за наступну чверть століття пройшов шлях до керівних посад представництв західних фармкомпаній.

Але життя і надалі вносило свої корективи. Початок широкомасштабного вторгнення росії в Україну припав рівно на мій 59-й день народження. Як всі свідомі громадяни України, ми з дружиною зразу ж почали волонтерську діяльність. Це був і збір коштів на потреби ЗСУ, і донати на благодійні фонди, і співпраця з громадськими організаціями. А незабаром прийшла ще одна сумна звістка: фармацевтичний завод на сході України, з продукцією якого я працював, був вщент зруйнований окупантами. Це була чергова катастрофа. Сказати, що світ для мене перевернувся — це нічого не сказати.

В одну мить життя змінилось, і постало питання: що робити, мені 59, в Україні війна, роботи немає, а про сім’ю потрібно дбати. Ми з дружиною намагаємось постійно допомагати ЗСУ, і це теж стимулювало до пошуку нових джерел заробітку.

Зміна професії

Розглядав різні галузі, де б міг бути корисним, і вибір припав саме на ІТ. Чому? Я завжди відмічав, що у сфері охорони здоров’я та фармацевтичному бізнесі чимало задач, які можна було б вирішити за допомогою новітніх технологій. А динамічна сфера ІТ — це свого роду прекрасна платформа для використання моїх навичок у вирішенні цих складних завдань.

Остаточно вирішив стати світчером лише після схвалення від сина, який також дотичний до ІТ-індустрії. Тому, знайшовши нову реальність, вирішив показати багатьом, що ніколи не пізно робити вибір в сторону кардинальних змін з метою розвитку.

Важливе рішення було прийнято, але сфера ІТ дуже різноманітна, і постало питання, яку мову програмування обрати? Почалось все з того, що син скинув мені декілька посилань на відео з уроками на YouTube, каже: «Тату, гляньте ці уроки, це мова програмування Python, можливо вам зайде». Тоді я вперше почув слово Python. Потім придбав книгу Python Crush Course Еріка Маттеса. Навчаючись, я почав практикувати, першим моїм середовищем розробки було Jupyter Notebook.

Пізніше усвідомив, що мені, людині без технічного бекграунду, буде складно самостійно швидко та ефективно розібратись у всіх тонкощах цієї прекрасної мови (чому «прекрасної» — трішки згодом). Тож, наступним кроком в опануванні Python були професійні курси. Зручна платформа для навчання, професійні ментори та координатори + моя наполегливість допомогли подолати труднощі навчання.

Кодування мене захоплювало із самого початку, але по-справжньому зрозумів красу і можливості цієї мови, коли пізнав ООП (об’єктноорієнтоване програмування).

Чому Python

Отже, чому, на мою думку, мова програмування Python — прекрасна?

По-перше, через елегантність коду. Завдяки ідентації (відступам), зручності у читанні та простоті використання, вважаю, що це хороший вибір мови для свічерів.

По-друге, через демократичність. Інкапсуляція у Python не є такою строгою, як в інших мовах програмування, тут працює принцип «Ми всі тут за згодою дорослі», тобто діє конвенція.

По-третє, через універсальність цієї мови, яка застосовується в різних сферах. Наприклад, YouTube, Instagram, NASA, Spotify, Google активно використовують цю мову у своїх продуктах.

І по-четверте, легкість інтеграції та великі бібліотеки роблять мову Python придатною для нових викликів сучасності, наприклад, ШІ.

Перші проєкти

Очевидно, що сфера ІТ це, перш за все бізнес, а кінцева мета бізнесу — це прибуток. Отже, для того, щоб бути конкурентно спроможним на ринку праці, потрібно всі свої знання, вміння та любов до коду втілити в успішний проєкт.

Добре пам’ятаю та горджусь одним зі своїх перших проєктів Social Online Media. Ця програма пропонує комплексну систему керування соціальною мережею, створення облікового запису, обмін дописами.

Для керування та планування публікацій у реальному часі використав технологію Celery. Також для підтримки програми застосував Docker, щоб це було зручно для користувачів, які послуговуються різними операційними системами.

Ох і важко дались мені цей Docker із Celery. Ніяк не вдавалося запустити проєкт, щоб профіль керував та планував публікації у реальному часі. Складність ще полягала в тому, що технологію Celery потрібно було правильно зав’язати через Docker. Я занурився у посібник Celery, ще раз пропрацював документацію Docker і в невдовзі визначив першопричину — нею виявилась некоректна взаємодія із Docker. На роботу над проєктом було витрачено понад тиждень кропіткої праці. Так, це багато, але цінується результат і набутий досвід. В результаті помилку було усунуто. Висновок: потрібно детально вивчати tutorial відповідних технологій — там все написано, до речі доволі доступно, навіть для світчера.

Зараз позиціюю себе як backend-розробник, але все ж хотілося візуалізувати плоди своєї роботи. Опанування інтеграції HTML і CSS у функціональну вебпрограму теж далось нелегко, попри труднощі вдалось створити проєкт Online Newspaper Agency про управління інтернет-газетним агентством, та розвернути його на render. Наполегливість конвертувалась у здійснення задуманого, зміг побачити, як працює програма в дизайні.

