38% мілленіалів беруть відпустку, не повідомляючи керівника. Тенденцію назвали «quiet vacationing»

Минулого року ми обговорювали феномен «тихого звільнення». Як пише авторка блогу Тетяна Савчук, цей термін означає пріоритезацію працівником особистого життя над роботою.

«Це позитивне явище, за якого працівник зберігає work-life balance, виконує свої обов’язки та має час на себе. Однак інколи ефект „тихого звільнення“ може проявлятись у тому, що працівник робить лише необхідний мінімум, аби його не звільнили, а в сусідній вкладці браузера, скоріше за все, підшукує нове місце роботи.»

Але наразі з’явився новий тренд «quiet vacation». Він полягає в тому, що працівники вирішують взяти відпустку, формально не оформлюючи її та не повідомляючи про неї своїх керівників.

Це називається «тиха відпустка», і, за інформацією Business Insider, 38% мілленіалів користуються нею на роботі.

Майже 4 з 10 мілленіалів брали відпустку від роботи, не повідомляючи про це свого роботодавця. Для порівняння лише 24% представників покоління Z і покоління X користувались «тихою відпусткою».

Мілленіали також частіше вживають заходів, щоб виглядати так, ніби вони працюють, хоча насправді це не так: 38% мілленіалів сказали, що рухали мишею лише для того, щоб зберегти активність в робочих програмах, порівняно з 30% покоління Z.

Зізнавайтесь, мали колись quiet vacation?

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

анікдот як інститут не номічав зїдених наукових співробітників допоки лев не з’їв прибиральницю

Той хто пише таку прутню тихо звільнився чи пішов у відпустку?

хосподи, ну хоть в вики бы почитали кто для чего и когда придумал все эти XYZ поколения

за 4 дні робиш пул задач на тиждень.
По останній задачі не спішиш створювати ПР.
В пʼятницю вранці на стендапі кажеш що закінчуєш з задачою, кажеш що фіксиш останній баг який знайшов.
Всю пʼятницю займаєшся своїми справами — банк, шопінг, клініки і т.д.
В кінці дня підходиш до ноута — коміт, пуш, новий ПР.

Такий варіант досить розповсюджений..

Просто випасти на декілька днів щоб не було претензій до тебе — важко уявити..

Просто випасти на декілька днів щоб не було претензій до тебе — важко уявити..

Дуже просто —

за 4 дні робиш пул задач на спрінт.
Зміни тримаєш в локальних бренчах і пушаєш рівномірно протягом спрінта

Ті хто лякають на кухні у них постійна відпустка чи сієста

Мітинги тільки картинку псують

Це так зараз називається італійська забастовка?

Італійська забастовка це коли ти організовуєш мітинг на який збираєш весь проект і на цьому мітингу ви вирішуєте теми наступних мітингів, а також визначаєте причину чому легасі частина не була задокументована і примушуєте кожного висказатись з цього приводу.
Потім можна організувати ще один мітинг, ретроспективу попереднього мітинга після чого примусити людей заповнювати анкету.

вы бы оба хоть почитали бы, что такое итальянская забастовка :)))

Комусь треба прочитати про аналогії ;)

вы бы оба хоть почитали бы, что такое итальянская забастовка :)))

Це не входить в мої обов’язки! Якщо хочете, щоб я почитав — змініть посадову інструкцію і затвердіть це письмовим наказом!

Як вже писали «Тиха відпустка === Лінива віддалена робота» ...

1. Береш квитки на Мальдіви
2. Відвідуєш мітинги по мінімуму
3. Відповідаєш на повідомлення в Slack з телефону
4. Рухаєш квитки в JIRA туди сюди
5. Працюєш 1 годину на день замість 8

Так можна протягнути 1-3 місяці поки в чомусь запідозрять ... 1-2 тижні зазвичай взагалі ніхто не помічає, ніби весь час працював без відпочинку ...

в великих корпо є нішеві ролі де так можна роками, а в дрібних долях відсотку таких ролей і пару десятиліть, тільки там нецікава праця і платять за локальним ринком

але якщо хаямівські «кто понял жизнь...» резонують з душею і нема якихось життєвих перешкод то цілком собі добра опція

(але знайти нішу і зайняти роль якщо то не сінєкура сімейна і тп вимагає спочатку дійти до рівня грандмастер своєї справи)

Якщо є певний рівень експертності, який дозволяє не гуглити кожну помилку і кожен крок, а сісти і за пару годин зробити таску, яку менш досвідчений колега буде робити 8 годин, то не звільнять.

за пару годин зробити таску, яку менш досвідчений колега буде робити 8 годин, то не звільнять.