Ринок та його вимоги не стоять на місці, наприклад, все частіше звучить від роботодавців: «нам потрібні від розробника ще і знання скрапингу та вміння писати асинхронний код». Отож, як то кажуть, засукавши рукави й вивчивши технології Scrapy, FastAPI та SQLAlchemy, навчився і цьому. Адже немає нічого неможливого, потрібне лише бажання.

Одна з моїх улюблених тем — асинхронність у Python, і хотілося б зупинитися на ній окремо. Вона дозволяє програмам виконувати кілька завдань одночасно, не чекаючи завершення кожного, перш ніж переходити до наступного. Це досягається завдяки деблокувальним операціям вводу-виводу, що забезпечує ефективну обробку завдань, а все це через глобальне блокування інтерпретатора (GIL), який, наче даїшник, дозволяє лише одному потоку виконувати байт-код Python за раз.

Це робить Python, направду, повільнішою мовою програмування ніж, наприклад, Java. Як патріот Python, щиро вболіваю у цій конкуренції за неї, та нарешті появилась надія усунення цієї переваги інших. В липні 2023 року керівна рада спільноти Python на чолі із засновником Гвідо Ван Россумом прийняла рішення втілити PEP 703 (пропозиції щодо вдосконалення від спільноти), це про шлях видалення GIL з еталонного середовища розробки, що зробить Python конгруентно спроможним щодо швидкості виконання коду, а також роботодавці більше не будуть «мучити» Juniors необхідністю знань асинхронності. Дуже радий цьому!

Зараз у моєму доробку вже понад 50 проєктів різного рівня складності, вони представлені на моєму GitHub.

Нещодавно вирішив орендувати місце в коворкінгу, де є можливість не тільки натхненно працювати з кодом, але й залучатись до нетворку, який веде до досконалості та ще більшої успішності.

Висновки

Отже, мені 61, я Junior Python developer, вдосконалюю англійську мову, паралельно займаюсь волонтерством і ловлю себе на думці, що я цілком щасливий.

Так, це історія про світчера. І це слово, на жаль, вже почало набувати неоднозначного відтінку. Але дарма, адже це вже стає новою нормальністю, бо більше не існує соціального протоколу, за яким віддати все життя одній професії вважалось найкращим і єдиним правильним кар’єрним шляхом.

Зараз я дивлюсь на свого сина і свою дружину і помічаю, що вони мною пишаються. Це неймовірне відчуття і я дуже хочу ним з вами поділитися.

В Україні війна, і ми повинні вижити, здолати ворога та підняти нашу країну з руїн. Тому маємо бути відкритими до змін, спраглими до розвитку себе і людей, які нас оточують, підтримувати новачків у часи інтеграції в нові індустрії, адже будь-хто з нас муситиме ставати таким «новачком» ще безліч разів за життя.

Успіху досягають лише ті, хто здатні змінюватись. Бажаю всім удачі та буду щиро радий, якщо моя історія надихне когось на переможні зміни, адже «сміливі завжди мають щастя».

👍ПодобаєтьсяСподобалось84
До обраногоВ обраному7
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Ідеальний кандидат, бо вже знятий з обліку в ТЦК))

Дуже крутий досвід і надихаючий приклад! Дуже хочу, щоб в Україні поменшало ейджизму. Ви один із прикладів, який допомагає розвінчувати стереотипи.

Ви великий молодець! Бажаю вам успіхів у майбутньому!
сподіваюся компанії перестануть дивитися на вік і братимуть людей у ​​залежності від їхніх умінь.

Я теж перейшла з медицини в айті і не крапли не шкодую.
Розкрию секрет, у нас і не буде лікарів, поки їм 5 тисяч гривень платитимуть і при цьому пекельне навантаження та відповідальність за людські життя.

Яка чудова та надихаюча історія! Ви крутий, успіхів!

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

О, це дуже мотивує! Успіхів вам!
Сам вигорів, думав в 40 років пора все кидати і сідати за кермо вантажівки, а ні, виявляється ще є час і можна продовжувати лячкати )

Дякую за підтримку. Ми всі проходимо через складні моменти, але завжди є можливість змінити щось на краще.

а чому іноді кажуть медичний представник, а іноді дилер? )))

Ви круті! Моя повага

Дякую, що поділились досвідом

Якщо захочете краще оформити свій GitHub-профіль то dou.ua/forums/topic/47115

Коли я у 2022 році робив спробу потрапити на курс від МА (а даний допис виглядає як їхня прихована реклама, свідомо чи несвідомо зроблена), то мені наводили приклад дуже успішного 59-річного student 🙂. Оскільки на той час мені було якраз 61 ) Можливо це було якраз про вас...
Але, зараз у мене неоднозначні відчуття. З одного боку, приємно бачити що 60 років — це не вирок )))) З іншого, наскільки розумію, навіть після курсів МА за 2 роки комерційного досвіду програмування так і не з’явилося. Чи я помиляюсь?
І ще більш серйозне — якщо під час війни лікар-хірург (якщо правильно зрозумів) за освітою уходить в ІТ, то про що це свідчить? Відповідь у кожного може бути своя. Для мене ж це є ознакою важкої хвороби у держави, яку лікувати, схоже, ніхто не збирається (
PS. @Oleh бажаю успіху!

Якби у автора був комерційний досвід, про це було б написано в статті

та на лінкедіні автора не ма інформації що він працевлаштований. немало людей які йдуть на курси вже мають роботу через знайомих. автор згадує сина в ай ті. але не згадує місце роботи. я розумію шо поки ми вітаєм з проходженням курсів. взагалі то на заході може не прийнято писати вік чи фото коли подаєшся на роботу. можливо це дурілка шоб набрати людей які будуть вічно вчитися і шукати роботу і ше за це заплатять 1000 доларів. хоча самі курси непогані і немало кому може повезе, якшо джун чи трейні в українській канторі це удача. але це якшо він закордоном в перш чергу або йому 20 років. інші мають менше шансів але є і по 40 шо влаштовувалися в них і старше.

Набрид цей кодінг, хочу свічнутись на хірурга? Що порадите почитати, може є якісь експрес курси?

Ви даремно іронізуєте, щодо моїх курсів. Я протягом року наполегливо навчався в солідній та рейтинговій компанії «Mate academy» і зараз продовжую вдосконалювати свої скіли на їх платформі. Там працює команда професіоналів!

Маркетингова стаття замаскована під історію світчера. Коментар вище це просто підтверджує щоб ніяких сумнівів ні в кого не залишилось.

Я протягом року наполегливо навчався в солідній та рейтинговій компанії «Mate academy»

Жир почав сочитися з монітору рано вранці.tхt

Це не зовсім іронія для тих хто давно в іт.

Топ :)

Олегу — захочете левел ап — приходьте до нас на Джин!

Дуже дякую за підтримку та пропозицію. Я вже є досвідченим користувачем на djinni. Ось мій публічний профіль: djinni.co/q/c2ee0f4de0

No One Will Ever Know..
“420 algorithmic problems were solved in the last 6 months”

Уявляю як зараз помпезно святкують 60-річчя.

Дійсно «золотий вік» :)

Ідельний вік 60-70 років, ще молодий але вже не ...

В Українi в 60 життя тiльки починаєтся. Якщо ви розумiєте про що я :)

Тільки до війни середня тривалість життя чоловіка в Україні була 66.4 роки :|

тому воно то може і починається, але...

Така статистика включає всю чоловічу смертність, тому не дуже релевантна для того, хто дожив до сьомого десятка.

я колись будував вікову діаграму смертності по країні, на базу рацсу, там два піки чомусь були у 65 (вихід на пенсію) та 85 (атеросклероз) ... і дуже сумний «сплеск» до 1 року...

була 66.4 роки

Як раз можна встигнути пожити сіньором :)

Там дуде цікава статистика, в середньому по країні складається з усіх. Та в середньому чоловіки в містах живуть на 10 років довше за селян. Найтриваліше життя в Києві. Тобто це статистика доходів і доступу до якісної медицини і культурного відпочинку. Одна з головних причин ранньої смертності в Україні — алкоголізм.

Тільки в Україні 25-літні заздрять 60-літнім😅

Швидше в сучасній Японії, де усі гроші в старшого покоління. А взагалі оцей ваш допис це лише нагадування про радянську мораль із комсомолом і Павиликом Морозовим які по факту ввели ейдєжизм, тобто форму стігми в якості норми. Між іншим вона діє в усі сторони і молоді стігматізують старших і старші стігматізуть молодих.

Дуже крутий досвід і надихаючий приклад! Дуже хочу, щоб в Україні поменшало ейджизму. Ви один із прикладів, який допомагає розвінчувати стереотипи.

Дякую за позитивні слова та підтримку! Важливо, щоб в непростий час трансформації країни різні покоління були відкриті до діалогу та ділилися досвідом і навичками.

Та ще трохи і в українському ІТ і сліду не залишиться від сексизму і ейджизму. Навіть навпаки. М18-60 — небажаний кандидат

з українським громадянством м18-60 небажаний кандидат і це прямо говорять ейч ари. а дехто і далі розвінчує шо земля кругла.

А якщо звільнений по стану здоров’я? Але немає загальноприйнятого варіанту, як це позначати у резюме...

пане Олег, кажуть у хірургів дуже серйозні пальці, хочу шоб Ви поділилися своїми відчуттями від першого знайомства зі стандартною комп’ютерною клавіатурою.

взуття буває ортопедичним, хоча багаті люди більше їздять в авто, а от розумна розкладка клавіатури щось не прижилась. хоч Дворак був психологом і дуже старався.

ради цікавості глянув ваші коменти — ї*ать вас поплавило на темі клавіатур, матінко рідна, вам би може до психолога

Ну тут вже до психіатра, як і багатьом прихильникам дворака.

коли справді зацікавились гляньте це, коли у Вас буде 15 хвилин на іграшки — drive.google.com/...​16kh74e5/view?usp=sharing

В Vim сидите небось?)