Нормальну людину з хорошим перформансом не звільнять навіть якщо вона 2 тижні нічого робити не буде, особливо якщо розбавити ці 2 тижні кількома лікарняними.
Я так прикривав не раз і мене прикривали)

Вам потрібно було переводити не статтю, а посилання на досл... на опитування.

Сам зараз працюю в режимі кожен день — робочий, тому дуже далекий від того, щоб робити якісь висновки по опитуванню лише 1170 людей. Це як в Києві спитають 300 прохожих, не факт по якій методології їх відібрали, а потім: 88% українців заявили:.... Та і у нас зараз не Америка, думаю, результати опитування наших би дуже здивували американців.

Там є цікава штука, що той, у кого 0-5 днів відпустки — беруть її більше, бо жити теж треба, а у тих у кого 30+ днів на рік, беруть 15 всього. І почувають провину за це, лол. Напевне тому, що в середньому, 15 днів відпустки, а виділятися страшно. Що подумають інші?

Про рухи мишею — це взагалі, щоб статус не мінявся в месенжері, але не знаю нащо це, коли можна поставити це статус який завгодно в будь-який час.

О, а це ідея )

так міленіали — це ті, кому зараз +\-25 років))

Гугл каже, що взагалі 28-43. Чомусь при слові “міленіали” люди уявляють когось молодше від себе і стібуться.

> Researchers and popular media use the early 1980s as starting birth years and the mid-1990s to early 2000s as ending birth years, with the generation typically being defined as people born from 1981 to 1996.

This research comprises of 166 Gen Z (ages 18-27), 486 Millennials (ages 28-43), 365 Gen X (ages 44-59),
and 153 Boomers (ages 60 and older).

міленіали це хто родився з 1981 to 1996 — їм вже всим не 25 (а жаль :D)

38% мілленіалів беруть відпустку на сон, не повідомляючи керівника.

Прочитав оригінальну статтю і прийшов до висновку, що із «відпусткою» це не має нічого спільного.

Люди, як правило на ремоуті, просто проводячи день чи більше не виконуючи робочих задач.
Тепер треба поглянути чи це ок чи не ок.

Якщо працівник виконує певний обсяг робіт(скажімо за спринт) при цьому не працючи 2 з 5 робочих днів на тиждень, то, як на мене, це повністю ок( при умові, що він відвідує мітинги і на зв’язку коли треба ).
Чим для бізнесу це буде відрізнятися від роботяги який 5 днів на тиждень сидить в офісі, періодично овертаймить і в результаті видає такий само обсяг роботи? Нічим.

Якщо ж бізнес хоче дійсної залученості працівників — робіть крок на зустріч! Зробіть прозорі процеси підвищення аби працівники знали, що за сумлінну працю буде винагорода.
Дайте частку в компанії, аби працівники були зацікавлені в успіху продукту, а не просто в закритті таски.

Або, якщо ви проаналізували і дійшли висновку, що багато ваших працівників не працюють 1-2 робочих дні на тиждень і тим не менш робота робиться і всі встигають — офіційно зробіть 4 денний робочий тиждень або 6-годинний робочий день.

якщо працівник виконує певний обсяг робіт(скажімо за спринт) при цьому не працючи 2 з 5 робочих днів на тиждень, то, як на мене, це повністю ок( при умові, що він відвідує мітинги і на зв’язку коли треба ).

Якщо він і зарепортить при цьому 2/5 днів або 24/40 годин, інакше це буде трохи нечесно. Але парадокс в тому, що вибору в нього такого нема, бо компанії(якщо говорити про сервісні) самі не хочуть на таке йти.

офіційно зробіть 4 денний робочий тиждень або 6-годинний робочий день.

Якщо йдеться про контрактників, взагалі потрібно відходити від цих фіксованих понять робочих ’тижнів’ та ’днів’, і переходити до погодинного контрактного підходу. Погодинна робота, погодинна оплата, погодинний репортинг.

«Якщо він і зарепортить при цьому 2/5 днів або 24/40 годин»

Це має сенс якщо оплата погодинна, інакше це досить хибна думка.

а вона зараз в більшості яка?не ’поспринтова’ точно

Якщо він і зарепортить при цьому 2/5 днів або 24/40 годин, інакше це буде трохи нечесно.

Тобто хороший сіньор має отримувати в два рази менше від середнячка бо він робить роботу в два рази швидше?
Серйозна логіка)

Якщо б мені треба було зробити ремонт то я б радістю ще б доплатив тому хто швидше робить.
Тут те саме, тільки називають це прогнозованістю чи стабільністю. Хоча насправді це людина робить роботу швидше і тому має можливість покрити щось неочікуване без зміни термінів.