То, что есть желание меняться — ок.
А вот то, что волонтер-хирург (хоть и посредственный) стал программистом — это п...ц

але ти забув додати, що п..ц через те, що в країні перманента жопа, і люди працюють не за фахом щоб зводити кінці з кінцями
автор не праює хірургом з 90х, так само як і мої батьки перестали працювати геологами в той час

мій брат у тюмень їздив, там платили геофізику сіньорську зарплатню, але після 14 року вигнали усіх українців

Яка чудова та надихаюча історія! Ви крутий, успіхів!

Ви великий молодець! Бажаю вам успіхів у майбутньому!
сподіваюся компанії перестануть дивитися на вік і братимуть людей у ​​залежності від їхніх умінь.

Я теж перейшла з медицини в айті і не крапли не шкодую.
Розкрию секрет, у нас і не буде лікарів, поки їм 5 тисяч гривень платитимуть і при цьому пекельне навантаження та відповідальність за людські життя.

Дякую за ваш відгук та побажання.

ух, медицина була для мене чимось крутим і недосяжним, освіта дорога, а тут таке

В мене є знайомий лікар який вчить Python у своі 70+ та ще веде власну практику. Йому це не заважає.
Бажаю успіхів

може навпаки — веде власну практику, і іноді вчить програмування? 🤔

Отакої!

А потім в країні нормального лікаря не знайдеш.

Даже женщины с мед образование уже стали военнообязанными. Поэтому врачей будет еще меньше.

Они ими всегда и были, и во времена СССР, и во времена до 2014 года, и во времена до февраля 2022 года. Иное дело, что с 2022 на границе всех женщин пропускали беспрепятственно. Очевидно, что этот порядок может внезапно поменяться. Действия власти в этом направлении трудно предсказать.

Я еще и о том, что при выборе «Куда поступать учиться?» будет еще больше аргументов, чтобы не на медицинское или сразу выезжать и учиться в более свободных странах, оставаясь потом там.

Медицинское — палка о двух концах, не все так просто. Другой конец — дефицит медиков есть и на западе, кто в теме, тот знает, медикам там действительно можно очень неплохо устроиться. Поэтому некоторые рассчитывают получить медицинское образование здесь, потом выехать, нострифицировать диплом, и работать уже там.

Со слов знакомых медиков с нашими дипломами там печаль. И теперь выезд для таких только через тцк.

Да, и то, и другое — правда. Но мои же знакомые говорят, что гемор с нострификацией дипломов стоит свечек, хотя это и убьёт немало времени.

Там ціни на медичну освіту шалені,в Польщі приміром 11 тисяч євро коштує рік навчання в медичному універі,а в «старій Європі» ще більше.Америка-то взагалі космос.

Напротив крайне просто предсказать. Они в целом такие и поставлены все, кто не принимает никаких самостоятельных решений, ровно тоже самое что и у нас в ИТ на аутстафинге. Кто был сильно умный : Богдан, Шмыгаль, Разумков, Залужный и т.д. из команды выброшены. Поэтому раз ЕС очень даже и не против получить у себя квалифицированный медицинский персонал и регулярно его получал с 15 года , то будут всех выпускать и что более важно принимать.

Вчишся 10 років і потім отримуєш зп менше ніж касир в Сільпо.
Навіть при сильному бажанні допомагати іншим, їжа сам себе не купить.

Вчишся 10 років і потім отримуєш зп менше ніж касир в Сільпо.

І прям усі лікарі ідуть по цьому сценарію? Якщо людина біль-менш нормальний спеціаліст то все в неї буде гаразд. А з дурною головою і в ІТ ніхто не візьме.

Тобто сімейні лікарі, які працюють за 15к в місяць це не «більш-менш» нормальні спеціалісти? Причому до реформ зп була близькою до мінімальної.
Більшість, хто зміг поступити в медичний і не вилетіти досить розумні і приємні люди. Як на мене, їм найпростіше світчитись в ІТ (коли немає криз і т.п.).

Тут більш кореляція де працюєш: обласна лікарня чи районна поліклініка. В перших більше нормальних лікарів, хоча бувають і погані. В останніх більшість тих кого не взяли у лікарню, хоча бувають виключення.
Та чи ще працює лікар у приватній, але це знов не гарантує нічого.
Тільки відгуки можуть допомогти у оцінці лікаря.

Як на мене, їм найпростіше світчитись в ІТ (коли немає криз і т.п.).

не завжди, деякі заробляють пристойні гроші. Але звісно не в поліклініці

Викладачі інформатики в школі чи вузі теж працюють на 10-15к грн. але то не означає що стільки получають всі айтівці.
Саме так і з медиками, можна не тільки бабусь в держустанову приймати. Можна ще працювати при шпиталях, в приватних установах, або взагалі вести свою практику.

Більшість, хто зміг поступити в медичний і не вилетіти досить розумні і приємні люди.

Думаю що там є різні.

Як на мене, їм найпростіше світчитись в ІТ (коли немає криз і т.п.).