логіка в тому, щоб отримувати відповідно до часу потраченого на роботу, а менша винагорода компенсується наявністю вивільненого часу

логіка в тому, щоб отримувати відповідно до часу потраченого на роботу, а менша винагорода компенсується наявністю вивільненого часу

Так а чого я маю отримувати менше за той самий обсяг роботи?

Я хочу працювати як всі в команді (трохи вище середнього), отримувати середню ЗП. А чи я працюю 2 години чи 10 годин це вже моє діло)

Досвідчені спеціалісти називають це просто «роботою»

Іноді так роблю по пʼятницям, але потім працюю у суботу :)

Зізнавайтесь, мали колись quiet vacation?

Почав працювати віддалено ще в 2019-му, коли це ще не стало трендом. Побачив дешеві квитки на північ Італії на червень. Тоді якраз були якісь свята (Трійця, чи Вознесіння). Поєднав довгі вихідні з відпусткою, але доводилося і працювати в робочі дні. В принципі — родина відпочила, бо ми знімали житло поруч з озером Ледро і, коли я був на онлайн-мітингах, вони собі тусили там на пляжі, а потім я до них приєднувався.

це зветься workation, і до ковіду літом часто навіть віталось в компаніях...

Та й після ковіду віталося. В мене деякі друзі завдяки цьому вторгнення зустріли на франко-іспанському фронті.

уявіть, люди вже майже 100 років сидять за куверті-йцукен клавіатурою, імітуючи добродіяльність

Не поширене у приватних компаніях, але розповсюджене у державних. Працюючи там студентом я їздив до Грузії в гори на 3 тижні й ніхто не помітив моєї відсутності, а деяких співробітників з мого кабінету я за роки бачив лічені рази. Працював давно й можу писати, бо ліжка там купу раз пересували, але по державних підприємствах принципово нічого не змінилось (не дивлячись на постійні раптові перевірки, КРУ, аудити й безліч репресивних заходів), знаю людей, які виїхали ще до війни й досі працюють. Але навіть на таке «числюсь» постійний кадровий голод, бо від держави отримують копійки (лайфґак: числитись можна на декількох місцях).

Breaking news! Американці вчергове в шоці, що люди працюють, щоб жити, а не живуть, щоб працювати.

Американці в шоці, що європейці мають більше однієї відпустки в рік.

Угу, а тепер уяви ти тім лід, проект горить, а один із ключових девів каже: «я завтра на тиждень у відпустку». Будеш потім на вихідних за нього доробляти, або люлєй від начальства получати, бонус недополучиш. Зате твій дев «живе» а «не працює» )

Хорошо так розказувати коли ти звичайний дев, коли у тебе мінімум відповідальностей.

Я обома руками за work-life баланс, не беру роботу додому, не встановлюю робочі штуки на персональні девайси, не перепрацьовую, але має бути таки здоровий глузд і повага до колег, і коли треба щось срочно зробити, я дороблю вдома. Но таке буває пару раз в рік максимум.

Угу, а тепер уяви ти тім лід, проект горить, а один із ключових девів каже: «я завтра на тиждень у відпустку». Будеш потім на вихідних за нього доробляти, або люлєй від начальства получати, бонус недополучиш. Зате твій дев «живе» а «не працює» )

А почему ключевого дева должна парить исключительно твоя проблема?)

Особиливо коли вона була завчасно запланована, заапрувлена а тут поц з бугра щось про дедлайни бухтить

Ну дык, уважаемый лид обосрался с планированием и хочет теперь подтереться ключевым девом xD

Тебе ніхто лідом не заставляв ставати. Тим більше ще й працювати за «бонус». Хочеш бонуси то вйо##уй на вихідних, це твої проблеми. І смисл мені пахати Х2 ради кількох штук баксів бонусу якщо збоку я можу отримати кілька десяків штук потративши стільки ж часу?
Я лідом(як тім так і тех) працював, потім перейшов просто на сіньора на ту саму ЗП. Роботи в рази менше, гроші ті самі.

Цього року якраз у відпустку ходив коли проект горів, і нічого. Менеджери пробували розвести стандарним «проект ж горить, як ж команда без тебе». Лід нив, навіть якийсь голова відділу нив. І нічого, пережили.

ти тім лід, проект горить, а один із ключових девів каже: «я завтра на тиждень у відпустку»

якщо я як лід не додумався ввести правило «всі відпустки мають бути сплановані *до* затвердження скоупу на спринт» то так мені й треба

А якщо працівник закрив всі таски і не імітує бурну діяльність то це вважається що він філонить?