В цьому є сенс, якщо обрана перша спеціальність ну прям зовсім не заходе. Але якщо це більш-менш приємне, то є сенс посилювати те що вже є, а не «качати всі параметри по кругу».
Краще бути середнячкам в будь якій справі, ніж новачком з незрозумілою перспективою росту хоч би і в ІТ.

Мотивуюча стаття, яка нагадує, що людина може навчатися новому все життя.

Чекаємо цю статтю на «уютному айті». І це справді треш — з досвідченого лікаря (та ще й хірурга), ну і, керівника також, в айтішники на, по суті, пенсійному віці. Не поспішайте блеймити мене за ейджизм, тут діло в іншому: схоже, що вільна країна вільного народу не цінує лікарів, та нікого не цінує, насправді. На загниваючому заході лікар в 60 вже міг би в кругосвітні подорожі кататися і більше не працювати.
Звісно, автору, удачі і все таке, але, імхо, це ненормальна ситуація.

Ну схотілось людині на пенсії побалуватись пістоном. Власне я таке вже багато разів бачив коли контори не можуть продати клієнту — консультанта скажімо з фармацевтики чи генетики і посади BA нема то цю людину роблять тестувальником там чи навіть програмістом тести якісь писати і т.п..
Про «не цінує» — безкоштовність, тобто коштом платників податків, медицини в Україні дуже-дуже умовна. Швидше йдеться про бюджетні дотації, власне після низки реформ Супрун багато за що треба офіційно платити зі своїх, скажімо аналізи чи досліди на обладнанні. В депутатів за 30 років так і не знайшлось часу проробити страхову медицину, скажімо за німецьким зразком чи канадьским узявши кращі іноземні напрацювання.

Влада була популістична завжди. А суспільство соціалістичне. Про яку страхову медицину може йти річ?

Поцікавтесь як в Німеччині зроблено, там будь який соціалізм позаздрить. Соціалістичне суспільство має тоді і діяти соціалістично, чого не відбувалось і не відбувається. Нема в суспільстві таких настроїв, воно навпаки швидше в стані родо-племінного строю. Хоча вплив радянської і пострадянської освіти важко не помітити (в російській імперії освіта була великим привілеєм, 80% населення були не письменними).
А от якщо почитати законодавство, зокрема конституцію — то там чистий соціалізм, що і не дивно, його писали соціалісти. Спікером Ради був Мороз — лідер соціалістичної партії (ідеолог майданів разом з тим засновник політичної проституції як ідеології парламентаризму), зараз і партія і ідеологія навіть, законодавче заборонені та прирівняні до фашизму. Лідер партії — ківа, ліквідований спецслужбами. Сам Мороз в Білорусі. Власне усім пофіг, щоправда окрім КНР, власне теж не дивно — пряма аналогія із Німеччиною виходить.

P.S. Щодо Німеччини — звідки і походять обидві ідеології. За гітлером та гесом теж насправді був їх вчитель — професор Карл Хаусхофер, який і наставляв їх на ідеологію. І по суті відверто соціалістична писанина — на початку майн кампф, це справа рук якраз Геса та Хаусхофера, які чудово знали, що робили. Маньячне продовження про необхідність знищення єврейства, то вже справа гітлера. Там вже ясно видно спутані мислі хворого на голову, якого для цього і підібрали. Євреїв вони теж не просто так не полюбили. Будь яка ідеологія, як відомо походить від моралі — а мораль породжує релігія. Нацизм як ідеологія як відомо сформулювались на базі окультизму, власне в цих кружках як то товариства Туле, що утворилось навколо Мюнхенського університету усі зазначені і перезнайомились. Християнська мораль, як відомо походить від єврейської ще від Мойсея. Тобто уся ідеологія зводилась до зміни моралі як доктрини, вже політичної доктрини. З рештою дійшло до заводів смерті, та найбільшої війни в історії людства. Власне Муссоліні в Італії робив по суті те саме, відмінив християнську мораль та проголосив до християнські правила Давнього Риму. Так само це походить із італійських академічних кругів, та окультистів. СРСР ставив істукани леніна всюди і підривав церкви точно з такою же ціллю, ідея була в зміні моралі — щоправда єврей Карл Маркс узяв її якраз з Тори. Власне не повага до старших і їх переконань, Павлік Морозов, комсомол та ейджизм це якраз звідси. Звісно в православній традиції такого не може бути в принципі.
Про що це, уся ця ідея з diversity and equality яка теж в основі ідеології на базі якої і сформована демократична партія США, теж походить з протестантських релігійних переконань, окрім лгбт звісно і тому подібного. Вони теж як виявилось мають свої місця типу www.youtube.com/watch?v=ZUalq2QlHyg&t=4s

P.P.S. Республіканська партія на католицьких засадах, була. Тепер там правда Трамп, який за життєвими принципами швидше окультист. Католицькі засади доволі сурові, вони усе таки як і православні родом із Римської імперії. Вирішення питання силою, як то Хрестові Походи наприклад це нормально. Античне становий устрій суспільства, елітарність тощо — теж в порядку спав. Тобто ніяких свобод равенст братертв протестантизму, які якраз Євангеліє і начитались. Чітка ієрархія Папа -> Король -> Аристократи та Єпископи -> Міщани -> Люд. І в родині повторюється чітка ієрархія, від голови роду то наймолодших. В православ’ї приблизно те саме. Це Греко-Італійська антична система, до християнська.

Програмер не пише декілька постів по 1000+ літер, кожного дня !!. Зміни назву. Пропагандист, політрук.
Далі — медицина страхова має низку негативних рис, про які пропагандони мовчать або не знають.

В мене білди довго йдуть :)

Так зеленський наче тільки про вчителей казав, що вони отримуватимуть 4$к, а про лікарів нічого не казав ;)
"Нікому нічого не винен окрім батьків"©

У нього друзі з «Борис» які напевно і значного більше заробляють. В цілому же по європейським міркам 4к для лікаря, таке собі. По американським це взагалі про молодший медичний персонал мова. А хірург і взагалі поступається в зарплатні лише пілотам та військово-морським офіцерам.

Ну ми ж не в Америці і навіть не в Європі. В Україні чесні 4$к були б стимулом для бажаючих бути лікарями йти в цю галузь я впевнений.

Ого які ми прикрі. А якби він почав копать огород — то це нікого б не здивувало (хоч і не вартувало б цілої статті на ДОУ). Та й таке.
Розважається як собі хоче.

Позитивна стаття, ви молодець. Насправді вчити програмування ( як і будь що інше) можна у будь якому віці, було б бажання та можливість.
Звісно, постає питання працевлаштування, як перевести розробку з цікавого хоббі в оплачувану роботу. Думаю тут буде довгий і нелегкий шлях, зважаючи на сьогоденні реалії. Але в будь якому випадку втрачати нічого, знань за спиною не носити, тож зайвими не будуть. Завжди можна залишити програмування як своє хоббі і просто займатись тим, що подобається.

Дякую за ваш відгук! Працевлаштування дійсно може бути викликом, але знання та досвід завжди відкривають нові можливості.

дядьку... стартап — ось що вам зараз потрібно...
(у галузі покращення здоров’я українських громадян)

облиште ту фігню... той ІТ 🙂

у вас 40 років досвіду у галузі охорони здоров’я...
ви маєте унікальний досвід — розумієте як працює людський організм... розумієте біохімію і... розумієте українській ринок...

та це ж унікальне поєднання знань в одній голові!

просто ви усе життя пропрацювали найманим працівником...
і не знаєте шо тепер робити зі своїм досвідом...

а роботи вистачає...

наприклад, навколо є тисячі фермерів... вони вирощують зернові... а могли б вирощувати лікарські рослини... забезпечувати лікарською сировиною і український ринок, і експортувати...

просто тут треба (ваші) знання — на що є попит...
а виростити можна все...

і десь тут з’являється місце для ІТ...

Я завжди відмічав, що у сфері охорони здоров’я та фармацевтичному бізнесі чимало задач, які можна було б вирішити за допомогою новітніх технологій.

так шо... не кажіть нікому, що ви айтівець...
просто ви вивчаєте... деякі інструменти... для вирішення деяких завдань у тому, в чому ви дійсно фахівець...

Джуніор в 21 і джуніор в 61 це два різних джуніора.
Джуніору в 21 після року потрібно зп збільшувати, а джуніор в 61 за умовні 500-1000 долларів бонусом до офіційної пенсії може роками працювати і вирішувати таски. І такого джуніора залюбки приймуть багато контор.

у 21 рік людина тримається за першу високооплачувану роботу. і слухає старших...

а джуніора у 61 рік роботодавець просто буде боятися )
хоча... тут питання у тому, чим займається компанія... якщо проекти цікаві, якось дотичні до минулого досвіду у медицині, так це просто знахідка для компанії...

ще важливо, наскільки людина виснажена...
комусь вже нічого не хочеться...
а в когось життя тільки починається...

Джуніор в 21 і джуніор в 61 це два різних джуніора.

Да тут 99% візьмуть 21 річного замість 61 річного. І це не просто єйджизм. Психологічно більш комфортніше працювати і керувати людиною молодшою. Плюс працездатність, плюс свіженькі пам’ять, розумі. В 20 років можна було сутками дивитись с ламповий монітор, а навіть в 45 вже через 4 години починають або очі боліти або шия.

І такого джуніора залюбки приймуть багато контор.

Дуже сумніваюся. Звісно у кожного буде свій Шанс, але мова точно не про «багато контор».

Я читав, що нашим біженцям в Нідерландах за 45 важко влаштуватися на будь-яку роботу. Бо там, в нідерландців , є программа стимулювання працевлаштування людей у віці. І вони беруть переважно тільки своїх громадян зрілого віку. Для них всі шляхи відкриті. Розумієте, про що я? Україні теж потрібна така програма. Стосовно очей і шії, пам’яті, розуму- це хто як зберігся ,все індівідуально.

Бо там, в нідерландців , є программа стимулювання працевлаштування людей у віці.