Все просто, тебе докинут еще больше задач без повышения зарплаты потому что кто-то не успевает, а ты как передовик не хочешь помогать.

Значить треба звільняти «ефективних менеджерів» — бо я не розумію, як можна не помітити, що когось немає (якщо офлайн) або, що хтось нічого не робить (якщо онлайн).

Абсолютно нормальна ситуація при віддаленій роботі. Ти не знаєш, чи робить щось людина, якщо вона онлайн, чи просто комп увімкнений. А якщо вона офлайн, то це не значить, що вона не працює. Вона може бути на довгому мітингу, або сидіти у VM на повний екран. Для цього і є статус мітинги, де всі розповідають, що зробили і що будуть робити.

...але її не дають, бо грошей нема

Це називається — підміна понять :)
Тиха відпустка === лінива віддалена робота з незвичної локації
PS: якщо її зробити не лінивою, а ефективною(не вкалувати, але і не філонити), то це win-win

по моему кто-то несет лютую чушь

как можно знать отпуск не уведомив руководителя ?

Хорошо, допустим процедура взятия отпуска разрешает его брать без такого согласования.
Но если из него не вернулся, значит ты прогулял.

со всеми вытекающими — к примеру для репутации (это если контрактер)

а сегодня не жирный и ленивый 21-й, на дворе 24-й год,
больше пачками не берут с улицы чтобы напихать в штат для цифири

Було б добре почути від автора топіку якийсь реальний кейс. Що робив той, хто пішов у відпустку.

как можно знать отпуск не уведомив руководителя ?

Ну так, вирішуєш що до наступного понеділка ти не працюєш, потім береш і не працюєш, без всяких узгоджень.

хм, «в цю гру можна грати удвох» — подумав роботодавець

Роботодавець в таке грає не рідше працівника. При збереженні платні.

але ж він може грати трохи не так, як працівник

А як іще? Вважати відпусткою робітника довільно обрані періоди? Поки що тих, хто такі мрії активно висловлює ізолюють від працівників. Ну або лавка закривається під серію скандалів.

Вважати відпусткою робітника довільно обрані періоди?

Саме так. Якщо кількість закритих тікетів за якийсь період часу не залишає жодних сумнівів, що співробітник перебував у тихої відпустці, це було б лише справедливо.

Якщо в тікетах — на процес не вплине ніяк. Ті самі недосконалості організації роботи, що дозволяють «непомітну відпустку» дозволять рівномірно, для спостерігача, закривати тікети.
Тупотіння ножками, катання по підлозі і хмуріння волохатих бровей лише погіршить ефективність експлуатації трудящих.

«ви вже використали відпустку на цей рік. У березні. Так, це була „тиха відпустка“, кількість закритих вами тікетів свідчить про це.»

а в чому тренд новий? в назві? кожен тут багато років працюючи з дому час від часу робить не роботу

І як це працює? Є ж мінімум по роботі — закриті таски та мітинги. Як це все вкладається у «відпустку»? Щось знову, вигадали термін аби вигадати термін. В народі це — «волойобство».
А лінь то таке, в кожного є грішки

Це технічно можливо.
Відмітився в календарі, відмітився в умовному Workday, повідомив напарника і звалив на моря.
Формально ніякого злочину, а у менеджера паніка.

причому міленіали горять на 17% інтенсивніше і виділяють на 13.3% більше угару ніж покоління Х і Я

Як можна взяти quiet vacation зі щоденними статус мітингами? :)

1. Записати відео-відповіді самого себе.
2. Підключити віртуальну камеру.
3. Запускати відео, коли тебе питають статус.

Це може спрацювати, якщо ти якийсь сервер підтримуєш і роботи немає цілий місяць. Але аж ніяк, коли тобі таски дають кожен день або треба на мітингах сидіти.

підключитись без камери, взяти якусь ШІшку + іншу ШІ-ку яка твоїм голосом зможе озвучувати відповіді першої

для першої ШІ-шки описати якийсь драфт, що відповідати

Які проблеми? Ну, звісно, якщо ти не відпочиваєш у місцях де із зв’язку тільки Ірідіум ;-)

Ну ...

Понеділок: «Не можу приєднатися, бо сантехнік ремонтує посудомийку»
Вівторок: «Щось в мене інтернет лагає сьогодні, не підключається»
Середа: підключаєшся, після мітингу одразу йдеш на пляж
Четвер: «У мене апоінтмент»
П’ятниця: також можна приєднатися, але на п’ятницю зазвичай всім пофігу

А если тима попалась очень эмпатичная и готова ради тебя перенести митинг на попозже?)

Підписатись на коментарі