І на які професії перевчають людей? Невже на високотехнічні? В Польщі є також такі програми, для «дорослих», там можна вивчитись на бухгалтера, на людину що доглядає за хворими, на асистента стоматолога, механіка. Як бачити немає а ні архітектора, а ні лікаря, а ні чогось іншого що потребує глибокого навчання. Розумієте про що я? ©.

Україні теж потрібна така програма.

З цим важко сперечатись.

Стосовно очей і шії, пам’яті, розуму- це хто як зберігся ,все індівідуально.

Ну ще скажіть що немає кореляції між віком і станом здоров’я.

Не читал все, что ты тут написал, неужели как медику еще не дошло, что всех денег не заработаешь, а здоровье не купишь! Куда ты лезишь? Комп за 8-10 часов высосет все, что у тебя здорового осталось. Наслаждайся жизнью, а остальное оставь молодым. В эту году я закрываю все свои проекты и ухожу на отдых. Пенсии достаточно, голодать не буду. Если еще на пару лет останусь, здохну, хотя со спортивного зала не вылажу. Природу не обманешь, а молодильных яблок еще не выростили. Если что, мне 67

По манере изложения своих мысле ты больше похож на 13-летнего школьника. Человеку может быть просто интересно что-то новое.

«пенсії достатньо» — це до першої більш-менш великої інфляції.
а далі хіба на шию до дітей та онуків.

Успіхів вам! Дякую, що поділилися

Спроба 2 додати коментар. Цікаво що під час редагування фото іконки перетворюється на стандартну безлику. Це вводить в оману

Вау! Мені ось-ось 45, я Junior Data Analyst. Десь закрадаються дурні думки, що важко знайти роботу. Але я гоню їх! І тут ВИ!!
Успіху вам!!
І дякую за натхнення!

В 45 це практично початок дорослого життя

Дякую) Я теж так думаю) Діти майже дорослі, можна і собою зайнятися)

в умовній Італії в 45 діти тільки від батьків з’їзджають :)

Як то кажуть — Красавчік.
Бажаю успіхів!

Знайти зараз роботу — це рандом, може бути важко, може бути легко. Робіть те що подобається, а там видно буде) 45 років це хороший вік

“Do What You Love, the Money Will Follow: Discovering Your Right Livelihood”
Дякую що нагадали ці прекрасні слова!

Ідеальний кандидат, бо вже знятий з обліку в ТЦК))

А от і ні — ідеальний кандидат це батько трьох дітей віком до 60 років, бо не лише не вимагає броні сам а й дозволяє забронювати когось іншого.

А як чоловік з 3 дітьми може допомогти з бронюванням когось іншого?

Ну бо забронювати можна 50% військовозобов’язаних. Відтак — щоб когось забронювати треба взяти на роботу ще когось одного і не забронювати.
А такий чоловік — все ще військовозобов’язаний, проте має відстрочку від мобілізації до досягнення старшою дитиною 18 років.

Вітаю у розвитку. Мені зараз 30, і я багато чого втратив у фінансовому плані, тому тепер життя потрібно починати майже з самого початку кар’єри. Але, незважаючи на це, я зміг досягти чогось неймовірного в AI зовсім без підтримки. dou.ua/forums/topic/48390

Зараз у моєму доробку вже понад 50 проєктів різного рівня складності

Иногда встречаю трудности на пути изучения новоязов, поэтому попрошу тапками не кидаться. Доробок — это поделка?

Хз, мне начало оно встречаться несколько недель/месяцев назад и я так и не понял когда его применяют. В поделке 50 проектов — это как? Или изделие? Все равно непонятно.

UPD: Гугл тоже дупя не отстреливает как его перевести. Точно не изделие, иначе было бы виріб.

Доробок — майже синонім слова «портфоліо».

Доробок — это поделка?

це минулі досягнення... результат... те, що вже зроблено...

(наприклад, зроблена тобою табуретка, або написана програма, або трудова біографія у 40 років...)

Це не новояз, просто не в повній мірі розмовне слово, але дуже часто в літературі, особливо художній зустрічається.
Часто вживають словосполучення «творчий доробок» при описі праць, мистецької спадщини, того чи іншого митця.
Наприклад: «У творчому доробку цього скульптора надгробок І Франку та В. Пачовському».

Актив, наследие, наработка, портфолио... Вообще, самый точный смысл слова доробок -будет наработка. Но по смыслу поста -актив. В моем активе. Наследие или портфолио- это сильно громко в этом случае.

Да, наработка, как раз то, что нужно, спасибо 😊

Буде гарний менеджер ІТ
Тим більше що можливо є зв’язки

«Тату, гляньте ці уроки, це мова програмування Python, можливо вам зайде».

Вы прям по имя отчеству?

багато хто до батьків на ви звертається, особливо на західній Україні

користуйтеся будь ласка позитивною або дворак-клавіатурою)

не підсказуй людині дурного, дворак і інші non-qwerty це збочення на любителя, в силу купи причин

нє, ну може пан ху*рить код з такою швидкістю, що дійсно впирається виключно в обмеження qwerty клавіатури. інакше — це просто сумнівна розвага із серії «зате не як у всих»

а навіщо кожен раз бігати по знайомому лабіринту, коли можна обійти? одна з причин що руки айтішників слабкі і немічні — то марнодурна тримаркована переплутана клавіатура. навпростець простіше ніж лабіринтами. коли ви в коді бачите замість delay стотисячний цикл — чи не хочеться його замінити?

одна з причин що руки айтішників слабкі і немічні — то марнодурна тримаркована переплутана клавіатура.

Ви самі собі суперечите. Якщо qwerty занадто складна — то руки айтішників навпаки були б супер-накачані! Вони ж робили б купу непотрібної роботи! Більше навантаження — більше мʼязів та витривалості!

А взагалі, повторю свою думку ще раз: 99.99999% розробників не впираються в своїй роботі в швидкість набору. Дайте мені хоч клавіатуру з аврори за 99грн — і я зроблю стільки ж тасків за день, скільки на своїй mx master. Тому гвалтувати себе двораками, і іншими полураками — це той же сорт розваги, що працювати в противогазі та вниз головою

а навіщо кожен раз бігати по знайомому лабіринту, коли можна обійти?

Чи доводилось Вам працювати з KVM-консолями, RDP, екранними клавіатурами на станках?

працював колись з двома моніторами і однією клавіатурою. зараз 2 ноутбука

Я про те, що далеко не завжди є опція прийти зі своєю клавіатурою чисто фізично, і заточеність моторики не під стандартну розкладку може з’їсти в мінус весь виграш «мирного часу».

то хоч дома нормально можна вводити дані.

це тільки питання часу що куверті-йцукен відімре.

але ж Карфаген був зруйнований і СРСР також, паде і йцукен. Бо клавіатура має бути чимсь схожа на меню, рідко бувають меню з великою кількістю однорангових пунктів

Нейроінтерфейс теж заточать під якусь дуже важливу вимогу нашого часу, типу стійкості до завад від мережі 50 Гц, але неактуальну в майбутньому, і це породить таких же нейродиссидентів, які думають символи швидше на свому кастомному залізі, коли всім і так норм.

пане Олег, Ви колись запитували близьких чому букви на клавіатурі порядково перемішані?

Пане Антон, а ви вірите у Бога?

в Україні війна, роботи немає

Під час війни люди не користуються послугами хірургів?

Дивно таке читати. Мені здається у висококваліфікованого хірурга роботи має бути більш ніж достатньо.

А Ви статтю повністю читали? «...здобувши фармацевтичну освіту, вдягнув менеджерський піджак та почав кар’єру з початку. Колись хірург став медичним представником...»
І відбулось ще в дев’яностих

за наступну чверть століття пройшов шлях до керівних посад представництв західних фармкомпаній.

ну добре
керівні посади представництв західних компаній...та пофіг що там десь щось зруйноване. свічитись в пітон? ну я не розумію цього...

Автор захотів щось поміняти. Чого тут не розуміти

Радію за вас, наче ми знайомі. Бажаю успіху в розвитку і щоб щастя не закінчувалося!

Дякую за підтримку, вона надихає.

поки шо олег курси закінчив. от як найде роботу хоча б трейні на 300 доларів це буде ше цікавіша історія. медичні знання можуть пригодитися в роботі.

У 60 життя не закінчується

Особливо в Україні тепер

Величезна повага до цієї людини 👏👏👏

Успіху в розвитку!

Чудово, що вам вдалося зробити зміни в житті. Досить багато медиків серед мого оточення теж так робить у більш молодому віці. В основному через спокійніші умови праці і рівень оплати. Зазвичай сумують за медициною але повертатись не хочуть.
Крім ІТ також свічаться в клінічні дослідження.

Ви молодець! Дозвольте вам дати пораду від досвідченого розробника

Зараз у моєму доробку вже понад 50 проєктів різного рівня складності

Як будете кудись подавати CV, то не пишіть цього. Відберіть 2-3 найбільш складних чи цікавих пет-проекти, їх і показуйте. Тому що 50 проектів у junior-developer це.. ну.. не знаю навіть як пояснити. Одразу виникає враження що людина будь-який шматок коду більше 10 рядків називає «проектом»

Не сприймайте як критику, це просто дружня порада :) Успіхів вам

Я посмотрел список, вообщем там всего 11 проектов и 71 fork с mate-academy большая часть без коммитов его.
Вижу пару веб scraper проектов простых.
Типичные ошибки для junior заливка в theatre-api-service бинарников __pycache__.
В real-estate-ads уже ошибки такой нет.

З mate academy? Он воно звідки вітер дме

Щиро дякую за слушну пораду, так і зроблю. Вам теж бажаю успіхів.

Дякую за пораду та підтримку! Ваш досвід дуже цінний, і я обов’язково врахую це при складанні CV. Завжди радий корисним рекомендаціям від досвідчених колег. Ще раз дякую і теж бажаю вам успіхів!

Круто, але я не зрозумів, Junior Developer це ваша посада, або ви сами придумали, що ви Junior Developer?

Дякую за відгук. На сьогодні так себе позиціоную.

Підписатись на коментарі